pátek 8. února 2013

MOBY DICK: Odvěký a nesmrtelný

Rozmařilý pokladník, jaderná upřímnost, íránská opice, maření svobody vyjadřování, zvrhlý lékař a nestoudný Grebeníček.
**************************************************************

Z listárny Moby Dicka:

Dobrý den,
mám drobnou věcnou připomínku k Moby Dickovi: jestliže v Nizozemí vládnou královny od roku 1890, pak nevládnou 113 let, ale 123 let!
Důkaz: 2013 - 1890 = 123
případně: 1890 + 123 = 2013
Já to říkám pořád, že ta maturita z matematiky by měla být povinná :-) !

Zdraví
H. A.
---
Eh, kletě! Díky, vážená čtenářko, za milé upozornění. Omlouvám se za chybu, kterou jsem učinil minulé pondělí. Oba matematické důkazy jsou přesvědčující. Maturita z matematiky by měla být povinná, taky jsem ji absolvoval, nicméně počty, zejména odčítání přes stovky dolů, mi šly vždy špatně. Ano, maturita z matematiky by měla být povinná, a nedůvěra k médiím rovněž. Za drobnou věcnou dík,
>>:)) Moby Dick

Královny mají skutečně velkou výdrž: V Nizozemí vládnou tři královny celkem 123 let. Dánská královna Margrethe II. oslavila v lednu 40 let panování, její britská kolegyně Alžběta II. v únoru dokonce 60 let.
*************************************
Pátek 1. února 2013
České řeky klesají, moravská a severočeská chřipka narůstá, prezident elektik se vydal do Prahy.

Chřipka sklátila i vražedného zlobbistu Romana Janouška, takže na něj policie zatím nemůže navrhnout obžalobu. A nejspíš kvůli té chřipce ani vazbu.
Mrtvá Kočka: "Však mu hrozí jen 18 let vězení."
Žena Moby Dicka: "A taková chřipka se může protáhnout až na dvacet let!"
Mrtvá Kočka: "Hm, anebo na doživotí…"

24 starostů, 1 místostarosta a 2 znalci z Ústeckého kraje stíháno za vymyšlené škody po přívalových deštích, za něž ze státu vysosali 125 milionů Kč.

Bývalý ředitel liberecké policie Miroslav Dvořák, odsouzený za 5 trestných činů, nepůjde sedět, místo čtyřleté šatlavy mu krajský soud dal jen 18měsíční podmínku na tři roky. Jo – a nesmí 5 let dělat ředitele policie.

Ukázky tajných stranických účtů z let 1990-2009, které zveřejnil deník El País, dokazují, že papalášům vládní Lidové strany byly do koryt přisypávány desítky tisíc eur od stavebních firem. Zmíněné firmy zarytě mlčí, zato podezřelí španělští politici řvou.
"Zveřejněné listiny nemají s účetnictvím strany nic společného." (María Dolores de Cospedal, generální tajemnice španělských lidovců.)
Žena Moby Dicka: "Odkdy mají černé fondy co společného s účetnictvím partají?"

"Nikdy jsem nedostal černé peníze. Má daňová a majetková přiznání budou zpřístupněna občanům na internetu." (Mariano Rajoy, premiér, Španělsko.)
Mrtvá Kočka: "Odkdy se v daňových a majetkových přiznáních objevují černé peníze?"
Žena Moby Dicka: "Vypadá to, že se našel pravý důvod španělské stavební bubliny."

Politici za nic nemůžou ani ve Španělsku, to všechno zavinil pokladník. Luis Bárcenas je už vyšetřován v kauze švýcarského konta, přes které do partajní pokladny putovalo před šesti lety 22 milionů €.

Levicový francouzský prezident François Hollande nehodlá zrušit pravicové zmrazení platů státních zaměstnanců. Francouzský státní lid protestuje, odborová ústředna CGT se kasá, že do ulic vypustila 150.000 zaměstnanců ve 120 demonstracích.

Zástupci Francie, Pákistánu a Botswany vyrobili zprávu pro Radu OSN pro lidská práva, v níž se praví, že výstavba a existence izraelských osad ve východním Jeruzalémě a na Západním břehu Jordánu znamená vážné porušení lidských práv Palestinců. "Motivací pro zastrašování a násilnosti páchané na Palestincích a jejich majetku je snaha vypudit místní populaci z území, aby izraelské osady mohly dále růst.“  Vyzvali Izrael, aby zastavil veškeré aktivity "jakkoli s problematikou osad spojené".
Mrtvá Kočka: "A zbourali okupační tramvaj, která protiprávně jezdí na Západní břeh Východního Jeruzaléma."
Izrael prý porušuje čtvrtou Ženevskou konvenci, která zakazuje transfer vlastního obyvatelstva na "okupované území".
Žena Moby Dicka: "Ale to území je přece naopak od jordánské okupace osvobozené."

OSN je dále "znepokojena obviněním maliské armády z etnického zabíjení na severu země". Upozorňuje, že zvyšující se počet případů může odstartovat "vlnu násilí“. Mezinárodní trestní soud (ICC) již oznámil, že obvinění prošetří.
Žena Moby Dicka: "Že OSN vždycky zareaguje až po sezóně?"

Předseda poslanecké komise, prošetřující podvody s dotacemi na paliva, byl obviněn z přijetí úplatku ve výši $3 miliony. Za to měl Farouk Lawan zastavit prošetřování v ropné společnosti Zenon. Pan poslanec se ocitnul ve vazbě, ale bude v ní jen krátce. Už 8. února má proběhnout soud.
Mrtvá Kočka: "Inu, Nigérie není tak právně zaostalá, jako jisté Česko."

Dnes poprvé nastává den pátečního pracovního klidu, aby se muslimský lid Gambie mohl cele věnovat modlitbám. Pan prezident Yahya Jammeh (poručík, jenž se ujal vlády pučem r. 1994, dnes demokraticky zvolený prezident) zkrátil pracovní týden z 5 na 4 pracovní dny, alespoň ve státním sektoru. Podzemnice olejná, rýže, proso, maniok, luštěniny, kukuřice a bavlna mohou růst i nadále 7 dnů v týdnu, ovce a kozy se mohou pást, stejně jako lid hladové země. Státní školy budou taky v pátek zavřené, nicméně dobrovolníci si to mohou nahradit v  sobotu. Podle analytiků může zkrácení pracovního týdne vést ke zhoršení již tak nepříliš skvělé ekonomické situace v západoafrické zemi. Podle otce lidu Yahyi zůstává pracovní týden na 40 hodinách, neboť sobota bude dnem, kterým si "lidé" (státní úředníci) "mohou" vykompenzovat páteční volno.
Mrtvá Kočka: "Nu vot, subbotnik!"

Nejméně 5 lidí zemřelo při přepadení banky Crédit Mutuel a obchodů v regionu Casamance (to je ten kus Senegalu na jih od Gambie). Lupiči si říkají "Hnutí demokratických sil Casamance" (MFDC).
Mrtvá Kočka: "A evidentně se nemodlili."

Sobota 2. února 2013
Začala další mnichovská bezpečnostní konference.
Mrtvá Kočka: "To město má sakra tradici!"
V rámci tradice vyjádřili ministři zahraničí soustrast svému kolegovi Karlovi Schwarzenbergovi, že nebyl zvolen českým prezidentem.
"Samozřejmě mně každý vyjadřoval lítost. Mně nikdo neřekl: 'Já jsem šťastný, že to vyhrál Zeman.' To se přeci jenom nestává. Já jsem neočekával, že všichni tady budou vyjadřovat lítost, ale musíme to brát v rámci zdvořilosti." (Karel Schwarzenberg, ministr zahraničí, Česko.) Co se tejče "protiněmeckého tónu české předvolební kampaně" (míněny zmínky o nacismu a Benešových dekretech), tak prej v Mnichově už vědí, že "co se kecá ve volebním boji, nehraje tak velkou roli".

Žena Moby Dicka: "Stále nevím, co mají československé poválečné dekrety a nacismus společného s dnešním Německem?"

François Hollande (prezident Francie) navštívil dobyté Timbuktu. Poté navštívil hlavní město Mali Bamako, kde se sešel na přátelské besedě s Diocoundem Traoré (prezident Mali, jeden z prezidentů), kde se společně usnesli, že operace “Serval" dopadla úspěšně.
Prezident Hollande a jeho ministr zahraničí Laurent Fabius nicméně upozornili, že “terorismus zatím nebyl poražen, a proto naši vojáci v Mali několik měsíců zůstanou”.

Americký viceprezident Joe Biden "vidí prostor pro dohodu s Íránem" ohledně jeho "sporného jaderného programu" (výroby bomby), pročež nabídl revolučnímu islámskému režimu přímé rozhovory.

Na seznamech plateb od španělských stavebních firem se objevil i dřívější lidovecký premiér José María Aznar. Stovky naštvaných občanů oblehlo sídlo Lidové strany, jež stráží desítky policistů. Petici za odstoupení současného premiéra podepsalo zatím tři čtvrtě milionu voličů. Podezření z korupce začal vyšetřovat Úřad žalobce.

Chris Kyle, slavný odstřelovač, jenž v Iráku "eliminoval" 160 "cílů", byl odstřelen v Texasu.
Mrtvá Kočka: "Možná neměl být tak slavný."
Chris pomáhal s přemáháním poválečných traumat u amerických veteránů. Zastřelil ho jeden z jeho klientů.
Mrtvá Kočka: "A ulevilo se mu?"

Neděle 3. února 2013
Asociace amerických filmových režisérů udělila "Cenu za celoživotní dílo" Milošovi Formanovi (*18.2.1932). Laureát se do Los Angeles nemohl ze svého domovského Connectictutu dostavit pro svou chřipajznu.
Mrtvá Kočka: "Nechtěl nakazit ty davy."

François Hollande se ve Štrasburku a Bruseli chlubí úspěchy Cizinecké legie v Západní Africe. Přednostové EU vyjádřují své nadšení z úspěchu evropských jednotek.
Žena Moby Dicka: "Nadšení neskrývá ani ruský výrobce letounů An-124 Ruslan, které dopravovaly francouzské, é, evropské jednotky do Mali."

Alí Akbar Sálehí (ministr zahraničí, Írán) prohlásil na mnichovské bezpečnostní konferenci, že jeho země je k rozhovorům ohledně islámského jádra připravena – pokud to USA myslí "upřímně".
Mrtvá Kočka: "Po výbuchu v jaderném podzemním středisku v íránském Fordu jsou nyní všichni náhle velice upřímní a připravení."

$767 milionů, které Hnusní Mubarak (exprezident, Egypt) propašoval do Švýcarska, bude patrně vráceno do země původu ještě dříve, než v Egyptě zavládne "stabilita a klid", což byla původní podmínka švýcarského federálního soudu, Kalousku.
Žena Moby Dicka: "To by se totiž Egypťané načekali!"
Mrtvá Kočka: "Kdežto my se toho nedočkáme zjevně vůbec."

8,6 milionů Kubánců volí 612 poslanců do Národního shromáždění lidové moci (parlamentu) a 1.269 zastupitelů patnácti Provinčních shromáždění. Kandidáty navrhla Komunistická strana Kuby. Voleb se mohou zúčastnit všichni občané starší 16 let, a aby to neměli tak těžké, tak počet kandidátů rovná se počet křesel. Z takto zrobeného parlamentu se zrodí 31členná Státní rada. Ta zvolí svého předsedu (prezidenta), kterým nejspíše zůstane Raúl Castro. Nebe se otevře a sešle Radu ministrů (vládu), kterou povede premiér Raúl Castro. Nejspíš ano, protože jedinou povolenou stranou je KSK, jejíž politbyro vede shodou okolností 1. tajemník Raúl Castro. KSK má dle socialistické ústavy vedoucí roli ve státě, takže to vše bude velice demokratické. A kdyby snad zvedali hlavu nějací terorističtí rebelové, je připravena armáda pod vrchním velením generála Raúla Castra…
Svůj hlas kubánské revoluci a mladšímu bráchovi (82) přišel do volební místnosti v Havaně dát i Fidel Castro (86), který přitom sám kandiduje v Santiago de Cuba. Comandante strávil hodinu v krátkém srdečném rozhovoru s ostatními voliči a kubánskými novináři.
Mrtvá Kočka: "Na Fidela vskutku krátké!"

Pondělí 4. února 2013
Podpora tzv. "obnovitelných zdrojů energie" (OZE nejsou v principu "obnovitelné", pouze "podporované") přijde letos spotřebitele na 44 mld. Kč. Za dobu jejich životnosti může jít nejméně o 1,1 bilionu kaček. Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková proto podala trestní oznámení na "neznámého pachatele", kterým mohla být i "organizovaná skupina". Podezřelým je minulý předseda ERÚ Josef Fiřt a jím vedený manadement, neb zjevně stanovil ceny fotovoltaické elektřiny "nad rámec zákona". Nikoli nenažraní zlobbisté, nikoli eurohujerští či neschopní politici, nikoli zblblí poslanci…
"Já jsem tehdy byl řadový poslanec, byl jsem i členem výboru pro životní prostředí, ale my jsme o tom vůbec nevěděli."(Martin Bursík, od ledna 2007 do května 2009 místopředseda vlády a ministr životního prostředí, "tehdy", tj. v době Fischerovy vlády na podzim 2009 "jen" poslanec.)
Žena Moby Dicka: "Martin možná není úplně hloupý a neschopný, snad "tehdy" jen nečetl noviny."
Mrtvá Kočka: "Ó nikoli, jako spoluautor zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (č. 180/2005 Sb.) je přímo spolupachatel onoho zločinu. A jakožto podezřelý může lhát."

"Takové zdržování Turecka v rámci tohoto procesu je neodpustitelné.“ (Recep Tayyip Erdoğan, premiér, Turecko, na tiskové konferenci s českým kolegou Petrem Nečasem, konané při zahájení dvoudenní přátelské a obchodní návštěvy pana tureckého premiéra a cestujících tureckého vládního letadla, narvaného podnikateli.) Turecko požádalo o přidružení k EU r. 1959, asociační dohodu uzavřelo r. 1963, což je, pokud mě kalkulačka nemýlí, 50 let. "My jsme si vědomi toho, že je současně třeba činit mnoho úkonů a prací na naší straně, nicméně se domnívám, že mnoho evropských zemí nesplňuje dnes spoustu evropských kritérií, které turecká republika splňuje.“
Mezi "mnoho úkonů a prací" Turecka patří stažení se z okupovaného území severního Kypru, dodržování lidských práv a vyřešení "potíží se svobodou médií".
Žena Moby Dicka: "Přesněji potíží médií s úřady kvůli svobodě slova."

"ČR patří mezi tradiční podporovatele integračního úsilí Turecka do Evropské unie a my nadále zastáváme postoj, že Turecko by po splnění přístupových kritérií mělo mít možnost stát se plnoprávným členem Evropské unie." <(Petr Nečas, premiér, Česko.) "To, že je zde celá řada problémů, my jsme přesvědčeni, že jsou řešitelné jednáním a jsme přesvědčeni, že Turecko má mít před sebou perspektivu členství v Evropské unii a má zde plnou podporu ČR.“ 

Turecko jako svou specialitu nyní nabízí turistům – implantaci pravých tureckých knírů. V Istanbulu se na to specializuje 250 klinik, knír si tam můžete pořídit už od 2.000 €.
Mrtvá Kočka: "A možná i dají slevu pro manželské páry."
Žena Moby Dicka: "Ohavo!"
Mrtvá Kočka: "Myslela jsem pro francouzské nebo britské homosexuální manželské páry."

Mahamadou Issoufou (prezident Nigeru) prozradil, že nigerský důl Arlit, kde francouzská společnost Areva těží uran (5. největší producent uranu na světě – než se to teď rozjede v Mali) chrání francouzské speciální síly. K těmto zpřísněním bezpečnostních opatření přistoupila země po nedávném útoku v Alžírsku.
Agentura Muška na zdi (MnZ): "»Zemí« se míní Francie."
Mrtvá Kočka: "To už je civilizační úděl bílého muže."

Omar al-Bashir (prezident Súdánu) se v Chartúmu sešel na přátelské i pracovní schůzce s Ramadanem Abdullahem Shallahem (předsedou Palestinského Islamistického Džihádu (PIJ)). Oba vyjádřili znepokojení z ilegálního tranzitu zbraní přes Súdán, ze kterého obvinili – Izrael.
Mrtvá Kočka: "To je omyl, žádný tranzit. Izraelské bomby už na súdánském území – přesněji v místních zbrojovkách, vyrábějících zbraně pro Palestince – zůstávají! A vybuchují."
Žena Moby Dicka: "A íránské zbraně pro Hamas a PIJ jdou přes Súdán nejspíš legálními cestami."

"Jsem připraven stát se prvním Íráncem, který je ochoten se obětovat pro naše vědce." (Mohamed Ahmadíneřád, prezident Íránu, vznáší nabídku stát se prvním íránským kosmonautem na palubě íránské kosmické lodi.)
Žena Moby Dicka: "V lednu prý už Íránci jednu opici na oběžnou dráhu vypustili."

"Írán v posledních dvou letech dokončil komponenty, které mu dávají vše potřebné k výrobě jaderné zbraně, jakmile se k tomu rozhodne.“ (Amos Jadlin, generálmajor v záloze, exředitel izraelské vojenské zpravodajské služby Aman, nyní ředitel civilního Institutu pro národně-bezpečnostní studia.) Po tomto případném rozhodnutí potrvá už jen pouhé 4 - 6 měsíce k překonání této "poslední strategické míle“. Do toho se Íráncům nechce, ale snaží se o její co největší zkrácení. Se zahájením této konečné fáze vývoje čekají  "na krizi a následný pokles mezinárodní pozornosti". Jadlin vyzval k mezinárodní dohodě, která by umožnila "vrátit íránské hodiny o 2 až 3 roky nazpět“ a umožnila íránskému vedení "zachovat si tvář umožněním symbolického obohacování uranu". Írán je dle Jadlina skutečnou hrozbou národní bezpečnosti – USA.

KLDR se dle MnZ chystá provést dvojitý jaderný test, tentokrát s vysoce obohaceným uranem. Íránská vědecká expedice je velmi napjata, jak se tato simultánka vyvede.

Nově instalovaný ministr zahraničních věcí USA John Kerry pravil, že se bude snažit "kráčet ve stopách jejích vysokých podpatků" – míněna jeho předchůdkyně Hillary Clinton.
Žena Moby Dicka: "Měl byste si, pane státní tajemníku, spíš vzít boty Madlenky Albright."
Mrtvá Kočka: "Která s nimi uměla dobře šlápnout na krk nepřátelům USA."

Laurenz Ennser-Jedenastik z Vídeňské univerzity provedl sociologický průzkum dozorčích rad a představenstev rakouských státních a polostátních firem. 67 % jejich členů jsou členové vládních stran, přičemž je přísně dbáno na koaliční "proporce".
Mrtvá Kočka: "V zastoupení u koryt."

Exministr obrany a litoměřický exsenátor Alexandr Vondra (ODS) nastupuje do dozorčí rady Českého Aeroholdingu. (To je ta státní firma, která prostřednictvím krachujících ČSA tuneluje Václava Havla Letiště.)

Ze sportu: Europol vyšetřuje 680 fotbalových zápasů, které zmanipuloval singapurský gang. Za poslední 4 roky se v tom koupe 425 lidí z 15 zemí. Kvůli jedinému utkání podplatili gangsteři i 50 lidí, k čemuž jim stačilo trapných 100 tisíc €. (Jo, zatčeno je přesně 50 lidí.) Vyrejžovali z toho přes 8 milionů €. Nejlépe jim to šlo v Turecku (79 podezřelých zápasů), pak v Německu (70) a Švýcarsku (41). Zatím není mezi ovlivněnými ligami jmenována česká.
Mrtvá Kočka: "Máme vlastní gangstery."
A kdyby přece jen?
"Až budou konkrétní výsledky, postavíme se tomu čelem." (Martin Synecký, bezpečnostní managor FAČR.)
Mrtvá Kočka: "Raději se postavte zády – ať vás máme kam kopnout!"

Úterý 5. února 2013
Miloš Zeman poté, co ve svém doupěti v Loretánské ulici uvítal zástupce odborových organizací, politických stran a jiných mafií se uvolil navštívit i Hrad a jeho současného obyvatele prezidenta republiky Václava Klause. Václav ho přivítal s ujištěním:
"Miloš Zeman určitě ví, že jakkoli jsem mu v té volbě fandil, že i nadále zůstanu jeho odvěkým a nesmrtelným nepřítelem, který nesouhlasí téměř s každým výrokem, který kdy v životě udělal."
A skutečně: Když Zeman pravil, že dle materiálů Správy Pražského hradu poklesl za Klausova úřadování počet "ukradených drobných předmětů" téměř na nulu a dodal:
"Je to takzvané manko, pane prezidente, a v tomto manku jsou uvedeny nemovitosti, které z Pražského hradu záhadně zmizely." Když se Václav Klaus se neodolal podivit
"dokonce nemovitosti?, opravil se Zeman na "movitosti".
Ale přece jen na něčem se oba mocnáři shodli: 7. března, v den narození tatíčka Osvoboditele, společně položí věnec na hrob prezidenta T. G. Masaryka a pak spolu poobědvají v Lánech. A  8. března zase navštíví Klaus (+ 499 pozvaných) Zemanovu inauguraci ve Vladislavském sále. Po inauguračce by se měla v katedrále svatých Víta, Václava a Vojtěcha konat krátká pobožnost ve Svatováclavské kapli. O Te Deum se nejedná. Prezident Zeman by se poklonil u hrobu sv. Václava a vydržet by mohl i modlitbu za vlast.
Mrtvá Kočka: "A pak začne slavit MDŽ."

Premiér Petr Nečas společně s ministrem školství Petrem Fialou představovali na tiskovce v Poslanecké sněmovně další reformu školství. Její kvalitu má zajistit 1,8 mld. Kč, které od příštího roku do škol potečou navíc k současnému rozpočtu.
Mrtvá Kočka: "Kde na to vezmou prachy?"
Žena Moby Dicka: "To už bude problém ČSSD."
Mrtvá Kočka: "Jasně, chtěla bych vidět toho socialistického smělce, který by škrtal už zavedené platby do školství!"
Novinářské hyeny více zajímala nastávající návštěva pana premiéra u pana elektického prezidenta, zejména po jeho vyjádřeních, že by dle "extenzivního výkladu Ústavy" mohl klidně sám odvolat premiéra. Což by dle Nečase byl "ústavní puč". Pan premiér nechtěl nejdříve reagovat, pak však vyjádřil naději, že "Miloš Zeman nekouše“.
Žena Moby Dicka: "Jen aby, Petře!"

Po večerní dvouhodinové schůzce u Zemanů v Loretánské se ukázalo, že Mlhoš používá jiné brutální metody: Kouří.
Mrtvá Kočka: "Sbohem zákazu kouření na Hradě v restauracích!"

Ministerstvo obrany zrušilo zrušení vládního Challengeru, který měl za 20 let řadu vážných poruch. R. 1992 ho koupilo ještě federální ministerstvo vnitra za 90 milionů, od r. 2000, kdy přešlo pod armádní letku, stát zaplatil Omnipolu dalších 290 milionů za "zprostředkování údržby". Nyní už je čas na generálky motorů.
Žena Moby Dicka: "Levnější by bylo každé čtyři roky koupit nový Bombardier. A teď je zrovna čas, jen za ty generálky se má dát 85 melounů!"
Mrtvá Kočka: "Třeba jde o pokus o sofistikovaný atentát na prezidenta Zemana."

Na svém prvním zasedání se sešel Kneset. Úvodní projev přednesl Šimon Peres (prezident, Izrael.) Vyzval poslance, aby bojovali proti sociálnímu a ekonomického rozdělení národa, chudobě a nerovnosti a hrozbě rasismu. Vyslovil se pro lepší vzdělání, dostupnou zdravotní péči a dostupné bydlení. Zkritizoval íránský režim "odtržený od dějin Persie, který podporuje Hamas a Hizballáh, popírá holokaust a hrozí jeho opakováním". "Írán je nebezpečí. Sýrie je tragédie. Masový vrah Asad zavraždil svoji budoucnost.“ Peres mj. ocenil armádu i diplomacii, bez níž není mír, úspěchy Izraele v medicíně a technologiích, upozornil poslance, že "není větší výsady, než sloužit lidem“ a vyzval je, aby "pracovali pro lepší svět.“
Po dalších ceremoniích konečně poslanci složili přísahu "věrnosti Státu Izrael", kde se i zavázali "čestně plnit své povinnosti poslance". Arabští poslanci poté nečestně utekli, aby nemuseli vyslechnout izraelskou hymnu.

Bulharští vyšetřovatelé oznámili, že teroristický útok na autobus v Burgasu, při němž bylo zabito pět izraelských turistů a bulharský řidič autobusu, má na svědomí Hizballáh. Izrael proto žádá, aby po vzoru USA i EU prohlásila naciarabský Hizballáh za teroristickou organizaci. V Bruseli však v tomto vládne velká opatrnost, neb Hizballáh je součástí libanonské vládní koalice a kamarádí se s Íránem, se kterým se kamarádí i EU.

Barack Obava (prezident, USA) vyjádřil obamy z toho, že nadcházející automatické výdajové škrty budou příliš "masivní", což bude znamenat "hrozbu" pro ekonomiku. Místo toho by se měl zavést pouze "krátkodobý" balíček drobného snížení výdajů a zvýšení daní. Republikánská opozice ve Sněmovně reprezentantů mu zlomyslně připomněla, že automatické škrty při růstu deficitu byl jeho vlastní nápad.
Mrtvá Kočka: "Ale kdo mohl čekat, že bude zvolen podruhé!"

Annette Schavan (ministryně školství, SRN, kamarádka kancléřky Anděly M.) již více není doktorkou. Titul jí po šestihodinové debatě odebrala Rada Filozofické fakulty univerzity v Düseldorfu. Za "opisování" (zamlčení zdrojů) v disertační práci. Paní exdoktorka se hodlá bránit soudně. Ale spolkové volby jsou už v září!

Kostra, nalezená vloni v srpnu pod asfaltem parkoviště anglického města Leicester v místě, kde ve středověku stával františkánský kostel, patří dle archeologa Richarda Buckleyho "mimo jakoukoli pochybnost" jeho jmenovci Richardovi III.

"Útok je výsledkem pokusu upřít Larsi Hedegaardovi svobodu vyjadřování:" (Rozhněvaná Helle Thorning-Schmidt, premiérka, Dánsko, o "odporném útoku" na Larse.) Tento "pokus" se udál prostřednictvím pistole, ze které na Larse vystřelil neznámý útočník (asi 25). Ten nejdříve slušně zazvonil u dveří, a vystřelil až po otevření. Protože se netrefil, tak se s ním Lars (77) začal prát, načež neznámý prchl. Dánská policie začala pátrat. Lars je předsedou dánské Společnosti pro svobodu tisku, z kteréžto pozice kritizuje islámský fundamentalismus.

