pátek 27. prosince 2013

MOBY DICK: Útok na budoucnost

Vynikající výsledky práce, jisté podráždění, konfrontace se šampáněm a jiné vánoční projevy.
************************************

Sobota 21. prosince, zlatá prodejní
V Česku se mimořádně otepluje a vítr duje.

Mimořádný sjezd prezidentské a vládní strany se konal za neúčasti svého čestného předsedy státního prezidenta Mlhoše Zemana.
"Jenž byl silně vytížen." (Žena Moby Dicka)
Nedorazili ani ministři zemanovců.
"Kteří už mají tuto partaj evidentně na háku." (Mrtvá Kočka)
Tento sněm byl přesto přelomový:

Zdeněk Štengl zůstal předsedou strany.
Označení "zemanovci" zůstalo v názvu strany (ačkoli si to Mlhoš již výslovně nepřeje).
Předsednictvo bude moci i nadále vyloučit člena strany pro poškození jejího jména; teď už o tom nemusí panovat jednohlas, stačí dvoutřetinová většina.

"Předsednictvo nemůže nikoho vylučovat." (Žena Moby Dicka)
"Japato?" (Mrtvá Kočka)
"Jméno Strany práv občanů - zemanovci již nelze více poškodit." (Žena Moby Dicka)

Dnešní vytížení státního prezidenta: Na zámku v Lánech na jeho žádost přijal předsedu hnutí ANO Andreje Babiše. A vydal tiskové prohlášení, ve kterém "vyjádřil plnou důvěru řediteli hradního protokolu Jindřichu Forejtovi na základě jeho vynikajících pracovních výsledků".

"Vynikající výsledky práce snad nemají nic společného s důvěrou v užívaný titul, ne?" (Mrtvá Kočka)
"Podvodník podvodníkovi důvěřuje." (Žena Moby Dicka)

Novofašistický neožupan Banskobystrického kraje Marian Kotleba přišel o přidělený automobil značky Hummer. Zapálil mu ho neznámý nesympatizant.
"Ej, kto za pravdu horí..."  (Mrtvá Kočka)

Dveře ruských věznic se otvírají těm, které postihlo dobrodiní carské amnestie.
"Korektně, v RF je přece demokracie: 4.prosince vyjádřil V.V.Putin souhlas s vyhlášením amnestie k dvacetiletému výročí ruské Ústavy. Prezident předložil 9. prosince Státní dumě návrh amnestie vypracovaný Radou OSN pro lidská práva. Tento návrh byl 18. prosince schválen Státní dumou, a to jednohlasně." (Žena Moby Dicka)
"Inu demokracie. Ruská. Řízená…"  (Mrtvá Kočka)

Propuštěn byl například ex-oligarcha Michail Chodorkovskij. Z jedenácti let mu bylo odpuštěno osm měsíců. Takže v době olympiády v Soči nebude zaťurmen.
K podání žádosti o milost ho prý přiměli ruští tajní služebníci, kteří mu sdělili, že je proti něm připravován další proces, a že jeho matka umírá na rakovinu. Avšak Michail po propuštění nenavštívil matičku, leč byl urychleně dopraven na letiště, odkudž byl odlifrován soukromým letadlem německého ex-ministra zahraničí Hans-Ditricha Genschera do Berlína.

"Pro Putina je důležité, s kým bude sedět na tribuně: s prvními osobami důležitých zemí, nebo v úzkém kruhu spojenců s postsovětských zemí a prezidenty z Afriky." (Konstantin Kalačev, politolog.)
"A Mlhošem."  (Mrtvá Kočka)

Neděle 22. prosince 2013, čtvrtá adventní
Zprávy ze Svaté země:

Městský autobus v Bat Jam (jižní předměstí Tel Avivu) vezl krom cestujících i bombu. Sionistický nepřítel, tedy cestující, si jí však včas všiml: Z opuštěného zavazadla totiž čouhaly dráty. Řidič zastavil, cestující utekli, a pyrotechnik zneškodnil časovanou bombu.

Na kontrolní stanoviště izraelské armády u Maale Adumin (východní předměstí Jeruzaléma) vnikli tři muži, ozbrojení noži. Začali však s nimi mávat příliš brzy, a tak se je podařilo zatknout bez krveprolití.

U příležitosti nastávajících vánočních svátků se konalo v Nazaretu slavnostní shromáždění věřících křesťanských církví Izraele, na němž brala účast i stovka vojáků IDF z řad arabských křesťanů.

Týdeník Euro zveřejnil policejní dokumenty, které ukazují, že v čele české justiční mafie stál známý zlobbista Ivo Ritt., který úkoloval a  platil jak (ex)vrchního státního zástupce Vlastimila Ram., tak (ex)náměstka pražského zastupitelství Libora Gr. a ještě (ex)náměstka ministerstva vnitra Michala Mor.
Dokumenty se dostaly ven díky stížnosti (ex)ředitele Vojenského zpravodajství Ondreje Pál. k Ústavnímu s.

"Zprávy z nesvaté země."  (Mrtvá Kočka)

Pondělí 23. prosince 2013

Předseda výboru Státní dumy RF pro mezinárodní záležitosti Alexej Puškov doufá, že amnestie účastnic skupiny Pussy Riot odstraní "jisté podráždění" vůči Rusku v západních zemích.
"Však proto ta amina taky byla vyhlášena!" (Mrtvá Kočka.)
"Ti, kdo sázejí na konfrontaci s Ruskem, si najdou jiné záminky. Potenciál protiruské aktivity na Západě je i nadále velký“. (Alexej Puškov)
"Západní ideodiverzní centrály nezahálejí." (Překlad Puškovovy poznámky z newspeaku do oldspeaku.)

"Jsou to špióni a zrádci. Jde o mezinárodní spiknutí. Naši nepřátelé žárlí na úspěchy naší země. Jde o útok na budoucnost." (Recep Tayyip Erdogan, premiér, Turecko.) Recep má recept, jak na zrádce: Poláme jim ruce! Tak slíbil svým příznivcům na sešlosti Strany spravedlnosti a rozvoje.

Turečtí policajti totiž zajistili u Süleymana Aslana, takto generálního ředitele státní banky Halbank, $4,5 milionu, a to v krabicích od bot.
"Dolárky se štosují lépe než kačky, Davide R."  (Mrtvá Kočka)
"Pozor, Jiříku R.!" (Žena Moby Dicka)
Bankéř tuto sumičku označil za "dary na charitu".
O víkendu byli zatčeni synové tří ministrů (včetně synáčka ministříčka vnitříčka), jejichž zdrcení otcové posléze odstoupili. Dotčený ministr životního protředí si nato v televizi postěžoval, že ale o těch kšeftech věděl i sám premiér, a část z nich sám schválil.
"A tohleto je ta zrada – nikoli ona rozkrádačka."  (Mrtvá Kočka)

V Londýně si chtěl jistý drzoun koupit láhev šampaňského, a to v prodejním domě Marks&Spencer. Prodavačka ho odmítla obsloužit – z náboženských důvodů. Slušně se mu omluvila, avšak nemohla překonat příkazy Prorokovy.
Zástupci M&S se omluvili za chování své pracovnice.
"Proč ji tam zaměstnávají, volové?" (Žena Moby Dicka)
"Proč se tam nechala zaměstnat, kráva???" (Mrtvá Kočka)
Zprávy ze Svaté země: Sněhová kalamita v Jeruzalémě a Safedu, povodně v Judské poušti.
Policista na kontrolní stanici Adam (severní předměstí Jeruzaléma) pobodán zezadu palestinským Arabem. Podstoupil pak v nemocnici operaci a útok přežil.
Palestinští Arabové házeli kameny na jedoucí autobus a osobní auto. Řidič autobusu a manželé z osobního auta byli zraněni a převezeni do nemocnice Beilinson v Petaq Tikvě.

