pátek 23. května 2014

MOBY DICK: Neslýchané zlo

Vítězství na pelty, sezona pučů, pohyby vojsk, křesťanská svatba a jiné neuvážené kroky
************************************



Sobota 17. května

Ze sportu: Na Slavii hrála Sparta s Plzní 1:1. Pak se střílely penalty, na které tedy Sparta zvítězila 8:7. Šlo o finále Poháru České pošty.
"Finále Tiché pošty." (Mrtvá Kočka)
První půlhodinu totiž zběsilí fotbaloví chuligáni byli zticha, aby tak dali najevo nesouhlas s hovadným vedením českého fotbalu pod taktovkou multipodnikatele Miroslava Pelty. Po půhodině si již zařvali:
"Pelta ven, Pelta je č…k!“ (Podle agenturní zprávy)
"Pelta je »člověk«?" (Žena Moby Dicka)
"Ne, maminko." (Moby Dick)

Kvůli klidu na stadionu se neprodávaly vstupenky na boční tribuny. Kdyby byly zaplněny, tržilo by se o 2,4 milionu Kč více.
"On to sponzor zaplatí." (Mrtvá Kočka)
"Ano, sponzor. Prostřednictvím poštovného my." (Žena Moby Dicka)

Prý se teď nebudou střílet penalty, ale aby se ušetřilo, tak pelty.

Jo, v Bělorusku probíhá mistrovství světa v hokeji. Je to jednoduché: Když všechny zápasy vyhrajeme, tak jsme veltmajstři.
"Ale všechny nevyhrajeme." (Moby Dick)
"No – je tam i Itálie a Francie…" (Mrtvá Kočka)

Neděle 18. května

"Terezín je vykřičníkem, který upozorňuje na to, kam až mohou zajít jinak civilizované a vzdělané evropské společnosti, když snahu o společenskou soudržnost a mezinárodní spolupráci vymění za nekontrolovatelné nacionální bujení, nenávist a průmyslové vyvražďování." (Bohuslav Sobotka, premiér, ČSSD na Terezínské tryzně na Národním hřbitově před Malou pevností.)
"Kdyby jen evropské!" (Mrtvá Kočka)

Nad Balkánem se otáčí mraky stabilní tlakové níže. Neustále prší. Za dva dny dvakrát tolik, co jindy za měsíc. V Chorvatsku, Srbsku a Bosně+Hercegovině si povodně vyžádaly už 44 životů. A zasáhly do životů dalších více než dvou milionů lidí.
"Slejvák zase sjednocuje Jugošku." (Mrtvá Kočka)
"Tu zemi ne, ale snad sjednotí pomoc." (Žena Moby Dicka)

Obětí v tureckém dole dole Soma bylo nakonec 301, nikoli očekávaných 302. Turecká policie zadržela 25 managorů společnosti, prokuratura uvalila vazbu na pět lidí, včetně ředitele dolu Akina Çelika, synáčka pana uhlobarona. A to za "neúmyslné zabití".
"Není v tom žádné zanedbání z naší strany." (Akin Çelik, minulotýdenní managorské prohlášení k důlní katastrofě, které jsme drze zpochybnili chamtivostí pánů uhlobaronů.)
"Možná se teď dočká úmyslného zabití." (Mrtvá Kočka)

"Ti, co drží korán v jedné ruce, by měli ve druhé držet počítač." (Naréndra Módí, volební vítěz a nový premiér Indie, z nacionalistické Indické lidové strany.)
"Proč z »nacionalistické«?" (Žena Moby Dicka)
"Protože je hinduista a podporuje většinové hinduisty." (Moby Dick)
"A hinduisti jeho." (Mrtvá Kočka)
Vyčkáme a uvidíme.

"Oznamujeme světu, že nedopustíme, aby naše země byla inkubátorem terorismu." (Muchtár Farnana, pučista, na libyjském televizním kanálu al-Ahrár)
Generál Chalíf Haftár, (exbojovník proti Muammarovi Kaddáfímu, exbojovník Muammara Kaddáfího) vzal útokem libyjský parlament v Tripolisu, rozpustil ho a vypustil. Načež najmenoval vlastní poslance. Současná vláda (co nevládne) byla prohlášena za "přechodnou". Na stranu junty přešla i skupina speciálních sil libyjské armády. Armáda vytýká dosavadním vládcům, že nebyli schopni zajistit bezpečnost lidí a hlavně: Vůbec nic nepodnikly proti radikálnímu islamismu a terorismu. Což je - dle pana generála - "největší nebezpečí pro Libyi".

Machometáni ovládají hlavně východ země, kde chtějí založit vlastní nezávislou Kyrenejku.
"S vlastní nezávislou ropou." (Mrtvá Kočka)

Druhá země, osvobozená po Arabském jaru od jha letitých tyranií, se vrací pod ochranná křídla armády.

"A co Turecko?" (Žena Moby Dicka)
"Tam mají podzim." (Moby Dick)
"A co Sýrie?" (Žena Moby Dicka)
"Tam mají zimu." (Moby Dick)
"Chemickou." (Mrtvá Kočka)

Pondělí 19. května

Sir Nicolas Winton slaví 105. narozeniny. S ním i tisíce lidí z jeho "rodiny". Nobelovský výbor mu stále nebyl schopen udělit cenu za mír. Už ji vyplýtval na US prezidenta Obavu (a jiné mírotvorné US prezidenty) nebo na Evropskou unii.
"Asi se obávají protestů islámských zemí." (Žena Moby Dicka)
"Nebo nacistických." (Mrtvá Kočka)

Vrchní velitel carských vojsk VPP vydal rozkaz, aby se ruské armády stáhly do kasáren. NATO a USA oznámily, že žádné stažení zatím neregistrují.
"Nebylo řečeno do kterých kasáren se mají stahovat." (Mrtvá Kočka)
"No do ruských, ne?" (Žena Moby Dicka)
"Ruských v Podněstří, v Luhanské lidové republice nebo Doněcké LR?" (Mrtvá Kočka)

Země Vyšegrádu plánují vytvoření společné bojové jednotky Battlegroup V4. Má mít 3 až 4 tisíce vojáků…,
"Z toho bude tisícovka ve čtyřech národních a jednom nadnárodním štábu." (Žena Moby Dicka)
…bude schopna nasazení do deseti dnů a na vzdálenost 6.000 km…
"Nigérie, třes se!" (Mrtvá Kočka)
… a k dispozici bude v roce 2016.
"Možná už po sezoně." (Žena Moby Dicka)
"Po mrtvé sezoně." (Mrtvá Kočka)

Pak Kun-hje (prezidentka, Jižní Korea) se omluvila lidu za havárii trajektu Sewol (asi 300 utopených). Paní prezidentka rozpouští pobřežní stráž jakožto zbytečnou instituci. (Když nedokáže zabránit přetěžování plavidel ani účinně koordinovat záchranné práce.) Místo ní se zřídí jiná národní bezpečnostní agentura, přičemž vyšetřovací funkce pobřežní stráže převezme policie.
"Je to prý neuvážený krok." (Žena Moby Dicka)
"Podle Pobřežní stráže." (Mrtvá Kočka)

Jiří Dienstbier navštívil Duchcov, aby místním lidem sdělil, že problém jejich města spočívá ve "váznoucí komunikaci radnice a neziskových organizací".
"Problém spočívá v tom, že policie čuměla, když před jejími dveřmi mlátila ožralá hovada lidi." (Mrtvá Kočka)

Soud Moby Dicka: Problém spočívá v tom, že český stát se na řešení cikánské otázky za poslední čtvrtstoletí úplně vybodl a ponechává ji pouze na "občanské společnosti". Český stát svou nečinností a hloupými zákony podporuje vyděrače, lichváře, majitele koncentračních ubytoven a developery, kteří sestěhovávají sociálně slabé na jeden flek.
"Socialisticky slabé." (Mrtvá Kočka)
"Kapitalisticky slabé." (Moby Dick)
"Kapitálně slabé!" (Žena Moby Dicka)

Podle různých médií je Jiřík tu ministrem pro legislativu, tu ministrem pro lidská práva. Tak jsme se na to podívali, a zjistili, že J.D. je ministrem "pro lidská práva a rovné příležitosti" plus "předseda Legislativní rady vlády", a ještě si zatím podržel senátorské bydlo, které zdědil po svém otci, J.D. seniorovi.
"A dokáže skvěle komunikovat." (Žena Moby Dicka)
"Tak, že si ani nikdo nevšimne, že něco řekl." (Mrtvá Kočka)
"On někdy něco smysluplného řekl?" (Moby Dick)
"Spíš nesmyslů plného." (Mrtvá Kočka)


Úterý 20. května

Ministr obrany RF Sergej Šojgu vydal rozkaz, aby ruské armády opustily pohraničí s Ukrajinou.
"Na kterou světovou stranu?" (Mrtvá Kočka)

"Prostě se vymění vláda USA, Obamu vystřídá jiný prezident – a na ty sankce všichni zapomenou." (Představa Dmitrije Medvěděva, premiéra RF, o konci současných protiruských sankcí nejdéle po US volbách 2016.)
"Ano, přijde nový prezident." (Moby Dick)
"Mladej. A ten se nezakecá. " (Mrtvá Kočka)
"Kdyžtak nanejvýš od marmelády." (Žena Moby Dicka)

Vladimir Vladimirovič Putin (prezident RF a nekorunovaný car nezávislých republik) přiletěl na pracovní a přátelskou návštěvu Šanghaje, kdež se zúčastní čtvrtého summitu Asijské konference o interakci a budování důvěry (CICA).

Další tři turečtí uhlomanagoři zatčeni, včetně samotného pana uhlobarona. Už dva dny před "nehodou" registrovaly podzemní senzory zvýšený obsah metanu v dole. Managoři to ale ignorovali.
"A co zvýšený obsah metanolu?" (Moby Dick)
"To bylo v jiném dole." (Žena Moby Dicka)

Menažerii zajímá, jak bude potrestán prezident Recep Tayyip Erdogan za svůj minulotýdenní štěpánovsky nehorázný výrok "Takové nehody se stávají pořád. Je to normální věc.”
"Naším pohrdáním." (Žena Moby Dicka)

Thajská armáda vyhlásila v zemi stanné právo. Hodlá tak "skoncovat s násilnostmi, které rozpoutávají demonstranti". V Thajsku na to mají zákon, který umožňuje armádě zasáhnout v době krize.
"Vyhlášení stanného práva se nijak nedotklo funkčnosti vlády, která má stále pevnou moc, aby řídila zemi" (Ministr spravedlnosti, thajský, nejmenovaný)
"Sezona vojenských převratů začala." (Mrtvá Kočka)

Středa 21. května

Dva metanoloví masoví vrazi vyfásli doživotí, další 21, 15 a méně let.

Gazprom a Čínská národní ropná a plynařská společnost (CNPC) podepsaly kontrakt o dodávkách ruského plynu čínské rozvíjející se ekonomice. Slavnostnímu aktu byli přítomni ruský carprezident VPP a čínský císařský prezident a generální tajemník ÚV KSČ Si Ťing-pching.
"My nemůžeme náš plyn dodávat pouze na evropský trh. Máme ho dost pro to, abychom ho mohli dodávat i na asijský trh, tedy na nejrychleji rostoucí trh na světě." (Dmitrij Medvěděv, premiér RF.)
Gazprom by dodával do Číny už dávno, kšeft uvázl vždy na dohadování o ceně. Teď, když se Evropa poohlíží jinde, začala tržní cena ruského plynu padat a tak se oba "přirození spojenci" dohodli. Ale do EU prý RF bude plyn dodávat i nadále.
"Krom Pobaltí." (Žena Moby Dicka)

Ruská armáda prý ukončí odchod od hranic s Ukrajinou do 1. června.
"Ke kterým hranicím?" (Mrtvá Kočka)

Čtvrtek 22. května

NATO a USA oznámily, že registrují "pohyb ruských vojsk".
"Ale neoznámily, kterým směrem." (Mrtvá Kočka)

Ukrajinské deliriózní republiky hodlají ustanovit "Svaz nezávislých republik".
"Sajúz něrušímij respúplik naródnych?" (Moby Dick)
"Što éto takóje?" (Žena Moby Dicka)
"Oděsský koridor." (Mrtvá Kočka)

"Thajská armáda ohlásila v televizi státní převrat" (Zpráva České televize)

Oprava Moby Dicka: Samozřejmě, že žádný thajský generál neprohlásil v televizi (ani české, ani thajské) "ohlašujeme státní převrat". Thajská armáda pozastavila platnost ústavy a omezení občanských práv. Zejména proto, že uplatňování "občanských práv" za minulých sedm měsíců přivedlo zemi k absolutnímu chaosu. Cílem tohoto kroku je (dle vojáků) "vrátit situaci v zemi k normálu" a provést politické reformy.
Premiérem junty se stal velitel pozemních vojsk generál Prayut Chan-O-Cha.
Co se směješ, Ženo?
"Armáda pozastavila platnost ústavy, kterou prosadila – armáda." (Žena Moby Dicka)
Co se směješ, Kočko?
"Při představě, že v České televizi vyhlašuje nějaký český generál převzetí moci českou armádou…" (Mrtvá Kočka)
Která byla sama spíše převzata ne-mocí…

Rada bezpečnosti OSN uznala snahu machometánů z Boko Haram ("Západní učení je rouhání"), kteří v teroristických útocích od prosince 2010 již zabili stovky lidí a unesli stovky dívek (prodej do otroctví 240 Kč/kus - ale jen pro soudruhy ze ZUJR), a vyhlásila ji za teroristickou organizaci.
Hodnostáři Boko Haram mohou mít zmrazeny konta…
"Krvavé diamanty?" (Mrtvá Kočka)
…nebude jim povoleno vycestování z Nigérie…
"Do Čadu a Kamerunu chodí bez pasu." (Moby Dick)
…a státy OSN jim nebudou smět prodávat zbraně.
"On je někdo prodával???" (Žena Moby Dicka)

Možná by Boko Haram měla uvažovat o pomoci od EU, jako jiná teroristická organizace, totiž Hamás.

Pátek 23. května

V Česku začaly volby do EUparlamentu.
"Přinese to nějaké změny?" (Žena Moby Dicka)
"Přinese to pár milionů stranickým pokladnám." (Mrtvá Kočka)
"A to je důvod zúčastnit se – pro voliče fandy." (Moby Dick)
"Obávám se, že většina fanoušků se na tento mač nedostaví..." (Mrtvá Kočka)

Máme neodbytný pocit, že tyto volby budou úspěšnější než ty prezidentské, které probíhají na neodtržených a neokupovaných územích Ukrajiny.

A co naše oblíbená Venezuela? Protisocialistické síly protestují proti protilidskému bolí-socialismu prezidenta Mikuláše Madura už stý den v kuse.

ČR navštívil Alí Ahmed Karti (ministr zahraničí Súdánu), aby zde slavnostně otevřel výstavu starověkých artefaktů "Černí faraoni", které v Súdánu vyhrabali čeští archeologové. Při té příležitosti pravil, že si myslí, že pan (súdánský) prezident trest smrti pro těhotnou sedmadvacetiletou ženu nepodepíše.
"Tu kauzu otevřeli členové její vlastní rodiny a my jako súdánská vláda do toho nemůžeme zasahovat. V súdánském legálním systému je zastaralý zákon, který toto stanovuje. Já říkám, že je protiústavní. Budu jen rád, když právě tento konkrétní případ přispěje k diskusi a k jeho odstranění z našeho zákonného systému." (A.A.Karti)
"Što éto »zastaralý zákon«?" (Žena Moby Dicka)
"Šaríja. Ale ta v Súdánu normálně platí, soudruzi muslimové!" (Mrtvá Kočka)

Meriam Ishagová se provinila "odpadlictvím od islámu", za což byla odsouzena k pověšení za krk. Odpadlictví se dopustila, když si vzala křesťana. Protože tento sňatek je neplatný, dopustila se i smilstva, logické, že? Za což bude (byla?) zbita 100 ranami. Drobná variace: Meriam tvrdí, že byla od mládí vychovávána matkou jako ortodoxní křesťanka.

K protestu proti tomuto "neslýchanému zlu, které má být spácháno ve jménu islámského práva" vyzval už české muslimy katolický duchovní Tomáš Halík.
"Neslýchané zlo je samo islámské právo, stále tomu nevěřící Tomáši." (Žena Moby Dicka)

A čeští muslimové jeho výzvu podpořili: Předmětná žena podle nich nikdy muslimkou nebyla – a proto nemůže být shledána vinnou z odpadlictví a z nelegálního sňatku s nemuslimským mužem.

"A kdyby byla?????" (Mrtvá Kočka)
**********************************
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Pokud projevíte potřebu deníček komentovat, a jste registrovaní na Lidovky.cz, můžete tak učinit zde na Neviditelném psu.

Předem dík!
>>:)) Moby Dick