pátek 17. května 2013

MOBY DICK: Veškerá nezbytná opatření

Nejvhodnější metodické postupy, úsvit přímé demokracie, šiditelé dálnic a další šiškárny
*******************************************************
Sobota 11. května

"Ústav pro studium totalitních režimů (dále jen „ÚSTR“), který je terčem aktuálního dění, vnímají více jak dvě třetiny domácí populace (68,7%) jako zcela zbytečnou instituci. Názor, že ÚSTR plní svoji funkci pak v souhrnu sdílí 25,5% veřejnosti." (Ze zprávy Střediska analýz a empirických průzkumů.)


SANEP je prvním on-line výzkumným  internetovým střediskem veřejného mínění v ČR.
První otázka "průzkumu" zněla: "Domníváte se, že ÚSTR, který je organizační složkou České republiky určené k vědeckému zkoumání a objasňování éry obou totalitních režimů v Československu, komunismu a nacismu, a jehož činnost stojí cca 150 milionů Kč. ročně, plní svoji funkci?" "Ne" a "spíše ne" si myslelo 57,1 % dotázaných, "ano" a "spíše ano" pak 25,5 %.

Po takto položené otázce, do níž bylo nekorektně vsunuto podprahové sdělení o vyhozených penězích, následovala další návodná: "Souhlasíte s názorem, že by měl být ÚSTR zrušen, a aby totalitní režimy zkoumala Akademie věd a archiv spravoval Národní archiv České republiky?" Odpovědi neudivily, to jsou ty, citované ve zprávě jako první! SANEP položil ještě několik podivuhodných otázek, ve kterých mj. citoval poslankyni LIDEM Lenku Andrýskovou, což tedy už vůbec nelze považovat za dotaz!
V rámci služeb společnosti SANEP je  nabízen "individuální přístup ke klientům", pro něž, na základě jejich zadání, se připravují "nejvhodnější metodické postupy" nejlépe vyhovující "výzkumnému záměru" klienta.

Žena Moby Dicka: "Souhlasíme s názorem, že výzkumným záměrem klienta je zrušení ÚSTR."
Mrtvá Kočka: "Domníváme se, že SANEP je klasická vlivová agentura, která za prachy dokáže zmanipulovat cokoli."
Moby Dick:"A jejíž činnost lze považovat za příklad třetí nastupující totality.

V Pákistánu proběhly volby, v nichž zvítězila Pákistánská muslimská liga expremiéra Naváze Šarífa, která je prý "nábožensky konzervativní".
Druhé je Hnutí za spravedlnost hráče kriketu Imrana Chána. Toho volili zejména mladí, které oslovil svým bojem proti korupci.
Pákistánská lidová strana Ásifa Alího Zardárího skončila třetí.
Nejoblíbenějším sportem Pákistánců není kriket ani unášení neohrožených turistů, avšak neplacení daní. Pouze něco přes půl procenta lidu se placení nějakých daní nedokázalo vyhnout! Jeden trik, jak obejít placení daní za auta, cigarety a alkohol (a vůbec jak odůvodnit dovoz alkoholu do muslimské země) je ten, že se tento tovar prohlásí za zásilku pro vojska NATO v Afghánistánu! Jen na tomhle přichází pákistánský rozpočet o 1,5 miliardy € ročně.
Staronový premiér tak bude muset prosit o peníze MMF, USA a Velkou Británii. Buďto obdrží půjčku $6 až 9 mld. – anebo v příštím půlroce tato jaderná velmoc zkracuje!
Mrtvá Kočka: "No - nepůjčte jim!"
Žena Moby Dicka: "Půjčte. Ale na to, aby se naučili vybírat daně!"

Něco je přece jen v současném Pákistánu pozitivní: Poprvé v historii země neskončila vláda vojenským převratem.
Mrtvá Kočka: "Jsou země, kde je junta požehnáním."

Reyhanli, turecké město ležící na syrské hranici (60.000 obyvatel + tábor syrských uprchlíků), se stalo terčem dvojnásobného útoku automobilových bomb. Vybuchly před budovu městské správy a před poštou. Na místě zůstalo asi 46 mrtvých, další stovka je raněna. Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan pravil, že "výbuchy mohou souviset s děním v Sýrii". Anebo se stahováním kurdských povstaleckých rebelů z Turecka, které začalo tento týden.
Turecký ministr vnitra Muammer Güler pravil: "Lidé a organizace, kteří vedli útok, byli identifikováni. Prokázalo se, že byli spojeni s organizacemi podporujícími syrský režim a jeho tajné služby."
Místopředseda turecké vlády Beşir Atalay pravil: "Podle našich informací pachatelé přišli zevnitř."
Ale kteří? Prý ti, kteří chtějí zmařit jednání o mírovém ujednání v Sýrii. Ale kdo to je?
Hlas tureckého lidu (šíitských muslimů, přesněji alavitů): "Bijte Syřany!" (Syrské sunnitské uprchlíky, kterých je v zemi 25.000.)
Je dosti nebezpečné pohybovat se v oblasti s autem, které má syrskou poznávací značku.

Turecká frančíza Hizballáhu zveřejnila prostřednictvím svého webu "Islámská výzva" video, které prý dokazuje, že atentát spáchala Svobodná syrská armáda.
Podle menažerie video dokazuje pouze to, že ho natočil nějaký hizballážník – ze Sýrie. A byl tam s kamerou v čase výbuchu, což může a nemusí znamenat vůbec nic.
Žena Moby Dicka: : "Jen to, že Hizballáh, "neteroristická" libanonská naciarabská strana má své lidi i v Sýrii."
Mrtvá Kočka: "A v Turecku."

Neděle 12. května 2013
Den matek

Dnešní svátek oslavilo v New Orleans (USA) několik set lidí průvodem. Nelíbilo se to třem hajzlíkům, kteří začali do průvodu střílet. Je hlášeno 19 raněných, včetně několika dětí, avšak naštěstí jen lehce. Někteří byli zraněni odraženými kulkami, jiní se zranili sami při útěku. Podle agentury Muška na Zdi stříleli útočníci na vozovku před průvodem. Podle FBI "šlo zcela jistě o pouliční násilí", nikoli o terorismus. (Inu – bylo to na ulici.) Podle České televize to bylo "neštěstí".

Začalo Pražské jaro. Už 68. ročník. Přes následky zákeřné virózy se zahajovacího koncertu zúčastnil i prezident republiky Miloš Zeman s chotí Ivanou.

Ze sportu: Prahou proběhl 19. Pražský maraton. Zvítězil Keňan Nicolas Kemboi, pro něhož to byl teprve druhý absolvovaný maraton. Nicolas závodí za Katar. Proč se stal Katařanem?
Mrtvá Kočka: "Protože v Keni je přeběžcováno."

Z hokeje: Čeští hokejisté prohráli na šampionátu s Kanadou 1:2, ale s prohrou vládla spokojenost. A také s výhrou Švýcarů nad Nory.
Mrtvá Kočka: "Zdá se, že v Česku je podhokejováno. Když ti nejlepší hrajou za NHL."

Předčasné parlamentní volby v Bulharsku dopadly takto:
30,74 % pro GERB, pravicovou stranu odstupujícího premiéra Bojka Borisova
27,6 % Koalice pro Bulharsko vedená Bulharskou socialistickou stranou (BSP)
10,45 % Hnutí za práva a svobody (DPS), jež zastupuje práva a svobody turecké menšiny, nacionalistické s procenta hlasů.
7,39 % Hnutí Ataka, jež zastupuje práva a svobody etnických Bulharů.

Boris to bude mít dost těžké se sestavením koaliční vlády: Bulharští nacionalisté i turečtí nacionalisté s ním koalici s radostí složí…
Mrtvá Kočka: "Ale pouze bez těch druhejch."

Voleb se zúčastnilo pouze 53 % oprávněných voličů a byly doprovázeny incidenty typu "350 tisíc hlasovacích lístků navíc v tiskárně, patřící příbuznému jistého politika jisté vládní strany".
"Nebylo zastaveno prodávání hlasů." (Miklós Haraszti, velitel pozorovatelské mise OBSE.)
"Volby nebyly čestné způsobem, jakým by měly být". (Andreas Gross, přednosta delegace Parlamentního shromáždění Rady Evropy.)
Nicméně pozorovatelé se shodli na tom, že výsledky voleb jsou "legitimní".
Mrtvá Kočka: "Tak proč tam vůbec jezdíte pozorovat?"
Žena Moby Dicka: "Aby mohly být výsledky voleb vzaty EU s ulehčením jako právoplatné."

Francie ohlásila druhý případ nakažení novým druhem koronaviru, konkrétně jistým nCoV-EMC. Je podobný SARS, ale krom dýchacích potíží způsobuje i selhání ledvin. Na planetě od loňska zabil 20 lidí a dalších 38 nakazil. Hnízdem je zřejmě Saúdská Arábie, kde se 28 osob nakazilo a 15 lidí zemřelo, přičemž čerstvě jsou hlášeny čtyři nové případy  Světová zdravotnická organizace se kloní k tomu, že to svinstvo je přenosné s člověka na člověka.
Žena Moby Dicka: "Što éto takóje »klonit se«?"
Mrtvá Kočka: "Vědí zatím houby."
Žena Moby Dicka: "Jaký počet obětí má v Saúdské Arábii na svědomí klimatizace, našponovaná na 15° C při venkovních čtyřicítkách?"

"Nikdo by neměl pokoušet tureckou moc. Naše bezpečnostní síly přijmou veškerá nezbytná opatření.“ (Ahmet Davutoglu, ministr zahraničí, Turecko, při návštěvě v Německu. 
"Sýrie takový čin nespáchala a nikdy nespáchá, protože vyznává hodnoty, které to nedovolují. Nikdo nemá právo falešně vinit jiného." (Umrán Zuhbí, ministr informací, Sýrie.) Ostatně Turecko je odpovědné za to, co se děje v Sýrii. A jeho vůdce Recep Tayyip Erdogan je "vrah a řezník".
Žena Moby Dicka: "Což není falešné obvinění."
Mrtvá Kočka: "Takže je dobře, že se těm prevítským Turkům stalo to, co se stalo!"
Podle prvních důkazů atentáty v Reyhanli spáchali stejní zločinci, kteří 2. května postříleli v syrském přímořském městě Baníjas padesát neozbrojených mužů, žen i dětí. Čili buď přímo syrští vojáci anebo lidé z asádovských milicí. Pravil ministr Ahmet Davutoglu. A ještě pravil: "Po masakru v  Baníjásu bychom si měli dávat pozor na etnické provokace v Turecku i Libanonu."

Nicméně devět zatčených podezřelých jsou – Turci.

Pondělí 13. května 2013

V Česku pokračují maturity. Vypukla jejich ústní část. Státní maturity probíhají už potřetí – pokaždé jinak.
Mrtvá Kočka: "Pokaždé jinak blbě."

Prezident republiky Miloš Zeman bude tento týden pracovat převážně uzavřen ve své kanceláři na Pražském hradě, aby zde napravil svoji virózu, jíž onemocněl minulý týden.

Miroslav Kalousek (ministr financí TOP 09) vrhnul. Nikoli šavli, ale na trh – dluhopisy o objemu 20 mld. Kč.

ČSSD hledá elegantní způsob, jak se zbavit příliš vyčnívajícího Jiřího Dientsbiera. Předseda Bohuslav Sobotka si naštěstí vzpomněl, že by Jiřík mohl kandidovat do Evropského parlamentu.
Mrtvá Kočka: "Ještěže máte ten Brusel!"

Dominik kardinál Duka se pomodlil za oběti romského holokaustu na místě bývalého koncentráku Lety. Za českou vládu byla přítomna zmocněnkyně Monika Šimůnková, za americkou velvyslanec Norman Eisen. Pietní vzpomínka proběhla k 70. výročí dokončení deportace Romů do vyhlazovacího tábora Osvětim - Březinka. (Premiér Petr Nečas uctil stejnou památku vloni v červenci, u příležitosti 70. výročí vyhlášení tábotra za čistě cikánský.)
Do sporu o stamilionový prasečák, zda vykoupit či nevykoupit, se nevložím. Zmíním jen to, že od té doby, co dostal památník v Lerech do své správy Památník Lidice, tak se místní romský památník náramně zvedl. Těch investovaných (a zarputile zamlčovaných) deset milionů je vidět!

