pondělí 22. listopadu 2010

Františku, lehni si

 Liberecký kraj konečně našel způsob jak zlikvidovat sklářskou školu v Kamenickém Šenově

Zpráva z pořadu ČT Události v regionech 22.11.2010 v 18:00: Liberecký kraj odvolal ředitele sklářské školy v Kamenickém Šenově. Kontrola totiž prokázala zhruba 50 nedostatků jak v hospodaření, tak i z pohledu vzdělávání. Odvolaný ředitel pochybení odmítá a tvrdí, že se ho chce kraj zbavit kvůli plánovanému sloučení školy s jinou. Se slučováním totiž bytostně nesouhlasí. Proti slučování se postavili také studenti školy, kteří chtějí 23. 11. demonstrovat v Liberci. (Viz video.)

 Ředitel František Janák říká: Co se o nás v médiích šíří, je samá lež a pomluva. Za svým vyhozením jednoznačně vidí snahu co nejsušší cestou zlikvidovat školu v Kamenickém Šenově. Už několik let odmítá sloučení se školou v Novém Boru, která má poněkud rozdílné zaměření. Pan ředitel naposledy prohlásil, že sloučení proběhne "jedině přes mou mrtvolu." Načež ho zastupitelstvo libereckého kraje položilo.

Ani ministerstvo školství by školu nerušilo, ale jejím "zřizovatelem" (či spíše dědicem, škola byla založena v roce 1856) je liberecký kraj. A krajské zastupitelstvo dnes ředitele vyhodilo a hned zítra projedná sloučení školy v Kamenickém Šenově se školou v Novém Boru. (Opakované zasedání, neustále přesunované termíny, aby se veřejnost nemohla dostavit...) Ušetří se tak milion (!?) korun, který vloni škola kraj stála. V roce 2008 to bylo jeden a půl milionu - než začala "ozdravná" hladovka.

Inu, kraj, který prošustroval stamiliony na lyžařský šampionát, ten teď musí šetřit, i kdyby měl zlikvidovat školu, která ho sice skoro nic nestojí (milion za rok, zbytek platí sponzoři). Mimochodem: Celkové náklady na doprovodný program k rozkradenému mistrovství světa v lyžování, které přišlo zatím na dvě miliardy (a ještě sto milionů nebylo splaceno!) činily 80 milionů. Ještě dva týdny před šampionátem věnovali soudruzi z kraje 15 milionů korun navíc (15 ročních rozpočtů slučované/rušené školy). Na hodnotných estrádách vystoupili umělci z Prahy: například Michal David, Dáda Patrasová, Karel Emanuel Gott, Maxim Turbulenc...

Liberečáci se radovali - zejména ti, kteří to neslyšeli. A zejména ti, kteří v libereckém kraji skutečně provozují místní kulturu - na níž se v celém kraji věnovalo v roce 2008 dva miliony, a v loňském roce konání šampionátu pouhých 350.000 Kč... Tak teď bude kraj "šetřit". Tuto akci stihne dříve, než někoho z krajského zastupitelstva zavřou za předcházející sportovní rozkrádačku v přímém přenosu.

Ušetří se LDH, protože i to sloučení bude mít nějaké náklady, a navíc se dá předpokládat, že sponzoři svoje příspěvky stáhnou. Strašně moc by mne zajímalo, jaké zájmy za tímto dlouhodobým snažením zničit tradici vězí. Nejstarší sklářská škola světa, jejíž 150. výročí založení bylo i výročím UNESCO, tedy už nejspíš skutečně končí.

Budeme věc sledovat dále, a připomeneme ji nejpozději před dalšími krajskými volbami!

Psáno v Praze dne 22. listopadu 2010
Kamenickou sklářskou školu navštívil Šaman už letos v červenci, viz zde: Svítící duše skla - Živoucí památka, odsouzená k smrti (další odkazy na téma zrušení školy v Kamenickém Šenově pod tímto článkem).
A zde je fotogalerie.
***********************************

Klub přátel školy zve na demonstraci.

Vážení absolventi, podporovatelé a příznivci školy,
Zveme Vás za Klub přátel školy na DEMONSTRACI.

Proti sloučení SUPŠS v Kamenické Šenově se školou v Novém Boru.
Proti nespravedlivému odvolání Františka Janáka z funkce ředitele školy.
Využijte možná poslední možnosti, jak podpořit nejstarší sklářskou školu na světě!
Místo konání: LIBEREC – před KRAJSKÝM ÚŘADEM (ulice U jezu – mezi bývalým obchodním domem Ještěd a Babylónem)
Čas: úterý 23.11.2010 od 12hod
K dopravě je možné využít autobusy objednané Klubem přátel školy.
Odjezd autobusu: Kamenický Šenov náměstí v 11 hod, Nový Bor-autobusové nádraží 11:15

7 komentářů:

STK. řekl(a)...

Přemýšlel jsem, Šamane,
kdo je vlastně skutečným hrobníkem té starobylé školy. Myslím, že už viníka znám: Jmenuje se populismus a najdeme ho tu i onde.
Je poslední dobou fakt poněkud přemnožený.

informace řekl(a)...

Vyslovuji solidaritu řediteli Františku Janákovi a Klubu přátel školy.

Šaman řekl(a)...

Zatím záchrana - lid se vnutil do jednací sítě:

http://m.lidovky.cz/domov/clanek.A101123_170310_ln_domov_ter.iln

Sklářské školy v Kamenickém Šenově a Novém Boru se slučovat nebudou. Rozhodli o tom krajští zastupitelé, když jich při hlasování 15 bylo pro sloučení, 21 proti a čtyři se zdrželi. Samotnému hlasování předcházela bouřlivá dvouhodinová diskuse.

"Tímto rozhodnutím zastupitelstva ovšem ten problém nezmizí. Podle našeho odhadu chybí na škole v Kamenickém Šenově až čtyři miliony korun do konce roku. Navíc musíme zjistit, kolik má škola odložených plateb," řekl náměstek pro školství Radek Cikl (ČSSD), jenž návrh předložil. "Předpokládám, že ti, kteří hlasovali proti, mají řešení," dodal.

Nejstarší sklářská škola v Evropě má 62 studentů
Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská v Kamenickém Šenově je se svou více než 150letou tradicí nejstarší sklářskou školou v Evropě. Dlouhodobě se ale potýká s nedostatkem žáků a vysokými náklady. Naplněna je zhruba ze 40 procent. Loni ji navštěvovalo 70 žáků, letos jich je ve čtyřech ročnících 62.

Podle Cikla musel kraj už v minulých letech škole přidávat další peníze na platy učitelů. Kvůli napjatému rozpočtu ale další dotace odmítá. Dle
mnohých zastupitelů by se ale peníze našly.

"Hořekujeme nad tím, kolik budeme na školu doplácet, ale přitom se tu kamarádsky dávají peníze na různé nesmyslné akce. Jde o účelovou záležitost a já návrh nepodpořím," řekl například Václav Horáček (Starostové pro Liberecký kraj). Podle Jaroslava Švehly (ODS) má zase šenovská škola delší tradici uměleckého sklářství. "Pochybuji, že umělecké obory by v Novém Boru byly zachovány v takové kvalitě," podotkl.

Rozhodnutí zastupitelů mělo bouřlivý ohlas u veřejnosti, která jednací místnost zcela zaplnila. Někteří si sebou dokonce přinesli transparenty na podporu šenovské školy. Již dvě hodiny před jednáním se sešlo asi 80 lidí před krajským úřadem, aby proti návrhu protestovali. Mezi demonstranty byli zejména studenti a učitelé ze Šenova.

drak řekl(a)...

Soucítím s ředitelem školy, jejími žáky, příznivci i všemi lidmi, kterým osud té školy není lhostejný. Je to samozřejmě o to smutnější, když víme, že na zbytečné kraviny a tunely v řádech desítek až stovek milionů, jako byl ten liberecký šampionát, tak na to se peníze našly, dokonce rychle a ochotně, ale našly se bohužel mimo jiné za cenu toho, že pak ty peníze chybí někde jinde, na věci krásné a užitečné, jednou z nich je i tato škola.

Ať už je důvodem cokoliv, určitě bude dobré bránit se zuby a nehty doslova do posledního dechu a za co největšího kraválu a působení co největších nepříjemností původcům oněch nekalostí.

Samozřejmě, že tomu mediálnímu humbuku z televizního zpravodajství nevěřím vyjma několika základních fakt, jako jsou ta, že se to týká té a té konkrétní školy, osoby jejího ředitele a že ten byl krajem obviněn ze špatného hospodaření. Zbytek už jaksi nese neklamné známky toho, že jde o to, pana ředitele pošpinit a následně odstranit z cesty. Göbels by se za své žáky a následovníky stydět nemusel, byť to podle mého šlo poměrně snadno prokouknout. Jenže kdybychom se stejnou rasancí, s jakou se média obořila na pana ředitele, udeřili na padouchy, po kterých zůstal ten tunel po tom libereckém šampionátu, tak v těch médiích nemáme 1/2 roku co jiného k poslechu, takže je celkem jasné, že tu cosi v pozadí není v pořádku.

Rád se podepíši pod nějakou petici, nebo se rád připojím k nějaké jiné aktivitě, která by měla nějaký smysl a byla škole buď ku prospěchu, nebo by aspoň pomohla udělat z ostudy kabát pro aktéry této a jiných nemravností.

STK řekl(a)...

V našem ústavu se právě promrhává víc než 5,5 mega korun na projekt, o kterém pochybují všichni - i jeho aktéři. (Kromě těch, kteří dostanou určitě dobře zaplaceno.)

A výsledek? Bude zaručně dobrý, říkal to i ředitel, recenze jsou již totiž napsány a zkontrolovány, po večeru dne "D" se jen udělají drobné korektury a jde to hned v noci do médií. To zase bude slávy po Kotlince...

Když si uvědomím, že by zas ty peníze mohli skláři existovat déle než 5 roků, jímá mě bezmocný vztek. Leč maximum toho, co proti tomu můžu udělat, je to tady napsat. Víc asi nic.
[:-/

Šaman řekl(a)...

Na Psu psal někdo registrovaný, že ředitel se měl jako správný manažer sebrat a jít. Ale řediteli nešlo o sebe - ale o školu. Však kdyby šlo o mizerného zlodějského ředitele, tak by vyměnili ředitele - a škola by jela dál. Pokusy o její zrušení však trvají už nějakou dobu. A ředitel je potvora až teď.

(Viz i odkazy na články:

8. prosince 2009: Liberecký kraj likviduje nejstarší sklářskou školu na světě

11. prosince 2009: Šenovská škola se nikdy neuzavře!

27. ledna 2010: Vyjádření Starostů pro Liberecký kraj ke stáhnutí bodu z jednání Zastupitelstva Libereckého kraje, který se týkal sloučení středních škol v Kamenickém Šenově a Novém Boru.

2. května 2010: Sklářská škola v Kamenickém Šenově se stále nevzdává.

STK řekl(a)...

Každému, kdo dělá svoji práci aspoň trochu s vášní, jde o to, aby to, co vybudoval, nepřišlo vniveč.
Prosím: i mi, malinkatému človíčkovi, jde o to, aby po mém odchodu někdo nepřišel a za pár měsíců nezboural tradici: archivy, uměleckotechnické postupy, kolektivy, dobré jméno profese i lidí. Ztratit dobré jméno je otázkou několika dní, někdy hodin. Získat ho zpět trvá léta. Nástupce jsem si vybíral a zaučoval velmi pečlivě, aby mi tu chatrč / zámek nenechal poškodit.
- - -
U ředitelů je odchod snad snadnější, ale stejně - pokud na něčem poctivě pracovali několik (desítek) let, případný úpadek je prostě musí mrzet.