pátek 19. února 2016

MOBY DICK: Tušení díry


Mnichovská dohoda, nediplomatické hrátky, plán Bé, spolek odpadlíků, příliš inteligentní Američané a další slepé skvrny



Sobota 13. února 2016


Poté, co byla minulý týden v Ženevě pozastavena jednání o Sýrii, sešli se v noci na včerejšek zástupci 17 států v Mnichově, aby…
"Što éto takóje »byla pozastavena«?" (Žena Moby Dicka)
"Ztroskotala " (Mrtvá Kočka)

…, aby vyřešili, co bude dál. A vyřešili! Do týdne bude zahájeno plošné příměří, ke strádajícím obyvatelům velkých měst, které jsou teď pod palbou syrských jednotek a ruských letadel, začně prýštit rozsáhlá humanitární pomoc.
"Zajistit praktické provedení tohoto plánu bude velmi obtížné." (Sergej Larvov, ministr zahraničí RF)
"Zejména když Rusáci hodlají dále bombardovat i civilní cíle, dokud jim to dovolí počasí." (Mrtvá Kočka)

"Válka proti Islámskému státu a protii dalším teroristickým skupinám. bude pokračovat." (John Kerry, ministr zahraničí USA)
"Například proti Kurdům" (Turecký premiér Ahmet Davutoğlu)

Na této mírové konferenci nebylo nápadné ani tak to, že na ní nebyli přítomni zástupci syrské vlády (nakonec – konala se v Mnichově), ale to, že vůbec nepadlo jméno "Bašár Asad". Všichni se jeho vyslovení úzkostlivě vyhýbali.
"Jenže když je na hvězdném pozadí vidět tmavá díra, pak asi tušíme, že tam přeci něco je…" (Amatérský astronom Moby Dick)
"A když je díra v hrnci, tak z ní polívka vyteče." (Žena Moby Dicka)
*

"Jestliže budeme mít strategii boje proti IS, pak by Turecko a Saúdská Arábie mohly podniknout pozemní operaci." (Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavusoglu)
Invaze by byla vedena právě z turecké základny Incirlik. Saúdové, kteří přímo nesousedí se Sýrií, tam už posílají letadla. Operace je prý "nezvratná.
*

Turecko začalo pálit děly na vojenské pozice v Sýrii. – na kurdské pozice severně od Aleppa. Děje se tak opět za mohutného mlčení Západu. Kurdové jsou přitom jedinou funkční syrskou pozemní silou, která se umí postavit IS.
"Jde o odvetné opatření, které je reakcí na ohrožení turecké hranice útvary syrské kurdské Strany demokratické unie." (PYD) (Turecký premiér Ahmet Davutoğlu) Turecko žádá po Kurdech, aby opustili území, dobytá na IS.

"Proč?" (Žena Moby Dicka)
"Aby mohlo Turecko zabrat severní Sýrii." (Syrská Želva)
*

"Izraelci zastřelili v Hebronu Palestinku, která se pokusila nožem napadnout vojáka." (Styl zpráv skrytě antisemitských europejských agentur)
"Palestinka, která nožem napadla vojáka na strážním stanovišti, byla v sebeobraně zastřelena." (Agentura Muška na Zdi informuje podle časové posloupnosti)

S ohledem na to, že "při pokusu nožem napadnout" byl voják bodnut, pak europejský styl není "pokusem o lež", ale lží.
"S ohledem na to, že to pak je ve článku na konec uvedeno, nejde o lež, ale o propagandu." (Žena Moby Dicka)

"Ta blbá kráva předtím omylem bodla i třicetiletého Palestince." (Mrtvá Kočka)
"Asi vypadal jak Žid." (Syrská Želva)

