pátek 13. listopadu 2015

MOBY DICK: Předčasná ejakulace


Nepřiměřené izraelské reakce, katalánská liga, nečistý pražský stůl, čínský fór a růst trávy



Sobota 7. listopadu 2015

Zase jsme neoslavili dřívější svátek VŘSR (1917)

Z egyptského letoviska Šarm aš-Šajch jsou i nadále evakuováni britští a ruští turisté. Jejich zavazadla jsou transportována odděleně, až po náležitém pročmuchání.
"Nikdo nám nic neřekne. Všechno se dovídáme od Britů." (Konstatování nezachyceného ruského pobytáře)

Rusko nasadilo letadla všech leteckých společností, a požaduje přistání 45 letadel denně, aby svých 23 tisíc občanů navrátilo včas a bezpečně domů. Místní letiště dokáže odbavit jen 30 letadel denně.
"To v osmašedesátém zvládli Rusové na Ruzyni odbavit 30 letadel za hodinu." (Žena Moby Dicka)

Neděle 8. listopadu 2015
Zase jsme neoslavili svátek Vítězství na Bílé hoře (1620). Tak snad za 5 let, až bude kulaté výročí.
"A rekatolizace dovedena ke zdárnému završení." (Žena Moby Dicka)

Nová polská vláda konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS) vyvolává chmury na čele papalášů EU i NATO.
Proč EU: "V našich peněženkách zůstane zlotý." (Pawel Szalamacha, presumptivní ministr financí) Přijetí eura podkopalo průmysl slabších jihoevropských ekonomik a přispělo k jejich krizi, do takové situace nechce Szalamacha Polsko zatáhnout. Respektuje tak přání lidu, kterýžto jest asi ze 70 % proti zavedení jednotné evropské měny. 

Proč NATO: Polským ministrem obrany se má stát Antony Macierewicz, příznivec silného vyzbrojování Polska.
"To by mělo NATO přivítat, ne?" (Moby Dick)
"Jenže příznivec silného vyzbrojování Polska především polskými zbraněmi." (Žena Moby Dicka)

Macierewicz vedl vyšetřování nehody polského prezidentského speciálu u Smolenska, při níž v březnu 2010 zahynul prezident Lech Kaczynski plus velení polské armády plus stovka klíčových polských politiků. Došel k přesvědčení, že se jednalo o atentát, zosnovaný Kremlem. Očekává se, že by mohl polskou plolitiku vůči Rusku ještě více přitvrdit.
"To by mělo NATO přivítat, ne?" (Moby Dick)
"Jenže NATO se chce zase kamarádit s Ruskem." (Mrtvá Kočka)

Pondělí 9. listopadu 2015

US prezident Barack Obava a ministerský předseda Izraele Bibi Netanjahu si po roce zase potřásli rukou. V Oválné pracovně Bílého domu se setkali poprvé od podepsání pumprdentlich smlouvy Západu s Íránem. Cenili na sebe přátelsky zuby a potvrdili svůj závazek k hledání nepolapitelného míru. K míru má zejména přispět prodloužení bezpečnostní dohody o deset let a zvýšení vojenské pomoci ze strany USA ze 3 na 5 miliard dolarů ročně. Obava si ovšem neodpustil apel na svého jediného skutečného přítele v oblasti, aby ze strany Izraele nedocházelo vůči paleoarabům k "nepřiměřeným reakcím".

"Śto éto takóje »přiměřená reakce« na bodnutí zblízka?" (Žena Moby Dicka)
"Střelba z dálky." (Mrtvá Kočka)
*

Ašrav Alí Hasanajn Gharáblí dopaden. To je ten hajzlík z egyptské buňky IS, která se chlubila zničením ruského letadla nad Sinají. Při zatýkání se pokusil uprchnout a byl zastřelen.
"Egypťané mají nejspíš izraelskou školu." (Mrtvá Kočka)

Zprávy o možné bombě na palubě letadla Egypt označuje za "předčasnou spekulaci".
"Za předčasnou ejakulaci." (Moby Dick)
V zemi zesílila bezpečnostní opatření. Dalším turistům se nemůže nic stát.
"Ejaculatio praecox je taky bezpečná. A nic se nemůže stát." (Moby Dick)
 *

Poslanci strany Společně pro Ano (JXS) a Kandidátka lidové jednoty (CUP) schválili v parlamentu rezoluci o nezávislosti. Po zářijových volbách mají separatisté většinu v regionálním parlamentu  – 72 křesel ze 135. Referendum o odtržení Katalánska od Španělska má proběhnout v roce 2017. Španělský premiér Mariano Rajoy i katalánský premiér Artur Mas (CDC) jsou proti, stejně jako španělská ústava.

"Katalánci chtějí vlastní židličku v EU." (Žena Moby Dicka)
"FC Barcelona chce i nadále hrát španělskou ligu." (Moby Dick)
"Jenže budou hrát ligu katalánského lidu." (Mrtvá Kočka)
*

Ministr financí Andrej Bureš Babiš požaduje, aby ministři financí měli vlastní ochranku. Zlobbisté loterijní mafie jsou prý schopni čehokoli.
"Ale vždyť ABu Ba má své vlastní zlé hochy, ne?" (Moby Dick)
"Státní ochranka je sofistikovanější než soukromá." (ABu Ba)
."A je to zadarmo." (Mrtvá Kočka)
*

Slavnostní večeří na Pražském hradě začal 3. ročník Čínského investičního fóra. Krom českých politických, obchodních a jiných mafiánských špiček se ho zúčastnilo na 500 hostů z komunisticky gangsterských kruhů Číny.
"Nu, lidová Čína je dnes přece  lídrem světové ekonomiky, ne?" (Žena Moby Dicka)
"Spíš fýrerem." (Mrtvá Kočka)

Úterý 10. listopadu 2015

Také evropský region Velká Británie se chystá na referendum. Britský premiér David Cameron předložil v asi hodinovém projevu podmínky, za nichž je GB ochotna zůstat členem EU:

a) V EU mohou být země s eurem i země bez eura. (GB bude země bez €.) "Státy, které nepřijaly euro, nesmějí čelit diskriminaci."
b) Národní měnové kompetence musí zůstat v rukách národních bank. Bankovní unie musí být pro ostatní země dobrovolné.
c) Zdrojem demokracie v EU musí být národní parlamenty. Ty by neměly mít právo veta, mohly by vytvářet skupiny, které by se mohly sejít a rozhodovat, a tak blokovat evropské zákony.
d) Rozhodování v místních věcech musí být přeneseno z Bruselu zpátky na místní orgány.
e) Volný pohyb osob z nových členských zemí EU musí být omezen do té doby, než se jejich ekonomika nepřiblíží úrovni evropské ekonomiky. (Oprava: úrovni britské ekonomiky.)
e) Musí být zrušen jistý nedostatek v imigrantské politice, například pravidlo zcelování rodin občanů a neobčanů EU. (Alespoň pro GB)
f) Bude omezen počet občanů EU, pobírajích britské dávky, a rovněž budou omezeny tyto dávky, aby nespravedlivě nenarušovaly sociální spravedlnost a pracovní trh.

David Cameron prohlásil, že se jedná o "znovuvyjednání" členství  Velké Británie v Evropské unii. Referendum o setrvání GB v EU má podle jeho předvolebního závazku proběhnout do konce roku 2017. Sám jest příznivcem setrvání. Za předložených podmínek. Výsledek referenda bude konečný, opakovat se nebude.

"Máte jen jednu šanci na změny." (Vzkaz DC do EU)
"Tváří se dost drsně, hoch." (Žena Moby Dicka)
"Neobává se, že by bristké kluby přišly o evropskou ligu." (Moby Dick)
*

Stádní prezident Mlhoš Krtek Zeman navštívil v 19.30 hodin na Pražském hradě slavnostní večer pořádaný při příležitosti konání „China Investment Forum 2015“. Prezident republiky zde vystoupil s projevem.
*

Nepřekvapivá zpráva z Prahy: Spolupráce celé pražské koalice nepokračuje. Tentokrát po začátku jednání práskli dveřmi sociální demokraté.
"Koalice na magistrátu působila už delší dobu dojmem chromé kachny." (Premiér Bohuslav Sobotka, ČSSD, pro Právo)
"Koaliční hnití hnilo tak dlouho, až uhnilo." (Žena Moby Dicka)
"Ó, nikoli. Postoupilo na vyšší úroveň." (Mrtvá Kočka)

"Naše důvěra v Trojkoalici je na bodě mrazu. Nedovedeme si představit další spolupráci." (Karel Březina, předseda klubu zastupitelů ČSSD)
"Jsme svědky regulérního rozvodu. Budeme pokračovat v jednání se všemi stranami od čistého stolu." (Miloslav Ludvík, ředitel Fakultní nemocnice v Motole a zastupitel za ČSSD)
"Od čistého pitevního stolu." (Mrtvá Kočka)

Středa 11. listopadu 2015

Tajemník sekretariátu ÚV KSČ a náměstek předsedy Čínského lidového politického poradního shromáždění Tu Čching-lin se při své přátelské a pracovní návštěvě Prahy v minulých dnech setkal s českým prezidentem Krtkem, premiérem a předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou a předsedou poslanecké sněmovny Janem Hamáčkem. Při setkáních předal soudruh Tu českým papalášům srdečný pozdrav od čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, premiéra Li Ke-čchianga, předsedy VSLZ Čchang Te-ťianga a předsedy ČLPPPS Ju Čcheng-šenga. Soudruh Tu představil výsledky 5. plenární zasedání 18. zasedání KSČ. Pochválil úsilí soudruha Tvrdíka, díky němuž je rozvojová tendence čínsko-českých vztahů velmi dobrá. Komunikace mezi oběma stranami na vysoké úrovni je častá. Obě strany neustále posilují politickou důvěru a rozvíjí spolupráci v oblasti obchodu, kultury a místní spolupráce. Čína přikládá velký význam rozvoji čínsko-českých vztahů a očekává další rozvoj bilaterálních vztahů.
*

"Tak mě včera kvůli čínskému fóru nechtěli pustit skrz Hrad do sv. Víta na koncert. Prý z bezpečnostních důvodů (pro koho?). Docela kuriózní, že?" (Tvít Daniela Hermana, ministra kultury, KDU-ČSL)
V chrámu svatých Víta, Václava a Vojtěcha se konal koncert, kde se měl Herman setkat se svým bavorským kolegou, ministrem kultury a školství Ludwigem Spaenlem.

"U Brány gigantů nebyl pan ministr do areálu Hradu vpuštěn zástupcem ochranky s tím, že z bezpečnostních důvodů není možno projít nádvořími a je třeba čekat na doprovod, který ho ke katedrále svatého Víta provede. Daniel Herman se chvíli snažil ochrance vysvětlit, že je členem vlády této země a spěchá za pracovními povinnostmi; na tak chabý argument však ozbrojenec nereagoval. Daniel Herman sice chápe fakt, že ministry se to na Hradě jen hemží, zatímco čínských investorů je zde jako šafránu, přesto mu připadá poněkud nestandardní, že hosté, pozvaní na koncert, nemají volný přístup na hrad českých králů z důvodu konání čínského byznys fóra." (Mluvicí vovčačka ministra kultury Simona Cigánková pro Právo)

Herman koncert nakonec stihl. Sám se "bezpečnostním rizikem" být necítí.
"Pokud se koná na Hradě větší akce, je logicky například krátkodobě omezen vstup na některé nádvoří nebo jeho část. V případě Čínského investičního fóra měli organizátoři k dispozici i vlastní pořadatelskou službu."
(Mluvicí vovčáček stádního prezidenta Mlhoše K. Zemana)
"Kdo je a kdo není bezpečnostním riziko, o tom na Hradě rozhodujeme my, soudruhu."
(Velitel čínské ochranky podle agentury Muška na Zdi)
"Klasický čínský fór."
(Mrtvá Kočka)

Čtvrtek 12. listopadu 2015

V Praze probíhají horečná jednání o budoucích koalicích. Zdá se, že se rozpadá i "Trojkolka", jejíž každé kolečko zvažuje samostatné připojení k některé politické ose. ABu Ba zrušil svůj rozkaz nevyjednávat s TOP 09, do čela pražské organizace chce prosadit schopného Stropnického.
"Staršího, Martina. Ne toho matěje." (Moby Dick)
"Řekla bych, že pan ministr obrany a poslanec by měl být už dost vytížený na to, aby si přibíral další tak náročnou funkci." (Žena Moby Dicka)
"Pokud Babiš nehodlá na Prahu poslat tanky." (Moby Dick)
"Těch třicet funkčních?" (Mrtvá Kočka) 
*

A teď něco veselého ze sportu: Zdá se, že Rusko převzalo po SSSR model státního řízení i ve sportu, a to i co se tejče státně řízeného dopování. Světová antidopingová agentura (WADA) doporučuje vyloučit RF z Mezinárodní atletické federace IAAF. Rusko by se tak nemohlo zúčastnit žádných soutěží, ani olympijských her.
"Ale to přece nejde, to by mohly OH bojkotovat ruští kamarádi!" (Moby Dick)

Vladimir Vladimirovič Putin nařídil co nejpřísnější vnitroruské vyšetřování. Usvědčení viníci budou co nejpřísněji potrestáni.
"Ze tří kroků." (Mrtvá Kočka)

WADA tvrdí, že došlo i k sabotáži olympiády v Londýně, neb ani IAAF, ani ruská antidopingová agentura "nebraly doping dostatečně vážně".
"Během vyšetřování jsme došli k informacím, které nejsou spojeny jen s korupcí ve sportu, ale i s možnými kriminálními činy. Předali jsme je Interpolu. Zodpovědné orgány rozhodnou o tom, zdali na základě nich zahájí stíhání." (Dick Pound, předseda nezávislé komise)
"Tý WADO!" (Moby Dick)
"To je ale překvapení! Nové nejméně rok." (Žena Moby Dicka)

"Pokud má v tomto ohledu otázky či připomínky WADA, IAAF nebo MOV, jsme připraveni udělat vše pro to, aby naše laboratoř získala znovu certifikaci. Nebo ji reformujeme nebo zřídíme novou antidopingovou agenturu." (Ruský ministr sportu Vitalij Mutko ke zrušení akreditace moskevské laboratoři)
Tak by se hostitelem "Evropských her" přecejen mohla stát ruská města Kazaň&Soči.

"Není to jen hrozba. Oni jsou opravdu přesvědčeni, že se u nás doping zametá pod koberec. Musíme rychle jednat. Naše vláda to bohužel nebere vážně." (Kipchoge Keino, keňský exběžec a současný předseda národního olympijského výboru Keni k úmyslu WADA vyloučit z IAFA i Keňu)

Keňa se na srpnovém mistrovství světa v Pekingu umístila na skvělém druhém místě. V dopingu – 77 z 800 přistižených sportovců byli Keňané. Jasným vítězem bylo Rusko.

"A to ještě Rusové předem raději stáhli svůj kompletní chodecký tým." (Žena Moby Dicka)
"Jak ochránit olympijské hry, mistrovství  světa či Evropy a další sportovní soutěže od dopingu?" (Moby Dick)
"Zrušit sportovní soutěže." (Mrtvá kočka spisovatele Karla Michala)
*

"Byl to dokonale čistý zásah." (Nejmenovaný zdroj stanice ABC News)
"Jsme si na 99 procent jistí, že jsme ho dostali." (Nejmenovaný vysoký US vládní úředník.pro televizi Fox News)
Britský brutální vrah Mohammed Emwazi alias Džihádista John, jenž svým obětem uřezával hlavy, je téměř jistě mrtev. Dron USAF zničil auto, do kterého v syrském městě Rakka nastupoval.

"Vytahovat se na sociálních sítích může být skutečně nebezpečné." (Mrtvá Kočka)

Pátek 13. listopadu 2015

Fox News: Na palubě havarovaného ruského dopravního letadla nad Sinají mohl být časovač bomby, nastavený na dvě hodiny. US vyšetřovatelé si stěžují na nedostatek informací z místa havárie od egyptských kolegů, kteří postupují "velmi pomalu".
"Než skončí turistická sezóna." (Mrtvá Kočka)
*

Slovenský Ústav paměti národa (ÚPN) podal dovolání k Nejvyššímu soudu ve věci Andreje Babiše. Krajský soud v Bratislavě nedávno rozhodl, že současný český nejoblíbenější (ne)politik Babiš byl jako agent StB "Bureš" evidován neoprávněně. Nenašel se "Závazek ke spolupráci".
On se sice zachoval dokument, ve kterém kpt. Hegedüš učinil k onomu Závazku poznámku "zničené 4. 12. 1989", ona se sice zachovala "Zpráva o získání ke spolupráci", podepsaná dvěma estébáky, ale ti estébáci u soudu popřeli Babišovo estébáctví.
ÚPN nyní argmentuje tím, že ony estébáky nikdo nezbavil mlčenlivosti, kterou jsou stále vázáni(!!!), takže soud užil "nezákonné důkazy".

"Ale nikdo je nemůže zbavit křiváctví. Nevěrohodní svědci!" (Žena Moby Dicka)
"A možná je pan místopředseda české vlády někde nenápadně zaměstnává." (Moby Dick)
"Anebo platí." (Mrtvá Kočka)

Jako předseda třetí nejsilnější české politické strany estébák Vojtěch Filip Falmer, jenž zaměstnával své řídící orgány .

Bohužel jsme se včas nedopustili ničeho "předčasného! A to bylo nebezpečné. Tráva už vyrostla.
*************************

Přátelům písání Moby Dicka doporučujeme i právě deset let starý zápis z jeho deníčku.
Další perly můžete s desetiletým odstupem shlédnout v Hospůdce u hřbitova pod štítkem Moby Dick. (Tedy společně s čerstvými zápisky.)
Zde se nachází i vůbec první Mobbyho zápisky z apríle 2000.
***

Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Pokud projevíte potřebu deníček komentovat, a jste registrovaní na Lidovky.cz, můžete tak učinit zde na Neviditelném psu.

Předem dík!
>>:)) Moby Dick