sobota 7. prosince 2013

ČESKÉ TEXTÁRNY 2003: Jak dosáhnout záporného počtu zaměstanců

Pondělí 1. prosince 2003

Konečně víme, co s námi bude. Vedoucí Ing. Duto Hlav nás, tedy mne a Ambrože, v krátkém pětihodinovém přehledu seznámil s našimi perspektivami. No, on nejdříve zhruba rekapituloval tři roky, v nichž proběhly tři vlny liberalizace, pak poslední půlrok, kdy jsme prošli optimalizací a na teprve na samotný závěr pronesl ono klíčové slovo:
"Reforma!"

Ambrož si povzdychl: "Zase perestrojka!"



Úterý 2. prosince 2003

Náš kolega, mistr superexpert a specialista bez specializace Hola Mátoha uspořádal přednášku, ve které nás stručně seznámil s odpovědí na otázku "jaký je cílový počet zaměstnanců Českých Textáren": Jeho osmihodinový projev se dal shrnout do jedné věty:
"Tento počet je dán vývojem trhu, společnosti a konkurence."

Podle mne by mohli stačit dva – já a Ambrož.

Středa 3. prosince 2003

Mgr. Tluč Huba, koordinátor koordinátorů a managor pověřený dalšími úkoly, nám ve svém stostránkovém eseji, poslaném mailem, také odpověděl na zásadní otázku, kolik nás ve firmě příští rok zůstane:
"Porovnáme-li dle základních globálně platných pravidel produktivitu práce na zaměstnance s vyspělými firmami v zahraničí, zjistíme, že k těm nejlepším máme ještě poměrně daleko. Proto musíme vyvinout tlak na vyvíjení odpovídající efektivity profesních procesů, které se v samém důsledku vyvíjejí směrem ke krajně neefektivní bilanci, abychom je nastavili žádoucím směrem. Trendy úspor nákladů včetně personálních se musí vyvíjet podle našich výnosů, podle nichž se musí odvíjet i cílový stav zaměstnanců."

Tak z toho jsem magor. Při uplatnění tohoto pravidla budeme muset - pokud zůstaneme i nadále ve ztrátě - skutečně dosáhnout záporného počtu zaměstnanců!

2013: A to jsem se minule vysmíval současnému běsnému řediteli Českých Textáren, který chce záporného stavu zaměstnanců dosáhnout i dnes, deset let po prvním takovém pokusu.
("Před třemi lety jsme měli 8.000 zaměstnanců, dnes máme přibližně 5.000 a věříme, že tohle je cesta, která nikdy neskončí.")

Mrtvá Kočka: "Hele, on ten Louis Em asi čte tvoje deset let starý zápisky, a podle toho managoří!"

Čtvrtek 4. prosince 2003

V závodním rozhlase promluvil pan Jambor, vedoucí útvaru Kancelář Tiskového Mluvčího Tiskového Odboru z divize Komunikace, aby nám předestřel naši budoucnost:
"Reforma naší společnosti je podřízena neúprosným tržním principům, proto neustále probíhají změny v počtu zaměstnanců, které jsou trvalé."

Tak nevím, co to je "trvalá změna"? Že se jako v našem počtu už nic nebude měnit? Asi ne, protože Jambor dodal:
"Cílový stav zaměstnanců neexistuje, protože jejich počet se neustále v čase mění podle toho, s jakou produktivitou pracují."

Aha, budu se muset začít flákat!

Pátek 5. prosince 2003

Asi již hloupnu, neboť přestávám našim managorům rozumnět. Celý uplynulý týden nám vysvětlovali, proč nás musí vyrazit. Dnes přišel Ambrožovi pozdravný mail od samotného ředitele Kokota:

"Milý kolego Ambroži,
všechny společnosti stojí na lidech, kterých si máme vážit. Jsem velmi potěšen, že Ti mohu poblahopřát k Tvému nedělnímu svátku. Srdečný a bezprostřední mail s přátelským oslovením nic nestojí, jak nám řekli na tom školení, za které jsme zaplatili pět milionů. Buď zdráv, a zastav se někdy! Tvůj Běsný."

Dokonce přiběhla i vedoucí managorka oddělení Zúčtování se zaměstnanci z divize Vyhledávání zaměstnanců Mladá Doga, která Ambrožovi v tlamě přinesla bonbónek! Bohužel nezabalený.
***

MOBY DICK – nikoli velryba z Melvillova románu, pouze zaměstnanec v textárně, vystavený mobbingu a bossingu, který si vede zápisky, aby se nezbláznil.
(Další informace o vztazích na pracovišti, zkratkách a jiných reáliích firmy ČESKÉ TEXTÁRNY, a.s., viz zde)

Předcházející týdny hledejte pod štítkem Moby Dick
Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.

Knížku "MOBY DICK: Deníček," v níž jsou sebrány denní poznámky z Českých Textáren od dubna 2000 do dubna 2003 lze za 199,– Kč + poštovné objednat u nakladatele na konvoj@konvoj.cz
Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz.
Předem dík! >>:)) Moby Dick