pátek 30. října 2015

MOBY DICK: Pravidla pro setkání bitevních lodí


Elegance ponorky, zdravý škrob, kšefty gnátů, svaté čínské mise, štěstí lidu a pražské hnití



Sobota 24. října 2015

Si Ťin-pching, generální tajemník ÚV KSČ, prezident ČLR a předseda Ústřední vojenské komise s chotí, paní Peng Liyuan, odbyli z Velké Británie, kdež dleli na pracovní a přátelské návštěvě. S britským premiérem se dohodli vytvořit čínsko-britské všestranné strategického partnerství pro 21. století, trvalou, otevřenou a oboustranně výhodnou "Zlatou dobu".

"Čína a Velká Británie mají hlubokou kulturu, dělaly lidské civilizaci důležité příspěvky, obětovaly hodně při světové protifašistické válce a mají stejné svaté mise podporující světový mír a rozvoj." (Nikoli papež, ale Wang I, ministr zahraničí ČLR)

Neděle 25. října 2015

Do Česka nejspíš konečně dorazily čtvrteční slovenské Hospodské noviny, ve kterých se nachází komentář Polčas Zemana: "Zeman v duchu svojej filozofie „lepší jelita nežli elita“ doma pláva na síce turbulentnej, no relatívne slušnej vlne popularity."

Komentátor Tomáš Ferenčák proto soudí, že spíše než o "poločase" je třeba mluvit o čtvrtině Mlhošovho angažmá. Česká média si z komentáře vybrala jiné štěpné hodnocení: "Miloš Zeman přinesl do úřadu eleganci, takt a cit typický pro postarší sovětskou ponorku."

Menažerie se tímto omlouvá Tomášovi Ferenčákovi, že jinde v českých médiích nebylo jeho autorství zmíněno.

"A možná nějaká nová sovětská jaderná ponorka získá hrdé jméno »Prezident Mlhoš Zeman«?" (Žena Moby Dicka)

Pondělí 26. října 2015

Pobočka Světové zdravotnické organizace (WHO) Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC) nedávno ve francouzském Lyonu popřela zprávu britského deníku Mail Online ohledně vzniku rakovinotvorných látek při zpracování masa. IARC uvedla, že zprávu o hodnocení rizik při zpracování masa zveřejní dnes v poledne pařížského času. Učinila tak, a potvrdila zprávu Mail Online, již byla dříve popřela:

Uzeniny jsou ode dneška zařazeny na na seznam prokázaných karcinogenů. Šunka, slanina či párky se tak ocitly v sousedství azbestu, arzenu a cigaret.
"A bude zakázáno jejich podávání v hospodách, později i prodej v řeznictvích." (Mrtvá Kočka)
"Kdepak. Babiš na ně jenom zavede další spotřební daň." (Žena Moby Dicka)

Ono to nebude tak horké. Zatímco rakovina z uzenin zabije ročně asi 34 tisíc lidí, pak rakovina kuřácká milion. A alkohol 600 tisíc.
"Ono to nebude tak horké. Při tom obsahu pitné vody, kůží, bramborového škrobu, krevních bílkovin a glukózového sirupu…" (Moby Dick)
.
Úterý 27. října 2015

Předsedkyně pražské organizace ANO Radmila Kleslová opustila na pokyn předsedy představenstva strany a generálního ředitele vlády Andreje Bureše Babiše svou funkci.
"Byl tam trošičku boj mezi primátorkou a krajskou předsedkyní, ten tam vnášel neklid." (Místopředseda představenstva ANO Jan Volný)
"O osobních sporech v pražském hnití ANO hovořil také poslanec a člen předsednictva Martin Komárek." (Citováno z článku v Českých novinách)
.
"Hnití ANO. Výstižný překlep." (Žena Moby Dicka)
"Nepřeklep." (Mrtvá Kočka)
*