Středa 6. února 2013
V Česku opět přituhlo, nad 400 m sněží, ledovka pokryla silnice vůkol. Automobily se srážejí. Předpověď daní do roku 2015: Minulý týden se zdálo, že už až do voleb zůstanou stejné, pak však od jihu přišla Kalouskova předpověď jejich zvýšení, ale dnes hlavní meteorolog vlády Petr Nečas potvrdil dřívější předpovědi, podle nichž zůstává setrvalý stav, alespoň pro letošní a příští rok. Již schválené jednotné inkasní místo tedy bude zavádět až příští vláda. Pokud na to zapomene, začnou všechny příslušné zákony platit od 1.1. 2015.
Mrtvá Kočka: "A dovíme se to už na silvestra 2014."

Vláda ČR rozhodla o vyslání 30 vojenských instruktorů do Mali, kteří zde budou od dubna po dobu 15 měsíců pracovat na vycvičení místního vojska. Dalších 20 bude číhat v záloze doma, kdyby byla jejich potřeba. Vyslání tohoto českého vojska musí schválit parlament.
Premiér Petr Nečas pravil, že EU má zájem na stabilizaci tamní situace. V Mali by bez evropské pomoci mohly vzniknout základny různých teroristických skupin. A nejde jen o Mali. Zatímco se spojenci stahují z Afghánistánu, stahují se odtamtud i ilámští žoldáci, aby otevřeli novou frontu v Africe: Mauritánie, Burkina Faso, Niger.
České ministerstvo obrany již dříve prohlásilo, že stupňování nestability v oblasti Sahelu je "přímým ohrožením české bezpečnosti".
Žena Moby Dicka: "A budeme tam přímo pod francouzskou patronací. Francie Afriku umí."
Mrtvá Kočka: "Víc, než Amerika zahraniční intervence kdekoli neumí."
Žena Moby Dicka: "No počkej, Američani po druhé světové vyhráli všechny své zahraniční války."
Mrtvá Kočka: "Ale prohrávali mír."

Vláda ČR schválila podmínky, dle kterých mohou české obce zavádět "nízkoemisní zóny". Prodejci aut si mnou ruce, limitům nedostojí asi 1,5 milionu aut, jejichž majitelé se tak s nimi nedostanou do center měst. V Praze by mohla tato zóna být vyhlášena už příští rok.
Mrtvá Kočka: "Zatímco vnější pražský okruh bude dokončen až ve čtvrtém tisíciletí."

Český elektivní prezident Mlhoš Zeman doplňuje své děravé volební konto: Zatímco před volbami sebral 12 milionů, utratil jich asi 30. Ale na zbylých 18 se už stékají potřebné finanční čúrky: Zrovna dneska dostal 300 tisíc od nejmenované "stavební firmy".
Mrtvá Kočka: "To už není volební podpora, ale investice."
Žena Moby Dicka: "Pozor, Mlhošu, penízky neproplacené dodavatelům kampaně do 25. února jdou už na dobročinné účely."
Mrtvá Kočka: "A zaplacení prezidentských dluhů není dobročinný účel."

Zvrhlý doktor lékař Jaroslav Barták, prezident a spolumajitel Polikliniky Modřany, zakladatel a letitý generální ředitel Lions Clubu Praha – Orel (vyloučen 2009), mj. čtvrtinový vlastník společnosti Ikonostas s. r. o. (jež se zabývá realitní činnosti, správou a pronájmem nemovitostí Pravoslavné církve v českých zemích), kamarád mnoha papalášů a spoluorlů (další info na stránkách "1000 Leaders of the Czech Republic“, Almanachu kvality, spolehlivosti, invence a integrity nejlepších, nejvýznamnějších, nejznámějších a ekonomicky nejvlivnějších osobností České republiky, provozuje Comenius – pan-evropská společnost pro kulturu, vzdělání a vědecko-technickou spolupráci), dostal za znásilňování, mlácení, omezování osobní svobody a vydírání svých 11 asistentek 14 let.
Mrtvá Kočka: "Ještěže ho dali do vazby dřív, než stihl kandidovat na prezidenta republiky."
Jarda tvrdí, že jde o spiknutí, a hodlá se odvolat k nějakému vyššímu ptákovi. "Byl jsem kriminalizován záměrně, abych byl odstraněn z vedení Lvího klubu. Jsem obviněn ze skutků, které se nestaly. Nikdy jsem neměl špatný úmysl." Proti němu se prý spikli advokát Oldřich Choděra, bezpečnostní expert Andor Šándor a pravoslavný kněz Eugen Sigismund Freimann.

Jarda svůj proces označil za "horší, než jaké probíhaly v 50. letech". (Což je, mimochodem, trestný čin znevažování zločinů komunismu.) Dále opakovaně zdůrazňoval, že je věřící, což chtěl dokázat i promítáním pornofilmu, kde hrál kardinála.
Obhájci pana doktora požadovali pro něj osvobozující rozsudek, nanejvýš podmínku či dohled probačního úředníka. Obžaloba prý vinu neprokázala. A proč ty ženy od něj pak po údajném násilí neodešly, he?
Žena Moby Dicka: "Protože vyhrožoval např. vyvražděním jejich rodiny."
Mrtvá Kočka: "Jsou i zvrhlí doktoři advokáti."

Poznamenejme zde, že nebýt osobní angažovanosti českého velvyslance na Filipínách Josefa Rychtara, který na žádost ministra zahraničí Karla Schwarzenberga v srpnu 2011 před Bartákem ukryl a zachránil jeho 22letou asistentku Lucii, kterou "lékař" Barták bil, sexuálně napadal, zadržoval její cestovní pas, vyhrožoval jí smrtí a svými známostmi s vlivnými lidmi, tak tento masový zvrhlík řádí dodnes. Pravoslavná církev, Orli, Lvi, zednáři, rosenkruciáni, lékařská komora(!), by stále "nic nevěděly". Podle svědectví se přitom toto hovado chovalo hrubě i ke zdravotním sestrám a pacientkám.
Mrtvá Kočka: "Mengele byl taky lékař."

"V Aleppu jsme přišli o bezpečnost ve městě a tím jsme ztratili vše… Chybí proud, palivo, jídlo… Křesťanům se vede právě tak špatně jako všem ostatním. Rozdíl je v tom, že jsme menšina a trpíme proto ještě více. Dosud jsme kladli velký důraz na dobré školní vzdělání, uspořádaný rodinný život, správné stravování, na pořádek a čistotu. Nic z toho už nyní nemáme. Mnozí odcházejí, emigrují do zahraničí – pro nás syrské biskupy je to přirozeně velmi smutné.“ (Syrský jezuita Antoine Audo, chaldejský biskup v Aleppu.) "Bojíme se toho, že k moci přijdou islamisté tak jako v Egyptě, Tunisku a Libyi. Jsme sice pro Sýrii a pro reformy, které možná jednou povedou ke svobodným volbám. Nyní je však nejdůležitější, abychom jeden druhého dokázali akceptovat."

Žena Moby Dicka: "Što éto takóje »dokázat akceptovat«?"
Mrtvá Kočka: "Nezabíjet."

Z Kyrenaiky (východní Libye), odcházejí po výhrůžkách islámistů dvě řeholní komunity, které zde působily po dobu asi sto let.
"Biskup Benghází, mons. Sylvester Magro, dostal radu, aby opustil svůj dům v Benghází a odebral se do nemocnice, aby se vyhnul případnému špatnému zacházení. Zůstal však doma a věnuje se nadále křesťanské komunitě.“ (Giovanni Innocenzo Martinelli, apoštolský vikář Tripolisu.)
Žena Moby Dicka: "Što éto takóje »špatné zacházení«?"
Mrtvá Kočka: "Zabití."

Mohamed Ahmadíneřád (prezident a první presumptivní kosmonaut Íránu) přibyl na pracovní návštěvu Egypta, kde se má zúčastnit zítřejšího summýše Organizace islámské spolupráce (OIC). (Jedná se o první návštěvu íránského vůdce po Íránské islámské revoluci v roce 1979.) Pohovořil s Mohamedem Mursím (prezidentem hostitelské země) o islámské ne-spolupráci při osvobození/ zachování jednoty Sýrie. Oba Mohamedové se rovněž chystají debatovat o prohloubení islámské kolaborace při zničení Izraele.

Šukrí Bilajd (Chokri Belaid), vedoucí opozičník z levicové Lidové fronty (FP) a kritik současné umírněné tuniské islámské vlády byl ráno zbaven svobody vyjadřování: Při odchodu ze svého bydliska v Tunisu (hlavní město Tuniska) byl střelen do krku a do hlavy. Po transportu do nemocnice zemřel. Jeho bratr Abdelmažíd Bilajd z vraždy obvinil vládnoucí stranu Ennahda (islámistická Strana obnovy), již vede Rašíd Ghannúší (Rachid Ghannouchi). Ostatně Ennahda je prý vina i za napjatou "socioekonomickou situaci" v Tunisku, a tak bráchu stejně zabila – ať už přímo, či nepřímo.
"Odmítáme tuto zprávu a budeme pokračovat v demaskování nepřátel revoluce." (Moncef Marzouki, prezident Tuniska, odsoudil Šukrího vraždu a vrací se z krátké návštěvy Francie (Štrasburku, tedy Evropy) domů. Kvůli nastávající krizi se ani nezúčastní zítřejšího islámského summýše.)
Rozhorlený lid zapaluje objekty strany Ennahda v Tunisu a plení stranické kanceláře v hornickém městě Gafsa. Policie brání ministerstvo vnitra slzným plynem, stejně tak rozhání demonstrace i v jiných městech. Davy lidí pějí revoluční písně a požadují "druhou revoluci".
Žena Moby Dicka: "Jedna vám nestačila?"

"Rozhodl jsem se jmenovat vládu, která bude mít celonárodní pravomoci bez politické příslušnosti. Bude mít omezený mandát a bude spravovat zemi do voleb, které se budou konat co nejdříve." (Hamádí Džibálí, premiér, Tunisko, rozpouští vládní koalici.) Výměna ministrů by měla proběhnout v pátek, kdy se bude konat Bilajdův pohřeb.
"Premiér se neptal na názor své strany. My ve Straně obnovy se domníváme, že Tunisko nyní potřebuje vládu s politickým mandátem daným volbami z října 2011. Budeme s ostatními stranami vyjednávat o koaliční vládě." (Abdalhamíd Džilásí, zástupce Rašída Ghannúšího.)

Mrtvá Kočka: "To bude ještě zajímavé."
Žena Moby Dicka: "Protože Tunisko je prezidentskou republikou, bude hodně záležet na prezidentovi."
Mrtvá Kočka: "Moncefovi by mohl poradit třeba Mlhoš."
Žena Moby Dicka: "A protože je Tunisko i policejním státem, tak bude záležet i na policii."
Mrtvá Kočka: "Tady by zase pro Tunisany byla přínosná zkušenost Radka Johna."
Moby Dick: "Doufejme však, že demokracie zůstane zachována v nejlepších islámských tradicích, abychom ji zas nemuseli zachraňovat."

Čtvrtek 7. února 2013

Miroslav Kalousek (ministr financí a premiér za TOP 09) "připustil" v rozhovoru pro HN, že platnost nového občanského zákoníku (ve Sněmovně prosadil r. 2011 jistý Jiří Pospíšil), by mohla být ne od 1. ledna 2014, ale o rok později – po volbách. Ve kterých si Topka dělá určité naděje.
V návaznosti na to Pavel Blažek (ministr spravedlnosti, ODS) "potvrdil", že to vláda "zvažuje".
"Vláda asi ví, že zákoník není dobrý a že s ním budou v praxi problémy. Takže to chce přehrát na nás." (Jeroným Tejc, předseda poslaneckého klubu ČSSD, stínící ministr vnitra.)
"Tohle (odložení platnosti) by byl gól do vlastní branky a já pro to v žádném případě nebudu hlasovat." (Jiří Pospíšil, exministr spravedlivosti, místopředseda Sněmovny, ODS(?).)
Odložení zákoníku, na který se už školí soudci, advokáti i banky, by přineslo víc problémů než přínosů. Hlavně by to dalo možnost ČSSD, aby ho změnila, případně zrušila.
Žena Moby Dicka: "Ve spolupráci s koaličními partnery z TOP 09."

Slovensko zasypáno sněhem, někde až 40 cm pokrývkou. 100.000 domácností je bez elektřiny. Nechoďte na túry pod lavinové svahy.

Městečko Menaka na severovýchodě Mali bylo osvobozeno od Al-Kaidy. Osvobodili ho Tuáregové z organizace MNLA.
Mrtvá Kočka: "Stačilo dát velbloudům jiné poznávací značky."
Žena Moby Dicka: "Velbloudi nemají poznávací značky."
Mrtvá Kočka: "No právě."

“Jsem ochoten přizvat ke kulatému stolu v Paříži Tuaregy, pokud oznámí, že nejsou teroristy ani separatisty.” (Jean-Yves Le Drian, ministr obrany, Francie.)
MNLA: "Nejsme teroristy ani separatisty."
Malijský prozatímní prezident Diacounda Traoré je ochoten s MNLA vyjednávat za předpokladu, že si "nebude nárokovat územní nezávislost".
MNLA: "Stačí nám autonomie v rámci Sahary a neplacení daní."

Ajatolláh Alí Chameneí (duchovní vůdce Íránu) pravil, že "USA navrhuje jednání, zatímco míří pistolí na Írán". Jednání s USA "by nic nevyřešila".
Žena Moby Dicka: "USA to zjevně nemyslí upřímě."
Mrtvá Kočka: "Nechce dovolit Íránu atomovku."

Leon Panetta (US ministr obrany) rozhodl, že když už jsou tady ty sankce, tak může jednu ze dvou letadlových lodí umístěných v Perském zálivu stáhnout domů.
Mrtvá Kočka: "Nejvíc bys, Leonku, ušetřil, kdybys zrušil rovnou všechny letadlové lodě."

Leon Panetta (US ministr obrany) se obámá, že ze sporů mezi Čínou a Japonskem ohledně ostrovů Senkaku/ Tiao-jü-tao/ Špičaté ostrovy vznikne "krizová situace". Asijské země by se přitom měly společně postavit problémům jako jsou přírodní katastrofy, ilegální obchody se zbraněmi, pirátství, hospodářské a územní spory.
Mrtvá Kočka: "A neotravovat tím Ameriku."
Žena Moby Dicka: "Neříkali Američané, že se stáhnou z Evropy, aby mohli více rozvíjet své styky s Asií?"
Mrtvá Kočka: "Říkali, že musí šetřit, a že se stáhnou."

"Třicátého ledna bylo proti doprovodné obranné lodi japonského námořnictva ve Východočínském moři namířeno zařízení vypadající jako radar pro řízení palby.“ (Icunori Onodera, ministr obrany, Japonsko.) Takové jednání se hodnotí už jako samotný útok, a může vyvolat ozbrojenou odvetu. Japonsko proto podalo v úterý v Číně diplomatickou stížnost proti tomuto jednání. Incident se udál ve vodách u Špičatých ostrovů. Podle Číňanů jde pouze o "zpávu médií" a čínské obranné ministerstvo sdělilo, že "tyto zprávy nejsou v souladu se skutečností".
Podle dnešní tiskové zprávy čínského Ministerstva obrany prováděla čínská fregata 19. ledna ve Východočínském moři pravidelné cvičení. V té době objevila čínská fregata japonskou helikoptéru, která se blížila k čínské lodi. Radar čínské fregaty udržuje normální stav a nezaměřil japonskou helikoptéru. Čínské Ministerstvo obrany konstatovalo, že by mělo Japonsko provádět vhodná opaření k eliminaci napětí ve Východočínském moři a "zastavit zveřejňování nepodložených zpráv".
Žena Moby Dicka: "Asi mají Číňané fakt jiný kalendář."
Mrtvá Kočka: "A asi skutečně předpokládají, že v Japonsku je taky komunismus a cenzura."

Káhirský islamosummýš vyzval syrské opoziční rebelské teroristické disidenty, aby začali jednat se syrskou vládou o "ukončení občanské války". Ve výzvě je vynecháno jméno "Bašár Asád".

Schází se další přelomový eurosummýš, který se má zabývat rozpočtem EU na sedmiletku 2014-2020. Listopadový návrh stanovil sumu 970 miliard €.
Francie by chtěla zavést "společnou politiku směnných kurzů" (řízeně oslabit euro), kdežto ECB (= Německo) je proti.
Velká Británie by chtěla snížit výdaje na evropskou administrativu o třetinu – podobně, jako to udělala u sebe doma. Británii podporují Nizozemsko a Švédsko, nakonec se přidalo i Německo.
Anděla Merkel chce "kompromis", který by ale neplatila německá kasa.
Menší země chtějí rozpočet navýšit.
Petr Nečas chce, aby byl rozpočet "férový", jinak ho zvetí.
Herman Van Rompuy (stálý předseda Evropské rady) navrhuje úspory ve výši 15-20 mld, což už prý má v "příslibech", kdežto "reálná hodnota" rozpočtu by se "blížila" 900 miliardám.
Europarlament odmítá škrty, prý by se dal zlomit, pokud by se mu slíbilo, že se rozpočet po dvou-třech letech znovu "prozkoumá s ohledem na vývoj hospodářské situace".
"To dohadování je ještě více frustrující než mírový proces mezi Izraelci a Palestinci." (Tony Blair, britský expremiér, zvláštní velvyslanec pro Blízký východ.)
Mrtvá Kočka: "Tak proč, vy volové, schvalujete rozpočet na 7 let???"

"Není správné, aby spotřebitelé nesli současné i budoucí náklady za přechod k obnovitelným zdrojům." (Peter Altmeier, ministr životního prostředí Německa (CDU)). Tento kámoš kancléřky Anděly Merkel míní, že by ty náklady měly nést ve větší míře – firmy.
Mrtvá Kočka: "A kdo si myslíš, že to těm firmám zaplatí, trubko?"

Španělská Iberdrola hodlá za 1,6 mld. € postavit 80 větrných turbín o výkonu 400 MW na mělčině Baltského moře. Drobný problém – nevedou odtud dráty do Španělska.

"Krizi prohlubuje absence nezbytných investic do spolehlivých zdrojů energie a cenový rozvrat způsobený obří podporou obnovitelné energie. Je nutná rychlá náprava." (Wolfgang Anzengruber, generální ředitel energetické skupiny Verbund, Rakousko.) Wolfgang se obává zkolabování německé (a české) přenosové soustavy (větrné farmy na severu × průmyslové firmy na jihu).

"Německý trh s elektřinou je rozvrácený." (Analytici investiční banky Macquarie.) Je to způsobeno silnou podporou obnovitelných zdrojů proti zájmům spotřebitelů. Hlavním problémem trhu je prudký růst konečných cen pro běžné spotřebitele v důsledku "zelené" přirážky, který je však doprovázen propadem cen na velkoobchodní úrovni. Tam tlačí ceny dolů neregulovatelné* přebytky solární a větrné energie. Bez patřičné podpory nikdo nebuduje potřebné záložní zdroje. Přechod na výrobu elektřiny z plynu je zablokován příliš nízkými cenami náhle "zbytečného" uhlí.
*Solárka jsou technicky "regulovatelná", ale podle zákona nesmí být "regulovaná".

