pátek 14. března 2014

MOBY DICK: Takzvaná krize

Volby v komunistické Koreji, referendum na sovětském Krymu, Putin na liberecké radnici, špatná statistika a válka na Ukrajině
************************************
Sobota 8. března, MDŽ

Telefonují, telefonují, telefonují západní představitelé s Vladimirem Vladimirovičem, až se žhaví bezdrát. Vůdce Ruska označil kroky krymských Rusů za "legitimní".

Arsenij Jaceňuk, sympatický premiér Ukrajiny, pravil na shromáždění na Majdanu, že Rusku Ukrajina neodevzdá ani centimetr své země.
"Jsem přesvědčen, že Británie a USA udělají maximum pro zachování ukrajinské územní celistvosti." (Arsenij)
"Što éto takóje »maximum«?" (Vladimir Vladimirovič)

"USA neuznají žádné referendum, které nebude schváleno ústřední vládou v Kyjevě. Jinak by šlo o porušení ukrajinské ústavy a mezinárodního práva." (Barack Obama, US prezident)
Barack již vydal prezidentský dekret (pardon, příkaz), na jehož základě by mohl vyhlásit sankce proti Rusku bez složitého schvalování Kongresem.

"To nám nevadí. Znárodníme americké majetky. Stejně jsme chtěli." (Vladimir Vladimirovič)

Neděle 9. března 2013

Zásah NATO na Krymu, který obsadili "údajně ruští vojáci" nepřipadá v úvahu. Je třeba najít diplomatické řešení "takzvané krymské krize". (Martin Stropnický, ANO, ministr zahraničí, pro TV Prima)
"Snad ministr obrany, ne?" (Žena Moby Dicka)
"A, no jo. Když já si to furt pletu" ( Moby Dick)
"On taky." (Mrtvá Kočka)

Čonharští zastupitelé (Ukrajina) nediplomaticky sdělují, že ruská armáda pronikla na katastr jejich příkrymské obce, kde začala klást na polích minová pole. Fotografie ukazují stavbu provizorního plotu. Média budou ještě několik dní hovořit o "nepotvrzených zprávách".
"Davaj!" (V.V. Putin)

Pondělí 10. března 2013

V KLDR proběhly volby. Parlamentní. Vůdce Kim Čong-un získal v okrsku u posvátné hory Pektu 100 % od 100% voličů.
"To ani jeden hlas nebyl neplatný? Žádný volič nebyl třeba nemocný?" (Žena Moby Dicka)
"Nevolil by leda zločinec." ( Moby Dick)
"A zločinci nemají volební právo." (Mrtvá Kočka)

"Je třeba zachovat územní celistvost Ukrajiny." (Pravil čínský zástupce v RB OSN k chystanému krymskému referendu.)
"Je třeba zachovat územní celistvost Číny." (Nepravil čínský zástupce v RB OSN k nechystaným referendům v Tibetě a v provincii Sin-Ťiang.)

Na Ukrajině proběhlo vojenské cvičení. Země má 41 tisíc vojáků, z toho polovina je ve stavu bojové připravenosti. Na cvičení bylo schopno dorazit jen 6.000 vojáků.
"Lepší než evropský průměr." (Mrtvá Kočka)
Vláda proto vyhlašuje vytvoření Národní gardy, která má mít 20.000 členů.
"Zbraně dostanou od těch nepřipravených vojclů." (Mrtvá Kočka)

Úterý 11. března 2013

Na liberecké radnici se objevil obří transparent s nelichotivým portrétem cara Putina s knírkem a v nadživotní velikosti. Umístili ho tam lidé ze sdružení Dekomunizace. Stalo se tak po domluvě s radnicí. Přesto tam onen obraz nevydržel až do domluvené šesté hodiny večerní. Stěžoval si totiž nějaký rozhořčený občan, že metály na hrudi skutečného velikána mají symboly rudé pěticípé hvězdy, černého hakenkrajce a rudého srpu s kladivem.
Co mu tak asi vadilo? A komu?
"Nějakému sudetskému Rusovi." (Žena Moby Dicka)

Policie odpoledne vyzvala organizátory, aby Putina odstranili. Ještě se vysloví soudní znalec. Jestli jako nedošlo k propagaci nacismu.
"Propagace stalinismu zjevně nevadí." (Mrtvá Kočka)

Plachta byla sňata ve čtyři odpoledne. Zdánlivě tak nedošlo k nějaké újmě na zámyslu organizátorů. Ale - je to k zbláznění. Hakenkrajc na titulní stránce ukradeně vydaného Mein Kampfu nevadil!!!
"Aby teď nebyli zavření lidi, co točili filmy o nacismu!" (Žena Moby Dicka)
"Lidmy, co točili filmy o komunismu." (Mrtvá Kočka)

Viktor Janukovyč, ex(?)prezident Ukrajiny, vylezl opět ze své ruské nory před pečlivě vybrané novináře. Přednesl osmiminutový monolog, ve kterém se opětně prohlásil vrchním velitelem ukrajinských ozbrojených sil, a odsoudil ukrajinské fašisty, kterým dávají nepochopitelnou podporu západní  velmoci. Zvací dopis už odevzdal.

"Statistika je pro nás špatná." (Ihor Teňuch, ministr obrany, Ukrajina)
Rusko má na hranicích s Ukrajinou 220 tisíc vojáků, 150 letadel a několik set tanků.

Bylo zahájeno cvičení ruských výsadkářů. 3.500 z celekm 4.000 nasazených kusů provede hromadný seskok v předem neurčeném prostoru.
"Na Majdanu." (Mrtvá Kočka)
"Západ chystá adekvátní odpověď." (Moby Dick)
"Sankce. Tedy takové, které neohrozí jeho investice v Rusku." (Žena Moby Dicka)
"Teď si vzpomněli, že jsou vlastně Gé sedmička..." (Mrtvá Kočka)

Krymský parlament už vyhlásil nezávislost své autonomní republiky na Kyjevu, aniž vyčkal výsledku nadcházejícího pseudoreferenda.
"K čemu ještě referendum?" (Mrtvá Kočka)
"Aby po něm mohla nezávislá Republika Krym požádat o vstup do svazku RF." (Žena Moby Dicka)

Parlament dále "uzavřel vzdušný prostor Krymu".
"Jak může parlament uzavřít vzdušný prostor?" (Žena Moby Dicka)
"Stačí, když letečtí dispečeři nespolupracují s civilními letadly." (Mrtvá Kočka)
Ruských letů se to netýká.

"Co takhle uzavřít vzdušný prostor Evropy ruským letadlům?" (Moby Dick)
"To by byla agrese!" (Eupolitici)

Na přátelskou návštěvu Moskvy přibyl Mustafa Džemilev, bojovník za práva krymských Tatarů.
"Vladimir Vladimirovič mu nejspíš slíbí na Krymu autonomní tatarskou republiku, jen aby se teď Tatříni nebouřili." ( Moby Dick)
"No tak republiku. Nepřeháněl bych. Nanejvýš okres." (Vladimir Vladimirovič)

Libyjské námořnictvo zastavilo střelbou tanker pod vlajkou KLDR, který se snažil vyvézt z Tripolisu ropu, jíž mu dodal "lid Kyrenajky" (=Ibrahim Jathran, obchodník s ropou, vůdce 17.000 východolybijských milicionářů).

Středa 12. března 2014, Den kosmonautiky

Jsme v NATO právě 15 let. Výdaje na obranu činí asi 1 % HDP, pokud se nezlepší financování a bude pokračovat rozkrádání armády, zůstane z ní jen bezzubý přívěšek státního rozpočtu.
Naštěstí vláda schválila pronájem gripenů, takže alespoň nějaké zuby mít přecejen budeme.
"Čtrnáct." (Mrtvá Kočka)

Zemřela Věra Chytilová. Bylo jí 85 let. Zůstaly nám po ní skvělé filmy.
"Čím starší, tím skvělejší." (Mrtvá Kočka)

David Cameron (premiér GB) přibyl na krátkou přátelskou návštěvu Izraele. Odsoudil debilní europejský bojkot Izraele, slíbil osobní angažovanost pro zachování košer porážek ve Velké Británii a ostře se postavil proti delegitimizaci Izraele. Vyzval Izrael, aby zastavil vyýstavbu "osad" na "Západním břehu".

