čtvrtek 23. dubna 2015

MOBY DICK: Co budeme dělat


aby se pomohlo uprchlíkům před válkou, svrabem, neštovicemi a islamismem

Nepotopitelný Kypr, potopitelné bárky, zasloužilý mizera, rozsazení anoidé, řecký zachránce a pravá oběť


Sobota 18. dubna 2015

"Řecko a Rusko hodlají podepsat bilaterální dohodu, v rámci které by Řecko mohlo obdržet zálohu ve výši 5 miliard euro za stavbu plynovodu Turkish Stream, kterým přes Turecko a Řecko do Evropy poteče ruský plyn." (Zpráva listu Der Spiegel, kterému to pošpital nejmenovaný vysoce postavený člen strany SYRIZA, jak ji s gustem cituje ruský vládní web Sputnik)
Agentura Muška na Zdi to také slyšela. Ve zdech Kremlu, kde to vysoce postavenému členu strany Syriza, jistému nejmenovanému řeckému premiérovi slíbil carprezident Putin. Přesněji – slíbil mu jednání o plynovodu. Listu Der Spiegel do této informace nenápadně vsunul slova o ruské půjčce sám pan řecký premiér.

Ekonomičtí odborníci pochybují o výšce možné platby či ekonomické podpoře Řecka Ruskem. Muselo by to být v dolarech nebo eurech (aby mělo Řecko čím platit své evropské dluhy) a těch nemá RF dost ani pro sebe.
"Kdo mluví o ekonomice? To jde z fondu Ministerstva obrany RF. (Mrtvá Kočka)

Připomeňme, že pletichy Ruska už zmařily stavbu jižních větví evropských produktovodů, když Gazprom vykoupil kazachstánský a ázerbájdžánský plyn. Připomeňme, že Rusko (ve spolupráci s Německem) obešlo severním plynovodem na dně Baltu baltské země i Ukrajinu. Připomeňme, že Rusko ovládlo běloruské plynovody za slib levnějšího plynu pro své bratry a (zatím) sousedy. Připomeňme, že plynovod přes Gruzii zničila sov... é ruská přímá vojenská invaze. Připomeňme, že ukrajinské plynovody jsou paralyzovány ruskou hybridní intervencí. Připomeňme ruské půjčky Venezuele a ruskou pracku na kohoutcích venezuelské ropy. Připomeňme dodávky ruských zbraní a ruských atomových elektráren Íránu, tomuto sponzorovi teroristických organizací. Bordel v Sýrii a Libyi pak nahrává ruským plynoropným imperialistům do karet s náhodou už ne tak úplně zázračnou.
"Bordel v Libyi nevím, ale bordel v Sýrii Rusáci podporují dlouhodobě." (Mrtvá Kočka)
"Stejně jako investice do nepotopitelné letadlové lodi třídy Kypr." (Moby Dick)

Neděle 19. dubna 2015

V noci se ve Středomoří převrátila další loď s uprchlíky. Z 950 lidí se jich podařilo zachránit 28.
"Ve Středozemí se odehrává tragédie, a pokud před ní EU a svět budou zavírat oči, budou odsouzeni stejně tvrdě jako v minulosti, když zavírali oči nad genocidami." (Joseph Muscat, maltský premiér)
"Za tu genocidu jsou ovšem odpovědné vlády zemí severní Afriky a Sýrie." (Žena Moby Dicka)
"A nevlády." (Mrtvá Kočka)

Připomeňme, že minulý týden naházelo patnáct ubohých muslimských běženců přes palubu 12 křesťanů, o kterých se "má za to, že jsou po smrti". Italská policie vrahy zatkla. Ale kolik podobných případů jsme se nedozvěděli?
"Što sďélať?" (Žena Moby Dicka)
"Křesťany ponechat, muslimy vracet."(Mrtvá kočka spisovatele Karla Michala)

"Každého dne je naší povinností zachraňovat lidské životy a rozdělit mezi celou osmadvacítku tuto povinnost a odpovědnost, která příliš dlouho ležela jen na bedrech jižních zemí." (Federica Mogherini, vysoká představitelka Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku)
"Že na to přišli, až když ten úřad vede Italka?" (Moby Dick)
"Zachraňovat ano, ale hlavně poněkud dříve." (Mrtvá Kočka)

Jak?
"Jsem přesvědčen, že musíme učinit dvě věci. Za prvé, musíme se pokusit zajistit v Libyi větší stabilitu. A také zamířit svůj boj hlavně proti převáděčům." (Frank-Walter Steinmeier, německý ministr zahraničí)
"Tak ano." (Moby Dick)

"Evropa musí a může učinit více, aby obdobným tragédiím zabránila. Změnit je třeba migrační politiku, která by na základě evropské solidarity umožnila legální možnosti, jak se do Evropy dostat." (Martin Schulz, předseda Evropského parlamentu)
"Tak ne. Legální možnosti už přece existují." (Moby Dick)
"Zachraňovat je třeba hlavně jinde." (Mrtvá Kočka)

Pondělí 20. dubna 2015

V Lucembursku probíhá summýš ministrů zahraničí EU. Bude se zabývat kritickou situací na středomořské hranici společenství.
"Měli bychom hledat cestu, jak bránit tomu, aby se na těchto lodích lidé vydávali na cestu… (Je třeba) do těchto (severoafrických) zemí vrátit správu, fungující instituce a zabránit tomu, aby se z nich masově utíkalo." (Lubomír Zaorálek, ministr zahraničí ČR, před summýšem) Cestou by mohlo být vytvoření bezpečnostního kordonu a záchytných míst přímo na africkém pobřeží. Žádný "dokonalý systém" distribuce uprchlíků do zemí EU situaci nevyřeší.
Podle světových agentur čeká v severní Africe a v syrském regionu na ilegální cestu přes nebezpečné moře až milion uprchlíků – z celkových 2,5 milionu.

"A že na těch lodích jsou většinou samí chlapi?" (Žena Moby Dicka)
Podle agentury MnZ jdou do nebezpečí s vizí toho, že získají v Evropě status uprchlíka, později občanství. A pak v rámci humanitárního programu zcelování rodin pozvou k sobě i své rodinné příslušníky.

Summýš se dohodl, že by se měl svolat další summýš.

"Neměli bychom činit kroky, ve kterých budeme nakonec spolupracovat s organizovaným zločinem, protože jestliže my mu budeme například pomáhat v tom, že budeme usnadňovat tu jeho práci a přebírat od těchto překupníků, smugglerů, tedy budeme ty lidi vozit do Evropy, tak si myslím, že se z toho stane ještě lepší byznys." (Lubomír Zaorálek, ČSSD, po summýši, v Událostech, komentářích, ČT)
"Netušil jsem, že budu někdy souhlasit s levičákem." (Moby Dick)

"Já bych teď nerad vypadal jako cynik nebo populista, ale skutečně si myslím, že Evropa musí dát jasně najevo, že nemůže v tuto chvíli absorbovat nějaké řády milionů lidí rekrutujících se z řad nelegálních uprchlíků. To prostě možné není podle mě. Tady to bezpečnostní hledisko musí převážit a my jsme evropští politici, tedy my jsme čeští politici, v širším smyslu slova jsme evropští politici a jsme zodpovědní za to, že budeme chránit občany ať už České republiky nebo Evropské unie před nelegální migrací." (Jan Zahradil, euposlanec za ODS ve stejném pořadu)
"Á, pravičák." (Moby Dick) 
"Lidi, tady nejde o pravici nebo levici." (Žena Moby Dicka)

"Zachraňovat se mělo hlavně dříve." (Mrtvá Kočka)
*

Řecká vláda nařídila všem organizacím státní správy a státních institucí (včetně nemocnic a škol), aby převedly volnou hotovost do státní kasy. Erár tak získá 2,5 miliardy €. Z nich pak hodlá zaplatit 1,9 mld. € za dubnové důchody a mzdy státních zaměstnanců a sociálních dávek. Celkem jde o 1,9 miliardy eur.
"Zbytek půjde zřejmě na prémie." (Žena Moby Dicka)
Řečtí starostové řvou.
"Řvěte, Řekové, řvěte. Máte, co jste si zvolili!" (Mrtvá Kočka)

V záchranném balíku přitom čeká ještě posledních slíbených 7,2 mld €. Ty však EU uvolní až potom, co Řecko zavede nutné reformy.
Řecko to neslíbilo.

Úterý 21. dubna 2015

Do Atén přibyl na krátkou soudružskou návštěvu pan Alexej Miller, vrchní velitel všech divizí Gazpromu. Setká se s řeckým ministrem energetiky Panagiotisem Lafazanisem, aby projednal ten plynovod. Setká se rovněž s premiérem Alexisem Tsiprasem.
"Aby projednal vznik Řecké federativní republiky". (Mrtvá Kočka)

*
"Je to fraška a politický proces." (David Krabičák Rath o své kauze) Rath opětně napadl příslušného soudce s tím, že je "podjatý". Inu, těžko nalézt v České republice někoho, kdo by nebyl vůči MUDr. Rathovi podjatý.

Podjatí jsou členové ČSSD, jimž udělal docela slušnou ostudu.
Podjatí jsou obyvatelé středočeských obcí, kterým jako hejtman sebral již podepsané dotace – když je vedli pravicoví starostové. Podjatí jsou lidé, které z úřadu hejtmana vyházel, aby si tam mohl dosadit svoje loutky. Podjatí jsou lékaři ze Středočeského kraje, kterým zašmodrchal řízení zdravotnictví a nákup zdravotnických potřeb.
Podjatí jsou lékaři, jimiž dělal ministra zdravotnictví a podjatí jsou ministři zdravotnictví, jimž dělal jakožto opoziční poslanec obstrukce. (Regulační poplatky jako předseda  Lékařského odborového klubu navrhoval, jako ministr připustil, a jako opozičník tvrdě kritizoval.)
Podjatí jsou členové LOK, kterým vadila podivuhodně placená inzerce v odborovém časopise.
Podjatá může být Miroslava Němcová za to, že ji označil jako "fanatickou soudružku z ODS", přičemž mu jakožto členka ODS "soudružkou" byla – protože v téhle straně svou politickou kariéru zahajoval.
Podjatá může být revizní komise České lékařské komory od té doby, co zjistila, že David Rath vystupoval jako licencovaný lékař, aniž by měl licenci, která by byla v souladu s Licenčním řádem lékařské komory a rovněž když odhalila, že podal žádost o výkon vedoucího lékaře, aniž splnil podmínky. Poskytl totiž o sobě "nepravdivé údaje".
"Byla to lež. Ale nebyl to podvod. Podvod je něco jiného než lež. Podvod by byl, kdybych se snažil něco získat na podkladě těchto informací. Můžete říct, že jsem se snažil získat výhodu, abych nemusel platit členské příspěvky. Ale já v té době neměl plat. Já jsem dělal práci doktora, ale nebyl jsem jako doktor zaměstnaný. Já nevím, proč mi pořád nerozumíte." (David Rath podle Wikipedie)

Takže – ty miliony v krabicích od vína nebyla loupež, nebyly to úplatky, nebyl to podvod, maximálně lež. Nešlo o zločin, byl to právoplatně nabytý peníz, který byl Davidovi státní mašinerií uzmut vinou nezákonných a nesrozumitelných odposlechů.

Aniž by si menažerie nárokovala pravomoc soudu soudí, že David Rath je mizera. Tvrdila to už dříve – Davida bylo slyšet i bez odposlechů. Co je na tom nesrozumitelného?

Ale tento mizera možná vejde do českých dějin jakožto zasloužilý občan, neb se stal účinným kritikem mizerných podmínek v českých vazebních věznicích.

Středa 22. dubna 2015

Babisconi (ANO) se po týdnu vrátil z USA. Zatímco jednal na zasedání MMF a i jinak odpovědně zastupoval ČR, doma se mu pohádali podřízení kolezi. Jeho náměstek (na ministerstvu financí) Lukáš Wagenknecht již dříve provedl audit IT zakázky ministerstva pro místní rozvoj na systém monitorující čerpání evropských fondů. Podle auditu je systém předražený a "existuje podezření z podvodu a kartelu".
Babisconiho ministryně (jakožto členka koaliční vlády) v pátek na tiskovce auditory z Babisconiho ministerstva prohlásila za "škůdce": "Podle našeho názoru se jedná o neprofesionální a špatně odvedenou práci, která poškozuje české zájmy." (Karla Šlechtová)

"Tak nevím, když jsem dělala audity já, tak vyjádření auditovaného bylo součástí auditu, a ten byl neveřejný. Auditovaný vznášel námitky a podával vysvětlení a upřesnění. Když se našly chyby, měly se v daném termínu napravit, když se objevilo podezření na podvod, tak jsem věc předala policii. Ne médiím!!!" (Poctivá žena Moby Dicka)
"Jo, děvče, není audit jako audit. Někdy je jeho zadáním, že se má někdo vyhodit." (Moby Dick)
"Kdo tady?" (Žena Moby Dicka)
"O tom rozhodne nezávislý audit." (Mrtvá Kočka)
"Já je rozsadím. Úplně rozsadím." (Babisconi)

*
Evropská komise konečně obvinila společnost Gazprom z porušování antimonopolních pravidel při distribuci a prodeji plynu. (EK si asi přečetla náš sobotní zápis.) Gazprom (Rusko) může dostat pokutu ve výši až 10 % tržeb.
"Ještěže ty tržby šly dolů." (Mrtvá Kočka)

"Všechny dohody Gazpromu odpovídaly právnímu režimu, který v té době existoval." (Sergej Larvov, ministr zahraničí RF)
"Ber nebo zmrzni." (Mrtvá Kočka)

Čtvrtek 23. dubna 2015

"Zdá se, že za kulisami této hry se skrývají zájmy zcela konkrétního státu" (Alexej Feněnko, docent fakulty světové politiky Lomonosovovy Moskevské státní univerzity, komentuje pro propagandistický orgán RF Sputnik včerejší obvinění Gazpromu z monopolismu)
Tím státem má být Velká Británie, která by se tak stala "přední energetickou mocností Evropy". (Nějak se zapomnělo na Norsko?) Soudruh docent tvrdí, že Britové se kvůli tomu "spojili se se zeměmi východní Evropy, mimo jiné s pobaltskými, a také s Polskem a Ukrajinou, aby za každou cenu znesvářilo Rusko a Německo". (Německo je polovičním majitelem severního plynovodu. Tudíž hodné. Pobaltské státy, Polsko a Ukrajina jsou už nějaký čas propagandisticky předváděny jako zavilý nepřítel dobrotivého Ruska.)

Gazprom je prý "samozřejmě svérázným monopolistou na trhu dodávek plynu z Ruska".
"Tomu by měla samozřejmě odpovídat i svérázná pokuta." (Žena Moby Dicka)

Oficiální vyšetřování ruského koncernu Gazprom už trvá "nejeden rok". (Dva a půl).
"A s přihlédnutím k tomu, že v roce 2013 bylo v podstatě zmrazeno, objevují se pochybnosti, že se jedná pouze o konkurenci ve sféře dodávek modrého paliva evropským spotřebitelům." (Rozhovory o urovnání zkrachovaly vloni, když Rusko obsadilo Krym, voni vole)
"Evropa si zvolila kurs na omezování své závislosti na dodávkách energetických zdrojů z Ruska, na omezování přístupu Ruska na evropské trhy energetických zdrojů a chce tak učinit prostřednictvím soudních mechanismů, aby to nevypadalo jako politické rozhodnutí, ale jako rozhodnutí soudní, vůči kterému se v podstatě nedá nic namítat."
"Evropa si zvolila tuto obranu proti dlouhodobě a masivně používané »plynové zbrani« Ruska." (Žena Moby Dicka)
"Ale jen nám dodávejte. Za slušné ceny!" (Žena Moby Dicka)
"To chceš od těch imperialistů moc." (Mrtvá Kočka)

*
"Řecko zítra v Rize ministrům financí eurozóny seznam hospodářských reforem nepředvede. Už to tak vidím." (Thomas Wieser, přednosta pracovní euroskupiny, pro rakouskou rozhlasovou stanici ORF s příslechem MnZ)
Ale Řecko na tom není až tak špatně. Nějakou dobu ještě vydrží.
"Do června." (Žena Moby Dicka)
A pak?
"Mrknu na to." (Alexej Miller, přednosta Gazpromu, hodlá platit pokuty do EU přes Řecko – dle MnZ)

