sobota 13. července 2013

ČESKÉ TEXTÁRNY 2003: Nově myslet, aktivně se podílet, dynamicky se měnit

Pondělí 14. července

Nával instrukcí managorů z výjezdního zasedání v Bludné Noře pokračuje. Tentokrát se ozval Fotr Bambas:
"Nový model řízení společnosti umožní těm, kteří budou nově myslet a zároveň se aktivně zapojí do plnění nových úkolů rychleji postupovat při rozvoji své kariéry."
Jaký "nový model"? Jde jen o oprášení starého hesla "Drž hubu a pádluj - a dobře se ti povede!"

Úterý 15. července

Horlivá práce manadementu už přinesla své plody v odezvách zaměstnanců. Lenka Pilná se v rámci hnutí Best Studio Program (BSP) nechala slyšet:
"Přihlašuji se k získávání zodpovědnosti za ty oblasti, které budou zvyšovat spokojenost zákazníků se službami Českých Textáren."
Chytrá! Ty oblasti, ve kterých nejsou zákazníci spokojeni, zbudou na nás!

Středa 16. července

Marně jsme se snažili pochopit novou makrostrukturu podniku - stejně by to bylo zbytečné. Cituji z mailu managora Ivoše Kvakoše:
"Nové schéma řízení firmy, se kterým jste se právě seznámili, není neměnné dogma. Jde jen o rámec,  který se snaží nastavit tok zodpovědnosti tak, aby procesy a zodpovědnosti byly nastavené co nejoptimálněji. Jde o první krok, který nás má zachránit před pádem do propasti. Nikoli však poslední."

Čtvrtek 17. července 

Managoři jsou opět tu, právě dnes se nám navrátili z Bludné Nory. Ředitel Běsný Kokot na nás apeluje v závodním rozhlase:
"Od každého zaměstnance očekávám naprostou loajalitu a aktivní spolupráci. Tím je dána i budoucí pozice každého jednotlivce. Buď se bude aktivně podílet na nastávajících procesech, nebo bude muset akceptovat, že se na nich bude podílet někdo jiný."
V kantýně jsem zaslechl, že prý tu řeč Kokotovi napsal bezpečák Mazanec. Něco opsal od Heydricha, něco zase z Urválka.

Pátek 18. července

Zjitřená invence managorů objasněna! Kuchyně v Bludné Noře jim předkládala jídla z hub darovaných managorem Tluč Hubou. Tento vášnivý mykolog - experimentátor zase nasbíral spousty lysohlávek. To nic nemění na tom, že jednou přijaté závěry zůstávají v platnosti. Jak pravil  vedoucí kanceláře tiskového mluvčího Jambor:
"Platí toto neměnné pravidlo: Nová makrostruktura je odrazem probíhajících změn a proto se musí dynamicky měnit za pochodu."

***
MOBY DICK – nikoli velryba z Melvillova románu, pouze zaměstnanec v textárně, vystavený mobbingu a bossingu, který si vede zápisky, aby se nezbláznil.
(Další informace o vztazích na pracovišti, zkratkách a jiných reáliích firmy ČESKÉ TEXTÁRNY, a.s., viz zde)

Předcházející týdny hledejte pod štítkem Moby Dick
Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.

Knížku "MOBY DICK: Deníček," v níž jsou sebrány denní poznámky z Českých Textáren od dubna 2000 do dubna  lze za 199,– Kč + poštovné objednat u nakladatele na konvoj@konvoj.cz
Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz.
Předem dík! >>:)) Moby Dick