Americký torpédoborec Lassen proplul kolem některého ze Spratlyových ostrovů. Ve vzdálenosti menší než 12 námořních mil hlídkoval několik hodin. Podle Američanů nebyl v ničích "výsostných vodách", pouze na "otevřeném moři", neb nad oblastí nemá nikdo podle mezinárodního práva suverenitu. Na ostrovy/ roponosné písčniny si činí nárok celkem pět zemí, protestovala jen Čína. Ta tam má své vojenské základny, a to díky jednostranné okupaci v roce 1980 a vyhrané námořní potyčce s Vietnamem v roce 1988. Navíc smlouva s UNESCO zabezpečeje Číně "oceánografický výzkum" v této oblasti.

Oficiální znak KS Číny
"Některé činnosti americké strany ohrozily čínskou suverenitu a bezpečnost a bezpečnost lidí a zařízení na dotčených ostrovech, ohrozily normální průběh práce čínských rybářů a poškodily regionální mír a stabilitu. Čínský torpédoborec s řízenou střelou Lan-čou a hlídková loď Tchaj-čou podle zákona sledovaly americkou loď, kontrolovaly ji a varovaly. Čínská armáda má zodpovědnost za ochranu národní suverenity a bezpečnosti. Čínská strana je pevně rozhodnuta a má dostatečnou sílu a mnoho možností." (Z prohlášení mluvicího vovčáčka čínského ministerstva obrany Jang Jü-ťüna)
"Jedním z cílů volného pohybu amerických lodí je chránit právo na užívání moře a vzdušného prostoru pro všechny národy na základě mezinárodního práva." (Mluvicí vovčáček amerického námořnictva)
*

Ze sportu:
Čínská investiční společnost s ročním obratem 750 miliard dolarů se zajímá o nákup FC Baníku Ostrava. Baník nyní z 95 % vlastní SMK Reality Invest Libora Adámka. Ten ho koupil v únoru 2012 od exředitele společnosti Praha Olympijská (ztráta Prahy jen 70 mil. Kč) tuneláře Baníku , tenisového trenéra a fotbalového mafiána Tomáše Petery.
Stejná společnost se zajímá i o nákup mošnovského letiště Leoše Janáčka, které zatím patří Moravskoslezskému kraji.

Číňanům už většinově patří i SK Slavia. Firma Čung-kuo chua sin (China Energy Company Limited, CEFC) nedávno koupila dvoutřeninový balík akcií  od kmotra Aleše Řebíčka (člen ODS, exposlanec, exministr dopravy Viamontu a České republiky (odhadované možné vyvedení státního majetku půl miliardy Kč)).

Oprava: Aleš Řebíček není kmotr. Naopak, jeho kmotrem (a kmotrem jeho syna) při pravoslavném křtu byl střelec z ruských kriminálních kruhů.
É, oprava: Kmotrem Řebíčků je Igor Střelec, bývalý příslušník StB "s kontakty na ruské podnikatele i ruskojazyčné kriminální prostředí" (podle článku Don Řebíček v časopise Respekt, 35/2008).

Historický znak SK Slavia
CEFC při té příležitosti koupila i Pivovary Lobkowicz, aerolinky Travel Service a rovněž média. Konkrétně agenturu Médea Group a vydavatelství Empresa Média, aneb TV Barrandov a časopisů Týden, Instinkt atd. Jmenovaná média byla zakoupena od magnáta Jaromíra Soukupakterý se svých majetků domohl mj. i jako náměstek a milenec ministryně školství mládeže a tělovýchovy během druhé vlády Mirka Topolánka a rozkradení libereckého šampionátu v klasickém lyžování…

"Prosímtě nepřehánej. Jak u nás může být někdo skutečný »magnát«?" (Komentář ženy Moby Dicka starý právě 3 roky:)
Tak alespoň gnát, no.

