sobota 21. prosince 2013

ČESKÉ TEXTÁRNY 2003: Mise v míse a chvilka vánoční poezie

Pondělí 15. prosince 2003

Paní uklízečka si stěžovala u pana vedoucího Ing. Duto Hlava, že na záchodě, který používáme, nebylo spláchnuto. Ten jí slíbil zjednat nápravu a na dveře oné místnůstky pověsil vlastnoručně vyrobený nápis: "V neděli nebylo spláchnuto, kontrolujte po sobě cílový stav v záchodové míse!"
Hm, v neděli chodí do práce akorát Duto Hlav, ale ten snad navštěvuje managorskou toaletu?



Úterý 16. prosince 2003

Vize záchodů v našem baráku v Centru je takováto: V ředitelském patře funguje rozsáhlé soc. zařízení, které je však přístupno pouze  pro majitele managorských čipových karet. Další záchody jsou vyhraženy toliko specialistům bez specializace. Prostí textárníci, tedy teď už jen já s Ambrožem, máme záchůdek v suterénu. Proto se snažíme si tuto výhodu zachovat.
Na ceduli s Duto Hlavovým včerejším sdělením jsem proto napsal:
"V pondělí i v úterý bylo spláchnuto a zkontrolováno."

Středa 17. prosince 2003

Pan vedoucí při své misi, totiž pravidelné osobní kontrole hoven, objevil náš dodatek, který jsme učinili na jeho ceduli. Nesmírně se rozhořčil, že jsme znectili jeho dílo a zamkl nám - hajzl.
Když jsem ho poprosil, zdali by mi nemohl půjčit klíče, odmítl se slovy:
"Včera jste byl dvakrát!"

Čtvrtek 18. prosince 2003

Naše bývalá kolegyně  Viky Vykulená, která teď dělá pro Kvakoše,  nás s Ambrožem tajně vpouští na záchod na ředitelské patro. Ale na silvestra u Č. Textáren taky končí. Jak to bude dál? Máme si snad pořídit nočníky?
Ambrož se pana vedoucího zeptal, jestli to s tím záchodem myslí vážně a natrvalo. Duto se v odpověď pouze posupně zasmál.
V kantýně se pak nechal slyšet, že klíče od záchoda se půjčují pouze hodným zaměstnancům!

Pátek 19. prosince 2003

Duto Hlav byl od středy nápadně spokojený, dokonce si pozpěvoval! To trvalo jen do té doby, než zjistil, že náš záchod je odemčený. Kdosi (Ambrož) ho čímsi (kancelářskou sponkou) odemkl.
Duto se již neodvážil pokračovat ve své strategii a zamknout ho. V kantýně jsme se doslechli, že uvažoval dát na záchod petlici s visacím zámkem, nakonec však od této varianty ustoupil, neboť se obával, že by pak kdosi čímsi odemkl - dveře jeho kanceláře...

Chvilka vánoční poezie

Pondělí 22. prosince 2003

Vedoucí Duto Hlav má dovolenou. Přesto na nás myslí - poslal mně a Ambrožovi tento blahopřejný mail (!!??):

"Tak Ti zase po roce, přeji krásné Vánoce!
Radost z každého dárečku a příjemné chvíle u zářícího stromečku !!
O silvestru hodně smíchu, ale moc neškoď svému břichu!!! :-))
Nakonec do Nového roku, co nejvíce šťastných kroků!!!!

Úterý 23. prosince 2003

Také my jsme poslali Dutovi říkačku (na které je patrný vliv silného vánočního grogu):

"Po roce jsou Vánoce.
K stromečku, Ty náš dárečku,
přivede Tě spousta kroků.

Na Nový rok
zažiješ šok:
pokropím Tě salvou z broků.

To pak zazní spousta smíchu,
zejména, když mířím k břichu.

To budou příjemné chvíle veselé,
až půjdu do

podatelny dát výpověď!!!!!"

********** Vánoční listárna Moby Dicka *****

Středa 24. prosince 2003

Milý Moby Dicku,
Tvoji knihu mi doporučil minulé úterý odpoledne můj dobrý kamarád s tím, že je nejspíš o "jeho" firmě. V pátek odpoledne, i přes předvánočně-vánoční-silvestrovsko-novoroční pracovní i rodinný blbinec, končím už stranu 189 – a jsem pevně přesvědčena, že kniha je o "mé" (budoucí bývalé) firmě...
Ale už předcházející pátek, Tvým veledílem dosud nedotčena, jsem při hovoru se svou dobrou kamarádkou, samostatně podnikající, dospěla k závěru, že v podstatě každý můj šéf byl B.L.B. (čti "blb"), a pokud mně se povedlo nestat se šéfem (a tedy nezblbnout) až dosud, pak jedinou možností, jak se blbům i zblbnutí vyhnout, je stát se OSVČ (čti "osobou samostatně výdělečně živořící"... jak říká jiný můj dobrý kamarád). Je ovšem možné založit ekonomiku státu na několika miliónech "podniků" o jednom jediném zaměstnanci, který je zároveň sám sobě zaměstnavatelem?!
M.

Milá M.,
ekonomiku a prosperitu i stamilionových národů lze založit na odpovědnosti jednotlivce, ostatně tak některé státy skutečně existují. Odpovědnost a svoboda jedince nejen v samostatném podnikání, ale i v zaměstnaneckém poměru, jsou předpokladem blahobytu a svobody celého národa. Ovšem u nás o tom managoři a politici pouze mluví, ve skutečnosti omezují svobodu zaměstnanců, živnostníků a všech občanů. A tedy i náš blahobyt.
Zatím lze – jako Junior – odejít, založit si svou firmu a svobodně živořit či prosperovat. Až to nepůjde, nezbývá než emigrovat (anebo provést další revoluci - ale s kým?). Ještě stále tu jsou USA, Kanada a Austrálie.
No a pak - vzhůru na Mars!

Za dopis dík, a pěkného Jéžiška přeje
>>:)) Moby Dick

Čtvrtek 25. prosince 2003

Milý Moby,
nevím si rady. K Vánocům jsme od mé firmy vždy dostali malou pozornost, hodiny (s firemním logem) na stůl, hrneček (s firemním logem), tričko (s firemním logem), láhev vína (bez loga). Letos jsme obdrželi moderní ozdobnou šňůru (s firemním logem) na krk, abychom na ni mohli povinně nosit služební průkaz – říkáme tomu oprátka.
Můžeš mi, Moby, jako zkušený textárník, říci, co tak můžeme dostat příští rok?
Václav Vystrašený z firmy X.Y

No přece přímo pevný kožený obojek s vodítkem, jako nosí mistr superexpert Hola Mátoha. Něco podobného nosí také Lucie Bílá - a jak jí to sluší!
Za dopis dík, a pěkné Vánoce přeje
>>:)) Moby Dick

Pátek 26. prosince 2003

Zdar, Moby,
posílám předsilvestrovský návrh na letošní Zlatý Kext* (podle vyjádření policejní mluvčí v Cincinnati k případu Nathaniela Jonese, který se protivil policistům a po použití mírných donucovacích prostředků zemřel po převozu do nemocnice):
* Kext = napsaný kec; kiks, který je míněn vážně

"Jelikož smrt pana Jonese byla výsledkem zatýkání z celkového hlediska, bude klasifikována jako "zabití", ačkoli se tato akce podílela na výsledném účinku pouze částečně. Použití tohoto výrazu by však nemělo být spojováno s implikací konkrétní viny, ale nemělo by být interpretováno ani jako nepatřičné, neboť bude potřeba nejprve určit, zda k něčemu takovému došlo nebo ne..."
J.K.

Milý J.,
ono je to vlastně smutné, i když pan Jones byl jistě pěkné kvítko. Ale na tomhle příkladě vidíte, jak je důležité umět volit slova. Černoši v Ohiu byli z toho vyjádření tak tumpachoví, že ani nevypukly nějaké rasové bouře!
*******************************************
MOBY DICK – nikoli velryba z Melvillova románu, pouze zaměstnanec v textárně, vystavený mobbingu a bossingu, který si vede zápisky, aby se nezbláznil.
(Další informace o vztazích na pracovišti, zkratkách a jiných reáliích firmy ČESKÉ TEXTÁRNY, a.s., viz zde)

Předcházející týdny hledejte pod štítkem Moby Dick
Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.

Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz.
Předem dík! >>:)) Moby Dick