čtvrtek 24. září 2015

MOBY DICK 2005: Program efektivity


Myslel jsem, že už to není možné, ale přece jen se manadementu podařilo najít nový výraz pro propouštění!

Děkuji čtenářům za námět. Vskutku si není třeba příliš vymýšlet.

..............................................................



Pondělí 19. září 2005

Přišel mi mail:

"Dlouhodobý úspěch Českých Textáren závisí na naší schopnosti vytvářet výnosy a dosáhnout jejich meziročního růstu nad úrovní inflace. Protože jsou naše možnosti růstu omezené, musíme se o to více snažit, abychom byli efektivní. Po důkladné analýze a proběhlém hloubkovém auditu činností naší společnosti došel manadement k názoru, že je nezbytné ihned zlepšit efektivitu Textáren. Pro tento účel byl přijat nový Program efektivity 2005".

Myslel jsem, že už to není možné, ale přece jen se jim podařilo najít nový výraz pro propouštění!

Úterý 20. září 2005

V nových podnikových Zprávách je to šedé na béžovém:

"V Textárnách bude k 30. 9. 2005 zrušena pracovní pozice posledního zaměstnance, který není vedoucím. Propouštění zaměstnance je těžké a zároveň velmi bolestné rozhodnutí."

Mail byl podepsán stovkou různých managorů.

No dobře, dobře, tak se ale vymáčkněte, jaké bude odstupné?

Středa 21. září 2005

Přišel další mail. Nemohu uvěřit svým očím:

"Všechny kroky Programu efektivity 2005 byly připraveny tak, aby nebyly ohroženy zájmy klientů ani konkurenceschopnost společnosti. Přesto poskytneme pomoc nad rámec Zákoníku práce, která představuje pro České Textárny investici v objemu 5 milionů Kč."

Tak se vyplatilo čekat!

Čtvrtek 22. září 2005

Účastnil jsem se VUMLu, kde bylo upřesněno, jak se ty miliony použijí:

"Jsme si vědomi toho, jak bolestné je propouštění posledního zaměstnance s pevným úvazkem. Toto se dotkne zejména jeho kolegyně brigádnice Kruto Hlavové, která se s ním musí rozloučit. České Textárny nabízí madame Kruto v této nelehké chvíli podporu. Poskytneme jí Program pomoci 2005, který spočívá v konzultacích s psychologem a v odškodnění za utrpěnou psychickou újmu. Také vznikly nové pomocné programy v oddělení Zúčtování se zaměstnanci, kde jsou rovněž k dispozici barevné brožurky Mgr. Tluč Huby "Loučíme se s kolegy", "Život o samotě" a "Vždy vesele, energicky a usměvavě!".

Tak moment, koho vyhazujou, mě - nebo Kruto?

Pátek 23. září 2005

Je to ještě jinak, jak jsem si přečetl na našem intranetu:

"Pro České Textárny je nyní výzvou další růst. Rok 2006 bude rokem náročným.
Kroky vedoucí k posílení efektivity budou i napřesrok bolestné a nepopulární. Musíme však být i nadále úspěšní proto, abychom vytvořili dlouhodobou perspektivu pro další růst v budoucnu. Proto zřizujeme nové pracovní místo »managor textu«, abychom příště měli koho propustit."

Bože, stanu se managorem!

************
Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.
Kdo je kdo v Českých Textárnách - verze z dubna 2003

Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .

Předem dík!
>>:)) Moby Dick