neděle 17. června 2012

ČESKÉ TEXTÁRNY 2002: Nové kariéry bezpečáka Mazance

Pondělí 17. června
Tak Japoncům nás prý neprodají. Ani Američanům, ani Švýcarům. Povolební tlaky nahrávají urychlenému prodeji zájemcům z řad Evropské unie. Ve školicím a rekreačním  středisku Bludná Nora se rozeběhla výuka němčiny pro ty managory, kteří dosud neumějí německy. Přednáší bezpečák Mazanec, který němčinu perfektně ovládá už od nástupu k naší firmě v roce 1941.
Úterý 18. června
V kantýně jsem zaslechl názor, že prý vzhledem k výsledkům voleb by místo ve správní radě měl zaujmout i zástupce některé z dalších demokratických stran. Bezpečák Mazanec nabízí neformální kurs marxismu. Marxák bezpečně ovládá už od roku 1948, od kdy ho v naší firmě přednášel. Než v Českých Textárnách založil Občanské fórum.

Středa 19. června
Vedoucí Duto Hlav svolal pracovní poradu, na které nás seznámil s plněním korporátních úkolů Českých Textáren po volbách, se stavem zavádění ESO, tedy nového odměňování vedoucích pracovníků a s nastavením filozofie, jak prodat naše produkty na evropském trhu. Pak nastal čas na dotazy. Junior se optal, kdy se – po vyhnání drahé outsourcingové firmy – začne opět uklízet. Některé naše texty působí vinou převládající špíny totiž poněkud ušmudlaně.

Čtvrtek 20. června
Vedoucí Duto Hlav byl včera Juniorovou reakcí na přednášku o světlých zítřcích firmy poněkud uražen.
"Přednesli jste mi situaci špíny v kanceláři. Musím na vás apelovat, abyste se k ní postavili čelem!"
Viki pro nás vyfasovala kbelík, hadr a smeták.

Pátek 21. června
Ambrož prohlásil, že nebude uklízet, když jeho práci si firma pro vnějšího zákazníka účtuje v hodnotě asi 1.000 Kč za hodinu, protože by tím snižoval zisk společnosti. Krom toho prý nemá úklid v pracovní náplni. Z omylu ho vyvedl podvedoucí Trn, když citoval stanovy firmy, podle kterých je "nedílnou součástí činnosti zaměstnanců i stálý enviromentální zájem o ochranu životního prostředí". A čistá podlaha a utřené stoly do životního prostředí bezpochyby patří.
...............................................
Sobota 22. června
Z listárny Moby Dicka

Moby,
prosímtě, prober se. Nemusíš se bát, že tvou firmu převezmou Japonci nebo Němci, Švédové nebo Švýcaři, Irové nebo Izraelci, Rusové nebo Rakušáci. Všude je to skoro stejný. Harakiri páchat nebudeš muset. Jenom tě vždycky bude drtit nějaký český Duto Hlav!

Zaslal čtenář I.S.
*************************************
ČESKÉ TEXTÁRNY, a.s., – velká zavedená česká firma, těžící z dřívějšího postavení na trhu, kde měla prakticky monopol na produkci různých užitečných textů. Současně v ní probíhá přestavba, zeštíhlování, hledání nové filozofie, liberalizace a doprivatizace.
MANAGOR - magor který se stal manažerem, anebo manažer, který zmagořil
MAZANEC - vrchní vrátný, později bezpečnostní koordinátor, později bezpečnostní poradce a později i Hlavní managor kontrolního oddělení. V roce 2001 dosáhl dvou životních výročí - 80 let, z toho 60 let nepřetržité služby u Českých Textáren (a jejich právních předchůdců)
MOBY DICK – nikoli velryba z Melvillova románu, pouze zaměstnanec v textárně, který si vede zápisky, aby se nezbláznil.
(Informace o vztazích na pracovišti, zkratkách a dalších reáliích firmy viz zde)

Předcházející týdny hledejte pod štítkem Moby Dick
Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.

Knížku "MOBY DICK: Deníček," v níž jsou sebrány denní poznámky z Českých Textáren od dubna 2000 do dubna 2003 lze za 199,- Kč + poštovné objednat u nakladatele na konvoj@konvoj.cz
Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz.
Předem dík! >>:)) Moby Dick

Žádné komentáře: