pátek 22. března 2013

MOBY DICK: Sebevražedné tendence

Vlajkové daně, papež Rudolf, tisícročná zvláštnost, kyperský Panicos, elementární pravidla politiky, lidskoprávné rakety, a Fond solidarity
****************************************************
Sobota 16. března 2013

V Česku zavládla březnová zima, jako v roce 1951.

37. sjezd ČSSD v Ostravě potvrdil Michala Haška jako statutárního místosobotku. Z místopředsednických seslí vypadl nejoblíbenější český politik Jiří Slizoun Dientsbier a Marie Benešová. Zdeněk Škromach, Lubomír Zaorálek a Martin Starec zůstávají stálicemi. Nováčkem je Milan Chovanec. Chvilku trvalo, než byla vybrána povinná ženská, místopředsedkyně Alena Gajdůšková.
"Ve straně zvítězila sebevražedná tendence." (Bohuslav Sobotka, včera znovuzvolený předseda ČSSD k dnešnímu nezvolení J.S.Dientsbiera.) Dientsbier má zatím alespoň jisté místo ve stínící vládě, kam ho hodlá B. Sobotka zaparkovat jako ministra spravedlnosti.
Mrtvá Kočka: "Jžš."
ČSSD se bude i nadále snažit shodit vládu Petra Nečase ještě před koncem jejího mandátu. Ke spolupráci v tomto úsilí však zatím nemá "žádné signály" ze strany TOP 09 ani ODS.

Včerejší "vstřícný a smířlivý" projev prezidenta Miloše Zemana, i bratrský privět Roberta Fica (premiér, Slovensko) vyzvaly socialisty, aby po volbách sestavili jednobarevnou většinovou vládu.
Žena Moby Dicka: "A když nebude mít ČSSD většinu?"
Mrtvá Kočka: "Tak se může sloučit s nějakou jinou partají. Nebylo by to poprvé."

"Naší vlajkovou lodí je nepochybně daň z příjmů fyzických osob. Já bych tady chtěl potvrdit bez jakýchkoli pochybností, my prostě zavedeme progresivní daň fyzických osob s horní sazbou 38 procent z hrubé mzdy." (Jan Mládek, ministr financí, stínící, ČSSD). Firemní daně stoupnou z 19 na 21 %. Zavedeme další sazbu pro banky, telekomunikační a energetické firmy ve výši 30 %. O DPH nemluvme, to zvostane. Snížíme daňové paušály. Zavedeme registrační pokladny. Tvrdě postihneme švarcsystém. Něco se musí udělat se zdravotním a sociálním pojištěním pro živnostníky, kteří "parazitují na zaměstancích".
Zaměstnanec odvede při mzdě 30.000 Kč na pojištění měsíčně průměrně 10.230 Kč (12.450 podle propočtu Antonína Zimčíka v Hospodských novinách), živnostník 3.570 Kč (5.250 Kč dle AZ v HN). To je zpropadený rozdíl, který je potřeba změnit!

Ve skutečnosti však zaměstnanec odvede asi 3.300 Kč (AZ), dalších 7.200 odvede firma, tedy živnostník!!! (Přesněji asi polovina živnostníků, kteří zločinně vytvořili pracovní místa.)
Ve skutečnosti státní platby živnostníkům jsou minimální. Prakticky neexistuje živnostník, který by byl na nemocenské. To už musí být smrtelná choroba! Placenou ji totiž má až od 22. dne nemoci, což je značně diskriminující oproti zaměstnancům, kterým ji od 3. do 22. dne platí – živnostník. (Nebo svým zaměstnavatelům stát, který si na to půjčí od státu.)
Živnostníkovi nikdo nezaplatí dovolenou.
A nepřiplatí na stravenky.
A na důchodový fond.
A na životní pojištění.
A na předdůchod.
A nedá mu odstupné.
A podporu v nezaměstnanosti…
Zaměstnanec také nemusí sledovat a dodržovat stohy zákonů, vyhlášek a nařízení Evropské unie a jejich novel (1000 za posledních 10 let) a trávit čas na různých státních, krajských, obecních, kontrolních, povolujících, doporučujících a razítka vydávajících ouřadech.

Nicméně Mládek neřekl o živnostnících, že jsou "parazité". To mu do úst zaumně vložil až premiér Petr Nečas, tedy vlastně celé ČSSD: "Důrazně se ohrazujeme proti tomu, že ČSSD považuje živnostníky za parazity." A tak se to ujalo.
Žena Moby Dicka: "Neřekl, ale myslí si to."
Mrtvá Kočka: "Parazit."

"František z Assisi byl člověkem chudoby, člověkem míru, člověkem, který miluje a ochraňuje stvoření. V tuto chvíli nemáme nejlepší vztahy s těmito pojmy… Přál bych si, aby i celá církev byla církví chudých, církví pro chudé." (František, papež, Vatikán a přilehlý svět, na svém prvním setkání s novináři.)
Žena Moby Dicka: "Dobročinnosti se meze nekladou! Zejména, když někdo vládne jedním z největších majetků na světě. To by byl dobrodinec chudejch psů!"
Mrtvá Kočka: "A Koček."

Jedná další přelomový evropský sumýš. Dnes zůstaly všechny kyperské banky zavřené.

Neděle 17. března 2013
"Rád by se formou tohoto komentáře omluvil všem občanům a především živnostníkům za svá slova na 37. sjezdu ČSSD, která mohla být pochopena zcela jinak, než jsem je ve skutečnosti myslel. Parazitem v naší společnosti rozhodně nejsou OSVČ, ale vláda, která zcela selhala ve výběru daní, není ochotna řešit neúnosný rozdíl v podmínkách pro OSVČ a zaměstnance a de facto na jakákoli řešení propadu veřejných financí a kumulujících se problémů rezignovala." (Jan Mládek, presumptivní stínící exministr financí, ČSSD.)
"Nesouhlasím s výroky Jana Mládka, ve kterých mluvil o parazitním chování živnostníků. Jednoznačně se od nich distancuji. Živnostníci, kteří se snaží uživit sebe a své rodiny a to v čase ekonomické recese, kterou prodlužuje chybná vládní politika, nejsou v jednoduché situaci. Každý, kdo pracuje či podniká, zaslouží uznání. Ale…" (Z tiskové zprávy Bohuslava Sobotky, předsedy ČSSD.)
"Dnes před volbami se opět objevuje ve zbrojnici některých stran starý strašák, že prý komunisté jsou nepřátelé živnostníků a obchodníků, že prý je chtějí "zracionalisovat", "združstevnit", "vyvlastnit" atd. Jenomže tento strašák je dnes již opravdu starý a vypelichaný. I naši živnostníci se o tom přesvědčili za rok existence nové republiky, v níž jsou komunisté nejsilnější stranou, a v níž je uskutečňován vládní program, jehož hlavním autorem jsou právě komunisté." (Klement Gottwald, předseda KSČ, v Živnostenských nedělních novinách 19.května 1946.)

V médiích se ozval nářek, že Jan Mládek je nakonec jediným finančním expertem ČSSD, a byla by škoda, kdyby se ho kvůli jednomu neuváženému výroku partaj zbavovala. Koho by totiž po svém presumptivním vítězství jmenovala ministrem financí?
Žena Moby Dicka: "Třeba Václava Klause."

Zemřel Rudolf Battěk (Klub angažovaných nestraníků, Charta 77, VONS,  čestný člen Výkonného výboru exilové sociální demokracie (1983), Hnutí za občanskou svobodu, OF, téměř 10 let vězeň husákovského reálného komunismu, porevoluční obnovitel ČSSD, předseda Sněmovny lidu Federálního shromáždění, levicový protikomunistický liberál, fajnovej člověk…) Jediný autentický sociální demokrat v České republice.
Mrtvá Kočka: "Proto ho taky vyloučili z ČSSD."
Žena Moby Dicka: "Když on byl spíš nestraník."
Moby Dick: "Ale angažovanej!"
Žena Moby Dicka: "To by byl papež…"
Mrtvá Kočka: "Papež Rudolf…"

"Ponechat Kypr za dané situace napospas vlastnímu osudu a jen se dívat, co se tam děje, by bylo podle mého názoru neodpovědné." (Anděla Merkel, kancléřka, Německo a přilehlé státy).
Triáda (EK, ECB, MMF) půjčí Kypru na odvrácení bankrotu 10 z potřebných 17 mld. €, ale země musí "zdanit" vklady. Přes 100.000 € má "daň" činit  9,9 %, pod to pouze 6,75 %. Anděla a MMF původně požadovaly, aby se vklady přes 100 tisíc € "danily" 40 %…
Mrtvá Kočka: "Že jste Kypr raději nenechali napospas!!!"
Žena Moby Dicka: "Právě jste vyvolali konečný kolaps Kypru jako státu. A odstartovali rozpad eurozóny."
Moby Dick: "Tomu říkám »sebevraždená tendence«"!

Opatření se má týkat jak místních, tak zahraničních klientů bank v tomto daňovém ráji. Kde se zřejmě praly zejména peníze z ruských státních zločinů.

Kyperské bankomaty mají omezen výdej hotovosti obvykle na 700 €/osoboden.

František vyprodal Svatopetrské náměstí. Nahustilo se na něm 150.000 diváků. Privět byl krátký, papež mluvil hlavně o velkém božím milosrdenství. Bůh není nikdy unavený z toho, že lidem odpouští. To my jsme někdy unaveni poprosit o odpuštění. Ještě před ofiš superakcí odsloužil papež v kostelíku svaté Anny mši, načež potřásl rukou všem souvěrcům v kostele.
Žena Moby Dicka: "Trochu mi to připomíná generálního tajemníka Alexandra Dubčeka, jak v osmašedesátým šel na plovárnu mezi lidi… Toho nepamatuješ."
Mrtvá Kočka: "Anebo toho, no, už se taky nepamatuju. Jak potřásal lidem rukama, rozdával chleby, ryby a víno…"

Na důkaz své prostoty přišel papež na svou první veleakci nikoli v rudých ručně šitých střevících, které pro papeže šije jedinej člověk na světě, ale v prostých nehledaných černých polobotkách.
Mrtvá Kočka: "A papežský švec zkrachuje."

Pondělí 18. března 2013
Jan Mládek (zatím stínící ministr financí) podněcuje svým výrokem o živnostnických parazitech k nenávisti vůči skupině osob", alespoň dle Strany soukromníků ČR, jež naň z toho důvodu podala trestní oznámení.
Jeník dále pilně vyrábí syrové výroky typu "v řadě zemí mají stanoveno, že průměrný důchodce má pět let mezi odchodem do důchodu a úmrtím. Je to tedy trochu cynické, ale bohužel, jinak to nejde."
Žena Moby Dicka: "No jo, ale v těch zemích je to státní tajemství!"
Mrtvá Kočka: "Nejlepší bude odpravit lidi, kteří jsou v důchodu pět a více let."
Žena Moby Dicka: "A když někdo umře samovolně dříve, tak dědicům doplatit rozdíl do těch pěti nedožitých let."
Mrtvá Kočka: "Tohle by ve Sněmovně, která vidí jen na čtyři roky dopředu, mohlo projít."

Z metylové fronty: 87 mrtvých, 15 slepých, 1044 otrávených – počet obětí metylalkoholu v Libyi, kde je alkohol zakázán. Nejde o Alláhovu pomstu, ale je to důsledek musulmanské prohibice, díky jíž vzkvétá černý trh a ilegální pálení alkoholu.

"Odkloněním" (znárodněním) části kyperských vkladů se má získat 5,8 mld. €. Jako kompenzace budou okradeným věnovány akcie krachujících bank.
"Naší skupiny se opatření nedotknou, protože s předstihem učinila potřebné kroky." (Dan Plovajko, mluvčí skupiny KKCG Karla Komárka.) Podobně se ke své prozíravosti hlásí další čeští miliardáři, např. Zdeněk Bakala. A jistě nejen čeští. A jistě si mnou ruce i ti, kteří se nehlásí.
Očekávaný ruský příspěvek ze znárodněných vkladů se odhaduje na 3,5 mld.
Žena Moby Dicka: "Kdo si myslí, že Rusové jsou blbější než Komárek s Bakalou?"
Krom miliardářů podnikají útok na úspory i drobní střadatelé, včetně místních britských důchodců. Ale v bankomatech docházejí peníze. Banky otevřou nejdříve až v úterý.

Finanční odborníci se předhánějí ve zdůvodňování, proč bylo potřeba sáhnout na kyperské úspory.
Mrtvá Kočka: "Protože kdo nešetří, tomu nelze nic vzít."
Perlička: Znárodnění se nemá týkat pevninských Řeků… Jinak by to Řecko zřejmě neschválilo (!!!).
A proč se k podobnému spravedlivému kroku nepřistoupilo u krizí v Řecku, Portugalsku, Španělsku, atd?
Žena Moby Dicka: "Protože Kypr je hodně malý, a nemůže se moc cukat."

Další zaumné vysvětelení odebrání desátku z úspor: Jedná se prý jen o "zrušení úroků". Inflaci ale nikdo nezrušil.

Vklady v kyperských bankách činí 111 mld. €, což je 616 % HDP země. Z toho cizineckých peněz jsou asi tři čtvrtiny (85 mld. €, neboli 470 % HDP). Načež Kypr zablokoval mezinárodní platby. Kurz €/$ prudce klesl. Evropské akcie taky. Odpoledne už investoři zapomněli, a akcie rostou. Kdo nezapomněl, jsou Rusové.
"Měli jsme dohodu, že budeme svůj postup s evropskými kolegy koordinovat. My bychom ze své strany prodloužili splatnost úvěru 2,5 miliardy €, který jsme Kypru poskytli v roce 2011. To si budeme nyní muset rozmyslet." (Anton Siluatov, ministr financí, Ruská federace.)
"Jde o divnou, nebezpečnou myšlenku, blížící se konfiskaci cizích peněz." (Dmitrij Medveděv, prezident, RF.)
"Tyto podmínky jsou nespravedlivé, neprofesiální a nebezpečné." (V.V. Putin, prezident, RF.)

Tentokrát s Vladimirem Vladimirovičem bezvýhradně souhlasíme při jeho konstatování neprofesionality uvedeného bolševického nápadu EU: Tímto se nahlodává důvěra všech občanů eurozóny v bankovní systém. Dnes Kypr, zítra Itálie – a pozítří Německo!
Mrtvá Kočka: "A rakouské banky v Česku."

Pro Rusko je už dnes Kypr součástí národní ekonomiky: Zatímco na Kypr z Ruska r. 2011 vyteklo $120 mld., stejný rok se vrátilo  $130 mld. – jako "zahraniční inestice".

Cristina Fernández (prezidentka, Argentina) navštívila argentinského občana Františka v jeho provizorní ubikaci, kdež s ním prostě poobědvala. Následovalo soukromé setkání v délce 10-15 minut. Cristina byla na větvi: "Ještě nikdy v životě mě nepolíbil papež". "Během našeho rozhovoru jsem papeže Františka požádala o jeho svatou intervenci v případě Malvín. Aby Velká Británie porozuměla rezoluci OSN a zasedla spolu s Argentinou k jednacímu stolu." (František drží ofiš argentinské stanovisko, že Británie se zmocnila Falkland "neprávem". Fernández chce využít vlivu Františkových divizí, aby prosadila argentinskou svrchovanost i u "dalších ostrovů v Jižním Atlantiku".)
Mrtvá Kočka: "Včetně Velké Británie."

Papež neřekl nic. Převzal nádobku s brčkem na mathé a argentinské pončo. Paní prezidentka si to u něj rozházela s povinnou sexuální výchovou na školách, povolením antikoncepce a sňatků homosexuálů.
Mrtvá Kočka: "Třeba by je pak mohli internovat na Falklandách!"
Na zítřejší inaugurační slávu dorazili i zástupci muslimů, buddhistů a sikhů. Rovněž přijde římský rabín Riccardo di Segni. Dorazí i diktátor Mugabe ze Zimbabwe, který má jinak EU zakázanou.
Žena Moby Dicka: "Vatikán není EU."
Mrtvá Kočka: "Ale EU je jak Vatikán."
A vzácnost nejvzácnější, z Istanbulu přijechá i pravoslavný patriarcha Bartoloměj I. Bude to poprvé od roku 1054, kdy došlo k Velkému schizmatu, které rozdělilo univerzální křesťanskou církev na římskokatolickou a pravoslavnou frakci.
Žena Moby Dicka: "Kdepak mohamedáni, kdepak židé, největší vzácnost, která se stane tak jednou za tisíc let je – že se sejde křesťan s křesťanem!"

Franta je nám sympatický. Ještě s ním bude zábava.

Dočasný prezident Venezuely Nicolás Maduro odhalil americké spiknutí: Agenti CIA mají zavraždit kandidáta na prezidenta v dubnových volbách. Ale ne jeho, nositele odkazu Bolívarsko-chávezovské revoluce, avšak opozičníka Henrique Caprilese. Jejich zvrhlým záměrem je "vyprovokovat ve Venezuele chaos".
Henrique pravil, že ano, že by ho zabít mohli, ale nikoli agenti CIA, ale agenti Nicoláse.
Žena Moby Dicka: "Tak takovéhle grády u nás prezidentská kampaň neměla."
Mrtvá Kočka: "A to je náš lid stejně zemitý, jako ten venezuelský."
Žena Moby Dicka: "Naštěstí nejsme světovým producentem nafty."
Mrtvá Kočka: "A mezi lidem není zatím tolik kalašnikovů z ruské hospodářské pomoci…"

Maduro je ostatně velikým znalcem imperialistických pletich. Minulý týden oznámil národu, že padlého prezidenta Cháveze "otrávili rakovinou" Američané…

S Nicolásem bude ještě sranda, ale rádi ho nemáme.

Úterý 19. března 2013

"Je to dobrá dohoda, která je výhodná pro obě strany." (Pavel Tykač, uhlobaron, Czech Coal, k podepsání dohody s energetickou společností ČEZ.) Czech Coal si za 4 miliardy Kč koupí od ČEZ  elektrárnu Chvaletice, a za to bude příštích deset pětiletek dodávat čezácké elektrárně Počerady uhlí za celkem nasmlouvaných 200 mld. Některým opomenutým uhlobaronům se to nelíbí a možná budou žalovat v Bruseli.

Prezident republiky Miloš Zeman jmenoval Ing. Vlastimila Picka ministrem a pověřil jej řízením Ministerstva obrany ČR. Nečas už tak toto ministerstvo nemusí řídit.
Mrtvá Kočka: "Stejně ho neřídil."
Prezident republiky Miloš Zeman přijal předsedkyni Rady federace Federálního shromáždění Ruské federace Valentinu Ivanovnu Matvijenkovou.
Mrtvá Kočka: "Shodou okolností první oficiální státní návštěva."
Žena Moby Dicka: "Matvijenko je starostkou/gubernátorkou federálního města Sankt Petěrburg, jednoho z 83 subjektů RF. Je jedním ze dvou zástupců tohoto subjektu v horní komoře ruského parlamentu."
Mrtvá Kočka: "Opsáno ze Senátu USA. Jak milé!"

Kyperský parlament odmítl německý návrh na zestátnění 10 % bankovních vkladů, i když původní návrh doznal změkčení, totiž že vklady do 20 tisíc € neměly být "daněny" vůbec. Pro "daň z úspor" se nakonec neodvážil hlasovat jediný poslanec!
Panicos O. Demetriades (kyperská centrální banka, ředitel) konstatuje, že zatímco při schválení ultimata Triády by z bank zmizelo asi 10 % vkladů, nyní to bude – vinou obav, že se podobný znárodňovací pokus může opakovat – mnohem více.
Mrtvá Kočka: "»Panicos« není moc vhodné jméno pro šéfa banky…"

Kyperské banky otevřou nejdříve až příští úterý.

Michael Sarris (ministr financí, Kypr) jede na přátelskou žebrací návštěvu do Moskvy. Požádá o prodloužení splatnosti dva roky starého úvěru 2,5 mld. € a snížení úroků z něj. Zároveň nabídne prodej Laiki Bank a Bank of Cyprus za jediné euro.

Svatopetrské náměstí našlapáno dvě stě padesáti tisíci poutníků a státních delegátů. V Římě může být až milion neohrožených turistů. Na inaugurační mši přijel František v prostém bílém mercedesu, přesněji v džípu bez ochrany neprůstřelného skla. Cestou si nechal podávat ku políbení malé uřvané děti, ale nesnědl je. Občas vystoupil z papamobilu, aby mohl obejmout chorého.
Mrtvá Kočka: "Ale ty výsledky jako rabi Jošua neměl."
František převzal palium a prsten (více jiní jinde). Poznamenejme jen, že "rybářský prsten" (???, něco takového nosili rybáři na Genezaretu? Že se nebáli, že by se jim mohla za něj zaháknout síť a urvat jim prst?) není z agresivního zlata, ale z prostého stříbra. Neagresivně pozlaceného.

Den volna vyhlásil Mauricio Macri (Buenos Aires, starosta). Aby argentinští pracující mohli bezbolestně sledovat začátek Frantova pontifikátu.
Žena Moby Dicka: "Oni by se stejně dívali."
Krátký výpadek pracovního úsilí má být bohatě nahrazen nečekaným benefitem: Vláda očekává, že do Argentiny letos přijede o 20 % více neohrožených turistů, kteří budou lačni prohlídek rodného domku a dotýkaných předmětů. Možná navštíví i tančírnu, kde mladistvý Jorge působil jako vyhazovač…

60 mrtvých a 160 raněných po sérii výbuchů automobilových bomb poblíž bagdádských restaurací, autobusových zastávek a míst, kde se ráno houhují dělníci. Teroristické útoky proběhly v průběhu jediné hodiny.

"Lidé umírali na ulicích i v domech." (Svědek dopadu rakety v severosyrském Halabu.)
"Šlo o raketu s chemickou hlavicí, kterou použili teroristé a zabili s ní 16 lidí." (Umrán Zuhbí, ministr informací, Sýrie.)
"Šlo o raketu s chemickou hlavicí, kterou použil Asadův režim a zabil s ní 26 lidí." (Ozbrojená opozice.)
"No vida. Alespoň na něčem se shodnete." (Mrtvá Kočka.)

Na místě byl prý cítit chlór. Chlór? Když tam ve skladech jsou hlavice s yperitem (vůně česneku), sarin a něco, čemu se říká VX (bez zápachu)?
Mrtvá Kočka: "Ale možná unikl chlór z místního bazénu…"

Středa 20. března 2013
Minutu po poledni začalo astronomické jaro. Meteorologické má poněkud zpoždění.

Před 10 lety začala 2. válka v zálivu. Ke včerejším vraždám v Bagdádu se přihlásila místní frančíza Al-Kejdy. Europejská média tyto hajzly označuje za "sunnitské odpůrce režimu".

Zpráva dvacetiletí: Senát schválil ústavní novelu, podle níž již nebudou příště čeští zákonodárci nadosmrti nepostižitelní – pokud by nebyli vydáni během svého mandátu do rukou světské spravedlnosti. Doživotní imunita padla. Na 18. pokus!

Prezident republiky Miloš Zeman navštívil jednání Vlády ČR.
Žena Moby Dicka: "Chce podpořit vysílání vojáků na zahraniční boj proti terorismu."
Mrtvá Kočka: "Sýrie, těš se!"
Žena Moby Dicka: "Chce podepsat "euroval" a doufá, že ho Nečas spolupodepíše."
Mrtvá Kočka: "A tak mu na vládě nenabídli popelníček."

Prezident republiky Miloš Zeman přijal velvyslance Ruské federace v ČR Sergeje Kiseleva a předsedu představenstva Sberbanku Ruska a někdejšího ministra pro hospodářský rozvoj a obchod Ruské federace Germana Grefa.
Mrtvá Kočka: "Shodou okolností je to první návštěva samostatného velvyslance."

Poslanci poslali prezidentu republiky Milošovi Zemanovi k podpisu návrh na jmenování nového prezidenta NKÚ. Nepřekvapivě jím má být Miloslav Kala, současný viceprezident NKÚ, který úřad vede už více než rok, od doby, kdy byl ze své funkce vyhnán František Dohnal. O novém viceprezidentovi se nehlasovalo.
Žena Moby Dicka: "Ještě musí dojít k zákulisním jednání."
Mrtvá Kočka: "Ty kulisy by už potřebovaly vyčistit."

Miloslav Kala hodlá klást státním úřadům pozoruhodné, nečekané, a přitom prosté a logické otázky typu: "Počítače mají přece šetřit čas, mají práci zrychlovat, šetřit lidi, a tedy i peníze. A děje se to?"

Z metanolové fronty: Nemocnice v Orlové ubytovala další otrávenou ženu. 8. a 11. března zemřeli na otravu metylalkoholem v Česku jiní dva muži. Zřejmě se jedná o další vlnku loňské aféry způsobenou tím, že si lidé otvírají starší zásoby.

Ředitel Finančního úřadu Brno III Miroslav K. (není příbuzný s ministrem průmyslu a obchodu Martinem K.) byl vzat do vazby kvůli obvinění z daňových úniků za 26 milionů Kč.

Fatmir Limaj, (exministr dopravy, Kosovo) je vyšetřován v několika korupčních případech. Tentokrát kvůli tendrům na svém exúřadě. Fatmir byl jako jeden z exvelitelů Kosovské osvobozenecké armády již dříve vyšetřován, a to před Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii, jenž ho ale r. 2005 zbavil obvinění. Tenkrát to bylo za válečné zločiny.
Mrtvá Kočka: "Korupce na ministerstvu dopravy je možná taky válečný zločin. Určitě zločin proti lidskosti."

Policie provedla domovní prohlídku v pařížském bytě Christine Lagard (generální ředitelka MMF, exministryně financí, Francie).  Jde o kauzu z r. 2008, kdy Christine rozhodla, že jistý spor z roku 1993 let místo před dalšími a dalšími odvolacími soudy vyřídí arbitráž. Podnikatel, který před soudem naposledy prohrál, získal od státu v rozhodčím řízení 390 milionů €. Šťastný výherce Tapie je však přítelem Nicolase Sarkozyho (exprezident, Francie). A! Christine prý věděla, že jeden z členů arbitrážní komise "není nestranný". A!! Ještě navíc se proti arbitrážnímu rozhodnutí, které padlo po 15 letech sporu (a co Brusel?) neodvolala, což by mohlo spor dovést úspěšně do dalšího desetiletí. A hele!!! Lagard se trapně hájí tím, že "žádný zákon neporušila".

Mrtvá Kočka: "Možná by s k jejímu odsouzením napomohla nějaká placená soulož s nezletilým?"

Giorgio Napolitano (prezident, Itálie) započal první kolo konzultací s vedením politických stran. Měsíc po zpytlíkovaných parlamentních volbách. Ale zdá se, že žádnou stabilní vládu se mu zpytlíkovat nepodaří.

Agentura MnS oznámila, že minulý týden odteklo z kyperských bank do zahraničí téměř 4,5 mld. €. Peníze si odklonili kyperští politici, zejména ministři a další vládní podržtaškové.
Mrtvá Kočka: "Už je jasnější, proč Triáda nekonzultovala s Ruskem."

Na Kypru už nikdo nebere bezhotovostní platbu, ani benzinky. Protože vpodstatě vymizely "mince" (eura a dvoueura), účtují si taxikáři zaokrouhleně v bankovkách – účet upraví nahoru na pět nebo deset eur…
Mince už nemá ani Ruská federace, takže to euro za kyperské banky, bohužel, nedá. Protože by musela dovalit ještě 4,5 mld. € ze svého rozpočtu.

Vladimir Vladimirovič si to možná ještě rozmyslí, pokud mu někdo z admirality šetrně sdělí, že pořídit si jednu nejmodernější letadlovou loď vyjde na asi 6,5 mld €.
Žena Moby Dicka: "V čemž nejsou zahrnuty náklady na vývoj a za letadla.
Mrtvá Kočka: "A je potopitelná."

Moby Dick: "Další sebevražedná tendence EU a NATO."

Když Kypr nedostane pomoc, tak prý za dva měsíce zkrachuje.
Žena Moby Dicka: "Zkrachuje v den, kdy otevře banky."

Venezuela "dočasně zastavila pokusy normalizovat diplomatické vztahy s USA", a to "kvůli zasahování představitelů amerických úřadů do záležitostí země" (komentováním zvláštního volebního systému). Elias Jaua (ministr zahraničí, Venezuela) pravil – dle Hlasu Ruska – že "komunikace mezi oběma zeměmi pozastavena jen v rámci Organizace amerických států, kdežto diplomatické a konzulární vztahy zůstávají neměnné".
"Jakýkoli druh kontaktu byl přerušen" – dokud Washington nebude respektovat venezuelskou suverenitu a nepřestane komentovat její vnitřní záležitosti, pravil Jahua na tiskové konferenci.
Žena Moby Dicka: i>"Zpravodajové Hlasu Moskvy ve Venezuele asi nechodí na tiskovky."
Mrtvá Kočka: "Protože to jsou zpravodajové FSB a GRU."

"Můj osobní názor je, že by bylo užitečné prolomit bezvýchodnou situaci a svrhnout (syrský) režim." (James Stavridis, US admirál, vrchní velitel sil NATO v Evropě (SACEUR) při slyšení před US senátním výborem pro obranu.) Pan admirál "naznačil", že se ohledně Sýrie spojenci připravují na celou škálu "nepředvídatelných" možností. Nešlo by o akci NATO, "vojenské plánování probíhá na národní úrovni některých členských zemí". Zvažuje se bezletová zóna, vynucení zbrojního embarga a "další opatření".
"Žádné konzultace na úrovni NATO neprobíhají." (Jiří Šedivý, exministr obrany, ne ten generál, český velvyslanec při NATO.)

Mrtvá Kočka: "Zase si naši JASní sokoli nezastřílejí…"
Žena Moby Dicka: "Třeba se něco urodí nad Pobaltím."
Moby Dick: "Pokud budou mít kvůli předcházejícímu neobsazení fleku ministra obrany na čem lítat."

"Je dobré být znovu v Izraeli." (Barack Obama, prezident, USA, po sestoupení ze schůdků Air Force No. 1 na plochu letiště Ben Guriona v Tel Avivu. Svou první větu řekl hebrejsky.) "Znovu" značí, že tu byl jako kandidát na prezidenta, ale jako prezident ještě ne. Už na letišti se panu prezidentovi jeho hostitelé pochlubili izraelským obranným systémem Železná kupole (Iron dome). Barack H. O. připomněl, že je to jeho "první zahraniční cesta druhého mandátu", což není náhoda. Připomněl, že Izrael si letos připomene 65. výročí svého vzniku. Poté hosté odcestovali vrtulníkem do sídla Šimona Perese (prezidenta, Izrael). Následovalo setkání s premiérem Benjaminem Netanjahu.

V průběhu nenásilného pochodu za občanská práva v Hebronu na Západním břehu Jordánu byl izraelskou armádou zatčen nejmenovaný český lidskoprávní pozorovatel. Zadrženi byli i další dva aktivisté z Německa a Dánska z organizace Mezinárodní hnutí solidarity (ISM).  Dále byli zatčeni tři Palestinci a dva izraelští aktivisté. Pochod byl pojat jako zpráva americkému prezidentu Obamovi. Palestinci a Izraelci měli na obličejích masky s tváří prezidenta Obamy a Martina Luthera Kinga, čímž chtěli upozornit na podobnosti mezi hnutím za občanská práva v USA a bojem proti apartheidu v Palestině. Český aktivista byl přítomen jako pozorovatel a dokumentoval demonstraci.
Ve městě žije 700 Židů, kteří neúměrně obtěžují 170 tisíc palestinských Arabů tím, že některé ulice jsou uzavřeny, aby místní Arabové nemohli zabít místní Židy.
"Případ je specifický v tom, že část Hebronu je uzavřená pro Palestince. Do této ulice, kde byli zadrženi, nesmí chodit. Izraelská armáda tuto oblast prohlásila za vojenský uzavřený prostor. Tím pádem byl protest zrušen a armáda mohla aktivisty zadržet.“ (Pavlína Musilová, ISM). Podle Pavlíny vojáci vůči pokojně demonstrujícím lidem zakročili "zbytečně prudce".
Žena Moby Dicka: "Takže jste to věděli."
Moby Dick: "Takže jste naschvál provokovali."
ISM "podporuje boj Palestinců za nezávislost a sleduje chování izraelských ozbrojených sil vůči nim". 
Žena Moby Dicka: i>"Spolupracuje s teroristy, účastní se jejich provokací…"
Mrtvá Kočka: "…a sleduje, jestli s nimi Izraelci nejednají neurvale."

Zadržený lidskoprávní terorista "nemá zájem kontaktovat české velvyslanectví".

Z Gazy dnes vyletěly 4 rakety na město Sderot. Jeden dům byl poškozen, dvě rakety spadly v otevřeném prostoru a jedna nezpůsobila žádné škody, ačkoli letěla zbytečně prudce. Nedošlo ke ztrátám ani zranění – pokud nebereme v úvahu šok lidí. Žádný český aktivista tento útok nedokumentoval.

Čtvrtek 21. března 2013
Společnost pro výzkum veřejného mínění CVVM zveřejnila preference politických stran pro volby do Sněmovny, pokud by se konaly teď. Hle:
1. ČSSD 25,5 %
2. UNV 24 %
3. NŽ 11 %
4. TOP 09 10,5%
5. KSČM 10 %
6. ODS 8,5 %
7. SPOZ 3,5 %
8. KDU-ČSL 3 %
Druhá a třetí nejsilnější strana (Určitě Nejdu Volit a Nevím, Žádná) se však voleb nezúčastní. Ve volebním modelu (očištěno od těch, kteří nemají koho volit, nebo nechtějí volit) vypadají preference stran úplně jinak. Jenom pořadí zůstává:
1. ČSSD 40 %
2. TOP 09 16 %
3. KSČM 15,5 %
4. ODS 13,5 %
5. SPOZ 5,5 %
6. KDU-ČSL 4 %

Varováním pro ČSSD, která už připravuje jednobarevnou vládu je, že nemá 40% podporu! Náklonnost příznivců UNV a NŽ se totiž může z měsíce na měsíc povážlivě zvrtnout.
Mrtvá Kočka: "Stačí nechat v pravý čas promluvit Mládka."
Varováním pro ODS je, že má už jen jednoprocentní podporu a setrvale a uvážlivě – míří do mimoparlamentní opozice.
Žena Moby Dicka: "Ale mluvit nemá – kdo co."

"Jsem přesvědčen, že kolega Mládek ovládá elementární pravidla politiky a politické odpovědnosti a že politické grémium nebude v situaci, aby muselo hlasovat o takové věci" (Michal Hašek, první místopředseda ČSSD naznačuje. "Takovou věcí" míní Hašek Mládkovu demisi z postu stínícího ministra financí. Výhoda je, že se tahle demise nemusí nosit k prezidentovi. Zatím žádný stínící není!)

Ve čtvrtek dne 21. března pak prezident republiky zavítal na jednání Senátu Parlamentu ČR.
Žena Moby Dicka: "Zeman doporučil snížit počet preferenčních hlasů při volbách do PS z pěti na tři % a zvýšit počet volebních krajů. To by zvýšilo participaci občanů na věcech veřejných - 'a tím nemyslím politickou stranu'. Zeman se postavil proti tomu, aby se snižoval počet poslanců nutných pro založení klubu. Což už Senát zamítl. 'Pravidla se nemají měnit v průběhu hry, protože jakákoliv strana by si měla projít ohněm. Pravidla se nemají přizpůsobovat té straně, která si tím ohněm neprošla'. Mínil LIDEM."
Mrtvá Kočka: "Kouřit ho přitom taky nenechali. Doporučuji nikotinové náplasti!"
Moby Dick: "Nejhorší je kouřit, a ještě se polepit nikotinem."

Panicos Onisiphorou Demetriades v kyperské televizi oznámil, že chystá restrukturalizaci banky Laiki. Ta odvrátí její bankrot a zachrání úspory do výše 100.000 €. Vklady přes tuto hranici budou "zdaněny" – a to 40 %.
Zároveň Laiki omezila výdej hotovosti  v bankomatech na 260 €/osoboden.
"A kdy jako už hodláte otevřít, necitovaná kyperská kletba?" (Klient Laiki Bank.)
"Možná nikdy." (Žena Moby Dicka.)
"Možná nebude proč." (Mrtvá Kočka.)
Ostatní kyperské banky otevřou neví se kdy. Ale možná bude nějaké úterý.

Kyperská vláda hodlá v parlamentu prosadit záchranný "plán Bé". Evropští protektoři se značně hněvají:
"Kypr má své návrhy nejdříve projednat s ECB, MMF a Evropskou komisí. Až po skončení tohoto jednání mají kyperské úřady začít schvalovat zákony." (Z prohlášení ministrů financí Eurozóny.)
Upozorněme drobně, že místo slovesa "schvalovat" mělo být použito sloveso "projednávat". Kypr, přes všechno ještě, není protektorát EU!

Přední provládní sunitský duchovní imám Mohamed Saíd Ramadán al-Bútí zabit společně se 40 dalšími mučedníky při kázání/přednášce, které vedl ke studentům náboženství v hlavní mešitě v Damašku. Zraněny byly další desítky lidí. Státní televize ukazuje reality šou z vnitřku mešity, kde je vidět mrtvá těla, utržené ruce a nohy a kaluže krve. Sebevražedný atentát připomíná způsoby frančíz Al-Kejdy.
Předseda rebelské opoziční Národní koalice Ahmed Moáz Chatíb masakr odsoudil jako "zločin“ a obvinil z něho samotnou syrskou vládu.
Al-Bútí (*1929) byl nejvýznamnějším provládním sunitským duchovním v Sýrii. Ve svých pravidelných pátečních kázních, přenášených syrskou televizí, tvrdě kritizoval povstalce a lákal Syřany ke vstupu do vládní armády. Naposledy ve svém tólk šou  pochválil armádu za boj "se žoldáky poslanými Amerikou a Západem“, přičemž objasnil, že Sýrie je terčem "všeobecného spiknutí“.

US prezident USA Obama spolu s izraelským premiérem Netanjahuem navštívili ráno Muzeum Izraele v Jeruzalémě. Neopomněli se rovněž zastavit v Muzeu Knihy.

Barack Obama na jednání v Ramalláhu nepřesvědčil Mohameda Abbáse k tomu, aby přistoupil na obnovu mírových rozhovorů "bez podmínek". Abbás pravil, že osady považuje za velkou překážku a že rozhovory nelze obnovit, dokud Izrael jejich výstavbu nezmrazí. Palestinci chtějí mír, všechno kazí ten zropadený Izrael.
Pan US prezident v Ramalláhu vynechal pietní zastávku u hrobu Jásira Arafata. Vyrovnal tak tím faux pas, když před odmítl pozvání na vystoupení v Knesetu.

Barack O. přednášel v Jeruzalémě izraelským studentům (ze všech izraelských univerzit, kromě Univerzity Ariel, která je za lajnou na "územích"), ačkoliv zpočátku tvrdil, že přijel "hlavně naslouchat". Objasnil jim, že Palestinci mají právo na vlastní stát. Takový stát je "jedinou zárukou bezpečnosti" Izraele. Ujistil rozdychtěné posluchače, že pro mírové rozhovory má Izrael "spolehlivé partnery": Předsedu palestinské samosprávy Mohameda Abbáse a palestinského premiéra Saláma Fajada. Avšak budování židovských osad na území, kde má být v budoucnu stát Palestina je překážka míru. "Ani okupace ani vyhnání nejsou řešením. Tak jako si Izraelci vybudovali stát ve své vlasti, Palestinci mají právo být svobodným národem ve své zemi… Političtí představitelé neriskují, pokud je lidé nedonutí riskovat. Změnu, kterou chcete vidět, musíte vytvořit. Váš hlas musí být hlasitější, než těch, kdo se vzdali naděje. Pamatujte, Izrael je nejsilnější země v regionu. Izrael má neotřesitelnou podporu nejsilnější země světa".
Pěkně skončil, když pravil, že studenti "jsou svědky soumraku zakladatelské generace Izraele“ a vyzval je, aby "vyhráli boj za mír, který nahradí válku.“
O dalších partnerech v mírových rozhovorech, raketnících z Gazy, se nezmínil.

Žena Moby Dicka: : "Éch, boj za mír! To se už na VUMLU probíralo mockrát."
Mrtvá Kočka: "A vždycky, když byl vybojován, tak se začalo střílet."

Obamův projev byl v Izraeli komentován nadšeně i odsuzujícně.

Pátek 22. března 2013
Prezident republiky Miloš Zeman jmenoval na návrh Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR na Pražském hradě Ing. Miloslava Kalu prezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu.
Žena Moby Dicka: "Proč pořád píšeš »prezident republiky«?"
Mrtvá Kočka: "Protože máme tak přeprezidentováno, tak aby se někdo náhodou nezmejlil. A krom toho je to ofiš zpráva z Pražského hradu."
Moby Dick: "Aleže to ten tiskový odbor Hradu má jednoduchý, že?"

US prezident Barack Obama se na závěr své třídenní pracovní návštěvy Izraele poklonil u hrobu zakladatele sionismu Therodora Herzla, stavil se u hrobu expremiéra Jicchaka Rabina a navštívil Jad Vašem. Poté pobesedoval s premiérem Netanjahuem, aby ho informoval, že palestinský nárok na vlastní stát je oprávněný.
Rovněž se zastavil v Betlémě, kde mavštívil baziliku Narození Páně. Toto svaté místo křesťanství je pod správou Palestinců. Jejich bezpečnostní jednotky se pilně činily:
Z místa odvedli paní Fathiu Ajaj, která zde stála s palestinskou vlajkou, obrazem syna a velkým anglicky psaným transparentem, ve kterém žádala:
"Obamo!!! Propusť mého syna. Ahmad J. Ajaj je 21 let ve tvém vězení. Za nic. Můj syn je nevinen."
(Ahmad Ajaj vyfásl 115 let za účast na bombovém útoku na World Trade Center r. 1993.)
Kolem náměstí byly ještě nalepeny plakáty ze včerejší demošky ultramohamedánů, kteří požadují návrat kalífátu, s heslem "Vůdce kacířů, Obama, vrah muslimských dětí."
Mrtvá Kočka: "Ajaj, ajaj!"
Žena Moby Dicka: "Inu – spolehliví míroví partneři."

"Kdyby mi někdo před měsícem řekl, že se může stát podobná krádež jako na Kypru, tak bych mu nevěřil." (Herman Gref, prezident ruské Sperbark pro Hospodské noviny.)

Kyperský parlament začal večer projednávat plán Bé kyperské vlády:
1. Kyperské penzijní fondy si koupí kyperské státní dluhopisy. (Komentář Mrtvé Kočky: "Znárodnění penzijních fondů.")
2. Kyperská vláda si vezme úvěr od kyperské pravoslavné církve. (MK: "Ta už přešla od slov k činům, Františku!")
3. Kyperská vláda založí "speciální investiční fond", tzv. "fond solidarity", který by měl být naplňován z příjmů z těžby plynu. (MK: "Z těžby, která ještě nezačala, kde je držitelem koncese Gazprom…")

Sobota 23. března 2013
Žena Moby Dicka: "»Fond solidarity!« Už jen to scházelo. Kdysi do něj odboráři povinně odevzdávali kačku na podporu zemí, bojujících za své osvobození od imperialismu."
Mrtvá Kočka: "Nuže, odboráři, zde je vaše příležitost!"
Existuje oprávněná obava, že si (nejen Kypřané) budou chtít schovávat hotovost do slamníku. Vlastně lamelové postele.
Mrtvá Kočka: "Nevědí, što éto takóje »měnová reforma«"
**************************
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .

Oprava a omluva: Ve středu byl vzat do vazby ředitel Finančního úřadu Brno III. V původním textu nebyla uvedena číslovka, protože nebyla uvedena ani v agenturní zprávě. V Brně je celkem pět finanční úřadů pro Jihomoravský kraj, všem ostatním se omlouváme. Poznamenejme rovněž, že podezření, zadržení, zatčení, vzetí do vazby, obžaloba a soudní řízení nemusejí znamenat vinu.

Žena Moby Dicka: "Bohužel , vinu nemusí znamenat ani pravomocné odsouzení."
Mrtvá Kočka: "Nebo neodsouzení."