čtvrtek 20. října 2011

Konec Muammara K.

Vůdce padl. Bývalý vůdce libyjské lidové džamáhírije, sponzor IRA a Rudých brigád, dle zatím nepotvrzených zpráv je mrtvý.

Zprávy přicházejí postupně. Asi takto:

V noci padla Syrta. Kaďour byl dopaden v jámě. Při přestřelce byl zraněn na nohách. Vládní povstalečtí vojáci se začali náramně radovat. Střílí silně do vzduchu a půlmetrovými nožíky ukazují, co Kaďourovi udělají: Vydloubají očička a uříznou hlavičku.

USA by raději viděly Kaddáfího před mezinárodním soudem. Libyjci by rádi viděli plukovníka před libyjským lidovým soudem.

Kaďour prý podlehl svým zraněním.

Další zprávy říkají, že poté, co začalo vládní vojsko oslavovat, vyjela ze Syrty kolona 25 vozidel. V 8:30 je napadla letadla NATO, která  zasáhla 2 vojenská vozidla. A nejspíš teprve tehdy byl zasažen i Kaddáfí. Informační lest se mu nepovedla, past, kterou chystal, za ním zaklapla.

Po zastavení kolony přijely na místo vládní jednotky. Při přestřelce byl Kaddáfí střelen do hlavy.

Tělo Kaddáfího bylo převezeno na neznámé místo.

Nic není ofiš, alespoň v 15:00, nicméně už nejméně dva představitelé armády a vlády zprávu potvrdili:

Muammar Kaddáfí je mrtev.

Po 15:00 potvrdila libyjská přechodná vláda smrt MK. Média zveřejnila fotografie jeho mrtvého těla. Aby se to potvrdilo. Aby byli diváci ušetřeni pohledu na krev, je obličej oné osoby rozostřen...



Přidáno 15:25 Sejmutí live CNN :

15:50 další fotka CNN/Al Ahran

A je po něm. Další obrázky můžete odzírat na AlJazeera, CNN, BBC a ČT 24...

85 komentářů:

stk řekl(a)...

Není proč se radovat.

Kmeny (klany, tlupy), které bojovaly proti nenáviděnému Muammarovi se snad již zítra začnou hádat a prát o podíl na moci. Jak si Libyi "rozparcelují". Opět poteče krev obyčejných lidí. Nic na tom nemění fakt, že ta krev bude převážně muslimská.
Ale to pro NATO není podstatné. Vyzkoušeli si nové technologie v praxi - to je asi to jediné, co vojáky opravdu zajímá. A EU už situace v Libui nezajímá ve skutečnosti vůbec. Z EU tam začnou posílat inženýry, aby se pokud možno bezbolestně a rychle napojili na libyjské "naftové kohoutky." Pokud tam už nejsou, ćeká nás totiž zima a odstavené jádro. Partikulární zájmy. Do Evropy se bude hrnout víc a víc vyhnaných Libyjců. Budou chtít jíast. Budou požadovat zavedení práva šaríja.
Krev poteče dál - a možná víc než předtím. Možná i naše. Ta ztracená tisícovka protiletadlových raket, odpalovaných z ramene bude hledat své použití. Poblíž letišť, kdy civilní letadlo ještě nenabralo dostatečnou výšku nebo jde na přistání. K místu použití ji dovezete i na bicyklu.

A klidně mě teď nazvěte hnusným sýčkem. Na moje slova stejně dojde. Bohužel.

Šaman řekl(a)...

STK - inženýři tam už jsou, na majetcích svých firem. Italských, britských, těch co investovali. Číňany asi zpět Libyjci nepustí. Začíná obnova, jistěže. Z Libye tedy teče ropa hlavně do Itálie.

Do Evropy se podivuhodně nehrnou Libyjci, ale Tunisané.

A ještě jeden naschválný dotaz: Je pro letadlo větší nebezpečí raketa, anebo ruský pilot?

A ještě jeden dojem: Muammar Kaddáfí byl zabit. Tři Kaddáfíové byli zabiti!

Harpyje řekl(a)...

PBUH pro něj neplatí.
doufám, že se bude škvařit ve společnosti Ben Aliho, Mubaraka, Assada, Ahmadineřáda, Hugo Chaveze, Kim Il Sunga, a podobných kreatur.

stk řekl(a)...

Oněch ruských pilotů (patrně kategorie "brake -pilot") se taky tisícovka ztratila? No to je ovšem průs... ...myk! Vyhledat a zlikvidovat! [;>)
A neradoval bych se - ti Libyjci k nám ještě do zimy dorazí...

s.t.k. řekl(a)...

To je dost rozsáhlý seznam kandidátů. Ale není dost univerzální. Jiní mají zase jiné seznamy. A tak, v rámci mezigalaktické spravedlnosti by se tam měli škvařit úplně všichni. Všichni - snad kromě Evy a Vaška.

žibřid řekl(a)...

A nemusí se ani smažit. Postačí, když jim budou Eva s Vaškem věčně zpívat.

STK řekl(a)...

Shlédl jsem před chvilkou dva klipy s mrtvým Muammarem. Pokud jsem je dobře pochopil, měl Kaddáfí na konci života přece jenom trochu štěstí - než se k němu ten dav dostal, byl už mrtvý.
==================
Trošínku mě nálada těch klipů "vzala". Taky totiž patřím k druhu Homo Sapiens, stejně jako ti povstalci, rebelové, bojovníci za svobodu, vlastenci a bůhví jak je budou zítra v tisku titulovat. Doufám, že se nenajde takové novinářské hovado, které by na ten dav použilo slova "lidé".

drak řekl(a)...

Kaďoura mi moc líto není, byl to přeci jenom zmetek, ale to, co ho nahradilo nepochybně nebude o moc lepší, nžli býval on, konec konců ten Kaďour vzešel z toho, co ho teď nahradilo a jásá tam radostí nad tou jeho mrtvolkou. On také kdysi jásal nad mrtvolkou někoho jiného.

Buďme rádi, že jsme ve vývoji o něco dál. Byť tedy dlužno podotknout, že některým našim šejdířům a padouchům by velice prospělo, aby si na to podívali a uvědomili si, co dovede natropit rozhněvaný dav, třeba by pak drancovali a privatisovali ty veřejné rozpočty s menší ochotou a nadšením.

Kopretina řekl(a)...

Soudruh plukovník Kadáfí, se kterým se oblizoval soudruh prezident byl stvůra, vrah...ale vláda, která vzejde po jeho pádu bude možná ještě zrůdnější, vidím to na iránizaci, tj. něco jako islámská revoluce Ajatoláha Rudolíha Chomejního,akorát,že islámská revoluce v Libyji bude sunitského charakteru, na šítského. Bůh ochraňuj Evropu, Izrael a Severní Ameriku.

STK řekl(a)...

To s lítostí nad Kaddáfího koncem nesouvisí, ale spíše s tím, co mnoho z nás tuší: Libyje přejde z deště pod okap. A Evropa i Amerika bude (tiše a mimo kamery)litovat, že pomáhala plukovníka svrhnout. Jednávali s jedním diktátorem, který ale míval celou zemi na povel. Teď budou mít těch "Muammarů" několik a dohoda bude daleko složitější, možná i nemožná. Navíc nevěřím, že se obyčejnému Libyjci teď bude dařit lépe.

Lucius Annaeus Seneca řekl(a)...

Aliena vitia in oculis habemus; a tergo nostra sunt

s.t.k. řekl(a)...

Jistě, i Bible říká totéž. Ale až nám jednou bude zle a všichni okolo se budou starat jen o sebe...
Ostatně konečně, názor snad je ještě povoleno mít. Nebo už ne, "Seneco"?

Lucius Annaeus Seneca řekl(a)...

Artes discuntur peccando

Aliena vitia in oculis habemus; a tergo nostra sunt

informace řekl(a)...

Je Kaddáfi mrtvý nebo byl prohlášen mrtvým? Fotografie ukazují dvě osoby, jednu starou s šedivým nepěstovaným vousem v nějaké uniformě, druhá mladou s hnědou pěkně zastřiženou bradkou, bez vrásek, a nahou.
Umřel-li Kaddáfi, zemřel jako voják na svém místě, neutekl zbaběle za hranice jako jiní diktátoři, nepřijal nabídky na azyl ze strany západních politiků.
Můžeme oceňovat jeho život a politiku různým způsobem, ale jeho smrt staví před západ mnohem větší problémy než když byl živý.
V každém případě měl být postaven před mezinárodní soud, na to má právo i ten nejhorší zločinec.

drak řekl(a)...

informaci:

Myslím, že o to aby Kaddáfí stál a řečnil před mezinárodním tribunálem, doopravdy stál jenom málokdo, zejména pak ne ti, kdo s ním před tím, nežli mu vyhlásili válku, tak čile kšeftovali. Navíc on sám o to pravděpodobně také zrovna moc nestál, protože by ho to asi nesmírně ponížilo, takže buď jen vypustil pár falešných stop a v klidu zmizel, nebo už to má za sebou. Chvíli se tedy bude slavit, jásat a tancovat nad mrtvolkami a pak, až ta euforie přejde, tak se kmenové klany servou o zbytky jeho říše.

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

In Tripoli, celebratory gunfire was so heavy that airspace over the city was closed to traffic.

A.S. Pergill řekl(a)...

Souhlas s STK a dalšími: Kaddáfí byl sice zlo, ale to, co přijde po něm, bude zlo nesouměřitelně větší, jak pro nás, tak i pro Libyjský li (ať už si pod tím pojmem představujeme cokoli).

Petr Kohout řekl(a)...

Kaddáfí používal příjmy z ropy ve prospěch obyvatelstva své země (jeden palác je tak nepatrný zlomeček příjmů z ropy, že není v rozpočtu vůbec vidět). Nyní bude:
a) 100 miliard dolarů na hotovosti zmrazených v cizině použito ve prospěch "pomocníků, kteří pomohli nastolit v Libyi demokracii" (čili ukradeno Francií, Anglií a Amerikou)
b) dluhy vůči Libyi za ropu (povídá se, že 200 miliard dolarů) nebudou zaplaceny - nemůžeme přece chtít peníze po někom, kdo naší zemi přinesl demokracii.
c) roplná ložiska budou dle výzvy Hillary Clintonové (z 19.10.2011; při návštěvě Libye) o provatitizaci národního majetku v Libii předána společnostem ze států, které v Libii nastolili demokracii. Čili příjmy z ropy klesnou na nepatrný zlomek původní částky.
d) z této částky si lví potíl nechá nová demokratická vláda - vždyť přeci nastolili demokracii.
e) volby nebudou, a nebo budou volby na "sovětský" způsob - kandidovat budou moci pouze někteří lidé. Vylepšeno bude tím, že někteří lidé budou při pokusu volit zatčeni a popraveni.

následně velmi brzy vypukne první povstání, bude potlačeno i za pomoci bombardérů NATO, vypukne další povstání atd., dokud nepřestane Libyjský národ existovat, nebo Francii a Anglii nedojdou prachy na bombardování (= nepodaří se plně zprovoznit ropná pole).

poznámka pro "velkého vlastence" a "harpii": nemyslím si, že by Skotové nebo lidé ze Severního Irska nějak podstatně podporovali bombardování Libye. Proto mluvím o Anglii. A Wales je součástí Anglie.

Větší vlastenec řekl(a)...

Zdar příteli a soudruhu Kohoute !

Jako téměř vždy, máš naprostou pravdu : Demokracie bez přívlastku "socialistická" = absolutní zlo.
Což koneckonců ví každý český vlastenec.*)

Ano, Velká libyjská arabská lidová socialistická džamahírije přestala existovat - zavraždění s.plk.Kaddáfího uvrhlo zemi zpět do temných a krvavých dob euroamerické nadvlády.
Leč neklesejme na mysli; vše zlé jednou skončí, vše horší je k něčemu lepší. I náš lid si musel projít peklem kapitalismu a demokracie, aby si více vážil socialismu a všech jeho výdobytků. Libyjský lid jednou povstane, a vpadne do zad Euroameričanům, marně se pokoušejícím zastavit vítězný postup Arabské osvobozenecké armády. VLALSD bude opět svobodná.

Za nějaký čas, až vše bude jak má být, Stranická a státní delegace ČMSSR **) položí věnce k věčnému plameni v Mausoleu Muammara Kaddáfího.

Čest a sláva padlým revolucionářům !


------------------------------------------------------------------------------------------------
*) Zde jsou všichni vlastenci prakticky největšími, jen moje maličkost je pouze větší.
**) Česko-Moravské sovětské socialistické republiky

Marcus Porcius Cato řekl(a)...

Noli tu quaedam referenti credere semper: exigua est tribuenda fides, qui multa locuntur.

STK řekl(a)...

Soud? Nad Kaddáfim? Kdo ho bude soudit? Ti, kteří se s ním bratříčkovali? Nebo jimi "dopuštění" soudci?
Co vlastně vyřešil Norimberský tribunál? Ať už vzhledem k "absolutní spravedlnosti" nebo k "památce" nacistických zločinců v myslích lidí? Zeptejte se dnešních mladých, kdo vlastně byl Norimberským tribunálem odsouzen? A vůbec: Co to vlastně byl Norimberský tribunál?
Pokud Muammar překročil čáru života, nemá cenu se tím zabývat. Pokud ten mrtvý muž na záběrech byl jeden z jeho mnoha dvojníků, je Kaddáfi chytřejší, než jsme si dokázali představit.
Inu - co my víme...

A novináři? Mají přece své dnešní titulky na titulní stranu svého plátku. Krev! Zas o jednu starost míň. Ale co nebo kdo se bude celebrovat na titulních stranách zítra? Na čem se shodnou všechny naše bulváry?

Harpyje řekl(a)...

Vážený STK, v demokratických právních státech bývá justice obvykle nezávislá, takže je málo pravděpodobné, že by Ghaddafiho soudili ti, kteří se s ním, podle Vašich slov, "bratříčkovali".

STK řekl(a)...

Ano "Seneco" - ale co je chyba? Soud nebo lynč?
P.S: Ta fotka mě strašila už v mládí. Sladká pomsta? A mstil se ten, který měl důvod? Nebo ten, který měl strach?

informace řekl(a)...

V poslední době mají nějak ti teroristi nebo tyrani tendenci umírat násilnou smrtí. Vždycky, když mají chytit a zatknout, tak je někdo zabije. Bin Láden, Kaddafi. Jen Saddáma soudili.
Je to náhoda, která nahrává real politice?
Na druhé straně na Kaddáfiho živého nebo mrtvého vyhlásili i vysokou peněžní odměnu, takže to zabití bylo už preventivované. Kdo teď ty peníze dostane? Já bych se o ně nehlásila, být na místě toho majícího nárok.

informace řekl(a)...

La Repubblica uvádí, že už existují 4 verze jak byl zabit nebo padl anebo zemřel na zranění Kaddáfi. Odměna za jeho odevzdání živého nebo mrtvého byla 20 milionů dolarů. Prý ho zabil 20 letý chlapec Mohammed. Dvacet dolarů je pěkná suma, kdoví jestli mu ji dají, na jeho vlastní nebezpečí.

Šaman řekl(a)...

Napsal jesem včera svůj dojem:" Muammar Kaddáfí byl zabit. Tři Kaddáfíové byli zabiti!"

Tak ano, byli tři: Muammar, Mutasim a Sajf.

Šaman řekl(a)...

K názoru Pavla Kohouta "Kaddáfí používal příjmy z ropy ve prospěch obyvatelstva své země (jeden palác je tak nepatrný zlomeček příjmů z ropy, že není v rozpočtu vůbec vidět)... 100 miliard dolarů na hotovosti zmrazených v cizině..."
Pan plukovník se dělil spravedlivě: Jeden dolar mně a jeden národu. Jeden dolar mně a jeden dolar africkým spoluvůdcům. Jeden dolar mně a jeden dolar evropským kamarádům. A ještě mi jeden dolar zůstal. Co s ním? Tak taky národu, třeba v podobě kulturního rozvoje/státní televizi, kterou vede synáček...
30 mld dolarů, zmrazených v USA je hodnota majetku Kaďourovy rodinky. Její majetek, ulitý po celém světě, se odhaduje na stamiliardy dolarů. Když někdo vládne 42 let, je těžko mluvit o "nepatrném zlomečku příjmů".

Harpyje řekl(a)...

Ta bestiální videa posledních okamžiků Ghadafiho života, a ho lynčujících berserků, jsou hnus na ntou.
Pochvaluji si německou veřejnoprávní TV, že se nepodílejí na vysílání těchto brutalit. Korunu tomu hnusu nasadil britský Sun. http://www.spiegel.de/netzwelt/web/bild-793154-274298.html

Šaman řekl(a)...

Vypadá to, že ho klasicky zlynčovali. Křičeli na něj, vláčeli po zemi, mlátili, a nakonec - přes výkřiky "nezabíjejte ho, chceme ho živého", ho někdo střelil do hlavy.
\ :-//

http://www.lidovky.cz/allah-akbar-kricel-dav-a-lyncoval-kaddafiho-nikdo-ho-nebranil-pl1-/ln_zahranici.asp?c=A111021_112231_ln_zahranici_mev

Harpyje řekl(a)...

„Byla to [lynčování] ta nejstrašnější věc jakou jsem kdy viděl, a to jsem byl v Kongu, v Kosovu, na mnoha špatných místech (…) Vím, že oni [Palestinci] nejsou všichni takoví, a já jsem hodně shovívavý člověk, ale nikdy na to nezapomenu. Byla to vražda nejbarbarštější povahy. Když si na to vzpomenu, viděl jsem mužskou hlavu, úplně roztříštěnou. Vím, že z toho budu mít noční můry po zbytek života."
http://cs.wikipedia.org/wiki/Lyn%C4%8Dov%C3%A1n%C3%AD_v_Ramall%C3%A1hu

Petr Kohout řekl(a)...

K Šamanovi:
nevěřím v podíl 1:1 dělení příjmů z ropy mezi Libyjce a Kaddáfího (navíc není řečeno, jestli Kaddáfího osobně, jeho rodinu, kmen, stoupence - každý z těchto pojmů znamená něco jiného). Ale zůstaňme u 1:1. Nevěřím, že by Anglie, Francie a Aerika hodlali ponechat 50% příjmů z ropy v Lybii a vrátit alespoň 50% procent majetku "zmrazeného" v cizině zpátky do Libye (nepočítám vyzbrojování francouzko-britské domorodé pěchoty k udržování koloniální nadvlády). Tím zůstává celý můj odhad stejný, pouze na začátku opravíme na "Kaddáfí používal polovinu příjmů z ropy ve prospěch obyvatel Lybie".
Ještě technická poznámka: absolutní čísla (100 dolarů, 100 miliard dolarů) nevypovídají nic o procentu. Jedno procento z příjmů za sto let je sice stokrát větší částka, než jedno procento z příjmů za rok, ale je to stále jedno procento. A navíc každý musí dokázat, že šlo o ukradené poníze - ne o státní peníze ukryté pro případ "zmražení" čili veřejné loupeže.

Šaman řekl(a)...

Tisková oprava k tvrzení, že Sajf Islám Kaddáfí je mrtev:

Je mrtev, raněn, zadržen, na útěku, na léčení nebo v Nigeru.

informace řekl(a)...

OSN bude vyšetřovat příčiny a okolnosti smrti Kaddafiho. Řekl to v Ženevě mluvčí Vysokého komisaríátu pro lidská práva Rupert Colville. Sděluje ADNKronos.

A.S. Pergill řekl(a)...

Harpyje,
to jsou prosti ti muslimové, kteří nás mají "kulturně obohacovat". Ceauseska Rumuni alespoň formálně soudili.

Kopretina řekl(a)...

A levicoví poserové muslimské zločiny zlehčují, jistě najde se i slušný levičák, ale moc jich není, v časopisu České společnosti přátel Izraele jsem četla průzkum o německém antisemitismu. 77% německých levičáků je proti zvláštnímu vztahu Německa a Izraele, takže mám pravdu, většina levičáků jsou zlí lidé...

Harpyje řekl(a)...

To nejsou "ti muslimové", to je libyjská lůza. Ta lůza, jejíž českou variantu a její způsob konečného řešení sudetoněmecké otázky tak obdivujete.

Kopretina řekl(a)...

Harpyje, já nevím na koho reagujete, ale já masakry Sudeťáků neschvaluji, neomlouvám zločiny Rudých gardistů a hnusí se mi masakry Sudeťáků u Brna a Postoloprtech.
A co se týká muslimů, mnoho z nich jsou islamisté, např. v Ramaláhu muslimové zlynčovali izraelské vojáky, vykuchali je a jejich mrgány ukazovali palestinskému davu v rukách...Zatímco v Izraeli jsou Arabové v bezpečí na sporných územích jsou Židé v nebezpečí, přesto Židé nesmí ustoupit, mají právo žít v celé zemi Praotců, tak jak Arabové mají právo žít v Izraeli, Židé mají právo žít na sporných územích (území Judeje a Samaří)...Kdo to popírá je buď levicový pomatenec a nebo zločinec.

Harpyje řekl(a)...

Na Aspergilla.

Kopretina řekl(a)...

A "pravicový" EUportal obviňuje Havla, že chce navrátit majetek Sudeťákům a že se s nimi bratříčkuje...Pan Semín, Bartoš, Malý..."autentičtí křesťané a konzervativci", přitom jejich názory jsou podobné jako klub přátel českého pohraničí atd.atd., a ABB se vyznamenal, když řekl, že není věcí pravice hájit Izrael, když Izrael nebrání své území, ale jenom se rozpíná...opět argumentace Haló novin...Nechápu, proč jsou Haló noviny tak tak kupované a oblíbené a čtené, stalinský hnus...

Harpyje řekl(a)...

To je jedna jediná rudohnědá žumpa. Když si přečtete, co napsal na svém blogu profesionální kverulant Matějka ("Pomohli jsme zavraždit Kaddáfího a poneseme za to odpovědnost" http://frantisekmatejka.blog.idnes.cz/) a srovnáte to s komentářem ke stejné události na Haló Novinách, tak zjistíte, že mezi nimi není velkého rozdílu.

Kopretina řekl(a)...

Hrozný článek...Doufám, že tento článek nevyjde na Psu...NP považuji za jedno z nejobjektivnějších periodik filosemitského zaměření, nejvíce si vážím pana Stejskala a Mareše a paní Zbavitelové...
I když soudruzi Matějka a Kopecký jsou.......

A.S. Pergill řekl(a)...

Kopretino,

v Postoloprtech žádný masakr sudeťáků nebyl, to je čistě virtuální realita, vytvořená médii vlastněnými Němci. Na předkládaných fotografiích jsou vesměs civilní oběti řádění německé soldatesky v posledních dnech a hodinách války (a mnohdy i po oficiální kapitulaci Německa).

Ohledně toho Brna mám zprávy relativně od zdroje, protože maminka pracovala v rámci "totalajnsatsu" ve Zbrojovce, jejíž čeští zaměstnanci vyvedení Němců z Brna organizovali:
1. V Brně byla totálně zdevastovaná česká elita, prakticky každý, kdo za první republiky něco v politice znamenal, byl zavražděn, nebo se ještě nevrátil z koncentráku. Takže panovalo určité bezvládí a vedení RA násilí vojáků na Němcích (včetně civilů) podporovalo (obrat přišel až po ukončení války).
2. Nenávist vůči Němcům byla veliká z důvodu jejich chování během okupace (například se rvali jako psi o lístky na "popravy" v Kounicových kolejích), i z důvodu, že měli po celu dobu okupace vyšší potravinové příděly. Olej do ohně nenávisti přilily i z vojenského hlediska naprosto nesmyslné destrukce a vraždění, které Němci prováděli až do příchodu RA do Brna.
Nenávist vojáků RA vůči Němcům byla akcentována i tím, že šlo o vojáky z Ukrajiny, kteří měli rodiny na území okupovaném Němci, a v tom roce 1945 dostávali různými cestami zprávy (jak se stabilizovala sovětská správa na osvobozeném území), kdo všechno z jejich rodin byl Němci zabit. Mnozí z nich zůstali poslední z celé rodiny.
Při vyvedení Němců z Brna nešlo o jejich "vyhlazení", ale o to, aby se nestali oběťmi spontánního lynčování, kterému prostě nešlo (z důvodů uvedených v bodě 1) reálně zabránit.
3. Byli vyvedeni do Pohořelic, za módy dálkových pochodů to byla jedna z tras pro seniory s vnoučaty. Ozbrojený doprovod tam sice byl, ale spíše na jejich ochranu před rozzuřeným davem, který by je zlynčoval. Zbrojováci se v posledních dnech války zmocnili svých výrobků a byli prakticky jedinou českou ozbrojenou a organizovanou skupinou (vojákům RA se tohle svěřit nedalo, ti by je nejspíš vyvedli někam za kraj města a postříleli).
4. V těch Pohořelicích je jejich "soukmenovci" usadili v bývalém zajateckém táboře (jeho osazenstvo, zajatí spojenečtí letci, nejspíš spočívá v tom hrobě, který Němci označují jako "hrob obětí pochodu smrti", proto se také Němci zuřivě brání návrhům ten hrob exhumovat a ostatky řádně prozkoumat). Tam prodělali epidemii skvrnitého tyfu a někteří z nich skutečně zemřeli (vzhledem k tomu, že Němci dělali na zajatcích a vězních koncentráků pokusy s použitím skvrnivky jako biologické zbraně, nedal bych nic za to, že se nakazili z vybavení toho zajateckého tábora přesně z tohoto důvodu - na boha nevěřím, ale na boží mlejny ano). Nicméně v těch Pohořelicích už byli pod správou sovětských okupačních orgánů.

Jakub S. řekl(a)...

Pergille, první polovinu příspěvku zcela potvrzuju, celá má rodina byla tehdy v Brně a můj táta o tom věděl jako dnes nikdo, přitom v roli, o níž nikdo kromě mne dnes neví. Bude to objev pro vystěhované Němce z Brna stejně jako pro Brňáky a dnešní historiky. Ale to je jiné téma. No ale druhá půlka - bylo to trošku jinak. Vím to z první ruky. Táta ovšem je už po smrti. No, to chce víc prostoru a zkoumání a diskusi a dokumenty... A ano, stáli frontu na onezený počet vstupenek na popravy v Kauničkách. Můj kamarád a spolužák z FF bydlel, tehdy ovšem jako batole, v domečku s kavárnou naproti. Rodiče to nosili jako nejstrašnější zážitek. Pravidelné salvy + ty lačné fronty. Šalom.

Kopretina řekl(a)...

Jakube, pokud budete mít čas a chuť, tak byste mi prosím mohl poslat nějaký článek o odsunu a jak to bylo nebo ne...Já mám v knihovně dila Paul Johnson: Dějiny 20. století, Dějiny židovského národa, Martin Gilbert Izrael dějiny, Židé ve 20. století, Tomáš Pěkný: Dějiny Židů v Čechách a na Moravě, ale o odsunu vůbec nic...

Jakub S. řekl(a)...

Odsun, odsuny vůbec - to je jedna jediná třaskavina. Heikel, vošajslich, zařadí si vás okamžitě k sympatizantům té či oné strany, kdyby člověk stokrát nechtěl a nečinil to... Ke každé drobnosti se najednou vynoří parta popíračů, glorifikátorů, pamětníků, strážců nedotknutelnosti náárodní či jiné nedotknutelné paměti... V podstatě všechno bylo jinak. A je to ideální téma ke studiu hrůzných kolikageneračních resentimentů a komplexů a nenávistí a zapšklostí a křivd a vzájemných zástupných vražd a loupeží a vyrovnávání kdovíčeho za rodiče a dědy a prapradědy, a různých p r á v a oprávnění k nároku na území či majetek či minulost...is´ kór nicht anfoch, majnšac - ! Šláf´vól!

Jakub S. řekl(a)...

Počínaje už termíny, a hned tím základním, klíčovým, že...

STK řekl(a)...

Středověk... Pusťte si to několikrát po sobě. Ale raději až ráno. Jinak možná budete spát tak špatně, jako já včera v noci.
Alláh akbar!

Jakub S. řekl(a)...

Tak... Alláh, tedy: Bůh, je veliký. Teď jenom, který. Bůh které strany, které vrstvy, které frakce, kterého společenství - no oni se o to pobijou a pak se uvidí, který Bůh porazí ty ostatní. Inšalláh.
Zlynčovat si Nedotknutelného, ke kterému jsem musel od narození vzhlížet, a on je najednou přede mnou, a leze do trubky a křičí Nestřílejte na mě! To musí bejt žůžo.
Tak, to bysme měli. Zhebnul. A co teď, a zítra, a pozítří, a vůbec - ? A s kým? No proti komu je aspoň jasné - proti US a Izraeli, jak jinak.

STK řekl(a)...

Při veřejných popravách lapků se prý mohutně činili kapsáři. Nehledě na možný trest smrti. Inu - středověk!
Tak i já docela věřím tomu, že někde mezi těmi milými hochy, kteří si jen tak trošku zchladili žáhu na diktátorovi (kurňa, to je ale odvaha, být jedním z davu!) je už nový Kaddáfi. Asi se jmenuje jinak, ale jeho cesta bude stejná. Postará se řádně o pracovitý a poslušný lid Libye. A zase bude v Evropě i Státech docela váženým hostem - pokud zbudou nějaké zásoby ropy... Opět jedna obrátka dějinné spirály.
===================
Hleďme, ať nejsme ten hodný a Koránu dbalý lid i my, nevěřící psi z Kotlinky a okolí.

Anonymní řekl(a)...

Taky středověk, vážený STK:

Lynč nebo lynčování je násilí (někdy jen zmlácení, často vražda), prováděné jako trest mimo rámec zákona. Svými pachateli je chápané jako vykonání rozsudku, nebo někdy jako nutné násilí pro posílení své sociální nadvlády. Oběti se obvykle rekrutují ze sociálních skupin, které jsou společností diskriminovány nebo potlačovány.

Lynčování (coby název) je spojeno především s historií Spojených států – Válkou za nezávislost, osidlováním amerického západu a období po občanské válce v jižních státech. Zpočátku byl lynč zaměřen proti zločincům, později i proti přistěhovalcům, farmářům a od konce 19. století především proti černochům.

STK řekl(a)...

Nějaká podobnost s lynčem by se opravdu nenašla?
P.S.: Pokud potřebujete přesné definice, najděte si je na Wiki... [;>)

STK řekl(a)...

Už od včera se v Libyji mluví o zavedení práva šaríja.
Nezbývá, než společně s Astonem konstatovat, že naši (EU) i spřátelení (USA) opravdu šíří všemi silami demokracii a rovnost "po celém po světě". Chystají si nová jedenáctá září. Asi se jim to líbilo nebo co...

Pokud oni chtějí spáchat sebevraždu tímto bolestivým způsobem - no prosím, ale netahaj mě a mé děti do téhle války, ano?

Harpyje řekl(a)...

Nepochybuji o tom, že Aston je na slovo vzatý expert přes libyjské právo, ale mohu Vás, vážený STK, ujistit, že i za Ghaddafiho byla sharia jedním ze zdrojů libyjského práva.
Libya’s legal and governmental structure is based on two constitutional documents: the Constitutional Proclamation of December 1969 and the Declaration of the Establishment of the People’s Authority, enacted in March 1977. The Declaration embodies many of the ideas expressed in Col. Qadhafi’s political tract, the Green Book. According to the civil code, the hierarchy of legal sources is, in descending order: legislation, principles of Islamic law, custom and principles of natural law and equity.
Nazdar!

Jakub S. řekl(a)...

Tak. Potvrzuju, je to v Zelené knize (resp. knížce, obojí se užívalo - ona je dost malá; ale hlavně zelená...) a její hlavní principy a vytyčené zásady byly implementovány do Prohlášení ustavení vlády lidu (můj převod - aby byla pitomost, omezenost či nebezpečí autorů vidět už z jazyka, čemuž tak bývá).
Nicméně, S, cítím oprávnění postoje stk. Tohle už asi nebude divadýlko. To by (nejen zde) mohlo být natvrdo. Doslovně. Netolerantně. Přímo, výslovně vláda těchto principů a šlus ende damit. Žádné krytí, maskování, zjemňování, objasňování, výklady. Tož tak. Začal už ve středním pásu Německa taky zatažený mrholivý, nicméně teplotně pořád přijatelný a hlavně barevný podzim - ?

informace řekl(a)...

Souhlasím, Jakube.

STK řekl(a)...

Ano, já tam vidím podobný rozdíl, jako bylo užívání práva shromažďovacího nebo svobody projevu před rokem 1989 a po něm. Všichni víme, že je hromada předpisů a zákonů a to i nejvyšší priority, které se z docela rozumných důvodů (ať už z hlediska věrchušky nebo jen obecně lidských) nepoužívají v praxi.

STK řekl(a)...

Možná lépe "nevyužívají v praxi".

A ještě jedna věc - tamní společnost (a to včetně žen!) je na přísné uplatňování práva šaría vnitřně připravena!
Takže - nikdy jsme se do těchto kultur neměli míchat se svou "demokratúrou", ale nikdy jsme neměli dovolit import cizíhio práva do Evriopy - ani ve stadiu pokusu.
Když už se to stalo, je "to" třeba okamžitě zastavit a dát (opatrný) zpětný chod. Jinak je to ona sebevražda, o které píšu velkým písmem nahoře.
Nicméně - tupost průměru populace a ochota naslouchat idiotským pábitelům je stále obdivuhodná. Hitler, Stalin, Gorbačev... Mám pokračovat?

Harpyje řekl(a)...

Zde v jihozápadním cípu Německa, Jakube, fouká fön, je teplý podzim, les feuilles mortes se ramassent à la pelle, a nálada obyvatelstva je IA :-(.
Jednoznačně předpovědět vývoj v Libyji se neodvažují ani ti, kteří "tamní společnost" znají poněkud lépe než vážený STK, viz Bernard Henri Lévy na http://laregledujeu.org/, takže ...
No, každopádně tvrzení, že "tamní společnost" je "vnitřně připravena" na přijetí šaríje, ve mě vzbuzuje záchvaty bujarého smíchu, neboť ona s tou šarijí žije. Podobně je tomu s výrokem "že naši (EU) i spřátelení (USA) opravdu šíří všemi silami demokracii a rovnost "po celém po světě". Chystají si nová jedenáctá září". Vážený STK si zřejmě spletl posloupnost.
Navíc zmínkami o "exportu demokratury" se vážený STK zařadil do rudohnědé žumpy (diskuse na Zvědavci a na outsidermedia lassen gruessen). Jestli z přesvědčení, nebo z hlouposti, to nevím, ale takový výrok se hodí nanejvýš jako terč posměchu.
Poukaz na "idiotské pábitele" působí každopádně ve světle (nejenom) těchto výroků velmi sebevědomě.

Variace na soudobou prozu řekl(a)...

Dveře hospůdky se prudce otevřou a dovnitř vletí rozčepýřený vrabec. "Kde je ten starej vopelichanej kocouří Dummkopf? Á tady sedí! Já ti dám za ty tvoje hloupý žvásty! Si nějak moc sebevědomej!" A s tímto křikem se rozčileně vrhne na nic netušícího podřimujícího kocoura a začne ho bolestně klovat do čumáku.
Kocour překvapeně vyskočí a naježí hřbet. "Á to si ty, ptáčku jarabáčku. Přestaň vyvádět a klobat. Myslíš si snad, že si sežral všechu moudrost světa? Jestli nepřestaneš, vrazím ti takovou, že zas vyletíš dveřma vodkaď si přiletěl!"
"Řečníš tu furt vo nějaký demokratůře, jako bys věděl, co to je! Z tebe a těch tvejch řečí dostávám tak akorát záchvaty bujarýho smíchu!"
A vrabec se při pokusu o hlasitý smích tak zakucká, že ho musí vedle sedící štamgast tlouct do zad. Ubohý vrabec při tom poklepání ztratí rovnováhu a rozplácne se na podlaze.
"Tak ty takhle, ptačisko, koukej zmizet dřív než se rozhodnu jestli tě mám nagrilovat na rožni anebo sežrat přímo s péřím. Asi tě spolknu rovnou, stejně by z tebe žádná pečínka nebyla!"
"Pánové klid", vztyčí se za pultem hospodský, "tady se netrpěj žádný mezidruhový konflikty. To by tak eště scházelo! Todlenc je politicky korektní ekologická hospoda, jestli to eště nevědí" a jeho ruka rychlostí blesku vytáhne palici zpod pultu.
Vrabec při pohledu na hospodského se rychle sebere a vyletí. Kocour nadává dál.

STK řekl(a)...

[;>) Informace!
(Kocour nenadává dál, ale po našemu: "furt pryč".)
Seznámil se sice s famózními "termity": např. "rudohnědá žumpa", nicméně zase nastal čas skončit krmení trolla.
Teď.

Pedro řekl(a)...

Třeba se ten vrabec letěl učit řeckou alfabétu.

STK řekl(a)...

Je zajímavé Jakube(!), že zabití diktátoři a jiní šéfové z oněch krajin nemívají hroby. Jednoho hodí z letadla do moře, jiného zakopou na neznámém místě v poušti...
Prý aby nemohl nikdo jejich hroby zneuctít nebo naopak uctívat. Oba zmínění zemřeli hodně neuctivým způsobem, takže se spíš bojí toho uctívání.
Prokázat poctu mrtvému nepříteli - to je už asi hodně staromilské pomyšlení, že?

informace řekl(a)...

Kocoure,
podle mne občas nějaký zásah objektivního pozorovatele a komentátora je nezbytný. Uvolní to situaci a uklidní to, alespoň doufám, příliš agresivní diskutéry.
Tentokrát nic proti svému portrétu nenamítáte? Voglio sperare.
"Furt pryč" není spisovné. Komentátor mluví spisovnou češtinou na rozdíl od postav. Nepleťte se do řemesla!

Harpyje řekl(a)...

Zabit byl doposud pouze jeden diktátor, vážený STK (!), a arciterorista Ussama nepochází ze stejných krajin jako ten zabitý diktátor. Teprve až jich bude zabito víc, tak budete moct tvrdit, že "že zabití diktátoři a jiní šéfové z oněch krajin nemívají hroby".
Hitlerovy ostatky vzaly též neslavný konec - ani jemu už nemůže žádný gentleman staromilec prokazovat poctu. :-)))

STK řekl(a)...

Já vás přece neopravuji, vážená Informace. [;>)
A ani se Vám do řemesla nepletu - i když jiným spisovatelům často musím - to když se to nedá nahlas přečíst, tzv. jazykolamy nebo výrazy "znějící" ne dost spisovně. Ve zkratce: na papíře dobré, v mikrofonu divné.

Jenom podotýkám že ze z jeho pohledu Kocour nadává furt pryč.

Jakub S. řekl(a)...

Ano - to je vélmi staromilské... ale v téhle souvislosti: depak skončili Duce a Clara Petacci? Po tom hrůzném tyjátru před milánským dómem? Jsou dnes někde? Nebo byli spáleni, rozptýleni - ?

informace řekl(a)...

Jakube,
historie s mrtvými těly Mussoliniho a Petacci je velmi smutná, ne-li dokonce nechutná. Najdete o tom podrobnosti na it. Wikipedii pod heslem Morte di Benito Mussolini.
Mussolini byl pohřben jako anonym na milánském hřbitově pod číslem 384. Přesto se brzo zpráva o tom, kde leží, roznesla a tři fašisti tělo ukradli. Bylo pak odevzdáno klášteru Angelicum a pak pohřbeno vdovou a pozůstalými v San Cassiano in Pennino, kde se Mussolini narodil.
Do celé záležitosti musel zasáhnout i ministerský předseda a papež.
Claretta je pohřbena na monumentálním hrbitově Verano v rodinné hrobce.
Ta násilná smrt měla pak po léta dlouhé dohry, dokonce soudní řízení.
Něco podrobnějšího na http://www.claretta.org/

Harpyje řekl(a)...

Tělo maréchala Pétaina bylo rovněž zcizeno jeho příznivci, kteří chtěli tímto způsobem prosadit, aby jeho ostatky byly uloženy do osuária v Douaumontu.
To ovšem není nic proti kostem Mary Vetserové, jejíž kosti byly několikrát vyhrabány, a znovu pohřbeny. Brrr.

Jakub S. řekl(a)...

Ach panebože...

Harpyje řekl(a)...

Ta věta se mi moc povedla. :-)))

Jakub S. řekl(a)...

Ta ubohá Mary Vetserová?! To jsem oněměl. Bože, proč?
Ve velmi vybrané knihovničce v mé spartánské ložničce na chatě je na předním místě Následník trůnu Ludwiga Windera. Stačil vyjít česky před válkou. V Rakousku byl promptně zakázán. Tam je to ovšem jen nebenbei, neboť to je o FF d´Este. Ale na Vinohradech jsem 67 viděl úžasně expresívní tragédii Mayerling.
Osud Žofie Chotkové ovšem taky byl šílený. MMCh, a teď položte kafe: víte, že tatínek mé paní s ní jako chlapeček mluvil a dával jí kytku a ona jej pohladila? A že viděl taky arcivévodu, a že nám o tom ještě před pár lety vykládal?
Století je na paměť tak krátká doba.

Harpyje řekl(a)...

Výborná je kniha od Brigitte Hamann "Rudolf, Kronprinz und Rebell", vyšla též v češtině. Ona umí velmi poutavě psát, a přitom se striktně drží historických fakt. Drama v Mayerlingu ale líčí jako vraždu a sebevraždu zastřelením.
Když ale po skončení druhé světové války zneuctili její hrob sovětští vojáci, tak prý podle svědků nevykazovala její lebka žádný průstřel. Podruhé ukradl její kosti někdy v sedmdesátých, nebo osmdesátých letech jakýsi blázen z Lince, který si je vzal k sobě domů.

Jakub S. řekl(a)...

Brigitte Hamann, jasně. Už dlouho si plánuju.
Ovšem označit usmrcení někoho s jeho souhlasem za vraždu asi nelze - nebo ano? Zeptám se synka, až přijede z matičky.
A lebka na zběžný pohled nemusí mít zjevný průstřel. A co když to bylo do srdce?
Toho Windera nejvřeleji všem doporučuju. Dnes ho skoro nikdo nezná - velká škoda. Moravský deutschsprachig sekulární Žid od Znojma, pak spojený s Holešovem, Vídní, Prahou. Za války a pak v Anglii. 1935 čs. cena za německy psaný román. (To jsme je utiskovali, sakryš...) Popis prvnch setkávání FF se Žofií a jejich sbližování je tam popsán zcela sugestivně a podrobně, nemilosrdně (pro ni), přitom objektivně. Poslední stránky jsou prostě nejčistší horror a traurig, traurig...

Harpyje řekl(a)...

V německém trestním právu je vražda vykonaná se souhlasem oběti kvalifikovaná jako zabití.
Je dost možné, že ji střelil do srdce, zajímavá je ale okolnost, že se Habsburgové od samého začátku stavěli proti podrobnému vyšetření. To dodává celé té aféře nádech tajemnosti.
Na jméno Ludwig Winder jsem už docela zapomněla, a přitom se o něm zmiňuje Juergen Serke v Boehmische Doerfer. Tu knihu ale neseženu.
Brigitte Hamann se specializovala především na Habsburgy, ale také napsala jednu pozoruhodnou knihu o vídeňských letech A. Hitlera, kterou vřele doporučuji. Nevím ovšem, jestli vyšla v Česku. Jmenuje se "Hitlers Wien: Lehrjahre eines Diktators".

Jakub S. řekl(a)...

Já se pokusím zjistit, zda a kdy to vyšlo jindy/jinde. Nemám ponětí. Vyšlo to tehdy v té krásné edici Lidových novin, s plátěnou šedo/modrou vazbou od Eduarda Miléna. Zajímavé je, že tam chybí údaj o překladateli. Tehdy víckrát. Je jasné proč, že? Zichr je zichr, sajtno. Psi už štěkali za humny. A lezli do dvora. - LW umřel v Anglii brzo po válce.

Harpyje řekl(a)...

Der Thronfolger? Už jsem to objevila na amazonu.

Jakub S. řekl(a)...

Jo! Der Thronfolger. Ein Franz Ferdinand-Roman. Celkem b i c h l a , ale velice čtivá.
Tehdy se nejlepší či nejslibnější či nejceněnější (cizinci, vyslovte bez rozběhu!) romány ihned oboustranně rychle převáděly do druhého zemského jazyka. V centru Prahy aji Brna byla přirozeně obojí knihkupectví na střídačku. Pááni, to byl ale útisk... eště že se to pak rázně vyřešilo.

Větší vlastenec řekl(a)...

Habsburkové byli a jsou :
1) Němci
2) feudálové
3) papeženci
4) bohatci
Jinými slovy, Habsburkové byli, jsou a vždy budou čtyřnásobnými dědičnými nepřáteli naší vlasti a všího našeho lidu. *)

Takže si tady přestaňte cintat na pentli, vážení vlastenci. Adoraci dědičných nepřátel mají v popisu práce cizáci a jejich agenti, včetně zrádných emigrantů.
My roduvěrní Češi a Moravané oslavujeme jen a pouze Slovany správného třídního původu a politického zakotvení.

Čest a Nazdar !

------------------------------------------------------------------------------------------------
*) Jejich dekadentně-bestiální individuální zločiny můžeme, v tomto kontextu, zcela pominout.

Větší vlastenec řekl(a)...

Uvedení na správnou (= levou a národní) míru :

Třídní a národní nepřítel, německojazyčný sionista Ludwig Winder *) nedostal cenu za Der Thronfolger, nýbrž za Steffi oder Familie Dörre überwindet die Krise.**)

Což je mimo jiné důkazem naprosté prohnilosti tzv.První republiky, buržoasního utlačovatelského státu, státu zprvu sice národního, ale postupně (a zákonitě) podléhajícího brutálnímu tlaku multikulti.

Míru zdar !

------------------------------------------------------------------------------------------------
*) Kdyby L.Winter zbaběle neprchl do Anglie, kdyby se byl vrátil z fašistického koncentráku do naší vlasti, zařadili bychom ho do humánního odsunu mezi ostatní dědičné nepřátele.

Harpyje řekl(a)...

Dobytek lidský, jestli je toto možné nazvat lidmi
http://www.youtube.com/watch?v=NbC4cVM-vCQ&NR=1

Harpyje řekl(a)...

Ten lidský dobytek neuznal ani za vhodné zavřít těm mrtvolám oči.

Jakub S. řekl(a)...

S, ale to opravdu nemůžeme my tady, odtud, s našimi zkušenostmi posoudit. V takových zlomových chvílích není možná dočasně abstraktní humanismus, kulturnost, obecné zásady atd. namístě. Ano, omlouvám se, už teď se cítím jako bídák, že jsem zklamal člověka, co doufá, že jsme na téže lodi. V tomto směru asi ne. Můžu být, a jsem, šokován, zhnusen, přikován překvapením. Ale netroufám si je odsoudit. Ani lidi na milánském náměstí etcetera. Jiná doba a/nebo jiné místo, jiné zkušenosti...

Harpyje řekl(a)...

Ale samozřejmě, že můžeme, Jakube! Naopak, dokonce musíme!
Psala V., že je na Moravě hrozná zima.

Jakub S. řekl(a)...

No možná jo. Holt v jiné osobní situaci a kondici a pocitu a vůbec bych asi naopak souhlasil. Je tu asi tak, jak má bejt před osmadvacátým říjnem - terazky je venku 15 stupňů. Ale ráno už bylo těsně nad nulou a zase bude za pár dní. V moravském úvalu je to asi citelnější... A už je zítra? Friško do betle, pali, kemo! Savana.

Větší vlastenec řekl(a)...

My roduvěrní Češi a Moravané samozřejmě musíme všechno posuzovat dle třídních a národních hledisek, vážená paní Harpyje.
Všechno, tedy i umučení a Dokremluvzetí plukovníka Kaddáfího.

Posuzovat dle tzv. zásad tzv. etiky mohou Euroameričani a sionisti, a také domácí zrádci, buržujové a papeženci. My ne.

Světu mír !