neděle 9. prosince 2012

ČESKÉ TEXTÁRNY 2002: Trnovo štěstí

Pondělí 9. prosince
Ředitel Běsný Kokot pochválil stávající manadement za to, že "prosadil na trhu nové, konkurenceschopné a zákazníky očekávané produkty," totiž Mekty a Tlachy. Zbývá drobnost: Aby je zákazníci kupovali právě od nás.



Úterý 10. prosince
Nalézací komise vydala prohlášení, ve kterém vyslovuje "jednoznačný dík" všem členům Prozatímního výboru, který "hlídal České Textárny v turbulentní době před privatizací". Hlídal - a uhlídal! Už je mi jasnější, proč je prozatímní výbor složen ze stálých členů.

Středa 11. prosince
Nalézací komise našla viníka zmařené privatizace Č. Textáren: "V základních otázkách dalšího směřování firmy a zejména ohledně nutnosti rychle zavádět změny se představa manadementu značně rozcházela s názory odpovědných pracovníků. Tato rozdílná stanoviska vyústila v nelehké rozhodnutí odvolat podvedoucího Trna."
To má vedoucí Duto Hlav kliku, že si včas pořídil zástupce. Nižší řídící funkce už neexistuje.

Čtvrtek 12. prosince
Vyhodili Trna. Ale s osobním poděkováním ředitele Kokota: "Práce, kterou ve prospěch Č. Textáren odvedl, je skvělá. Vždy se mi s ním profesně i osobně velmi dobře spolupracovalo a je nesporné, že za jeho působení ve funkci podvedoucího textárny učinila společnost na cestě k zákaznicky orientované firmě, řídící se zákonitostmi trhu, velký kus cesty správným směrem."
Tak proč ho propouští???

Pátek 13. prosince
Šťastný Trnův den. Dnes odchází z Č. Textáren. Podobně, jako předtím z Č. Tlacháren a z Č. Mektáren. Pracovník s takovými zkušenostmi se neztratí – po nezbytném vánočním odpočinku (musí včas utratit odstupné na dárky, aby si je mohl strhnout z daňového základu) nastupuje od ledna na Ministerstvu informačních zdrojů!
...............................................

Sobota 14. prosince
Z listárny Moby Dicka

Milý deníčku,
dostal jsem od nového zaměstnavatele osobní dotazník. A s některými otázkami si nevím rady:
"Kde jsou zaměstnáni Vaši rodiče? Kteří Vaši příbuzní jsou u nás zaměstnáni? Sdělte členství ve společenských organizacích."
A nechybí ani dotaz na okolnosti charakterizující mé zásluhy - řády a vyznamenání.
Mám to všechno vypsat a podepsat, že jsem nic nezamlčel. Mám z toho divný pocit.
K.

Milý K.,
pro Váš vlastní dobrý pocit je asi nejlepší  odpovědět ve smyslu: "Toto jsou údaje, které se týkají jiných osob a nejsem oprávněn je sdělit" či "toto jsou údaje, které se týkají mého soukromí a nepovažuji je za důležité pro výkon mé profese".
Průchodnější by možná byl osvědčený trik z totáče: psát zásadně jako odpovědi slůvko "nevím". Kádrováci na vás většinou neměli víc, než co jste na sebe sám udal!
Jen je třeba nejdříve se nadechnout, vydechnout a nenapsat jim rovnou: "Po tom je vám hovno!"

Přeju vám dobré nervy a hodně pracovních úspěchů v některé z mnoha českých textáren.
>>:)) Moby Dick
 *******************************************
MOBY DICK – nikoli velryba z Melvillova románu, pouze zaměstnanec v textárně, vystavený mobbingu a bossingu, který si vede zápisky, aby se nezbláznil.
(Informace o vztazích na pracovišti, zkratkách a dalších reáliích firmy viz zde)

Předcházející týdny hledejte pod štítkem Moby Dick
Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.

Knížku "MOBY DICK: Deníček," v níž jsou sebrány denní poznámky z Českých Textáren od dubna 2000 do dubna 2003 lze za 199,– Kč + poštovné objednat u nakladatele na konvoj@konvoj.cz
Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz.
Předem dík! >>:)) Moby Dick

Žádné komentáře: