pátek 15. února 2013

MOBY DICK: Sezona drtivých úderů

Rošády s kalendářem, ochrana míru a stability, účinné podpory potřeb palestinského lidu, ochrana prostých obyvatel a drtivý pád meteoritu
**************************************************************
Z listárny Moby Dicka:

Drahý příteli,
Jsem e-mailem vás dříve bez odpovědi. Můj zesnulý klient má stejné příjmení s vámi. On uložil dvacet jedna milionů, 700.000 amerických dolarů v bance a oni se mě zeptal, aby nejbližším příbuzným.
Laskavě potvrdit Vaše osobní údaje níže:
Jméno..........................
Příjmení Jméno:..........
Země původu:.............

S pozdravem
Ames Akovi
postbox1@inmail.hu
--------------------
Pane,
Jste e-mailem mě dříve nekontaktoval. Stejné příjmení, ba i jméno, ba i jistou příbuznost se mnou má jistá velryba, o níž jsem téměř jistě si sichr, že si dvacet jedna milionů, 700.000 amerických dolarů v bance neuložila. Její nešťastný skon se bohužel udál již před jistou dobou, a žádný šikovný právník dosud nedohledal její možné dědice – pakli vaše země umožňuje dědit po kytovci.
Jméno a příjmení mám rovněž stejné s jistým pěvcem, který si jistě u nějaké banky jakési miliony uložil, ale ten ještě stále dosti kvalitně pěje, i když ne tak pěkně jako velryby. Teď mně napadá, zdali snad není oním šťastným dědicem on?

Za snahu, přiřadit mail ke konkrétnímu uživateli, která však zůstala marna (a bez odpovědi na uvedený mail) nepatří můj dík.

>>:)) Moby Dick
*************************************

Sobota 9. února 2013
Poslanec Václava Baštýř z jihočeské stáje ODS, spekulant s pozemky dálnice D3 (jakožto člen sněmovního podvýboru pro dopravu nakoupil pozemky okolo D3 za 7 Kč/ m2, prodal pak státu za 100 Kč/m2, policie trestní oznámení pro podvod odložila, protože dle Vaška si to, kudy dálnice povede, mohl zjistit každej) byl svou rodnou stranou (konkrétně ministrem dopravy z ODS Zbyňkem Stanjurou) navržen do dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury.
Žena Moby Dicka: "Stranou rodnou, matkou rodnou."
Mrtvá Kočka: "Spíš kojnou."

"Bylo naznačeno, že se vyhýbám nástupu trestu, což chci zdůraznit, že to není pravda. Připadalo mi to takové groteskní, že v podstatě člověk, který se dobrovolně rozhodne nastoupit výkon trestu, je odmítnut. Dneska nastupuji dobrovolně, nastupuji předčasně a v podstatě přijímám trest, který mi byl uložen.“ (Jan Stoklasa, krajský exradní Moravskoslezského kraje za ČSSD.) Honzík vyfásl 4 roky za úvěrový podvod, což je podle jeho advokáta "trochu vysoko". Stoklasa včera ráno dorazil před vazební věznici, kam si pozval televizi a novináře. Následovala hezká reality šou, kdy přijelo policejní auto a kriminalisté ho pak dopravili – na služebnu. Odkud teprve putoval do věznice – jako zadržený a vyhýbající se trestu. Honzík měl dle sebe ještě dost času: "Očekával jsem, že mi soud povolí odklad do konce února, soud mi nevyhověl, o této skutečnosti jsem se dozvěděl 7. 2. z dopisu, který mi krajský soud adresoval. Bylo v něm uvedeno, že po obdržení tohoto sdělení mám do 5 dnů nastoupit,“ pravil do nastrčených mikrofonů.
"Toto je ale vymyšlená rošáda s kalendářem." (Jiří Křivský z Krajského soudu v Ostravě.) Podle historie s obsílkami jasně vyplývá, že se Honzík měl do vězení dostavit nejpozději 31. ledna.

Severovýchod USA zasypán sněhem, někde až 40 cm pokrývkou. V Centrálním parku (NY) leží neuvěřitelných 15 cm!  600.000 domácností je bez elektřiny. Včera pozdě večer se kvůli sněhové tsunami ocitla bez proudu jaderná elektrárna Pilgrim v Plymouthu ve státě Massachusetts, automatické systémy reaktor odpojily. Podle médií má tamní nukleární zařízení "jeden varný reaktor stejného typu jako v japonské Fukušimě".
Obětí "sněhové superbouře" je už 10. (V civilizovaných zemích se do statistik započítávají i oběti automobilových nehod, způsobených počasím.)
"Ničivá sněhová bouře" (= blizard) dostala jméno Nemo.

Venezuela včera devalvovala bolívar o třetinu. Dolar už nestojí 4,3, ale 6,4 bolívaru. Tedy v jednom z několika oficiálních kurzů. U veksláků je dolar za asi 17,5 bol. Inflace v lednu vzrostla z prosincových 20,1 na 22,2 %.
Žena Moby Dicka: "Co je to bolívar?"
Mrtvá Kočka: "Co je to vekslák?"

Index Big Mac odhaluje, že teď jsou vůči dolaru nejvíce nadhodnoceny měny Norska, Švýcarska a Brazílie. Nejpodhodnocenější pak jsou měny Indie a Jihoafrické republiky.

Neděle 10. února 2013
Daně se už během této vlády nebudou zvyšovat, nebudou zvyšovat (premiér Petr Nečas), nebudou zvyšovat (ministr financí Miroslav Kalousek). Jen ty, které už byly schváleny, že se zvýší od 1.1.2014 – z tabáku a tím, že se ruší "zelená nafta".

"Václav Havel (a jeho specifická ideologie, pro kterou nemám lepší název než havlismus) byl absolutně jiný svět. Trh nazýval hokynářstvím, místo demokracie chtěl elitářskou postdemokracii, místo konzervatismu a tradičních hodnot prosazoval modernistické boření existujícího lidského řádu. Byla to spíše ozvěna francouzského jakobínství než britský konzervativní princip klasického liberalismu. Bylo to extrémní levičáctví. Tyto věty jsou jen stručným naznačením zásadních rozdílů mezi námi dvěma, není to vážné pojednání o Václavu Havlovi. Měl bych ale snad také alespoň zmínit jeho kosmopolitismus proti mé důvěře ve stát, ve kterém žijeme. Byl to také výbojný zahraničně-politický intervencionismus (a humanitární bombardování) místo respektu ke kterékoli zemi světa." (Václav Klaus, prezident, ČR, v mailovém intervjůku pro polský týdeník Do Rzeczy.)

Výrok (a jeho zkrácené interpretace) sklidil spoustu odsuzujících kometářů. Nejmírnější snad od Alexandra Vondry (exministra a exdisidenta): "Havel byl liberál. Označit ho za jakobína je nesmysl. Kdyby byl Havel jakobín, skončil by Klaus na popravišti. To se nestalo, Klaus naopak pod Havlovým prezidentstvím politicky vzkvétal."
Žena Moby Dicka: "Řeč snad byla o jen o »ozvěně francouzského jakobínství« v Havlově jednání, ne?"
Mrtvá Kočka: "Však byl Klaus havlisty popraven pouze mediálně…"
Moby Dick: "Avšak Klausův výrok o Havlově »extrémním levičáctví« je extrémní hloupost. A mmch: ten »existující lidský řád«, který Havel »modernisticky zbořil" se nazýval »reálný socialismus« a drželo ho dogma o »vedoucí úloze Strany« a sovětské tanky na našem území."

"V dané věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku, kdy v tuto chvíli probíhají výslechy jednotlivých osob a shromažďování důkazů." (Tomáš Hulan, mluvčí pražské policie.) Podezřelý trestný čin je ten, že 15 mil. Kč za mandáty získané ve volbách, které advokátní koncipient Stanislav Polčák v roce 2006 vymohl na ministerstvu financí pro stranu SNK ED šlo na účet spolku Spojení demokraté - sdružení nezávislých. SNK ED sprostě nařklo pana SP, že ty miliony "ukradl". Pan SP prokázal dostatek dobré vůle a peníze vrátil v mimosoudní dohodě. Avšak ne až zcela úplně všechny. Další indicie nasvědčují, že předmětný obnos sloužil s kšeftování s pozemky, protože ausgerechnet polovička odkloněné sumičky, tedy 7,5 mil. Kč, byla panem SP v onom kšeftu použita. To je to "porušení při správě cizího majetku".
SP, dnes poslanec za Starosty a nezávislé (nezaměňovat za vládní stranu TOP 09!), veškerá nařčení odmítá. Trestní řízení jej "zjevně překvapilo". Nikdo si dosud nestěžoval! Svým klientům vždy dokázal jejich peníze zhodnotit.
Žena Moby Dicka: "Zejména, když byl klientem sám a peníze, které zhodnotil, mu nepatřily."
Mrtvá Kočka: "To teď pro něj musí být drtivý úder!"

Blizard Nemo naložil v oblasti mezi New Yorkem a Bostonem celkem až 90 centimetrů sněhu. Bez elektřiny je 700 tisíc domácností a železniční tratě. Vítr má až nepříjemných minus 30° C. Pobřeží v Massachusetts zasaženo velkým příbojem. Kvůli zvednuté mořské hladině vyhlásily úřady evakuaci několika obcí na pobřeží.

"Prezident se postupně a reálně zotavuje."(Diosdado Cabello, předseda parlamentu, Venezuela, o panu neinaugurovaném prezidentovi Hugo Chávezovi, za nímž se před dvěma měsíci uzavřely dveře nemocnice v Havaně.)
"Setkali jsme se hned několikrát. Přijal nás ve svém pokoji a mluvili jsme o bolívarské revoluci a o tom, co je ještě třeba udělat, abychom ji prohloubili." (Elías Jaua, ministr zahraničí, Venezuela.)
Hugo Ch. byl v prosinci počtvrté operován kvůli neupřesněné rakovině v oblasti pánevní. Agentura Muška na Zdi uvádí, že se jedná o metastázy v kostech po rakovině prostaty. Svinstvo.
Žena Moby Dicka: "Prohlubování bolívarské revoluce nebo metastázy?"
Mrtvá Kočka: "Oboje."

V severomalijském městě Gao zaútočili sebevraždení atentátníci, zabili nejméně tři civilisty. Poté místní frančíza Al-Kejdy, která se do osvobozeného města dostala přes řeku Niger na loďkách, zaútočila na vládní pozice v centru. Disidenti byli odraženi po tvrdém pětihodinovém boji. Armáda v odvetu provedla zátah na islamisty. Generál Yamoussa Camara (ministr obrany, Mali) pravil, že 3 teroristé byli zabiti a 11 jich bylo zajato. Země (a západní politici) se obávají guerillové války (pamatujte na Afghánistán!). Francie se hodlá stáhnout do března, Cizineckou legii má nahradit mise Africká unie (AU) a Hospodářské společenství západoafrických států (ECOWAS) o síle 8.000 mužů.

Pondělí 11. února 2013
Roman Pekárek, který se stal poslancem za ODS jako (nepravomocně) odsouzený po odchodu nejmenovaného Gangu tří ze Sněmovny vloni 7. listopadu, se už dva dny poté čestně vzdal svého mandátu. Oprava: Vystoupil z ODS. Oprava: Pozastavil své členství v ODS. Vyloučit ho z partaje prý nelze, když se pozastavil sám.
Roman Pekárek, poslanec (pozastavený ODS) se dnes chystá čestně vyzvednout na poště soudní obsílku s výzvou k nástupu do vězení, kde má strávit příštích pět let. Dnes je totiž 10. den, co nebyl doma, a tak nemohl na poštu dojít. Pan poslanec se hned po obdržení obsílky čestně nachystá a odejde do vězení v zákonném termínu pěti dnů. "Samozřejmě mě to trápí, protože bych raději byl na svobodě a čekal na to, jak dopadnou zbývající opravné prostředky, ale bohužel odkladný účinek to nemá." (Roman Pekárek.)
Žena Moby Dicka: "Zdá se, že čtvrtmilionovou pokutu dosud nesplatil, když se chytá opravných prostředků."
Mrtvá Kočka: "Hlavně, že se rozeběhla sezona drtivých úderů."

Exrebel a exposlanec (věrný člen ODS ) Marek Šnajdr se za své zásluhy o rozvoj českého naftového průmyslu stal z prostého člena dozorčí rady firmy Čepro, státní podnik, jejím předsedou.

Papež Benedikt Šestnáctka oznámil, že na koci února abdikuje. Ozvalo se mnoho doporučení na volbu nového svatého Otce. Mělo by se prý přestat s diskriminací neevropanů, a tak by se hodil buďto jihoamerický hispánec nebo africký černoch.
Mrtvá Kočka: "Dosti diskriminace! Co takhle svatá Matka?"

"Pan ministr spolupracuje se zákonodárci na tom, aby byly Palestinské správě uvolněny odpovídající peníze, protože jsme přesvědčeni, že je velmi velmi důležité, aby byly i nadále nástrojem účinné podpory potřeb palestinského lidu.“ (Victoria Nuland, mluvčí US ministerstva zahraničních věcí.)
Mrtvá Kočka: "Na potřebnou výrobu raket."
"Ministr velmi silně cítí, že nyní je správný čas dát Palestinské správě tuto podporu.“ (Victoria Nuland, mluvčí US ministerstva zahraničních věcí.)
Mrtvá Kočka: "Všechny si vystříleli."

Půl miliardy dolarů již palestinská správa obdržela v loňském fiskálním roce, žádost o zbylých $200 milionů poslal John Kerry do Kongresu minulý týden. Počátkem února pan ministr v telefonickém rozhovoru s představiteli Palestinců pravil, že Obavova vláda si je "vědoma" ekonomických těžkostí palestinského lidu.“ Kerry hodlá přijet do oblasti, aby o situaci pojednal s Mahmúdem Abbásem, "aby zůstala zachována politická cesta“ řešení izraelsko-palestinského konfliktu.
Žena Moby Dicka: "S mužem jsem v neustálém politickém konfliktu. Nebyl by taky nějaký dolárek ke smírnému řešení?"

"Čína podporuje Radu bezpečnosti OSN v další diskusi o hlavních úkolech ochrany prostých obyvatel při ozbrojeném konfliktu, aby dosáhla více konstruktivních výsledků v této oblasti. Opatření na ochranu prostých obyvatel při ozbrojeném konfliktu by měla probíhat přesně podle zásad Charty OSN, zejména respektování státní svrchovanosti, sjednocení a územní celistvosti jedné země. Je třeba vyhnout se zpolitizování ochrany prostých obyvatel, není možné využívat záminku bezpečnosti svévolně, stejně jako není možné pod záminkou ochrany prostých obyvatel svrhnout vládu jedné země." (Wang Min, čínský zástupce v OSN ve svém vystoupení v newyorském sídle organizace, při němž se vyhnul slovu "Sýrie".) Wang vyzval RB, aby "apelovala na strany konfliktu", aby řešily rozpory mírovými prostředky, například dialogem. V této otázce by RB měla zaujmout "stejný postoj ve všech konfliktech".

Mrtvá Kočka: "Stejný postoj jako Čína."
Žena Moby Dicka: "Hlavně by prostí obyvatelé neměli protestovat proti zákonné vládě, pokud nechtějí, aby je zákonná armáda nezahrnula palbou z tanků a letadel. Konstruktivně třeba, soudruzi."

"Izraelský nepřítel má užitek z dlouhotrvajícího krveprolití a bojů v Sýrii.“ (Quadri Jamil, náměstek syrského premiéra pro pro libanonskou agenturu Al-Manar, kterou řídí Hizballáh.) "Myslím, že pro síly, které kolaborují s intervenujícími skupinami ze zahraničí, bude zatěžko přijmout hlavní principy našich dohod.“ Sjednocujícím bodem syrských znesvářených stran by mělo být konečné řešení "izraelské okupace Palestiny“.
Žena Moby Dicka: "Na tom se arabští levičáci (syrská BASS) s arabskými pravičáky (nacistickým Hizballáhem) vždy shodli."
Mrtvá Kočka: "Nejen arabští."
Žena Moby Dicka: "To by měl Wang radost!"
Mrtvá Kočka: "Má."

Sergej Lavrov (ministr zahraničí, Ruská federace) přibyl do Alžíru na krátkou a přátelskou návštěvu. Pohovořil o záležitostech společného zájmu jak s Abdelazizem Bouteflikou (prezident, Alžírsko), tak i se svým místním kolegou Mouradem Medelcim. V těchto záležitostech mají obě země "v plánu zaměřit se na vzájemnou spolupráci" Alžírsko i Rusko "upřednostňují nevměšovat se do vnitřních záležitostí Sýrie a ponechání na samotných místních orgánech, jakým způsobem se s konfliktem vypořádají".
Mrtvá Kočka: "Tanky a děly. Fakt skvělý."

Ve stejné době Sergej Naryškin (předseda státní Dumy, dřívější ředitel prezidentské kanceláře, Putinův oblíbenec a spolužák ze školy KGB) v Paříži deklaroval "ruskou podporu mezinárodního kontingentu v Mali".
Mrtvá Kočka: "Jaký je rozdíl mezi Mali a Sýrií?"
Žena Moby Dicka: "V Mali to už vyřídily čtyři tisícovky francouzských maníků a pár letadel."

Zatím se Evropa baví o nějakých koninách. Náhle všechny pobuřuje, že Polsko a Rumunsko chovají koně na žír.
Žena Moby Dicka: "»Na žír«?"
Mrtvá Kočka: "Na žraní."
Žena Moby Dicka: "Většině lidí ale nevadí, že jedí koninu. Vadí jim, že ji jedí – a že to nevědí!"
Mrtvá Kočka: "A platí hovězí…"

Úterý 12. února 2013
Masopustní úterý. Komerční příležitost, zdatně konkurující hloupému importovanému Valentýnovi.

I v Česku sněží, jako by ani únor nebyl. V Praze asi stovka automobilových nehod. Další stovky nehod po republice.

Petr Wolf (poslanec zvolený za ČSSD na období 2006-2010, r. 2008 kvůli kolaboraci s Topolánkem vyloučen z partaje) v lednu nenastoupil šestiletý trest, jenž vyfasoval za zneužití státních dotací ministerstva pro životní prostředí. Má platit i pokutu 5 milionů Kč. Světské moci byl vydán Sněmovnou až po mnohaměsíčním handrkování. Pan exposlanec označil své ostudné odsouzení za "divadlo směřující k likvidaci mé osoby". Rovněž expremiér Mirek Topolánek soudí, že Wolf je "obětí justičního přehmatu" a byl odsouzen pouze "na základě společenské objednávky".
Vyzbrojen těmito právními názory Petr Wolf zřejmě emigroval z našeho policejního státu. Pročež byl na něj vydán evropský zatýkací rozkaz.

Martin Sepp, Zdeněk Bursa a Pavel Petráček, krajští zastupitelé v Liberci (ČSSD) ohlásili přerušení členství v partaji a vzdali se mandátu. Policie je (plus všech dalších devět bývalých krajských radních za ČSSD plus dva manažery krajské akciovky Silnice LK) obvinila kvůli neoprávněnému vyplácení odměn v krajských firmách ze "zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku". Celková škoda byla vyčíslena na 850.000 korun.
Mrtvá Kočka: "Pro jedenáct lidí? Drobné!"
Žena Moby Dicka: "Právě drobné, které zůstaly pod horizontem jejich vnímání – a proto je nepřikryli důkladně – jim může zlámat vaz."
Mrtvá Kočka: "No, v každém případě se sezóna rozbíhá slibně."
Žena Moby Dicka: "Tak už víš, proč byla amnestie?"

Hadž Hasan Šaterí, generál íránských Sborů strážců Islámské revoluce (Revolučních gard), jenž byl odpovědný za "íránské rekonstrukční úsilí" na jihu Libanonu (přípravu raketových stanovišť proti Izraeli) byl zabit v Sýrii. Z Damašku, kam přiletěl z Íránu, se bral pozemní cestou do Bejrútu, avšak ještě na syrském území bylo jeho vozidlo napadeno střelbou. Na jeho zákeřné vraždě se podle různých zpráv podíleli:
a) Syrští povstalci,
b) noshledi sionistického režimu,
c) agenti Mosadu,
d) mimozemšťané z asteroidu 2012 DA14.

Mrtvá Kočka: "Hlavně, že se trefili."

Zpravodajská agentura KLDR hrdě informovala, že Ministerstvo obrany KLDR úspěšně provedlo třetí podzemní jaderný test. Byl to pěkný dárek k dnešním narozeninám mrtvoly Kim Čong-ila. Odhady seismologů hovoří o mohutnosti kolem 6 kt, dvakrát více než předtím. Obamy vyvolává úspěšná snaha o zmenšování nálože tak, aby se vešla na špici balistické rakety.
"Šlo o náležité opatření pro ochranu svrchovanosti a bezpečnosti naší země“. (Rodong Sinmun, list Korejské strany práce.)
"Jaderná zkouška ukázala neochvějnou vůli národa a naší armády skoncovat s Amerikou a s jinými“. (Nejmenovaný mluvčího ministerstva chemického průmyslu KLDR.)
A co na to Amerika a "jiní"?
"Jde o vysoce provokativní čin, jenž podkopává regionální stabilitu". (Barack Obama, US prezident). Obama provedení jaderné zkoušky silně "odsoudil" a vyzval k "urychlené a věrohodné" mezinárodní akci. Jižní Korea si může být jista "neotřesitelnou podporou USA".
Mrtvá Kočka: "Ale musí se ta podpora vejít do US rozpočtu."
Korejská republika se zlobí, že akce KLDR porušila rezoluce č.1874 a č.2087 Rady bezpečnosti OSN. Čerstvá paní prezidentka Pak Kun-hje test odsoudila. Jižní Korea zvyšuje pohotovost své armády. Japonsko svolalo zasedání národní bezpečnostní rady, japonský premiér Šinzó Abe hodlá zavést další sankce. Rusko a Velká Británie vyjádřily rovněž své protesty. Prakticky každej:
"Měli bychom se dostat do situace, kdy žádná země světa nebude vlastnit jadernou zbraň a kdy budou všechny nukleární zbraně a zbraně hromadného ničení zlikvidovány." (Ramín Mehmanparast, ministr zahraničí, Írán.) Podle médií jde o "překvapivé prohlášení".
Žena Moby Dicka: "Co je na tom překvapivého? Írán je přece dlouhodobě pro likvidaci jaderných zbraní!"
Mrtvá Kočka: "Ostatních zemí."

Čínská vláda vyjádřila "jednoznačný nesouhlas" s testem. Čína stále podporuje realizaci denuklearizace Korejského poloostrova, boj proti šíření jaderných zbraní a ochranu míru a stability v severovýchodní Asii. Čína zároveň vyzývá Severní Koreu, aby "držela slib o denuklearizaci" a nepodnikla žádnou akci, která zhorší situaci. "Ochrana míru a stability" v severovýchodní Asii odpovídá společným zájmům různých stran. "Jaderné otázky" by měly být vyřešeny "prostřednictvím dialogů".
Mrtvá Kočka: "Prostřednictvím dialogů středního doletu."
RB OSN test "důrazně odsoudila" a oznámila, že "zváží případná opatření". KLDR by třeba mohla být omezena finanční pomoc.
Žena Moby Dicka: "Zvažujte, soudruzi, zvažujte. Jako už desítky let zvažujete."
Mrtvá Kočka: "Hlavně nic svévolného, co by narušilo ochranu prostých obyvatel a nerespektovalo státní svrchovanost lidožravého režimu!"

KLDR chce letos provést ještě dva testy. (Dle agentury MnS). Sdělila to předem přátelům v Číně, aby se zbytečně veřejně nezlobili.
Mrtvá Kočka: "A nezesměšňovali."

V Paříži probíhá mezinárodním summýš o bezpečnosti Libye. USA, EU, OSN, LAS a AU se dohodly na "plánu rozvoje národní bezpečnosti" a "plánu rozvoje  justice v právním státě". Libyjský premiér Ali Zeidan si dovolil připomenout, že by Libyi nejvíce pomohlo ochránit ji od "hrozby ze Sahelu" a drze požádal Západ o ochranu libyjských hranic, přes které nyní do země prchají islámští rebelující ozbrojenci z Mali. To by byla ta pravá "pomoc v boji s terorismem" a "zachování stability". Tato drzost byla odražena poukázáním na to, že samy libyjské orgány jsou "laxní v přístupu k ochránění hranic".
Žena Moby Dicka: "Když ony ty hranice měří 4.000 km!"
Mrtvá Kočka: "Víte, volové z USA, EU, OSN, LAS a AU?"
Žena Moby Dicka: "Ono by to chtělo další vojáky, a ti by se platili z vojenských rozpočtů obránců demokracie. Kdežto »plány« zaplatí »dárcovské fondy«."
Mrtvá Kočka: "Firmám z dárcovských zemí…"

Středa 13. února 2013
Popeleční středa. Nežeby občanskou společnost zajímalo, že by měl začít čtyřicetidenní půst.
Mrtvá Kočka: "To přece platí jen pro některé!"
Žena Moby Dicka: "Pro ty, co se včera zlískali a obžrali."

Českou republiku zavalilo 15 cm sněhu. Dříve v únoru sněžilo, protože byla zima. V horším případě "paní Zima". Dneska musí přijít "tlaková níže Reinhold".
Mrtvá Kočka: "Prej se teď budou pojmenovávat i jednotlivé deště!"

"Jsem tady proto, abych hájil svobody a práva občanů, a nikoliv jim zbožně odečítal, co jim na očích vidím." (Daniel Korte, poslanec, TOP 09, jeden z pěti statečných, kteří se odvážili postavit populistickému zrušení doživotní poslanecké imunity.)
Za osmnáct let jde o osmnáctý pokus. Teď ještě, aby ho schválil Senát. Protože jde o ústavní zákon, je třeba nejen aby ho schválil, ale aby do práce přišlel patřičný počet senátorů – což se vloni nepodařilo.
Média jásají. Jenže neprošel Kalouskův ještě populističtější zákon, který rušil poslaneckou imunitu v případě trestných činů a přestupků, a omezoval ji jen na projevy v Parlamentu. Tahle drobnost už nejspíše navěky zhasne ve světle současného jasu a jásotu.

Elektivní prezident Zeman už vybírá ústavní soudce. Návrhy svých přátel z ČSSD "konzultuje" s předsedou Ústavního soudu Pavlem Rychetským (exČSSD). Lze tedy očekávat, že navržení kandidáti hladce projdou Senátem (ovládaným ČSSD). Soudruh prezidentský exkandidát Jiří Dientsbier ČSSD) se již vyjádřil, že pro ÚS je třeba hledat "levicové soudce".
Mrtvá Kočka: "To pak bude Ústavní Průser!"

31. července čekají Mali volby, čímž by měl být dokončen přechod k civilní vládě. Velitel mírových sil OSN Herve Ladsous očekává, že RB OSN "by mohla dosáhnout dohody v rozmezí 2 až 3 týdnů" ohledně vyslání Modrých přileb, které by pomohly "stabilizovat" zemi. Mírové jednotky v počtu až 6.000 mužů by měly dohlížet na "poklidný průběh" voleb. Místní vláda z toho není dvakrát nadšená: Obámá se rozdělení země.
Žena Moby Dicka: "Když ony Modré přilby většinou »stabilizují situaci« tak, že pouze »dohlížejí«."
Mrtvá Kočka: "Místo aby střílely."
Moby Dick: "Něco mi ušlo? Mírové jednotky OSN? A co AU + ECOWAS? A kde chybí těch 2.000 kusů do slibovaných osmi tisícovek?"
Mrtvá Kočka: "Zvykej si. Ono se to bude snižovat stále."
Žena Moby Dicka: "A ti vojáci budou mít místo modrých přileb nakonec jen modré igelitové pytlíky jako v Súdánu…"

Český rekonstruční tým odchází z afghánské provincie Lógar. Za pět let své činnosti zde postavil školy, nemocnice, zemědělská centra, přehrady, volejbalové hřiště, márnici a vězení. Dodal otop mešitám se spolupracujícími ajatolláhy, vyškolil ženy, jak volit, naučil místní novináře anglicky, vytiskl osvětové letáky o vzteklině a uspořádal malířskou soutěž pro žáky. Český rozpočet to stálo 5,3 miliardy korun.
Žena Moby Dicka: "Drobné upřesnění: Ta humanitární výstavba přišla jen na 300 milionů. Zbylých 5 miliard připadlo na vojenské jednotky, které rekonstrukčnímu týmu poskytovaly ochranu."
Mrtvá Kočka: "Mali snad bude levnější."
MnZ: Ukazuje se, že do Mali pojedou výsadkáři, kteří se nedávno vrátili z Afghánistánu: Ti jsou totiž očkováni proti malárii a žluté horečce.
Mrtvá Kočka: "Alespoň se ušetří na očkování."

Není totiž čas, aby se očkování ujalo: První čeští vojáci mají střežit vojenskou základnu v hlavním městě Bamaku. Na základě dobrých afghánských zkušeností si je vyžádali přímo Francouzi. Po šesti měsících bojového nasazení se naši hoši stanou instruktory malijských vojáků.

Jo: A do Mali se poletí s ruskou společností Volga Dněpr a jejími AN-124.
Žena Moby Dicka: "A co CASY?"
Mrtvá Kočka: "Naplnili čísi kasy."

Výkonný ředitel* největší zbrojovky** v zemi*** zatčen! Dostihl ho "starý hřích": V roce 2010 jako ředitel vrtulníkové firmy**** zkorumpoval státní úředníky Indie, aby jeho firmě přiklepli kšeft za 560 milionů €. Teď byl zatčen.
*Giuseppe Orsi. **Finmeccanica. ***Itálie. ****AgustaWestland, dcera **. *se do čela společnosti ** dostal v roce 2011, aby ji vymanil z dluhů a poklesu akcií. Po jeho zatčení klesly o další 4 %.
"Orsi udělal skvělý kus práce. Podařilo se mu přijmout takové restrukturalizační změny, jaké firma potřebovala." (Nick Cunningham z Agency Partners.)
"Agusta Westland a její vedení zřejmě vyplácely úplatky. A máme důvod se domnívat, že taková firemní filozofie by se mohla opakovat i v budoucnu." (Luca Labianca, soudce.)

"Chceme mírový a stabilní region." (Nejmenovatelný činitel, vysoký, Filipíny.) Země jihovýchodní Asie se bojí vzrůstajícího vlivu Číny a její "asertivity" (=agresivity). Řešit to chtějí ve spolupráci s USA tím, že Amíkům nabídnou vybudování vojenských základen. Kromě Filipín o tom uvažují i Barma, Thajsko a – Vietnam.

Čtvrtek 14. února 2013
Obchodníci mají svátek. Valentýnský!
Mrtvá Kočka: "Tedy snaží se tak tvářit."

"Pomazánkové máslo se zhruba uprostřed roku přejmenuje na Tradiční pomazánkové." (Jan Žáček, mluvčí ministerstva zemědělství.) Přejmenování je vynuceno loňským rozhodnutím Soudního dvora EU. Podle směrnic EU totiž nejde o "máslo".
Žena Moby Dicka: "Na chleba si namažu Tradiční pomazánkové, na něj Ovocnou pomazánku (zrušenou marmeládu), svítit mi na to bude nešetrná nežárovka, takže se budu muset posílit Tuzemákem"
Mrtvá Kočka: "Kvůli takovým kravinám chcípne EU."

Kypr se těší na nedělní prezidentské volby. Možná nový prezident udělá něco s dluhem 17 mld. € (roční HDP).
Janez Šušteršič (ministr financí, Slovinsko), by v případě, pokud by se mu nepodařilo "rekapitalizovat banky", ve kterých chybí 4 mld. €, za něž dala vláda záruky, tak v tom nepravděpodobném případě by tu chybějící sumičku laskavě požadoval od záchranného systému eurozóny. A to by už rovnou chtěl další 2 mld. €, které vládě visí ve firmě DARS, státní podnik, která se stará o slovinské dálnice. Dluhů má Slovinsko jen 80 % HDP.
Problém s nezapočítanými dluhy státních firem se skrývá i v několikrát zkrachovalém Řecku. Po několikanásobném oddlužení už visí Řecko krásnými 150 % HDP, ale po započítání těch státních dluhů za státní firmy by to bylo 190 %.
Malta drží garance za pouhé 1,3 mld. €, hlavně ve státní energetice Enemalta. Úsporná opatření (vyhazovy) před březnovými volbami nebude dělat. Třeba nová vláda něco vymyslí, až zjistí, že s dalšími zárukami za dluhy státních firem se státní dluh zvýší ze 70 % na pěkných 90 % HDP.
Mrtvá Kočka: "Stačí, když se ze zdi vyloupne drobná malta, a začne se rozpadat cihla po cihle."
Žena Moby Dicka: "A proč Kypr, Malta, Slovinsko, Řecko… nevypíší státní dluhopisy? Když jejich splatnost je 105 let!"

Cože?

České ministerstvo financí hodlá letos vydat dluhopisy za téměř 157 miliard korun. 7,8 miliardy korun částečně pokryje schodek státního rozpočtu za rok 2011. Za zbylé více než 149 miliardy – zaplatí dluhopisy, splatné v letošním roce. A "další možné závazky státu". (Prohrané arbitráže se solárníky.)
"Vydání dluhopisů sice zvýší státní dluh o jejich jmenovitou hodnotu, ale použití peněžních prostředků utržených z jejich prodeje na splátky a odkupy bude státní dluh zase snižovat." (Ministerstvo financí, ČR.)
Mrtvá Kočka: "MF vymyslelo perpetuum mobile!"
ČTK: "Zákon o státním dluhopisovém programu na úhradu části schodku státního rozpočtu České republiky za rok 2011 převyšujícího rozpočtovaný schodek a o státním dluhopisovém programu na úhradu dalších závazků státu splatných v roce 2013 umožňuje splatnost dluhopisů až 105 let."
Mrtvá Kočka: "To čumím."
Žena Moby Dicka: "Kdopak asi bude ministrem financí v tom roce 2118? A jak ty dluhopisy splatí?"
Mrtvá Kočka: "Vydá další stoleté dluhopisy."

Ministři životního prostředí a hospodářství se dohodli, že zabrzdí růst nákladů na elektřinu pro domácnosti kvůli OZEleněnému šílenství: Část na sebe vezmou sami solárníci a větrníci, část pak největší energetičtí hltouni – hutě a další firmy s vysokou spotřebou. Náklady na "energetickou změnu" by se tak měly v příštím roce snížit o 1,86 mld. €. V Německu se na tom shodli koaliční nepřátelé Peter Altmaier (křesťanský demokrat, hospodář) a Philipp Rösler (vůdce liberálů, životní prostředník).

Výbuch opuštěného auta zabil 12 lidí na hraničním přechodu mezi Sýrií a Tureckem. Počet obětí tím dosáhl 70.000. Konflikt má příznivý vliv na cestovní ruch v jihovýchodním Turecku – všechny hotely jsou vyprodané bez ohledu na extrémě vysoké ceny pokojů. Oblast zaplavilo 200.000 nedobrovolných turistů. Hůř jsou na tom syrští vnitřní uprchlíci. Bez pomoci je asi milion lidí. Na severu funguje ze všech světových humanitárních organizací pouze Člověk v tísni!!! Ten se vykašlal na formality a ilegálně "postoupil" do nitra povstalecké oblasti z Turecka. Tam se soudruzi z OSN z Damašku vůbec nedostanou, protože tam je "legální vláda" vůbec nevpustí, Sergeji Lavrove!
"Jednou to bude v historii humanitární pomoci citováno jako obrovské selhání OSN – srovnatelné třeba s Rwandou." (Marek Štys, Člověk v tísni, v rozhovoru s Lucií Beranovou, HN.)
Teď trpí lidé zimou. Až se oteplí, lze očekávat, že z obrovských hromad odpadů vyleze cholera a mor.
Už teď vylézají frančízy Al-Kejdy, jako je třeba An-Nusra, jejíž příslušníci rozdávají v Aleppu chléb a další potraviny. Když to neděláte vy, Sergeji a Pan Ki-mune!

"Náš velitel nyní podstupuje alternativní léčbu... je to složitá a obtížná léčba, která v určitém okamžiku musí ukončit cyklus jeho onemocnění." (Nicolás Maduro, viceprezident Venezuely v TV prohlášení k národu.)
Žena Moby Dicka: "Što éto takóje »alternativní léčba«?"
Mrtvá Kočka: "Modlitby."

Pátek 15. února 2013
Ředitel oddělení pro krizové řízení při ruském Ministerstvu nouzových záležitostí Vladimir Stěpanov oznámil, že poblíž města Čeljabinsk (na východním úpatí pohoří Ural, milion obyvatel) dopadl meteorit. Stalo se tak okolo 9:15 ruského uralského času (4:15 SEČ), krátce před východem slunce. V deseti blízkých osadách se domy otřásaly a byla vyražena okna, okenní tabulky popraskaly v domech vzdálených až 120 km. 300 objektů má silně poškozena horní patra. Kvůli porušení statiky zimního stadionu bylo zrušeno hokejové utkání KHL. 3.000 domů je bez oken, mezi nimi i školy a nemocnice. Na střepy se změnilo 100.000 m2 skla. Někteří chytráci si prý vysklívají okna sami v naději na státní pomoc při instalaci lepších oken plastových. Byly hlášeny výpadky mobilního signálu, pravděpodobně v důsledku narušení ionosféry. "Radioaktivní záření" nebylo zaznamenáno, proč by taky.
Mrtvá Kočka: "Kdyby to byl pozdrav od přítele Kima."

Exploze způsobila paniku mezi zvířaty v čeljabinské zoo. Mnoho z nich raději odešlo "neznámo kam".
Objevují se zprávy, že "objekt" byl sestřelen, když před tím manévroval v atmosféře. (Možná přítel Ahmadíneřád trestá vrahy revolučního generála?) Později to ministerstvo obrany popře.
V šest večer místního času byla oblast "hermeticky uzavřena". V lokalitě se zřejmě natáčí nějaký film: pohybují se tam stovky vojáků "zvláštních sil" v ochranných oblecích.
Pád jednoho úlomku rozbořil budovu továrny na zinek. Je nahlášeno 1200 zraněných (z toho 200 dětí) z nichž 43 osob bylo hospitalizováno (včetně 13 dětí). Většina zranění je způsobena střepy skla. Všichni se totiž běželi podívat k oknu, co to děsivého letí. A tam je zastihla tlaková vlna.
Žena Moby Dicka: "Pamatujte, děti: Po dopadu bomby, rakety nebo meteoritu nebo UFO může trvat několik minut, než přijde tlaková vlna. Ta může být následovaná protivlnou v opačném směru. Nejlepší je otevřít okna a schovat se za nějakou překážku, třeba zeď, nebo vlézt pod stůl, případně venku se skulit do příkopu. Copak jste neměli CO?"
Kosmická srážka způsobila paniku. Dle odborníků (např. Marcel Grün, ředitel pražské Štefánikovy hvězdárny & Planetária), nemá incident nic společného s průletem asteroidu 2012 DA14 kolem Země, jenž se očekává dnešní večer.
Mrtvá Kočka: "2012 DA14 měla zjevně bratříčka."
Žena Moby Dicka: "Ale nevlastního, protože prý jde o jinou dráhu."
Mrtvá Kočka: "V tom případě jde o silně nepravděpodobnou souhru náhod."
"Existuje nulová pravděpodobnost, že by k podobnému jevu došlo opět na jednom a tom samém místě." (Zástupce, nejmenovaný, Ruská Akademie věd.)
V červnu roku 1949 se nad Čeljabinskem rozpadl na 20 kusů meteorit zvaný "Kunašak" (část spadla do jezera Kunašak u města Kunašak, asi 50 km na sever od Čeljabinska). Ale to byl drobek, zvící jen 200 kg.

"Exploze meteoritu může být předzvěstí příletu objektu 2012 DA14"
(Taťána Borisevičova z observatoře Pulkovo pro agentury ITAR-TASS a MnS.)
Rozsekla to NASA: Čeljabinský meteorit letěl od severu k jihu. Asteroid 2012 DA14 sviští opačně – od jihu k severu. Grün měl pravdu. Zase.
Starosta Čeljabinsku Michajl Jurevič odhaduje škody způsobené pádem kosmického objektu na 1 miliardu rublů.

Čtyřicetitunový balvan o průměru asi 3 m se roztrhl ve výšce několik desítek kilometrů a jeho úlomky dopadly do tří oblastí. Jeden z větších kousků vyrobil díru v ledu uprostřed jezera u města Čebarkul o rozměrech 4,5 × 2 m a zkazil tak  Alexandru Kornosenkovi zimní rybaření. Jezer je v oblasti plno, toto leží asi 70 km na jihozápad od Čeljabinska.
Žena Moby Dicka: "Což je, milé děti, asi 4 minuty letu tlakové vlny." Mrtvá Kočka: "A od čeho je tam tolik těch jezer?"

Nejspíš od dopadů meteoritů, huhuhuhúúú…

Ten větší bratr, 2012 DA 14, má průměr 45 m, hmotnost 400 tisíc tun a nejblíže Zemi je v 20:25 SEČ nad Sumatrou, kdy se přiblížil na vzdálenost necelých 28.000 km. A nejlépe jsme to viděli na internetu, protože nad Českem bylo zatažíno.

Poslední odhad (20:10 SEČ) velikosti a hmotnosti Čeljabinského meteoritu: 15 metrů a 7.000 tun!!! Výbuch ráže 10 kilotun, Kime, srabe. Podobné balvany kolem Země prosviští jednou za 40 let. Ke srážce dojde pouze v jednom případě za 1200 let.

Žena Moby Dicka: "Tak to máme na čas zase vystaráno."

Jiní odborníci se hrozí dalších bratříčků: "Je vysoká pravděpodobnost, že další meteorit může vstoupit do zemské atmosféry v příštích několika hodinách." (Sergej Smirnov z observatoře Pulkovo.)
Mrtvá Kočka: "Ke srážce dojde pouze jednou za tisíc dvě stě let. Maximálně dvakrát, třikrát či desetkrát."

A kdy byla Tunguzka? 1908. Ale ta byla hódně přesvědčivější. A že to padá furt do Ruska???

Sobota 16. února 2013
Žena Moby Dicka: "Když halt má Rusko problém, že je tak velké."
Mrtvá Kočka: "A to chce být ještě větší!"

**************************
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Předem dík! >>:)) Moby Dick