pátek 2. února 2018

MOBY DICK: Klapání natěšených zobáků


Vadné pražské mozky, prezidentské demence, vrtění lithiem, řízený proces, příznaky extremismu a hladový socialismus.


Sobota 27. ledna 2018


„Dal jsem si volební kalkulačku, na zkoušku jsem u všech odpovědí dal „nevím“ - a vyšel mi pan Drahoš.“ (Předvolební vtip)
„To není vtip.“ (Mrtvá Kočka)

Takže v prezidentských volbách vyhrál (51,36 : 48,63 %) hlasy zemitého lidu ten, koho už velmi dobře známe.

„Chtěl bych být, jak stárnu, poněkud pokornější, méně sebevědomý a vstřícnější vůči názorům lidí, kteří mají jiné názory. Chtěl bych být méně arogantní, i když si o některých z těch lidí nebudu myslet nic dobrého.“ (Prezident Mlhoš Zeman při veřejném vystoupení po znovuzvolení.)

„Já už budu hodnej. No, hodnější. Možná.“ (Mlhošův dodatek pro agenturu Muška na Zdi.)

Nejspíš ne. Zaznělo totiž také: „Za mnou jsou lidé, kteří teď seděli v prezidentském salónku a s napětím pozorovali, jak nabíhají procenta a jak Praha může ovlivnit výsledek prezidentských voleb. Chtěl bych poděkovat těm pražským voličům, kteří mi dali svůj hlas. A o to více bych chtěl poděkovat voličům ve všech ostatních krajích, kde jsem zvítězil.“ (Potlesk)

„Mlhoš opět postavil venkov proti Praze.“ (Žena Moby Dicka)
„A proč ne třeba proti Brnu nebo Turnovu, kde taky hodně prohrál?“ (Moby Dick)
„Asi tam nemají dost kaváren.“ (Mrtvá Kočka)

Nejen Mlhoš, i jeho předchůdce:

„Pražáci se často diví, že volby dopadají jinak, než se domnívají. Je Praha bublinou?“ (Dotaz pro Václava Klause od Pavla Hrabici pro Metro.cz)

„Praha je víc než jiné končiny město nemakačenků. Vysvětlím. Citoval jsem nedávno amerického kongresmana, který moc hezky řekl, že si lidé nepřejí práce, které se dělají rukama a při kterých se musí stát. V Praze je nejmenší počet těch, kteří se živí prací svých rukou a kteří při tom dokonce musí stát. To mozek trošku pozměňuje, a proto mozek typického Pražana není stejný jako mozek průměrného občana České republiky mimo toto velkoměsto. To říkám i jako celoživotní Pražák, který ani nežil mimo Prahu.“ (Prezident Václav Klaus)

Pro připomenutí je zde několik výsledků v okresech, kde vyhrál Drahoš (v procentech Drahoš versus Zeman)
Praha 68,75 : 31,25
Brno 57,58 : 42,42
Semily (Turnov) 56,68 : 43,32
Češi v zahraničí 90,28 : 9,72

„Největší nemakačenkové jsou zřejmě Češi v zahraničí.“ (Mrtvá Kočka)
„Ještěže jsme se jich zbavili.“ (Prezident Klement Gotwald)
„Reakčné živly videli nebezpečie, že pracujúci človek sa od nich odkláňa...  Nech odpadne, čo je kolísavé, nech odpadne, čo je oportunistické, ale nech v tej strane zostane, čo je pevné, čo je charakterné, čo chce za tento národ zápasiť.“ (Prezident Gustáv Husák)

„Dement vedle dementa.“ (Nezávislá Syrská Želva) 
*

„Toto, milí moji, je moje poslední politické vítězství, a za ním už nebude žádná politická porážka.“ (Zjevně vyčerpaný prezident Mlhoš Zeman při veřejném vystoupení po znovuzvolení.)
„Jenom státní pohřeb.“ (Magda Vašáryová)
*

„Správný hnojomet -: všechna čest! Povedlo se, kavárníci a flanďáci!“ (Zhodnocení minulého Mobyho předvolebního týdeníčku z klávesnice čtenářky B. K.)

„A vede se to už 18 let!“
(Mrtvá Kočka)
„Metáme jen tím, co je kolem nás.“
(Moby Dick)
„Kéž by všude rostly růže!“
(Žena Moby Dicka)

„A kdo to tady zahnojil politickou debatu? Nebyl to náhodou Mlhoš?
(Muška na zdi)
„Buď je to hulvát, nebo je to nemocný člověk. Žádná třetí varianta neexistuje. Abych přesně klasifikoval tu diagnózu, tak je to kongnitivní dysfunkce, což je vlastně počínající demence." (Neurolog Martin Jan Stránský)
*

Carles Puigdemont chce po vítězství separatistů v katalánských volbách znovu  kandidovat na místního premiéra. Problém však je, že kdyby se chtěl vrátit z Brusele do Katalánska, zhaftla by ho už na barcelonském letišti španělská policie. Jest totiž na něj vydán zatykač kvůli obvinění ze vzpoury. Vzpoura se konala, když se podílel na uspořádání referenda k samostatnosti Katalánska. Teď tedy se stal poslancem ve volbách, pořádaných španělskou centrální mocí.

„Poslancem a psancem.“
(Mrtvá Kočka)
„Měl by mít imunitu, ne?“
(Moby Dick)
„Referendum byla vzpoura, a vzpoura není politický přečin, avšak terorismus.“
(Španělský premiér Mariano Rajoy pro agenturu Muška na Zdi)

Carles se chce pokusit nechat se zvolit dálkově a být přítomern pouze na videu, dnes však Ústavní soud na podnět španělské vlády vydal předběžné opatření, podle něhož se musí Puigdemont do parlamentu dostavit osobně a se souhlasem nejvyššího soudu.

„Když se nedostaví, nemůže být zvolen.“ (Španělský ÚS)
„A když se dostaví, tak ho zabásnem.“
(Španělský premiér)

Neděle 28. ledna 2018

Turecká armáda útočí na území severní Sýrie. Na ta místa, která nebyl na Islámském státu schopný dobýt nikdo než Kurdové a jejich ženské gardy. Bylo zabito 51 civilistů a zničen starověký chetitský chrám Ain Dara z prvního tisícíletí před naším letopočtem.

„Jaký je rozdíl mezi Islámským státem a Tureckem?“ (Syrská Želva)
„IS není v NATO.“ (Mrtvá Kočka) 

BTW pro kolegy, kteří zbrkle přebírají špatně přeložené zprávy (což se může stát každému, i nám): „Starověký chrám“, „Chetité“ („Syro-Hittite“ nikoli „Aramejci“, ale i kdyby), ano? Takže ne „z prvního tisíciletí našeho letopočtu“, ale „z prvního tisíciletí před naším letopočtem“ (BC).

“A co mají ti chudáci dělat, když musí denně vyplodit 14 článků?“ (Muška na Zdi)
*

„My se domluvíme nějak s panem předsedou Babišem a potom oznámíme výsledek, až já si prostuduju to usnesení vlády... Naštvalo mě nejvíc, že jestliže hlasy ANO, KSČM a SPD v zářijové schůzi jsme schválili, že memorandum je právně nulitní, tak nemůžu k právně nulitnímu dokumentu přijmout dodatek.“ (Předseda KSČ(M) Vojtěch F. Filip v Otázkách VM v ČT).

Falmerovi se nelíbí, že ministr průmyslu Tomáš Hüner (za ANO) ve čtvrtek slíbil lithiovým baronům z European Metals Holdings (EMH), že s nimi během týdne sjedná dodatek k dohodě o těžbě. Tu s EHM uzavřel loni na podzim těsně před sněmovními volbami byvší průmyslový ministr Jiří Havlíček (ČSSD).

„Načež socany rozneslo ANO na kopytech.“ (A. B. Babiš pro MnZ)

Pondělí 29. ledna 2018

Základní dálniční síť v Česku měla být dokončena do roku 2010.
Pak se plány posunuly na rok 2030.
Podle dnešního plánu to bude roku 2050.
Ale ani to se nestihne.
(Z dnešního konstatování Nejvyššího kontrolního úřadu.)

"To už budeme lítat na vznášedlech." (Žena Moby Dicka)
„Spíše na obláčku.“ (Mrtvá Kočka) 
*

„Neděle s tátou, neděle s mámou, to je nejhezčí den v týdnu, kdy od dobrého rána až po dobrou noc celá rodina spolu je.“ (Polský prezident An Drzej Duda zpívá po podepsání zákona o zákazu nedělního prodeje.)
„Zákon si vynutila na vládě církev.“ (Krzyst Of Mieszkowski, opoziční liberální poslanec)
„Zákon si vynutila na vládě Solidarita.“ (Gazeta Wyborcza)

Předpokládané ztráty:
celkové snížení prodeje o 5 %
36.000 nezaměstnaných
o 1,8 miliardy zlotých (11 mld Kč) méně pro státní rozpočet

„Nezoufejte, sobotní tržby budou trojnásobné!“ (České obchodní řetězce)

Úterý 30. ledna 2018

V pražském Karolinu předal novým rektorům jmenovací dekrety ministr školství Robert Plaga. Prezident Mlhoš, který je včera podle ústavy jmenoval, se nedostavil. Původně se měl slavnostní akt konat přímo na Hradě a dekrety měl předávat přímo pan prezident. (Někteří nejmenovaní jmenovaní rektoři minulý týden práskli, že dostali na Hrad telefonickou pozvánku.)

„To je určitě pomsta akademické obci.“ (Moby Dick)
„Ne to je pomsta těla panu prezidentovi.“ (Mrtvá Kočka)
*

Do ruské Soči se sjíždějí delegace, aby pod ruským dohledem debatovaly o poválečném uspořádání v Sýrii. Zástupci těch opozičních sil, které se jednání zúčastňují, vyjádřili „rozladění“ z toho, že na letišti vlají toliko oficiální syrské vlajky.   

„Je samozřejmé, že zemi i nadále povede demokraticky zvolený prezident Bašár al-Asad.“ (Ministr zahraničí RF Sergej Viktorovič Larvov pro MnZ)
*

„Srovnali jsme Chán Šajchún, Chán Asal a Ghútu. Ve všech třech případech jsme našli shodu.“ (Nejmenovaný zdroj z laboratoře, kterou využívá Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW))

Shoda s čím? 
Chán Šajchún: Chemický útok v roce 2017, 80 mrtvých
Chán Asal: Chemický útok v roce 2013, přes 20 mrtvých
Ghúta u Damašku: Chemický útok v roce 2013, několik set mrtvých

“Za útok v Chán Šajchúnu nese odpovědnost syrská vláda.“ (OPCW, 2017)
Všechny tři útoky byly provedeny chemikáliemi stejného složení, které Damašek odevzdal ke zničení v roce 2014.

Konstatování: Bašár Asad je masový vrah a válečný zločinec.

„Kdo podporuje masového vraha a válečného zločince, je sám masový vrah a válečný zločinec.“ (Syrská Želva)
„Konkrétně, prosím.“ (Moby Dick)

„Osobní přítel Evropské unie duchovní Vůdce Íránské islámské republiky ajatolláh  Sajjid Alí Chameneí.“ (Syrská Želva)
„A osobní přítel Mlhoše Zemana prezident Ruské federace Vladimir Vladimirovič Putin.“ (Mrtvá Kočka)
*

„Není jiného kandidáta, než jsem já.“ (Carles Puigdemont z Brusele)
„Nejsou zde podmínky, které by zaručovaly efektivní volbu, ani záruky plného a svobodného výkonu politických práv kandidáta. Ani soud, ani vláda v Madridu nemohou rozhodovat o tom, kdo bude zvolen katalánským premiérem. Pan Puigdemont má legitimitu vzešlou z voleb a může se stát premiérem bez ohledu na to, zda bude osobně přítomen.“ (Předseda katalánského parlamentu Roger Torrent zdůvodňuje odložení dnešního zasedání katalánského parlamentu na neurčito.)

„Rozumná řeč.“ (Moby Dick)
Kterou španělská vláda pochválila, a rozzlobení separatisté nejspíš neposlouchali. Asi tisícovka jich kvůli odkladu přišla demonstrovat k budově katalánského parlamentu v Barceloně; mnozí tam hodlají vytrvat, dokud se Puigdemont nestane jejich premiérem.

Mimochodem: Katalánský parlament se nachází v parku Parc de la Ciutadella. Na místě, kde od roku 1715 stávala skutečná citadela, vězení katalánských odpůrců Madridu, jakýsi španělský Špilas.

„Jo, jo, tři sta let jsme trpěli. A trpíme doposud!“ (Pocit poloviny katalánského národa.)
„Sedmdesát let jsme trpěli!“ (Pocit větší části slovenského národa v roce 1990)

Menažerie si myslí, že pro Španělsko, Evropu i Katalánsko je lepší, aby Katalánsko zůstalo součástí Španělska. (Což jsme si jako Čechoslováci mysleli i o Slovensku.) Zároveň ale odsuzujeme násilný postup centrální vlády proti odštěpencům. Zavřít člověka kvůli pořádání demonstrací je porušováním svobody shromažďovací, zavřít poslance kvůli projevům je porušením svobody slova. Zajímavo jest, jak bruselské instituce v tomto případě drží pysk. Přičemž po brexitu otevíral Brusel svou náruč skotským separatistům s velkou chutí, ba naopak je i poňoukal k odtržení od Spojeného království!

Středa 31. ledna 2018

Prezident jezevec vylezl ze své nory, kde po vyhraných volbách odpočíval. A bral blahopřejné telefonáty od světových státníků. Dnes od izraelského premiéra Benjamina Netanyahua. Mlhoš zopakoval, že by se velvyslanectví ČR mělo přestěhovat z Tel Avivu do Jeruzaléma.
„V tomto asi jediném s ním souhlasíme.“ (Menažerii - jakožto součásti „židozednářských listů“, tedy Neviditelného psa – ani nic jiného nezbývá.)

Na Hradě jmenoval Mlhoš 25 soudců a pak opět zalezl.
*

V drsném ránu se opět sešla nedůvěrná česká vláda v demisi. Muška na Zdi hlásí, že  ministr průmyslu Tomáš Hüner dostal od generálního pojeb „za špatnou komunikaci“. Může to napravit, když z těžaři dojedná „právní nezávaznost“ lithiového memoranda. Má rovněž pověřit státní podnik Diamo, aby provedl průzkum ložiska.

„Memorandum o těžbě lithia je neplatné.“ (Vládnoucí premiér v demisi Andrej B. Babiš (ANOfert))

Jedna otázka: Když je memorandum neplatné, co má tedy Hüner dojednávat???
Další otázky následují:

„Proč je memorandum neplatné?“ (Agentura Muška na Zdi)
„Protože EMH není australská firma. Má tam jen kancelář.“ (A. B. Babiš)

„Tak znovu: Proč je memorandum neplatné?“ (Muška na Zdi)
„Protože tak o tom ve sněmovně rozhodli kolegovcé, kteří nám pak dají důvěru.“ (Babiš)

„A proč se bude provádět průzkum, když už ho provádí dceřinka EMH Geomet?“ (Muška)
„Protože kdo dělá průzkum, má přednostní právo na těžbu.“ (Babiš)
„Ale to už má Geomet. Licenci na průzkum mu vloni prodloužil tehdejší ministr živého prostředí Richard Brabec – dnešní místopředseda vaší strany a vlády!“ (Muška)

„Musel jsem se při prodlužování licencí striktně řídit geologickým zákonem. Nemůžeme selektovat, které firmě souhlas k průzkumným pracím dáme, pokud firma všechno splní. Ať už je to firma česká, nebo zahraniční." (Brabec, 6. 10. 2017)

No? Co ta šaráda má znamenat?
„Aby se Filip a Tokio Omamura nažrali, dali nám důvěru, a pak klidně zaplatím Australanům penále...“ (Babiš pro Mušku, která je z toho už na Stropě...)
„Ale to by mohlo být tak sto Čapích hnízd!“ (Muška ze Sropu)
„To taky nebude z mýho.“ (Babiš)
(Muška: odlétá, kde nechal tesař ve Strakovce díru)

„Až se Filip a Omamura nažerou a dají nám důvěru, tak je můžu kopnout do riti, domluvit se s Australany a zkoalovat s Chovancovými socany.“ (Babiš spokojeně. Zaznamenala Syrská Želva pod Kobercem.)
*

„V Praze se žádný kolaps nekoná, v minulosti nám bylo vyčítáno, že se neinvestuje, a tohle je řízený proces.“ (Petr Dolínek, poslanec a pražský radní (ČSSD))

Uzavření eskalátorů v šesti stanicích metra, zavřena lávka pro pěší na železničním mostě, spadlá lávka v Troji, zavřena tramvajová trať Malostranská – Újezd, zavřena Zenklova, dlouhodobé zavření estakády na Prosek – a do toho Dolínkova sabotáž s Libeňským mostem. Libeň odříznuta od světa!

„Proč sabotáž? Vždyť ten most padá!“ (Žena Moby Dicka)
„Padá. Už šestnáct let.“ (Mrtvá Kočka)
„Tak teď ho konečně opraví.“ (Žena Moby Dicka)
„Za tři tejdny???“ (Mrtvá Kočka)

Čtvrtek 1. února 2018
 
“Celá Praha bude fungovat v jednotném systému, pro všechny se to výrazně zjednoduší.“ (Radní pro pražskou dopravu Petr Dolínek si pochvaluje modré, fialové a oranžové zóny)

„Lidé si nakonec zvyknou.“ (Mínění pražských starostů kromě Prahy 13)
„Zvykli jsme si, ale stejně jsme naštvaní.“ (Lidé s jiným mozkem, než má Dolínek)
„Dolínku, pamatuj na vidle!“ (Budoucí pražská defenestrace)
„Mohli byste ho konečně shodit z mostu a ukončit mu trápení?“ (Soucitná Žena Moby Dicka)
„Z Libeňskýho.“ (Mrtvá Kočka)
*

V Kolumbii stále přibývá Venezuelanů: 126.000 zde žije legálně (z toho má 69.000 humanitární vízum). Celkem - tedy hlavně nelegálně - je to už 550.000 kusů.

Asi milion občanů Bolívarovské republiky Venezuela má v držení spešl migrační doklad, aby mohli v Kolumbii nakupovat potraviny a další zboží, které je ve Venezuele nedostatkové.

Nedostatkové je, protože je dotované.
Proto ho šejdíři skupují a vyvážejí do Kolumbie.
Kde ho denně nakupuje 30 tisíc hladových Venezuelanů, aby se s ním vrátili domů.

„Do země se socialismem s nelidskou tváří.“ (Žena Moby Dicka)
„S bolí- socialismem.“ (Mrtvá Kočka)

"Pokud má prezident Mikuláš Magoro v domácí kuchyni poněkud horko, jsem si jist, že má na Kubě nějaké přátele, kteří by mu mohli věnovat krásnou haciendu na pláži a mohl by tam vést příjemný život."  (Americký ministr zahraničí Tillersonaurus Rex při přednášce na Texaské univerzitě v Austinu vyzývá Magora k emigraci).

Ale ani na Kubě už to není ono: Fidel Castro spáchal sebevraždu! Přesněji: Fidel Castro junior, Fidelito (68).
*

Z kultury: V Moskvě se státní orgány snaží zabránit promítání  britsko-francouzské filmové komedie Stalinova smrt. Ministerstvo ruské kultury jí minulý týden „odebralo povolení“ k promítání v ruských kinech. Moskevské kino Pioněr film přesto pustilo.

„Nikdo nám nic neřekl.“ (Pionýři)

„Ruská kina musí mít povolení na promítání filmů?“ (Žena Moby Dicka)
„Není to snad cenzura?“ (Moby Dick)
„Určitě ne, Ústava RF cenzuru zakazuje.“ (Mrtvá Kočka)

Ne, cenzura to není. Právníci ministerstva shledali, že film obsahuje „příznaky extremismu“. Nalezli, že jest „zaměřen na vyvolávání nenávisti a zášti a ničení důstojnosti ruského (sovětského) člověka“ a „křiví minulost, aby období 50. let v životě sovětských lidí vyvolávalo jen hrůzu a odpor“.

„Kdežto zavraždění 20 milionů ruských (sovětských) lidí v nich dodnes vyvolává radost a lásku ke zvěčnělému generalissimu.“ (Mrtvá Kočka)

„Tento film je v rozporu s ruskou legislativou.“ (Nezachycený rozezlený postsovětský funkcionář.)
„My to zakázali, ale lidi si to stahují z internetu o to víc!“ (Nešťastný presovětský kulturní činovník.)

Pátek 2. února 2018
Světový den mokřadů

Ředitelství vodních cest vloni utratilo jen 210 milionů oproti plánovaným 880 mil. Krom staveb jezů se ani neprohrabávalo dno Vltavy. Prvotně se tak má dít kvůli připravované vodní cestě Vltava – spodní tok, Vltava – horní tok, avšak tyto prohrábky mají efekt i při obraně proti povodním.

„Až naprší, tak se zase z Prahy stane mokřad.“ (Moby Dick)
„Již slyším klapání natěšených zobáků.“ (Mrtvá Kočka)
*

Hodnota bitcoinu se v prosinci pohybovala okolo US$19.000.
„Na důchod si šetřím v Bitcoinech.“ (Nezachycený český IT odborník na virtuální měnu.)

„Právěže virtuální.“ (Žena Moby Dicka)
Dnes dopoledne klesl kurs na $8.050.

„Každé letadlo jednou spadne.“ (Žena Moby Dicka)
„No ale loni touhle dobu byl bitcoin jen na tisícovce dolarů!“ (Moby Dick)
„A vy si šetříte na důchod v korunách???“ (Mrtvá Kočka)
„Ne, oni si ho přece již užívají.“ (Děti Moby Dicka a jeho Ženy)

„Užíváme si plodů práce svých pozměněných mozků.“ (Moby a jeho Žena)
***

Moby Dick a jeho menažerie se omlouvají, že pro nedostatek času a prostoru nepokrývají všechny zprávy týdne. Ale snaží se hlavně nacházet souvislosti věcí pod povrchem a vyďobávat hrozinky z hnoje.
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na i schránku moby.dick@seznam.cz .

Všem dík!
>>:)) Moby Dick