úterý 2. července 2013

Návrat rypáka

Miloš Zeman to udělal. On vždycky udělá, co řekne. A řekl, že bude "aktivním" prezidentem.

Uplatňuje svůj "extenzivní výklad Ústavy". Takže už před konzultacemi s politickými stranami se rozhodl jmenovat premiéra "vlády odborníků". Nebo, jak přiznal Jiří Rusnok v neděli Vladimíru  Moravcovi, "vládu manažerů". Nebo spíš "vládu kamarádů Miloše Zemana", jak se nechal slyšet ministr financí v demisi Miroslav Kalousek. V té vládě jsou zatím tři členové ČSSD.

Není třeba se divit. Miloš Zeman je důsledný muž. Nepředání profesorského titulu Martinovi C. Putnovi bylo jen předběžnou ukázkou jeho důslednosti. Místo toho, aby ostatní budoucí profesoři prezidentovu zvůli bojkotovali, a na slavnostní akt se nedostavili, stáhli ocas všichni – včetně samotného MCP. No a co teď, když pan prezident natáhl Ústavu jak prezervativ? Co se bude dít?

Politickým stranám se nabízejí různá řešení. ČSSD by nejvíce vyhovovalo, kdyby byly předčasné volby co nejdříve, dokud mají preference nahoře, dokud se ODS neoklepe, dokud jim neuhryzne z volebního koláče Zemanova strana Zemanovci – Strana práv občanů (přehozené pořadí slov v názvu SPOZ jsem použil podle nového loga strany tohoto muže). A dokud se partaj nerozpadne.

Miloš Zeman nezapomíná. A nezapomene kamarádům tehdy bývalého místopředsedy ČSSD Stanislava Grosse nezvolení prezidentem před deset lety. Může se stát, že premiérem budoucí vítězné koalice či menšinové vlády ČSSD bude rival Bohuslava Sobotky, totiž Michal Hašek. Možná i to je za Sobotkovým obratem, který se náhle hlásí k druhému pokusu o sestavení přechodné vlády. Jako úřednický premiér by byl totiž premiér. No a po presumptivně vyhraných volbách by měl silnější šanci premiérem zůstat – i předsedou ČSSD.

V dnešním (2.7.2013) rozhovoru pro Hospodářské noviny běduje senátor ČSSD a neúspěšný prezidentský kandidát Jiří Dienstbier: "Žádná vláda – je jedno jestli Rusnokova nebo na půdorysu původní koalice – nebude schopna v tomto funkčním období nic reálně prosadit. Ty měsíce, o které se budou volby odkládat, jsou ztracený čas." A pro ČSSD vysloveně čas, ve kterém může jen ztrácet, jak jsem už výše popsal.

ODS je nyní v zoufalém stavu, a každý měsíc, o který budou volby později, je pro ni ale "odpočinkový čas". Jednak se pozapomene na její současné aféry, a možná se už něco posune ve vyšetřování obviněných v kauze "Nagyová". Pokud by trojkoaliční "stojednička" dovládla do příštích voleb v květnu 2014, bude čas odstřihnout se zcela od odpadlíků, korupčníků a jiných zvrhlíků. Zastupující předseda ODS Martin Kuba je velice schopný, a pokud dostane pár měsíců času, mohl by preference ODS náramně posílit. Anebo alespoň zachránit partaj před odsunem ze Sněmovny. Do příštího května by se také mohlo ukázat, nakolik jsou schopni státní zástupci dovést kauzu úplatných poslanců k nějakému jasnému konci. Pokud by jejich snaha byla neúspěšná, bude to znamenat rehabilitaci ODS v očích pravicových voličů.

TOP 09 má v čele současného nejmazanějšího politika, myslím tedy místopředsedu Kalouska. Pro preference TOP 09 by bylo nejlepší, aby byly volby co nejdříve. Topka by teď nejspíš mohla kanibalizovat svého současného koaličního partnera, totiž ODS. Problém je, že koaliční síla TOP 09 + ODS by zůstala stejně silná, nebo spíše slabá. Kalousek ví, že musí jít do koalice, pokud se chce zúčastňovat vlády a pokud chce prosadit svůj vliv na české finance. I když by byl ochoten spojit se kvůli tomu s ČSSD, vyhovovala by mu nejspíš pravicově laděná vláda. No a v té by byl, jakožto vedoucí činitel TOP 09, která se už prakticky dostala na pozici "nejsilnější pravicové strany" nejspíš premiérem. Pokud by se koaloval s ČSSD, pak tam by pro něj také bylo výhodnější, kdyby byli socialisté trochu slabší než teď – aby měl vůči ní silnější postavení. Pro TOP 09 je jakýkoli další vývoj výhodný, čas do voleb je pro ně čas k posílení vlivu.

LIDEM jsou jasní: Přes všechny proklamace a vyhlášení je pro ně životně důležité udržet současnou koalici. Po předčasných volbách, vlastně po jakýchkoli volbách, se zdá, že vypadnou ze Sněmovny. Jako partaj. Těch osm jednotlivců tam může nějakým způsobem pokračovat, pokud se prohlásí za "osobnosti", které si vybere jiná partaj na svůj volební lístek… K tomu nejspíše směřuje velice schopná Karolína Peake. Jejích osm hlasů, které ovládá, teď určitě bude hlasovat pro pokračování současné koalice. Ony by byly ochotny, ty hlasy, hlasovat pro jakoukoli koalici, které by se pak mohly účastnit, kdyby se teď příliš nebály, aby tato politická korupce nebyla označena za korupci. Do příštího května se uvidí, jak tu současně stíhanou korupci posoudí soudy. A každej den dobrej.

Totéž platí pro "nezařazené poslance", kteří by se po volbách mohli zařadit alespoň do nějakých správních rad.

Ztracený čas to určitě nebude pro nedávno vzniklé partaje typu ANO podnikatele Andreje Babiše, který si právě pořídil firmu MAFRA, včetně všech jejich novin a webů. Babiš pochopil, že minulých dvacet let jsme se nepřibližovali "Západu", ale "Jihu", konkrétně Itálii.

Čas do voleb nebude ztracený ani pro pro zelené a lidovce. Bude to pro ně čas konsolidace a čas nabídek voličům. Jedny mohou volit zoufalí příznivci levice, druhé ještě zoufalejší příznivci pravice.

No a KSČM si celých 24 let sedí v poklidu na svých starých marxistických tezích, oděných do hávu současné evropské levicovosti, a sbírá body, které ji různé vlády zdarma věnují. Čekala dlouho, a už se dočkala: Fleků v krajských radách a dozorčích orgánech. A teď bude mít svého sympatizanta přímo v Moskvě, aby tam obhajoval její zájmy. Myslím tím Zemanova oblíbence, letce-kosmonauta plukovníka Vladimíra Remka.
Tento první kosmonaut Evropy, je krom toho, že jest hrdinou Sovětského svazu i výbojů lidstva do vesmíru, rovněž nezávislým europoslancem za KSČM. Komunistou se stal roku 1967, už ve svých 19 letech. A přestal jím být r. 1990 jen proto, že jako voják nesměl být členem žádné politické strany. Na dotaz při besedě s kosmonauty ke své spolupráci s dnešními komunisty pravil: "Svědomí mám čisté, protože v EP se snažím zastupovat řádné a plnoprávné občany ČR, kteří mi tento mandát dali. Komunistická strana je parlamentní stranou na základě pravidel a zákonů ČR jako všechny ostatní politické strany." A podle dalších  jeho řečí o době normalizace ho podezírám, že je zažraný komouš dodneška. Remek (společně s celou KSČM) osobně podpořil kandidaturu pana Miloše Zemana na prezidenta republiky. A Miloš – nezapomíná. A ruský agent českých komunistů v Moskvě může mít přímý vliv nejen na dostavbu Temelína, ale i na to, abychom se ve výhledu stali členem pofiderního "Společenství nezávislých států". A do té doby alespoň trojským koněm Ruské federace v Evropské unii…
A co SPOZ? Těm vyhovuje současný stav, a čím déle bude trvat, tím více je pro ně ten ubíhající čas výhodný. Mohou se těšit, že jejich Vůdce jmenuje manažerského úředníka Rusnoka i do čela další vlády, ve které může i v demisi dotáhnout zemi k termínu řádných voleb. Volby do Parlamentu České republiky vyhlašuje prezident republiky nejpozději 90 dnů před jejich konáním. Nejpozději! Článek 17, odstavec (1) Ústavy praví: "Volby do obou komor se konají ve lhůtě počínající třicátým dnem před uplynutím volebního období a končící dnem jeho uplynutí." Příští řádné volby se tedy můžou konat třeba už 2.-3. května (po volném čtvrtku, na který připadá První máj – věrní členové SPOZ a KSČM určitě přijdou). A jejich termín může zcela ústavně vyhlásit pan prezident republiky České už hned po tom, co druhá Rusnokova vláda nedostane důvěru. A Sněmovna bude od 3. února 2014 nerozpustitelná!
A co Zeman??? Zeman si to užívá. Nezapomíná: Ti, kdo ho podporovali (Od Livie Klausové a Vladimíra Remka přes sponzory z Tomanovy rodiny až k poradcům a kamarádům Zemanovcům), ti nyní sklízejí plody svého úsilí ať už jako poslanci, ministři nebo kdovíco. No a ti, kteří proti němu brojili (od profesora Putny k Bohuslavu Sobotkovi), těm to zase teď nechává sežrat. Zůstal svůj, doba v dobrovolné vesnické odloučenosti ho nezměnila. V letech 2000 a 2001 jasně vyhrál titul RYPÁK ROKU, který byl vyhlášen pro "nejneomalenějšího politika ČR". Poté byla soutěž zrušena, ale možná by se mohla obnovit. Pan prezident by v ní měl velkou šanci na už třetí titul.

No a co my? Polovina voličů – alespoň dle agentur pro tvorbu veřejného mínění – dnešní kroky pana prezidenta schvaluje. Jenže – ono je to jako s tou technickou solí v polských uzeninách: Ta sůl, i když by byla bez vady, není potravina. Nezachází se s ní jako s potravinou – proto hmoty, které ji obsahují, nejsou potravinou! Pan prezident Miloš Zeman nepostupuje podle zásad demokratismu. Proto jeho konání, jakkoli by mohlo vyslyšet "hlas lidu" a přinášet "pozitivní efekty", je konání nedemokratické. V této situaci by Sněmovna neměla začít s přeoráváním Ústavy. Zejména proto, že by se při tom mohla ta Ústava ještě více zvorat. Ústava je jen jakýsi návod na jednání, a záleží na jejím uživateli, jak ten návod naplní duchem.

Její tvůrci zajisté nepočítali s tím, že ji zneužije nějaký rypák. Měli bychom proto chtít předčasné volby – prezidenta republiky!

Psáno v Praze dne 2. července 2013