pátek 14. listopadu 2014

MOBY DICK 2004: Existenciální hrozba

Před 10 lety zemřel Jásir Arafat. Tehdejší poznámky textárníka Mobyho jsou však stále aktuální. Proto si je dovolujeme zveřejnit znovu (včetně záznamů z dění v tehdy privatizovaných virtuálních Českých Textárnách).

(Jména osob, jakož i názvy podniků a institucí zde uvedených, jsou pouhou literární fikcí. Ze článku Vysokého komisaře atakdále J. Solany v HN jsem zlomyslně vybral pouze některé citáty. Ty jsem si nevymyslel, stejně jako funkci "koordinátora kontraterorismu"!)


Pondělí 8. listopadu 2004

Pan vedoucí ing. Duto Hlav zavolal ráno své ženě – textárenské brigádnici Kruto Hlavové – přímo z porady načálstva. Byla pověřena, aby vykonala brigádu v našem škol + rekre středisku v Bludné Noře. Nemá tam textařit, avšak uklízet. Protože však dosud není obdařena referentským vozidlem, poveze ji tam taxík.

V pařížské nemocnici Percy včera zemřel Jásir Arafát.

Úterý 9. listopadu 2004

Prý ještě rostou houby. Alespoň si to myslela Kruto Hlavová, protože vystoupila z taxíku 10 km před Bludnou Norou, aby se prošla lesem. Od té doby je nezvěstná.

Francouzský prezident navštívil Arafata v nemocnici a srdečně si s ním potřásl rukou.

Středa 10. listopadu 2004

Kruto dosud nezvěstná, Duto podezřele pokojný. Nu což, aspoň mám klid na práci. Tentokrát dělám na zakázce pro Vysokého představitele Evropské unie pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku (HIRE EUCOM FORASECPOL) Javiera Solanu.

Ještě je nového, že umřel Arafat.

Čtvrtek 11. listopadu 2004

Dnes vyšel v Hospodských novinách článek HEF Solany. Ale takhle jsem mu to nepsal:

"Terorismus je existenciální hrozba. Proto musí zpravodajské služby bojovat proti němu tím, že budou popisovat strategii jeho volby cílů. Právě jsem jmenoval Koordinátora pro kontraterorismus, s nímž budou těsně spolupracovat ve společné synergii všechny evropské tajné služby. To nám přinese značnou přidanou hodnotu. Evropská rada už připravuje strategii kontraterorismu, založenou na akčním plánu, který bude specifikovat, kdo co dělá.  Tím získáme pevnou půdu pro politickou akci."

Kterej vůl to překládal? Proložený text zněl původně takto:

Ne "existenciální", ale životně nebezpečná hrozba,

ne "popisovat strategii jeho volby cílů", ale přesně střílet,

ne, že se má připravit "strategie kontraterorismu, založená na akčním plánu, který bude specifikovat, kdo co dělá", ale že se vycvičí zásahové jednotky s pomocí amerických a izraelských instruktorů,

ne, že získáme "pevnou půdu pro politickou akci", ale rozhodující převahu pro zničení teroristů...

Tak jsem to napsal. Při převodu do europejštiny se smysl mého textu úplně rozklížil.

A toho Koordinátora kontraterorismu s vysokou přidanou hodnotou dodala Solanovi nejspíš bruselská konkurence.

Jo, palestinský ministerský předseda navštívil včera Arafata v nemocnici. Jásir se na něj usmál.

Pátek 12. listopadu 2004

Kruto se našla! Při sběru hub zbloudila, vybil se jí mobil – a celý týden omylem uklízela škol a rekre středisko nikoli Českých Textáren, avšak Českých Mektáren. Příští týden si bere náhradní volno. Sláva!

Nevím, jestli jsem to už nezmínil, ale umřel Arafat.

Sobota 13. listopadu 2004

Arafat nejspíš opravdu umřel, protože měl včera pohřeb. Jeho smrt zasadila těžkou ránu všem palestinským vlastencům. Do hrobu si totiž odnesl tajemství úkrytu miliardy dolarů z mezinárodní hospodářské pomoci, kterou pečlivě opatroval. OOP nemá z čeho platit atentátníky a Hamásu dochází materiál na rakety.

Ale Solana jim už ve smutečním proslovu na káhirském letišti slíbil přidanou hodnotu – v těsné synergické spolupráci s Koordinátorem pro kontraterorismus získají další miliardu z toho, co EU ušetřila na českých zemědělcích. Přičemž pravil:

"Peníze musí přijít rychle, aby nedošlo k vzestupu radikalismu a extrémismu."

Z komentářů 2004:

Zejména
ze čtvrtku a soboty mi běhá mráz po zádech. Moby asi opravdu vidí budoucnost.
mates

Poznámka 2014: To nebyl žádný problém věštit. Evropa takhle postupuje už desítky let. Výsledek europského "boje proti terorismu", který spočívá v dodávání financí teroristům, vidíme dnes na vlastní oči, a zítra pocítíme na vlastní kůži.
********************************************************************
MOBY DICK – nikoli velryba z Melvillova románu, pouze zaměstnanec v textárně, vystavený mobbingu a bossingu, který si vede zápisky, aby se nezbláznil.
(Další informace o vztazích na pracovišti, zkratkách a jiných reáliích firmy ČESKÉ TEXTÁRNY, a.s., viz zde)

Předcházející týdny hledejte pod štítkem Moby Dick
Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.

Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz.
Předem dík! >>:)) Moby Dick

Žádné komentáře: