středa 26. listopadu 2014

Zdanění dýšek

České Textárny zpracovávají nový návrh zákona o registračních pokladnách. V restauracích jsou nezbytností, aby se mohla danit dýška. Spropitné za rok 2002 činilo tři a čtvrt miliardy - nezdaněných - korun.
(Jména osob, jakož i názvy podniků a institucí zde uvedených, jsou pouhou literární fikcí. Všechno je to vymyšleno. Jenom článek o placení daní z tuzérů z pátečních HN je – domyšlen...)



Pondělí 22. listopadu 2004

Brigádnice Kruto Hlavová je dnes v péči našeho vedoucího ing. Duto Hlava. Nemusím ji tedy učit psát. Dělá to její manžel: Diktuje jí články z novin. Pomalu, pečlivě, opakovaně - takže ty věty už znám nazpaměť. Dnes Kruto psala:
"Registrační pokladny v restauracích jsou nezbytností, aby se mohlo danit spropitné. To za rok 2002 činilo tři a čtvrt miliardy nezdaněných korun. Nejedná se o daň darovací, jak by se mohla domýšlet laická veřejnost, ale o klasickou daň z příjmu."

Úterý 23. listopadu 2004

Dnešní pracovní úkol madame Kruto zněl:
"Registrační pokladny si pořídí taxikáři, kteří začnou vydávat paragony jako potvrzení o předražení jízdy. Na tom nic nemění, že v reálném životě nevydávají žádná  potvrzení - ani se správnou cenou. Takto se bude danit aspoň něco."

Středa 24. listopadu 2004

Krutin dnešní diktát:
"Registrační pokladny si zavedou lékaři, kteří jimi potvrdí přijímání úplatků. I ty je potřeba zdanit. Nelze akceptovat argumentaci lékařů, že by jinak jejich příjmy byly bídné."

Čtvrtek 25. listopadu 2004

Duto je někde na managorských jednáních, Kruto nikdo nediktoval, opisovala si samostatně. Ale nahlas si při tom předříkávala. Takže i já vím:
"Registrační pokladny jsou nezbytné pro pacienty, kteří dávají zdravotnickému personálu bonboniéry, balíčky s kafem a lahve s lihovinami - aby měli zdravotníci podklad, jak dodanit tyto nepeněžní příjmy."

Pátek 26. listopadu 2004

Madam Hlavová dnes byla bezprizorná. Tak jsem jí nadiktoval tento cvičný text, který jsem si, jat inspirací z vyslechnutých hlášek, vymyslel sám:
"Registrační pokladny budou mít povinně i zloději, aby stát nadále nepřicházel o daně z krádeží. Falešná solidarita s touto početnou skupinou obyvatelstva není na místě."

Psáno odpoledne: Kruto neopisovala nějaký článek, ale přepisovala důvodovou zprávu k zákonu o ekologických myších pastičkách, v jehož rámci bude přijata novela zákona o registračních pokladnách! Nu co, můj nápad není mezi těmi ostatními nejhorší.
***************************************************************************

Z komentářů

ODKAZ na dotyčný článek:
Když už Moby Dick neuvedl, kde se dá text o zdaňování zpropitného najít, tak tady je link na tu hrůzu.... Autorem vysokoškolský pedagog Petr Kolman:

S pozdravem: ZA NÁPAD BLBĚJŠÍ! (7:- /)
šakal

A co ten Kolman učí?
Psaní?
jura-p

Tak jsem se kouknul na odkaz
ale to je zřejmě recese.
Takovýho pablba přece žádná VŚ neakceptuje. Ačkoliv znám jednoho docenta, je sice v jiném oboru, a ten dokázal vyplodit podobný myšlenkový potrat. Jeho dílko ale neopustilo hranice ústavu.
Insider

Tak si toho genia
zadejte do hledače třeba na seznamu...
za chviku vám vypadne, že je to JÚÚ (hele) Dr. a zaměstnává tohoto pedagoga slovutná Masarykova Universita v Brně (http://www.muni.cz/law/people/). Samozřejmě, nevím, zda je to on, ale jeho zařazení na: Department of Administrative Studies, Administrative Law and Financial Law by tomu odpovídalo...
člověk by řekl, že dotyčný ve své prostatě je vlastně genitální od přirození...
PeS

...Jo...a to ještě nevíte, že...
...podobný daňový předpis prý platí i v USA, jak mi sdělili naši "cizočeši". Nicméně NSR toto ustanovení ve svém vlastním daňovém zákoně zrušila roce 2002 jako neústavní - vizte můj příspěvek v horní hospodě.
šakal