Nesportovní investice byly podepsány letos v Šanghaji za přítomnosti českého stádního prezidenta a sovětské postarší ponorky Mlhoše Krtka Zemana.

"Z rukou českých sportovních gnátů do rukou čínských komunistických funkcionářů a oligarchů." (Moby Dick)
"Čili převod ke skutečným gangsterům." (Mrtvá Kočka)

Možná by měla Slavie svoji hvězdu narovnat!

Středa 28. října 2015
státní svátek ČR (Den vzniku československého státu) a SR (Den vzniku česko-slovenského státu)

Medailový den. Medaile "Za zásluhy" se z rukou Mlhoše dostalo i agentce StB Jitce "Barboře" Frantové Pelikánové, herečce, která donášela i na Jana Wericha. Větší rozruch nastal při udělení stejné medaile Miroslavu Tomanovi.
"Když jsem to slyšel, tak jsem jen vykulil oči. Tak to mě trochu překvapilo." (Z mnohých reakcí jsme vybrali tu od prezidenta Václava Klause)

Pozoru hodno jest, že zatímco takové věci vadily Mlhošovi při jmenování profesorů, tentokrát nevadily. Mlhošovi.
"Podporovala snad Mlhoše univerzitní elita při volbě prezidenem?" (Žena Moby Dicka)
"To stále nehrozí." (Mrtvá Kočka)

Ceremoniálu se nezúčastnili rektoři vysokých škol, na protest, že prezident nepozval dva "provinilé" rektory, kteří se zastávali svých "nehodných" ne-profesorů.

Pro celoživotního člena KS Československa Tomana to nebylo první státní vyznamenání. Řád práce obdržel už roku 1985. Jako ministr zemědělství a výživy sloužil věci komunismu a České socialistické republice v letech 1981-1983, pak přešel na federální úroveň (1983-1988), na které zastával i post místopředsedy vlády, načež poklesl opět na národní úroveň, kde vydržel až do roku 1990.

"Hm, výživa lidu byla za sociku určitě excelentní." (Děti Moby Dicka)
"Shnilé brambory a penicilinové maso." (Žena Moby Dicka)
"Delorové máslo a aflatoxinová vejce." (Moby Dick)
"A modrý mlíko." (Mrtvá Kočka)

Nu, tak nebolo všetko naozaj perfektné. Něco bylo i jedovaté či zdraví nebezpečné.
"Pokud to vůbec bylo k sehnání." (Žena Moby Dicka)

Avšak soudruh Miroslav Toman získal ocenění zejména za podporu podnikatelů Miroslavů Tomanů prezidentské volební kampani Mlhoše Ponorky Zemana. Ostatně za stejnou podporu obdržel stádní vyznamenání i Franta Ringo Čech.

"Ještě dvakrát 28. říjen a všichni podporovatelé M. Zemana z prezidentské kampaně budou mít státní vyznamenání." (Zbyněk Stanjura, předseda klubu poslanců ODS)
*

"Ploty nejsou řešení uprchlického problému." (Werner Faymann, rakouský kancléř, v televizní debatě stanice ORF)
"Na hranici se Slovinskem plánujeme výstavbu plotu." (Johanna Mikl-Leitner, rakouská ministryně vnitra)
"Jde o stavební opatření, jež umožní zavedení lepší kontroly." (Werner Faymann)
"Jde především o zajištění spořádaného vstupu běženců do naší země, ne o uzavření hranic." (Johanna Mikl-Leitner)
"Do země díky němu nepřijde ani o uprchlíka méně." (Werner Faymann)
"Možná více. Zejména, když běženci nevstupují rakousky spořádaně." (Mrtvá Kočka)
"Ale rakousky spořádaně budou převezeni do Německa…" (Žena Moby Dicka)

Regulace návalu uprchlíků, migrantů a ekonomických imigrantů se zvrhla v jejich odvoz auty, autobusy a vlaky k hranicím Německa. Jejich příliv se v Německu za poslední dva měsíce zvýšil na dvojnásobek.
"Vždyť si je tam Anděla pozvala!" (Žena Moby Dicka)

Německé břímě snímá hlavně Švédsko. Je tam prý ještě lépe než v Němcích. Sever je vůbec přívětivější. Část migrantů míří do Norska – a odtamtud do ruského Murmanska!

