pátek 4. října 2013

MOBY DICK: Arogance nedemokratické moci

Americký zájezd zemanovců, zemanovská volební kampaň a zemanovec Žák jako vyhazovač ředitelů
************************************
Sobota 28 září
Svátek mají Václavové, Václavy a ČR - Den tisícileté české státnosti a Vyvraždění Slavníkovců (995)
Bolívarský dočasný premiér české vlády zemanovců bez důvěry v demisi Jiří Rusnok s doprovodem opustil New York, kde minulý týden na Valném shromáždění OSN pronesl přelomový projev o tom, čím ČR bude pod vedením zemanovců přispívat světové politice. Pana Rusnoka nanejvýš zneklidňuje stagnující jednání o nešíření jaderných zbraní. Užití chemických zbraní v Sýrii je "hluboce znepokojující" a "nepřijatelné". Ale ČR si zatím nebude pořizovat ani jaderné, ani chemické zbraně.
New York Times si jeho projevu nevšimly. Zato si všimly, že k příjezdu na letiště "zatímco delegaci z Moldávie stačilo pouze jedno auto, pro českého premiéra Jiřího Rusnoka a jeho doprovod jelo osm limuzín". Pana premiéra totiž doprovázela jeho choť, aby mu mohla být po boku na slavnostní recepci pátého výročí otevření České národní budovy v New Yorku. A desetiletá dcerka.
"Pokud kamkoli cestujeme společně s manželkou, vždy bereme dceru s sebou." (BDPČVZbDvD Jiří R.)

Ale osm aut?

"Mise se dále účastnili zástupci vlády, ministerstva zahraničí a příslušníci ochranky." (Jana Jabůrková, muvčí české vlády.)
Mrtvá Kočka: "A jejich rodiny."
Zvláštní je, že přítomnost zemanovských bolí-ministrů Jana Kohouta (zahraničí) a Vlastimila Picka (obrany) není v tiskovém prohlášení mluvky Jabůrkové zmíněna, a odhaleni byli až pomocí zveřejněných fotografií.

Ale osm aut?
Žena Moby Dicka: "Museli rychle utratit diety, než příští vláda zavře hranice."

Neděle 29. září 2013
Před 75 lety dojednaly čtyři evropské velmoci Mnichovskou dohodu.

Uhlobaron Petr Otava kupuje od těžařské společnosti NWR koksovny OKK za 2,4 miliardy korun. Odboráři se těší, že OKD bude mít na odstupné. Zemanovci se těší, že budou mít co znárodnit.

Zemanovci v různých stranách navrhují převést důl Paskov pod státní podnik Diamo, čímž zachrání práci pro 2.500 horníků. Odboráři nejsou nadšeni – odstupné ve státním podniku nic moc. Mohli by si zachovat další práci, ale přišli by o prachy…
A proč chodí člověk hlavně do práce?
Moby Dick: "Hlavně aby se realizoval."
Žena Moby Dicka: "Tak hybaj do sklepa a začni rubat!"

"Slíbil jsem vám, že zemi povedu pevnou rukou dalších pět let. Nyní slibuji: politika zaměstnanosti zůstává na prvním místě.“ (Werner Faymann, kancléř, Rakousko, po vítězných volbách.)
Žena Moby Dicka: "Vítězných? Vždyť  SPÖ ztratila 3 % a má teď jen 27,1 %"
Mrtvá Kočka: "Která z našich stran to má?"
Takže sociální demokraté mohou s druhou  ÖVP (23,8 %) opět utvořit velkou koalici. Ale jen těsně, protože ztratili i rakouští lidovci.
Žena Moby Dicka: "Všimli jste si, jak se Bělobrádek lísá k socanům?"
Mrtvá Kočka: "Žeby chtěli utvořit malou koalici?"

Velké rakouské strany ztratily ve prospěch těch malých – a nových. Notně posílili nacionalisté z FPÖ (21,4 % – těsný závěs za lidovci).

Zelení si polepšili jen mírně na 11,5 %.

Team Stronach für Österreich rakousko-kanadského miliardáře Franka Stronacha získal bombastických 5,8 procenta, přičemž chtěl s 20-30 % zvítězit.
Žena Moby Dicka: "Alespoň to Frank tvrdil."
Mrtvá Kočka: "Aby prolezl do parlamentu."
Vedoucí myšlenka stronachovců: zrušení eura.

Do parlamentu se ještě dostalo liberální hnutí NEOS. Ale jen proto, že hranice pro vstup na parlamentní parket je v Rakousku 4 %.

3,63 % získala exhaiderovská Aliance pro budoucnost Rakouska (Bündnis Zukunft Österreich).
Nacionálové BZÖ + FPÖ = 25 %

Žena Moby Dicka: "Nechci vidět tu příští rakouskou velkou koalici!"
Mrtvá Kočka: "Já nechci vidět tu naši."

V Šanghaji vznikla další zóna svobodného obchodu, prý "zkušební", ve které smí fungovat 36 čínských a zahraničních podniků, kterým se podařilo získat licence.

"Založení šanghajské zkušební zóny svobodného obchodu všestranně prohloubí a zvětší otevírání se světu, bude realizovat nový systém, akumuluje nové zkušenosti, má velký význam pro stimulaci ekonomické energie. Tato obchodní zóna se bude snažit po dvou až třech letech založit mezinárodně standardní zkušební zónu s standardním prostředí právního systému, dobrými okolnostmi pro investici a obchod, efektivním dozorování a správou. Zároveň posílí a zdokonalí správu a kontrolu rizik, založí bezpečný, efektivní a otevřený ekonomický systém. (Kao Chu-čcheng, ministr obchodu ČLR).

Žena Moby Dicka: "Za chvíli se zvláštní zónou stane zbytek komunistické Číny."
Mrtvá Kočka: "Už je."

Musulmani v Pákistánu opět zaútočili. Zatímco před týdnem byl primárním cílem kostel v Péšáváru (85 lidí zabito, 140 zraněno), předevčírem autobus v Péšáváru (17 lidí zabito a 42 zraněno), tak dnes šlo o útok na policejní stanici a přilehlé tržiště v Péšáváru (31 mrtvých a na 70 zraněných). Musulmani zabíjejí většinou muslimy.
Mrtvá Kočka: "Tu špatnou větev věřících."
Žena Moby Dicka: "Která je špatná?"
Mrtvá Kočka: "Ta jiná než jejich."

Zemětřesení v Pákistánu opět zaútočilo. Dnes měly otřesy sílu 7,2 stupně, očekávají se další ztráty na lidech. Úterní zemětřesení v oblasti 100 km severněji mělo 7,7 Richtera, zabilo přes 500 lidí a rozvalilo třetinu budov z nepálených cihel. Nejméně 100.000 lidí je bez střechy nad hlavou.
Mrtvá Kočka: "Já vám říkala: Neserte Alláha!"

Pondělí 30. září 2013
Před 75 lety přijalo Československo potupný Mnichovský diktát. Byl tím zachráněn mír na dalších tisíc let. Trval 11 měsíců.

Státní prezident Miloš Zeman přišel večer na slavnostní zahájení galavečera 17. ročníku kulturně-společenského projektu Dny pro Izrael, který se koná v Kongresovém centru Aldis v Hradci Králové. Před svou návštěvou Izraele vyřkl myšlenku, že by bylo správné přesunout ambasádu ČR z Tel Avivu do Jeruzaléma, tedy do hlavního města státu. Kterýžto status ovšem neuznává mezinárodní společenství.
Žena Moby Dicka: "Tak vidíš, jaký je pan prezident sionista!"
Mrtvá Kočka: "A nemohl by vykonávat pouze zahraniční agendu republiky?"

"Nejsou demokratickými stranami." (Mirka Němcová, lídrová ODS, o hnutí ANO Babišovi, SPOZemanovci, Hlavu vzhůru, Bobo! a zlatý Úsvit přímé demagogie Tokia Omamury.) Povolební koalice s těmito "nesystémovými stranami " jest vyloučena.
Žena Moby Dicka: "Ani ji žádná z nich nejspíš nebude ODS nabízet."
Mrtvá Kočka: "A ani Mirka nejpíš nebude vládu sestavovat…"

Město Fo-šan v provincii Kuang-tung hostí tradičně již 8. čínský festival Ling-nan. Na dnešní zahajovací slavnosti byl 2013 předním kuchařům z obvodu Šun-te oficiálně udělen certifikát kuchařské školy Shunde. Cílem festivalu je pokračování kultury dobrého jídla a podporování jejího rozvoje. Tento festival je důležitá platforma pro rozvoj potravinářského průmyslu v obvodě Shunde a podporu integrace gurmánství, turistiky a kultury. Letošním tématem je "Krásný Shunde, chutné štěstí".

Tajfun Wutip ("Motýlek") potopil dvě čínské rybářské lodě, které vypluly z jihočínského města Tchaj-šan. Bylo zachráněno 13 lidí, dalších 47 lidí se pohřešuje. Pohřešuje se rovněž třetí rybářská loď s 28 lidmi na palubě. Generální tajemník KSČ a prezident ČLR Si Ťin-pching a předseda vlády Li Kche-čchiang požádali úřady, aby se ze všech sil snažili o záchranu pohřešovaných lidí. Díky tomu vědí úředníci, co mají dělat.

Motýlek míří k Vietnamu, kde je před ním evakuováno 150.000 obyvatel v pěti provinciích. Školy zůstaly zavřené. Pobřežní hlídky vyzvaly 300.000 námořníků na palubě 61.000 rybářských lodí, aby dneska nechodili do práce. A pokud v ní jsou, aby se uchýlili.

Chemici, inženýři a zdravotníci z Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) vyrážejí k likvidaci syrských chemických zbraní. V první fázi jde o to, zničit jejich výrobny, které se nacházejí na 25 místech. Podle rezoluce RB OSN tak  má být učiněno do letošního 1. listopadu. Expertů je 20. Aby se měsíční termín stihl, bylo by jich potřeba – 200! Naskýtá se otázka, proč byl tak nesplnitelný termín stanoven.
Žena Moby Dicka: "Aby Rusko a Čína mohly nabídnout své nemezinárodní odborníky."

V Německu se stlouká vládní koalice. "Přirozený" velko-koaliční partner SPD si není sichr. Volá se po vnitrostranickém referendu, v každém případě by vládní spolupůsobení (rozdělení ministerských křesel) musely schválit sjezdy obou stran.
"Vyjednávání se může táhnout až do silvestra." (Andrea Nahles, generální tajemnice sociálních demokratů.)
Do té doby "musí Evropa čekat" – než jí zase začne Německo vládnout. Ale třeba by se mohlo začít vládnout dříve – konzervativci se Zelenými.
"Je to přitažlivá varianta, protože by do vlády přinesla čerstvý vzduch." (Heiner Geissler, exgenerální tajemník křesťanských demokratů.)
Žena Moby Dicka: "Až by všechno lítalo a rotovalo jak famfrníky."
Mrtvá Kočka: "Jen aby ten čerstvý vítr nevymetl i Angelu!"

Úterý 1. října 2013
Ano, na horách uhodily mrazy a na dolách mrazíky. Zatím jen ranní a přízemní.

Státní prezident Mlhoš Zeman zahájil třídenní předvolební kampaň zemanovců v Moravskoslezském kraji, na které ho doprovází též jeho choť Ivana a kancléř Vratislav Mynář, expředseda zemanovců a volební vůdce SPOZemanovců ve zlínském kraji. Mynář přitom dříve slíbil, že volební kampaň povede jen ve svém volném čase.
Žena Moby Dicka: "A kdo ti říkal, že nejezdí s Mlhošem ve svém volném čase?"

Pan prezident navštívil Krajský úřad v Ostravě a pak svého sponzora ve Vítkovicích. Navrhl, jak řešit nezaměstnanost a přinutit nepřizpůsobivce k práci. Na Prokešově náměstí v Ostravě pak přislíbil lidu další pracovní a podnikatelům investiční příležitosti:
"Prezident… může podporovat investiční projekty, jako je například kanál Dunaj-Odra-Labe, který by zejména zde znamenal možnost zlevnění nákladů pro takové podniky jako Vítkovice a další."
Hloubení kanálu skrz severní Moravu všestranně prohloubí a zvětší otevírání se světu, bude realizovat nový systém, akumuluje nové zkušenosti, má velký význam pro stimulaci ekonomické energie.

No to by byla pro Světlíka dobrá investice! Ta, kterou vrazil do Mlhoše. Teď jde jen o to, omámit Evropskou unii, aby do kanálu nalila potřebných 300 miliard Kč, tedy alespoň 85 % z nich.
Mrtvá Kočka: "A aby se 85 % z těch europských dotací zase nerozkradlo!"

Negativním překvapením pro Mlhoše byla nevelká účast občanů na náměstí.
Žena Moby Dicka: "Měla dorazit, alespoň školní mládež, žejo?"
Mrtvá Kočka: "Když dneska nejsou povinné ani prohlídky u zubaře…"

Lukoil Aviation má platit českému státu penále za nedodaný benzin. Možná 50 milionů, možná výrazně méně, možná nic. Penalizační faktura měla být splacena včera, ale termín splátky český stát dobromyslně prodloužil až do 1. ledna. Až bude po volbách. V té době už možná bude Martin Nejedlý, místopředseda SPOZemanovců, ministrem, a pokutu firmě, kde je manažerem, odpustí úplně…

Zakladatel SPOZ, zemanovec, který udělal ze Zemana prezidenta, exkomunistické zlobbistické zvíře Miroslav Šlouf ješrtě nevydejchal své vyškrtnutí z čela pražské kandidátky SPOZ. Teď bude zvažovat. Žádá, aby byl po volbách svolán mimořádný volební sněm, kde by mohl ukázat své praktické dovednosti v řízené demokracii. Pakli ne, vystoupí z partaje!

Bolívarský dočasný ministr dopravy české vlády zemanovců bez důvěry v demisi Zdeněk Žák, vůdce pražské kandidátky zemanovců, odvolal dnes
1. ředitele Ředitelství vodních cest
2. ředitele Ředitelství silnic a dálnic
3. vedoucího odboru drážních vozidel Drážního úřadu.
Každý z uvedených provinilců byl odvolán z jiného důvodu.
Žena Moby Dicka: "Asi to nejsou zemanovci."
Na každé z těch odpovědných míst byl obratem povolán nějaký skvělý muž, aniž by bylo potřeba složitého výběrového řízení.
Mrtvá Kočka: "Asi to jsou zemanovci."
Připomínáme, že nedůvěrný demisní ministr již dříve odvolal ředitele Českých drah. Tentokrát nešlo o nic horkého, v panu ministrovi však delší dobu "sílil pocit". A dosílil u všech tří managorů právě dnes.
Žák se nedávno otřel i o úspěšného ředitele Řízení letového provozu, protože tam ale hrozila stávka letových dispečerů, zatím couvl. Uvidíme, jaký masakr nastane, pokud Žák po volbách, v nichž zvítězí všichni prezidentovi muži, bude znovu ministrem.

Pět ministrů přišlo za premiérem s demisí. Ministři strany Lid svobody Silvia Berlusconiho tak splňují Silviovu hrozbu: Když mě zbavíte imunity (stalo se), tak já položím vládu. Což značí konec nejen italské vlády, ale i Itálie jakožto důvěryhodného člena eurozóny, rozpad eurozóny a rozpad EU, a to zrovna v době, kdy evropská kancléřka Anděla řeší povolební šachy ve svém regionu.
Prezident republiky Giorgio Napolitano pravil, že o nových volbách nemůže být řeč. Vypíše je jen pokud v parlamentu nenastane shoda o jmenování nové vlády, Mlhošu!!!
Nekjméně 20 silviovců však pravilo, že na rozkazy šéfa kašlou. Pokud Berlusconi bude tvrdohlavě dál ničit kvůli svým sosbním problémům se zákonem Itálii, odtrhnou se, a založí si vlastní parlamentní skupinu ne-silviovců.

V Americe začíná nový fiskální rok. Není pro něj dosud schválen rozpočet. Vláda USA přechází do nouzového režimu. Došly povolené peníze, a Kongres nechce prezidentu Obavovi žádné další pustit – šprajc kvůli novému zdravotnímu pojištění, které shodou okolností platí ode dneška. 800.000 státních zaměstnanců je doma. Policie a armáda pracují dál. Ale takové zbytné profese, jako kustodové muzeí, strážci národních parků nebo epidemiologové, mají neplacenou dovolenou. Muzea a památky jsou zavřené, národní parky taky. Epidemie budou muset vyčkat.
Ale neví se, jestli vyčkají držitelé dluhopisů, kteří očekávají, že 17. října dostanou zaplaceny úroky.
Obava: "Pokud Kongres nezvýší strop pro zadlužení vlády, budeme tu mít něco horšího než zastavení provozu vlády – dojde k zastavení ekonomiky."
Žena Moby Dicka: "Stručně: Ke státnímu bankrotu."
Mrtvá Kočka: "A já bych si koupila NASA za zbytkovou cenu $1."

Chemičtí experti OPCW dorazili do Damašku, kde zvostanou tejden, aby se zaklimatizovali. Nějak nespěchají, protože zlikvidovat výrobny chemických zbraní do 1. listopadu stejně nestihnou. A rezoluce RB OSN neobsahuje žádné sankce pro případ, že by nebyla splněna. Syrská vláda prý zatím "spolupracuje".
Mrtvá Kočka: "Zatím nemá na čem."

Majitelé obchodů v nákupním středisku Westgate (Nairobi, Keňa) si stěžují, že bezpečnostní síly v rámci záchrany rukojmích a dobytí střediska na musulmanských teroristech vyrabovali jejich prodejny.

Středa 2. října 2013

Druhý den návštěvy v Moravskoslezském kraji zahájil státní prezident svou účastí na 14. ročníku mezinárodní konference "Investment & Business Forum" v Ostravě, kterou pořádalo Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje. Hlavními tématy konference byly hospodářský rozvoj kraje a podpora investic do regionu se zaměřením na perspektivu hospodářství kraje do roku 2030.
Žena Moby Dicka: "Zase se chystají nějaké tunely?"
Mrtvá Kočka: "Ne, kanály."

Hlava státu zamířila z Ostravy do Karviné, kde podpořila hrorníky v jejich silném postoji a slíbila jim sociální bydlení. Poté přejela do do Petrovic u Karviné, kde se již tradičně setkala s občany. Poté se podepsala do Kroniky obce, dekorovala prapor obce stuhou prezidenta republiky a následně poobědvala na pozvání hejtmana se starosty obcí Moravskoslezského kraje. Po obědě uskutečnila návštěvu Bohumína a již tradičně se setkala s občany i představiteli města.

Žena Moby Dicka: "Navečer do Bohumína za hlavou dorazilo i tělo."

Na dotaz novinářských hyen, co na předvolebním pódiu dělal bolí-ministr vnitra v demisi zemanovec Martin Pecina bez důvěry, který sliboval k předvolební kampani využívat pouze víkendy, pravil Mlhoš moudře:  
"Se mnou na pódiu nebyli kandidáti SPOZ, ale ministr vnitra České republiky."
Mrtvá Kočka: "Ale jsou si hodně podobný!"
Web SPOZ: "Možnost setkání s občany Moravskoslezského kraje lídr kandidátky SPOZ v kraji Martin Pecina neodmítá. Bez ohledu na to, zda jde o všední den, či víkend."

Senátor Silvio Berlusconi těsně před hlasováním o důvěře vládě otočil: Senátoři Lidu svobody vládu Enrica Letty podpoří.
Žena Moby Dicka: "Nejspíš si spočítal, že by odpadlíci vládu zachránili, a on by prohrál i politicky."
Mrtvá Kočka: "Dokonalý vůdce: Umí běžet v čele davu, a včas měnit směr, aby to vypadalo, že jej vede!"

Česká demisní vláda schválila účast dalších 13 vojáků + letadla CASA v pozorovatelské misi na Sinajském poloostrově (Egypt). Poletí tam v listopadu, vrátí se na konci příštího roku. Přidají se ke třem našim vojákům, kteří jsou již na místě účastni v misi Multinational Force and Observers (MFO). Připomeňme, že se jedná o pozorovatele, kteří dohlížejí na oblast na základě mírové dohody z roku 1979 mezi Egyptem a Izraelem. Jednotky byly zřízeny roku 1981 bez účasti OSN na základě jednání Egypta, Izraele a USA, když SSSR na podnět Sýrie blokoval přijetí příslušné rezoluce v RB OSN.
Žena Moby Dicka: "Jak vidno, nic nového v uplatňování ruského imperialismu."
Mrtvá Kočka: "Ochránci arabského socialismu, včera i dnes."

"Je to v rozporu s mezinárodními závazky Ruska a nepřispívá k mírovému řešení konfliktu. Má to negativní dopad na situaci v zemi a ovlivňuje životy těch občanů Gruzie, kteří žijí na obou stranách administrativní hranice. Vyzývám k odstranění těchto bariér." (Anders Fogh Rasmussen, NATO, generální tajemník, k budování plotu mezi Jižní Osetií a zbytkem mezinárodně uznávaného území Gruzie.) Na stavbě této Putinovy bariéry se podílejí i ruská okupační vojska v Jižní Osetii.
Žena Moby Dicka: "Jak vidno, nic nového v uplatňování ruského imperialismu."
Mrtvá Kočka: "Ochránci sovětského území, včera i dnes."

Čtvrtek 3. října 2013

Když se na státního prezidenta Mlhoše Zemana nepřijdou podívat na náměstí ani studenti, přichází pan prezident za nimi. Dnes promluvil do duše studentům na Vysoké škole podnikání, a.s.
Když se na státního prezidenta Mlhoše Zemana nepřijdou podívat na náměstí ani dělníci, přichází pan prezident za nimi. A to třeba do firmy Hyundai, kterou označil za "vzorný příklad": "Myslím si, že je radost pracovat v týmu, který je nejúspěšnější."
Mrtvá Kočka: "Vot, Mlhošu, postav se k pásu!"
Žena Moby Dicka: "A radostně!"

Mlhoš poctil návštěvou i nedávno ještě negativní příklad podnikání, a to kopřivnickou společnost Tatra a.s., kde navštívil i montážní halu, kde se setkal s pracujícími. Promluvil k nim z obrněného vozu. É, oprava z korby náklaďáku: "Vím, že jste prožili těžké časy. Měli jste tady nezodpovědné vlastníky, kteří řídili vaši firmu faxem z Ameriky." Ale nové vedení je jiné, české, proto pan prezident poveze pana ředitele do Izraele, kde by se mohly nějaké Tatrovky prodat.
Žena Moby Dicka: "Tak ono prodat Tatrovky nikdy nebyl problém."
Mrtvá Kočka: "Vázlo to vždy jen na takových trapných maličkostech, jako je servis."

Odpoledne Mlhoš vykonal projevy směrem k občanům měst Kopřivnice a Fulnek. Zmínil všudypřítomné obavy z nezaměstnanosti a z nejisté budoucnosti, které však zmírnil: Ne vždy jsou opodstatněné. Každému se nabízí práce, která všestranně prohloubí a zvětší otevírání se světu, bude realizovat nový systém, akumuluje nové zkušenosti, má velký význam pro stimulaci ekonomické energie.

Mladá fronta Dnes umožnila exprezidentovi Václavu Klausovi, aby si udělal reklamu na svou novou knihu Česká republika na rozcestí - Čas rozhodnutí, která má vyjít příští týden. Václav Klaus navrhuje výrazné omezení mandatorních výdajů, rušení státních institucí, privatizaci firem jako jsou ČEZ či Česká televize. Dále by prý bylo vhodné změnit volební systému, zejména zrušit Senát. Předčasné volby, jež nás čekají, jsou dle Klause "mezivolby", v nichž pravice "tragickým způsobem prohraje". ODS teď nemá jakoukoliv naději, aby oslovila voliče. Avšak s pravicí je po její nastávající "fatální prohře" připraven spolupracovat. Pokud však ta z výsledků prohraných voleb vyvodí nějaký zásadní závěr.

Podle reakce ODS však dnes v této straně po takovémto vystoupení není nikdo, kdo by chtěl se zakladatelem partaje spolupracovat.

Největší reakci vyvolal ale páně profesorův návrh, aby ČR vystoupila z EU. Není proti evropské integraci, ale v případě EU "mluvíme o konkrétním selhání konkrétního projektu konkrétního modelu evropské integrace! Nemluvíme o tom, jestli patříme na Východ, nebo na Západ, jestli patříme k demokratickému světu, nebo nedemokratickému světu. To je darebnost a lež, kterou tady u nás hájí pravdoláskovci! Prosím vás, už mi to ani neříkejte! Nemluvme o demokracii, když mluvíme o Evropské unii. To je antidemokratická entita a antidemokratický projekt.

Klausovu myšlénku uniknout z ochranné náruče EU odsoudili všichni politici napříč stranami, včetně jeho přítele Miloše Zemana
Žena Moby Dicka: "Pravděpodobně, když si přečetli komentáře, nikoli onen rozhovor nebo snad knihu…"
Mrtvá Kočka: "EU se našim politikům hodí – zejména když chtějí kanalizovat spravedlivý hněv lidu."

Soud s Davidem Rathem odložen na úterý. Důvod: při jednání zkolabovala zapisovatelka. Na místě byli naštěstí přítomni dva zkušení lékaři – David Rath a Kateřina Pancová, kteří ji ošetřili. Přesto soud neuvolnil MUDr. Ratha z vazby.
Mrtvá Kočka: "Chtějí halt mít vždy doktora po ruce."

Bílý dům (Washington, D.C.) zažil teroristický útok. Čtyřiatřicetiletá řidička Miriam C. v podezřele černé toyotě odmítla zastavit na policejní výzvu, načež najela do bezpečnostní bariéry chránící areál Bílého domu. Pak před policajty ujížděla ke Kapitolu, což je asi tak dvě míle. Policajtům se ji podařilo zastavit, avšak jejich žádost, aby vystoupila neposlechla. Když se opět rozjela, začali na auto střílet.
Mrtvá Kočka: "Nejspíš v obavách o život pana prezidenta."
O několik stovek metrů dále se (možná zraněná) podezřelá Miriam srazila s policejním autem, přičemž byl poraněn jeden z policistů, poté narazila do dalšího vozu, kde byl zraněn další.
Mrtvá Kočka: "Za to vás můžou v Americe na místě zastřelit."
Což se stalo. Osmnáctiletá dcera teroristky, jež byla rovněž v onom podezřelém autě, zranění neutrpěla, ale odmítla vypovídat.
Mrtvá Kočka: "Osmnáctiměsíční batole, ty troubo."
Moby Dick: "Trouba? Já? Tentokrát výjimečně asi někdo jiný!"

Pátek 4. října 2013

Člen výkonného výboru Organizace pro osvobození Palestiny Saíb Irikát se zlobí na Mlhoše. Podle Saíba I. návrhy na přesun české ambasády z Tel Avivu (hlavního města státu Izrael dle OSN, EU a těch Arabů, kteří nepopírají samu existenci Izraele) do Jeruzaléma (hlavního města Izraele dle Izraelců) "představují destrukci mírového procesu a vynaložených úsilí o dosažení dohody o všech otázkách konečného statusu v čele s Jeruzalémem".
Mrtvá Kočka: "Myslím, že není co narušovat, ty troubo."

Irikát žádá Ligu arabských států, Organizaci islámské spolupráce a Hnutí nezúčastněných zemí, aby tuto Zemanovu nehoráznost  projednaly a podnikly "příslušné kroky a rozhodnutí v tomto ohledu".
Žena Moby Dicka: "Vyhlásili džihád vůči Česku."
Mrtvá Kočka: "Nebo fatvu na Mlhoše."
Moby Dick: "Anebo odmítly hospodářskou pomoc Palestincům, jejichž vůdcové ji vždy stejně rozkradou…"

Mezivládní panel ke změnám klimatu (IPCC) vydal nedávno zpřesněné výsledky svého badání. Do roku 2100:
1.Vzroste hladina světového oceánu o 26-82 centimetrů.
Žena Moby Dicka: "Anebo o plus minus metr."
2. Oteplí se o 0,3 - 4,8 stupně Celsia.
Mrtvá Kočka: "Nebo se ochladí o 0,3 - 4,8 stupně Celsia."
Stát se to může. Když sami oteplovači přiznávají chybu, která je podstatně větší než vzdálenost očekávaných minim od současného stavu…

Klimatologové rovněž dospěli k historicky nejvyšší pravděpodobnosti, že za oteplování může člověk: Je to na 95 % jisté!
Moby Dick: Odhaduji to na 105 procent. Jo, a co Vánoce? Budou letos na sněhu, nebo na blátě?"

Žena Moby Dicka: "Nepleť si klimatology a meteorology. Meteorologové ti počasí na měsíc dopředu neřeknou. Klimatologové předpovědí teploty na sto let dopředu. Aniž si všimnou, že svítí Slunce."
Mrtvá Kočka: "Vidle na ně."

Na 25 stanicích v ČR byly dnes ráno naměřeny nejnižší teploty za 50 let.

"Chápeme, že klíčovou prioritou pro rozvoj Arktidy musí být ochrana přírody. Obzvlášť je to důležité, pokud se jedná o Arktidu s jejími křehkými a zranitelnými ekosystémy, s jejím citlivým klimatem, který v mnohém určuje ekologický stav naší planety." (Vladimir V. Putin, ruský car-prezident na 3. Arktickém fóru "Arktida - teritorium dialogu" v Salechardě, ležící za polárním kruhem.)
Na citlivost ekologie se nedávno snažili upozornit svým svojským způsobem členové Greenpeace u arktické těžební plošiny Prirazlomnaja, když u ní přirazili se svými rychlými nafukovacími čluny. Dva se začali šplhat nahoru, načež všech 30 lidí z dvanácti států bylo zatčeno za pirátství. Za to jim hrozí až 15 let vězení.
Plošina se nachází v mezinárodních vodách, ale v ruském hospodářském území. A – jak víme z dřívějších Putinových prohlášení – celá Arktida, až k severnímu pólu, patří právoplatně jedině Rusku.
Žena Moby Dicka: "Imperialisté za cara, imperialisté za Stalina, imperialisté za  Brežněva, imperialisté za Putina, imperialisté…"
Mrtvá Kočka: "Furt to jsou Rusáci."

"Formálně vzato se snažili obsadit plošinu a naši pohraničníci nevěděli, kdo se snaží proniknout na Prirazlomnaju pod maskováním aktivistů Greenpeace. Vždyť to probíhalo souběžně s krvavými událostmi v Keni." (V.V. carPutin)
Ano, mohli je i zastřelit, a bylo by vymalováno. Jako Amíci teroristku u Bílého domu. Ale když Rusáci zjistili, že jde o grínpísáky?
Dali je na dva měsíce vazby.
Žena Moby Dicka: "Alespoň se něco dovíme o podmínkách v murmaňské vazební věznici, že, pane Rathe?"
Mrtvá Kočka: "Pokud ale vyfasují flastr natvrdo na Sibiři, tak to nepřežijou."
Moby Dick: "No, ale třeba se tam oteplí…"

Oteplování skutečně existuje. Pociťují ho zejména sportovci: Už příští rok proběhnou Zimní olympijské hry v subtropické Soči. A za devět let mistrovství světa ve fotbale – v pouštním Kataru.

**************************
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Pokud projevíte potřebu deníček komentovat, a jste registrovaní na Lidovky.cz, můžete tak učinit zde na Neviditelném psu.

Předem dík! >>:)) Moby Dick
**********************************************
Hlavní zdroje provozu:

Neviditelný pes
Šamanovo doupě
Lidovky.cz
Zpravy.idnes.cz
Novinky.cz
iHned.cz
Wikipedie
Eretz.cz
Klub přátel českého rozhlasového vysílání z Číny
Hlas Ruska
Pražský hrad
Zprávy.E15.cz