Zdanění spropitného
1) Jestli si někdo myslí, že registrační pokladny zachytí spropitné, tak je vůl. Je to možné v případě, kde se platí kartou neb podobným způsobem, ale žádný system nemůže zaregistrovat, když pár pětek nechám na stole obsluze nebo přidám vrchnímu. (POZN. Moby: Pan Dr. registrační pokladny na dýška nepožaduje, ale když je ta diskuse o pokladnách, tak jsem ty nápady spojil. >>:)))
2) Bydlím v Kanukistanu, známém pod jménem Kanada. Tady je na daňovém přiznání chlívek na spropitné, ale není vyžadován žádný doklad. Je obvyklé, že číšníci a podobní tam něco uvedou, ale zdaleka ne všechno. Šidit stát na daních je celosvětový jev. Nakonec, i u zubaře, kterého si musím platit, jsem tázán, zda potřebuji stvrzenku. Někde je i poskytnuta sleva, když stvrzenka není vyžadována. Ale ne u mého zubaře.
Kanuk

Zdaneni uplatku
To by bylo pro erar jeste mnohem vynosnejsi.
doxa

Zdaneni cisnickych tipu v Canade
Absolutne 100% pravda,obsluhujici personal jehoz mzda se sklada z hodinove mzdy a tipu "musi" tez kazdorocne pri vyplneni danoveho priznani vycislit jistou procentualni vysi tipu[min.20%]!!Jako casty host restauraci platici credit card mam svoji personalni strategii jak pomoci obsluhujicimu personalu k jejich minimalni hodinove mzde velmi jednoduchou methodou tim,ze v kolonce pokladniho uctu $ TIP vyznacim vlastni rukou velikou preskrtnutou NULU!!a vzdy ponecham na stole aproprietni zpropitne[10-15%]z utraty.Odchazim z restaurace s dobrym pocitem ze jsem pomohl a zaroven osalil nenazrany, vyderacny danovy system!!
Joe Koumak

2 koumak
Už jste někde viděl daňový system, který by nebyl nenažraný, vyděračný? Snad v Anglii (podle mé představy o Angličanech, nikdy jsem tam nebyl). Ne proto, že by byl jiný, ale proto, že jej lidé považují za nutné zlo a nesnaží se tak moc jej ošidit.
Kanuk<úi>

Ceska utopie-zdaneni spropitneho!
Rozdilnost mezi ceskymi restauracemi,hospodami a North American restauracemi a bary je propastna v tom jak se uskutecnuje platebni transakce mezi hostem a obsluhou.Registracnimi pokladnami projde jista cast tipu hlavne od hostu kteri pouzivaji credit card utratu jako legitimately business expense ktery je odpisovan pri vyplneni danoveho priznani;
v barech se plati kazdy drink IHNED obsluhujicimu personalu[prislovi "Bez penez do hospody nelez"]ma zde absolutni platnost!
Spropitne=tipping je zde ocenenim quality obslouzeni oproti zakorenenym ceskym zvyklostem ze strany obsluhujicich ktere jsou mnohdy velmi agresivne uplatnovany vuci hostum.Zdanovani spropitneho v kterekoliv zemi se prici osobnimu rozhodnuti v tom ze po zaplaceni pozadovane sumy a navraceni castky se dobrovolne rozhodnu zanechat tento obnos na stole[t.j.American style]
Snad je potreba se zminit jak se mezi obsluhujicimi rozdeluji tipy; velmi jednoduse: vsechny tipy se nashromazduji do jednoho "HNIZDA" a denne se po zaviraci dobe rozdeluji mezi obsluhujici personal rovnym dilem!!
Osobni pripominku ze v CESKE Republice zije od jiste doby danovy expert Mr. OTTO JELINEK,ktery vykonaval funkci Minister of National Revenue v CANADE v obdobi na prelomu 1980-90,ktery by mohl svymi zkusenostmi pritomne ceske vlade "poradit", jak postupovat v realisaci tohoto velmi lukrativniho vladniho ZAKONA!Mladsi generaci ctenaru mohu pripomenout jiz dnes zapomenuty a zastaraly cesky vyraz pojmenovani Danoveho Uradu ktery ma specificke zneni = BERNAK!!
Joe Koumak

Bez ohledu na oprávněnost zdaňování spropitného
vidím docela živě, jak panu profesoru Kolmanovi při příští návštěvě jeho oblíbené hospůdky to pivo vylijí na hlavu.
Ačkoliv - takový člověk asi oblíbenou hospůdku mít nebude.
Rowdy
*****************************************************

MOBY DICK – nikoli velryba z Melvillova románu, pouze zaměstnanec v textárně, vystavený mobbingu a bossingu, který si vede zápisky, aby se nezbláznil.
(Další informace o vztazích na pracovišti, zkratkách a jiných reáliích firmy ČESKÉ TEXTÁRNY, a.s., viz zde)

Předcházející týdny hledejte pod štítkem Moby Dick
Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.

Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz.
Předem dík! >>:)) Moby Dick

Žádné komentáře: