pátek 28. srpna 2015

MOBY DICK: Močálem temným


Vyjádření nepodpory, nezaznamenání návrhu, nenaplnění štěstím, ruské zakopání a převaděčští vrazi
Pondělí 24. srpna 2015


Uprchlíci hrozí. Minulé pondělí jich do  Maďarska dorazilo 1.500. Dnes 2.000.
*

Další černé pondělí na čínské burze. Situace si prý žádá okamžitého zásahu strany a vlády.
"Přesněji: Státní banky a vlády." (Žena Moby Dicka)
"To je to samý." (Mrtvá Kočka)

Strana a vláda, ba i centrální čínská banka zatím nejméně týden přihlížejí. Asijské burzy padají spolu, evropské se stabilizovaly.
"On se nedá čekat každý rok dvanáctiprocentní nárůst ekonomiky!" (Moby Dick)
"On se nedá čekat ani nekonečný dvouprocentní nárůst." (Žena Moby Dicka)
"Ale stejně se čeká." (Mrtvá Kočka)
 *

Nejdůležitější domácí zpráva dne: Pražské předsednictvo strany ANO se zabývalo situací na magistrátu a pražské primátorce Adrianě Krnáčové "vyjádřilo nepodporu".
Menažerie se tetelí blahem. Takových  směšných "slůvek" se nám od našich čelných představitelů dostává snad poprvé od dob mistra podobných nevyjádření pana Václava Klause.

Úterý 25. srpna 2015

Uprchlíci hrozí. Každý další den je maďarský rekord v počtu registrovaných uprchlíků překonán. Dnes jich hranice ze Srbska překročilo 2.500. I navzdory pokusu o plot s odpudivě vyhlížejícími žiletkovými dráty. I ten se dá prostříhat.

"Od září bude nelegální překročení hranice do Maďarska trestným činem." (Žena Moby Dicka)
"Takže pak budou Maďaři nelegály zavírat do vězení." (Moby Dick)
"Zatímco dnes je zavírají do sběrných táborů." (Mrtvá Kočka)
*

Série přelíčení ruských vojenských soudů pokračuje, tentokrát v Rostovu. Tam odsoudili Olega Sencova, jenž vloni na jaře v krymském Simferopolu jakožto člen ukrajinského fašistického "Pravého bloku" ve spolčení s dalšími pachateli zapálil kanceláře ruské vládní partaje Jednotné Rusko. Načež se podílel i na přípravě pumového útoku vůči masovému vrahovi Uljanovovi vulgo Leninovi, totiž proti pomníku tohoto ruského svatého.

Oleg Sencov má drobné námitky. Není prý členem Pravého bloku, aniž terorista, avšak filmový režisér, který sbíral informace o ruské okupaci ukrajinského Krymu. Není ani Rus, ale Ukrajinec, a byl zadržen na Ukrajině (Krymu), tudíž ho nemá žádný ruský soud co soudit. Doznání se z něj prý agenti ruské tajné služby FSB pokoušeli dostat násilím: "Začali mě bít nohama, rukama, obušky, ve stoje, vleže, vsedě. Když jsem odmítl vypovídat, začali mě dusit. Hrozili, že mě znásilní obuškem, odvezou do lesa a tam zakopají." (Oleg Sencov pro BBC)

Oleg vyfásl 20 let v těžším vězení. Jak je vidno, přiznání není nutno. Nakonec – zatkli ho na demošce proti ruské anexi Krymu. A to na ruském Krymu! A demonstrovat proti ruské okupaci je na Rusy okupovaném území teroristickým aktem.
Spolu se Sencovenm odsoudili i Oleksandra Kolčenka, toho jen na deset let. Ve vazbě u ruských vojenských soudů je v současnosti asi dalších deset ukrajinských občanů. Koho odsoudí na rozkaz cára Putina příště?

"Peruna." (Mrtvá Kočka)
*

Majitel Agrofertu, ANO a přilehlých organizací pan Andrej Babiš prý "nezaznamenal" návrh na odvolání pražské primátorky. V Adrianě problém není. A kde tedy?
"Problém dělá náměstek Matěj Stropnický." (Andrej Babiš)
"Jaký problém dělá Matěj?" (Žena Moby Dicka)
"Že ho nemůže Bureš rovnou vyhodit." (Mrtvá Kočka)

Menažerie už dříve sledovala toho matěje Stropnického při jeho působení v politice, a nabyla přesvědčení, že se jedná o anarchozeleného neomaoistického populistu. Z jeho současných vyjádření ve funkci městského radního, jež rozdává médiím, a to včetně rozhovorů v přímém přenosu, však toto hodnocení musila přehodnotit. Fundovaná argumentace, dokonalá komunikace a stoický  klid "divokému" Stropnickému u nás přináší nejen body za umělecký dojem, ale i za technické provedení.

"Kdežto Krnáčová se chová jako rudoúřednická starokomunistická…" (Moby Dick)
"…kráva." (Mrtvá Kočka)
"ANO." (Slušná žena Moby Dicka)

Majitel ANO svolal noční smírčí jednání svých pražských podřízených, jež trvalo až  přes půlnoc. Čtyřhodinové jednání bylo prý "jiskrné".
"Řvali na sebe jako tuři." (Podle agentury Muška na Zdi)

Výsledek? Vše při starém. ANO pojede v Praze i nadále močálem temným podél bílých skal.
"Shodli jsme se na tom, a to všichni, že toto řešení bude pro ANO jako hnutí v této chvíli a v tento moment nejlepší." (Michal Hašek, pražský radní a předseda klubu zastupitelů za ANO)

Představenstvo ANO považuje postup předsednictva pražského ANO za "ukvapený přešlap politických nováčků".
"Stručně řečeno: Šlápli do hovna." (Jaroslav Faltýnek, první místopředseda ANO, podle MnZ)
"My jsme nebyli informováni. To je z našeho pohledu nestandardní postup." (Jaroslav Faltýnek, první místopředseda ANO, podle Burešových novin)

"Nestandardní postup ve firmě. V demokracii se vedení volí odspoda." (Moby Dick)
"Vole." (Mrtvá Kočka)
"ANO." (Slušná žena Moby Dicka)

Středa 26. srpna 2015

Uprchlíci hrozí. Přes Maďarsko jich letos přešlo 150.000. Ale s kapacitou sběrných táborů není problém – chytí se pouhé jediné procento. Kde je ten zbytek?
"To nikdo neví." (Juraj Chmiel, český velvyslanec v Maďarsku, pro MfD)
"Hrozíme se uprchlíků." (Mrtvá Kočka)
*

Čínská centrální banka vyslechla volání ekonomů a nalila do mezibankovního rybníku (v přepočtu) 516 mld Kč. Splatnost těchto půjček je šest dní. Přesto evropské obavy trvají:

"Zpomalování hospodářského růstu v Číně – společně s poklesem komoditních trhů – ohrožuje dosažení inflačního cíle Evropské centrální banky." (Peter Praet, hlavní ekonom ECB) Řešení?
"ECB by mohla posílit nákupy státních dluhopisů." (Peter Praet)

ECB masivně nakupuje evropské dluhopisy už od března. V přepočtu na to věnuje 1.600 mld. Kč. Každý měsíc! V této souvislosti se jinak mamutí řecký dluh zdá být "pod horizontem rozlišení".
"Hm, když ona ECB ty peníze nevěnuje, jenom natiskne." (Moby Dick)
"Hm, ona je ani nenatiskne…" (Žena Moby Dicka)
"Ona si je vezme z mýho důchodovýho spoření." (Mrtvá Kočka)
"Z tvého už ne." (Mrtvá kočka spisovatele Karla Michala)
*

Adriana Krnáčová připustila "nedostatek v komunikaci": "Uznávám, že komunikace je mým slabým článkem a slibuji, že na sobě zapracuji."
Avizované "zlepšení komunikace" se projevilo tím, že Adriana odvolala tiskovku, kterou byla dříve slíbila, a své vyjádření rozeslala mailem...
"A jinak neřekla ani »bú«…" (Žena Moby Dicka)

*
Snahu premiéra financí Andreje Bureše Babiše "revokovat" usnesení vlády o nákupu pozemků pro novou technologickou zónu v Ostravě, které kraji prodal jeho hospodářský konkurent uhlobaron Zdeněk Bakala, komentují různí politici různě. Nezachycený socdemácký hejtman Moravskoslezského kraje připomíná, že Bakalovy firmy vlastní v kraji tolik pozemků, že těžko lze najíti nějakou větší plochu, aby nezasahovala do jeho vlastnictví.

Zachycený předseda koaliční KDU-ČSL a kolega místopředseda vlády Pavel Bělobrádek se nechal slyšet, že ho "nenaplňuje štěstím", že ty potřebné pozemky prodává ausgerechnet pan Bakala. Nicméně:

"Různí lidé přišli v nedávné minulosti k různým majetkům." (Pavel Bělobrádek)
"Inu, to se hned vidí klidná síla." (Žena Moby Dicka)
"A jemná ironie." (Mrtvá Kočka)

Čtvrtek 27. srpna 2015

Tak už se ví, kde jsou uprchlíci, prchající přes Maďarsko. Tedy alespoň dvacet až padesát z nich. Náklaďák s jejich mrtvými těly se našel opuštěný v Rakousku.

50 uprchlíků udušeno výfukovými plyny motoru lodi, plující z Libye do Itálie. Zbylých 400 zachráněno švédskou vojenskou lodí. Švéďáci připluli na místo poté, co uslyšeli volání o pomoc. Šlo o jedno volání z deseti…
*

A teď něco veselého: Už se ví, proč v květnu zprostila soudkyně Janu Nečasovou (dříve Nagyovou) plus trojku vojenských zpravodajců obžaloby ze zneužití tajné služby. Vojenská služba tehdy sledovala exmanželku expremiéra: Uvěřila výpovědi jejího exmanžela Petra Nečase, který se prý "bál o svou rodinu": "Obžalovaní i svědek Nečas shodně potvrdili, že to bylo na jeho pokyn." (Z písemného vyhotovení rozsudku)

Tento výkon soudu nepovažuje menažerie za kvalitní: Pan Nečas je manželem obžalované, čili jeho svědectví není nezaujaté. Navíc je pan "ne-Čistý" usvědčený lhář, protože se tahal s Nagyovou nejméně deset let, zatímco ve svém volebním programu "podporoval tradiční rodinu". No, a pak se pamatujeme na dřívější Nečasův údiv, když na jaře po svědectví v uzavřeném soudním líčení odpovídal na otázky novinářů, týkající se onoho sledování:

"Já nevím jak jste přišel na to, že probíhalo nějaké sledování, žádné sledování neprobíhalo." (Petr Nečas 15. dubna 2015)
"Nebylo to sledování, ale obranné kontrasledování." (Petr Nečas dnes, dle MnZ)

Problémem je, že o "kontrasledování" má býti kontrasledovaná osoba informována, aby to snad nepovažovala za sledování ze strany žárlivé milenky svého manžílka. Janě N. Nečasové teď snad hrozí jedině peněžitý trest za to, že nezdanila úplatky za 10 milionů korun. Tedy, nešlo o klasické úplatky peněžní, ale o šperky, hodinky, luxusní kabelky, botičky nebo toaletní potřeby, prostě "dárečky".
"Botičky nebrat!" (Vedoucí Mototechny pan Karfík)

Paní soudkyně Helena Králová navíc zcela pominula vyjádření exředitele Vojenského zpravodajství Andora Šándora a exředitele civilní rozvědky Karla Randáka: Předseda vlády neměl v roce 2012 pravomoc vyžádat si od ředitele VZ Ondreje Páleníka takovou akci! Krom toho – nejde o svědky, ale o zákon. Možná by si ho měla paní soudkyně přečíst, nebo se alespoň podívat na Možná by si ho měla paní soudkyně přečíst, nebo se alespoň podívat na stránky VZ:


"Základním úkolem Vojenského zpravodajství, který vyplývá ze zákona č. 153/1994 Sb., o zpravodajských službách České republiky, ve znění pozdějších předpisů, je získávat, shromažďovat a vyhodnocovat informace, které jsou klíčové pro zajištění obrany České republiky. Úkoly Vojenskému zpravodajství ukládá vláda České republiky a s jejím vědomím prezident České republiky."


Ne, tyhle botičky paní soudkyni nesedly. Státní zástupce se odvolal. Ale měl by se také zabývat panem svědkem – jenž přiznal, že zneužil vojenské zpravodajství, anebo křivě svědčil!
"Pane Karfík, vy nás ale zásobujete!"

*

Ruská parlamentní delegace nepojede do OSN, a to kvůli tomu, že její vedoucí, předsedkyně Rady federace (horní komory ruského parlamentu) Valentina Matvijenková se urazila, že jí USA nedala "plnohodnotné vízum". Soudružka je totiž na seznamu osob, jež nejsou v demokratickém světě vítány kvůli účasti na ruské okupaci Krymu a "hybridní válce" na Ukrajině. Cestu pak solidárně zrušila celá ruská parlamentní delegace.

"Nejspíš na solidární pokyn z Kremle." (Žena Moby Dicka)

"Jde o nestydatý útok na pluralitu názorů v mezinárodních záležitostech, protože Spojené státy Matvijenkové omezily možnost setkat se s předsedy jiných parlamentů."  (Marie Zacharova, mluvčí ruského zamini)

"Pluralita názorů: My vás okupujeme, a vy s tím musíte souhlasit." (Mrtvá Kočka)

Navíc Rusko opět nestydatě štve své občany proti USA: Matvijenková, jakožto sice nežádoucí, ale přesto diplomatka, dostala to, co měli všichni socialističtí diplomatičtí agenti OSN v New Yorku: Totiž povolení ke třídenní cestě do OSN, přičemž od sídla OSN se smí vzdáliti toliko na 25 kilometrů. Možnost setkat se s delegacemi jiných parlamentů tedy nebyla omezena. Byla pouze omezena její nevítaná přítomnost na území USA.

"Měli ji tam přece jen pustit, do celých Států." (Žena Moby Dicka)
"A pak zatknout za terorismus." (Mrtvá Kočka)
"A zakopat do země." (Mrtvá kočka spisovatele Karla Michala)

Pátek 28. srpna 2015

V tom náklaďáku se smrtí, jenž z Maďarska dorazil do Rakous, bylo nakonec jednasedmdesát těl. Muži, ženy, čtyři děti, z toho jedno batole. Patrně se udusili. Rakouští činitelé na základě tohoto příkladu upozorňují, že převaděči se nesnaží pomoci lidem v nouzi, ale obrat je o vše.
"Převaděčství je terorismus." (Mrtvá Kočka)

Mrtví lidé nejsou Afričané, patrně jde o Syřany.

U břehů Lybie se potopilo další plavidlo. Tentokrát s Afričany. Na tomto potopidle zahynulo asi dvě stě lidí.
"Převaděči jsou masoví vrazi." (Mrtvá Kočka)

Co zastaví uprchlické vlny? Bombardování Islámského státu? Bombardování Sýrie? Bombardování Libye?
"Skončí to až tehdy, až budou bohatí jako my." (Žena Moby Dicka)
"Skončí to až tehdy, až budeme chudí jako oni." (Mrtvá Kočka)
*************************

Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Pokud projevíte potřebu deníček komentovat, a jste registrovaní na Lidovky.cz, můžete tak učinit zde na Neviditelném psu.

Předem dík!
>>:)) Moby Dick