pondělí 21. října 2013

Manéž Miloše Zemana

Jak se budou jmenovat partaje, které mají ve svém názvu jméno zkladatele, vůdce či donátora – až zkrachují?

V poštovní schránce mi přistála šedomodrá obálka s volebními lístky. Ověřil jsem si, že móda sebevychvalování mocných mužů trvá. A to v tom, že se nestydí vrznout svoje jméno do názvu své strany. Tak ano, v zahraničí se takové neslušnosti také vyskytují. Jižní Amerika celá je zamořena partajemi, které mají ve svém názvu "bolívarská" na paměť velkého (a úspěšného) vůdce místních národů. A podobnou jmenologii máme ve své historii i my.

V předválečném Československu existovala Hlinkova slovenská ľudová strana, která se tak jmenovala dle svého vůdce, a jeho jméno si nechala i po jeho smrti. V samostatné České republice jsme si zase pořídili partaj pod názvem "Republikáni Miroslava Sládka". Obě dvě strany fašizoidního charakteru se tak ale prý jmenovaly z nezbytí: Hlinkovi ľudovci, aby se odlišili od českých Šrámkových lidovců, a sládkovci, aby se odlišili od jiných "republikánů". To se snad může týkat i současné volební strany č. 12, jejíž název, plný vykřičníků a velkých písmen začíná "Volte Pravý Blok…" a po celé tiskové straně srdceryvných výzev končí "…Volte Pravý Blok www.cibulka.net…" a adresou.

Hodně partají se totiž pyšní tím, že jim srdce tluče vpravo, ale jen jedna má takového magora v čele. Petr Cibulka jako první v nové době přišel na to, jak je vnitrostranická demokracie nebezpečná. Na začátku devadesátých let si totiž spousta lidí založila "své" strany, stanuli v jejich čele – a najednou byli členstvem odvoláni z funkce, ba i vyloučeni. Petr je však takový demagog, že mu v jeho straně nic takového nehrozí. Po jeho vzoru, možná i nevědomém, se takto hodlají v čele svých partají na věky usídlit další velcí muži.

Například Tomio Okamura, senátor, podnikatel a exkandidát na prezidenta republiky. V květnu 2013 si založil stranu s uchvacujícím názvem "Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury". Pan senátor si stěžuje, že novinářské hyeny přirovnávají jeho hnutí k řecké neonacistické politické straně Zlatý úsvit. Ale to si mohl zjistit reference o řeckých náccích předem, když vymýšlel název. Nu, a pak jeho nápad věnovat českým Romům celý stát! Raději citujme, z čeho tento "novinářský omyl" pochází. Z Okamurova vlastního blogu na i.dnes.cz, kde použil trestně nenapadnutelnou větu: "V čem je například extrémní názor, že Cikáni by si měli založit vlastní stát a že Česká republika by měla podpořit jejich vystěhovalectví do země, odkud pochází jejich prapředci?"

Ta věta má něco vyvolat, takže má i jistý smysl, jiný než je právně korektní otázka. Bez ohledu na to, že nedisponujeme žádným mandátním územím, ostrovem ani pobřežím Severního ledového oceánu, se ukazuje, že jakási souvislost s řeckým Zlatým úsvitem tu je, a nejenom v názvu. A ještě jedna konotace tu je, totiž ona "přímá demokracie", která byla již s úspěchem použita v diktaturách typu Velká libyjská arabská lidová socialistická džamáhíríje nebo jakou zavedli Rudí Khmérové v Kambodži. (Mimochodem, tuto marxistickou tezi o "přímé demokracii" propagují naši komunisté pod heslem "Samosprávný socialismus" jakožto strategii nestalinských marxistů).

Nu, a nejodpudivějším zjevem naší politické scény je obskurní "prezidentská" Strana Práv Občanů ZEMANOVCI, jejímž programem je "podporovat myšlenky Miloše Zemana". Už když uvidíte majuskule u každého slova, navíc, když je velkými písmeny zvýrazněn název "čestného předsedy", už to by mělo vyvolat zvýšenou opatrnost. Vláda složená z kandidátů této strany má v době po rozpuštění Poslanecké sněmovny některé její pravomoci. Ministři, kteří vládnou už pět měsíců bez politické podpory stran a tři měsíce v demisi, kterou podali po nezískání důvěry, to je skutečně něco na hranici demokracie a daleko za hranicí slušného chování. No a prezident republiky Miloš Zeman, který se snaží vybudovat si tu prezidentský systém, ve kterém by potlačil kontrolní demokratické prvky, prezident, který má jako kancléře bývalého předsedu zemanovců, kterýžto kancléř ve svém "volném čase" kandiduje za zemanovce, to už je v souvislosti s touto zemanovskou vládou skutečně politický incest!

Výšepsané se netýká Balbínovy poetické strany, která vznikla ze štamgastů Balbínovy poetické hospůdky v Balbínově ulici, která se tak jmenuje (ulice, hospůdka i strana) na počest jezuitského kněze Bohuslava Balbína (který je už 325 let mrtev) a jeho nesmrtelných idejí.

Netýká se to ani strany LEV 21 - Národní socialisté, protože v jejich čele žádný lev není. A nevím, protože do voleb nejde, jak na tom je humpolecká Strana důchodců Františka Burdy.

Aha, málem bych zapomněl. Existuje také strana SUVERENITA – Blok Jan Bobošíkové. Tato (dvojnásobná!) prezidentská exkanditátka stloukla z různých "pravicových" minipartají volební blok, který zaregistrovala jako politickou stranu 5. září 2013, a která jde do voleb pod názvem HLAVU VZHŮRU – volební blok. Což zase asociuje italskou Forza Italia. Je třeba ovšem říci, že paní Bobo nemá takové koule, jako podnikatel a mediální magnát Silvio Berlusconi.

Ty jistě má velkopodnikatel a začínající mediální magnát Andrej Babiš se svým politickým hnutím ANO 2011, které se v současných výzkumech umisťuje na druhém až třetím místě. (Toto hnutí vzniklo z občanského sdružení Akce nespokojených občanů, a prý si ho nemáme plést se slovenskou bývalou vládní stranou ANO, což značilo "Aliancia nového občana" – bývalou stranou, která byla rozpuštěna r. 2011.) Zde stojí předseda a majitel skromě v pozadí alespoň co se názvu týče. Nikoli v nedostatku vnitrostranické demokracie, což se už ukázalo na jaře, kdy od něj uteklo několik místopředsedů. Vadilo jim Babišovo heslo: "Kdo platí, ten rozhoduje". Ano, řídit stát jako podnik zní jistě baťovsky přitažlivě, ale je potřeba si uvědomit, že v žádné firmě nepanuje demokracie!

Babišovce, zemanovce, okamurovce, cibulkovce, sládkovce, hlinkovce a jiné …ovce spojuje jedno: "Vůdcovský princip", "demokratický centralismus", "řízená demokracie" – prostě absolutní nedostatek vnitrostranické demokracie. A jak máme věřit, že budou tito lidé jako politici udržovat naše občanské, politické a demokratické svobody???

K tomu názvu článku ještě: Právě jde do dražby zkrachovaná firma Farma Bolka Polívky. Ale pod názvem Penzion Olšany. Velký klaun si kvůli své osobní integritě nepřál zachovat původní název. Nepřál si jistě ani, aby se prodával název "Manéž Bolka Polívky". Ale to má smůlu, protože jde o ochrannou známku, která je majetkem firmy – takže bude součástí dražby.

Jak se budou jmenovat strany těch našich šašků, až zkrachují?

Psáno v Praze dne 21. října 2013

(Foto v perexu převzato z oficiálních stránek Hrad.cz)