pátek 6. listopadu 2015

MOBY DICK: Vnější vlivy


Ruská havárie, turecká demokracie, čínské skákání, české důvody, indonéská apokalypsa, doněcký mír a africký připrchlík



Sobota 31. října 2015


Ohňostroj na pódiu + polystyrenové kulisy + neexistující únikové cesty = smrtelné ohrožení.
"Plus chlast plus lidská hloupost." (Mrtvá Kočka)
V noci na dnešek v bukurešťském zábavním podniku zahynulo 32 lidí.
*

Fialová rychlost a zelená výška
Nad Sinajským poloostrovem spadlo ruské letadlo.
"Tentokrát ne vojenské." (Mrtvá Kočka)
Zahynulo všech 220, 219, 229 či 224 lidí na palubě. Airbus A321-200 společnosti Kogalymavia, mířící z egyptského letoviska Šarm aš-Šajch do Petrohradu se nedržel předepsané trasy. Místo, aby letěl na sever, vzal to nejdříve k severovýchodu kolem malebného pobřeží Akabského zálivu. Teprve potom se otočil k původní trase.
Přitom stále stoupal. V době, kdy přetínal původní trasu a měl se stočit do její osy, došlo k většímu nárůstu výšky a náhlému dramatickému zpomalení rychlosti. Stroj poté zmizel z radarů.
"Tohle mi připomíná manévry výletní lodi Costa Concordia" (Žena Moby Dicka)

Kogalymavia prý visí na všech stranách s placením. Včetně platů zaměstnancům. Tedy nejen pilotům, ale i technikům. Společnost v minulosti nedodržovala všechna letová bezpečnostní pravidla. V jejím sídle probíhá vyšetřování. Nezachycený ruský politik chce všechny menší ruské letecké společnosti znárodnit.
"Nevidíme důvody k tomu, aby příčinou nehody byla lidská chyba." (Kogalymavia)

Egyptské úřady vycházejí z technického selhání stroje. Letadlo před 18 měsíci břinklo zádí o startovací plochu, poté prošlo repasí. Mohlo dojít k zablokování křidélek zadní ocasní plochy. Mohlo jít o výbuch motoru. Mohlo… Rusko zřízuje speciální vyšetřovací komis. Do Egypta letí ruský ministr dopravy Maxim Sokolov.
"Státními aerolinkami." (Mrtvá Kočka)

"Minulý týden posádka několikrát apelovala na technickou podporu v souvislosti s několika výpadky motoru letadla při startu." (Agentura TASS)
Odborníci vylučují sestřelení ze strany islamistů. Ti se tím chlubí, avšak nedisponují zbraněmi, které by dosáhly výšky 10 km.
"Pokud jim někdo neprodal protiletadlový systém Bug." (Mrtvá Kočka)
*

Ministr dopravy Dan Ťuk (ANO) hodlá problémy s přejezdem ve Studénce, kde zpovykaní řidiči stále nerespektují signalizační zařízení a provokují tak další železniční katastrofy vyřešit rázně: Zrušením tohoto železničního přejezdu.
"A proč už rovnou nezrušit všechny? Bezpečnost by tím náramně zvýšila." (Mrtvá Kočka)

Auta by tak musela používat silničního mostu. Toho, co se při stavbě zřítil.
"Zrušit mosty!" (Mrtvá kočka spisovatele Karla Michala)

Lufthansa a Air France-KLM ruší lety přes Sinaj. Hledají se další cesty ke zvýšení bezpečnosti leteckého provozu.
"Zrušit všechny lety!" (Mrtvá kočka spisovatele Karla Michala)
"Létejte do Izraele!" (Moby Dick)

Neděle 1. listopadu 2015

Rusko vyhlásilo na dnešek státní smutek v souvislosti se včerejší leteckou nehodou, největší, jakou zatím zažilo. Menažerie vyjadřuje soustrast pozůstalým.
*

V Turecku zvítězila v předčasných, či spíše opakovaných parlamentních volbách demokracie. Podle vládní AKP (Strany spravedlnosti a rozvoje), jež bude moci díky absolutní většině sestavit vládu sama.
"Demokracii hodně pomohly zákazy vysílání dvou opozičních TV stanic a zákazy vydávání dvou opozičních listů." (Žena Moby Dicka)
"A atentáty na demonstracích, podporujících kurdskou opozici." (Mrtvá Kočka)

V tureckém parlamentu bude i světská opoziční Lidová republikánská strana (CHP), nějací nacionalisté a přes volební census 10 %  i dva Kurdové.
Předseda vlády    Ahmet Davutoğlu si libuje, že teď nastane v Turecku krom demokracie i stabilita. Turecko by teď mělo mít dveře do Evropské unie otevřené.
"S islámskou náboženskou stranou v čele." (Mrtvá Kočka)

I někteří evropští politici si libují, že v čele státu stojí silná osobnost prezidenta, jímž je expremiér Recep Tayyip Erdoğan. Konečně zavládne na styku s arabským světem pořádek!
"V Libyi to nepomohlo." (Žena Moby Dicka)
"V Sýrii to tuplem nepomohlo." (Moby Dick)
"V Rusku to triplem nepomůže." (Mrtvá Kočka)

Pondělí 2. listopadu 2015

Agentura Nová Čína upřesňuje, jak je to s tím zrušením "svaté mise" politiky jednoho dítěte, o němž informovala minulý týden. Tak ano, ÚV KSČ rozhodl od upuštění od této politiky. Na 5. plenární zasedání 18. Všečínského shromáždění lidových zástupců zasedání byla nová rodičovská politika představena. Tak ano, Čína začala všestranně plnit rodičovskou politiku dvou dětí.

Ale zatím stále platí "striktní politika jednoho dítěte", a to až od doby, kdy budou nové zákony přijaty a zveřejněny! Nejméně do jara.
"A kdo na to skočil hned minulý čtvrtek, dopustil se tak zločinu." (Moby Dick)
"Kdo skáče komunistům na sliby, dopouští se hlouposti." (Mrtvá Kočka)
*

Na egyptském letišti v Hurghadě zablokoval místní personál auty ruský Airbus, jehož kapitán hodlal i přes trvající technické potíže odstartovat bez povolení věže.
"Větší starost o nás měli Egypťani než naši." (Nezachycený ruský cestující)
"To je důvod, proč nelétat na ruských vnitrostátních linkách." (Mrtvá Kočka)
*

Paleoarabové se začali se při svých útocích zaměřovat i na seniory. (Kromě jiných.)
Ve městě Rišon LeCion 19letý Paleoarab z Hebronu nejprve nožem pobodal 40letého Izraelce, po přesunu autobusem pak pokračoval: Pobodal 80letou ženu a 26letého muže. Starší muž a žena byli ve vážném stavu převezeni do nemocnice. Na místo dorazila izraelská policie, která zabránila lynčování paleovraha.

V Netanji bodl nožem 23letý Paleoarab do zad a těžce zranil 71letého Izraelce. V dalším konání mu zabránil policista, který útočníka postřelil. Paleoarab je v kritickém stavu.
"Vždy mne naplní optimismem když policista dorazí včas." (Žena Moby Dicka)
"A mě, když policista dorazí vraha." (Mrtvá Kočka)
*

Přednosta GIBS Ivan Bílek oznámil ústy předsedy vlády Bohuslava Sobotky svou demisi. Důvod?
"Nechtěl poškodit pověst organizace." (Předseda sněmovní komise pro kontrolu GIBS Václav Klučka)
"Tykal si s Ivanem Langerem." (Žena Moby Dicka)

Kdo povede nezávislou a neovlivnitelnou inspekci příště?
"Někdo, kdo si tyká s Andrejem Babišem." (Mrtvá Kočka)
.
Úterý 3. listopadu 2015

Vyšetřovatelé pádu ruského Airbusu se kloní k mínění, že za ním stály "vnější vlivy". Tedy nikoliv rakteta zvenčí, ale bomba zevnitř. Letadlo se totiž rozlomilo ještě ve vzduchu, což u tohoto typu nebývá zvykem. Jak se ale mohla bomba dostat na palubu?
"Když dáš egyptskému personálu bakšiš, tak ti vezmou klidně i zavazadlo navíc." (Žena Moby Dicka)
*

Francouzská vláda se rozhodla obnovit od 13. listopadu dočasně kontroly na francouzských hranicích. Nikoli kvůli imigrantům, ale pro zabezpečení bezpečnosti 200 delegací z celého světa, jež přibudou do Paříže 30. listopadu, aby zde rokovaly o zabránění světových změn klimatu. Akce COP 21 má trvat až do 11. prosince, a jistě se z ní dovíme spoustu výživných informací. Zdá se, že ani letos nejsou pozváni astronomové. Konkrétně sluneční fyzikové a planetologové.

"Proč sluneční fyzikové?" (Žena Moby Dicka)
"Změny sluneční činnosti ovlivňují změny pozemského klimatu." (Moby Dick)
"A oteplovači, kdyby to připustili, tak by na to nedostali dotace." (Mrtvá Kočka)

"A proč planetologové?" (Žena Moby Dicka)
"Protože globální oteplování zasáhlo v posledních letech i Mars." (Moby Dick)
"Zřejmě kvůli zplodinám z mnoha pozemských sond." (Mrtvá Kočka)
*

Překvapivá zpráva z Prahy: Spolupráce celé pražské koalice pokračuje.
"Prý »jako dosud«." (Žena Moby Dicka)
"Takže hnití celé pražské koalice pokračuje." (Mrtvá Kočka)

Středa 4. listopadu 2015

Páteční požár v bukurešťském diskoklubu a smrt 32 lidí vyvolaly demonstrace, po nichž podala rumunská vláda demisi. Není jisto, zda to povede k tomu, aby se na hudebních produkcích v uzavřených místnostech přestaly uprostřed vysoce hořlavých materiálů používat zábavné ohňostroje.

Nicméně demošky pokračují. Protestující žádají "odchod všech zkorumpovaných politiků". Do dalších voleb by prý měla vládnout "technokratická vláda".
"Neocenitelná příležitost pro Andreje!" (Žena Moby Dicka)
*

Rumunský prezident naštěstí vytrval. Takže mohl přivítat kolegy z osmi dalších zemí "východního křídla NATO", jež krom Rumunska dále tvoří Bulharsko, Estonsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Polsko, Česko a Slovensko. Mohl přivítat osm kolegů, ale přivítal jich jen sedm. Mlhoš Zeman nedorazil. "Prognostik" se omluvil, má důležitější povinnost: dlouhodobě naplánovanou návštěvu Pardubického kraje.
Země, které ještě nedávno byly v područí Sovětského svazu, se obávají ruských imperiálních ambicí a žádají, aby u nich Severoatlantická aliance posílila vojenskou přítomnost "jako celek". A to "v reakci na chování Ruska".
Mlhoše na summýši zastupuje předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček.

"Zeman je ostuda." (Žena Moby Dicka)
"Zeman je ruský agent." (Mrtvá Kočka)
*

Hoří nejen na zábavách.
"Ale i jinde pouze v důsledku lidské blbosti." (Mrtvá Kočka)
Indonésie se potýká s největší ekologickou katastrofou, a to s požáry, které jsou způsobeny vypalováním pralesa.
"Které je způsobeno snahou získat zemědělskou půdu." (Žena Moby Dicka)
"Pro výrobu ekologických biopaliv do EU." (Moby Dick)

Současnou katastrofu mají nyní prý na svědomí hlavně producenti palmového oleje.
"Toho dobře utajovaného a silně propagovaného zabijáka?" (Žena Moby Dicka)

Celou jihovýchodní Asii zahalují mračna kouře. Trpí Malajsie, Singapur, Thajsko a Filipíny. Stupeň znečištění (PSI) vyšší než 300 je považovaný za nebezpečný pro lidské zdraví. Před deseti dny dosáhl PSI v provincii Střední Kalimantan hodnoty 3300. Katastrofou je přímo zasaženo 28 milionů lidí. Apokalypsa, již menažerie odmítá nazývat "přírodní", bude mít podle expertů vážné dopady na světové ovzduší.

"Do Paříže pravděpodobně ten smrad nedorazí." (Moby Dick)
"Dorazí jen ekologističtí smradi." (Mrtvá Kočka)

Lidé trpí. Ale indonéská vláda se snaží zachránit přímo z oblasti požárů alespoň vzácné druhy orangutanů. V rezervacích jim prý bude dobře.
"Do klecí bych zavřel ty Zelené Khméry, kteří jsou za jejich osud přímo zodpovědni." (Moby Dick)

Čtvrtek 5. listopadu 2015

Vrtulník české armády Mi-171Š havaroval ve Španělsku při cvičení NATO s pěti členy posádky a 11 vojáky prostějovské 601. skupiny speciálních sil na palubě. Pět lidí bylo zraněno a přepraveno do místní nemocnice, jsou mimo ohrožení života. Na místo nehody spěší komis českého ministerstva obrany. Po příčinách se pátrá.

"Nejspíš za to mohou vnější vlivy." (Moby Dick)
"Nebo nefunkční kontrolka paliva." (Mrtvá Kočka)
*

Vyšetřovatelé sinajské katastrofy mají "jednoznačný náznak", že na palubě ruského Airbusu bomba byla. Některé aerolinky zrušily všechny odlety z Šarm aš-Šajchu. Britská vláda vysílá na místo pro své občany vojenská transportní letadla.

Cestující budou smět odlétnout toliko s příručními zavazadly. Žádná další bagáž nebude povolena.
*

V mediálním stínu boje proti islámskému státu pokračují boje i mírové rozhovory na Ukrajině.
"Celé území Doněcké oblasti je územím DLR (Doněcké lidové republiky) a šance připojit se k nám mírovou cestou po posledních jednáních v Minsku je dostatečně velká… Nyní máme velkou příležitost, aby i Slavjansk, Kramatorsk a Mariupol se vrátily domů mírovou cestou. O tom, co si myslím jako voják a chlap raději pomlčím… já už bych byl dávno ve Lvově. Ale jako hlava státu nechci nové ztráty přátel, soudruhů, kteréhokoli obyvatele Donbasu. Proto napřeme všechny síly, aby návrat proběhl mírovou cestou. Ale že se naše města vrátí – to je nepochybné." (Alexandr Zacharčenko, premiér sudetoruské DLR, po návratu z dalšího kola minských jednání)

"Vrácení" doněckých oblastí do lůna vlasti skutečně hodně připomíná návrat vždyněmeckých území z předválečného Československa do klína Třetí říše.
"To také proběhlo »mírovou cestou«." (Žena Moby Dicka)
"Po níž následovala válka." (Moby Dick)
"Světová." (Mrtvá Kočka)

Pátek 6. listopadu 2015

Islámistické a mírně islámistické protiasadovské opozice v bojích proti sobě použily yperit. Jak už je v Sýrii obvyklé. Neví se, jestli nezbyl z nějakého zapomenutého Asadova skladu, nebo jestli ho nedodal nezachycený zahraniční donátor.
*

A na závěr něco veselého, tentokrát z imigrantské fronty: Vlna uprchlíků se stále stupňuje, ačkoli odborníci předpokládali, že se s nadcházející zimou ztlumí. Během října přibylo do EU rekordních 218 tisíc prchlíků. Snaží se k nám dostat dříve, než pro ně EU zavře hranice.

Jistý středoafrický připrchlík požádal o politický azyl na Islandu. Nebude na něj muset čekat roky jako v Němcích či ve Frankrajchu, dostane ho hned (3 obyvatelé / km²). Těší se, až za ním v rámci politiky zcelování rodin dorazí jeho blízcí. Ale přece jen – čerstvý Afričan a Island? Nebude vám tam zima?, ptali se ho reportéři. Onen hoch odvětil poměrně logicky:

"V Evropě je zima úplně všude!"
*************************
Přátelům písání Moby Dicka doporučujeme i právě deset let starý zápis z jeho deníčku. (Pamatuje te si ještě, co to bylo "paroubek"?)

Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Pokud projevíte potřebu deníček komentovat, a jste registrovaní na Lidovky.cz, můžete tak učinit zde na Neviditelném psu.

Předem dík!
>>:)) Moby Dick