Palestinci zřejmě věděli o jeho sionismu, proto vzácného hosta přivítali salvou téměř sta raket z pásma Gazy na jih Izraele. Část jich byla zachycena protiraketovým systémem Iron Dome, část dopadla do pouště, nicméně obyvatelé jsou nuceni uchýlit se do krytů.
"Budeme postupovat tvrdě proti všem, kteří nás napadli. Budeme vůči nim velice důrazní.“ (Benjamin Netanjahu, premiér Izraele)
Izraelské tanky již rozstřílely dvě místa, odkud byly rakety odpalovány.

David odložil plánovanou návštěvu Betléma ("Západní břeh") na zítřek. Má se tam setkat s palestinským vůdcem Mahmúdem Abbásem.

Bělorusko žádá Rusko o stíhačky kvůli manévrům NATO na Polsku a v Pobaltí.
"O ty stíhačky, co tam už od prosince jsou???" (Žena Moby Dicka)

Turecko se zase bouří. Zemřel čtrnáctiletý kluk, který ležel v komatu od loňského července. Dneska měl pohřeb. Následovaly demošky v různých městech. Jsou další mrtví:
V Istanbulu na následky zranění zemřel dvaadvacetiletý muž. Zranění utrpěl v bitce dvou znesvářených skupin. Informace nehovoří, zda šlo o proti- anebo pro-vládního aktivistu.
"A nehrál se tam náhodou nějaký fotbal?" (Žena Moby Dicka)
Další obětí je policista. Umřel na infarkt.
"Když se rozpřahoval obuchem na demonstranty v Tunceli." (Mrtvá Kočka)

Čtvrtek 13. března 2014

Bohuslav Sobotka (premiér, ČR) navštívil Německo, kdež se poklonil (památníku Berlínské zdi) a pohovořil (s různými papaláši).
"Anebo obráceně." (Mrtvá Kočka)

Na Manhattanu zase padají budovy. Po výbuchu se zřítily dva baráky, ve kterých zahynulo nejméně šest lidí. Teroristou je tentokrát plynové potrubí.
"Staré sto let." (Žena Moby Dicka)
"Al Kejda může sedět se založenýma rukama." (Mrtvá Kočka)

"USA jsou expertem na invaze, ekonomické blokády a války, které jsou založeny na hospodářských zájmech pod záminkou vymyšlených hrozeb...fabulátor zbraní hromadného ničení, který je odpovědný za smrt milionů civilistů po celém světě, nemá jakékoliv morální právo mluvit o porušování lidských práv ve Venezuele." (Prohlášení bolí-vlády Mikuláše Madura v reakci na nedávné prohlášení US viceprezidenta Bidena, který odsoudil postup venezuelských bezpečnostních složek vůči protivládním demonstrantům. Výsledkem tohoto "postupu" je (od začátku února so současnosti) více než 20 mrtvých, z nichž někteří byli zastřeleni.)
Zprávu přinesl server pravda.ru.
Zprávu o prohlášení venezuelské vlády, ne zprávu o prohlášení Joe Bidena.

Rusové už znárodňují. Zatím na Krymu:
"Ukrajinské lodě nehodláme nechat odplout. Držíme tam nejen ukrajinskou flotilu, ale uzavřeli jsme cestu k odplutí i flotile Černomorněftěgazu. Znárodníme ještě něco dalšího. Nikoliv soukromý majetek, ale objekty využívající přírodní zdroje. Nejspíše se rozhodne o solárních elektrárnách, že budou předány Krymské republice." (Sergej Aksjonov, premiér Krymské autonomní republiky, stále ještě Ukrajina)

No tak – "znárodnit" vojenské lodě, domu se říká "zajmout".
A zajímání se děje, když je – "válka".

Pátek 14. března 2014

"Vždyť je válka!!!" (Mrtvá Kočka)
**********************************
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Pokud projevíte potřebu deníček komentovat, a jste registrovaní na Lidovky.cz, můžete tak učinit zde na Neviditelném psu.

Předem dík!
>>:)) Moby Dick