úterý 20. září 2011

Parcon 2011: A je konec

Jak osvobozující je, když člověk mé generace už nemusí oplakávat výročí sovětské okupace a může si zrovna na 21. srpna užívat neděli třeba zrovna v Chotěboři! A jak skvělé je, že se z Obchodní akademie můžete vystěhovat až do jedenácti hodin. A jak je příjemné sednout si u Sokolovny před Hladové okénko do stínu či na sluníčko, konzumovat hamburger nebo utopence, popíjet kafe neb čaj, a bavit se přitom s panem prezidentem, Pagim, Dárečkem či Michalem Marčišovským. Anebo se už ani nebavit; vše bylo řečeno, teď jen sedíte a pijete a požíváte a dojíždíte dojmy.
Mnozí dojížděli i v Kulturním domě Junior na posledních přednáškách, jiní už odjížděli. Jel bych taky, ale Tess ještě držela svou poslední přednášku, a tak jsem se jel podívat do vesnice Bílek. Udělal jsem si odtamtud malý výlet divokým údolím říčky Doubravy, ale ačkoliv jsem šel tři kilometry k zbytkům hrádku Sokolhrady po červené kolem vody, nezaznamenal jsem ani raka, ani vydru. Ani jednokvítek velekvětý jsem nezaregistroval na dvou kilometrech zpáteční cesty po zelené. Pokud někdy pojedete do Chotěboře, udělejte si první či poslední den conu pár hodin čas a ponořte se do onoho údolí. Do Bílku a zpět vás zaveze i motoráček. Doporučuji dobré boty s pevnou a protiskluznou podrážkou. Někde jde o výlet na sandály, ale občas cesta vede přímo po břehu, kde je místy vydlážděna kameny položenými na koso, a ještě ke všemu mokrými. (Zájemci o výlet se mohou mrknout na komentovanou fotogalerii zde.)

A najednou bylo odpoledne. Ještě jsem si zaskočil na klasickou poslední chotěbořskou přednášku O conu po conu, kterou držel, samozřejmě, Vašek Pravda. Omlouval se nám za výpadek kina, ale tam jsem byl za všechna ta léta jen jednou - film totiž zabere čas hnedle dvou přednášek a nelze ho přerušovat trefnými poznámkami. (Tedy lze, ale ostatní vás zbijí.) Vyzvedl jsem si tam svou posádku, rozšířenou o Vláďu Němce. Pět lidí se do Fabie vejde, když si dvě štíhlé dívky sednou dozadu k námořníkovi. Takže svůj con po conu jsem absolvoval cestou zpátky. Proto mohu sepsat i report po reportu:

Jako všichni konstatuji, že malý con je pěkný con, když se pořádá v malém příjemném prostředí, a to nám KD Junior poskytl. Myslím, že letos byl využitý na 105 %  - aniž bychom po sobě šlapali. Protože nás bylo málo, asi jen 240, včetně 50 pořadatelů. Podle mě tam však byli všichni, kdo tam měli být. Přesněji: protože ne každý kdo chtěl, mohl přijít, pak každý kdo tam byl, tam byl správně. Množstvím účastníků byl tento Parcon podobný plzeňskému v roce 2008, který se však konal v baráku rozlohy půlky Chotěboře, přičemž působil dojmem mezihvězdného frachťáku.

Vašek Pravda provedl přísnou selekci návštěvníků - nejdříve svým paličským článkem (který jsem nečetl, číst nebudu, ale hodně jsem o něm slyšel) vyděsil slabé povahy hrozbou, že letošní Parcon bude hnusný, takže přišli skutečně jen skalní, včetně téměř povinné účasti parcoránů. Načež pozval desítky vybraných lidí, z nichž mnoha nabídl různé bonusy, nejen hostům, kteří pochopitelně neplatí vstup. A tak jestliže bylo 190 platících lidí, pak spousta z nich platilo méně, či vůbec. Když jsem se tak rozhlížel po chodbách letošního vyhlídkového kosmického šatlu, pak jsem viděl držitele slev: hosty, přednášející, spisovatele, nakladatele, organizátory soutěží a linií, nositele cen, finalisty soutěží, fotografy, knihkupce, pořadatele - a několik fanů, které už znám odjinud. Jestli zde bylo pět procent pro mě neznámých tváří, pak to bylo hodně. Ale zato jsme všichni tvořili, jak jsem se už zmínil dříve, vskutku vybranou společnost!

Čtvrtek byl, co se týče návštěvnosti (jak jsem slyšel) dost slabý, neděle už taky, i když na první i poslední den byla poloviční sleva. Pro Pravdu to nejspíš byla finanční katastrofa, protože těch 50 pořadatelů musel platit stejně, ti mu asi žádnou slevu neposkytli… No co, tak si alespoň Vašek udělal radost! Nakonec, vždyť řídí "neziskovou" organizaci. Protože mu město Chotěboř poskytlo drobnou dotaci, tak snad ten "nezisk" nebyl až tak příliš fatální.

Podle někoho je nečekaně slabá návštěvnost letošního Parconu dána leností fanů, podle jiného přemnožením conů. Podle mne byla smůla v tom, že v Chotěboři proběhly v rozmezí několika prázdninových týdnů cony hned dva. Ten první, až přemnoženě fantastický, po němž si průměrný conan, který navštíví tak tři čtyři podujatie ročně, řekl - příště pojedu jinam, než tam, kde jsem letos už byl. On si to řekl i ten pilnější fan, protože málokdo je tak aktivní, aby během prázdnin či doby dovolených hned dva prodloužené víkendy strávil na conech.

Ale po zkušenostech s Parconem, které tedy mám až od roku 2003, mohu říci, že ty dvě stovky návštěvníků je normální účast! A je jedno, jestli se ho účastní či neúčastní zahraniční hvězdy, jestli ji pořádaji amatéři či profesionálové, jestli se koná v nějaké malé obci či krajském městě, jestli probíhá jako samostatná akce či součást celého souboru dalších conů. Vždyť  loňského mamutího Triconu (na kterém se Parcon se konal – mimo program Euroconu) se účastnilo taky jen asi dvě stě Čechoslováků, včetně organizátorů...


Takže jak dál s Parconem? Uvidíme, jak se mu příští rok povede na mamutím IstroCONu v Bratislavě. Třeba zjistíme, že soužití s masou pomůže Parcon vůbec zachovat: Hostitelské akci dodá prestiž, a samotný Parcon zaplatí ta masa. Pro samostatný Parcon se rýsují jen dvě cesty: Plzeňská, kdy si budeme připadat ošizení, či chotěbořská, kdy se ošizen bude cítit pořadatel. Třetí cesta, získat grant Ministerstva kultury, nevidím jako zcela schůdný. I když - tohle ministerstvo teď financuje záchranu genofondu českých ovocných stromů. Snad by mohlo pustit chlup i pro záchranu genofondu skutečně originálních literátů?

V každém případě díky za chotěbořskou cestu - a snad to není konec Parconu!

Ještě zpráva o naší cestě zpět: Zatímco cestou tam pršelo tak, že nás to málem spláchlo ze silnice, cestou zpět jsem musel kvůli horkému sluníčku pustit klimatizaci. Teplo bylo nejspíš osádce jiného auta, která z něj tři kilometry před Černým mostem musela vystoupit, protože chytlo. Hořely i loužičky pod ním. Tess zavolala na stodvanáctku, a za chvíli jsme již slyšeli kvílení sirén v protisměru. Po další půlhodině jsem v autorádiu slyšel, že dálnice z Hradce je před Prahou zavřená a kolona má už pět kilometrů. Dorazili jsme zase bez katastrofy. Ještě jednou to přeju i Parconu.

(A nakonec i VP -  a tomu ještě přeju, aby se mu na Novodvorské vyvedl pražský klon dřívější FFS, nazvaný FanCity:)

Psáno pro Sarden a Interkom

Viz i Šamanovu fotogalerii z Parconu 2011
Pátek na Parconu 2011 je zde: Vybraná společnost..
Sobota až do slavnostího večera: Radosti za dlouhého sobotního dne.
Slavnostní večer: Gala.

8 komentářů:

Jakub S. řekl(a)...

No neodvolatelně to naozaj tak vyzerá, že se o to napříště budu muset zajímat. Byl jsem zvyklý občas vyjet na velké hromadné setkání spřízněných duší, od loňska to muselo přestat. Třeba tohle.
Když přehlídnu v knihovně ty kvanta scifi, slušný přehled mám. Ovšem starších. Nevadí?
Nějaké mušky má všecko, nedá sa. Mosí sa.

Šaman řekl(a)...

Milý Jakube, Vlado Ríša hodlá založit Klub důchodců - spisovatelů sci-fi. Dost je nás pamětníků zlatých šedesátých ba i padesátých... Lem, Clarke, Bradbury - to jsou mí autoři!
Tož vitajtě!

Příští Parcon je za rok v Bratislavě, to máte asi blíž než Prahu.
Příští velký con na ukončení sezóny je začátkem prosince brněnský Fénixcon, nástupce Dracona. http://www.fenixcon.com/main.php?pid=article&type=Informace
Tam asi bude problém s ubytováním. Už hlásí vyprodáno (nezaplacené objednávky pokojů teď právě budou uvolňovat.) Ideální je znát nějakého Brňáka a nakvartýrovat se k němu.

No a nejblíž máte asi Kopřivnici s jejím Koprconem, už 25. - 27. 11. 2011. (Jsou líní mít letošní web a tak jedou přes Facebook.)
\ :-)

Tess řekl(a)...

Nene, letošní web bude do konce týdne. Pracuje se na něm.
Ale Koprcon bych nováčkovi, pokud není primárně fanouškem Hvězdných válek, moc nedoporučovala. Kopr prostě je zaměřen poněkud jednostranně (což vůbec není mínus, pokud je to vaše strana ;) ) a taky je to školní con. Což taky není mínus, jen fakt.

Šaman řekl(a)...

Poznámka: Ve škole se nesmí čepovat alkohol ani o víkendech...
\ :-)

drak řekl(a)...

Já se velice těším až na příští rok na Pragoffest v Modré škole. Doufám, že tam zrovna tak zavítá i profesor Zdeněk Kratochvíl a řekne nám něco zajímavého řeckých dějinách, Řecku samotném, Řecích a jejch filosofii a přístupu k životu.

Nepochybuji, že tam narazím na Šamana, možná i Tess a další úžasné lidi.

Letos toho už moc nestihnu, to je celkem jasné, pořídil jsem si další "tamagoči" a dokud o něj řádně nebudu pečovat, aby mi nechcíplo, což bech nerad, pobere to mnoho mého volna a dalších zdrojů, včetně finančních, takže na nějaké to cestováníčko mnoho času prostě nebude. Ono toho času nebude moc ani příští rok, ale ten PragoFFest je prostě předem naplánován az toho už neslevím :-)

drak řekl(a)...

No, jednak stejně velmi často jezdím autem a druhak naštěstí na alkoholu závislý nejsem, takže smí-li se ve škole čepovat alkohol nebo ne, je mi celkem jedno. Bohužel žijeme v zemi, kde je to se zdravým rozumem, slušností a morálkou čím dál tím horší, tak se už ani nedivím takovýmto kategorickým plácnutím zákonodárců kamsi do absurdna, když občas sleduji bezohledná hovádka na jedné straně, co pro pár šupů zisku klidně nechají pokuřovat a ožírat se 12-13 letá dítka a na druhé pak hemžení termitů ve sněmovně na té druhé, občas se divím, že jich není víc.

Tess řekl(a)...

Poznámka k poznámce:
Alkohol ve škole čepovat lze, domluveno-li s ředitelem, v Kopřivnici domluveno a mají tam točený. Což ale osobně považuju spíš za mínus, jsa abstinentem-teoretikem.

PragoFFest příští rok nebude v Modré škole, ale v KC Zahrada (nedaleko, jednu stanici autobusem od metra). Důvodem je to, že příprava školy na akci zabere víc času a námahy a taky to, že poskytovatelé herních konzolí se už začínají cukat, mají-li tyto být instalovány v tělocvičně (byť tělocvična obrovská a moc pěkná). Také snaha o přesun PGF do reprezantativnějších prostor.

drak řekl(a)...

Šamanovi a Tess:

Nerad bych se dotkl poskytovatelů herních konsolí, ale já tak kvůli nim nejdu, ani kvůli nim ani kvůli tem konsolím, ale chápu, že někdo jiný a asi jich nebude tak málo, zase ano :-) Já tam ale jdu kvůli setkání se zajímavými lidmi, které jinak ani skoro nemám šanci potkat no a v takovém počtu na jednom místě, to už vůbec ne a taky tam jdu kvůli té atmosféře, kterou to má. Nezbývá mi tedy než doufat, že přesun do jiné budovy PragoFFestu prospěje, rozhodně bych mu to a lidem kolem něj přál.