pátek 15. března 2013

MOBY DICK: Velmi příjemná a uvolněná setkání

Nesmírné schopnosti, neislámské chování, rozzlobení národní umělci, vstřícnější tvář, působivé složení chemických látek, vstřícnější tvář, papež Jednička, přátelská fiskální konsolidace a jemní estéti
***********************************

Sobota 9. března 2013
V Česku je vlaho. Příjemné počasí na golf.

Ve věku 55 let zemřel na berounském golfovém hřišti exmanažer Mostecké uhelné společnosti, exmajitel Vysoké školy finanční a správní, vlastník televizních společností Metropol TV a TV Pětka miliardář Luboš Měkota, údajně nezákonně trestně stíhaný za údajné vytunelování MUS, kvůli čemuž měl obstaveny miliardová konta ve Švýcarech a stamilionové majetky v Česku.

Mrtvá Kočka: "Jak může být trestní stíhání nezákonné?"
Žena Moby Dicka: "Třeba tak, že skutky, které mu byly kladeny za vinu, nebyly trestnými činy."

Trestní stíhání proti Jekotovi a Blekotovi pokračuje.

Práškovací letoun typu Z37-A se z dosud nejasných důvodů zřítil do lesa u obce Srbce (Chrudimsko). Jeho pilot pád nepřežil. Druhý Čmelák z roje šťastně přistál.

Vedoucím ruské delegace na Chávezově funuse byl Igor Sečin, ředitel Rosněftu (investice, plánované do těžby venezuelské ropy $17,6 mld.) Čínskou delegaci vede předseda státního výboru pro rozvoj a reformy Čang Pching (půjčky Venezuele ve výši $46,5 mld.)

"V posledních letech pod vedením ústředních úřadů a díky aktivní koordinaci zodpovědných orgánů jsme včasně i vhodně vyřešili přibližně stovky tisíc případů týkajících se konzulární ochrany pro čínské občany i instituce v zahraničí. Pomohli jsme deseti tisícům čínských občanů ve stahování se z nebezpečných zemí a důsledně jsme chránili zákonná práva i zájmy čínských občanů a podniků v zahraničí." (Jang Ťie-čch',  ministr zahraničí, Čína.) V cizině podniká už 20 tisíc čínských firem. Na území cizích států žije přes 83 milionů Číňanů, za jejichž zákonná práva a zájmy je lidová Čína ochotna se zaručit. (Čísla a ochota se netýkají obyvatel odštěpenecké provincie Tchaj-wan.)

Jang Ťie-čch' rovněž oznámil, že nový čínský prezident pojede na první zahraniční cestu do Ruska, kamž ho pozval jeho kolega Vladimir V. Putin. Další pozvánky zaslali kolegové a soudruzi prezidenti Jakay Kikwet, Jacob Zuma a Denis Sassou-Nguesso. Takže po Rusku pojede do Tanzánie, Jihoafrické republiky a Konga. Nový prezident Číny uskuteční tyto návštěvy "ihned po nástupu do funkce".
Mrtvá Kočka: "A kdo to bude, a kdy bude zvolen?"
Žena Moby Dicka: "Kdo to bude se ví od listopadu a zvolen bude někdy v březnu."
Mrtvá Kočka: "Nic mimořádného. Ruský prezident byl znám vlastně pět let dopředu."

Sedm zahraničních zaměstnanců libanonské stavební firmy Setraco, které 17. února unesli musulmani v severní Nigérii, bylo zavražděno. Vlády Británie, Itálie a Řecka "považují své občany za mrtvé". Libanon se neozval. Vraždou se dnes pochlubili únosci ze skupiny Ansar Muslimeen. Důvodem byly "pokusy Británie a Nigérie" o osvobození unesených (přelety letadel).
"Je to neodpustitelný čin, čistá, chladnokrevná vražda, pro kterou neexistuje omluva.“ (William Hague, ministr zahraničí, Velká Británie "ostře odsuzuje" zabití britského rukojmího Brendana Vaughana.)
Žena Moby Dicka: "Že ostře neodsoudil zabití dalších šesti rukojmích?"
Mrtvá Kočka: "Ti mají své vlastní ministry zahraničí."

Z sunnitsko-šíitské fronty: 19 lidí zabito při dvou sebevražedných výbuších v Afghánistánu. Chuck Hagel (nový US ministr obrany), který je v zemi na zahraniční návštěvě, nebyl zraněn.

Mohamed Ahmadíneřád (Írán, prezident) byl usvědčen, že se objímal se ženou. Konkrétně s Elenou Frías, matkou zesnulého venezuelského vůdceho Hugo Cháveze na jeho funuse. Ostatní íránští neřádi z řad duchovních i politiků se mohou vzteky zjevit. Prezident se prý dostal "pod palbu kritiky" za své neislámské chování.
Mrtvá Kočka: "Pod jakou palbu se dostane, až se vrátí domů?"

A je to jasné: Prezidentské volby v Keni už v prvním kole vyhrál s přesvědčivým ziskem 50,07 % místopředseda vlády Uhuru Kenyatta, syn otce zakladatele a prvního keňského prezidenta Jomo K. (Během noci bylo pro něj dopočítáno 0,04 %. Je hlášeno velké množství neplatných hlasů.) Tentokrát bylo při volbách zabito jen 19 lidí, minule to bylo asi 1.000, na čemž prý měl vinu právě Uhuru a jeho výzvy k mezietnickému násilí. Premiér Raily Odinga, druhý na pásce, již dříve oznámil, že výsledky voleb právně napadne.
Malik Obama ve svém obvodě nezvítězil, a nestane se guvernérem. Barack Keňu nenapadne.

Neděle 10. března 2013
Před 65 lety, několik dní po uchvácení moci, zavraždili komunisté Jana Masaryka.

Miloš Zeman (prezident, Česko) zaměstná na Hradě předsedu Zemanovců Vratislava Mynáře jako kancléře.
Mrtvá Kočka: "A co deklarovaná nadstranickost?"
Žena Moby Dicka: "Mynář již nebude více kandidovat na předsedu Strany práv občanů Zemanovců."
Miloš Zeman: "Mynář byl předseda mého volebního výboru a prokázal nesmírné organizační schopnosti, které jsou v této práci nezbytné."
Než se Vráťa zaučí, bude mu sekundovat exkancléř Jiří Weigl.
Mrtvá Kočka: "A třeba ho doučí i anglinu."
Další možný důvod dočasného pokračování exkancléře Weigla na Hradě: Má bezpečnostní prověrku, což Vratislav Mynář zatím nemá.

Mluvčím hradu se stane mluvčí Zemanovy kampaně šestadvacetiletá Zemanovka Hana Burianová, předsedkyně místní organizace SPOZ.
Mrtvá Kočka: "Kampaň zřejmě pokračuje."

Zahraniční odbor Hradu povede Hynek Kmoníček, expert na Středně Blízký Východ. Domluví se arabsky i hebrejsky.
Mrtvá Kočka: "Budeme sledovat, s kým se bude domlouvat, Mlhošu."

Mezi Jindřišskou, Příkopy a Panskou postaví developeři nové kanceláře, které hlavnímu městu tak zoufale scházejí.
Žena Moby Dicka: "Památkářům nevadí, že se bude bourat v památkově chráněné zóně Václavského náměstí?"
Stevan Tennant (společnost Ballymore, irský investor): "Historické budovy a čelní fasády by měly zůstat zachovány."
Zvláštní je, že památkáři zakazují v Praze 2 střešní okna do dvora.

V noci zase hořel barák. Stovka hasičů hasila až do rána. Zahynulo nejméně osm lidí, z toho sedm dětí. Není jasné, co požár v domě, kde bydleli místní Turci, způsobilo. Stalo se ve městě Backnang (jihozápad SRN).

Další demošky proti korupci, nezaměstnanosti a drahé elektřině proběhly v Bulharsku. V nemocnici zemřel třetí sebeupálený nešťastník.

Další demošky egyptských ultras. Soud v Port Saídu potvrdil tresty smrti pro 21 chuligánů místního fotbalového fanklubu, kteří se podíleli na loňských bitkách, při nichž bylo zabito 74 lidí. V Port Saídu vládne zuřivá nespokojenst. V Káhiře (odkud je vloni napadený klub) panuje zuřivá spokojenost, v jejímž rámci byli zabiti další dva lidé. Nemocnice hlásí 65 přijatých zraněných.
Žena Moby Dicka: "Dost zraněných raději do nemocnice nejspíš nešlo."
Mrtvá Kočka: "Aby nebyli po vyléčení popraveni."

Rebélie vůči autoritě krále. Šíření falešných informací prostřednictvím sociální sítě. To jsou zločiny, za něž byli na 10 a 11 let odsouzeni rebelové Mohamed al-Qahtani a Mohamed al-Hamid. Dalším trestem je zákaz jejich Saudské asociace pro občanská a politická práva (ACPRA). Na Saudskou Arábii prý soud probíhal "nezvykle transparentně".
Mrtvá Kočka: "Předem se vědělo, že je jen tak nepustí."

"Rusko a Velká Británie se docela shodují v tom, jak má syrský konflikt dopadnout, tedy že má vzniknout »jednotná a demokratická Sýrie«. (Sergej Lavrov, ministr zahraničí, RF, v rozhovoru pro BBC). Lavrov uvítal "konstruktivní prvky“, jichž se nedávno dobrala Syrská národní koalice (SNC). Nicméně:
"Neúčastníme se hry o změnu režimu. Jsme proti zásahům do domácího konfliktu."
Žena Moby Dicka: "Vy jenom dodáváme zbraně vládnoucímu režimu, že kolovrátku Lavrove."
Kolovrátek: "Není na nás, abychom rozhodovali, kdo povede Sýrii, toto rozhodnutí musí učinit Syřané."
Mrtvá Kočka: "Což nepochybně činí."

"Pokud bude konflikt dále eskalovat a neobjeví se žádné řešení, do konce roku budeme mít co do činění s mnohem větším počtem uprchlíků, dvoj- až trojnásobek současného počtu.“ (Antonio Guterrese, vysoký komisař Antonio Guterrese OSN pro uprchlíky.)
Současný stav syrských uprchlíků mimo svou zemi: Milion, Lavrove. Což už je počet, který sousední země dost podstatně zajímá.
Žena Moby Dicka: "A dva miliony v samotné Sýrii."
Mrtvá Kočka: "Což OSN z nějakého důvodu nezajímá."

"Protože se Spojené státy chystají rozdmýchat jadernou válku, budeme uplatňovat své právo na preventivní jaderný útok proti sídlu agresora, abychom bránili svůj svrchovaný zájem." (Nejmenované mluvčí ministerstva zahraničí KLDR.)
To není, jak nás lživě masírují média, reakce na zákaz dovozu jachet a dalších základních potřeb, které v Radě bezpečnosti OSN uplatnily USA společně s Čínou, nýbrž přiměřená odpověď na nácvik jaderného útoku vůči KLDR ze strany USA. (Podle komunistického deníku "Haló noviny.)
2. korejská válka je podle severokorejských a českomoravských komunistů "nevyhnutelná".

Pondělí 11. března 2013
V Česku ve vyšších polohách nasněžilo.

Nově zvolený prezident Miloš Zeman začíná svůj první pracovní den. Dnes na Pražském hradě uvítal komplet diplomatický sbor. Místo v plánovaných 14:00 však dorazil o 15 minut později. Přesnost je cností králů, Mlhošu!
Mrtvá Kočka: "Nu co, akademická čtvrthodinaka."
Žena Moby Dicka: "Pan prezident potvrdil, že je akademik. Nikoli král."
Zato krátký projev, opět zpatra, tentokrát v angličtině, byl vskutku – prezidentský. Zeman představil diplomatům své tři zásady, podle nichž chce s nimi jednat: "Zaprvé musíme respektovat vlastní hodnoty a nezasahovat do vnitřních záležitostí žádné země.
Zadruhé se pokusím podporovat rozvíjející se spolupráci mezi Českou republikou a zeměmi, které zastupujete…"
(Na toto nudné téma pak věnoval další minuty.)"Třetí zásada – hodlám s vámi jednat o našem společném boji proti mezinárodnímu terorismu, který je hlavním nepřítelem civilizace. Nezáleží, jestli je to terorismus založený na náboženství nebo nějaké politické ideologii, je to prostě terorismus, který zabíjí nevinné civilisty."
Projev trval asi 4 minuty 25 sekund, a já skutečně nevím, proč alespoň některá česká média nedokázala informovat o všech těchto třech bodech.
Žena Moby Dicka: "Žádné české médium není tak chytré jako ty, tatíčku."
Mrtvá Kočka: "Což nedokazuje, že seš nějak chytrej."

Nový kancléř nadstranického prezidenta Vratislav Mynář sice již nebude více kandidovat na předsedu Strany práv občanů Zemanovců, avšak hodlá zároveň vést politický odbor Hradu, aby "mohl pomáhat Zemanovcům": "Jsem hrdý, že jsem předsedou SPOZ, a rád bych v tom pokračoval, to znamená hlásit se k SPOZ a pomáhat se splněním našich cílů a programových bodů.“
Mrtvá Kočka: "Vráťa deklaroval svou stranickost."

"Unicreditgang: Vítejte na nových stránkách. S lítostí musíme oznámit, že se nám veškeré vaše peníze někam ztratily." (Oznámení na hacknutých stránkách nejmenované banky. Stránky vypadly na pět minut.) Nejde o útok DDoS, ale o důsledek mazaně zvoleného hesla administrátora stránek "Banka123".

Budovu, kde v Caracasu sídlí volební komise, obklíčily tisícihlavé davy místních Lidových milicí. Když se přišel registrovat současný dočasný prezident Nicolás Maduro, spolubojovník padlého venezuelského prezidenta Cháveze, mohly se zbláznit nadšením. Kandidátovi opozice Henrique Caprilesovi zabránil dav ve vstupu do budovy, takže se nemohl včas registrovat. Capriles požádal proto komisi o prodloužení doby pro zápis.
Žena Moby Dicka: "No moment, a co dělala policie?"
Mrtvá Kočka: "To se naši dědečkové ptali r. 1948 taky."

Ústavní většina schválila ústavní změny, takže všechna rozhodnutí ústavního soudu, přijatá před rokem 2012 přestala platit – včetně zrušení zákona o povinné registraci voličů. Ústavní soud už nemůže jen tak zbrkle rozhodovat o zákonech, které přijme parmanent. Pro změnu zákona o povinné registraci voličů hlasovalo 265 poslanců, proti 11; 33 se pro sichr hlasování zdrželo. Evropská komise  změnu ústavy přezkoumá, a pokud se jí nebude líbit, napadne ji u soudu. Protože se jedná o členskou zemi EU Maďarsko.
Žena Moby Dicka: "Kde má fašismus už tradici."
Mrtvá Kočka: "Kdežto u nás má tradici komunismus."
Žena Moby Dicka: "Není nad demokratickou tradici západních zemí!"
Mrtvá Kočka: "Myslíš tradici appeasementu?"

Prvky C, H, O, N, S, P. Toto "působivé složení chemických látek" (aneb základní kameny organického života) byly nalezeny sondou Curiosity ve vzorku, který sebrala v Galeově kráteru (Mars).

Úterý 12. března 2013

75 let od anšlusu Rakouska hitlerovským Německem. 42 % dnešních Rakušanů se domnívá, že za Ády "nebylo všechno špatné".

V 65 letech náhle zemřel PhDr. Slavomil Hubálek, absolvent Střední průmyslové školy sklářské v Novém Boru a Filozofické fakulty UK, zpovědník nešťastných vrahů.

Západní Evropu ochromily přívaly sněhu. Ve Francii na 20.000 domácností bez elektrického proudu. Auta zapadla do sněhu, vlaky stojí.

Ukazuje se, že minulotýdenní útoky DDoS na české weby mohly být provedeny i z jediného superrychlého počítače, nikoli ze sítě zotročených počítačů. Zjištění útočníka je nemožné, protože ruský provider RETN, přes kterého útok přišel, na dotazy neodpovídá.
Žena Moby Dicka: "Takže útočníkem byl poskytovatel ruské páteřní sítě RETN?"
Mrtvá Kočka: "Mlčení beru jako důkaz."

První soudce si uvědomil, že má o amnestii "rozhodovat", nikoli ji "odsouhlasit". Přemysl Špicar, soudce plzeňského krajského soudu, odmítl amnestovat podezřelého Jaroslava Š., který jel v nelegálním lihu. Jarda se pět let schovával v Jižní Americe a vrátil se až před dvěma lety. Přéma správně usoudil, že prodleva nebyla způsobena liknavostí české justice, a novoroční prezidentskou amnestii na jeho kauzu nevztáhl. Načež se opět ozval mediální křik proti kazisvětovi Klausovi…

Český Ústavní soud se sešel na "neformálním jednání" ohledně žaloby, podané za velezradu na exprezidenta Václava Klause. Z jednání není formálně žádný výstup. Václav Klaus si toho v Americe nevšiml.

Emeritní prezident se v USA stal členem jednoho z nejvlivnějších myšlenkových institutů Cato, jehož práce je založena na individuální svobodě, omezování přebujelého státu, volném trhu a obchodu, a mírových mezinárodních vztazích. Klaus se uvedl projevem, ve kterém mj. konstatoval: "Pokud se Evropská unie nezmění, bude na tom Evropa hůř." A hned se přátelsky pohádal s jedním ze svých zařečníků.

Jo, a prezident nepůjde před Ústavní soud. Vládní většina zamítla návrh na podání žaloby na Ivana Gašparoviče (prezident, Slovensko), který odmítá jmenovat parlamentem zvoleného kandidáta generálním prokurátorem.

Jako první zahraniční host prezidenta Zemana přibyl do naší vlasti na třídenní přátelskou návštěvu čtvrtý, nejmladší (49) syn britské panovnice princ Edward, hrabě z Wessexu (7. v klovacím pořadí na trůn) s chotí Sophií. Jsou tu na charitativní misi. Mlhoš vyjádřil radost, že první cizozemec, který ho navštívil ve funkci, je zrovna z Velké Británie, jak pravil "z mé oblíbené země".
Setkání mělo "oficiálně" charakter "soukromé" návštěvy. Na první státní návštěvu si tedy počkáme.

"Úřad kancléře prezidenta republiky nemůže být používán k propagaci jakékoliv politické strany." (Miloš Zeman, prezident, Česko, dusí nadšení hrdého předsedy Zemanovců Vratislava Mynáře, presumptivního prezidentského exkancléře.)

"Za třetí ostrov negativní deviace pak pokládám podstatnou část českých médií. Tu část, která se zaměřuje na vymývání mozků, na mediální masáž a na manipulaci veřejným míněním. Tu část, jejíž představitelé vynikají pozoruhodnou kombinací minimálních znalostí a maximálního sebevědomí." (Část Mlhošova inauguračního projevu, jež vyvolala protestní petici, kterou podepsali např. historik Petr Placák, spisovatelé Ivan Klíma a Jáchym Topol, publicisté Bohumil Doležal a Leo Pavlát, socioložka Jiřina Šiklová a další naši přední národní umělci.)
"Chtěli jsme poukázat na něco, co si myslím, že je velmi závažný a hrubý útok na demokratický systém v této zemi, protože k němu svobodná média neodmyslitelně patří.“ (Petr Placák, exdisident, České exdítě, roajalista, šéfredaktor "studentského politicko-kulturního měsíčníku" Babylon. Jde o časopis, placený Ministerstvem kultury, jenž je na akademické půdě rozdáván zdarma. Tento plátek nenárodní umělec Milan Knížák označil realisticky jako žumpu.)

Mrtvá Kočka: "Potrefená husa se ozvala."

Placák a spol. vyzvali premiéra Petra Nečase, předsedu Senátu Milana Štěcha, předsedkyni Sněmovny Miroslavu Němcovou, předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga, předsedu a místopředsedu ČSSD Bohuslava Sobotku a Michala Haška, a nezapomněli ani na předsedkyni LIDEM Karolínu Peake, aby okamžitě jasně a jednoznačně odpověděli, co s tím jako udělají.
Mrtvá Kočka: "Zapomněli na papeže."
Žena Moby Dicka: "Nezapomněli, ale papež zatím není."

Wikipedie uvádí, že Petr Placák je zaměstnán na Úřadu vlády ČR jako šéfredaktor vládního informačního serveru o Evropské unii Euroskop.cz, takže vlastně úkoluje svého šéfa.
Mrtvá Kočka: "Tomu se říká chucpe."

"Autoři petice označili prezidentovo vyjádření za útok na svobodu projevu v České republice a útok na pluralitu. Přitom drtivá většina médií během prezidentské volby, a nejen jí, prokázala a prokazuje, že jim o žádnou pluralitu a svobodu slova nejde. Drtivá většina z nich bojovala za Karla Schwarzenberga. Drtivá většina médií podobně nekriticky podporuje cokoli, co přijde z Bruselu, Berlína či Washingtonu. Kdo nejde s EU a Schwarzenbergem, jde proti nám – to je postoj většiny médií. Tohle přece není pluralita a demokracie.“ (Jaroslav Doubrava, senátor, Severočeši.cz.)

"Ale pokud ony (osobnosti) zaútočily na můj inaugurační projev, tak se domnívám, že útočí na svobodu mého slova.“ (Miloš Zeman, prezident, Česko.)
Mrtvá Kočka: "Hezkys jim to řekl, Mlhošku."

Další panelák nevybuchl. Jeho 30 obyvatel bylo šťastně evakuováno na nešťastný městský úřad. Od rána pročmuchávají pyrotechnici sedmipatrový dům ve Velkých Hamrech na Tanvaldsku, kde si v 5. patře uschovával jeden skrytý rebel "větší množství chemikálií" na výrobu výbušnin. Byl zabaven teroristy tolik oblíbený  výbušný pentrit. Zadrženým teroristou je – policajt.

Dva liberečtí vrazi vyfásli 25 a 21 let. Pobodali taxikáře, a pak ho hodili do kufru jeho auta, kde v bolestech zemřel. Uloupili mu 4.000 Kč. Možnáže se ještě odvolají do Haagu k soudu pro lidská práva.
Mrtvá Kočka: "Lidská práva náležejí jen lidem."

Rosen Plevnelijev (prezident, Bulharsko), konečně našel někoho, kdo je ochoten vést přechodnou úřednickou vládu. Bulharským premiérem se stává Marin Rajkov, dosavadní bulharský velvyslanec ve Francii. A když už je tak hodnej, tak mu na krk ještě hodili ministerstvo zahraničí.
"Tato vláda by měla posílit důvěru ke státním institucím na základě transparentnosti a občanské kontroly." (Rosen Plevnelijev.)
Žena Moby Dicka: "Što éto takóje »občanská kontrola«?"
Mrtvá Kočka: "Zeptej se Placáka."

Výsledky dvoudenního referenda o příslušnosti Falkland ke Spojenému království: K urnám přišlo 92 % voličů, a výsledek je 1497:3 pro.
"Je to neskutečné, je to úžasná zpráva. Tohle je vzkaz světu: Podívejte se, to jsme my, Falklanďané, a tohle si přejeme.“ (Alex Olmedo, původem z Chile.)
"Vůle obyvatel nemá patřičnou váhu, když jde o řešení mezistátního teritoriálního sporu." (Cristina Fernández, prezidentka, Argentina). Na Malvíny se všichni současní obyvatelé přistěhovali, nebo jejich předci. Nikdo z nich není původním obyvatelem. Kdežto v Argentině…
Mrtvá Kočka: "No moment, mezi oprávněné voliče nebyli zahrnuti tučňáci?"
Žena Moby Dicka: "Nikoli. A současní zde usídlení Velšané zůstávají věrni královně."

Ve Vatikánu začala akce "Volba papeže". Ráno se 115 kardinálů nastěhovalo do svých hotelových cel. Pak se společně pomodlili, složili slib mlčenlivosti, a navečer už zasedli v konkláve. Kdo zvítězí?
Žena Moby Dicka: "Afrika nebo Jižní Amerika."
Mrtvá Kočka: "Anebo Itálie."
Žena Moby Dicka: "Ale 80 % římských katolíků žije na jižní polokouli!"
Mrtvá Kočka: "Ale přes polovinu volitelů jsou Evropané, a polovička z nich Italové."
Žena Moby Dicka: "Ale Italové Itala nechtějí."
Konkrétně: nechtějí konkrétního Itala. Milánský arcibiskup Angelo Scola možná popuzuje tím, že "pěstuje živé styky s islámem a Východem".
Mrtvá Kočka: "Zkuste zvolit Chomejního, třeba by to vzal jako vedlejšák."

Vatikánská televize přináší přímý přenos komínu ze Sixtinské kaple. Večer se na černém nebi objevil černý kouř.

Středa 13. března 2013
Před 70 lety skončila bitva u Sokolova.

V Česku napadlo místy pár cenťáčků sněhu. Jsou hlášeny desítky automobilových havárií. Má být hůř.

Koalice se snaží rozvlnit veřejný zájem předstíraným bojem o ministerstvo obrany.
Žena Moby Dicka: "Žádný zájem, žádný boj."
Mrtvá Kočka: "Žádná obrana."

Česká vláda ruší sKarty. Tedy zrušila by je, kdyby s návrhem na jejich zrušení nepřišel Senát. Místo toho byl "předběžně podpořen" plán Ludmily Müllerové, ministryně práce a sociálních karet (TOP 09) na drobounké úpravy projektu.
Mrtvá Kočka: "Aby se chudině vyhovělo a sKarta zůstala."
Ministryně požaduje, aby sKarty zůstaly povinné. Ta drobná změna je, že si ji žebrota od letošního října bude nucena vyzvednout, a to přímo ze zákona.
Mrtvá Kočka: To je dle paní Müllerové ta »vstřícnější tváři sKarty«…"
Premiér Petr Nečas (ODS) však slyší některé nespokojence, nejen z řad veřejnosti, ale i ODS, a "uvažuje i o odstoupení od projektu". Podle jedné varianty by sKarty byly zavedeny alespoň jako průkazka příjemce sociální dávky.
Žena Moby Dicka: "Což je přesně věc, kterou napadal ombudsman."
Mrtvá Kočka: "Ale zase by se dalo vydělat chudobnému dodavateli dalších čteček na další karty."
Moby Dick: "A co takhle přidat to do funkčností tolik osvědčené Opencard, soudruzi???"
A aby na tom nebyla zle ani Česká spořitelna, která od státu nedostane zdarma početný kmen sociálních závisláků, bude se jednat i o "kompenzaci" za tento ztacený kšeft ve výši nejméně 300 milionů kaček.
Mrtvá Kočka: "Na chudých se nejlépe bohatne."

Česká vláda souhlasí s vydáním dluhopisů na 99,9 mld. Kč, aby mohla všem upírům vyplatit alespoň část kompenzací. Dluhopisy jsou splatné za 55 let.
Žena Moby Dicka: "Marně pátrám, které zemi bych svěřila na 55 let své peníze, kdyby byl rok 1958."
Mrtvá Kočka: "Máš širokou škálu, a můžeš to vzít podle abecedy – od Argentiny až po Zimbabwe."
Žena Moby Dicka: "Asi bych to zkusila se Spojenými státy."
Mrtvá Kočka: "Důvěřivče bez paměti."

Ochranka prezidenta Miloše Zemana chytila poblíž jeho stodůleckého sídliska dva občany, kteří ze stavby, vlastně ještě bourání obchodního centra Lužiny, odebírali kovové předměty. Provinilce si odvedla policie, která též odtáhla jejich stříbrnou fabii.
Žena Moby Dicka: "Fabie byla taky kradená!"
Mrtvá Kočka: "Asi měli rádi barevné kovy."

Český prezident Miloš Zeman poobědval s českými hejtmany. Nedorazil pouze pražský primátor Bohuslav Svoboda, jenž se z prezidentské hostiny omluvil. (Ne, nepodával se buřtguláš, ale pečená kachna, čokoládový dezert a červené i bílé moravské víno.) Bohouš tím pádem nemusí jet na dobrovolnou brigádu k Zemanově tvrzi v Novém Veselí, kde budou hejtmani korporativně sázet stromky u rybníka.
Na pořadu jednání byly prý i fundamentálnější věci, avšak šlo o "velmi příjemné a uvolněné setkání a témata tomu odpovídala", jak se nechal slyšet jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD).

Mrtvá Kočka: "Takže nikdo neotravoval s komunistickými estébáky a politruky v krajských radách."

Dvě neohrožené české turistky, které cestovaly z Íránu přes Pákistán do Indie, byly v pákistánské provincii Balúčistán (hlavní město Kvéta) vyvlečeny z mikrobusu a uneseny. Policejní hlídka byla zkušeně pacifikována. Obě čtyřiadvacetileté dívky, Antonie a Hanka, netušily, že jsou "neohrožené"…

"Zbavit se půjček v zahraničních měnách je pro mě základní záležitostí suverenity." (Viktor Orbán, premiér a vůdce Maďarska hodlá zařídit, aby malé a střední firmy "vyměnily" své devizové dluhy za forintové. Není totiž "zdravé, aby maďarský bankovní systém ovládali cizinci".) Po vůdceho projevu klesl forint o procento, čímž se zvýšily dluhy všech Maďarů v zahraničních měnách.

Německá banka Commerzbank potřebuje vyplatit jak Allianz, tak německou vládu. Proto navýší kapitál o pár drobných – 2,5 miliardy €. Oznámila to asi v  11:10 SEČ. Načež její akcie začaly prudce padat. Za půlhodinu z 1,35 na 1,21 € za kus, tedy asi o 10 %. Do zavření burzy se pokles konsolidoval na 1,25 €.
Mrtvá Kočka: "To je divné navýšení."

Německá kancléřka Anděla Merkel označila v tomto předvolebním čase posthenleinovský Svaz vyhnanců za "stavitele mostů v Evropě".
Žena Moby Dicka: "Što éto takóje »stavitelé mostů«?"
Mrtvá Kočka: "Ženisté."

Vládnoucí musulmanská strana Ennahda v koalici se dvěma nevěreckými stranami a nezávislými poslanci splichtila novou tuniskou vládu. Premiér Ali Larayedh má v parlamentu 139 hlasů, což je o 30 více než potřebuje. Pohodlná většina! Tunisko však i nadále trápí chudoba a vysoká nezaměstnanost, ekonomika země je značně nestabilní.
Mrtvá Kočka: "A to ani nezavádějí sKarty."

Večer byl zvolen nový papež. Je to argentinský kardinál Jorge Mario Bergoglio.
Žena Moby Dicka: "Narodil se v Argentině italským přistěhovalcům."
Mrtvá Kočka: "Takže Italové tam mají přece jen našince."

Nový papež si vybral nové jméno. Od nynějška se jmenuje František, toho jména první.
Připomeňme, že právě před dvěma týdny Mrtvá Kočka nadhodila, že by si římští katolíci za hlavu své církve mohli zvolit "možná nějakou Jedničku."
Protože je však František I. první, tak je také jediný, a není nutno řadovou číslovku vůbec užívat.

Čtvrtek 14. března 2013
Březnová zima se činí. Sníh padá, fujavice fuje a teploty klesají hluboko pod bod mrazu.
Mrtvá Kočka: "Ještěže máme to globální oteplení, jinak bychom snad umrzli."

Premiér Petr Nečas tím, že podpis amnestie nekonzultoval s vládou "znemožnil posouzení dopadů amnestijního rozhodnutí prezidenta republiky…, čímž překročil svou pravomoc a rezignoval zcela na úlohu ústavní pojistky“. (Milan Štěch, předseda Senátu (ČSSD) a Miroslav Antl, předseda ústavně-právního výboru (nezávislý senátor za ČSSD, exKSČ, Šarmantní osobnost roku 1999, expolicejní plukovník, který r. 2002 nabořil svůj služební vůz podnapilý (0,52 promile, není to moc, ale nemá se to, aby se třeba nehavarovalo), k čemuž se čestně přiznal, načež se nečestně a úspěšně vyhýbal převzetí obsílek…) požádali nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, "aby prozkoumal, zda se premiér Petr Nečas (ODS) podpisem novoroční prezidentské amnestie nedopustil trestného činu." Premiér Petr N. je jim nějakej podezřelej, a to ze zneužití pravomoci úřední osoby. Možná zneužíval nevědomky, pak by šlo jen o nedbalost.
Žena Moby Dicka: "Chtějí přistihnout Nečase v nedbalkách."
Mrtvá Kočka: "Jen aby si vyzvedával obsílky!"

ÚS, přesněji soudce zpravodaj Vojen Güttler, odmítl stížnost na vazbu, již podal exposlanec Petr Kott (exODS, později v gangu Davida Ratha) pro její "zjevnou neopodstatněnost". Jiný senát ÚS totéž vyhlásil o podobné stížnosti dalšího člena Rathova týmu Martina Jireše.

Zato poslanec David Rath (exhejtman exČSSD) byl na dvoumilionovou kauci "propuštěn z vazby", a to Okresním soudem pro Prahu-východ. David sedí dál, neb propuštění je "nepravomocné" – státní zástupce si podal stížnost ke krajskému soudu.

Statistici spočítali, že ČR měla na silvestra 10 milionů 516 tisíc jedno sto obyvatel. Dětí se narodilo 108.600, což je o 97 méně než předloni, ale pořád ještě o 400 více než zemřelých. Vzácně rovnovážný stav narušuje příliv imigrantů, jichž bylo vloni 30.300. Minus odliv 20.000 vystěhovalců dává vzestup 10.300 cizozemců. Předloni to bylo o 6.600 více, takže i tato vlna se snižuje.
Žena Moby Dicka: "Česko je země pro deset milionů lidí. Není třeba, aby nás bylo dvacet milionů."

Koalice: Bojem v boj!
Předseda ODS Petr Nečas (premiér) a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg (místopředseda vlády) se dohodli na tom, že ministrem obrany bude Vlastimil Picek. Rozneslo se to v médiích, z čehož je velmi rozvrkočená předsedkyně LIDEM Karolína Peake (místopředsedkyně vlády, týdenní exministryně obrany, která Picka vykmitla, načež bylo vykmitnuto jí.) Nemá smysl opakovat rozzlobená slova Karolíny.
Mrtvá Kočka: "Vono se to hodně opakuje."
Žena Moby Dicka: "Kdy už se Peake naučí nejdřív mluvit se šéfem, než bude reagovat na mediální zvěsti?"
Mrtvá Kočka: "Až pochopí, že není premiérka."

"Nejsme Nikaragua, aby se generál stal ministrem obrany." (Karel Sch. vloni v létě, když se Picek převlékl z generálského do civilu.)

Křehká koalice ozbrojených disidentů ze skupiny Seleka a lidí prezidenta Françoise Bozize se rozpadla. Projevilo se to tak, že rebelský ministr obrany Michel Djotodia převzal kontrolu nad městem Bangassou, a to navzdory mírové dohodě, kterou Selekovci podepsali v lednu s vládou. Bozize prý porušuje mír a upevňuje si moc. Selekovský ministr pro komunikaci Cristoph Gazam-Mbeti vyhlásil dva hlavní požadavky: propuštění politických vězňů a odchod jednotek Africké unie ze Středoafrické republiky, aby konečně mohlo dojít k demokratickému střetu.

Začíná další přelomový sumýš EU. Tentokrát je rozvržen na dva dny. Před barákem, kde pod vedením předsedy Evropské komise José Manuela Barrosa a stálého předsedy Evropské rady Hermana van Rompuya (v tomto pořadí) demonstrují proti evropským restrikcím polské zdravotní sestry a další tisíce dalších odborářů.
Očekává se, že eurobyrokrati je vyslechnou: Zadlužené státy nebudou muset tak šetřit. A pokud jsou náhodou v eurozóně, nebudou muset dodržet 3% schodek HDP. A nebude se vyhazovat tolik státních zaměstnanců. Má jít o "diferencovanou, růstu přátelskou fiskální konsolidaci".
Žena Moby Dicka: "Što éto takóje »diferencovaná« konsolidace?"
Mrtvá Kočka: "Bude se týkat pouze Francie, Španělska a Portugalska."
A co Řecko? A co Polsko? A co Kypr?

Žena Moby Dicka: "Řecko už zkrachovalo. Polsko si musí pomoci samo. Kypr asi pomoc dostane. Aby ruští přátelé německých kancléřů nepřišli o půjčené prachy."
Mrtvá Kočka: "Prachy ze zločinu ruských polostátních mafií."

EU podpoří zaměstnanost mladých. Evropská investiční banka na to – hlavně malým mladým firmám – v příštích sedmi letech půjčí 60 mld. €. Tedy: nejdřív si na to bude muset někde půjčit. Jeden a půl bilionu korun!!!

"Peníze tu jsou." (Anděla Merkel, německá kancléřka.)
Mrtvá Kočka: "Nejmenujou se vona náhodou Vladimír Špidla???"

Francie a Velká Británie se dohodly, že je třeba dodat zbraně syrské ozbrojené opozici. EU by co nejdříve měla zrušit zbrojní embargo. Pravil Laurent Fabius, francouzský ministr zahraničí. Z Británie k tomu zaznělo, že "žádné rozhodnutí nebylo přijato", avšak "všechny možnosti zůstávají na stole".

"Pokud nějaký stát chce vyvolat podle něj bezodkladnou diskusi, je to vždy možné." (Nejmenované mluvčí baronky Catherine Ashton, vysoké představitelky EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, první místopředsedkyně EU.)

V EU absolutně nepanuje nad zbraněmi pro Sýrii shoda. Podle českého premiéra Petra Nečase a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga je v Sýrii zbraní už dost, a pokud bychom tam dávali další, nemůžeme zaručit, komu se dostanou do pracek.
Mrtvá Kočka: "Tak je tam dodejte i s vojáky, kteří je budou v těch prackách držet!"

Před třemi týdny ocenilo UNESCO francouzského prezidenta Françoise Hollandeho cenou Félixe Houphouëta-Boignyho za "úsilí o mír". Françoise cenu dostal za "solidaritu, kterou Francie projevila vůči africkým národům."
Solidaritou byla míněna vojenská invaze do Mali.

Žena Moby Dicka: "Françoise možná chce ještě jednu mírovou cenu."
Mrtvá Kočka: "Dala bych mu Nobelovku. Ale až po tom, co ji dostane Nicolas Winton."

Pokud se návrhu na zrušení embarga nedostane jednomyslné podpory EU, pak se vlády Francie a Británie rozhodnou poskytovat zbraně vzbouřencům samy.
"Francie je suverénní národ". (Laurent Fabius, ministr zahraničí, Francie.)
Žena Moby Dicka: "A co Amíci?"
Mrtvá Kočka: "Barack už Nobelovku mírovku má."

Si Ťin-pching, generální tajemník ÚV KSČ a vrchní velitel armády, byl dnes zvolen poslanci 12. všečínského shromáždění lidových zástupců v Paláci lidu (v anonymním hlasováním, heč!) prezidentem Čínské lidové republiky a předsedou státní vojenské komise. Si si vydobyl 99,86 % hlasů. Podporu dostal od 2.952 přítomných poslanců. Tři se zdrželi. Jeden byl proti.
"Nevíš prosímtě, kdo byl ten vůl?" (Si Ťin-pching, potvrzený vůdce lidové Číny.)
"Vím. Tomu jsem to dal stranickým úkolem. Aby to nevypadalo tak blbě."(Li Jüan-čchao, zvolený viceprezident a následník trůnu.)

Pátek 15. března 2013
74 let od Hitlerova záboru "zbytkového Česka".

Ostrava hostí 37. sjezd České strany sociálně demokratické. Očekává se, že partaj povede k vítězným volbám i nadále Bohuslav Sobotka. Zajímavější bude boj o místopředsednická křesla. Rovněž se mají jmenovat stínící ministři tak, aby byli schopni okamžitě po historickém vítězství nastoupit na uvolněná ministersta. Presumptivní ministři již mají hotové plány své práce na první tři měsíce. Trošku jim to ještě kazí současní ministři, kteří se stále odvažují měnit agendu svých úřadů.
Základní dokument ČSSD "Nový začátek pro naši zemi" obsahuje závazky zrušit rovnou daň i penzijní reformu. Pro voliče je připraven slib zvýšení minimální mzdy ze současných 8 tisíc na 12 tisíc korun měsíčně do roku 2018.
Žena Moby Dicka: "50% zvýšení minimální mzdy bude následováno 20% inflací."
Mrtvá Kočka: "A přestárlí důchodci konečně chcípnou hlady."

Tohle lid nezajímá, ten bude nadšen progresivním zdaněním s více sazbami, druhou sazbou daně z příjmu pro firmy, uzákonění majetkových přiznání při nabytí velkého majetku, zavedení kontrolních pokladen s fiskální pamětí v obchodech a restauracích, a zvýšení daňového a odvodového zatížení OSVČ. A kdyby snad navzdory těmto slibům ČSSD nedosáhla nadpoloviční většiny a potřebovala ve Sněmovně podporu?

"Pravice přivedla zemi k úpadku. Máme historickou odpovědnost to změnit, takže se nemůžeme chovat jako jemní estéti. Když bude nutná podpora komunistů, nesmí nás to zabrzdit." (Vladimír Špidla, expředseda ČSSD, evropský exkomisař pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti, ředitel neomarxistické Masarykovy demokratické akademie v rozhovoru pro Hospodské noviny.)
Žena Moby Dicka: "Nejemný neestéte!"
Mrtvá Kočka: "Burane!"

"Úkol, který mám před sebou, je jasný: Dovést sociální demokracii k vítězství v příštích volbách.“ (Bohuslav Sobotka, znovuzvolený předseda ČSSD.) V anonymním hlasování získal z celkového počtu 604 delegátů 507 hlasů, aneb 84 %.
Žena Moby Dicka: "Na Siho nemá. Ani na Gottwalda."
Mrtvá Kočka: "Jen počkej, zajíci!"

Premiér Petr Nečas (ODS) nepotvrdil mediální zvěsti o tom, že by ministrem obrany měl být Vlastimil Picek. Přesto prezident Zeman prognózuje: "V tomto případě budu zcela upřímně blahopřát panu premiéru Nečasovi k velmi dobrému výběru."

Peter Mutharika, exministr financí, požádal prý po loňské smrti svého prezidentského bratra Bingu wa Mutharika armádu o převrat, jímž by bylo zabráněno, aby se vlády nad Malawi ujala zvolená prezidentka Joyce Band. Avšak generál Henry Odillo tuto žádost odmítl. Peter M. byl zatčen spolu s 11 spiklenci, mezi nimiž jsou i bývalý prezidentův právní poradce Allan Ntata a současný ministr pro nerostné zdroje Goodall Gondwe. Proti jejich zadržení protestovaly v pondělí stovky lidí, kteří se střetli s policií.
Mrtvá Kočka: "Tohle je velezrada, volové!"

Akcie německé Commerzbank se ustálily na výšce 1,19 €. Dobrá příležitost k nákupu.
Žena Moby Dicka: "Pokud důvěřujete Commerzbank."
Mrtvá Kočka: "Pokud důvěřujete Kypru."

Čínský prezident také nakonec ustoupil ceremoniáři a představil veřejnosti novou první dámu. Je to jedna z nejznámějších čínských folkových zpěvaček Pcheng Li-jüan. Sopranistka.

Sobota 16. března 2013
Žena Moby Dicka: "Što éto takóje »folková zpěvačka«?"
Mrtvá Kočka: "Zpívá lidové písně čínských národů a komunistické častušky. V armádním uměleckém tělese. Proto je taky generálka."
Moby Dick: "A proto se její pan manžel musel stát vrchním velitelem…"
**************************
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Předem dík! >>:)) Moby Dick