pátek 16. září 2011

MOBY DICK: Stroj na zabíjení

Čínské nákupy, neoprávněné hledání pokladů, živá simulace smrti, komunikační problémy a nepochopení pravidel
**************************************************************

Neděle 11. září 2011, 10. výročí konce 20. století
Amerika vzpomíná svých obětí i hrdinů - tří tisíc úředníků, poslíčků, hasičů, záchranářů, kuchařů, policajtů a dalších zavražděných lidí.

Česko vzpomíná svých hrdinů a obětí - tří hokejistů.

Petr Nečas nechce, aby byla jeho vláda "spojována" s ekotendrem. Podmínka, že veškeré státní zakázky na ekologické škody dostane do pracek jediná firma je předražený experiment, vybízející ke korupci a tvorbě kartelů. Transparency Internacional souhlasí, ministr financí Miroslav Kalousek nesouhlasí. Jak může premiér odsuzovat zakázku ještě před otevřením obálek s nabídkami?

Otázka Moby Dicka: Jak může kdokoli dopředu stanovit cenu za odstranění všech ekologických škod za posledních dvě stě let, když se ještě nehráblo do země pod průmyslovými areály? Nemělo by se platit per partes až za odvedenou práci???

Novoborští Romové se obávají cikánských zlodějů a násilníků, kteří jim vykrádají auta a rozněcují české vášně. Pan prezident Václav Klaus prohlásil při návštěvě karlovarského kraje, že stát by měl "nemilosrdně zasáhnout" proti nepokojům na severu Čech a "ukončit je". To je dle Klause ovšem pouze krátkodobé řešení - nejprve je třeba zabránit vzniku ghett...

Čína kupuje Afriku. Z Angoly vyváží ropu v ceně 55 $/barel, ze Zimbabwe a Ugandy diamanty za hubičku. Hubičkou jsou slíbené investice do železnic, silnic, výstavby bytů, dodávky autobusů a další "rozvojovou pomoc". Skutečností je, že veškerá "pomoc" končí v kapsách afrických lidožravých prezidentů. Ostatně jako podobná pomoc Západu - ten se však skutečně snaží pomáhat ubohému lidu, kdežto Číňané rovnou fedrují peníze na konta diktátorů. Čínské komunistické vedení se brání, že se jedná pouze o soukromé aktivity soukromých firem (stejně jako u červencového pokusu dovézt Kaddáfímu čínské zbraně). Samozřejmě, že se jedná o soukromníky: Jeden dodával zbraně angolským partyzánům v 70. letech, otec další soukromnice je generálem Čínské lidové armády, manžel bankéřem a agentem čínské tajné služby....

Řecká vláda hledá zoufale záplaty na svou děravou státní kasu. Dnes rozhodla o zavedení "mimořádné daně z realit", díky které by z Řeků vyrazila dvě miliardy €. Jedině tak se podaří dosáhnout letošního "plánovaného schodku". (Kalousku, nečti!)

Mezinárodní měnový fond možná nebude mít dost peněz pro všechny natažené ruce. Teď může půjčit nanejvýš 390 mld. €, aniž by se dostal do problémů.

Z Egypta bylo po násilných demonstracích káhirské chátry, která přepadla izraelskou ambasádu, evakuováno její osazenstvo - diplomatický personál i jeho rodinní příslušníci.

Začíná tradiční módní přehlídka New York Fashion Week, na které jsou předváděny kolekce jaro/podzim 2012.

Pondělí 12. září 2011
Světové burzy padají. Prudce. Investiční opičáci radí investovat do investičních diamantů. Musíte se však smířit s tím, že v tom případě zaplatíte i DPH - a že to bude vyžadovat vaši trpělivost.
Opičáci z OPEC snižují odhady růstu poptávky po ropě.

Německo: Ozývá se, že bankrot Řecka je "možný", avšak pouze "řízený". Evropské akcie spadly na dvouleté minimum v očekávání onoho "řízení".

Maďarský premiér Viktor Orbán přišel na to, jak ulehčit Maďarům, kteří platí hypotéky ve švýcarských francích: Stanoví se fixní kurz forintu k franku. "Rozdíl mezi stanoveným a reálným kurzem musejí nést banky." Poplatky za vodné, stočné a opadkovné bude stanoveno centrálně. Tato prolidová opatření jsou jakoby opsána od běloruských soudruhů. V otevřeném světě globální ekonomiky vždy podobná regulační opatření vedla jenom k větší chudobě (socialismu). Orbán se Lukašenkovi začíná podobat i z toho důvodu, že hodlá zjistit, "čí zájmy za tím stály" - totiž že si Maďaři "směli" brát úvěry a hypotéky v zahraničí. Nepochybujeme, že už si někoho najde.

Mrtvá Kočka: "Nějakého Nemaďara."

Keňa: Výbuch ropovodu, který nejspíše jako obvykle způsobili chudí zloději ropy, zabil sto obyvatel jednoho z nairobských slumů.

Sýrie: "Podle důvěryhodných zdrojů na místě počet těch, kdo byli v této zemi zabiti od propuknutí nepokojů v polovině března 2011, nyní dosáhl nejméně 2.600" (Navi Pillay, Vysoká komisařka OSN pro lidská práva před Radou pro lidská práva OSN.)

Džidda, Saúdská Arábie: Rada pro spolupráci arabských států v Zálivu vyzvala Sýrii, aby okamžitě zastavila svůj "stroj na zabíjení" protestujících. Jako odpověď odpojily syrské bezpečnostní síly město Hamá od elektřiny, vypnuly telefony a zablokovaly všechny okolní silnice.

Izraelské ministerstvo vnitra nakonec přes bezpečnostní rizika povolilo 550 Drúzům z Golanských výšin cestu do Sýrie na jejich každoroční náboženskou pouť. Golanští Drúzové obecně podporují syrskou vládu.

Praha: Primátor Bohuslav Svoboda hodlá do listopadu zprovoznit "rozklikávací rozpočet", aby si mohli daňoví poplatníci položku po položce zkontrolovat, kam šly jejich peníze. Primátor bude navrhovat "tvrdé kroky proti korupci". Pokud je neprosadí, hodlá odejít...

"Pan prezident není signatář koaliční smlouvy, na svůj postup má právo." (Premiér Nečas k podpoře, kterou Václav Klaus poskytl odpůrcům novely horního zákona, jež by dala možnost vyjádřit se k těžbě rovněž vlastníkům dotčených pozemků.)

Od 1.1.2012 přestávají být městské jesle "zdravotnickým zařízením" (dle ministra zdraví Leoše Hegera nemá smysl, aby se o zdravé děti starali zdravotníci) a začínají nově platit DPH. V celém Česku je pouze 43 obecních jeslí. Tato dotovaná zařízení mají sloužit hlavně "nemajetným občanům". Přitom se jejich ceny už přibližují soukromým jeslím.

Úterý 13. září 2011
Na evropských akciových trzích zavládl "mírný optimismus". Podle našeho Pana Troglodyta je už v současném znehodnocení akcií započítán krach Řecka. Avšak "nikoli italské potíže". Asi proto je optimismus jen "mírný"...

Čína: Italský ministr hospodářství Giulio Tremonti jedná v Pekingu se zástupci vládního investičního fondu. Nabízí jim "velký objem" italských dluhopisů. Čína nabídku "zvažuje".

Český ekotendr: Je to ještě horší, než očekával Petr Nečas. Jeho pochybnosti se nejen "nerozptýlily", ale "posílily". Kalousek mlčí. Po otevření obálek se zjistilo, že všechna tři sdružení se vzácně shodla na ceně, za kterou se uvolí očistit české země od věkovitých jedů: 66,5 nebo 57,8 miliard? Vyhrává nejlevnější: 56,8mld. Dřívější analýza ministerstva živého prostředí ohodnotila zakázku na 26 - 33 miliard.

Mrtvá Kočka: "Však než se začne čistit, tak se ještě ušpiníme!

Ivan Mikloš, slovenský ministr financí v rozhovoru pro české HN tvrdí, že krach jedné země by euro nezabil. Řecko mělo vyhlásit bankrot už na jaře 2010.

Slovensko: Nově se trestným činem stalo "přemístování a přechovávání pokladů", včetně jejich "neoprávněného hledání". Nelegální použití detektoru kovu je ohodnoceno jedním až pěti lety vězení. Pokladem je všechno, co "dokládá život člověka od prehistorie až do roku 1918" (ach, a já jsem sebral ze sběru zemědělský kalendář z roku 1914!) a navíc vojenská výzbroj a výstroj do roku 1946 (a já na vojenské katedře zdědil po neznámém vojínovi wehrmachťácký opasek...). Jo, Dukla je plná pokladů!

Mrtvá Kočka: "Slováci začnou detektorem hledat ztracené klíče."

Sýrie: Dalších nejméně 19 zabitých. Dnešní syrský "den hněvu" je namířen - proti Rusku. Moskva v Radě bezpečnosti OSN totiž opět zablokovala snahu Západu o uvalení sankcí vůči krvavému psovi Bašárovi Assadovi, osobnímu příteli přítele Jiřího Paroubka st. "Nepodporujte zabijáky," vyzvali aktivisté Rusko na Facebooku. Ve městech Homs a Derá byly páleny ruské vlajky.

"Sionističtí a západní držitelé kapitálu změnili všechny lidské a kulturní koncepce na světě natolik, že léčba je v dnešním světě zcela považována za obchod." (Íránský prezident Ahmadíneřád při jednání s regionálním ředitelem Světové zdravotnické organizace Hassanem Džazajrím.) V Íránu ostatně roste více než 7.500 druhů rostlin, z nichž asi 1.800 lze využít v medicíně: "Musíme obnovit naši tradiční medicínu, která je v harmonii s naší kulturou a je přirozeně levnější a mnohem účinnější." (Hegere, nečti!) Tak o něco podobného se pokoušeli severokorejští a rumunští komunisté už dávno. Když jim došly peníze.

Mrtvá Kočka: "Pro sebe však peníze na imperialistické léky ve státní pokladně vždy našli!"

"Nelituji toho, co jsem udělal, a udělal bych to znovu. Jsem hrdý na to, co jsem udělal, a přijmu jakýkoliv trest, který dostanu, i kdyby to byla smrt, protože jsem to udělal pro Palestinu.“ Pravil nezletilý Amdžád Auád v květnu novinářům k březnové osvobozenecké operaci, kterou vykonal se svým osmnáctiletým bratrancem Hakimem Auádem. Nezletilý Amdžád na trest dosud čeká, Hakim byl odsouzen, ačkoliv se hájil, že vyvražděním osadnické rodiny bojoval proti okupaci. Protože izraelské právo nemá trest smrti, dostal Hakim pětkrát doživotí. Jedno za vraždu Ehuda Fogela (36), druhé za vraždu Ruth Fogelové (35 let), třetí za vraždu Joaba Fogela (11 let), čtvrté za vraždu Elada Fogela (4 roky ) a páté za vraždu Hadas Fogelové (3 měsíce).

Izraelští obhájci lidských práv odsuzují spolupráci izraelských obranných sil s osadníky. Každá osada teď označuje svoji dedlajnu - "hranici odpovědi" - obvod, po jehož překročení smějí osadníci střílet do vzduchu či na nohy postupujících nezvaných návštěvníků. Podle izraelských "levičáků" jsou tak "Izraelci nabádáni k násilí proti neozbrojeným civilistům."

Auádové automatické pušky neměli. Stačily jim nože.

Praha: Na Kafkově náměstí se sešli přátelé Izraele , aby dali najevo podporu Izraeli v jeho těžkých dobách a aby vyjádřili nesouhlas s připravovaným jednostranným vyhlášením palestinského státu v hranicích z roku 1967.

Středa 14. září 2011, Světový den standardů
"Případný rozpad eurozóny by vedl ke konci celé Evropské unie." (Jacek Rostowski, polský ministr financí v projevu k europoslancům. Polsko teď zrovna EU předsedá.)

Koaličníci z FDP vyzvali kancléřku Andělu Merkelovou k "vážení slov" a "neznejisťování trhů". Načež uvážlivě prohlásili, že trvají na (uvážlivé jistě) debatě o "řízeném bankrotu Řecka".

Čína si koupí evropské dluhopisy - avšak evropské země musejí nárůst dalších dluhů zastavit. Pravil Wen Ťia-pao na rozjezd Světového ekonomického fóra, který Čína hostí.

Turecká armáda vyměňuje americkou technologii, která automaticky na tureckých lodích, ponorkách a letadlech identifikovala izraelská letadla a lodě jako "přátelská". Nová, lepší, technologie umožní Turkům rozhodovat o tom, které cíle označí za přátelské které nikoli.
Turecký premiér Ergodan minulý týden slíbil, že příští mírová flotila do Gazy bude doprovázena loděmi tureckého vojenského námořnictva.

Česká vláda opět zasedala a opět se nedohodla na rozpočtu. Ministři se hádají o zpoplatnění (dvou třetin třetiny) emisních povolenek a taky o investice do dálniční sítě. Nemohli by je postavit Číňani? Jako v Polsku???

Schodek zdravotních pojištoven stoupl na téměř 7 miliard Kč, zvýšily se i jejich výdaje na léčbu. Teď je to 20.719 Kč/hlavu. Třeba by se ty průměrné náklady mohly snížit - kdyby měli Češi více hlav? Ty přece více vědí!

Na sobotní proticikánskou demonstraci a pochod k nepřizpůsobeným ubytovnám se do Varnsdorfu prostřednictvím Facebooku přihlásilo už 300 lidí. K obydlím majitelů nenasytných realitních firem se žádné pochody neplánují.

Premiéři Nečas a Tusk slavnostně otevřeli 32 km dlouhou rouru Stork, první vysokotlaký plynovod mezi Českem a Polskem. Otevřela se tak cesta ke katarskému plynu do sviněústního terminálu i k případným americkým vrtům do polské břidlice na dně Baltu. Jižní větev východňárského plynovodu má jít až do chorvatských přístavů. Záleží teď hlavně na Maďarsku, jestli se podaří přeříznout pupeční šňůru ruskoněmeckého plynového šovinismu.

Generální ředitel ČEZ Martin Roman na vlastní žádost odchází z čela firmy. Prokecl to premiér Nečas půl hodiny po zavření pražské burzy. Plán Romanova odchodu byl znám čtyřem lidem už od loňského podzimu.

Čtvrtek 15. září 2011, Světový den venkovských žen
Bývalý generální ředitel ČEZ Martin Roman se na vlastní žádost stane předsedou dozorčí rady ČEZ. Akcie firmy, sladkého cecíku daní a dividend pro stát, skončily večer na haléř přesně tam, kde ráno začínaly. Blahopřejeme přesnému načasování!

Anglická, švýcarská a Evropská centrální banka (jištěná lany z americké a japonské centrální banky) oznámily, že až do silvestra dají každému tolik dolarů, kolik bude chtít. Tedy ne každému - musíte být komerční banka v průšvihu. Takže neomezené tříměsíční dolarové úvěry dostanou hlavně předlužené francouzské peněžní ústavy, no a pak všechny italské, španělské, irské, německé... banky, které si řeknou.
Řecká ekonomika za 2. kvartál klesla o dalších 7,3 %.

Premiér Petr Nečas, ministr obrany Alexandr Vondra, ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek a ministr školství Josef Dobeš jednají v Izraeli o spolupráci v rámci svých resortů. Přítomna je i halda zástupců českých firem.
"Jsme přesvědčeni, že jakýkoli jednostranný krok mírový proces pouze poškodí a my jednostranné kroky nepodporujeme." (P. Nečas a izraelský premiér Ben. Netanjahu ve společném prohlášení ke snaze Palestinců získat jednostranným krokem mezinárodní uznání svého samostatného státu.)

Jedinou kaňkou návštěvu pošpinila skupinka Češek, žijících v Izraeli, která volala na ministra školství Josefa Dobeše: "Zastavte neonacismus v Čechách." Míněn byl zanedbatelný úředník ministerstva školství, kovaný konzervativec pan Ladislav Bátora.

"Jedinou překážkou pro mír na Středním východě je Izrael. Myslí si, že stojí nad veškerým právem, ale tak to není." (Turecký premiér Erdogan na přátelské návštěvě Egypta.) Erdogan při této příležitosti vyzval OSN k jednostrannému uznání Palestiny jako nezávislého státu. Pak se Izraelci konečně stanou okupanty i podle "mezinárodního práva"!

Turecko z neznámých důvodů zaznamenalo 60% úbytek izraelských turistů. Podle tureckých médií je to vyvoláno "negativní kampaní, kterou šíří izraelská vláda". Ani po tomto odhalení se Izraelci na turecké pláže nehrnou. Ministr tureckého zemědělství pravil, že izraelská vláda svou "umíněnou politikou" trestá vlastní farmáře, načež vyhlásil bojkot nákupu izraelských semen. (Arogantní sionisté si za to můžou sami.) Turci už nedostávají ani židovská semínka, ani informace od izraelských tajných služeb o kurdských povstalcích. Také jejich protipartyzánské bezpilotní letouny už nemá kdo opravit...

"Pomůžeme vám najít Kaddáfího a postavit před soud." (Britský premiér Cameron při přátelské návštěvě Libye.)
"Nemělo by tu být místo pro pomstu, pro vyřizování účtů." (Francouzský prezident Sarkozy tamtéž.)
"Je to vaše revoluce!" (Oba.)
"Nežádáme žádné výhody." (Sarkozy.) (Míněno při rekonstrukci země a těžbě ropy.)
"Ale nebylo by to nijak šokující." (Eric Besson, francouzský ministr energetiky míní, že by Francie mohla být odměněna za záchranu libyjské revoluce.)

Asi bude také záležet na tom, jak se oba státníci postaví - k palestinské revoluci...

Ještě se neví, jak spadl Jak u Jaroslavli. Ukázat to mají dvě simulace - jedna na počítači, a druhá "živá" skutečného letadla na cvičném letišti u Moskvy. Jen aby nebyli další mrtví!

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) včera opustil jednání tripartity, která měla na programu návrh státního rozpočtu na příští rok, a šel se vyzvracet do ústraní. Čímž tripartita skončila - bez výsledků.

Pátek 16. září 2011, Mezinárodní den ochrany ozónové vrstvy
Ozónová vrstva nad Českem se přestala ztenčovat! Poprvé od roku 1980. Za 10 let se má vrátit do "původní" (?) podoby. Tak jsme odměněni za naši péči o životní prostředí a vyhození všech freonů.

Jiné vysvětlení má Mrtvá Kočka: "Stávkuje Slunce."

Čína (čínský "soukromník") obchází zákony a skupuje ve velkém islandské pozemky. Pro turisty.

V Bělehradě se od středy koná bezpečnostní fórum, na nějž se sjeli delegáti EU i NATO a rovněž šéfové výzkumných a vědeckých institucí či médií. Probírají evropskou a globální bezpečnost, regionální spolupráci a zahraniční politiku. Neví se, jestli se jedná o společném postupu k pokusu palestinské samosprávy o získání státní suverenity. Ale ví se, že český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg na něm chrní. Nu, když se plácají blbosti, tak spí. Avšak poslouchá stále, tak snad nešlo až o tak velké blbosti!

Neformální schůzka v polské Wroclavi má rozhodnout o formálním zachování eura. Setkání ministrů financí eurozóny se účastní i jejich americký kolega Timothy Geithner. Ten pravil:
Přestaňte už konečně hovořit o krachu Řecka a něco dělejte! Ale fofrem! Ministři si pozvali aténského kolegu před boží súd: Dodržujte sliby a plánované schodky, jinak nedostanete ani tu druhou tranži z prvních miliard... Jedná se o peníze, které potřebují mít ubozí, bosí Řekové hotově už v říjnu.)
Za Česko cvrkot pozorují náměstek ministra financí Tomáš Zídek a viceguvernér ČNB Mojmír Hampl.

V roce 2008 podpořilo ve volbách B. Obavu 80 % amerických Židů. Dnes je to odhadem jen 22 %. A peníze na volební konto hodlá věnovat jen 64 % tehdejších sponzorů. Barák proto ustanovil tým, který bude "odpovědný za židovskou podporu". Mezi demokraty panuje obava, že to nebude stačit. Obavovi poradci doufají, že prezident svůj "komunikační problém vyřeší". "On nemá komunikační problém. Má celý seznam špatných kroků a protiizraelské rétoriky." (Spisovatel Dan Senor, který dále uvedl několik případů z mnoha, kdy se Obama choval k Izraeli nepřátelsky.)
Židovskou podporu Obava ztrácí, arabskou nedostal. Palestinci na něj házejí bobek.

Ze sportu: Nový vůdce českého fotbalu na dnešní valné hromadě FAČR nezvolen. Moravská komora byla proti. Hledá se nový termín. Nejdříve to bude v listopadu. A tak nevíme, jestli z Chvalovského půlek vypadne jako předseda Miroslav Pelta ("celý jaro cinklý, vole") nebo Roman Berbr ("dvě nuly je hodně, ty vole.") Jediné, na čem se FAČR shodla je, že potřebuje novou důstojnou budovu pro...

Mrtvá Kočka: "...Chvalovského prasata."

Stínící ministr zahraničí ČSSD Lubomír Zaorálek kritizoval návštěvu premiéra Petra Nečase v Izraeli. Podle něj je zahraniční politika ČR "chybná, nevyvážená a vede ČR do izolace". Nejen podpora izraelskému stanovisku, ale už samotná Nečasova cesta je "nešťastná a chybná". Nikdo z EU by prý "ve chvíli, kdy se formuje stanovisko Evropské unie k tomuto problému, nenavštívil jednu ze stran sporu".
(Ono se něco "formuje"? Není už náhodou "zformováno"? Tedy finanční a diplomatická europeistická podpora teroristickým organizacím?)
Premiér Nečas dal dle Zaorálka samostatnou formulací českého stanoviska najevo, že "nás stanovisko Evropské unie nezajímá, že na něm ani nehodlá participovat, protože má své hotové dopředu... To neudělal nikdo, ani ten, kdo má přátelské vztahy s Izraelem."
(Což ČSSD, trvale a otevřeně kolaborující s arabskými socialistickými režimy, evidentně není.)

Lubomír Z.: "Je to nepochopení pravidel diplomacie ve chvíli, kdy se jedná o způsobu, jak v OSN k návrhu Palestinců přistoupit."

Sobota 17. září 2011
Žena Moby Dicka: "Zaorálek, dou do Brusele!"
*******************************************
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Předem dík! >>:)) Moby Dick

19 komentářů:

informace řekl(a)...

A hele, zpráva o ministru zahraničí, knížeti v červených ponožkách, které dodávají excentrický ton jeho solidnímu aristokratickému zjevu, je už i přehledu zpráv Moby Dicka. To že chrápe na foru v Bělehradě za předsednickým stolem, tedy na očích všech účastníků, jen zviditelňuje českou zahraniční politiku. Alespoň mu prezident republiky nebude moci nic vyčítat.

STK řekl(a)...

Jen si tu glosujte a kritizujte, Mrtvá Kočko a Moby Dicku. I na vás jednou dojde, holoubkové...! (Pravil starý tlustý kocour.)

informace řekl(a)...

České noviny se zabývají barvou ponožek svého ministra zahraničí, ale uniká jim, že na Belgrade Security Forum ruský velvyslanec Alexander Konuzin ostře protestoval, protože dva přechody na hranicích (gates 1 e 31) byly svěřeny kosovárským policistům a že to narušuje rezoluci 1244. Otázkou se měla zabývat dnes i Rada bezpečnosti na žádost Ruska a Srbska. Velvyslanec se pustil i do srbské vlády, že je nečinná, že je ochotná rozprodat své podniky komukoliv ze západu, že nehájí státní zájmy. A pak při odchodu práskl dveřmi.

informace řekl(a)...

Pravil ČERT.
Labutí píseň doznívá, už jsou slyšet jen poslední skřeky.
Perché cantando il duol si disacerba. Francesco Petrarca (Canzoniere XXIII, 4)

STK řekl(a)...

Před lety působil v kyberprostoru hacker, který se do "kraknutých" programů podepisoval CZERT. Zajímavá shoda okolností.

Anonymní řekl(a)...

Vážené dámy, vážení pánové
Dnes 2011-09-17 ve 12.00 Oberbürgermeister München (Vrchní Starosta) pan Christian Ude dvěma údery dřevěnou palicí narazil pípu do pivního sudu, a řekl O´zapft is, a tím otevřel oficiálně Oktoberfest 2011. Letošní Oktoberfest bude trvat 17 dní do pondělí 2011-10-03, a očekává se okolo šesti milionů návštěvníků. http://www.oktoberfest-live.de/wiesn/nachrichten/grossen-fest-1407961.html

Oktoberfest byl prvně slaven v 1810, při přiležitosti svatby bavorského korunního prince Ludwig s princeznou Therese von Sachsen-Hildburghausen. Oktoberfest je tradičně zahájen průvodem, der Einzug der Festwirte přes vnitřní München, v čele průvodu jede na pivovarském koni Münchner Kindl, to je dcera jednoho z Festwirte, letos Maria Newrzella

Münchner Kindl je erbovní znak München http://de.wikipedia.org/w/index.php?title=Datei:Muenchen_Kleines_Stadtwappen.svg&filetimestamp=20070102103233 .

Mnoho Lásky a Moudra Vám přeje Hledajíci

informace řekl(a)...

Snad si nemyslíte, Hledající, že se tam horempádem poženeme?
Snad Vy tam najdete stěstí a usmíření, co pořád hledáte. Pardon, lásku a moudro. Říká se in vino veritas, v pivu je podle Vás asi smysl života.

Větší vlastenec řekl(a)...

Pro Vaši informaci, Hledající A Stále Nenacházející :
Bavorsko je nejhorší část nejhoršího státu na světě. A to od doby, kdy jsme k tamním zaostalým Němcům-fašistům, našim dědičným nepřátelům, humánně odsunuli ještě zaostalejší a krvelačnější "české" Němce.
Jak víme ze starších textů zdejších vlastenců, Sudeťáci kradli tamním fašistům slepice z chlívků (Bavoři neznají kurníky), zruinovali na zemědělství založené bavorské hospodářství, posluhovali americkým okupantům a štváčům ze Svobodné Evropy.
Po úpadku USA a odchodu části US Army z Německa (jinak řečeno po úbytku US úplatků) zbývá obyvatelům Bavorska jen revanšismus a to jejich odporné pivo. Marný vztek a hořké slzy.

Prostě – po našem opětovném vítězství umístíme nad hraniční přechody (všechny tři) do Německa výrazný nápis : Kdo procházíš, zanech vší naděje. Mnou vchází se do věčné bolesti.

Čest a Nazdar !

informazione řekl(a)...

Vy, hledající, jak usuzuju z Vašeho nadšení pro Oktoberfest, musíte mít asi taky pupek požehnaných rozměrů.
Nedivím se, že Vám to hledání tak trvá.

Schumacher řekl(a)...

Když už jsem se ve dole "Sklepě" dal do vynalézání, dávám do placu vymyšlenost pro fotografy.
Stativ z petflašky pro malé kompakty. Dírou v uzávěru prostrčíte stativový šroub s očkem na utahování a s navlečenou podložkou vymezující vůli. Díra musí být těsná, aby šroub v ní držel za krček, který má menší průměr než závit. Přišroubujete na foťák a našroubujete na flašku naplněnou vodou. Stabilita je dostatečná. Flašku lze i nastříhat a udělat z ní malý stativek, z větší flašky použít třeba jen hrdlo. Za použití lepící pásky lze různě dovymyslet a pospojovat. Proti roztřesení pomůže i půllitrová láhev naplněná vodou, použitá jen jako závaží. Stativový šroub s očkem lze použít pro tzv. provázkový stativ pro pevnější držení foťáku proti roztřesení a tak pomoci stabilizaci.

STK řekl(a)...

Jo jo, technické tvořivosti se meze nekladou. Problémem bývá, že člověk v ten pravý "okamih" jak naschvál nemá tu flašku po ruce. Provázek je fajn, ale já mám doma takové profesionální udělátko, kterému se říká prsní stativ: obojek přes krk, na hrudní kosti kapsička a do kapsičky se opře skládací tyčinka, která má na konci kulový kloub a závit W1/4". Dostal jsem to kdysi od vynikajícího fografa Franty Krasla (už dlouho fotí z obláčků anděly) a je to složené velké jako pouzdro na brýle. Udržíte klidně i 1". Problém ale je, že to zásadně nemáte s sebou, když to potřebujete. Je-li poblíž strom, sloup, zábradlí, rám dveří nebo stojící náklaďák (případně vrak létajícího talíře), opřete se rukama, kterýma držíte foťák tak, aby jedna ruka hřbetem přiléhala k tomu nehybnému předmětu, při "neklepkavých rukách" (a s trochou cviku) udržíte expozici i několik sekund. Ovšem na poušti nebo sněhové pláni je lepší "Ševcova láhev".

P.S: Stačí nosit s sebou jenom ten vršek. Závit bývá unifikovaný a nějakou PET-ku najdete asi i na pustém ostrově.

Schumacher řekl(a)...

Z prodávaných udělátek je zajímavý i "Gorillapad". Při nočním focení v městě bych užil kloubový držák s magnetem k uchycení na kandelábr. Pět k petflašce - z nařezané petky se dá udělat pěkný stabilní stativek. Není to na půlkilovou zrcadlovku, ale na kapesní foťáček.

drak řekl(a)...

No jakkoliv obdivuji MacGyverismus v mnohých z nás, rozšířený z jakéhosi zajímavého důvodu poměrně značně zde v kotlince, tak při 1686 gramech, které váží můj foťák se širokým zoomem, který používám zatím asi nejčastěji, tak to by spolehlivě rozechvělo či zdrtilo všechny varianty stativů z plastových lahví.

Zkrátka a dobře, ta věc od Frabty Krasla mi připadne jakožto mimořádně zajímavá, do brašny k foťáku by se to vešlo a moc to určitě neváží, jako nouzovka to navíc krásně postačí.

Existují i jiné varianty toho Gorillapadu, je to taková plastová potvora, trochu to připomíná chobotnici s chapadly, na hlavičce je stativový šroub se závitem a chapadélka se dají ohýbat, ale po ohybu zachovávají tvar, jsou vhodně pogumována, takže se to dá poměrně slušně obtočit kolem dopravního značení či větve a na tu hlavičku pak přišroubovat foťák.

Zatím nosím uhlíkový Velbon s hořčíkovou hlavou, váží to celé jen necelých pár kilo, nosnost to má 6 kg, jediná nevýhoda je, že je to dost neskladné, ale zase to má vodováhy a pod, takže se s tím fotí pak rychle a snadno, komfortně a rychle. Také se to dá poskládat na výšku focení skoro od 0 cm do nějakých 185, takže je to hodně universální záležitost. Má to dole jak kovové bodáky do ledu, tak gumové bačkůrky, takže od parket až po led se to dá použít na kdečem. Rozhodně ale nepohrdnu a rád vyzkouším i něco jiného, smysluplného, ale zatím jsem vše buď zvládl se stativem, nebo improvisací, jak popisuje STK, ale s rostoucím věkem a horšící se tělesnou kondici si raději beru stativ :-)

STK řekl(a)...

...uhlíkový Velbon s hořčíkovou hlavou... - podíval jsem se do skříně - a mám ho tam taky. Koupil mi ho kluk, protože se prý nemohl dívat, jak sebou tahám starý dřevěný stativ po dědovi. Po mém dědovi aby bylo jasno. Velbon používám třetí rok a kromě jedné úpravy - drastické zkrácení rukojeti na naklápění vlevo/ vpravo tak, aby se nemusela pokaždé vyšroubovávat při ukládání do futrálu, slouží naprosto perfektně. A je lehoučký.
Ono na tom úsloví "Nenám dost peněz na to, abych mohl kupovat levné věci!" něco fakt je.
Platí to beze zbytku o mikrofonech a objektivech. O stativech, zdá se, taky...

Schumacher řekl(a)...

Draku, to už není stativ, ale lafeta. Měl jsem lehoučký stativ od Hamy, dobře sloužil, mrzlo, upadl, plastová hlava se rozlomila. Pořídím nový, všude vidím zvučné značky, potěžkám a odložím. Na kompakt mi Hama stačí, až na ní narazím. Záleží na účelu. Někdy se vyplatí nešetřit, jindy udělá dobrou službu to nejlevnější.

drak řekl(a)...

STK:

Já si k tomu pořídil německý futrál, kam se to vejde i s rukojetí a je to.

Jinak to úsloví o levných věcech bohužel funguje jako pravidlo poměrně spolehlivě, sem tam se z toho najde nějaká ta výjimka, ale jakožto výjimka to jen potvrdí pravidlo. kdykoliv se pokouším to nějak obejít, zpravidla jen potvrdím pravidlo a spláču nad výdělkem, takže odepíši ztrátu a pořídím si něco pořádného, pakliže je to vůbec možné. Náš trh bohužel funguje poměrně spolehlivě v tom, že jakékoliv solidní výrobky a firmy nakonec poměrně spolehlivě vystrnadí a vypudí. Svět prostě chce být soustavně oškubáván a klamán a nenechá se o své ústavní právo na blbost připravit :-)

drak řekl(a)...

Schumacherovi:

Lafeta to sice tak trochu je, ale foťák má s baterkou trochu přes kilo, objektivy tak něco pod kilo, nebo klidně i kilo a čtvrt, k tomu nějaký ten filtřík či čočka, nebo blesk a ona se ta nosnost využije.

Ke kompaktu mám Velbon Cx 444, což je menší duralový stativ s plastovou hlavou a nosností kolem 1 kg, což na ten kompakt akorát tak stačí. Kvalitou i cenou bych řekl, že je to srovnatelné s Hamou, jenomže Hama mívala na některých stativech na té středové vysouvací tyči takové plastové držátko, takže šlo zaklapnout nohy k sobě, přitáhnout šrouby, aby se foťák nevrtěl a za to držátko to poponést kus dál, což mi připadlo jako docela fajn nápad. Z těch výrobků, co se vyrábí v kontinentální Číně a ne na Tchaj-wanu, tak by se dalo říci, že Hama je poměrně slušné značkové zboží. Doufám, že USA nakonec povolí a Tchaj-wancům prodá moderní stíhačky, což doufám Tchaj-wanu pomůže udržet nezávislost o něco déle a tudíž i o něco déle vyrábět něco jiného, než jenom kontinentálně čínské šmejdy, protože až dojde ke sjednocení a ono to k tomu spěje, nedělám si iluze, jak to s produkcí kvalitních věcí na Tchaj-wanu dopadne.

Jinak ono co se té upadlé hlavy týče, tak plastů je poměrně dost druhů, některé z nich, aby byly pružné, prostě potřebují, aby v nich byla nějaká voda, jenomže to nedělá dobrotu v zimě, kdy je ten plast kvůli tomu v mraze křehký. Jsou i plasty, co tu vodu k tomu nepotřebují, ale jsou zase buď problematické z hlediska zdravotního, nebo zase drahé, z hlediska výroby, takže asi na vás s tím plastem šetřili a podle toho to pak v té zimě dopadlo. Taky to prostě mohla být jen smůla na nepovedený kus.

Schumacher řekl(a)...

Jo, dobře se nosilo. Škoda, že jsem ho v pohnutí mysli vyhodil do nejbližšího koše. Teprve později mě napadlo, že bych ho mohl rozebrat a předělat na lehoulinký monopod.

Moby Dick řekl(a)...

ZASLÁNO:
Dobrý den,
Moby Dick opět nezklamal, jen mám jedno malé upřesnění.
Ve Varnsdorfu opravdu nikdo nesvolává pochody k obydlím majitelů realit, ale jednomu z nich již bylo rozmláceno jeho zánovní BMW a nějaký dobrák se mu pokusil zapálit jednu z jeho menších realit v centru města (tedy alespoň podle ohořelé venkovní zdi).
Neschvaluji to a jsem moc zvědav jak daleko to zajde.

S pozdravem V.M., Varnsdorf