"Omezíme světelné znečištění, které narušuje ekosystém i spánek obyvatel." (Delphine Batho, socialistická ministryně francouzského životního prostředí, udržitelného rozvoje a energetiky.) Ve všech francouzských nebytových objektech bude muset být po 1. červenci po skončení práce zhasnuto. Týká se  i výkladních skříní. AFZ děkuje.
Žena Moby Dicka: "AFZ?"
Mrtvá Kočka: "Asociace francouzských zlodějů."
Když podobné opatření zavedli po novoročním blackoutu 1979 českoslovenští komunisté, zvýšilo se jednak vylupování obchodů, ale hlavně fantomové srážky: Jedete ve tmě, přímo proti vám jede jiné auto. Snažíte se mu vyhnout. Marně. Nakonec skončíte – ve tmavém skle zhasnuté výkladní skříně.
Pouliční osvětlení zůstane zatím zachováno. Ale zhasnuta má být např. i Eiffelovka. Sdružení francouzských turistických kanceláří pláče.
Podle Delphine se tak ušetří náramné množství elektřiny: "Za rok tolik, jako za stejné období spotřebuje 750.000 domácností."
Energetici pláčou – nad tou hloupostí. Kdyby se soudružka ministryně laskavě podívala na konec názvu své funkce, a jestli sama energetice nerozumí, tak si dala vysvětlit, že:
a) Elektřina se nedá skladovat.
b) Domácnosti v noci nesvítí, ani nevaří.
c) Denní diagram odběru ekologické rozvojitelce asi nic neříká, ale je fakt, že země, kde 75 % elektřiny pochází z jaderných elektráren nočním snižováním odběru nejenže neušetří, ale prošustruje! Pokud se jí nepodaří elektřinu vyvézt. Což v sedle těžko.
Žena Moby Dicka: "V sedle koně?"
Mrtvá Kočka: "V době nočního energetického sedla."
d) Osvětlení se dlouhodobě podílí na spotřebě energie jenom 5 – 10 %. Snížení spotřeby světelných zdrojů na polovinu tedy znamená celkovou úsporu 2,5 – 5 %. Primární šetření elektřiny zhasínáním dokazuje pouze zoufalou hloupost navrhovatele.

Žena Moby Dicka: "Ale když ono je to hned vidět. Že se něco dělá. I když to nemá žádný smysluplný účinek."
Mrtvá Kočka: "Proto si v tom bolševik tak libuje!"

Podle socialistické tupounky Delphine "Francie zaostává za Německem" i ve fotovoltaice. Proto vzrostou výkupní ceny sluneční elektřiny o 10 %. Sama francouzská vláda do investic na zmrvení krajiny lány slunečních panelů investuje 2 miliardy €.

Žena Moby Dicka: "Silně apeluji na českou vládu, aby při úsporách nespojovala ministerstvo životního prostředí s ministerstvem energetiky! Vždy bude úpět jeden z těchto resortů."
Mrtvá Kočka: "Zkurvený budou oba."

Pátek 8. února 2013
Před 20 lety začala platit česká koruna (Kč). Kolky na federální Kčs tiskla anglická tiskárna v Bogotě (Kolumbie).

Po celonočním (jako vždy) jednání hlavounů EU došlo ohledně evropské sedmiletky k průlomové změně (jako vždy): Rozpočet bude jen 957 miliard €, čili částka, která se od původního listopadového návrhu (950 mld.) statisticky významně neodlišuje.
Mrtvá Kočka: "Jako vždy."

Petr Nečas hrozil vetem, pokud Česká republika neobdrží na dotacích další miliardu kaček. Dostal slíbených zatím jen 400 milionů. O své nezadatelné právo na další miliardy se derou další země evropského Dálného východu. Nakonec jsme to ukecali na 517 milionů kaček.

Díky tomu, že se snížil rozpočet, ušetříme 1,2 miliardy € na příspěvcích do společné pokladny.
"Díky tomu bude Česko rok v unii žít v podstatě zadarmo." (Petr Nečas, premiér, ČR.)
Jo, prej se ušetřilo 100 miliard Kč oproti "původnímu návrhu."
Žena Moby Dicka: "Původnímu lednovému návrhu."

45 metrů v průměru a hmotnost asi 135 tisíc tun má planetka 2012 DA14 (ráže Tunguzského meteoritu), která se 15. února 20:26 přiblíží Zemi až na 27.700 kilometrů. Je to hodně blízko, ale pořád ještě více než čtyřnásobek poloměru Země. Před deseti lety bychom takový drobek ani nezaznamenali.
Mrtvá Kočka: "Pokud by se netrefil."
Tělísek s podobnou dráhou a velikostí je v blízkosti oběžné dáhy Země kolem Slunce asi půl milionu.

V Paláci lidu se u příležitosti Svátků jara slavnostně shromažďuje Ústřední výbor KSČ a Státní rada. Krom vedoucích činitelů je přítomno více než 2.000 zástupců z různých společenských kruhů. Toto shromáždění řídí generální tajemník ÚV KSČ Si Ťin-pching. Poblahopřál lidu celé země, všem národnostním menšinám (včetně tibetských sebevrahů, kterých pro sichr dnes zatkli hned 70), krajanům v Hongkongu, Macau, na Tchajwanu i v zámoří šťastný nový rok. Premiér Wen Ťia-pao se pochlubil, že Číňané jsou sebevědomí a jsou schopni zvítězit nad jakýmkoliv problémem.

"Byl to odvážný a čestný člověk, který nikdy neměl strach a zemřel pro svou zem jako mučedník". (Matka Šukrího Bilajda při jeho pohřbu.)
Půl milionu tuniských odborářů generálně stávkuje. Zavřené jsou školy, banky, většina obchodů a mezinárodní letiště v Kartágu. Probíhají shromáždění na Šukrího památku. V Tunisu stráží hlavní třídy vojenské kordony. Policajti v Gafse na jihu země proti demonstrantům použili slzák. Sídí Bú Zid, kde koncem roku 2010 začala tuniská revoluce, která rozehřála Arabské jaro, zažil desetitisícovou demošku.

Doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc., syn lidského estébáckého vyšetřovatele Aloise Mlátičky Grebeníčka (tatínek mlátil vězně, ale prý byl z těch estébáků "nejlidštější"), člen normalizační KSČ od roku 1975, bývalý předseda KSČ(M) (1993 - 2005), komunistický poslanec, si v rozpravě k zavedení 16. ledna jako Dne památky Jana Palacha, otevřel hubu, aby z oběti komunistických kolaborantů s okupačními vojsky udělal demagogicky komunistu. Podle něj Palach podporoval – jako celý lid – reformní komunisty.
Žena Moby Dicka: "Ale zapomněl jste, pane doktore, že vy jste se stal nereformním komoušem."

JUDr. Vojtěch Falmer Filip, estébácký udavač (nevěděl, že své kolegy udává estébákům, protože nevěděl, že rozvědka spadá pod StB; ve své právnické kanceláři pak později své řídící orgány zaměstnal), člen KSČ od r. 1983 a současný předseda KSČ(M) zase tvrdí:  "Byl levicový intelektuál. Chtěl společnost vyburcovat, probudit ji z letargie."
Mrtvá Kočka: "Vyburcovat z letargie proti takovým zvrhlým doktorům, jako jste vy."

"Levicový intelektuál?" Proto ho pohřbíval evangelický farář, že. A proto jste jeho tělo vy, komunisti, protiprávně a bez vědomí rodiny vykopali a spálili. Proto jste o něm dvacet let lhali. A lžete dodnes.

Nečasova vláda se prý "probrala"!

Sobota 9. února 2013
Žena Moby Dicka: "Probrala se během dvouhodinové diskuse elektivního prezidenta Mlhoše a jeho věrného ministra zahraničí Karla Sch. Ale probíralo se tam toho víc."
**************************
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Předem dík! >>:)) Moby Dick