pondělí 8. září 2014

ČESKÉ TEXTÁRNY 2004: Dovolená s otazníky

Když máš pivo za tři pade, proč se vracíš z dovolené tak brzo? Když je u nás školní vzdělání zadarmo, tak na co dostávají prvňáci tisícovku? A kolik stojí řeholní chudoba?

*************************************************************



Pondělí 30. srpna 2004

Tak si přece jen se ženou užíváme dovolené. Děti mají pré u babiček. My jsme vyjeli v sobotu, zítra se vracíme. Letos je naše ubytování až podivuhodné: Ve skříních jsou ramínka, světel všude plno, ani jsem nevyužil svých silnějších žárovek, prodlužovačky a rozdvojky. Je to tady nějaké nezvyklé.

Jo - a recepční nás zdraví jako první!

Úterý 31. srpna 2004

Procházíme se po městě. Je teplo. Když jsem se ptal zmrzlináře na Příkopech, kolik mu dám za dvě zmrzliny, odvětil "tři". Tak to je dobrý! A řízek s bramborovým salátem v předzahrádce za sedmnáct - a přitom jak od babičky, pivo za tři pade... Líbí se nám tu, škoda, že se musíme dnes vracet. Stejně jsme  utratili všechna eura. Vídeň byla ale krásná!

Středa 1. září 2004

Už jsme doma, ale do Českých Textáren nemusím - ještě mám dovolenou. Aspoň jsem mohl doprovodit děti do školy. Když se vrátily domů, to mladší se ptalo:

"Tatínku, když je podle Ústavy u nás školní vzdělání zadarmo, včetně nezbytných pomůcek, tak na co dostávají prvňáci tisícovku?"

Odvětil jsem: "To je pouze úplatek. A není vzdělání zadarmo. To poznáš, až uvidíš na své první výplatní pásce daně."

Čtvrtek 2. září 2004

Když přišlo starší dítě ze školy domů, pravilo: "Tatínku, Hubbleův teleskop je tak citlivý, že by dokázal zachytit světlo svatojanské mušky na vzdálenost 16.000 kilometrů. BY? Tak proč nedokáže?"

Odvětil jsem: "To je jenom reklama - jako s těmi kočkami. Taky BY kupovali Rumkas - a užs je někdy viděl nakupovat?!"

Pátek 3. září 2004

Přišla žena od holiče, sedla si na ke mně na lodžii, rozložila noviny a optala se:

"Poslyš, kontemplativní řád trapistů se prý věnuje přísné observaci, chce se oprostit od všeho zbytečného, co odvádí od soustředění na modlitbu. Proto si patnáct řeholníků nechalo postavit nový klášter od minimalistického architekta. Budou spát na strohých kavalcích a celé to sakumprásk přijde na dvě stě milionů korun. Není to nějaký divný?"

Odvětil jsem: "Ti mniši jsou Francouzi, takže je to stojí hodně peněz, aby se dopracovali k chudobě. A nakonec - ani to není u nás, podívej, noviny píšou, že si to postavili v nějakých Sudetech."

*****************************************************************

Z komentářů

Moby Dicku
To jste to mladé velrybě vysvětlil blbě. To BY je tam proto, že v mezihvězném prostoru svatojánský mušky nemohou existovat a v ovzduší je to jejich pidisvětýlko pohlceno po pár kilometrech.
A podobně simplisticky jste to vyřešil s těmi trapisty. Trapisté vytvářejí hodnoty, i materiální, jenom je ne(zne)užívají pro sebe. A s největší pravděpodobností si to postaví svépomocí a možná že i ten architekt je člen řehole. Pozemek taky něco stojí. Takže až to bude všechno stát, tak potom to bude mít HODNOTU těch bratru dvěstě milionů. Vzhledem k tomu že nový rodinný domek přijde bratru tak na čtyři, tak to zase tak moc není, uvážíme-li, že to bude zahrnovat výrobny, ať už zemědělské či řemeslné.
A podstatou trapistické řehole je, že při práci nekecají neb jsou vázáni slibem mlčenlivosti.
Tož tak

i.r.

Dík, pane i.r.,

taky někdy uvažuju, zda nezaložit kancelář pro uvádění bludů a bonmotů na pravou míru, ale jsem nucen konstatovat, že by se v konkurenci TeleTele zřejmě neuživila. Kdo vymyslel to věčné pravidlo "lid chce být klamán"?

jonáš

Náhodou

mniši si toho architekta Pawsona vybrali, když viděli jeho práci (obchod Hugo Boss) v NY, myslím. A ten kostel je úžasnej a pan architekt je slušný a skromný člověk, sympatizant řádu. Tak málo nádhery je v Čechách a když přibude nová, kdekdo "kafrá". Nebo by bylo lepší tam nechat ten původní poloruinoidní statek? Zaplať pánbůh za trapisty a Pawsona.

lamka

-> i. r. S těmi muškami je to ještě jinak

S těmi muškami je zásadní problém, že v meziplanetárním prostoru se v té vzdálenosti jako na potvoru nevyskytují. Na Zemi by sice byly zaznamenatelné, ale čidla na teleskopu jsou tak citlivá, že Země by byla poslední věc, kterou uvidí. Něco jako dívat se dalekohledem do Slunce.

Tomáš
********************************************************************
MOBY DICK – nikoli velryba z Melvillova románu, pouze zaměstnanec v textárně, vystavený mobbingu a bossingu, který si vede zápisky, aby se nezbláznil.
(Další informace o vztazích na pracovišti, zkratkách a jiných reáliích firmy ČESKÉ TEXTÁRNY, a.s., viz zde)

Předcházející týdny hledejte pod štítkem Moby Dick
Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.

Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz.
Předem dík! >>:)) Moby Dick