pátek 19. ledna 2018

MOBY DICK: Souboj blbců

Rozklížený kamaráčoft, jedna věta, e-ané recepty, velmi temná pracovní morálka a překonání představ



Středa 10. ledna 2018


Sešla se sněmovna, aby jednala o (ne)důvěře menšinové vládě šéfa ANO Andreje Babiše. Se svým zásadním projevem vládu podpořil pan prezident Mlhoš Čínský Krtek Zeman, osobní přítel prezidenta Putina. Mlhoš při odchodu ze sněmovny znejistil svého koaličního partnera Andreje B. K novinářům pravil, že na druhý pokus o sestavení vlády bude po něm chtít "stojedničku".

"Že tak změnil názor?" (Moby Dick)
"Jen blbec nemění názory." (Mlhoš Zeman)

Čtvrtek 11. ledna 2018
 
"Budu volit prezidenta Miloše Zemana, považuji ho za silnou osobnost." (Premiér Andrej B. Babiš uvádí, že jde o jeho vlastní názor, nikoliv postoj hnutí ANO)

Sobota 13. ledna 2018
"Nemám důvod měnit názor z hlediska podpory." (Andrej B. Babiš k druhému kolu prezidentských voleb.) Ale:
"Pokud chce (Zeman) uspět ve druhém kole, tak by měl jasně deklarovat, že nechce orientovat naši zemi na východ, na Rusko a na Čínu, a že to dělá jen pro naše firmy, aby tam dělaly byznys. Dále by mu pomohlo, kdyby se distancoval od některých svých nejbližších spolupracovníků, kteří mu nedělají dobrou pověst."

"Od kterých?"
(Agentura Muška na Zdi)
"Všichni je známe, v médiích byli dlouhodobě kritizováni."
(Andrej B. Babiš)
"No tak to je podstatný ústup od původně deklarované jednoznačné podpory."
(Žena Moby Dicka)
"Jen blbec nemění názory."
(Andrej B. Babiš)

Neděle 14. ledna 2018

Do druhého kola prezidentských voleb postupují současný stádní prezident Mlhoš Zeman (38, 56%) a Jiří Drahoš (26,60 %). Pan prezident s ironickým úsměvem poblahopřál svému soupeři k "hezkému druhému místu". První byl Drahoš jen v Praze a okresech Praha - východ a Praha - západ.

"Prostě klasická pražská kavárna" (Mlhoš Zeman pro agenturu Muška na Zdi)
"Já budu volit Zemana, i když ho nemám rád. Líbí se mi, jak je sprostej." (Hlas štamgasta z typické pražské hospody)

Drahoš vyzval Mlhoše k televizní debatě.
Mlhoš přijal, a trumfoval, že půjde do dvou debat.
Drahoš pravil, že vyzvaný má právo první zbraně (nejspíš půjde o mlho-vlez-do- TV Barrandov), zatímco on chce hrát bílými v ČT.
ČT, Nova, Prima a TV Barrandov nabídly svá kolbiště.
Pan prezident půjdde do čtyř debat.
Pan profesor půjde do dvou debat, chce totiž objíždět obvody, kde získal nejméně hlasů.

"Mlhoš nejdříve nechtěl debatu žádnou, pak dvě, a teď čtyři?" (Žena Moby Dicka)
"Jen blbec nemění názory." (Mlhoš Zeman)
"Na Primu asi půjde hradní mluvicí vovčáček s fikusem." (Mrtvá Kočka)
*

"Digitalizace ve zdravotnictví nesmí být násilná se školáckými chybami jenom proto, že někdo chce na projektech vydělat peníze. Stále nejsou dořešena rizika, jako je nespolehlivost přenosových sítí, úložišť a chyby lidského faktoru. Velkým nebezpečím je možnost zneužití informací týkajících se zdravotního stavu pacientů. Velmi těžkopádný projekt elektronického zpracování receptů se přímo podbízí hackerskému napadení." (Z článku nejmenovaného lékaře v Tempus Medicorum, časopisu České lékařské komory)

"Pacient musí dostat svůj lék, lékař mu jej musí předepsat a má tak učinit jakýmkoli způsobem, tedy nelze-li e-Receptem, ať jichž z kakýchkoli důvodů, pak i formou papírového receptu." (Ze stanoviska ČLK, přijatého minulý rok sjezdem delegátů.)

Poznámka: Pokuta za vystavení papírového receptu činí 2 miliony korun, ačkoliv pan ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (nestraník za ANO) slíbil, že se první rok nebude uplatňovat. Není to zákon, jen nevynutitelný slib. A není to koncepční řešení toho bordelu, jaký ve zdravotnictví po 1. lednu (zase) nastal.

"Ještěže můžeme psát papírové recepty své rodině." (Nepracující lékař-důchodce.)

Pondělí 15. ledna 2018

Sedm klíčníků odemklo Korunovační komnatu v katedrále VVV, kde jsou uloženy české korunovační klenoty. Od zítřka budou na týden vystaveny ve Vladislavském sále Pražského hradu na oslavu letošního 100. výročí vzniku Československa a 25. založení České republiky.

"Co Mlhoš? Neměl závratě?" (Moby Dick)
"Ne jiné než jindy." (Muška na Zdi)

Muška byla přítomna na Zdi a zaslechla, jak pan prezident velmi sprostě mluvil o panu premiérovi.
"Jak moc sprostě?" (Žena Moby Dicka)
"Asi tak, jako mluvil pan premiér – když byl ministrem financí – na zasedání vlády ke svým koaličním partnerům." (Muška na Zdi)
"Nějak se jim ten kamaráčoft začíná rozkližovat." (Moby Dick)
*

"Rusko respektuje územní celistvost Ukrajiny – tak, jak byla vyjádřena v referendu na Krymu."  (Obmyslný ministr zahraničí Ruské federace Sergej Larvov)
Přeloženo: Krym je náš, doněcké dělnické republiky ještě ne.

"Neměli bychom se držet jedné věty v jednom dokumentu." (Sergej Larvov)
Přeloženo: Sice jsme se v roce 1994 v Budapešti zavázali v mezinárodním dokumentu, že po předání jaderných zbraní Ukrajiny k sešrotování, zajistíme hranice Ukrajiny v tehdejším rozsahu, ale nebudeme to teď dodržovat, protože se nám to nehodí.

Poučení necháme na Mrtvé Kočce: "Rusákům se nedá věřit ani jediná věta."
*

"Upozornění C023: Předpis byl uložen, ale kvůli chybě ztotožnění nebude uveden v elektronickém lékovém záznamu pacienta!" (Hláška v systému eReceptu, k jaké dochází v jedné ordinaci jen desetkrát za tři dny.)
Přeloženo: Váš pacient neexistuje!
Překlad: Váš pacient není uveden v Registru obyvatel Ministerstva vnitra.

Udivený dotaz: Proč se eRecept vůbec váže k Registru?
Udivený dotaz: Proč je ten registr z 5 až 10 procent chybový? Když už 28 let nahlašují volební komise chyby ve volebních seznamech -  které nikdo neopraví??
Udivený dotaz: Jsou u nás vůbec volby legální, když je Registr obyvatel tak chybový???

Úterý 16. ledna 2018
Významný den ČR - Den památky Jana Palacha

 "S kolegou Faltýnkem jsme nikdy nepochybovali, že se necháme vydat. To je jasné. Necháme se vydat." (Premiér Andrej B. Babiš (ANO) před jednáním imunitního a mandátního výboru)
"A že tak najednou? Od listopadu o tom nebylo ni vidu, ni sluchu!" (Moby Dick)
"Jen blbec nemění názory." (Andrej B. Babiš)
"A to i zpětně." (Mrtvá Kočka)

"Ale stejně – že tak najednou?" (Moby Dick)

No protože – ministr vnitra se včera rozhodl, že nezbaví mlčenlivosti odpadlého policajta Jiřího Komárka, který měl na vejbor přinést kompro na vyšetřovatele Nevtípila.
"Poměrně dlouho jsem se tím zabýval a rozhodl jsem až dnes po zralé úvaze. Žádost nebyla konkrétní co do obsahu a rozsahu zbavení mlčenlivosti. Na základě informací, které mám k dispozici, jsem pana Komárka mlčenlivosti nezbavil" (Ministr vnitra Lubomír Metnar, nestraník za ANO)
"Nehodlám hrát roli jazýčku na váze." (Lubomír Metnar pro MnZ)

Vejbor hlasoval pro vydání. Proti byli jen zástupci ANO. (Hlasování bylo tajné, ale čísla hovoří.) Ale stejně je to divný: Místopředseda a předseda jsou pro své vydání, ale všichni zbylí poslanci, zaměstnaní v ANOfertu, jsou proti.

"Ale stejně – že tak najednou?"(Moby Dick)
"Spočítali si, že jim stejně nepomůže, kdyby byli proti." (Žena Moby Dicka)
"Hlasovací mašinerie ANO, SPD a KSČM se zadrhla." (Muška na Zdi)
"Teď, když máme, co jsme chtěli." (Tokio Omamura, SPD)
"My uvidíme až zejtra." (Vojtěch F. Filip, KSČ(M))
*

Premiér Andrej B. Babiš se rozhodl vystoupit proti novinářům z konkurenčního vydavatelství Economia Zdeňka Bakaly, kteří zveřejnili zprávu OLAF. Aby ukázal jejich zvrhlost, tak na tiskové konferenci prohlásil, že z Hospodářských novin odešel v létě jejich šéfredaktor politického zpravodajství Jindřich Šídlo na protest, že mu tam zcenzurovali rozhovor s Radimem Jančurou, který je dlouholetým spolupracovníkem Andreje.

"Pardon, Andrej Babiš teď zrovna lhal live: z Economie jsem rozhodně neodešel kvůli staženýmu rozhovoru s Jančurou. Abych tak řekl, nemělo to s mým odchodem do Seznamu vůbec žádný súvis, což jsem několikrát řekl už v létě 2016. Díky za pozornost." (Fejs Jindřicha Šídla, nositele ceny Ferdinanda Peroutky)
*

Výbor Regionálního operačního programu Střední Čechy nedoporučil vyjmout Píčí hnízdo ze seznamu projektů financovaných EU. Nejspíš to tedy značí, že se tím europejští vyšetřovatelé mají dále zabývat.
"My to vyjmeme." (Ministryně financí Alena Schillerová, nestraník za ANO)
"A my to zaplatíme." (Žena Moby Dicka) 
*

Načež menšinová vláda Andreje B. Babiše nedostala důvěru. Pro bylo jen 78 poslanců ANOfertu, proti 117 poslanců všech ostatních stran.

"Kalousek v roce 2012, kdy byl ministrem financí, zadal audit »najděte něco na Babiše«." (Babiš našel původce svých potíží)
"Pan premiér lže. Zase." (Mirek Kalousek, TOP 09)

"Lidi z OLAF jsou vysoce profesionální a nekazili by si pověst." (Politolog Daniel Kroupa v ČT)
*

"Dostatečně včas jsem si požádal o přístupová data k eReceptu. Až 16. 11. jsem obdržel dopis s přístupovými kódy. Nepřišla ale dodejka (vinou pošty?), takže jsem si po urgencích musel informaci o převzetí dopisu s přístupovými hesly doložit do datové schránky SÚKL. Od té doby čekám, až SÚKL opraví má data, neboť se podle nich jmenuji jinak a mám jiné IČO! … Po absolvování dlouhého čekání na opravu dat a mnohonásobném kontaktování pracovníka SÚKL, který mi opravu slíbil do druhého dnre, čekám zase už deset dnů. A stále nic." (Z dopisu nejmenovaného lékaře)

"Jsem nemocniční lékařka, proto mi nemocnice eRecept zařídila včas už začátkem roku 2016, a obdržela jsem i přístupové heslo. Protože však mezitím probíhaly další upgrade, bylo pro mne požádáno o nový přístup. SÚKL dne 19. 12. poslal dopis, podle kterého jsem už heslo dostala, a proto mi už nic nedají. Staré heslo nefunguje, nové nemám. Na písemný dotaz "co jako teda?" dodnes SÚKL neodpověděl.  Píšu recepty papírové nemocniční, na které nemocniční lékárna léky vydává." (Z dopisu nejmenované lékařky)

Středa 17. ledna 2018

Sněmovna hlasovala o jediném kandidátovi na flek předsedy stálé komise pro dohled nad GIBS. Jediným kandidátem byl veliký profesionál a bývalý agitátor bicí čety z Palachova týdne Zdeněk Ondráček (KSČ(M)). Neprošel – potřeboval 186 hlasů a dostal jen 83.

"To jsme si ale nedojednali, soudruzi!" (Vojtěch F. Filip, KSČ(M))
"To máte za ten včerejší podraz při hlasování o důvěře." (Někteří neztotožnění poslanci ANOfertu)
*

Vláda České republiky podala demisi. Pan prezident ji přijme, až bude mít čas, teď (ne)dělá kampaň za své znovuzvolení.
"Pošlete mu to poštou!" (Expremiér Slávek Sobotka)

Ale to nevadí, pan prezident už dříve prohlásil, že vláda v demisi může fungovat i několik měsíců.
"V zatím nepřijaté demisi bez důvěry." (Moby Dick)
"To už jsme skoro jako ve Venezuele." (Žena Moby Dicka)
"Ale snad ten blbec změní názor." (Mrtvá Kočka)
*

"Nikde není žádný zákon, že já mám být premiérem." (Andrej B. Babiš)
"Že by tenhle blbec změnil názor?" (Moby Dick)
"Ale ne. Dodal: Tak to musí chtít poslanci ANO." (Žena Moby Dicka)
"A ti asi Babiše v tomhle zase přehlasují…" (Mrtvá Kočka)
*

"Osobně jsem už od září majitelem všech certifikátů, ale mám tu smůlu, že pracuji jednak ve své odborné ambulanci a jednak v nemocnici, byť tam jen smlouvou o provedení práce. Tento problém je pro SÚKL naprosto neřešitelný. Už mi poslali čtyři přihlašovací jména a hesla, vždy nefunkční, a ihned nato informaci, že mi vše odmítli. Je to organizace s velmi temnou pracovní morálkou…" (Z dopisu jiného nejmenovaného lékaře)
*

Ze sportu: Před 85 pěti lety zemřel Josef Rössler-Ořovský. Byl skvělým veslařem, rychlobruslařem, hokejistou, tenistou, jachtařem, atletem, fotbalistou a kanoistou. Založil spoustu sportovních klubů a sportovních svazů, také Český olympijský výbor. Založil také bezděky lyžařský klub, když si v Norsku objednal ceník bruslí, a pod svůj podpis napsal "Bruslařský klub Praha". Takže mu poslali i ceník ski…Objednal je a v lednu 1887 sjel se svým bratrem – Václavské náměstí.

"Václavák byl tedy první českou sjezdovkou…" (Moby Dick)

Čtvrtek 18. ledna 2018
 
Od úterka zuří na českých dálnicích a silnicích sněhová kalamita. Někde napadlo i více než 5 cm sněhu. Na D1 se po hromadné nehodě, která uzavřela dálnici na 20 hodin, začíná rozjíždět 25km kolona. Kuriozita: Policisté obcházejí kamioňáky, kteří, aby mohli čerpat zákonnou přestávku v práci, zaparkovali na odstavném pruhu. A přesvědčují je – aby přerušili přestávku a porušili tak zákon!

Aby mohli silničáři vyčistit vozovku…

"To není od kamioňáků pěkné, parkovat v odstavném pruhu!" (Žena Moby Dicka)
"A kde? Když jim ŘSD nedokázalo za 25 let vybudovat žádné odstavné plochy?" (Moby Dick)
"A ty, co existovaly, ty ti blbci zrušili." (Mrtvá Kočka)

"Na rozdíl od silnic máme my upraveno." (Nezachycený veselý rolbař na sjezdovce)
*

"Máme problémy, že nám nesedí např. počet předepsaných balení, velikost balení, některé léky nejde předepsat vůbec (nesedí databáze VZP a SÚKL), nesedí pojišťovna pacienta, ve které je opravdu přihlášen, s pojišťovnou v centálním úložišti. (Údaje v naší databázi jsou ale vpořádku, včetně PSČ.)" (Z dopisu jiného nejmenovaného lékaře)

"Nám eRecept funguje! Ale nefunguje vypisování eRp u cizinců, kteří studují v ČR na náklady ČR a jimž tedy výkony hradí Ministerstvo zahraničí (nikoli tedy pojišťovny). Ti mají přidělené kmenové číslo, které jsme na Rp dopisovali. Kromě toho musí být na receptu napsaná i VŠ, na které studují. Není kam dopisovat. Bohužel se s dotazem na SÚKL nemohu probojovat. Zatím těmto pacientům píšeme Rp »hradí nemocný«, a účet si nechají proplatit MZ ČR. Ale nevíme, jestli je to správné." (Z dopisu jiného nejmenovaného lékaře)

"Systém hlásí, že máme vše v pořádku, ale tiskne jen čisté recepty. Operátoři na to nejsou schopni odpovědět a informují nás, že chyba je v SÚKL. Pokud to takhle půjde dál, nedávám bolševikovi ani týden, a to ještě s forenzními následky. Takový bordel ve zdravotnictví nebyl ani za éry komisí účelné farmakoterapie." (Z dopisu jiného nejmenovaného lékaře)

"Što éto takóje »účelná farmakoterapie«?" (Žena Moby Dicka)
"Řízení masové eutanázie." (Mrtvá Kočka)

Pátek 19. ledna 2018

Sněmovna vydala poslance Babiše a Faltýnka trestnímu stíhání. Pro hlasovalo 111 ze 180 přítomných poslanců. Proti byli všichni přítomní poslanci ANOferu se dvěma výjimkami: Babiš hlasoval pro vydání Babiše (ale proti vydání Faltýnka), a Faltýnek hlasoval pro vydání Faltýnka, ale proti vydání Babiše.
"Takže ve výsledku je to přesně tak, jako kdyby oba hlasovali proti svému vlastnímu vydání." (Muška na Zdi)

 "Je to objednávka mafie, která tady kradla miliardy. Žijeme v zemi, kde si můžete objednat stíhání a dostat pravděpodobně někoho do vězení." (Andrej B. Babiš)

"Váš projev vypadal, jako byste byl, pane Babiši, v politice nový." (Pavel Blažek, bývalý ministr spravedlnosti za ODS)
"Co jste za ty čtyři roky vládní zodpovědnosti udělal, aby se nic takového nedělo?" (Jan Bartošek, předseda klubu KDU-ČSL)
Poznámka: Ministerstvo spravedlnosti zastávali v minulé vládě zaměstnanci ANOfertu. Odpověď na otázku, jak mohl dovolit takový šlendrián ve svém resortu pan jsoucí (i minulý) ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) přes opakované výzvy nedodal.

"Asi by ho měl Babiš vyhodit!" (Moby Dick)
"Ne, měl by podat demisi." (Žena Moby Dicka)
"Nemůže! Už v demisi je! S celou vládou…" (Mrtvá Kočka)

"Rozprava na plénu překonala moji představu." (Kateřina Valachová, ČSSD, zpravodajka imunitního a mandátního vejboru.)
"Babiš ztratil nervy a glanc." (Žena Moby Dicka)
"Glanc neměl nikdy." (Mrtvá Kočka)

Menažerie upozorňuje, že pan nedůvěryhodný premiér již nemá poslaneckou imunitu – ani před žalobami za evidentní pomluvy, kterých se při své "obhajobě" dopustil.
*

SÚKL zrušil soutěž na vybudování call centra k eReceptům. Prý posílí současná pracoviště na (ne)odpovídacích linkách. Které jsou dnes dlouhé hodiny nedostupné pro nával dotazů a stížností.

"Dneska ještě nefunguje call centrum k projektu, který běží od prvního???" (Moby Dick)
"Ani neběží výběrové řízení na něj." (Žena Moby Dicka)

A těm, kterým náhodou všechno funguje, přichází dopis:
"Tento certifikát je vystaven původní certifikační autoritou SÚKL, která ukončí svoji činnost v lednu 2018, a tím bude zneplatněn i Váš certifikát…" (Z dopisu SÚKL zločinným lékařům.)

Certifikáty je navíc stejně nutné prodlužovat, neboť jejich platnost je omezená. Datum expirace je uloženo přímo v certifikátu a prohlédnout si jej můžete například v internetovém prohlížeči (když se na něj dostanete). Jakmile certifikátu platnost vyprší, je automaticky považován za neplatný.

"A pak zase nastupuje martýrium s jeho získáním." (Žena Moby Dicka)
"Které trvá asi tak celou dobu platnosti předcházejícího certifikátu." (Moby Dick)
"To jsou ale e-ané recepty!" (Mrtvá Kočka)

"Pouze díky vstřícnému postoji lékařů, kteří v rozporu s platným zákonem na vlastní odpovědnost předepisují pacientům potřebné léky i klasickými papírovými recepty, nedošlo počátkem ledna ke zhroucení zdravotní péče. Můžeme s hrdostí konstatovat, že my, lékaři jsme svoji etickou povinnost vůči pacientům splnili a uchránili jsme je před dopady nezodpovědného experimentu našich politiků. Považoval bych v této souvislosti za minimální projev slušnosti, kdyby nám za to představitelé státu alespoň přestali spílat a vyhrožovat." (MUDr. Milan Kubek, prezident ČLK)

Mimochodem – Ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Zdeněk Blahuta rezignoval ze své funkce 19. 12. 2017. A to údajně z osobních důvodů.

"Aby utekl z těch sraček, které osobně způsobil." (Mrtvá Kočka)
***

Moby Dick a jeho menažerie se omlouvají, že pro nedostatek času a prostoru nepokrývají všechny zprávy týdne. Ale snaží se hlavně nacházet souvislosti věcí pod povrchem a vyďobávat hrozinky z hnoje.
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na i schránku moby.dick@seznam.cz .

Všem dík!
>>:)) Moby Dick