Auditoři NKÚ zveřejnili, jak stát vydělává na dálničním mýtném: Během prvních 5 let provozu asi polovičku, co vybere vybraná firma Kapsch. Což se zdá auditorům trochu málo, s ohledem na to, že se jedná o české silnice, které zaplatil český stát. Papírové dálniční známky by nás vyšly značně levněji. Karl Feix (Kapsch, ředitel, generální) uvádí, že za desetiletou dobu trvání smlouvy obdrží jeho firma 18,5 miliardy, což při (dnes) očekávaném výběru 85 miliard sníží podíl Kapsche na 21 %. Že prý "výsledky šetření ovlivňují ovlivňují náklady, které bylo nutno vynaložit na stavbu mýtných bran a vybudování celého systému".
Ale????? Vždyť za to se platilo extra 22 miliard, pane řiditeli!
Klaun Moby: "Pane šiditeli, pane šiditeli!
Auditorská žena Moby Dicka: "22 miliard plus 18,5 (kdoví, jestli) miliard, to celé lomeno 85 miliardami…"
Mrtvá Kočka: "…dává 51,86 % – pro Kapsch. NKÚ nekecalo."
Smlouva je nevypověditelně podepsaná do roku 2015.
Ještě vypečenější kšeft byl zosnován na vymáhání nezaplaceného mýtného. Ten podepsali správci našich peněz na Ředitelství rozpadlých silnic a vlnících se dálnic s advokátní kanceláří Němec, Bláha a Navrátilová. Kancelář, která dělá práci, kterou se v jiných firmách zabývají právníci v zaměstnaneckém poměru, si za hodinu práce svých odborníků účtuje 2.500 až 3.500 Kč. Tedy k měsíčnímu paušálu 285 tisíc Kč. Což o to – za kvalitní práci kvalitní odměna. Ale přiměřeně, přiměřeně! NKÚ spočítal, že zmíněná kancelář, známá zejména díky společníkovi Pavlovi Katar Němcovi, za tři roky pilné práce vymohla 18,3 milionu korun. A nechala si za to zaplatit 56,8 milionů!!!

Tomio Okamura podal na ministerstvu vnitra žádost o registraci občanského hnutí Úsvit přímé demokracie. Současný režim totiž ignoruje opoziční názory a aktivním aktivistům nevěnuje pozornost. Základní práva jsou sice zajištěna, ale  stát ovládají „arogantní elity“. V ČR poslanci "formálně zastupují občany -  ale v praxi tomu tak není". Většina poslanců se voličům nezodpovídá a často schvalují zákony, které jsou proti vůli většiny občanů. Vládu by měl proto sestavovat prezident.
Žena Moby Dicka: "Shodou okolností už současný pan prezident svou vládu sestavenou má. A říká jí sbor poradců."
Ano, byl by to prezidentský systém, avšak by prezident by byl odvolatelný pomocí referenda. Prostřednictvím referend by pak měli mít občané možnost kontrolovat také poslance a přijímání a odvolávání zákonů.
Mrtvá Kočka: : "Otázky do referend bude formulovat SANEP."
Žena Moby Dicka: "A přejmenujeme se na "Velkou českou lidově demokratickou džamáhíríji".."
Mrtvá Kočka: "A prvním prezidentem VČLDD se stane omamný Tomio."
Žena Moby Dicka: "Mlhoš by chtěl taky."

Ve švýcarské obci Bellinzona začíná soud nad pěti českými uhlobarony a jedním Belgičanem. Přítomni jsou reportéři ČT, ČRo a českých novin. Zdá se, že zástupci českého Ministerstva financí nikoli.
Mrtvá Kočka: "Ti dorazí až jako další obžalovaní."
Žena Moby Dicka: "Ale ti mohou být odsouzeni jen morálně."

V tureckém Reyhanli vyhrabali z trosek těla dalších tří obětí.
"Toto je Turecko, ne Sýrie! Turecko patří Turkům!" (Skandování na demošce místních Turků proti přivandrovalcům.)
Mrtvá Kočka: "Jestliže Turecko patří Turkům – tak co děláte v Německu?"

Před pařížským soudem začalo odvolací řízení s teroristou, jenž byl v prosinci odsouzen k druhému doživotnímu trestu. Ve čtyřech atentátech zabil 11 lidí a 150 ranil. Dnes má právě 63 narozeniny, a proto by chtěl být předčasně propuštěn. Jeho druhý proces byl dle jeho obhájců "skandální" a "zpolitizovaný" – protože soud čerpal z archivů bývalých komunistických zemí. Konkrétně tedy z archivu východoněmecké Stasi.
Žena Moby Dicka: "To je, jako by soudu nad esesákem bylo vyčítáno, že čerpal z dokumentů SS."
Dotyčným individuem je jistý Iljič Ramírez Sánchez, takto venezuelský bolívarský partyzán, přesvědčený marx-leninista, student moskevské politické školy a kubánského záškodnického centra, který se přepeřil na vojáka Lidové fronty pro osvobození Palestiny. Palestinci ho však vyvrhli ze svého středu, když začal na revoluci vydělávat do vlastní kapsy. Načež konvertoval k islámu.
Mrtvá Kočka: "Vhodný kandidát do nové vědecké rady ÚSTRk."
Žena Moby Dicka: "To je ale laciný humor!"
Veřejnosti je Iljič znám spíše pod svými uměleckými jmény "Carlos" či "Šakal". Vraždy, z nichž je obviněn, prý nespáchal, zato se vychloubá stovkami jiných vražd. A propuštěn by měl podle svých slov být, aby mohl pokračovat ve své práci. Jaké?
"Jsem bojovník a profesionální revolucionář." (Carlos Iljič atd. před odvolacím soudem.)
Žena Moby Dicka: "Myslíš, že ho Francouzi pustí?"
Mrtvá Kočka: "Určitě. Při takové obhajobě! Po odpykání prvního trestu."

Jiný soud probíhá v Miláně. Ilda Boccassini (prokurátorka, Itálie) v něm viní jistou Karimu Mahrúg z toho, že utekla od rodičů, ještě jako dítě byla obviněna z krádeže šperků a i když jako nezletilá dívka neměla žádnou práci, nosila značkové oblečení a mívala u sebe až tisíc € v hotovosti. Navíc je to děvka.
"Nikdy jsem s ním nespala." (Karima Mahrúg.)
S kým? S expremiérem Berlusconim, přece, který je v kauze "bunga bunga party" žalován. I když prokurátorka jde po svědkyni (umělecké jméno Ruby) evidentně jako slepice po flusu.
"Závidí." (Mrtvá Kočka.)
Silvio může vyfásnout až patnáct let za sex z nezletilou, a ještě k tomu placený. Shodou okolností je pan expremiér pevnou kotvou, držící v proudu politického dění stabilitu nové italské vlády. Není tedy přímo její úd, ale jako předseda jedné ze tří koaličních stran je alespoň poslanec.
Žena Moby Dicka: "To může zůstat i v base."

Liou Tchie-nan (Národní komise pro rozvoj a reformu – tak se čínsky řekne "plánovací komise", místopředseda) je podezřelý ze "závažného porušení disciplíny". Pravděpodobně stranické. Je to reakce na prosincové mikroblogové články Čchang-pchinga (časopis Cchaj-ťing, zástupce šéfredaktora.) Liou Tchie-nan je dle nich namočen do "pochybných bankovních půjček". Pamětníky domácích skandálů 90. let potěší, že Liou se rovněž ozdobil akademickými tituly, které mu nenáleží. Pana podezřelého místopředsedu práskla jeho exmilenka poté, co emigrovala do Japonska.
Podle prezidenta Si Ťin-pchinga tyto korupční praktiky ohrožují samu existenci Komunistické strany Číny.
Žena Moby Dicka: "Korupce ohrožuje základ státu, nikoli strany."
Mrtvá Kočka: "Strany! Tam, kde Strana je stát."
Moby Dick: "A stát jsem »já«."

Oslavy ruského Dne vítězství (9. května) měly svou nemilou dohru: Ráno po něm, tedy v pátek, byl na jednom dvorku ve Volgogradu nalezen třiadvacetiletý kluk. Nahý, zmlácený, zmučený, znásilněný a – mrtvý. Dnes místní policie zadržela dva muže ve věku 22 a 27 let. Přiznali se k vraždě. Důvod? Chlastali spolu, a on se jim svěřil, že je gay. Tak ho znásilnili vypitými lahvemi, mlátili, a nakonec mu hlavu rozbili kamenem.
Podle západních médií jde o jasný případ tradiční ruské homofobie. Podle naší menažerie jde o klasický případ tradičního ruského alkoholismu.

Někdo v Petěrburgu slavil až do soboty. A pak už měl dost toho, že ho sousedka o patro výš opět vytopila vodou. Ta, než mu šla otevřít, napsala na Skype: "Zase buší na dveře. To bude zase on." (Olga Zelenská, 38, manželka policajta z protidrogové jednotky, který byl v té době ve službě.)
"On" byl Ilja Komarov (20, student školy ministerstva vnitra.) Vzal si lovecký nůž a šel slušně požádat, aby sousedce pořád laskavě nepraskaly trubky s vodou. Ta ho však nečekaně udeřila do tváře. A její dvanáctiletý syn Leonid se na něj vrhl s nožem v ruce. Ilja tak podle svého svědectví (jež může těžko někdo vyvrátit) "ztratil sebekontrolu". Zabil matku, zabil synka, zabil psa a ukradl zlaté šperky.
Mrtvá Kočka: "Tak oni Rusáci stále neopustili ideu společných domů pro kosmonauty a jiné silové složky?"
Vnitrácká škola drží smutek – přišla o vynikajícího studenta. Pedagogický sbor byl seřván "generálem z Moskvy" za "celostátní ostudu". Iljovy velitele prý vyhodí, ostatní učitele degradují.
Žena Moby Dicka: "A co takhle povinná protialkoholní léčba?"
Mrtvá Kočka: "A kdo by pak chránil ruské občany před zločinci???"

Úterý 14. května 2013

Maturitní centrum CERMAT udělalo chybu v maturitním testu z češtiny. Jen se na ty hlupáky podívejte. Týká se to textu:

"Nemohl jsem tomu ani uvěřit. Seděl tam, na rohu ulice Na Můstku, obklopen skupinou dívek v krátkých sukních, neustále se chichotajících, které mu visely na rtech. Pán tvorstva, nejvýznamnější ze všech. Abyste se z něj, děvčata, nezbláznily, pomyslil jsem si." Žáci měli určit, zda a kde je v textu chyba – v psaní přímé řeči, v psaní velkých písmen, v psaní mě/mně nebo ve shodě podmětu s přísudkem? Podle zadání měla být správnou odpovědí poslední možnost, protože text by měl znít "abyste se z něj, děvčata, nezbláznila." A to je ta chyba CERMATu!
"Vzhledem k tomu, že se jednotlivá vydání Pravidel českého pravopisu neshodují ve vymezení shody přísudku s podmětem podle smyslu, a to při užití 5. pádu, a také na základě stanoviska Jazykové poradny Ústavu pro jazyk český Akademie věd ČR, dospěla validační komise k závěru, že je nutné považovat obě uvedené možnosti (,abyste se z něj, děvčata, nezbláznily‘ i ,abyste se z něj, děvčata, nezbláznila‘) za správné, a tedy je třeba konstatovat, že výchozí text neobsahuje žádnou chybu." Všichni studenti dostali tedy dodatečně bod za jakoukoli odpověď.

Ledabylí televizních baviči, nedovzdělaní moderátoři a tupí politici - konečně jste vyhrálo nad láskou a středním rodem. A což takhle zrušit vůbec 5. pád, jako na pokrokovém Slovensku?
Žena Moby Dicka: "Anebo maturitu z takového českého jazyka?"

"V noci z 13. na 14. května byl orgány ruské kontrarozvědky FSB při nabídce spolupráce pro jednoho člena ruských tajných služeb zadržen člen CIA Ryan Christopher Fogle pracující pod krytím třetího tajemníka politického oddělení velvyslanectví USA v Moskvě." (RIA Novosti)
"Ve chvíli zadržení u něj bylo objeveno speciální technické vybavení, psané instrukce pro ruského občana, který byl verbován, stejně jako velké množství peněz.“ (Interfax.) Za rozhovor o budoucí spolupráci mohl ruský agent dostat 100.000. Za pravidelnou spolupráci pak milion doláčů ročně. Plus prémie za "mimořádně cenné informace".
Mrtvá Kočka: "Anebo kulku doprostřed čela."
Zadržený byl předveden na útvar FSB. Po provedení "nezbytných úkonů" byl předán na US velvyslanectví, načež byl prohlášen za "nežádoucí osobu", která musí "co nejdříve" opustit Rusko.
"Takové provokace v duchu studené války nepřispívají k posílení vzájemné důvěry." (Ministerstvo zahraničí RF.)

Vrchní velitel Ruských námořních sil admirál Viktor Čirkov upřesnil početní stav budoucí ruské vojenské eskadry ve Středozemním moři. Má to být pět nebo šest plavidel, včetně ponorek a letadlových lodí (nejspíš vrtulníkových lodí typu Mistral, které Rusko koupilo od Francie).

"Prvním důvodem je, že ve Středozemním moři Rusku přeci jenom zůstaly určité zájmy, přičemž se tu jedná o region neklidný. Často vzniká i nutnost operativně a rychle reagovat. To znamená, že pokud by měla být do regionu vysílána plavidla Severní, Baltské nebo Černomořské flotily, vyžádalo by si to určitý čas. Pokud by se zde lodě nacházely stále, existuje zde pro manévry mnohem více možností, a to včetně manévrů politických. To zaprvé. Zadruhé, jedná se přeci jen o určitý politický krok, demonstraci vlajky a demonstraci určitých možností Ruska. A to nejen ve vztahu k zemím Blízkého Východu, ale i ve vztahu k evropským státům." (Andrej Frolov, časopis Expert vooruženij, šéfredaktor, pro Hlas Ruska.)
Vpodstatě se jedná o obnovu Páté středomořské eskadry, která brázdila vody Středozemí od roku 1967 pod heslem "SSSR je středomořský stát".

Žena Moby Dicka: "Všímá si téhle otevřené demonstrace choutek ruského imperialismu někdo v Bruseli? Nebo ve Washingtonu?"
Mrtvá Kočka: "Brusel si nevidí před špičku příštího krachu. Amíci si toho všimli. Proto se z Evropy včas stahují. Aby to nevypadalo jako útěk."

V Bruseli proběhlo další měsíční zasedání Rady ministrů financí a hospodářství (ECOFIN) zemí Evropské unie. Ministři toho projednali tolik, že do uzávěrky deníčku není k dispozici česká verze tiskové zprávy, pouze anglická. Nicméně jen odkejvali to, co den předem předžvejkala Euroskupina (finanční a hospodářští ministři zemí, platících eurem). Jinak by se to nestihlo za jediný den. Hlavní zpráva: Kyperský způsob řešení státního krachu bude vzorem pro celou EU. To značí, že nejprve se ostříhají akcionáři, pak bankovní kapitál. Pak ještě není jasné pořadí, ale ve frontě na stříhání budou držitelé dluhopisů, majitelé obligací, a teprve nakonec klienti. Tedy ti, co mají uloženo více než 100.000 €. Ti by mohli být "požádáni, aby nesli část ztrát".
"Nepožádáš vkladu mého pojištěného!" (Žena Moby Dicka)
"Všechny vklady pod 100.000 euro musí být nedotknutelné." (Michael Barnier, komisař pro finanční trhy.)
"Ale pouze díky tomu, že se návrhu na zabavení pojištěných vkladů vzepřel kyperský parlament!" (Žena Moby Dicka)
"Je to v tuto chvíli největší projekt pro Evropu." (Jeroen Dijsselbloem, ministr financí, Nizozemsko, předseda Euroskupiny.) Co?
"Nastavit mechanismus řešení krachujících bank."

Moby Dick se dosud domníval, že největším projektem pro Evropu je – aby její banky nekrachovaly!!!

Maria Fekter (ministryně financí, Rakousko) se uvolila neblokovat jednání o výměně informací mezi EU a "dalšími zeměmi", čímž jsou míněny daňové ráje, konkrétně Švýcarsko. Evropští boháči hodlají své těžce nezdaněné úspory přesunout do Singapuru. Výhody Singapuru oceňují i čínští komunističtí boháči.

"Najdeme ho.“ (Ronal Serpas, zástupce policie, New Orleans.) Míněn pachatel svatomateřské střelby. Podle videozáznamu je střelcem Akein Scott (19). Podezřelý byl vyzván, aby se vydal úřadům.
Akein byl už dvakrát zatčen: Vloni v únoru za nepovolené držení ukradené střelné zbraně, a hned v březnu na to za "odpírání poslušnosti policistovi, nepovolené držení zbraně a heroinu". Je obžalován za "držení zbraně a nebezpečné látky". Na soud, který měl začít ve čtvrtek, se těšil na svobodě, na kterou byl propuštěn na kauci $15.000.
Podle videa je vidět, že střílel skutečně do davu, takže nedělní domněnka MnZ je lichá.

Rešmi Bégam (švadlena, 18 let, Dháka) je nejspíš poslední zachráněná ze spadlé bangladéšské pseudotextilky. Našli ji v pátek, 17 dní po katastrofě. Zachránilo ji to, že v prostoru, kde se mohla pohybovat plazením, našla čtyři sušenky a vodu. A prý také vůle Boží.
Západní firmy, odebírající textilní zboží z Bangladéše, najmou inspektory, aby v zemi zkontrolovali výrobní barabizny. Některé založily fond, ze kterého by se mělo platit "zlepšení bezpečnostních podmínek" v těch výrobnách.
Žena Moby Dicka: "Neměla by se o tohle starat zejména bangladéšská vláda?"
Mrtvá Kočka: "Prosímtě vláda! Ta je ráda, že vládne…"
Ale! Už se prej v Bangladéši budou moci jednodušeji zorganizovat odbory. Tedy tak, aby odboráře nevyhodili podnikatelé dříve, než se stanou odboráři. A! Úřady zavřely několik velkochatrčí, které se zatím nestihly zřítit. Budou zpřísněny bezpečnostní předpisy. Minimální mzda stoupne na báječných $38/měsíc.
"Je to husa, která nám snáší zlatá vejce, nechceme tohle odvětví zabít." (Gowher Rizvi, poradce bangladéšského prezidenta.)
60 % bangladéšského tetilu se vyváží do Evropy. A kam ten zbytek?
Žena Moby Dicka: "Nejspíš do Číny."

Organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) zveřejnila zprávu o stavu čínské prostituce. Ta je sice v ČLR zakázaná, ale věnuje se jí odhadem asi čtyři až šest miliónů žen. Z jejich svědectví vyplývá že je policie mučí a týrá, podvodem na nich získává přiznání, okrádá je o těžce vydělané peníze anebo - placený sex přímo organizuje! Nějaký místní příslušník lidových milicí si je pozve k sobě domů, pak tam vtrhnou policajti, dají prostitutce pokutu – a o tu se potom šábnou s milicionářem. Některé sexuální pracovnice byly zatčeny už jen za to, že u sebe měly kondomy.
Mrtvá Kočka: "Ach ty kurvy komunistický!"
(MK nemyslí prostitutky.)

"Za okolností, při nichž vzduchem lítají kulky, riskují vojáci, že přijdou o život. Když v takové situaci chcete, aby si odpočinuli, systém s utěšujícími ženami je nezbytný. Tomu každý rozumí.“ (Toru Hašimoto, starosta, Ósaka, spoluzakladatel nacionalistické Strany za obnovu Japonska .) Pan starosta hovořil o nutnosti uspokojit vojsko císařské armády v době druhé světové, kdy Japoncům takto nedobrovolně otročilo 200.000 žen.
Mrtvá Kočka: "Ach ty kurvy nacionalistický!"
(MK nemyslí prostitutky.)

Pan Isao Iidžima (poradce premiéra Šinzo Abého, Japonsko) přibyl na krátkou pracovní návštěvu Pchojngjangu, kde ho přivítal soudruh Kim Čol-ho (ministerstvo zahraničí, KLDR, odbor pro asijské záležitosti, ředitel).
KLDR o jeho návštěvě mlčí.
Japonská vláda o jeho návštěvě "neví".
Mrtvá Kočka: "Třeba se chtějí rozdělit o Špičaté ostrovy?"

Ze sportu: Tomáš Plekanec společně s týmem českých hokejistů rozdrtil na šampionátu ve Stockholmu své norské soupeře 7 : 0. No jo, NHL!
Mrtvá Kočka: "Když ale ti nejlepší v NHL – ještě pořád hrají v NHL!"

Média adorují Aloise Hadamczika, pískového barona, který na vedlejšák trénuje národní manšaft, že před šampionátem udělal rázný škrt a z kádru vyrazil deset příživníků, kteří s týmem trénovali dva měsíce, aby udělal místo hvězdám z NHL.

Středa 15. května 2013

20,6 % maturantů nezvládlo maturitní testy z matematiky. (Z češtiny propadlo jen 2,6 % borců.)
Mrtvá Kočka: "Jestli by se neměla založit nějaká Matematická poradna při Ústavu pro matematiku českou?"

Politický subjekt Sdružení pro republiku - Republikánská strana byl zrušen pro nedodání výročních finančních zpráv z let 2006 - 2011. Panu nejmenovanému expředsedovi to zřejmě nevadí – stranické nemovitosti už od počátku vlastní jeho rodina.

Nová vědecká rada ÚSTRku má zatím 12 členů. Jsou mezi nimi věhlasná jména jako Vilém Prečan či Petr Pithart. Ale taky Prof. PhDr. Jan Rataj, CSc., historik a politolog, který se mj. zajímá i o dějiny komunistického Československa, které zkoumal již v letech 1981-1990 v Ústavu marxismu-leninismu, a dějiny KSČ a mezinárodního dělnického hnutí také vyučoval…
Žena Moby Dicka: "Omlouvám se, že jsem o tobě, Kočko pochybovala. To je ale smutný humor!"

Prezident a viceprezidentka banky Rosbank zadrženi speciálním protikorupčním komandem. Ruská Rosbank je jedním z výhonků finanční skupiny Société Générále, která patří mezi silnou trojku na místním trhu.
Žena Moby Dicka: "Nabízeli úplatky?"
Mrtvá Kočka: "Nejspíš udělali tu chybu, že příliš malé."

Ukazuje se, že americký diplomat-špion Fogle měl zájem o kavkazské zázemí bostonského teroristy Tamerlana Carnajeva, nikoli kmenové ruské informace. To vysvětluje, proč ho  Rusové nezaťurmili, ale jen vyhostili.
Žena Moby Dicka: "Ovšem nevysvětluje to cirkus, který kolem toho Rusové udělali."
Mrtvá Kočka: "To pro svoje publikum. V rámci rozbíhající se kampaně k dalšími kolu studené války."

Francois Hollande (prezident, Francie) slaví roční působení v úřadě. No – slaví. Popularita na minusu, ekonomika klesá taky, zato nezaměstnanost stoupá. Jak si s tím francouzský vůdce poradí? Takhle:
"Odmítám přenést na příští generace břemeno financování penzí…" Dosavadní důchodové reformy nesou poslední. A co teda bude? "Příští rok bude rokem ofenzivy."
Mrtvá Kočka: "A vyber si!"
No, a co v Evropě? "Je třeba dát obsah politické unii." A jaký? A što éto takóje "politická unie", když v 27 státech EU probíhají na sobě nezávislé volby, tu vyhraje pravice, tam socialisté, jinde nabývají nacionalisté.

Francois Hollande (prezident, Francie) přibyl na krátkou pracovní návštěvu do Brusele, kdež se setkal s José Manuelem Barrosem, vůdcem Evropské komise a císařem evropským. Ten mu poradil, aby ty dva následující roky, kdy má Francie odpuštěno dodržovat společná pravidla k udržení deficitu, aby je využil k "odvážným reformám".
Žena Moby Dicka: "Mohlo by se stát, už možná za ty dva roky, že Francouzi budou nakloněni k jediné reformě –  a totiž opustit Evropskou unii!"

BBC má zprávy o tom, že chemické zbraně v Sýrii použila vláda. Konkrétně dva vládní vrtulníky nad severosyrským městem Sarákib. Je fakt, že v Sýrii zatím žádné nevládní vrtulníky nelétají.
Mrtvá Kočka: "A co obavy? A co červená lajna, kterou jasně pan US prezident narýsoval?"
Žena Moby Dicka: "Obávám se, že ji teď pilně potichu vygumovává…"

Čtvrtek 16. května 2013

V 82 letech zemřel Valtr Komárek.
Mrtvá Kočka: "To je ten, co měl Waltrovku?"
Žena Moby Dicka: "Ne, ten, co měl Prognostický ústav."

Ministerstvo sociálních dávek se chystá vypsat soutěž na vyplácení sociálních dávek. Má to stát 1,4 miliardy Kč.
Mrtvá Kočka: "To s tím systémem chtějí letět na Měsíc???"
Žena Moby Dicka: "Potřebují nějak smysluplně utratit to, co odebrali z žebráckých invalidních důchodů."

