pátek 21. února 2014

MOBY DICK: Hotel Ukrajina

Pohodlná stojedenáctka, svatý Mikuláš M., světlé zítřky, ruská předzahrádka a pravá tvář Moskvy.
************************************

Sobota 15. února
Japonsko i nadále sužuje vražedné sněžení. Tentokrát bez uvozovek. 27 centimetrů sněhu v oblasti Tokia je na místní poměry neobvyklá věc, naposledy tu takhle sněžilo před 45 lety.
"Je to pro ně kalamita, kterou zažijí jednou za život. V důsledku toho bylo mnoho nehod a úrazů - třeba i kvůli odklízení sněhu ze zatížených střech. Japonské lehké dřevěné domky na takovou váhu nejsou stavěné, lidi se báli problémů a snažili se sníh odstranit, ale jsou obecně dosti manuálně nešikovní, navíc to byli starší lidé, takže byly i smrtelné případy. (Z mailu čtenáře D.F.)
A těch případů je teď asi dvacet. Včetně automobilových nehod.


Amerika si oddechla: Problém se státním dluhem vyřešen!
"Snížili ho?" (Mrtvá Kočka)
"Ne. US prezident Obava podepsal zákon o zvýšení jeho limitu."  (Žena Moby Dicka)
"Že to nenapadlo Janukovyče?" (Mrtvá Kočka)
"Stačí, že to napadlo Japonsko."  (Žena Moby Dicka)

Protesty ve Venezuele jsou financovány severoamerickým imperialismem a venezuelskou oligarchií s cílem ukončit revoluci Mikuláše Madura. Objevil to Evo Morales (socialistický prezident Bolivie a ubohých pěstitelů koky): "Oni (Američané) platí skupinám mladých lidí, aby vytvořili situaci otřesů, agrese a násilí.“

"Chci požádat syrský lid o odpuštění za to, že jsme nedokázali ospravedlnit jeho očekávání.“ (Lachdar Brahímí, zvláštní vyslanec OSN a LAS  v televizi al-Arabíja, ke krachu syrsko-syrských jednání.)
"Já vytýkám syrskému režimu jeho pozici, kterou blokoval jakýkoliv pokrok směrem k ustavení přechodné vlády a to, že posílil násilné teroristické akty proti civilnímu obyvatelstvu.“ (Laurent Fabius, premiér, Francie.)
Za neúspěch jednání je zodpovědný Asadův režim. V tom se s Laurentem shoduje i William Hague (ministr zahraničí, Velká Británie).

"Anglofrancouzští imperialisté." (Co Joseph Goebbels říkal natvrdo, to Hlas Ruska pouze naznačuje.)

Neděle 16. února 2013

Štáb ukrajinské revoluce vyklidil kyjevskou radnici. Jedna z Janukovyčových podmínek amnestie pro odvazbené, avšak dále trestně stíhané revolucionáře (ráže trestu 15 let) byla splněna. Příměří se upevňuje. Rýsují se světlé zítřky.

Arsenij Jaceňuk, jeden z vůdců ukrajinské parlamentní opozice, možná povede novou ukrajinskou vládu. Ale ne tu, co mu nabídl prezident prezident Viktor Janukovyč. Avšak tu, kterou si sestaví jeho opoziční strana Vlast.

Ruský rubl hrubě a setrvale klesá. Zatímco se tři roky držel na hladině plus minus 40/€, vloni spadnul na 45/€.

Policie použila slzák proti demonstrantům, požadujícím propuštění studentů, zatčených při protivládních demonstracích minulý týden. V ulicích Caracasu tak pokračuje násilí.
"Rodina je svatá a naše děti jsou svaté. Přišli, aby napadli naše děti. Byla to velmi malá skupinka nasycená nenávistí a netrpělivostí.“ (Bolívarský prezident Miluláš Maduro, Venezuela, v státní televizi.) Skupina lidí se prý "pokusila přiblížit k jeho domu". Coiž prý byl "pokus napadnout" jeho rodinu. Venezuelská policie, která šla náhodou kolem, již okolnosti tohoto teroristického útoku objasňuje.
"Nejen jeho rodina, jeho děti, ale i sám  Mikuláš je svatý."  (Žena Moby Dicka)
"Ale není to svatý Mikuláš." (Mrtvá Kočka)

Po druhé hodině odpolední vybuchl jen 250 m před hraničním přechodem Taba/Ejlat mezi Egyptem a Izraelem egyptský autobus s 33 cizozemskými turisty, kteří mířili na návštěvu Svaté země. Zabit byl egyptský řidič a tři jihokorejští turisté. Zraněno bylo 12 lidí, z toho dvanáct těžce. Útočila teroristická salafistická organizace Ansar Bait al-Maqdis (Podporovatelé Jeruzaléma).
"Ochránili Jeruzalém před Jižní Koreou." (Mrtvá Kočka)

Pondělí 17. února 2013

Lien Čan (čestný předseda Kuomintangu) přibyl do Pekingu na čtyřdenní přátelskou návštěvu, během níž se setká i se Si Ťin-pchingem (generálním tajemníkem KSČ a prezidentem ČLR). V jeho delegaci se nacházejí různé osoby z různých tchajwanských kruhů. Tato návštěva má velký význam pro rozšíření kulturních výměn a upevnění vzájemného porozumění mezi oběma čínskými republikami.
"Što éto takóje »kulturní výměna«?"  (Žena Moby Dicka)
"My vám zaplatíme a vy nás neobsadíte." (Mrtvá Kočka)

Minulý týden unesli lstiví Afghánci z machometánského uskupení Džajš al-Adl pět íránských pohraničníků. Ti se teď mohou se nacházet na území Pákistánu či Afghánistánu. Írán se na tyto země obrátil, aby jejich úřady "tuto situaci rychle a účinně vyjasnily a vrátily pohraničníky domů. Pokud se tak nestane, pak, jak pravil Abdolreza Rachmaní Fazlí (ministr vnitra Íránu), mohou íránská vojska zjednat sama pořádek tím, že vtrhne na území obou států a zřídí zde "bezpečnostní zónu".

Bolí-prezident Venezuely Mikuláš Maduro už ví, kdo je za tisícovými opozičními demonstracemi v Caracasu. Ani televizní seriály, ani motocyklisté. USA!
"Díky, soudruhu Evo!" (Mikuláš)
Pročež byli tři nejmenovaní diplomatičtí gringos vyhoštěni. A pro sichr bude zatčen i vůdce opozice.

"Jak prosté! Že to nenapadlo Janukovyče?" (Žena Moby Dicka)
Možná napadlo. Jenže
a) potřebuje půjčky,
b) desetitisícové demonstrace trvají už tři měsíce
c) a vůdců opozice je několik.

"A několik je i opozic."  (Žena Moby Dicka)
"A vůdcové je nevedou…" (Mrtvá Kočka)

A za d): Ukrajině půjčí Rusko. Jak dnes oznámil Anton Siluanov (ministr financí, RF), Rusko již tento týden koupí ukrajinské dluhopisy za $2 mld. Jde o druhou část bratrské pomoci v celkové výši $15 mld.
"A podmínky další pomoci?" (Mrtvá Kočka)
"Zachování bratrství." (Žena Moby Dicka)
"A z ukrajinské strany – že se nebudou půjčovat ruble." (Moby Dick)

"Znovu konstatujeme, že USA se pokoušejí pod rouškou výzev »nebránit svobodné volbě ukrajinského lidu« vnutit jí západní vektor rozvoje jako »jedině správný«, a diktují úřadům svrchované země, co a jak mají dělat.“ (Alexandr Lukaševič, mluvčí MZV RF)
"Kdežto jedině správný je východní vektor." (Mrtvá Kočka)
"Jenom aby ty vektory Ukrajinu nerozervaly. (Žena Moby Dicka)

Jestliže Rusáci dodávají zbraně do Sýrie a politicky i propagandisticky podporují masového vraha Bašára Asada na svých velmocenských humnech, naskýtá se otázka, kam až půjdou při ochraně svých zájmů na ukrajinské předzahrádce.

Úterý 18. února 2013

Poslanecká exhibice před hlasováním o důvěře vládě trvala 12 hodin. Před samotným hlasováním opustili Okamurovci jednací sál.
"Úsvit budoucí koaliční spolupráce." (Mrtvá Kočka)
KSČ se jako jedna osoba zdržela hlasování.
"Ale ani nebyla proti."  (Žena Moby Dicka)
Podobně jednotné byly i kluby TOP 09 (+ Starostové) a ODS. Ty byli proti.
"Soumrak budoucí opoziční spolupráce." (Mrtvá Kočka)
Vládní strany si pak schválily důvěru v sebe samy 110 přítomnými koaličníky. Protože byl jeden nemocnej. Jinak bude mít koalice ve Sněmovně pohodlnou většinu 111 hlasů.
"Pohodlná stojedenáctka? Kde jsem to už slyšela?" (Mrtvá Kočka)

"Nejvyšší rada Autonomní republiky Krym si vyhrazuje právo vyzvat obyvatele k obraně autonomie a občanského míru na poloostrově." (Z dopisu předsednictva Parlamentu krymské autonomie prezidentu Janukovyčovi, který ho vyzývá k přijetí "mimořádných opatření na zachování ústavního pořádku a jednoty Ukrajiny".)

V Kyjevě byl přerušen provoz metra.
Vlaky, jedoucí ze Západu Ukrajiny do Kyjeva, byly zastaveny na trati.
Autobusům je vjezd zakázán.
Jsou zavřeny benzinové pumpy.
Byl omezen provoz ruských sociálních sítí.
Byly uzavřeny hranice s Polskem.
V centru Kyjeva zhaslo veřejné osvětlení.
Tyto přípravy znalce děsí.

Premiér Serhyj Arbuzov telefonicky slíbil eurokomisaři Štefanu Fule, že "vláda střelné zbraně nepoužije".
"Armáda proti vlastnímu lidu nezasáhne." (Armádní generál Milán Václavík, 1989)
"Milán tehdy zásah připravoval." (Žena Moby Dicka)
"Ale neměl k tomu politické požehnání z Moskvy." (Mrtvá Kočka.)
"Kdežto dnes…" (Moby Dick)
"A možná nejen požehnání, ale i odstřelovače." (Mrtvá Kočka.)
"Odstřelovače na obou stranách."  (Žena Moby Dicka)

Armáda možná nezasáhne, ale vojska ministerstva vnitra vyfasovala ostré. Nacionalisté svolávají na Majdan vlastníky střelných zbraní.

Kordony policistů sevřely Majdan, na kterém je asi 20 tisíc demonstrantů. Probíhá násilné přetlačování o pozice.
Po setmění propukla antiteroristická akce.
"Što éto takóje »antiteroristická akce«?" (Žena Moby Dicka)
"Pouliční válka." (Mrtvá Kočka.)

Boje měly na svědomí desítky mrtvých a stovky raněných. Skóre je asi 2:1 ve prospěch vládních jednotek.
"Takhle to začínalo v Sýrii. Nebo v Jugošce." (Moby Dick)
Hotel Ukrajina se změnil v improvizovaný lazaret.
"A márnici." (Mrtvá Kočka.)

Ruská propaganda zdůrazňuje, že na straně opozičníků řádí ultranacionalisté, fašisté a antisemité (míníme "vlastence" z Všeukrajinské sdružení "Svoboda“ Oleha Ťahnyboka).
"Což je pravda, ale nikoli podstata."  (Žena Moby Dicka)
Západní média (kromě Neviditelného psa) to zamlčují.
"Jsou to zkurvysyni, ale naši zkurvysyni." (Franklin Delano Roosevelt, US prezident, o diktátoru Somozovi)

Menažerie prohlašuje, že naši teda ne. Při rozpadu Jugoslávie, syrském konfliktu, afrických kmenových válkách nebo jiných konfliktech se vždy objevili nějací takoví sons of a bitch. Lidé v zoufalé situaci přijmou pomoc od kohokoli – takže vždy za to mohla slabost světového společenství, které tu účinnou pomoc včas neposkytlo samo.
"Anebo síla nějakého impéria." (Mrtvá Kočka.)
Nebudeme takové kurvy, abychom to zamlčovali.

V Kuvajtu probíhá již třetí kolo strategického dialogu mezi Radou pro spolupráci arabských států Perského zálivu (GCC) a Ruskem. Oba partneři se neshodují v pohledu na situaci v Sýrii.
"Što éto takóje »neshodují se«?"  (Žena Moby Dicka)
"Jsou spolu »na kordy«." (AFP)

Polní nemocnici izraelské armády na Golanských výšinách, kde jsou ošetřováni zranění z bojů v Sýrii, kteří přešli do Izraele, navštívil Benjamin Netanjahu (premiér, Izrael). Bibi pohovořil s jedním z ošetřovaných, poté vyjádřil poděkování lékařům a zdůraznil přístup Izraele a Íránu k syrské občanské válce: Izrael pomáhá zmírnit utrpení obětí a Írán dodává zbraně.
"A Rusko kordy." (Mrtvá Kočka)

Středa 19. února 2014

"Je to válka prezidenta Janukovyče proti vlastnímu národu." (Ruslana, zpěvačka, Ukrajina, v Bruseli)
"Konečnou odpovědnost za smrt a násilí nese prezident Janukovyč. Má krev na svých rukou." (Carl Bildt, ministr zahraničí, Švédsko)
"Tuto krev mají na rukou ti vysoce postavení západní představitelé, kteří se setkávali s lídry ukrajinské opozice, podporovali jejich protest a zaručovali, že bude civilizovaný a mírný." (Dmitrij Kiseljov, generální ředitel ruské vládní Mezinárodní informační agentury Rossija segodnja)
"Události ve středu Kyjeva jsou přímým následkem nadržování ze strany západních politiků a evropských struktur, jež dělají, že nevědí o agresivních akcích radikálních sil na Ukrajině, a tím je povzbuzují k eskalaci a provokacím vůči legitimní moci." (Z prohlášení informačního oddělení MZV RF)
"Možné zavedení sankcí Evropskou unii v současné situaci na Ukrajině je nevhodné a nepatřičné, nebudou mít žádný zvláštní efekt na její řešení. Pokud Evropská unie zavede sankce proti představitelům současného vedení Ukrajiny, tak to bude znamenat, že se jednoznačně postavila na stranu těch sil, které se nezákonně snaží svrhnout demokraticky zvolenou vládu a prezidenta." (Vladimir Čižov, stálý zástupce Ruska v EU)
"Euromajdan není občanský protest, ale dobře připravená politická operace." (Alexej Puškov, předseda výboru Státní dumy RF pro mezinárodní záležitosti)
"Biden (US viceprezident) vyzval k »maximální zdrženlivosti« Janukovyče, ale ne radikály. Takto dostali extremisté od USA další znamení podpory.“ (Puškův tvít.)

"Minulou noc prezident Putin telefonoval se svým ukrajinským protějškem Viktorem Janukovyčem. Události v Kyjevě pozorně sledujeme." (Dmitrij Peskov, tiskový tajemník V.V.Putina, car-prezidenta širé Rusi a přilehlých humen i předzahrádek.)
"A pokud nedodrží své sliby, tak mu ty dvě miliardy nepůjčíme." (V.V. Putin dle agentury Muška na Zdi)
"Situaci pozorně sledujeme, ale přidržujeme se zásady nevměšování." (Dmitrij Peskov)
"Što éto takóje »nevměšování«?"  (Žena Moby Dicka)
"Nestrkejte rypák do naší předzahrádky, kde si budeme hospodařit podle svého." (Mrtvá Kočka.)

Povstalci obsadili hlavní poštu a sídlo televizní a rozhlasové rady, kde si budují svůj nový štáb namísto sídla odborů, které vyhořelo v noci.

Premiér Serhyj "nebudeme střílet" Arbuzov označil noční masakr za pokus o státní převrat. Na tento pokyn rozjela ukrajinská kontrarozvědka SBU vyšetřování nejmenovaných politiků.

"Hlavním cílem protiteroristické operace je zastavit extremismus a protizákonné kroky radikálních uskupení, které ohrožují životy milionů Ukrajinců, zajistit ochranu pokojných občanů a nepřipustit vypuknutí občanské války na Ukrajině." (Ministerstvo obrany)
"Što éto takóje »protiteroristická operace«, ještě jednou, abych pochopila?"  (Žena Moby Dicka)
"Nemusí ji schvalovat parlament. Pro vyhlášení výjimečného stavu by musel." (Mrtvá Kočka.)

Byl odvolán velitel ozbrojených sil, který nechtěl střílet do lidu, a instalován nový, Jurij Ilin, který zatím velel vojenskému námořnictvu.
"Bude se točit nový »Křižník Potěmkin«." (Žena Moby Dicka)
"Tentokrát dokumentární." (Mrtvá Kočka.)

Vládní ozbrojenci vnikají do nemocnic, odpojují zraněné od přístrojů a odvážejí neznámo kam.
"Jako rudoarmějci v květnu 1945, když odváděli na Karláku z nemocnic raněné vlasovce." (Žena Moby Dicka)
"A venku je hned zastřelili." (Babička Moby Dicka)
"A když nechtěli nebo nemohli jít?" (Mrtvá Kočka.)
"Tak je zastřelili rovnou v posteli." (Babička Moby Dicka)

Na Majdanu se hromadí závěje nábojů.
"Národ je jednotný – alespoň co se ráže tejče." (Mrtvá Kočka.)

Ministr obrany Pavlo Lebeděv posílá do Kyjeva 25. samostatnou letecko-výsadkářskou brigádu z Dněpropetrovsku. Informace o přemístění jednotek ozbrojených sil za účelem rozehnání mítinků v Kyjevě prý "neodpovídá skutečnosti": Vojáci jsou do města posláni, aby zabránili rozkrádání zbraní, munice a dalšího vojenského majetku z arsenálů.

Východoukrajinský Lvov vyhlásil "politickou nezávislost". K ní se přidala i místní vojenská posádka, včetně svého velení. Už se vyskytly jisté virvály. Starosta vyhrožuje prohibicí.

Mezitím bylo oznámeno další jednání opozice s prezidentem. A příměří, vlastně už druhé: Vládní jednotky se zdrží nočního útoku na Majdan.

Země se sice rozpadá, ale podle politických komentátorů nemá Rusko "zájem ani možnost" na její obsazení, a to ani její východní ruské části.
"Bude stačit Krym s ruskou většinou." (Žena Moby Dicka)
"A ruskou námořní základnou." (Mrtvá Kočka)

 "Pan prezident dramatizující se situaci na Ukrajině velmi pozorně sleduje i během návštěvy Jihočeského kraje. Násilí rozhodně odsuzuje, považuje je za nepřijatelné. Dubnová návštěva pana prezidenta Janukovyče v Praze se v tuto chvíli i nadále plánuje. Bude-li ale násilí pokračovat, budeme muset situaci zvážit… Situace je nepřehledná, všechny možnosti jsou otevřeny. V této chvíli ale zatím pozvání platí. Uvidíme, jak se to vyvine dále." (Nešťastný mluvčí státního prezidenta Mlhoše Zemana Jiří Ovčáček pro iDNES.cz. Tato informace se na ofiš stránky Hradu neprolákla)

US prezident Barack Obama vyzval vládu, aby přestala zatýkat demonstranty, propustila ty již zatčené, zahájila dialog a soustředila se na "legitimní požadavky" protestujících.
"Tyto výzvy jsou novým a hrubým vměšováním do vnitřních záležitostí naší země. Americká vláda by měla vysvětlit, proč financuje, povzbuzuje a hájí opoziční vůdce, kteří podporují násilí". (Mikuláš Maduro, prezident, Venezuela, jak přes kopírák ruských prohlášení o Ukrajině)
Najdi další shodu!
"V obou zemích jsou, nebo mají být, ruské námořní základny." (Moby Dick)
"Vyhrál!" (Mrtvá Kočka.)

"Rusko pokládá za velmi nebezpečnou další militarizaci syrského konfliktu a nelegální dodávky zbraní do této země." (Sergej Lavrov, ministr zahraničí RF na jednání GCC v Kuvajtu)
"Što éto takóje »nelegální«?"  (Žena Moby Dicka)
"Všechny jiné než ruské a íránské." (Mrtvá Kočka)
"Ehm, ve všech těchto třech zemích jsou, nebo mají být, ruské námořní základny." (Moby Dick)
"Už jsme dlouho neslyšeli o Kypru."  (Žena Moby Dicka)
"Nojo, čtvrtá!" (Moby Dick)

Čtvrtek 20. února 2014

Příměří na Majdanu trvalo jen přes noc. V osm hodin ráno přešli radikálové do protiútoku a znovu dobyli plochu celého Majdanu. Policie použila střelných zbraní. Pokoje hotelu Ukrajina opět přetékají krví.
Někde mimo Kyjev jednají s Janukovyčem ministři zahraničí Francie, Německa a Polska Laurent Fabius, Frank-Walter Steinmeier a Radoslaw Sikorski. Pan prezident odbíhá na telefonické konzultace s V.V. Putinem. Při této příležitosti mu bylo řečeno (dle MnZ), aby poprosil  Moskvu o vyslání prostředníka pro vyjednávání s opozicí. A bude to – ombudsman Vladimir Lukina.
Janukovič prý evropským ministrům slíbil uspořádat předčasné prezidentské a parlamentní volby.
"Jsou tady mrtví… Myslíte, že ti lidé zemřeli kvůli nějakým volbám za deset měsíců? Janukovyč musí okamžitě rezignovat." (Jeden z demonstrantů pro Hospodské noviny)

"Přijďte do parlamentu, nic se vám nestane!" (Výzva povstalců k pozičním poslancům)

100 vojáků ministerstva vnitra se vzdalo demonstrantům na Majdanu. Po evakuaci vládní čtvrti opustily vládní ozbrojené síly střed Kyjeva.

"Moje jednotka nebude poslouchat zločinné rozkazy. Přecházíme na stranu lidu." (Nejmenovaný velitel speciálních policejních jednotek v Užhorodě)
Ruští propagandisté tvrdí, že Slovensko hodlá obsadit Za/Podkarpatskou Ukrajinu.
"A potom my obsadíme Slovensko." (Hospodský vtip)

Proti Janukovyčově "rodině" se spojily i dříve znepřátelené kmeny ukrajinských oligarchů.

"Pokud Janukovyč nedodrží své sliby, tak mu ty dvě miliardy dolarů nepůjčíme." (Dmitrij Medveděv, premiér RF, dle agentury Reuters)

Ministři zahraničí EU se vzchopili a vyhlásili sankce. Nikoli proti Ukrajině, ale proti vedení Janukovyčovy rodinné mafie: Je vyhlášen zákaz jejich cestování do EU, jsou zmrazeny jejich ulitá aktiva na území EU, a to jak peníze, tak i nasyslené nemovitosti.
"Mlhoš alespoň už nemusí nic »zvažovat«." (Mrtvá Kočka)
Kvíčerou bylo ohlášeno i embargo na dovoz zbraní.
Hlas Ruska kvílí: "Embargo může zavádět pouze OSN!"
"Kde to Rusko s Čínou vždycky vetují." (Žena MOby Dicka)

"Spojené státy rozhodně odsuzují násilí a jsou toho názoru, že do odpovědnosti ukrajinské vlády spadají také záruky patřičného zacházení s pokojnými demonstranty. Přestoupí-li znepřátelené strany jistou linii, bude to mít pro Ukrajinu vážné následky." (US prezident Barack Obava při návštěvě Mexika. "Jistou linií" je míněn zásah armády.)
"Vojska ministerstva vnitra jsou evidentně ještě před linií."  (Žena Moby Dicka)
"Obava a ty jeho linie!!!" (Mrtvá Kočka)

Hlas Ruska to označuje za "vyhrožování".

"Dosti bylo válečné propagandy. Nedovolím válečnou propagandu proti naší zemi. Pokud se nenapraví, tak CNN půjde ven z Venezuely." (Bolí-prezident Mikuláš Maduro)
CNN referuje o demonstracích Venezuelanů proti bolí-socialismu. Jejich nová vlna vypukla, když byla v úterý policií zastřelena oblíbená venezuelská modelka.

"Díky ruským technologiím může Venezuela ztrojnásobit těžbu ropy" (Titulek Hlasu Ruska)
Mezi oběma zeměmi probíhá rozzsáhlá výměna ve sféře školství, kultury, infrastruktury a sportu.
"Například střelba na běžícího demonstranta." (Mrtvá Kočka)

Ze sportu: Asi polovina ukrajinských sportovců opustila s ohledem na vnitropolitickou situaci olympijské Soči.
BTW: MOV jim zakázal nošení černých pásek na výraz smutku za mrtvé. Prý by to bylo "politické vyjádření".
"A co je celý to předražený Soči jinýho, než politické vyjádření, Putinova superpropaganda až na půdu???!" (Mrtvá Kočka)
"Ono by to tak nevadilo, kdyby to nebylo ausgerechnet v Rusku…"  (Žena Moby Dicka)
"A kdyby nebyli sportovní pohlaváři tak zblblí vůní miliard a pochlebování." (Mrtvá Kočka)

"Nový, moderní vzhled ozbrojených sil se utváří důsledně, značně se zlepšila kvalita řízení vojsk a úroveň jejich bojové přípravy, značně vzrostl potenciál vzdušné kosmické obrany, vojenského námořnictva, v souladu s rozvrhem se vojska vybavují nejnovějšími zbraněmi… I nadále budeme stupňovat potenciál ozbrojených sil, všech struktur zodpovědných za bezpečnost země.“ (V.V. Putin, car-prezident RF)
"No, pravda, v rámci ruského vojenského rozpočtu se už nějaká ta olympiáda vsákne." (Mrtvá Kočka)

"Rusko bude dál spolupracovat s Ukrajinou" (= půjčí ty miliardy), "ale bude to záležet na tom, jestli bude vláda legitimní. Budeme plnit dohody. Současně ale vycházíme z toho, že (ukrajinská) vláda se musí soustředit na to, aby bránila svůj lid, hájila právní struktury, které stojí na stráži státních zájmů a brání své občany." (Dmitrij Medveděv, premiér RF.)
"Što éto takóje »státní zájmy«?"  (Žena Moby Dicka)
"Zájmy ruského státu a všech Rusů, ať jsou kdekoli na Zemi." (Mrtvá Kočka)

Pátek 21. února 2014

Moby strávil den u očařů. Přes rozkapané oči do toho moc dobře nevidí, ale jednoho si všiml:
Zatímco se situace na Ukrajině uklidňuje a směřuje k řešení, tak ruská vláda pozastavila ty dvě miliardy finanční pomoci Ukrajině. A to kvůli "prudkému vyostření situace v zemi". Rusko je "připraveno počkat, až se situace stabilizuje".

"Janukovyč evidentně nedodržel sliby."  (Žena Moby Dicka)
"Rozstřílet opozici." (Mrtvá Kočka)

**********************************
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Pokud projevíte potřebu deníček komentovat, a jste registrovaní na Lidovky.cz, můžete tak učinit zde na Neviditelném psu.

Předem dík!
>>:)) Moby Dick