pátek 22. září 2017

MOBY DICK: Značka ruské kultury


Naši šmejdi, hluboce filozofický projev, energetický kancléř a počem banky touží

Neděle 17. září 2017


"Na světě jsou lidé, kteří mě považují za Stalina Karibského regionu, jsem mu podobný. Prohlédněte si profil, já koukám do zrcadla a zdá se mi, že jsem podobný Stalinovi." (Vychloubání venezuelského bolí-prezidenta Mikuláše Magora na kanálu VTV)



Pondělí 18. září 2017

"Šmejdi" přešli na telefonní nabídky (nejen) důchodcům. Ptají se vás po telefonu, zda chcete zaslat zboží ZDARMA (ano), podobné otázky pak opakují, až se vaše "ano" zautomatizuje. Načež se zeptají: "Přejete si zboží zasílat opakovaně?" Řeknete-li "ano", tak vám začnou posílat drahé zbytečnosti, a když je nezaplatíte, hrozí vám soud a exekuce. Vést soud vás něco stojí, a stejně ho prohrajete, protože "šmejdi" mají vaši konverzaci nahranou, vy nikoli. Je zajímavé, že u nás má právní vymahatelnost souhlas, učiněný jen verbálně v telefonu. Přičemž telefonista se zjevně dopouští podvodu! (Uvede tázaného v omyl, aby se na něm obohatil.)

Při podpisování papírových dohod se vyskytl další fígl – předem zaškrnuté položky ve smlouvě, které jsou snadno přehlédnutelné! Již se ozvali politici, kteří kvůli tomu chtějí vyrobit nový trestný čin. Jako se vyrobil trestný čin "přetáčení tachometrů". Bez něj totiž na autobazarové šmejdy zákon nemohl.

"Prej." (Moby Dick)

Jako by už dávno neexistoval trestný čin podvodu! Ale existuje, a dokonce existuje i zpřísněný spotřebitelský zákon. Na jeho základě je obžalován jistý Jan Morár, s nímž se ovšem dnes před Krajským soudem v Ostravě nepodařilo zahájit proces, neb se hodil marod. (V případě odsouzení mu hrozí trest 5 až 10 let vězení.) Morárovi dealeři (taky nejspíš chudáci, kteří si jinak nemohou vydělat svůj krvavý peníz) nabízeli především důchodcům neidentifikovatelný krém za 1 Kč. Senioři měli jen podepsat "doklad o převzetí". Čímž se nevědomky stali členy exkluzivního bezplatného klubu. Jenom se tam musí zaplatit vstupní poplatek 4.500 Kč. Toto už soud uznal za podvod, jemuž za oběť padlo skoro 1.300 lidí.

"Tohle je skutečný šmejd bez uvozovek." (Mrtvá Kočka)

Obhájce u soudu pravil, že mu pan Morár (26) ráno zatelefonoval, že jest nemocen. Nejspíš tak těžce, že nebyl zatím schopen předložit nemocenský lístek. Soudkyně se naštvala: Pokud nebude mít obžalovaný v nejbližší době potvrzení od lékaře, tak na něj vydá zatykač a rozhodne o vazbě.

"Asi má taky maminku." (Žena Moby Dicka)
*

Začíná zasedání Valného shromáždění. Bílý dům označil nadcházející Trumpův projev na jeho půdě za "hluboce filozofický".

Úterý 19. září 2017

Kyrgyzstán zrušil smlouvu o výstavbě elektráren s českou firmou Liglass Trading CZ. Firma se měla podílet na výstavbě přehrad Akbulun a Naryn 1 a výstavbě deseti menších jednotek pro výrobu elektřiny z vodních zdrojů. Ligglas měl zaplatit asi 37 milionů dolarů (téměř 850 milionů Kč) na koupi podílu ruské firmy RusGidro ve společnosti ZAO Verchně-narynskije GES. Celkové náklady na výstavbu elektráren se původně odhadovaly na 400 až 700 milionů dolarů (zhruba devět až 16 miliard Kč).

Reference firmy Liglass Trading CZ:

a) Firma není v Česku v oboru známá. Její předmět podnikání:
pronájem nemovitostí, bytů a nebytových prostor bez poskytování jiných než základních služeb zajišťujících řádný provoz nemovitostí, bytů a nebytových prostor;
výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona

b) Česká exportní banka ani pojišťovna EGAP nedostaly žádost o úvěr.

c) "My jsme v tomto aktivní nebyli, pokud mám správné informace." (Ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD))

d) "Přes nás ten obchod nešel." (Petr Jurčík z kazašské kanceláře CzechTrade pro Hospodářské noviny)

e) K projektu se nehlásí ani ministerstvo zahraničí.

d) Neví o tom ani starosta Líšného, kde firma sídlí v chátrajícím objektu uzavřené továrny.

e) Firmu Liglass Trading CZ zato podpořila samotná Kancelář prezidenta republiky, a to v osobě kancléře Vratislava Mynáře ("nemám bezpečnostní prověrku a nevadí to"), který kyrgyzské prezidentské kanceláři poslal přímluvný dopis: "Chtěl bych vyjádřit podporu spolupráci s českou společností Liglass Trading CZ, která úspěšně dokončila projekt výstavby solárních a vodních elektráren spolu s vaší agenturou pod ministerstvem hospodářství Kyrgyzské republiky. Česká společnost je osvědčenou firmou nejen na českém, ale i evropském trhu (???). Doufáme, že budete silným a dlouhodobým partnerem."

Což se nakonec nestalo. Mimo jiné i proto, že kyrgyzští investigativní novináři spustili poprask.

"Proč jste podpořil tuhle firmu?" (Agentura Muška na Zdi pro Vratislava Mynáře)
"Takové žádosti podporuju běžně, už je jich asi tak dvacet." (Vratislav Mynář)
"A proč jste si firmu předem neověřil?" (MnZ)
"Já si ji ověřil. Že její majitel nic nedluží." (Vratislav Mynář)
"Já nic nedlužím!" (Majitel firmy Michael Smelík)

Podle výzkumu Mušky na Zdi je to pravda. Nedluží Michael, protože dluhy nadělala úplně jiná firma, a to sklářská firma Liglass Trading, sídlící ve stejném chátrajícím objektu. Michael nedluží, dluží firma, jejímž byl jediným vlastníkem. Než ji  4. listopadu 2014 převedl na bratra Reného. Načež byl na firmu v roce 2015 podán návrh na insolvenční řízení. Takže pan Michael Smelík je čistý muž.

"A jeho brácha bílý kůň." (Mrtvá Kočka)
"A hradní kancléř vůl." (Moby Dick)
"Přinejmenším." (Muška na Zdi)

Celý projekt byl v Kyrgyzstánu stornován proto, že firma v termínu nezaplatila smluvený peníz. Místo toho příšla s výmluvami. A hrozbou mezinárodní arbitráže!

"A já porád, proč lezli bez podpory do takového projektu, když na to neměli?" (Žena Moby Dicka)
"Aby vyrazili výpalné." (Moby Dick)

V Kyrgyzstánu panují obavy z nepokojů v důsledku zvyšujících se cen energií.
"Ještě tam mají trest utopením ve vařícím velbloudím mléce?" (Mrtvá Kočka)
"Nikdy neměli." (Muška na Zdi)
"Ale my bychom ho potřebovali." (Normálně milosrdná žena Moby Dicka)
*

Před čtvrt stoletím se Česká a Slovenská Federativní Republika rozdělila na Českou a Slovenskou republiku. Přičemž se o tom nedávno hodně mudrovalo. Zejména pan Petr Pithart hořekoval, jak to Klaus (a Mečiar) nesprávně udělali. (Přičemž on jako předcházející český premiér to pomáhal zavařit.)

Připomeňme, že hned po volbách, konkrétně 17. července 1992, přijala čerstvě zvolená Slovenská národní rada Deklaraci o svrchovanosti Slovenské republiky. ("V tejto historickej chvíli deklarujeme prirodzené právo slovenského národa na sebaurčenie tak, ako to zakotvujú aj všetky medzinárodné dohody a zmluvy o práve národov na sebaurčenie.") Pro bylo 113 poslanců ze 150 zvolených, proti 24 a 10 se zdrželo hlasování.

"Takže kdo rozdělil náš společný stát?" (Žena Moby Dicka)

Připomeňme, že  1. září 1992 v 22:26 hod. byla počtem 114 hlasů poslanců Slovenské národní rady přijata Ústava Slovenské republiky, účinná od 1. října 1992, tedy ještě v poslední kvartál existence společného státu, tedy v rozporu s platnou federální ústavou. ("My, národ slovenský, vychádzajúc z prirodzeného práva národov na sebaurčenie a pamätajúc na skúsenosti zo zápasov o národné bytie a vlastnú štátnosť, na dedičstvo svojich predkov, na cyrilo-metodské duchovné dedičstvo a na historický odkaz Veľkej Moravy, sa My, občania Slovenskej republiky, spoločne s príslušníkmi národnostných menšín a etnických skupín žijúcich na území Slovenskej republiky, usilujeme formou priamej demokracie - vlády ľudu, o trvalú mierovú spoluprácu s ostatnými štátmi a ľudmi tejto planéty, o záruky slobodného života, o rozvoj duchovnej kultúry a spoločenského blahobytu.") 1. září je dnes státním svátkem SR.

"Takže kdo rozdělil náš společný stát?" (Moby Dick)

Tyto historické události by menažerie nevytahovala, pokud by právě dnes Národní rada Slovenské republiky (jednokomorový parlament se 150 poslanci) nezavrhla návrh opoziční liberální strany Sloboda a solidarita (SaS), aby se 28. říjen ocitl  – jako památka na vznik Československé republiky – mezi slovenskými státními svátky. Pro návrh hlasovalo pouze 31 ze 130 přítomných poslanců.

"A komu to rozdělení dodneška nevadí???" (Mrtvá Kočka)
"Mně ne." (Syrská Želva kurdského původu)
*

Referenda o samostatnosti připravují Katalánci a íráčtí Kurdové. Inspirovali se "československou cestou".
"Akorátže Španělé a Íráčané nejsou Češi." (Syrská Želva)
*

Izraelská armáda sestřelila na Golanech americkým raketovým systémem Patriot bezpilotní letoun íránské výroby, který ze syrského Damašku vypustilo libanonské teroristické hnutí Hizbaláh, které má ministry v libanonské vládě.

"Kdo, s kým, o čem – a pro koho." (Moby Dick)
"Výraz dokonalé mezinárodní spolupráce." (Žena Moby Dicka)
"Chybí už jen jaderné komponenty od severokorejských soudruhů." (Mrtvá Kočka)
*

Prezident Zeman obdržel v New Yorku »Cenu za svobodu«. Informují např. iDNES, ECHO24 a další média, která bezmyšlenkovitě překopírovala zprávu od neznámé agentury. Pravda je, že Zeman dostal cenu Bojovník za pravdu – Warrior for Truth. Udělil mu ji Americký židovský fond. Nadace Gershona Jacobsona tak ocenila jeho dlouhodobou podporu Izraele a Židů. Galavečer, kde pan prezident vystoupil s projevem, ve kterém opětně vyval k přemístění ambasád do hlavního města Izraele, uspořádal časopis Algemeiner.

Menažerie je v tomto bodě na našeho Mlhoše pyšna.
*

Prezident USA Kačer Donald Trump dnes na VS OSN předesl svůj hluboce filozofický projev. Z jeho bodů vyjímáme:

"Nebyl jsem zvolen proto, abych získal moc, ale abych dal moc americkému národu, kterému patří. V zahraniční politice obnovujeme tyto základní principy suverenity. Jakožto americký prezident budu vždy stavět Ameriku na první místo, jako vy, jakožto lídři svých zemí, budete vždy a musíte vždy stavět svou zemi na první místo." (Potlesk, nikoli poslední)

"Teroristé a extrémisté posilují a rozšiřují se po všech regionech planety. Loupežnické režimy nejen podporují terorismus ve světě, ale ohrožují i jiné národy – a své národy – nejničivějšími zbraněmi, které lidstvo zná."

"Nikdo nás už nebude využívat kvůli jednostranným obchodům, kde USA na oplátku nic nezískají. Dokud vedu tuto kancelář, budu bránit především zájmy Ameriky."

"Musíme odvrátit hrozbu pro suverenitu od Ukrajiny po Jihočínské moře. Musíme podporovat respektování práva, respektování hranic a respektování kultury a mírovou interakci."

"Nikdo neukázal tolik opovržení k ostatním národům a k blahobytu vlastního lidu jako zvrácený severokorejský režim. Bezohledná snaha Severní Koreje získat jaderné zbraně a balistické střely ohrožuje celý svět neuvěřitelnými ztrátami životů. Je odporné, že některé země nejen obchodují s takovým režimem, ale dodávkami zbraní a financí podporují zemi, která ohrožuje svět jaderným konfliktem. Raketový muž je na své sebevražedné misi, zabít může celý národ."

"USA nemohou stát za dohodou, která je zástěrkou pro rozvoj íránského jaderného programu. Režim v Íránu je vražedný a destabilizuje svět." Jediným jeho vývozním artiklem je násilí.

"Venezuelský národ hladoví a jejich země se rozpadá, jejich demokratické instituty se ničí. Tato situace je zcela nepřijatelná a nemůžeme zůstávat stranou a pozorovat. Jako zodpovědná země a soused máme my a další země cíl: pomoci jim znovu získat svobodu, obnovit jejich demokracii. USA jsou připraveny podniknout další kroky, pokud bude venezuelská vláda zůstávat na své cestě a bude navazovat autoritářská pravidla." Socialismus je "diskreditovaná ideologie."

Mluvil tři čtvrtě hodiny, člověče! Jen jedno nezmínil: Otázky klimatu a boje proti němu.
"Zmínil přece: Socialismus je diskreditovaná ideologie!" (K.D. Trump)
*

V první sérii projevů vystoupil jako devátý i jistý český prezident. Promluvil hlavně na téma terorismu a migrační krize:

Musíme porazit anticivilizaci.
OSN ani po sedmdesáti letech nedokáže pojem terorismus definovat. To je i důvod, proč organizace zastřešuje 38 protiteroristických organizací nebo institucí.
"A několik teroristických." (Mrtvá Kočka)
"Dobrý bože!" (Mlhoš a žena Moby Dicka)

Migrace je úzce spojena s terorismem, protože džihádisté jsou ukryti uvnitř migračních vln. Masivní migrace z Afriky a Asie představuje odliv mozků, oslabení potenciálu těchto zemí.
"Každý, kdo vítá migranty v Evropě, souhlasí s tímto odlivem mozků a s trvalou zaostalostí těchto zemí." (Mlhoš Zeman)

*
Z kultury: Ruský ministr kultury Vladimir Medinskij odhalil v Moskvě sochu světově uznávanému uměleckému tvůrci, totiž konstruktérovi útočné pušky AK-47 Michailovi Kalašnikovi, jenž před 4 lety zemřel.

"Kalašnikov je opravdová, dá se říci kulturní firemní značka Ruska." (Vladimir Medlinskij)
"Toť vskutku značka ruské kultury!" (Mrtvá Kočka)

Středa 20. září 2017
Večer začal židovský Nový rok 5778.

"Staly se hrozné věci. Teror udeřil po celém světě a byli jsme svědky i nenávisti a rasismu. Když jsme se minulý rok setkávali s lídry z celého světa, opakovali jsme znovu a znovu, že Izrael bude bránit svoje občany bez ohledu na to, kde se zrovna nacházejí. Musíme společně bojovat proti terorismu, ale také proti nenávisti a rasismu musíme bojovat spolu. Je to běh na dlouhou trať, ale společně tento boj vyhrajeme… Také jsme spatřili opravdovou sílu přírody, kdy si živelné pohromy vyžádaly tolik obětí". (Izraelský prezident Reuven Ruvi Rivlin v novoročním projevu) Rivlin také vyjádřil svou hrdost nad tím, jakou štědrost a soudržnost židovské komunity projevily tváří v tvář těmto zkázám.

"A také pomoc bez ohledu na národnost či náboženství potřebných." (Muška na Zdi)
 V Izraeli byly od roku 2013 přijaty k ošetření asi tři tisíce raněných Syřanů. Byli to lidé, kteří se dopravili na Golanské výšiny sami. A zdaleka nešlo o "teroristy". Dnes zasahují izraelští záchranáři v zemětřesením postiženém katolickém Mexiku…
*

"Vystoupení amerického prezidenta Donalda Trumpa bylo pozoruhodné." (Ruský ministr zahraničí Sergej Larvov)

"Agresivní proslov nového Adolfa Hitlera, mistra mezinárodní politiky Donalda Trumpa, který se považuje za vládce světa, byl namířen proti národu Venezuely, ale nikdo nám nebude vyhrožovat." (Venezuelský b-p Mikuláš Stalin Magoro)

"Donald Trump je štěkající pes. Jeho projev byl nepříčetný. Je to chuligán a gangster, který si hraje s ohněm." (Severokorejský krůtovládce Kim Čong-un)

Á propós oheň: ""Na projev amerického prezidenta můžeme odpovědět nebývalou zkouškou vodíkové pumy v Pacifiku." (Ministr zahraničí KLDR Ri Yong-ho)

Čtvrtek 21. září 2017

"Zahraniční banky budou stát před jasnou volbou: buď budou obchodovat se Spojenými státy, nebo zprostředkují obchod se zločinným režimem v Severní Koreji. Tento režim už nadále nemůže počítat s ostatními ve svých obchodních a bankovních aktivitách." (US pan prez. KDT oznamuje sankce namířené proti osobám a firmám obchodujícím s KLDR a bankám financujícím a umožňujícím obchod se Severní Koreou.)  Ocenil, že i i čínská centrální banka zakáže bankám obchod s KLDR.

"Náš nový exekutivní příkaz odřízne Severní Koreu od finančních zdrojů, které jí umožňují vyvíjet ty nejsmrtonosnější zbraně, které lidstvo zná." (US p.p. KDT k novinářům před obědem s japonským premiérem Šinzó Abem a jihokorejskýmo prezidentem Mun Če-inem.)
*

"Hájili jsme vždy přísné plnění Stanov OSN, v nichž se mluví o naprostém nepřijetí jazyka síly a o nepřípustnosti zasahování do vnitřních záležitostí." (Sergej Larvov, ministr zahraničních věcí RF při rozhovoru s venezuelským ministrem zahraničí Jorgem Arreasem, jenž mu poděkoval, jak se na VS OSN hezky zastal Venezuely)
"Polsko, Maďarsko, Československo, Afghánistán, Krym, východní Ukrajina, Sýrie?" (Žena Moby Dicka)  
"Tam všude nás pozvali." (Sergej Larvov)
"A do Venezuely vás ještě nepozvali?" (Mrtvá Kočka)
"Tam už ruští instruktoři na dodávané zbraňové systémy jsou." (Muška na Zdi)

Kromě Venezuely vede Rusko od roku 2014 rozhovory o námořních a leteckých základnách (či  možnosti dotankovat vojenská letadla) i s Kubou, Nikaraguou, Vietnamem, Seychelskými ostrovy a Singapurem.
*

ČSSD nabídla dědicům zesnulého právníka Zdeňka Altnera 180 milionů korun. Zatím Nejvyšší soud rozhoduje, kdy se rozhodne, že bude ve věci rozhodovat. Pražský městský soud už loni 31. března přiznal tehdy ještě živému Altnerovi 18,5 milionu korun, které mu měla ČSSD zaplatit za vymožení Lidového domu, na který právně neměla nárok. (KSČ totiž převedla Lidový dům na ČSSD v roce 1990, tedy v době, kdy měl být komunistický majetek zestátněn.) Bez tohoto Domu, a hlavně okolních lukrativních pozemků, by ČSSD byla v pozici leda tak Národních socialistů. ČSSD nezaplatila, a tak soudem uznaná smluvní pokuta činí dalších 318 milionů Kč.

"Smluvní pokuta je nemravná!" (Temé mručení z Vnitra ČSSD)
"Nemravné je, že jste odvedenou práci nezaplatili včas, Sobotko, Paroubku, Špidlo a Zemane!!!" (Duch Zdeňka Altnera)

Pátek 22. září 2017

"Raiffeisen BANK
Banka, inspirovaná klienty

Vážený pane,
s potěšením bychom Vás chtěli informovat, že jsme speciálně pro Vás, našeho klienta, připravili půjčkou až do výše 500 000 Kč a úrokovou sazbou od 4,9 % p.a.. Sjednání je velice jednoduché a rychlé. Neodkládejte pořízení toho co potřebuje nebo počem toužíte." (Doslova opsáno z papírového dopisu nejlepší a klientsky nejpřívětivější banky 2016.)

Chyby v interpunkci zanedbejme.. Pokud to ovšem nejsou případné chyby v desetinných tečkách...

"O co nás chce banka připravit půjčkou." (Moby Dick)
"Neodkládejte pořízení toho, co potřebuje banka." (Žena Moby Dicka)
"Aneb »počem« banky touží." (Mrtvá Kočka)

***


Moby Dick a jeho menažerie se omlouvají, že pro nedostatek času a prostoru nepokrývají všechny zprávy týdne. A také ani pravidelně. Avšak snaží se hlavně nacházet souvislosti věcí pod povrchem. Bohužel teď nemají moc času, ale někdy to prostě vyvře!
"Vyřve." (Mrtvá Kočka)

Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na i schránku moby.dick@seznam.cz .
Všem dík!
>>:)) Moby Dick