*
"Hrozba nebyla nikdy tak velká. V naší historii jsme s tímto druhem terorismu nikdy neměli co do činění. Terčem je celá Francie za to, jaká je, tedy svobodná země, velká demokracie, které záleží na svobodách a toleranci. Proto musíme vést proti terorismu válku." (Manuel (+Carlos) Valls (+Galfetti), francouzský premiér pro rozhlasovou stanici France Inter). Od ledna již bylo zabráněno pěti teroristickým útokům!
"Copak, zase nějaké synagogy, jako obvykle?" (Žena Moby Dicka)
"Tentokrát kostely." (Mrtvá Kočka)

Po nedávném teroristickém útoku proti redakci Charlie Hebdo a košer lahůdkářství se Francouzi obávali hlavně toho, "aby se celá věc neobrátila v útoky proti umírněným muslimům", kteří byli "pravou obětí těchto událostí". Že židovská komunita ve Francii žije už léta ve strachu a pod neustálým muslimským terorem, který se někdy spokojí s vandalstvím, a jindy s bombovým útokem či upálením Žida, to zatím až tak moc neřešili.

Zatím poslední neúspěšný atentátník, čtyřiadvacetiletý Alžířan, student výpočetní techniky, úkolovaný z Islámského státu, na sebe obrátil pozornost policie, když se omylem střelil do nohy.
"Jo, ty vole, spoušť není joystick!" (Moby Dick)

*
Před dnešním summýšem hlav států EU o námořních ilegálech, dobývajících na bárkách Pevnost Evropu, se schází dolní komora italského parlamentu.
"Doufám, že summit nebude jen jakýmsi učeným klubem odborníků, kteří vědí leccos o geopolitické dynamice, ale zapomínají na všechnu tu bolest." (Matteo Renzi, italský premiér)
"Bude." (Mrtvá Kočka)

"Je velmi zjednodušené říkat 'pošleme všechny domů', nebo naopak 'přijměme všechny'. Je zjednodušené tvrdit, že máme po ruce nějaké rychlé řešení." (Matteo Renzi, italský premiér)
"Škodaže Evropa zmeškala včasné řešení." (Mrtvá Kočka)
"Bez pomoci ze strany Unie čeká italský záchytný systém už brzy kolaps." (Paolo Gentiloni, italský ministr zahraničí)
"Italové na to upozorňují už několik let. Ale musela se utopit tisícovka lidí, aby se něco hnulo." (Žena Moby Dicka)
"Tisíc hned a víc tisíců postupně." (Mrtvá Kočka)

"Zachraňovat se mělo hlavně dříve a jinde." (Mrtvá Kočka)

Summýš má jednat o způsobu financování a o solidaritě se středomořskými státy. Premiér Bohuslav Sobotka za ČR slíbil 10 milionů Kč, 60 expertů z vnitra na imigrační politiku a letadlo CASA pro agenturu Frontex.
"Bude bombardovat pašerácké lodě." (Mrtvá Kočka)

Pátek 24. dubna 2015

Osmadvacítka slíbila, že na vytahování lidí z vody a jejich záchranu – dá třikrát více peněz než dosud...

"Co jsem včera říkala? A ostatně…" (Mrtvá Kočka)

"Ty porád s tím 'zachraňovat se mělo hlavně dříve a jinde'. Kdy a kde, Kočko?" (Žena Moby Dicka)
"V Sýrii, než Bašár Asad (II.) začal střílet do vlastních občanů a bombardovat civilní čtvrtě. Ve střední Africe, než ji začali dobývat machometáni. A říkala jsem to včas." (Mrtvá Kočka)
"No ale co teď a tady? Co dělat, aby se pomohlo uprchlíkům před válkou, svrabem, neštovicemi a islamismem?"  (Žena Moby Dicka)
"A aby to nezničilo Evropu? Co budeš, Evropská unie, co budeš dělat?" (Moby Dick)
"Nebudeš dělat nic. Seš mrtvá."(Mrtvá kočka spisovatele Karla Michala)

************
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Pokud projevíte potřebu deníček komentovat, a jste registrovaní na Lidovky.cz, můžete tak učinit zde na Neviditelném psu.

Předem dík!
>>:)) Moby Dick