Byla pozastavena přímá mírová jednání mezi PalAraby a Izraelci.
"To, co se nyní děje, jsou palestinsko-americká a americko-izraelská jednání o dosažení definitivní mírové dohody.“ Saíb Arekat (hlavní vyjednavatel za pal. stranu.) Saíb nezmínil důvody pozastavení přímých jednání.
"To, co se nyní děje, je divadýlko pro americké voliče prezidenta Baracka Obavy.“ (Mrtvá Kočka.)

Úterý 24. prosince 2013, Štědrý den

Byli odvoláni policajti, kteří od samotného začátku vyšetřovali korupci v nejvyšších patrech politiky. V Turecku.
Premiér Erdogan vyměnil vládu. Mezi 26 ministry už není celkem 10 těch zrádných. Premiér slíbil, že bude i nadále srdnatě bojovat proti korupci.
"Jiných politiků." (Žena Moby Dicka)
"Je to zvláštní, ale v posledních dnech se do některých provokací pustili i velvyslanci. Proto bych jim rád vzkázal: Dělejte svou práci. Pokud překročíte oblast svých povinností, mohli byste se dostat do oblasti pravomocí naší vlády. A my vás v naší zemi nemusíme nechat."  (Recep Tayyip Erdogan, premiér, Turecko.)
"Vypadněte z naší země." (Titulní stránka pro-vládního tureckého listu Yeni Safak.) Aby bylo jasno, koho se napsané tejče, byla pod tím otištěna fotka amerického velvyslance Francise Ricciardona. Proč amerického?
"Protože ty krabicové peníze možná pocházejí z kšeftů s Íránem" (Mrtvá Kočka)

Zprávy ze Svaté země:
Půlnoční mši v Betlémě navštívila asi polovička ze 1.500 zbývajících křesťanů z Gazy, davy turistů z celého světa a vzácní hosté:
Catherine Ashton (eurokomisařka pro zahraniční vztahy) s chotěm, Nasser Judeh (jordánský ministr zahraničí) a  Fouad Twal (římsko-katolický patriarcha Jeruzaléma). A host nejvzácnější:  Mohamed Abbás, prezident Palestinské samosprávy. Ten si to zvlášť vychutnával. Nedávno totiž objevil dosud netušený historický fakt:
Ježíš byl Palestinec!
"Tak ten si to asi u Alláha dost podělal s tím zázrakem v káni galilejské!" (Mrtvá Kočka)
"Počkej, on byl Palestinec, ale křesťan!" (Žena Moby Dicka)
"Proto mu říkali »rabbi«"???" (Mrtvá Kočka)

Benjamin Netanjahu (ministerský předseda, Izrael) pronesl v zasněženém Jeruzalémě vánoční poselství, v němž vyzdvihl společné hodnoty křesťanství a židovství. Do budoucna pak popřál všem občanům země "bezpečnost, prosperitu a mír".

"A co společné hodnoty s muslimy?" (Eurokorektní obránci lických práv teroristů.)

Dnes byl v Rafahu při opravě pohraničního plotu mezi Gazou a Izraelem odstřelovačem zastřelen Salah Abu-Latifa (beduín, 22 let, civilní zaměstnanec IDF). Střílelo se z Gazy. IDF odpověděly uvážlivě leteckým bombardováním výcvikových táborů Hamasu. Jako obvykle byl útok nahlášen dopředu, takže se ozbrojené síly Hamásu včas stáhly. Podle palestinských zdrojů byli při útoku zabiti civilisté: tříletá holčička s otcem.
"Těm to asi hamásníci nestihli oznámit." (Žena Moby Dicka)
"Jako vždycky." (Mrtvá Kočka)

Středa 25. prosince 2013, Narození Páně

Noví policejní vyšetřovatelé odmítli zatknout další podezřelé v korupčním skandálu, který otřásá Tureckem. Umožnili jim tak zničení důkazů a následný útěk.
"Justice je vystavena otevřenému tlaku." (Mammer Akkas, generální prokurátor  Turecka.)
"Korupce je všude", "Postavme se na odpor". (Hesla z protivládních demonstrací v Istanbulu.)
Proti protestujícím zasáhla policie.
"Snažíme se dostat Turecko mezi deset nejvyspělejších zemí světa, někteří se ovšem snaží jeho růst zastavit. Jde o lidi zvenku, kteří však působí i přímo uvnitř naší země." (Recep Tayyip Erdogan, premiér, Turecko.)
Padají turecké akcie i hodnota turecké liry. Ale ne kvůli zahraničním agentům.

Franta Jednička (papež, Vatikán) pronesl z balkonu baziliky svatého Petra své první vánoční poselství Urbi&Orbi. Italsky. Vyzval k modlitbám "k Pánu, aby milovaný syrský lid ušetřil nového utpení, aby bojující síly ukončily násilí a umožnily přístup humanitární pomoci… Každý by měl být mírotvůrcem." Včetně neveřících. I věřících jinak než římsko-katolicky. Nezapomněl na nikoho, ani na děti, ženy, nemocné a staré lidi. Zmínil Súdán (Jižní), Nigérii, izraelskopalestinské smíření a další přírodní pohromy. Na závěr si odpustil mnohojazyčné požehnání, vystačil si s latinou.

Edward Snowden (víte, kterej) pronesl na kanálu britské televize Channel 4 vánoční poselství. Pravil v něm, že dnešní děti nebudou mít ponětí o pravém soukromí a jeho nedotknutelnosti.
"Zejména když právě »dnešní děti« se začasté cizího soukromí dotýkají." (Žena Moby Dicka)

Viktor Janukovyč (prezident, Ukrajina) odsoudil napadení opoziční novinářky Taťjany Černovol, k němuž došlo nedaleko Kyjeva, a přikázal ministru vnitra, aby byl útokl okamžitě vyšetřen. Taťjana byla hospitalizována s mnohými poraněními, zejména v obličeji.

U policejního velitelství v egyptském městě Mansúra došlo k sebevražednému atentátu. Na místě mrtvo 15 lidí, více než stovka zraněna. Explozi způsobil automobil, naplněný výbušninami, který řídil sebevražedný atentátník. Zemřelo 15 osob, více jak stovka dalších byla zraněna.
Házim Bibláví (předseda vlády, Egypt) obvinil z podílu na tomto teroristickém útoku Muslimské bratrstvo. M. bratři vinu popírají.
V návaznosti na tuto událost označila egyptská vláda (nedávno ještě vládní) hnutí Muslimského bratrstva za "teroristickou organizaci".
"Skoro jako v Itálii!" (Čtenářka z Itálie.)

"Americké úřady narušily řadu paragrafů Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích, ale i pouhé normy diplomatické zdvořilosti. Nehovořím ani o normách mezinárodního práva."
(Sergej Rjabkov, náměstek ministra zahraničí, RF) Bylo prý porušeno bankovní tajemství – ruských diplomatických podvodníků v USA, kteří zneužívali dávky amerického zdravotního pojištění. Hodno pozornosti je, že se Ruská federace neomluvila za porušení paragrafů ze strany svých diplomatů!

Čtvrtek 26. prosince 2013
, Štěpána

Zprávy ze Svaté země:
Z pásma Gazy byly dnes vystřeleny dvě rakety Kassám. Obě dopadly do neobydleného prostoru, takže nedošlo ani ke zraněním, ani ke škodám.
"Nežeby hamásníci nechtěli." (Žena Moby Dicka)

16 Muslimských bratří zatčeno v Egyptě. A to za
a) propagaci ideologie Muslimského bratrstva
b) šíření letáků Mus. br.
c) podněcování násilí proti armádě a policii.

"Které provedly vojenský puč." (Žena Moby Dicka)
"Ale hodný puč proti islamistům, kteří vyhráli volby."(Mrtvá Kočka)
"Proč si v kmenové Africe a v muslimských zemích hrají na demokracii?" (Moby Dick)
"A proč si na demokracii hrajeme v Evropě?" (Žena Moby Dicka)
"Demokracie je nejlepší z nejhorších forem řízení státu.“ (Winston Churchil)
"Státu. Ale co kmenových území a náboženského fanatismu?" (Moby Dick)

Mammer Akkas již není více generálním prokurátorem Turecka, byv odvolán.
Turečtí novináři, kteří se zabývají policejní problematikou, přišli o své akreditace.

Mlhoš Zeman (prezident, státní) pronesl z Lán své vánoční poselství občanům České republiky. Bylo sledovatelno na televizních stanicích Nova a ČT1 a na stanici Českého rozhlasu Radiožurnál.
"Neslané, nemastné, sebestředné."(Mrtvá Kočka)
"Zmatená zpráva o vlastní velikosti." (Žena Moby Dicka)

Letiště v Jubě (Jihosúdánská republika, to je jiný stát, než Súdán, kolegové, samostatnost od 9. července 2011) zažívá nezvyklý turistický ruch: Hemží se zde prezidenti, premiéři, zvláštní vyslanci, zmocněnci a koordinátoři z Keni, Etiopie, USA, Norska, EU, Číny a OSN, kteří se sem vypravili zastavit vnitrojihosúdánské spory, jimž padly za oběť již tisíce lidí. V zemi je na 100 tisíc běženců.

Salva Kiir (prezident, Jižní Súdán) ve svém vánočním poselství vyjádřil ochotu k "zahájení dialogu" s ozbrojenou opozicí, vedenou ex-vice-prezidentem Riekou Macharem. K drobným názorovým střetům došlo nejspíš proto, že Machar je z kmene Nuerů, a pouze "vice", kdežto prezident Kiir je náčelníkem kmene Dinků.
Situace je prý "vážná", a nelze ji zvládnout bez finanční pomoci sponzorů, pravil Toby Lanzar (humanitárec z OSN).

"Klasické kmenové války." (Žena Moby Dicka)
"Které by zvládlo několik rot francouzské Cizinecké legie." (Mrtvá Kočka)

Pátek 27. prosince 2013
Náčelník kmene Dinků prohlásil, že náčelník kmene Nuerů se pokusil o státní převrat v Jižním Súdánu. Válečníkům z kmene Dinků se podařilo v noci dobýt město Malakal na severovýchodě země, kterážto jest "ropnou metropolí".
"Aha." (Mrtvá Kočka)

Ve středu Bejrútu (Libanon) vybuchla automobilová bomba. Bylo zabito nejméně pět lidí, mezi nimi i exministr financí Mohamed Šattach, cíl tohoto teroristického útoku. Tento poradce bývalých premiérů byl jedním z vůdců protisyrského hnutí al-Mustakbal. Exploze je dávána za vinu prosyrskému arabonacistickému Hizzballáhu.
"Který jest též vládní stranou…" (Žena Moby Dicka)

Recep Tayyip Erdogan (premiér, Turecko), pravil, že provalený korupční skandál může být "spiknutí", jenž má přivést k vojenskému převratu.
"Nebudeme se vměšovat do politického boje." (Velení tureckých ozbrojených sil.)
"Ministr obrany vyměněn nebyl?" (Žena Moby Dicka)
"Možná bude vyměněn premiér..."(Mrtvá Kočka)

"Shromažďování údajů o telefonních rozhovorech, které provádí americké tajné služby, je zákonné a neodporuje ústavě." (Rozsudek, který vyřkl William Pauley,  federální soudce newyorského soudu.)  Žaloba Amerického svazu pro občanské svobody tak byla zamítnuta.
Kolegové z Hlasu Ruska opět svůj článek ozdobili nepravdivým titulkem "Odposlechy jsou legální, rozhodl americký soud".

Tak znovu, nejen kolegové nejen z Ruska: Monitorování hovorů nejsou jejich odposlechy.

Tři Rusové, dva Američané a jeden Japonec přivítají Nový rok 2014 hnedle patnácktkrát. Oleg Kotov, Sergej Rjazanskij, Michael Hopkins, Michail Ťurin, Richard Mastracchio a Kóiči Wakata to dokážou díky tomu, že tvoří posádku ISS.
**********************************

Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Pokud projevíte potřebu deníček komentovat, a jste registrovaní na Lidovky.cz, můžete tak učinit zde na Neviditelném psu.

Předem dík!
Moby Dick