čtvrtek 13. listopadu 2014

Odborářská plemenitba

Odboráři, socialisti a komunisti připravují zákaz noční a sváteční práce v obchodu: "Naše ženy kromě zátěže z profese plní i povinnosti matek či babiček. Měly by se starat o dobrý chod domácnosti, pečovat o děti a v neposlední řadě i potěšit svého partnera. Křivku porodnosti do značné míry ovlivňuje možnost setkávání partnerů k tomu určených. Takže naši iniciativu lze chápat i jako propopulační."

(Jména osob, jakož i názvy podniků a institucí zde uvedených, jsou pouhou literární fikcí. Všechno je to úpně vymyšlené. Jenom cinty odboráře Leinera jsem opsal z pátečního tisku téměř doslova.)



Pondělí 1. listopadu 2004

Vedoucí ing. Duto Hlav přišel z pondělní managorské pracovní porady nezvykle brzo – už v deset. A přivedl novou pracovní sílu. Jak to dokázal, když všichni vymístění pracovníci odešli pro nadbytečnost a žádný organizační chlíveček po nich nezůstal? Jednoduše – najmul si ji jako brigádníka.

S madame Kruto jsme se viděli už dříve. Jmenuje se Hlavová, je Dutova manželka a dělala nám uklízečku.

Úterý 2. listopadu 2004

"Vůbec Kruto nešetřte," pravil Duto, "jen ji pořádně zaučte".

Tak jsem ji zaučoval. Jak se spouští počítač, jak se zakládá papír to tiskárny, jak se upravuje text ve Wordu... Mlčel jsem, avšak tvářil jsem se.

"Hele, nevejrej tak na mě,"  osopila se Kruto. "Až to budu dělat dvacet let jako ty, tak to taky budu umět".

Hm, dvacet let tady nebudeš, neřekl jsem.

Středa 3. listopadu 2004

Vyprávěl jsem o včerejší kruté konverzaci včera večer ženě. Ta jen podotkla:

"Kde byl Word před dvaceti lety? A kde bude za dvacet?"

Nu, za dvacet let budou psát počítače texty místo nás. To vlastně už umějí. Myslím tedy smysluplné texty.

Jo, to vlastně už neumíme.

Čtvrtek 4. listopadu 2004

Kruto dříve uklízela v hypermarketu Řetězec. Byli tam na ni tuze zlí. Chtěli, aby uklízela i v noci a o víkendech. Tak jim tam s tím praštila, a začala uklízet v Českých Textárnách. Dostala nejvyšší uklízecí tarif, ale stejně šla s platem dolů: Příplatky za noce a víkendy citelně scházely. Proto se raději vrhla na textárenství.

Kdo ale teď u nás uklízí, když Kruto Hlavová brigádničí v textech? Duto Hlav – brigádně.

Pátek 5. listopadu 2004

Kruto ráno odněkud přiběhla, třímajíc v ruce Hospodské noviny.

"Ještě že máme odbory!" volala. "Ten Leiner má pravdu, tady, podívej," a strčila mi pod nos tlustě zaškrtnutý text předsedy Odborového svazu pracovníků obchodu:

"Naše ženy kromě zátěže z profese plní i povinnosti matek či babiček." (Hm, no nevím, jak je to u Leinerů, ale já doma zase plním "povinnosti" otců.) "Měly by se starat o dobrý chod domácnosti, pečovat o děti a v neposlední řadě i potěšit svého partnera." (Hmm, nevím jak u Leinerů, ale svou ženu občas potěším i já... S takovou byste se, pane Leinere, evropským komisařem nestal.)

Nejtlustěji ale byl zaškrtnut závěr: "Křivku porodnosti do značné míry ovlivňuje možnost setkávání partnerů k tomu určených. Takže naši iniciativu lze chápat i jako propopulační."

Ha, madame Kruto šla na ranní směny, aby se rozplemenila?

Sobota 6. listopadu 2004

Včerejší odborářský výron mi stále leží v hlavě. Kteří partneři jsou určeni k rozmnožování? Dutové a Kruty? Myslím, že odbory zašly trošku zpátky – nejen do sociku a nacismu, ale ještě až k nevolnictví.
********************************************************************
MOBY DICK – nikoli velryba z Melvillova románu, pouze zaměstnanec v textárně, vystavený mobbingu a bossingu, který si vede zápisky, aby se nezbláznil.
(Další informace o vztazích na pracovišti, zkratkách a jiných reáliích firmy ČESKÉ TEXTÁRNY, a.s., viz zde)

Předcházející týdny hledejte pod štítkem Moby Dick
Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.

Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz.
Předem dík! >>:)) Moby Dick

Žádné komentáře: