pátek 1. března 2013

MOBY DICK: Vzájemné osahávání


Solární perpetuum, nesvůj lid, prezident elektik, papež emeritus, konstruktivní nedůvěra a zpívající prezidenti
*************************************************************
Sobota 23. února 2013

V Česku stále sněží, jako by se nechumelilo. Únor bílý, pole sílí. Zemedělci pláčí: Už dnes začaly klesat výkupní ceny plodin, které budou sklizeny až na podzim. Sedláci jsou spokojení.

Ministerstvo průmyslu a obchodu chce ze státního rozpočtu vyšťárat další dvě miliardy kaček (k dosavadním 11,7 mld.). Jedná se o podporu velkým odběratelům elektrické energie, aby měli na splácení podpor pseudOZElené energie. MPO chce platit těm, kteří odebírají více než 20GWh/rok.
Žena Moby Dicka: "To je vskutku výzva nešetřit!"
Na takto limitovanou státní podporu by zřejmě nedosáhly sklárny a porcelánky, u kterých je odběr elektřiny kruciální. A z čehože by se to mělo platit?
Mrtvá Kočka: "Nejspíš z dividend ČEZ, na jehož zisku se podílejí i podpory, které dostane ČEZ za narychlo nakoupená a zprovozněná solárka."
Žena Moby Dicka: "To je vskutku vynález podporného perpetua mobile!"
Mrtvá Kočka: "Odporného perpetua mobile!"

Na trase B upadl v poledne z perónu do kolejiště metra opilec. Díky nespecifikované reakci ostatních cestujících se mu nic nestalo.
Žena Moby Dicka: "V poledne, a už ožralej!"

Nejmenovaný US prezident vyjádřil obamy ze "zničujících důsledků" paušálních škrtů, které mají vstoupit v platnost 1. března.
Žena Moby Dicka: "A které v létě 2011 prosadil nejmenovaný US prezident."
V prosinci se tomu říkalo "fiskální útes" a na silvestra ho američtí zákonodárci odsunuli o 2 měsíce.
Mrtvá Kočka: "To to letí!"

Novopečený Rus Gerard Depardieu, který bydlí v mordvinské stolici Saransk (kde je trvale hlášen u kamaráda filmaře na adrese Demokratická 1, Leninova čtvrť – aby měl razítko a ruské sociální a zdravotní zabezpečení) byl nadšeně přivítán místními prostými papaláši i lidem obecným: Darovali mu válenky, vyšívanou košili a křeslo – ministra kultury (pokud se uvolí). Potom pro něj uspořádali exkurzi do velkosýrárny, velkoslepičárny a kláštera. Mordvinsko zatím Gérardovi neukázalo svou největší pamětihodnost: síť "pracovních kárných převýchovných táborů". Velký, ba doslova obrovský herec byl i přesto natolik dojat, že ze sebe dokázal dostat jen oslavná zvolání typu "Sláva Rusku! Sláva Mordvinsku!".

Včera dopadly do syrského (kurdského) města Halabu další ruské rakety: 58 mrtvých, z toho 36 dětí. Sláva Rusku!

Ozbrojená syrská protiasadovská opozice uzavřela mír s ozbrojenou kurdskou protisyrskou opozicí. Načež byl v syrskokurdské provincii Halab založen první prapor ozbrojených kurdských žen. Sláva nezávislému Kurdistánu a jeho ženám!

Bezpečnostní analytici si prohlédli záběry na YouTube a došli k názoru: Útočné pušky, granátomety, kulomety, minomety, malé typy rakety, které má k dispozici Džabát al-Nusrá, syrská frančíza Al-Kejdy, "mohou pocházet ze skladů bývalé jugoslávské armády". Zkoumání zbraní syrských teroristických mohamedánistů vyvolal článek chorvatského listu Jutarnji list, podle něhož z letiště Pleso u Zagrebu odlétá náramné množství velkokapacitních Iljušinů 76 společnosti Jordan Internacional Cargo Air. Chorvatské zbraně pak jsou přes jordánské hranice přímo do pracek teroristů.
Chorvatská vláda "kategoricky popřela", že by porušila platné zbrojní embargo vůči Sýrii.
Mrtvá Kočka: "Kdo říká, že ty zbraně prodává chorvatská vláda?"

Těsně před italskými volbami začaly expremiérovi Silviu Berlusconimu růst preference. Proti tomu se ozvaly mnohé známé italské osobnosti.
Mrtvá Kočka: "Hollande a Andělka."

Bezdomovec vrátil diamantový prsten, jenž mu omylem v hrsti drobných poskytla jistá soucitná duše. Za svou poctivost obdržel onen muž, bydlící pod mostem, $100.000. Stalo se v Kansas City, a Billy Ray má štěstí, že nepozorná Sarah Darlington projevila účinný soucit: Zřídila internetovou sbírku, a uvedená sumička se na ní sešla za pouhý týden. Sbírka poběží ještě dva týdny.
Žena Moby Dicka: "Tomu říkám splněný americký sen!"
Mrtvá Kočka: "Hmmm…"

Před třemi týdny přepadla v mexickém Acapulcu skupina maskovaných mužů plážový domek, kde znásilnila všech šest přítomných španělských turistek.
Dnes se v Acapulcu neohrožený belgický turista postavil na odpor dvěma ozbrojeným lupičům, kteří mu hodlali uzmout kabriolet Mercedes Benz. Turista byl patrně špatně informován cestovkou, pročež byl na místě zastřelen.
Žena Moby Dicka: "Cestovky pravděpodobně neinformují evropské neohrožené turisty, že Acapulco není jen vyhlášeným místem zábavy, ale dnes spíše zločinu."
Mrtvá Kočka: "Oni by možná evropští turisté byli méně neohrožení a přestali by tam jezdit…

Neděle 24. února 2013
V Česku začíná přecházet sníh v déšť. Konec zimy se blíží.

Na trase C upadl z perónu do kolejiště metra opilec. Díky nespecifikované reakci ostatních cestujících se mu nic nestalo. Stalo se hned po ránu.
Žena Moby Dicka: "Ráno, a už ožralej!"
Mrtvá Kočka: "Ještě."
Dva opilci v kolejišti metra během jednoho víkendu, to je skutečně souhra náhod. Obvykle se tak děje jenom jednou za tři dny.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek doufá, že mafiánský soudce Ondřej Havlín se "sám vzdá své funkce". 
Mrtvá Kočka: "Doufej. Když se svých funkcí nevzdali poslanci…"
Ani soudce není nedotknutelný, pakliže páše zločiny, i takový nekalý soudce může být zavřený – pravil Moby Dick už před dvaceti lety, když ještě ani nebyl Moby Dickem.
Žena Moby Dicka: "Aleže to trvalo! Co se změnilo?"
Mrtvá Kočka: "Vrchní pražský zástupce."
Připomeňme, že O.H. je zatím pouze podezřelý, přesto už byl za svoje pletichy vloni "pokáraný". Stíhání čelí krom něj i jeden státní zástupce, jeden advokát, jeden advokátní koncipient a další dva lidé, "kteří stojí mimo justici".
Mrtvá Kočka: "Mimo justici a mimo zákon."
Robert Šlachta, ředitel ÚOOZ: "Za naše detektivy mohu říci, že se jednalo o naprosto ojedinělý případ v tom, že tam fungoval klientelistický systém. Způsob komunikace, vzájemné vazby byly tak silné, že nás to velmi zarazilo."
Mrtvá Kočka: "Jenom aby vás to vono nezarazilo!"

"Ta věc má být vyvážená… Je na místě, pokud se premiér vůbec setkává a jedná se zástupci sudetoněmeckého landsmanšaftu, tak by měl chtít omluvu vůči Československé republice a občanům, kteří byli poškozeni tím, co se dělo na podzim a v létě 1938." (Michal Hašek, 1. místopředseda (ČSSD), k čtvrtečnímu projevu premiéra Nečase (ODS) v bavorském parlamentu.)
Žena Moby Dicka: "Ale Nečas se nesetal a nemluvil se zástupci sudeťáků, jen s bavorskými politiky!"
Mrtvá Kočka: "To je rozdíl?"

"Chceme změnu, nechceme trpět!" "Mafie!" "Všechny vlády před soud!" "Zloději pryč z vlády!" (Hesla na bulharských demonstracích proti vládě.)
Žena Moby Dicka: "Otázkou není, kdo nemá být ve vládě, ale kdo v ní být má. Vláda podala demisi už ve středu."
Policie v Sofii střeží vládní objekty, demošky jsou zatím sametové. S jedinou výjimkou, kterou bylo zuřivé pískání, když prezident Rosen Plevnelijev hodlal připojit a promluvit k (ne)svému lidu.
"Třiadvacet let jsme mlčeli, teď ke třeba, aby nás bylo co nejvíce, aby nás byly miliony." (Nejmenovaný organizátor bulharských protestů proti drahotě, který si tím vysloužil mohutný potlesk.)
Zatím ne miliony, ale až 200.000 lidí se očekává na shromážděních nejen v Sofii, ale i v Plovdivu, Pazardžiku, Blagoevgradu a rovněž v cizině. Bulhaři se houfují ve Vídni, Mnichově, Londýně nebo Athénách.
Nesvůj lid požaduje zrušení faktur za elektřinu, počínaje minulým prosincem a exemplární potrestání členů energetického regulačního úřadu. Zároveň by ve všech regulačních orgánech měla být zastoupena polovina občanů.
Mrtvá Kočka: "A kdo určí, kdo je občan a kdo neobčan?"
V bulharském energetickém regulačním úřadu je právě teď volno: Podle agentury Muška na Stěně bylo včera tajně odvoláno všech jeho sedm členů.

Hamíd Karzáí (prezident, Afghánistán) vyzval USA, aby stáhly z provincií Vardak a Lógar své speciální jednotky. Kvůli nim je prý v oblasti "nestabilita" a "vznikají tam nelegálně vyzbrojené skupiny, které ochromují bezpečnost". Pan prezident nejspíš myslí jednotky Tálibů.
Mrtvá Kočka: "Ale ti jsou legálně ozbrojení. Když je vyzbrojil pan prezident."
Žena Moby Dicka: "Nepřeháněj! Jenom jim dal na zbraně peníze."
Mrtvá Kočka: "Které dostal od Američanů."

"Ozbrojené skupiny na severu Mali jsou stejně dobře vyzbrojené jako pravidelná armáda." (Laurent Mariko, plukovník nejmenované armády.)
Mrtvá Kočka: "Taky mají klacky a kameny?"
Ne, jsou na tom trochu líp: Při odraženém útoku na Gao zanechal místní frančíza Al-Kejdy na místě: americké útočné pušky M-16, pušky české výroby pro elitní odstřelovače, několik ruských raket pro odpalování z vrtulníků, raketomety, granáty ráže 155 milimetrů, výbušniny s odpalovacím zařízením a taky uniformy několika jednotek malijské armády.

Papež Šestnáctka opět vyprodal při svém posledním nedělním šou Svatopetrské náměstí. Slíbil 100.000 diváků, že je "neopustí".
Žena Moby Dicka: "Hlavně aby věřící neopustili Benedikta, až přestane být papežem."

První den italských parlamentních voleb odvolil v Miláně i zvrhlík Silvio Berlusconi. Před volební místností se na něj vrhly tři revoluční Ukrajinky z občanského sdružení Femen. Ačkoliv sněžilo, byly oděny ve stylu "ober ohne" (busenfrei, barbusig, topless, holoprsa). Femenky ho nemají rády kvůli jeho zločinům na ženách. Vyvrcholením Berlusconiho hříchů je dle agentury ČTK "obvinění ze styku s nezletilou prostitutkou".
Žena Moby Dicka: "Obvinění je vždy největší hřích."
Mrtvá Kočka: "Hned po antievropském nacionalismu."

"Bylo by chybou podnikat opatření, která by se stala další brzdou spotřeby a investic. Letos žádné další úsporné kroky nejsou zapotřebí. Od daňových poplatníků jsme už žádali hodně." (François Hollande, prezident, Francie, na pařížské Zemi živitelce.) Vloni se zvyšovaly daně, příští rok se sníží výdaje. Pro letošek stačilo, že se deficit veřejných financí snížil s předloňských z 5,2 % HDP na loňské 4,5 %. "Připouštím, že to nebudou tři procenta, ale jdeme správným směrem." Evropská komis to vidí na 3,7 %. A kde jsou tedy ta tři nutná procenta k udržení eura???
Žena Moby Dicka: "Velkým evropským zemím nevadí, že nedostanou evropské dotace, které jsou podmíněné 3 % schodku."
Mrtvá Kočka: "Velké evropské země je stejně dostanou."
Moby Dick: "Hele, a tohle není »antievropský nacionalismus«?"
Mrtvá Kočka: "Ne, to je evropský nacionalismus."

Na slavnostním večeru byly v Holywoodu vyhlášeny výsledky letošních Oscarů. (Více jiní jinde.)
Zmiňme jen vyjádření íránského ministra kultury Mohameda Hosejního, jenž pravil, že vítězný snímek Argo si ty Oscary "nezaslouží po technické, ale ani po umělecké stránce". Írán pravdu o oněch událostech (při kterých byli zatčeni američtí špioni, tvářící se jako diplomaté) natočí vlastní film, jenž ony děje, udavší se před 33 lety uvede na pravou míru. Tak, jak ty skutečnosti vidí sami Íránci.
Drobnou ukázku svého pohledu Íránci již nabídli – na snímcích, určených očím íránského lidu, zamalovali první americké dámě Michelle O. dekolt a hříšně nahá ramena.
Ostatně – proč vůbec Michelle vystupovala (i když jen prostřednictvím telemostu) na slavnostním večeru? Vyvolává to oprávněnou otázku:
"Proč se manželka amerického prezidenta objevila právě tehdy, když je oceněn protiíránský film"?
Žena Moby Dicka: "To neřeš. Manželky v normálním světě konají různé normální činnosti, které mohamedán nepochopí."

Rovněž byly neslavnostně vyhlášeny Zlaté maliny. Nejhorší film roku 2012 Twiligh sága: Rozbřesk 2 získal celkem 7 Malin v kategoriích nejhorší herečka (Stewart Kristen), nejhorší režie (Bill Condon), nejhorší vedlejší mužská role (Taylor Lautner), nejhorší celkové obsazení, nejhorší remake a nejhorší pokračování. Celý upírský seriál už vydělal nepochopitelných 16 miliard Kč (v přepočtu).

Pondělí 25. února 2013
65. výročí převzetí moci komunisty v ČSR.

"Hledáme se a osaháváme se navzájem." (Jiří Dolejš, místopředseda KSČM, v reakci na kritiku "personální politiky" své partaje v koaličních krajských radách s ČSSD.)
Žena Moby Dicka: "To musí být pohled, jak se radní hledají a navzájem osahávají!"
Mrtvá Kočka: "Že si socialisté nerozsvítí?"
Protože to by hned viděli, že se kromě estébáků a politruků spolčili také – s komunisty.

Soudružka učitelka a poslankyně Marta Semelová se u Gottwaldova hrobu na Olšanech opět pokusila o trestný čin znevažování obětí komunismu. Památku masového vraha si připomnělo několik desítek starších bolševiků i několik mladistvých hošíků, kteří na hřbitov přitáhli pod rudými prapory se sovětskými symboly a podobiznou dalšího masového vraha Vladimíra Iljiče "Lenina" Uljanova.
Žena Moby Dicka: "Gerard D. z Leninovy čtvrti, Mordvinsk, nedorazil."
Mrtvá Kočka: "Asi mu nedali včas vědět."

Víc lidí se účastnilo mnoha akcí protikomunistických. V Nerudovce bývalí studenti, které (nezákonně ozbrojené) Lidové milice nepustily r. 1948 k prezidentu Benešovi, na Staromák dorazilo asi tři sta lidí. Další akce probíhají po krajích – ale ne kvůli "Vítěznému Únoru", avšak kvůli současnému vošahávání socialistů s komunisty.

"Říkám obecně ano, ale neříkám kdy a přesně za jakých okolností, protože je to všechno někde na horizontu." (Jiří Rusnok, exministr financí (ČSSD), člen NERV po hodinovém setkání s prezidentem eklektikem Zemanem, na němž mu Mlhoš nabídl flek v bankovní radě ČNB.)

"Že byl za korupci obviněn státní zástupce, bylo překvapivé jak pro mě, tak i pro kolegy, se kterým jsem mluvil. Nepamatuji se totiž, že by nějaký státní zástupce byl stíhaný pro úplatky."
(Jan Lata, člen výkonného výboru Unie státních zástupců, o kauze Havlín.)
Mrtvá Kočka: "A pro co tak obvykle bývají stíháni státní zástupci?"

Po zneuctění úrodného Polabí, se další český obchodník se sluncem snaží zneuctít i ukrajinskou černozem. Jedna pražská ekofirma chce do toho vrazit 10 miliard Kč, čtvrtinu už "proinvestovala".
Mrtvá Kočka: "Na úplatky?"
Má zato už od ukrajinských úřadů přislíbené zbytečně úrodné pozemky a nehynoucí podporu investic. 
Mrtvá Kočka: "Nehynoucí do doby, než přijdou ukrajinským domácnostem faktury za elektřinu."

Po vyhlášení předběžných výsledů italských voleb, které skončily dnes v 15:00 SEČ, je jasné, že nastal "pat".
Žena Moby Dicka: "Pat v halmě? V nerozhodné situaci jsou totiž tři bloky."

Japonci nadávají Italům: Jen náramně posílil, ač tisknou peníze tak rychle, jak to stihnou rotačky.

"Evropa" je z Italů "zděšena": Euro padá, ačkoliv se rotačky už zadřely po "uvolňování" stovek miliard. Evropské burzy padají.

Italové nadávají Evropě: Už nehodlají svými daněmi a úsporami financovat další nezodpovědné členy eurozóny (Řecko a Francii). Po zvednutí daní z nemovitostí v zemi, kde se hojně bydlí ve "svém", začínali lidé o to "své" přicházet – když za vlastní domky a byty nedokážou platit daně!

Není divu, že německými a francouzskými politiky prosazovaný technokrat "centrista" Mario Monti a jeho narychlo spíchnutá partaj získali jen 9,1 % hlasů.
Vítězem je "křesťanský komunista" Pier Luigi Bersani se svou "levicovou" koalicí – 29,5 %.
Ale jen o desetinková pánská prsa před "středopravicovým" seskupením Silvia Berlusconiho, jenž přes odpor italských a evropských intelektuálů obdržel 29,1 %.
Bersani má díky prémii pro vítěze (moudrý vynález!) dostatečnou většinu ve Sněmovně, ale v Senátu mu jeho 31,6 procenta a 113 z 315 volených křesel nestačí.
Berlusconiho Lid svobody (PdL) zde dostal 30,7 % hlasů, avšak vlivem rozdílně velkých volebních obvodů bude mít 116 křesel. Senát má 326 členů, z toho 11kusů – zřejmě pod vlivem tradice Římského císařství – své senátorství  vyfasovalo na doživotí (bývalí prezidenti a jiní ústavní činitelé).
Mrtvá Kočka: "To je tedy na tom papež líp."
Třetím černým vzadu se stal Beppe "Detonátor" Grillo a jeho Hnutí pěti hvězdiček s 25,6 % podporou.

Žena Moby Dicka: "Co by za to některé velké české strany daly!"
Mrtvá Kočka: "Bývalé velké."

Beppe Grillo je obviňován z populismu a útokům proti ústavním činitelům. Hle: "Úřad prezidenta nás ročně stojí 240 milionů eur. Náš prezident bere třikrát tolik co Barack Obama. Italský velvyslanec dostane měsíčně 20.000 eur – zatímco Anděla Merkel jen 9.000. Tak jak po někom chcete, aby se obětoval? Buď všichni, nebo nikdo."

Člověka maně napadá, jak lehce by bylo lze takový populismus odrazit, že, páni velvyslanci a pane prezidente?
Mrtvá Kočka: "Ten Beppe ale umí dobře grillovat!"

Bojko Borisov, úřadující premiér v demisi, Bulharsko, byl pověřen prezidentem Rosenem Plevnelievem sestavením nové vlády – což odmítl.

Raúl Castro, 1. tajemník Komunistické strany, prezident, premiér, generál, prostě Vůdce (Kuba) se projevil před poslanci, jimž sdělil, že se nechal zvolit už naposled. V roce 2018 odstoupí, a vůdcovství se ujme jeho zástupce a místofunkcionář Miguel Díaz.
Mrtvá Kočka: "Hlavněže máte tuhle socialistickou demokracii tak pěkně nalinkovanou."

Do kazašského města Almaty se sjíždějí velmoce (pět stálých členů Rady bezpečnosti OSN plus Německo), aby vymluvili Íránu jeho jaderný program. MnS zaslechla, že by rády snížily některé sankce, ale Íránci musí alespoň něco veřejně slíbit.

Úterý 26. února 2013
"Rozhodl jsem se přes odpor našeho zastupitelského klubu, že odstoupím k 1. březnu z funkce radního proto, abych nenarušil další chod koaliční smlouvy a umožnil nadále vládnout levicovým stranám v kraji." (Václav Kučera, KSČ(M), major pohraniční stráže, rezident komunistické kontrarozvědky, kde byl veden jako "Jan Zeman", ideový spolupracovník StB, zůstává předsedou klubu komunistických zastupitelů.)
Rezident nebyl žádný svedený chudák. Řídil důvěrníky a agenty StB.
"Ctíme jeho osobní integritu a jeho rozhodnutí. V žádném případě jsme se ho nesnažili jakýmkoliv způsobem ovlivňovat.“ (Petr Braný, předseda Krajského výkonného výboru KSČ(M).)
"Musím ocenit přístup našeho koaličního partnera. Mohlo se samozřejmě zdát, že je to jakýsi ping pong, který spolu koaliční strany hrají. Ve skutečnosti jsme však všichni byli vedeni upřímnou snahou, abychom tento problém vyřešili, a vyřešili jsme ho tak, aby nadále pokračovala fungující levicová koalice v Jihočeském kraji. Musím poděkovat Václavu Kučerovi i KSČM, že se k tomuto problému postavili tímto způsobem." (Jiří Zimola, hejtman Jihočeského kraje (ČSSD).)

Moby Dick: "Jen se z té estébákovy čestnosti neposerte."

Václava Havla Letiště zaznamenalo rekord v přepravě speciálního nákladu: 31 kg kokainu bylo celníky zabaveno trojici, cestující z Dominikánské republiky. Zboží bylo rozděleno do 25 balíčků a pašeráci předpokládali, že se to v jejich kufrech ztratí mezi oblečením.
Žena Moby Dicka: "Měli si to nechat proclít."

Neohrožení turisté v Luxoru se pravidelně vydávají na vyhlídkový let horkovzdušným balonem, aby zachytili krásy starého Egypta při východu slunce. Pro některé z nich to byl dnes východ poslední. Balón se po požáru zřítil, přičemž zahubil 19 turistů z Velké Británie, Francie, Maďarska, Japonska a Hongkongu. Přežil vycvičený pilot, který vyskočil z 15 výšky , a jeden turista, čirou náhodou.

Beppe Grillo prohlásil že do koalice s nikým nepůjde. Vypadá to, že se v Itálii budou muset konat nové volby. Pět hvězdiček by v nich mohlo drtivě zvítězit. Anebo ne: Buďto bude postavena další technická vláda (žeby ji vedl devítiprocentní Monti?), anebo dojde k velké koalici, při které bude muset nešťastný vítěz Bersani "ukázat veškerou svoji magickou schopnost vybudovat shodu a sestavit koalici" (dle Enrica Letta, Bersaniho místopředsedy v Demokratické straně).
Mrtvá Kočka: "Ale to čarování nebude ve stylu krvavých obětí nebo kultu vúdú, že ne?"
Žena Moby Dicka: "Krvavé finanční oběti čekají celou Evropu."

"Do určité míry jsem zděšený, že vyhráli dva klauni. Jeden z nich je klaunem z povolání, který nemá nic proti tomu, když se mu tak říká. Ten druhý je klaunem s pořádnou dávkou testosteronu." (Peer Steinbrück, bývalý německý ministr financí, současný kandidát opozičních sociálních demokratů (SPD) na německého kancléře, komentuje velmi nediplomaticky výsledek italských voleb. Tím druhým klaunem má být Berlusconi, tím prvním pak Grillo, který vskutku býval komikem. Než zjistil, že vtipy o zlodějských politicích jsou krutou realitou.)
Žena Moby Dicka: "Někdo je komikem než vstoupí do politiky, někdo se chová jako komik, a zapomene, že je politikem, že, Peere?"

V Německu je shodou okolností ode dneška na několikadenní přátelské a pracovní návštěvě italský prezident Giorgio Napolitano, jenž se měl sejít s panem Steinbrückem v Berlíně. Avšak po jeho dnešním vtipkování dlouho připravovanou schůzku odvolal.
Žena Moby Dicka: "Pozor, Mlhošu! S buldozerem v mezinárodních vztazích opatrně!"
Mluvčí SPD pravil, že "Steinbrück chápe vnitropolitické důvody, které italského prezidenta k tomuto kroku vedly".
Mrtvá Kočka: "Že raději nemlčel!"

V Berlíně je i John Kerry, který zde vzpomíná na svá studentská léta (syn diplomata). S kolegou Quido Westerwellem se shodli, že zóna volného obchodu mezi USA a EU bude mít pro obě strany "velký přínos", zejména růst a nová pracovní místa.
Žena Moby Dicka: "A že se o té dohodě nebaví Kerry v Bruseli s paní Catherine Margaret, baronkou Ashton of Upholland, představitelkou EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku?"
Mrtvá Kočka: "S kýmže?"

Berlín je pro Kerryho druhou zastávkou na jeho první cestě ve funkci US ministra zahraničí. První byla ve Velké Británii u "přirozeného transatlantického spojence USA". Kerry má v plánu během své desetidenní cesty hlavně "naslouchat", ale když jeho britský kolega William Hague vyzval k větší podpoře syrské opozice, pravil:
"Pokračující násilí vůči civilistům je dalším důkazem, že nadešel čas, aby prezident Asad opustil svůj úřad".

V bulharském městě Radnevo se na protest pokusil upálit třiapadesátiletý muž. Odvezli ho s těžkými popáleninami do nemocnice. Je to už třetí živá pochodeň současných protestů.
Protest to byl možná proti obecné chudobě, protože problémy s cizáckou elektřinou jsou již vyřešeny: Parlamentní výbor schválil návrh zákona, který dává energetickému úřadu právo měnit ceny za elektřinu víckrát v roce!
Mrtvá Kočka: "Jen jestli seženete nějakého energetického úředníka, když ty minulé vyšetřuje prokurátor!"
Bulharští poslanci připravují zákon o zlevnění elektrické energie, a říkají tomu "reformní krok".
"Veškeré úsilí je třeba vynaložit na posílení demokracie v zemi. Normální fungování státních institucí je ohroženo, je třeba zamezit krizi v parlamentu v době, kdy vláda odstoupila." (Rosen Plevnelijev, prezident, Bulharsko, si poněkud zoufá.) Rosen pochválil nesvůj lid za "velmi demokratický projev názorů", akorát se mu nelíbilo, že v neděli demonstranti spálili Ústavu.
"Ústavu je dobré si prostudovat, než ji spálíte."
Žena Moby Dicka: "Možná ji prostudovali. A teprve pak spálili."
Mrtvá Kočka: "Protože v ní nebyl zakotven základní ústavní zákon o nároku na bezplatnou elektřinu."

Pan Kun-hje se stala první (jiho)korejskou prezidentkou. V inauguračním projevu vyzvala severní Korejce, aby přestali plýtvat drahocenými zdroji na zbrojení. Pan je prý vůči KLDR "vstřícná", navrhuje např. obnovení mezikorejských rozhovorů, zároveň však jasně řekla, že "nehodlá tolerovat žádnou hrozbu".

Středa 27. února 2013
Organizační výbor Senátu doporučil, aby senátoři schválili podání žaloby na prezidenta Václava Klause u Ústavního soudu za velezradu. Zločin vyhlášení amnestie je jenom jednou z velezrad, které se Václav Klaus dopustil na ČSSD a jejím lidu.
"Je to smutné, že někteří lidé z naší politické opozice používají výhrůžku ústavního soudu k tomu, aby řešili svůj nesouhlas politického typu.“ (Václav Klaus, prezident republiky, při své návštěvě na Slovensku.)
"Za více než dvacet let svého působení v politice jsem nezažil tak nízkou lidskou a politickou ubohost. Stydím se za ně. Hanba jim.“ (Petr Nečas, premiér, Česká republika.)
"Já se domnívám, že pokud páni senátoři žalují pana prezidenta Klause pro velezradu, tak je to poněkud velmi a velmi nadnesený termín. A velmi jsem uvítal, že i někteří sociálnědemokratičtí senátoři tento návrh odmítli." (Mlhoš Zeman, elektivní prezident, možný budoucí obviněný z velezrady (Zemanovci).)

"Naprosto nečekaně mi přišlo obvinění. Přestože má policie k dispozici auditorské stanovisko auditorské firmy KPMG, která říká, že zakázka byla v pořádku." (Martin D., exředitel pražského D.P., k policejnímu obvinění ohledně prý předraženému prodeji jízdenek firmou C. P.)
Žena Moby Dicka: "Zakázka byla v pořádku, jenom cena ne."
Mrtvá Kočka: "U nás ještě nerozhodují auditoři, ale soudy, pane D."
Podle policie utrpěl DPP škodu 56 milionů. Jsou stíháni čtyři lidi kvůli "porušení povinnosti při správě cizího majetku a z pletich při veřejné soutěži a veřejné dražbě", za což mohou vyfásnout až osm let. Stíhán je prý i pražský exradní pro dopravu Radovan Š. (O.D.S.), exředitel úseku služeb D.P. Tomáš P. a jednatel firmy C. P. Pavel Š.
Jednatel společnosti Cross Point Pavel Švarc podal proti stíhání stížnost.
Exředitel DP Martin Dvořák už dříve podal trestní oznámení na advokáta Václava L., který vytvořil analýzu, o níž se prý obvinění České P. opírá.
"Auditoři nenašli žádnou škodu!" (Martin Dvořák.)
"Škodu nebylo možné kvantifikovat, protože většina informací potřebných ke spolehlivému provedení takové analýzy nebyla dostupná kvůli probíhajícímu policejnímu vyšetřování." (Kateřina Konečná, mluvčí KPMG .)

Bulharský parlament, přesněji (post)vládní strana GERB a (pravicová?) Modrá koalice odmítli projekt dostavby jaderné elektrárny Belene. První bulharské referendum projekt sice schválilo 61 % hlasy, ale pouze s 20% účastí, takže výsledek referenda není závazný. Z projektu už r. 2009 raději utekla německá RWE, když bulharskému lidu vadilo, že je drahý, a ničí přírodu. Poté se projektu ujal ruský Rosatom, který se, když GERB před rokem dostavbu elektrárny zarazila, obrátil se žalobou na Mezinárodní arbitrážní soud v Paříži.
MnS míní, že právě této arbitráže se mohl týkat telefonní hovor, který držel minulé úterý tehdy ještě pan premiér Bojko Borisov s panem ruským prezidentem V.V. Putinem.

Sergej Stanišev, minulý premiér a nyní úřadující vedoucí socialistické opozice, Bulharsko, byl pověřen prezidentem Rosenem Plevnelievem sestavením nové vlády – což odmítl.
Prezident pravil, že tedy nabídne vládu Hnutí za práva a svobody (DPS), které zastává zájmy bulharských muslimů (volební zisk 14 %).

Beppe Grillo odmítl podpořit jakoukoli vládní koalici. Povolební situace v Itálii tak zvolna přechází v předvolební situaci. Přesto má Giorgio Napolitano, prezident Itálie, až do 15. března čas na jmenování nového premiéra.
Italské volby prý jsou úspěšné alespoň v tom, že v parlamentu je mnoho nových mladých tváří, dokonce vzrostl počet žen!
Moby Dick: "Což možná vydrží až do dubna."

Svatopetrské náměstí si užilo papeže Šestnáctky naposledy při "generální audienci", jíž se účastnily statisíce věřících i čumilů.
"Bůh nám daroval mnoho slunečných dní a lehký větřík, ale zažili jsme také chvíle, kdy silný protivítr rozvlnil vody a rozhýbal loď svatého Petra, kdy – tak jako v celých dějinách církve – se zdálo, že Bůh spí. Nicméně byl jsem si vždy jistý, že v loďce církve, která není mojí, ani naše, nýbrž Boží, je Bůh. A Bůh nedopustí, aby loďka ztroskotala, vede ji i prostřednictvím lidí, které vyvolil.“
Žena Moby Dicka: "No uvidíme, koho si zvolí za příštího papeže."
Mrtvá Kočka: "Možná nějakou Jedničku."

Na svém mimořádném zasedání se sešli poslanci Státního shromáždění, kteří vyslovili "konstruktivní nedůvěru" premiéru Janezu Janšovi (Slovinsko). Tímto byla komplet slovinská vláda poslána do demise. Chytří Slovinci při vyjádření nedůvěry musí současně jmenovat nového premiéra. V tomto případě premiérku – Alenku Bratuškovou.
Slovinsko zvýší svůj dluh od r. 2008, kdy byl 16 %, do konce roku 2013 odhadem na 59 %. Nezaměstnanost je 13 %. Tři chorvatské banky požadují doplatit dluhy z doby bývalé Jugoslávie. Na konsolidaci bank je potřeba 8 miliard €. V půlce roku má země splatit dluh 2 mld. €. To je prý "v kontextu problémů eurozóny nevelká částka". Ale působí to jako "špatný příklad" pro Kypr, Řecko, Portugalsko, Španělsko a Itálii.
Žena Moby Dicka: "A Francii."

MnS hlásí z Almat: Přelomový dvoudenní summýšek mocných světových mocností (5+1) s Íránem přinesl pozitivní výsledky: Její účastníci se zatím na ničem neshodli, nicméně jednání vo ničem bude pokračovat jednáním expertů na expertní úrovni v půli března v Istanbulu. Na okraj summýšku se dohodli představitelé USA a Íránu (kteréžto země nemají od r. 1980 po akci Argo nižádných diplomatických styků) že Mezinárodní olympijský výbor chyboval, když vyřadil z olympijských her zápas, který by měl být nahražen nějakým wakeboardingem.
Mrtvá Kočka: "Nebo waterboardingem."
Obě velmoce se nicméně shodly, že zatím nebudou MOV bombardovat, ani proti němu nezahájí sankce. Hlava íránských borců Sajíd Džalíl tak mohl ocenit, že přístup mocností byl "realističtější" než dříve. Sajíd "nevidí důvod", proč by měl Írán přestat s obohacováním uranu, nicméně – "zcela jednoznačně tento krok nevyloučil".
Americký zástupce ještě vyjádřil potěšení nad skvělou formou íránských sportovců, kteří získali vítězství na nedávném světovém poháru zápasníků – který se konal v Teheránu. O dalším jaderném rozvoji a jiných íránských úspěšných sportovních aktivitách by si besedníci měli poplkat opět v Kazachstánu někdy v dubnu.
Mrtvá Kočka: "Jestli jim to dřív nezkazí Izraelci."

Benjamin Netanjahu (nově jmenovaný premiér, Izrael, i když zatím bez sestavené koaliční vlády) vyzval svět – protože ekonomické sankce zůstavájí neúčinné – aby Íránu pohrozil "vojenskými sankcemi".

Prezident Vladimir V. Putin (Ruská federace) byl milým hostem na zasedání kolegia ministerstva obrany. Soudruhy generály vyzval k "zásadně nové úrovni bojeschopnosti", které by se mělo dosáhnout během jediné pětiletky. Rusko se musí připravit na "jakékoli hrozby".
Mrtvá Kočka: "Třeba na pád asteroidu."
Na planetě se šíří a množí pásma nestability. "Současně se podnikají soustavné pokusy o zviklání strategické parity, byla zahájena druhá etapa výstavby globálního systému americké protiraketové obrany,  zkoumají se možnosti dalšího rozšíření NATO na východ, řada zemí provádí politiku militarizace Arktidy.“
Žena Moby Dicka: "Přičemž Arktida  vždy byla, je, a také bude, výhradně ruským teritoriem. Alespoň její dno určitě."
Hlavní velitel připomněl, že k prioritám Ruska patří "rozvoj těsné integrace v Eurasii, posílení společného ekonomického prostoru a vytvoření Eurasijského ekonomického svazu".
Mrtvá Kočka: "Sovětského svazu."

Na pozvání prezidenta Vladimira V. Putina přibyl na dvoudenní oficiální návštěvu země prezident Francouzské republiky François Hollande. V rámci této návštěvy se Hollande večer na francouzském velvyslanectví setkal s francouzskými občany žijícími v Rusku.
Žena Moby Dicka: "Gerard tam nebyl."
Mrtvá Kočka: "To není Francouz, ale Rus, přece!"
Ve svém vystoupení zdůraznil pan francouzský prezident důležitost vzájemné kulturní výměny a význam šíření ruského jazyka a kultury ve Francii a francouzského jazyka a kultury v Rusku. Načež mu zástupce francouzského webu Hlasu Ruska Thierry Gellée jménem předsedy rozhlasové společnosti Andreje Bystrického předal diplom o udělení čestného titulu "Přítel Hlasu Ruska".
Žena Moby Dicka: "Snad se přitom neosahávali?"
Mrtvá Kočka: "Jenom líbali."

Čtvrtek 28. února 2013
Královéhradečtí kriminalisté si v úterý udělali výlet do Prahy, kde ve spolupráci se zásahovou jednotkou zadrželi pilota "letadla" z Náchoda. Ten za posledních osm let vylákal téměř 1 miliardu Kč od asi 1.700 lidí. Troubové naletěli na slib až 45% ročního úroku. Podivuhodně – nejdřív to fungovalo! Pyramida spadla až vloni.
"Kromě toho, že obviněný muž nebyl oprávněn poskytovat produkty a služby, které podléhají dohledu České národní banky, věděl, že tyto závazky v žádném případě nemůže dlouhodobě plnit." (Ivana Ježková, krajská policejní mluvčí.)
Žena Moby Dicka: "A jestli obviněný nedostane amnestii, pak jistě ty své závazky splatí."
Mrtvá Kočka: "Mě by tedy zajímalo, kde ta miliarda je???"
Moby Dick: "Já vím, kde. Já to řeknu."
Žena Moby Dicka: "NE!!!"

Španělská banka Bankia (ta s tím nahnutým mrakodrapem i financemi) v r. 2011 vykázala zisk 300 milionů €. Pod tlakem auditorů tento "odhad" po pěti měsících opravila na 3 miliardy € – ale ztráty. Jak k takovému posunu došlo, zkoumá dnes soud.

Ve 20. hodin SEČ se z Benedikta 16. stal papež emeritní. "Dobrou noc, děkuji všem."
Mrtvá Kočka: "Neměl spíš vzbudit spícího Boha?"
Než bude zvolen nový papež, bude církev v období sedisvakance.
Mrtvá Kočka: "Sedadlo si bude užívat prázdnin."

"Bulharští občané, podejte nám ruku a dovolte nám ji přijmout." (Rosen Plevneliev, prezident, Bulharsko.) Tou podanou rukou má být zvýšení žebráckých důchodů (průměr 3.500 Kč - a průměrný plat 10.700 korun), a to už od dubna – což prý podivuhodně neovlivní státní rozpočet. "Ten zůstane tak, jak je."
Mnoho slibů pan prezident učinil, včetně zavedení "elektronické správy". Pro zahraniční podnikatele jsou asi nejzajímavější tato jeho slova:
"Bulharské problémy jsme způsobili my a my je také vyřešíme. Všichni jsme na jedné lodi – demonstranti, politici i stát."
Volby nebudou v dubnu, jak se čekalo, ale až 12. května – aby se křesťanům nekazily Velikonoce a Květná neděle.
Muslimské Hnutí za práva a svobody (DPS) odmítá sestavit přechodnou vládu.

John Kerry dorazil do Francie. Kolegovi Laurentovi Fabiusovi se svěřil, že by se měl najít způsob, jak "urychlit převod moci" v Sýrii. The Washington Post upřesnil, že by se těm správným neteroristickým opozičníkům mělo dodat "ochranné vybavení" – a obrněná vozidla.

Z Paříže pospíchal Kerry do Říma na setkání "Přátel Sýrie". Účastna byla i Syrská národní koalice, jejíž delegace na místo dorazila až poté, co byla ujištěna, že místo zbytečných keců přijdou konkrétní závazky pomoci. A Kerry ji slíbil. Bude to $60 milionů, určených na ty "ochranné prostředky" jako neprůstřelné vesty a komunikační systémy. Ovšemže hlavně na léky a potraviny. Zbraně se za to nakupovat nesmějí!
Žena Moby Dicka: "Ty nakupuje opozice v syrských vojenských skladech."
Mrtvá Kočka: "Bohužel právě ta nehodná teroristická mohamedánistická frančíza Al-Kejdy."
Západ konečně pochopil koho musí podpořit, aby v Sýrii nezvítězili špatní hoši.
Mrtvá Kočka: "A ty Kurdky?"
Žena Moby Dicka: "To jsou Kurdky, ozbrojená děvčata."

Italská policie vyzvedla v jedné neapolské bance schránku "uloženou na jméno" Silvio Berlusconi. Její obsah by pomohl zjistit, zda v roce 2008 tehdy opoziční Silvio platil senátorovi Sergio De Gregorimu milion € za každé hlasování, kterého se dopustil proti svému premiérovi Prodimu. Taková hlasování byla tři, Sergio si tak měl dopomoci ke třem euromelounům. Je to asi 26. obvinění Berlusconiho – z nichž žádné mu nebylo prokázáno.

27 let vyfásl exnáčelník generálního štábu exjugoslávské armády Momčil Perišić za podíl na válečných zločinech v 90. letech v tehdy rozválčené Jugošce. Tedy, tak zněl původní rozsudek Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii. Obžaloba ICTY byla vznesena v únoru 2005, v květnu se Perišić tribunálu vzdal, soud skončil v březnu 2011, 6. září 2011 padl zmiňovaný rozsudek. Dnes skončilo v Haagu odvolací řízení, jež zprostilo pana generála viny. Neměl prý, dle úsudku soudce, možnost kontrolovat a ukáznit špatného hocha Ratka Mladiće.
Žena Moby Dicka: "Takže Mladić vlastně sedí za neuposlechnutí rozkazu!"

Ruský prezident Vladimir V. Putin a "Přítel Hlasu Ruska" François Hollande se na jednáních v Moskvě vyslovili pro rozšíření investic do ekonomiky obou zemí a pro rozvoj spolupráce v různých sférách. Hollande  poděkoval ruskému prezidentovi za podporu vojenské operace Francie v Mali.
Francie pro Rusko i nadále zůstane důležitým strategickým partnerem, prohlásil prezident Putin na tiskové konferenci po skončení jednání s francouzským prezidentem, na němž byl podepsán balík více než desítky dokumentů. Rusko a Francie už realizují řadu velkých projektů v oblasti kosmonautiky, leteckého průmyslu a energetiky, včetně jaderné. Francie se např. aktivně účastní vývoje moderních ruských letadel MS-21 a Suchoj Superjet 100. Putin obzvláště zdůraznil široké zapojení francouzského byznysu do plynovodů Southstream a Nordstream, přípravy k ZOH v Soči, MS světa ve fotbalu v roce 2018 a dopravní infrastruktury. Během jednání obě strany konstatovaly, že zrušení vízového režimu s EU by pomohlo obchodu obou zemí, a také by napomohlo dalšímu rozvoji turistiky a výměnných pobytů mládeže.
Mrtvá Kočka: "A agentů tajných služeb."
Jednalo se i o situaci v Mali a v Sýrii. Prezident Hollande zformuloval svůj návrh ohledně syrské otázky a prezident Putin ho navrhl projednat s dalšími zeměmi. V.V. Putin se na tiskovce šibalsky přiznal, že s prezidentem Hollandem diskutoval o urovnání syrského konfliktu "velmi aktivně" a také s ním "vstoupil několikrát do sporu". Rusko a Francie provádějí v otázce urovnání syrského konfliktu "paralelní činnost“, jejíž spojení je krajně obtížné. Takový názor na tiskové konferenci vyjádřil prezident Hollande.
"Cíl máme stejný – boj s terorismem a nedopustit rozpad země. Oba se však díváme rozdílně na to, jak dosáhnout politického dialogu.“ (François Hollande.)

Žena Moby Dicka: "Što éto takóje »paralelní činnost«?"
Mrtvá Kočka: "Francouzi podporují syrskou opozici. Rusové syrského legálně vraždícího prezidenta."

Pan prezident Putin rovněž odpověděl všetečnému novináři na otázku o situaci s dodržováním lidských práv v Rusku. V Rusku v roce 2012 nebyly významnější problémy s dodržováním lidských práv zaznamenány. Avšak v souvislosti s volbami bylo pozorováno "určité vyostření politického boje". V roce 2012 se v Rusku konaly prezidentské volby, kterým předcházely volby parlamentní.
"V každé zemi dochází během velkých volebních kampaní k vyostření politického boje, objevují se vzájemná nařčení a vždy se mluví o porušování pravidel. Je to celosvětová praxe“ (prezident RF.) Rusko pro sebe udělalo principiální volbu ve prospěch rozvoje demokratických institutů, a to už na počátku 90. let. "A Rusko nemá v úmyslu z této cesty sejít.“
Mrtvá Kočka: "A komu se to nelíbí, ten půjde do výchovného pracovního tábora, pokud přežije vazbu, že?"
V.V. Putin: "Je to celosvětová praxe."

Pátek 1. března 2013
Vedení ODS ruší velrybářské skanzeny pražských hochů. Velrybářům se to nelíbí. Velrybám ano.
 

"Mně to případná od premiéra nevkusné a nepatřičné. Nechápu, jak může vůči parlamentu, vůči komoře parlamentu použít takový slovník. Takovýto útok výkonné moci na parlament je podle mě neslýchaný." (Lubomír Zaorálek, místopředseda Poslanecké sněmovny, stínící ministr zahraničí (ČSSD) ke středečnímu vyjádření Petra Nečase o senátním žalování na velezrádce Václava Klause.)
Žena Moby Dicka: "Útok 28 senátorů na prezidenta je také neslýchaný."
Mrtvá Kočka: "On by se dal užít i jiný slovník, než »takový«"
Moby Dick: "Třeba…"
Žena Moby Dicka: "NE!!!"

Bulharský Regulační úřad je již zjevně nově obsazen, když podal návrh na snížení cen elektřiny. Zákazníkům rakouské distribuční firmy EVN se uleví o 7,3 %, klientům ČEZ o 6,7 % a další česká distribuční firma Energo-Pro zlevní o 5,3 procenta. Slevy hodlá regulační úřad ještě "konzultovat s veřejností". O nových tarifech rozhodne 5. března.
Žena Moby Dicka: "Jaksi se vloni v létě nediskutovalo, že kvůli blbému zákonu na blbou podporu blbé pseudOZElené energie se konečná cena zvýšila o 10 %."
Mrtvá Kočka: "A nesvůj lid si toho všiml, až když se začalo topit!"

Expremiér Bojko Borisov tedy  minulý týden slíbil snížení ceny o 8 %, ale to je skoro. A také slíbil, že ČEZu bude odebrána distribuční licence. Což lze učiniti pouze při "nenapravitelných škodách".
Žena Moby Dicka: "Já myslím, že ty škody byly napravitelné."
Mrtvá Kočka: "Tedy ty energetické »škody«. Ale co škody politické?"

Státní rádio "Hlas Ruska" zorganizovalo pro návštěvníky svého portálu hitparádu pěveckých výkonů světových politiků.
Silvio Berlusconi (který vydává vlastní alba) se umístil pátý (12,6 %).
"Zpívej, Silvio!" (Neapolská prokuratura.)
Čtvrtý je jinak neviditelný Traján Basescu (prezident, Rumunsko, 12,8 %), třetí Hugo Chávez (neinaugurovaný prezident z přátelské Venezuely, 15,54 %.)
Mrtvá Kočka: "A co teprv, kdyby neměl trubičku v hrtanu!"
Na druhém místě se umístil Barack Obama (17,6%). A vítězem je – překvapivě – Vladimír Putin (23,10%)!

Sobota 2. března 2013
Mrtvá Kočka: "Hele, tohle zní skoro jako zpráva rádia Jerevan, a ne Hlasu Ruska!"

**************************
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Předem dík! >>:)) Moby Dick