"Proč do Ruska???" (Moby Dick)
"Nejspíš za příbuznejma do Čečny." (Mrtvá Kočka)

Norsko-ruskou hranici nesmějí překročit chodci, takže si běženci pořizují – kola. Často dětská kola. Na těch pár set metrů od taxíku k ruským hranicím. Odložené stroje pak norští celníci likvidují – nejsouť způsobila jízdy po norských silnicích…

To Makedonci kola, odložená u srbských hranic, převáželi k hranicím s Řeckem, kde je znovu prodávali potřebným. Než jim ten kšeft překazila vláda vypravováním vlaků…

Čtvrtek 29. října 2015

"Čína a země střední a východní Evropy mají tradiční přátelství. Doufáme, že obě strany najdou více příležitostí ke spolupráci. Čínská komunistická strana věnuje velkou pozornost stykům s politickými stranami zemí střední a východní Evropy. Doufáme, že prostřednictvím Fóra mladých politiků Číny a zemí střední a východní Evropy podpoří vztahy mezi Čínou a těmito zeměmi." (Li Jüan-čchao, člen politbyra ÚV KSČ, viceprezident ČLR, na 2. Fóru mladých politiků Číny a zemí střední a východní Evropy v Pekingu.)

"Bilaterální vztahy se týkají štěstí lidu obou zemí a také čínsko-evropské spolupráce i rozvoje světové ekonomiky." (Si Ťin-pching, generální tajemník ÚV KSČ, prezident ČLR a předseda Ústřední vojenské komise při setkání s Andělou Merkel v Pekingu)

"Co ty námluvy?" (Moby Dick)
"Čína hledá pro své muže několik desítek milionů nevěst." (Žena Moby Dicka)
"Které byly vinou stranické politiky jednoho dítěte likvidovány při násilných potratech či zavražděny jako mimina." (Mrtvá Kočka)

Dlouhodobé čínské skóre narozených kluků k holkám je 130:100. Na venkově, kde bylo kvůli využívání dětské práce povoleno druhé dítě bylo skóre při prvním porodu 107:100, při druhém 150:100. Při třetím (i na venkově penalizovaném porodu) to bylo 160:100. V šesti čínských provinciích se toto skóre zvyšilo na 2:1, a v okolí Pekingu v případě třetího dítěte na 3:1. (Údaje z roku 2009.)

"Nemohli by si Číňané v Evropě vybrat mezi uprchlíky?"
(Moby Dick)
"Mezi uprchlíky ne. Mezi uprchlicemi."
(Žena Moby Dicka)
"To těžko, mezi uprchlíky je nápadný deficit uprchlic."
(Mrtvá Kočka)

"Svatá mise" politiky jednoho dítěte, zavedená v roce 1979, snížila očekávaný počet Číňanů o 400 milionů. A způsobila zestárnutí populace na téměř evropskou úroveň.
"Čína upouští od své desítky let uplatňované politiky jednoho dítěte a umožní všem párům mít děti dvě."
(Zpráva státní agentury Nová Čína) Toto je vše, žádné podrobnosti "nové politiky" nebyly sděleny. Rozhodnutí přijal na svém zasedání ÚV KSČ, následně bylo sděleno poslancům, aby učinili potřebné demokraturní formality.

5. plenární zasedání 18. Všečínského shromáždění lidových zástupců skončilo. Na zasedání byla "zveřejněna" nová rodičovská politika, Čína tak "začala všestranně plnit rodičovskou politiku dvou dětí".

Rozhodnutí bylo avizováno již dříve – a vedlo k 3% růstu akcií firmy se zdravými sladkostmi Danone.
"Se zdravě inzerovanými sladkostmi."
(Žena Moby Dicka)
"Drobný problém – druhé dítě si hodlá pořídit jen asi třetina rodin, kterým to bylo dovoleno už teď."
(Mrtvá Kočka)

*
Proběhla hodinová videokonference mezi vrchními veliteli amerického (admirál John Richardson) a čínského (admirál Wu Shengli) vojenského námořnictva. Týkala se úterní plavby amerického torpédoborce u Spratlyových ostrovů.

"U ostrovů Nan-ša!"
(Agentury Nová Čína a TASS) 
"Pokud budou Spojené státy pokračovat ve svých nebezpečných a provokativních činech v Jihočínském moři, vznikne nebezpečí, že tyto skutky povedou k malému incidentu, který zažehne válku."  (Admirál Wu Shengli)
"A to jste neslyšeli ten tón!" (Agentura Muška na Zdi)

"Obě strany se shodly na tom, že budou dodržovat pravidla regulující chování bitevních lodí při neplánovaném setkání na moři." (Admirál John Richardson)
"Jedním z cílů volného pohybu amerických lodí je chránit právo na užívání moře a vzdušného prostoru pro všechny národy na základě mezinárodního práva." (Mluvicí vovčáček amerického námořnictva opakuje úterní americké stanovisko.)

"Jaká jsou ta »pravidla pro setkání bitevních lodí«?" (Moby Dick)
"To budou pravidla pro utkání bitevních lodí." (Mrtvá Kočka)

Pátek 30. října 2015

Na pražském magistrátě vypukla po ranní neschůzce vládnoucí kolice další politická krize.
"Tak trošičku boj." (Mrtvá Kočka)
Primátorka Krnáčová (ANO) se hodila marod.
"Nenechám si tam přece furt nadávat!" (Mgr. Adriana Krnáčová, MBA, dle agentury Muška na zdi)
Koaliční Trojkoalice zvažuje svůj odchod z koalice.

"Jděte už všichni… " (Mrtvá Kočka)
"Kočko!" (Slušná Žena Moby Dicka)
"…na vidle!" (Mrtvá Kočka)

*
Na sobotu 31. října 2015 od 14:00 hodin svolává Mezinárodní křesťanské velvyslanectví Jeruzalém (ICEJ) do Brna na Moravské náměstí u kina Scala veřejné shromáždění na podporu Izraele.
*

A na závěr něco veselého, tentokrát ze sportu:

"Stal jsem se hlavním terčem útoku, protože po dobu tří let, především po loňském světovém šampionátu, mě UEFA nechtěla jako prezidenta FIFA. A kdo byl zapojen do tohoto útoku? Politici. Evropská unie. Tohle jsou politické zásahy do sportu…" (Sepp Blatter pro agenturu TASS)
"Za vyšetřováním stojí švýcarské a americké úřady. Jsem přesvědčen, že kdyby před pěti lety získaly USA světový šampionát, aféra by nevypukla." (Sepp Blatter pro v rozhovoru pro Financial Times)
"Ještě chybějí zednáři a Židé, Peppiku!" (Mrtvá Kočka)

Peppa má společně s Michaelem Platinim na 90 dnů pozastaven výkon funkce, a to za podivuhodnou platbu z roku 2011, kdy z účtů FIFA poslal předsedovi UEFA Michelu Platinimu dva milióny švýcarských franků – jako odměnu za práci v roli jeho poradce.

"To nebyl žádný úplatek, ale peníze na podporu gentlemanských dohod!" (Sepp Blatter pro agenturu Muška na Zdi)
*************************

Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Pokud projevíte potřebu deníček komentovat, a jste registrovaní na Lidovky.cz, můžete tak učinit zde na Neviditelném psu.

Předem dík!
>>:)) Moby Dick