Vypadá to, že současný systém, podvodně propachtovaný jedné jisté firmě péčí pana exnáměstka Vladimíra Šišky, bude muset být vypnut dříve, než se někdo rozhoupe vrátit ten systém, který bez potíží fungoval minulých 15 let. A pak?
"No tak někdo dostane těch svých pár tisíc o pár tejdnů pozdějc, no. Víte, jak já mám teď šišku v pejru kvůli tomu vyšetřování? Víte, o kolik peněz jde mně?" (Vladimír Šiška, exnáměstrek, tohle nahlas neřekl.)
Mrtvá Kočka: "Je to šiškárna."

Ze sportu:
Volby nového předsedy českých čutálistů proběhnou až 8. června, ale už zítra je uzávěrka přihlášek. Zatím se k vůdcovství FAČR přihlásil pouze současný předseda pan Miroslav Pelta.
Žena Moby Dicka: "Prostě není nikdo lepší!"

Ze sportu: Česko prohrálo se Švýcarskem 1 : 2 a z hokejového šampionátu táhne domů po dlouhé době bez medaile.
Žena Moby Dicka: "Jako by se pod brusle našich hochů odněkud sypal písek!"
Ale! Prej nemáme být smutní: Rusové, loňští veltmajstři, jedou domů taky bez medaile!

Žena Moby Dicka: "Dva obětavci v čele našich dvou národních sportů."
Mrtvá Kočka: "Dva silní muži – a dva slabé sporty!!!"

Po máslu, kávě a mouce mizí z obchodů i poslední roličky toaletního papíru. Zatímco v reálném socialistickém Československu za to mohly pokřivené dodavatelsko-odběratelské vztahy, v dnešní Venezuele za tyto nedostatky mohou "protivládní síly a privátní sektor, který se léta snaží destabilizovat poměry a svrhnout vládu", alespoň dle bolí-prezidenta Mikuláše Madury.
Podle ekonomů je to obvyklý jev "plánovitého hospodářství", které cenovou regulací ničí trh, soudruzi z EU.
Ono stejně prej Venezuelci nebudou brzy toaletní papír potřebovat. Nebudou mít z čeho, ehm, vyměšovat.

Mrtvá Kočka: "No jo, hajzlpapír. Ten na konci sociálrealismu taky nebyl. Pamatujou, pane Rataj?"
Žena Moby Dicka: "Nepamatuje. Oni soudruzi marx-leninisté vždycky měli svoje rezervy. Až to, co nespotřebovali, šlo do Tuzexu."

Pátek 17. května 2013

Rusko dokončuje dodávku protilodních střel Jachnot s doletem 290 kilometrů do bratrské Sýrie, objednanou r. 2007. Jde celkem o 72 střel, 36 mobilních odpalovacích ramp a podpůrná zařízení. První dodávky dostali Syřané v r. 2011. Asadovi se budou hodit, kdyby se snad chtěl někdo vylodit s nepovolenou humanitární pomocí.

"Na většině syrského severu vlaje černá vlajka džihádu. Ve středu země bojují provládní milice a bojovníci Hizballáhu proti těm, kdo ohrožují jejich komunity. Na severovýchodě si Kurdové prakticky vybudovali autonomní zónu. Sýrie se víc než po dvou letech konfliktu rozpadá. Válka se šíří dál a nabývá na brutalitě a její největší obětí se zdá být integrita syrského státu.“ (New York Times.)
Žena Moby Dicka: "Výsledek dvouletého nečinného přihlížení světa k syrské katastrofě."
Mrtvá Kočka: "Omyl! Hizballáh, Írán a Rusko přihlíželi činně!"

No, možná ještě Turecko zachrání pro civilizovaný svět alespoň kus ze své syrské provincie. Připravuje se k tomu už nejmíň rok.

V 11.00 hodin začal v pražském Domě odborových svazů II. sjezd Rady seniorů České republiky. Zazněly mnohé projevy a mnohé potlesky.Svou přítomností ho poctil i prezident republiky Miloš Zeman .

"U žádné předchozí vlády nedošlo k tak dlouhodobému poklesu kupní síly příjmu seniorů, jako v případě této vlády. A to si na nás ještě vymyslela zrušení slevy na dani pro pracující důchodce.“ (Zdeněk Pernes, předseda Rady seniorů ČR.)
Zde přidám osobní poznámku MD: To zrušení slevy pro pracující (snížení až o 2.000 Kč měsíčně) nebylo dáno tupostí plánovačů, ale hloupostí ministra Kalouska, který trestá aktivní důchodce, a myslí si, že mu to projde, protože jakákoli kritika jakéhokoli rozhodnutí nejlepšího ministra financí od Vltavy až po Amu-Darju musí být přeci "levicová" a tudíž špatná. A protože pracující důchodci nemohou stávkovat, neb stávkující pracující důchodce je – důchodce. Ale největší Kalouskova hloupost je, že připustil, aby ho levicová opozice kritizovala oprávněně!!!

"Senioři jsou obětí systému. Ale ne že bych chtěl tuto vládu hanit, to totiž není třeba, ona už své renomé má tak jako tak.“ (Milan Štěch, předseda Senátu a exšéfodborář.)
Mluvili mnozí, mluvili mnohé, ale nejvíce novináře zajímal pan prezident a jmenování nových profesorů. Konkrétně nejmenování akademika Martina C. Putny. Důchodci a jejich bída zapomenuty, rozpoutal se téměř ústavní soud o Putnu:

"Já jsem důvody svého rozhodnutí předem oznámil panu ministrovi školství a řekl jsem mu, že nechci ponižovat pana Putnu tím, že bych tyto důvody uváděl veřejně. Nicméně pan Putna má svaté právo, bude-li si to přát, obrátit se na soud a bude mojí povinností uvést, proč jsem tak učinil." (Mlhoš Zeman, presumptivní prezident VČLDD.)

"Jde o situaci, která se naprosto vymyká obvyklému postupu, podle něhož odborně podložené a v přísném řízení schválené návrhy univerzity po projednání ve vládě prezident republiky vždy podepsal a nové profesory slavnostně jmenoval." (Václav Hampl, Univerzita Karlova, rektor.)

"Je to unáhlené rozhodnutí. Svobodomyslný Miloš Zeman z roku 1989 by v tomto směru nejspíš nechápal postoj Miloše Zemana z roku 2013. Pokud nemá pan prezident opravdu závažné důvody, může to být celkem oprávněně vnímáno jako zásah do akademických svobod. Povede to ke zbytečné politizaci a napětí kolem jmenování profesorů." (Bohuslav Sobotka, ČSSD, předseda.)

"Prezident vždy říká, že mu vadí šedé myši, ale Martin Putna rozhodně šedá myš není, to je velmi provokativní osobnost. Pokud rektor žádá prezidenta o něco podobného, bez zdůvodnění a vážných argumentů by takové jmenování odmítnout neměl. Pokud vím, ani ve středověku panovníci nevstupovali univerzitám do toho, že by jim bránili jmenovat profesory a akademické hodnostáře." (Lubomír Zaorálek, ČSSD, místopředseda.)

"Pokud pan prezident chce ze společenské události udělat něco jiného, tak se domnívám, že tak to ústavodárce určitě nemyslel." (Petr Gazdík, předseda poslaneckého klubu TOP 09). Gazdík se obává, že si prezident "až příliš rozšiřuje pole své působnosti".

"Mlhoš zkouší meze svých pravomocí, krok po kroku, a jmenování profesorů používá jako test pro své příští zamýšlené kroky." (Žena Moby Dicka.)

"Jde o pokračování protektorátní politiky a politiky prezidenta Gottwalda. Jako byl odmítán Zdeněk Kalista, je nyní odmítán rovněž katolický intelektuál Martin C. Putna." (Karel Schwarzenberg, ministr zahraničí TOP 09 a neúspěšný Zemanův soupeř v druhém kole prezidentských voleb.)

"Já mohu pouze doufat a upřímně doufám, že nedochází k nějaké politické selekci při jmenování profesorů a že takovéto rozhodnutí do budoucna neovlivní akademickou činnost těch, kteří by tohoto titulu chtěli dosáhnout." (Karolína Peake, Lidem místopředsedkyně.)

Moby má za to, že Mlhoš nezapomněl, jak se o něm Martin C. nepěkně vyjadřoval před prezidentskými volbami.

"Sám musí svoje kroky obhájit a vysvětlit, a to platí i v případě nejmenování některého z navrhovaných adeptů na profesora. Nevidím jediný důvod to činit za něho." (Petr Nečas, premiér, ČR, sděluje, že mu to je putna.)

Za odmítavý postoj vůči jmenování profesorem někoho, kdo adoruje homosexualismus, poděkoval panu prezidentovi Michael Josef Pojezdný (Strahovský klášter, opat), jenž s Mlhošem dnes diskutoval o "spolupráci církve se státem. Hle vyjádření Hradu:

"V průběhu setkání mimo jiné opat Pojezdný vyjádřil poděkování prezidentu republiky za jeho postoj ve věci profesorské kandidatury Martina C. Putny." (Hana Burianová, Kancelář prezidenta republiky, mluvčí.)

Hle následující vyjádření Hradu:
"Ke dnešnímu dni neexistuje žádné oficiální stanovisko prezidenta republiky, ve kterém by sděloval koho bude či nebude jmenovat profesorem. Prezident republiky veřejně uvedl své výhrady k osobě pana Martina C. Putny. Jmenování profesorů proběhne 11. června 2013 a do té doby odmítáme jakékoliv spekulace o tom, koho prezident republiky jmenuje či nejmenuje profesorem na základě svého práva daného Ústavou ČR." (Hana Burianová, Kancelář prezidenta republiky, mluvčí.)

Připomeňme, že prezident republiky veřejně neuvedl své výhrady k osobě pana Martina C. Putny.

Sobota 18. května 2013
Mrtvá Kočka: "Taková viróza, ta když se zakousne, tak jen tak neskončí."
Žena Moby Dicka: "Nikoli viróza – paralýza!"
Moby Dick: "Nikoli paralýza – opilecká demence."

Ale nikoli z alkoholu, sousedé a sousedky. Tomu se říká "opojení mocí".
**************************
Diskusní příspěvek z Neviditelného psa:

SANEP NENÍ výzkumná agentura:
Autor: J. Vyhnalík Datum: 18.05.2013 02:27
SANEP vlastní Jaromír Soukup, který také vlastní mediální agenturu Médea (zprostředkovává reklamu do všech médií na trhu, ve svém oboru je jedničkou nebo dvojkou v ČR). Televizi Barrandov, časopisy Týden, Instinkt a další.
Jaromír Soukup původně chtěl kandidovat do PS za Demokratickou Stranu Zelených, ale později se dohodl na úzké spolupráci s ČSSD. Dříve pracoval i na přechodu Jiřího Paroubka do LEV 21 atd.
Za výzkumné agentury se prohlašuje kdekdo. Prakticky všechny teleshoppingové firmy, které se lidem snaží po telefonu něco prodat se představují jako výzkumníci, aby po pár otázkách přešly k vnucování svého zboží.
Jak poznat profesionální výzkumnou agenturu? Tyto agentury se sdružují do českého sdružení SIMAR a mezinárodního ESOMAR. Tato sdružení mají své standardy, které jejich členové musejí dodržovat. Není náhodou, že SANEP není členem ani jednoho z těchto sdružení a nejspíše se jím nestane pokud zásadním způsobem nezmění své metody.
*

Tak nějak jsem si myslel, že to asi bude. Postup indoktrinace veřejnosti je tedy tento: Někdo si udělá zfalšovaný průzkum u SANEP, a pak jeho výsledky jiné jeho noviny zveřejní – a pak se to dostane do oběhu. NIKDY se už v novinách nedovíte, jak zněla ta otázka. V Hospodářských novinách, kde jsem na tuto zprávu narazil v notickách, dokonce nebylo uvedeno ani jméno "agentury"! Ale titulek zněl:
"Téměř 70 % lidí tvrdí, že ÚSTR je zbytečnou institucí."

Za upřesnění dík,

>>:)) Moby Dick

Z listárny:

Tak trochu mi tam chyběl komentář Mrtvé Kočky:  "Obklopen skupinou dívek v krátkých sukních, neustále se chichotajících?"
Krátké sukně, neustále se chichotající, to je opravdu neotřelý literární skvost.

S pozdravem Ota
 ***
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Pokud projevíte potřebu deníček komentovat, a jste registrovaní na Lidovky.cz, můžete tak učinit zde na Neviditelném psu.

Předem dík! >>:)) Moby Dick