Neděle 14. února 2016

"Izraelské bezpečnostní síly na okupovaném Západním břehu Jordánu při dvou různých incidentech zastřelily tři palestinské mladíky, kteří na ně zaútočili. Informovala o tom izraelská armáda." (Dle europejských médií)
"Tak takhle o tom izraelská armáda neinformovala." (Žena Moby Dicka)
"Jednotka reagovala na palbu a vystřelila směrem k útočníkům, což vyústilo v jejich úmrtí." (Takhle o tom informovala izraelská armáda)

Pondělí 15. února 2016

"Když budou tyto diplomatické hrátky, tohle diplomatické divadlo, jakého jsme byli svědky v Ženevě nebo Mnichově, pokračovat, pak ponese světové společenství odpovědnost za všechny vznikající problémy" (Turecký premiér Ahmet Davutoğlu)
"Zejména když Turci začali s nediplomatickými hrátkami." (Žena Moby Dicka)

Ruská letadla dnes při různých útocích v Sýrii napadla tři nemocnice a školu. Bylo zabito nejméně 23 osob, desítky lidí utrpěly zranění.
"Zejména když Rusáci pokračují ve válce." (Mrtvá Kočka)

Jednu z bombardovaných nemocnic spravuje organizace Lékaři bez hranic (MSF). Zde při útoku zahynulo 7 lidí (zaměstnanci i pacienti), dalších 8 zaměstnanců MSF se pohřešuje.
"RF vyrovnává skóre USAF." (Mrtvá Kočka)

Menažerii v té souvislosti zajímá, zda rovněž, jako po podobném incidentu v afgánském Kunduzu, k němuž došlo v loňském říjnu při americkém náletu proti údajným cílům Talibánu, jestli se také Rusko omluví a zaplatí odškodné jak MSF, tak pozůstalým.

Ale možná šlo o nálet syrských letadel, tedy letadel, která patří Bašáru Asadovi. A ten se nejspíš neomluví.
"Kamarádí totiž s Putinem." (Mrtvá Kočka)
"Heč!" (Bašár Asad)
*

V Praze proběhl mimořádný summýš Visegrádské skupiny, na němž byli přítomni i představitelé Bulharska a Makedonie. Projednával se tam známý "plán Bé",  tedy co dělat, když selže spolupráce EU s Tureckem na zachycení připrchlíků.
"Spolupráce, která ještě nezačala." (Žena Moby Dicka)
"Ještě jste taky nic ze slíbených miliard nezaplatili!" (Turecký premiér Ahmet Davutoğlu dle MnZ)

Na onom jednání je nejzajímavější a nejneuvěřitelnější to, o čem se na něm nemluvilo, alespoň ne veřejně. Nemluvilo se tak o předcházejícím nátlaku ze strany německé kancléřky Anděly Merkel. Zatímco český premiér Bohuslav Sobotka diplomaticky hovoří o "zájmu" ze strany paní kancléřky, populističtější slovenský premiér Robert Fico to řekl na plnou hubu už v sobotu:

"Německo protestovalo u státního tajemníka (slovenského) ministerstva zahraničních věcí kvůli konání tohoto summitu, prý je třeba hledat jiné cesty…" Již dříve mluvil Fico o německé demarši ve stylu "co si to V4 dovoluje spolu s Bulharskem a Makedonii hovořit o ochraně vnějších hranic"...

Ráno začalo v Bruseli jednání ministrů zahraničí EU. Přednosta tohoto zasedání, lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn "varoval" ještě před summýšem V4 zúčastněné země, že by se mohly stát "spolkem odpadlíků".
"Nesmíme si zahrávat s tím, co drží Evropu pohromadě." (Jean Asselborn)

"Co drží Evropu pohromadě?" (Moby Dick)
"Ignorace zájmů malých zemí?" (Žena Moby Dicka)
"Blbost?" (Syrská Želva)
"Blbost." (Mrtvá Kočka)
*

Mladá fronta Dnes informuje na třech stranách v sérii analytických článků o všech aspektech aféry, při níž bylo vyměněno pět unesených Čechů za dva zavazbené Libanonce. Jde o rozsáhlý shrnující materiál. Je tam prostě všechno!
"Až na jedno jméno." (Moby Dick)
"?" (Žena Moby Dicka)
"Hizballáh." (Mrtvá Kočka)

Tato černá díra v minulém týdnu zářila v jiných článcích, pečlivě citujících libanonský tisk. Nyní však záhadně pohasla.

"Co dovážíme z Libanonu?" (Žena Moby Dicka)
"Želvy." (Syrská Želva)
"Teroristy." (Mrtvá Kočka)

Úterý 16. února 2016

"V úterý dne 16. února 2016 v 11.30 hodin se na Pražském hradě uskutečnila tisková konference tiskového mluvčího prezidenta republiky Jiřího Ovčáčka. Tiskový mluvčí se vyjádřil k aktuálním tématům. Setkání se uskutečnilo v kinosále Kanceláře prezidenta republiky." (Jiří Ovčáček, ředitel Odboru tiskového a tiskový mluvčí prezidenta republiky)

Toto je celé znění vovčáčkova dokumentu, jako ostatně vždy. To agentura TASS je o aktivitách stádního prezidenta Mlhoše Zemana hovornější. A to proto, že cituje z Izvěstijí, v nichž byl právě dnes zveřejněn rozhovor se soudruhem prezidentem. Krtek Mlhoš Zeman zde odsoudil zbytečné sankce proti hodnému Rusku, které by se měly okamžitě zrušit.
"Ale to už opakuje notoricky." (Žena Moby Dicka)
"Notorik." (Mrtvá Kočka)

Mlhoš však nastínil i svoji "novou iniciativu" (dle Izvestijí, jinak už notoricky novou), tentokrát ve spojitosti s přílivem uprchlíků. Zatímco se v Německu nachází jeden milion uprchlíků, tak letos se jejich počet může přinejmenším zdvojnásobit. Což Mlhoš pokládá za "riskantní". Co tedy navrhuje?
"Aby Rusko přestalo bombardovat Aleppo, z něhož by mohlo uprchnout do blízkého Turecka a pak dále až 2 miliony lidí?" (Žena Moby Dicka)
"Ne." (Syrská Želva)
"Abychom odvrátili toto riziko, musíme vytvořit evropskou armádu. Ta bude bránit vnější hranice Schengenského prostoru nebo celé Evropské unie." (Prognostik Mlhoš)

"Proč evropskou armádu, když máme NATO?" (Moby Dick)
"Protože NATO funguje." (Žena Moby Dicka)
"Protože Rusko dodává plyn do Německa." (Mrtvá Kočka)
"Protože Mlhoš je ruský krtek." (Syrská Želva)
*

Belgická policie zadržela na devíti místech v hlavním evropském městě, na dohled od celoevropských summýšů, desítku machometánů, kteří verbovali mladé belgické machometány do řad bojovníků IS. Nebylo to poprvé, a není to asi ani naposled. Tyto razie ovšem následují až po loňských teroristických útocích v Paříži, jichž se dopustili "belgičtí" občané.

V této souvislosti menažerie připomíná, že verbování bojovníků islámu proti Evropě probíhá v Bruseli nejméně od roku 2000! A to za nezájmu belgických úřadů, které to nechtěly vidět.
"Myslíš, že měly slepou skvrnu?" (Žena Moby Dicka)
"Mají tolik ouřadů, že si na fungování stačí samy." (Mrtvá Kočka)
"Aha, tak tohle je ta celoevropská bezpečnostní politika." (Syrská Želva)
*

"Opravdu se chceme vzdát stávajících hranic mezi Řeckem, Makedonií a Bulharskem a čelit všem důsledkům, které tento krok přinese?" (Německá spolková kancléřka Anděla Merkel) Anděla "veřejně odsoudila" jednání V4, jemuž nemohla zabránit.
"Když se Řecko tajně vzdalo společných hranic EU, tak co jiného zbývá?" (Žena Moby Dicka)
"Když jsi do Německa pozvala všech 60 milionů potenciálních uprchlíků z Blízkého Východu a Afriky..." (Moby Dick)
"Ty hloupá krávo!" (Mrtvá Kočka)
*

Za absolutního nezájmu českých médií proběhl v Kalifornii dvoudenní summýš ASEAN - USA. Země jihozápadní Asie se tuze obávají čínského imperialismu a chtěly slyšet od svého velkého spojence něco výživného. A uslyšeli dlouhý projev amerického prezidenta Baraka Obavy, z něhož vyjímáme:

"Diskutovali jsme o potřebě hmatatelných kroků v Jihočínském moři, jak snížit napětí, včetně zastavení další rekultivace, stavby dalších konstrukcí a militarizace sporných oblastí. Budeme i nadále pomáhat našim spojencům a partnerům posílit jejich námořní síly. Diskutovali jsme také, jak případné spory mezi žalobci v této oblasti vyřešit mírovou cestou, a to prostřednictvím právních prostředků, jako je například blížící se arbitráže v rámci Úmluvy OSN o mořském právu, které jsou strany povinny respektovat a dodržovat. Budeme pevně prosazovat vzájemný respekt k suverenitě, územní celistvosti, rovnosti a politické nezávislosti všech národů podle zásad a účelu Charty Organizace spojených národů, charty sdružení ASEAN a mezinárodního práva."

To je slov, co? Co je na nich divného? Že ani jednou nepadlo slovo "Čína", ani jednou nepadlo jméno "Paracelské ostrovy". A přitom Čína právě teď na Paracelské ostrovy, "rekultivované" postavením letiště, do svých "konstrukcí" (vojenských základen na písčinách) přesunuje rakety!

"Je to jen výplod některých západních médií." (Nezachycený čínský mluvicí vovčáček)
 
Středa 17. února 2016

Rusko provokuje přelety svých strategických bombardérů poblíž britských břehů. Dlouho totéž dělá i v Pobaltí. Vojenští a političtí experti diskutují, jakým způsobem je vlastně Pobaltí uhajitelné před případnou ruskou agresí. Záleží to prý hlavně na USA, na jejich odpovědi na tři otázky:

Jak rychle,
jak moc
a kvůli čemu vlastně by si USA pálily ruce. Tedy krom "rozhodných prohlášení", jež jsme včera slyšeli od Obavy.

Výsledek dumání expertů: Pobaltí je za této situace neuhajitelné.
"To neznamená, že nehájené." (Pobaltí)

Dobrou zprávou je, že ruská propaganda teď pilně pracuje na válce v Sýrii a nesymetrickém konfliktu na Ukrajině, a pobaltským státům se příliš nevěnuje. Zatím.
*

"Donald Trump není křesťan, když chce stavět ploty proti imigrantům." (Papež Franta Jednička při přeletu mexicko-americké hranice)
"Ještě se budete modlil za mé zvolení, až vás napadne Islámský stát!" (Donald Trump)

"Stále si myslím, že se pan Trump nestane prezidentem." (Dochcípávající US prezident Barak Obava) Američané jsou totiž "příliš inteligentní".
"Inteligentní? Američané?? Když zvolili Obavu???" (Mrtvá Kočka)
"Hm, a koho jste si za prezidenta zvolili vy?" (Syrská Želva)
*

"Co se týče kvót na přerozdělování, podporujeme Německo. Ale co se týče "plánu Bé", souhlasíme s Visegrádem." (Werner Faymann, spolkový kancléř Rakouska. Toho Rakouska, které se po stupidním Andělině zvacím projevu stalo rohožkou před dveřmi Německa.)
Rakousko zavádí denní limit připrchlíků. Ještě v loňském říjnu odsuzovalo ploty, teď je samo staví. A to i na důležitých spojnicích s Itálií. Rozpad Schengenu započal.
"Ale nebyli jsme to my, kdo ho zavinil." (Žena Moby Dicka)
*

V Česku sněží. Na Pražském okruhu napadly dva cenťáky a vytvořilo se kvůli sérii nehod několik kolon, kde se čekalo celkově asi hodinu.
"Silničáři zaspali?" (Žena Moby Dicka)
"Taky. Ale hlavně – vzbudili se Středočeši, kteří si vzali auto místo sněžníku." (Mrtvá Kočka)
*

Ředitelka MSF Joanne Liu požaduje nezávislé vyšetření leteckých útoků na syrské nemocnice. Pozice té její nebyla rusko-syrské koalici – na přání personálu – známa…
*

Nebudeme mlčet na pozadí provokačních akcí Strany demokratické unie severně od Aleppa. Nemůžeme a nebudeme nestranně přihlížet pokusům vytvořit v regionu status quo, který je v rozporu s vůlí Turecka." (Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan)

"Što éto takóje »status quo, který je v rozporu s vůlí Turecka?«" (Žena Moby Dicka)
"Kurdistán." (Mrtvá Kočka)

"Náš vztah k událostem na syrské straně hranice je stejný jako náš vztah k otázkám územní celistvosti samotného Turecka" (Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan)

"Što éto takóje »stejný vztah«?" (Žena Moby Dicka)
"Severní část Sýrie by měla patřit Turecku." (Syrská Želva)
*

V Ankaře vybuchl 300 m od generálního štábu auťák s výbušninami. Cílem byla pravděpodobně kolem projíždějící kolona vojenských aut. Teroristický útok zabil  28 lidí a 61 zranil. Autorstvím útoku se zatím nikdo nepochlubil. Premiér Ahmet Davutoğlu kvůli tomu zrušil cestu na zítřejší summýš hlavounů zemí EU.
"Vzkazuji tureckým občanům: Jsme Němci tak moc, jak sdílíme Vaši bolest. V boji proti zodpovědným za tyto nelidské činy jsme na straně Turecka." (Anděla Merkel, německá kancléřka) Útok odsoudili i další politici.

Agentura Muška na Zdi zaslechla debatu tureckých politiků, podle níž to nejspíš spáchal nějaký Kurd z demokratické PYD.

Čtvrtek 18. února 2016

Tak ne Kurd, a ne z PYD, ale "Syřan s kontakty na PKK", což je kurdská teroristická drogově revoluční organizace. Ale nic to nevadí:
"Teroristický útok spáchali členové teroristické organizace PKK v Turecku – a jeden milicionář z YPG." ( Turecký premiér Ahmet Davutoğlu)
(Lidové obranné jednotky (YPG) jsou ozbrojeným křídlem Sjednocené demokratické strany (PYD) )

Turecko prý dokáže spojitost YPG s PKK:
"I když ti, kdo vedou PYD a PKK, tvrdí, že s útokem nemají nic společného, poznatky našeho ministerstva vnitra a tajných služeb ukazují, že to spáchali oni. Vyšetřování pomůže našim přátelům ve světě pochopit, jak těsné je propojení PYD a YPG s PKK." (Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan)

"Popíráme jakoukoli účast na tomto útoku. Tato obvinění jsou zjevně spojena s úmyslem zahájit intervenci do Sýrie. Davutoğlu něco připravuje. Turci nás, jak víte, týden bombardují. Ujišťuji, že YPG do Turecka nevypálila jediný náboj, nepovažuje Turecko za nepřítele" (Předseda PYD Sálih Muslim)
"Nepovažujete? Pak něco uvidíte!" (Nejmenovatelný turecký představitel dle MnZ)

Menažerie si není jista autorem včerejšího atentátu. Je si však jista tím, že Turecko má choutky zabrat severní Sýrii. (Už jsme na to opozorňovali na začátku konfliktu v Sýrii.) Ostatně – Turci už jednu severní pobřežní provincii Sýrii zabrali, a to ještě za francouzského mandátu, v roce 1939. Tehdy odsud museli uprchnout Arméni, dnes by měli odejít Kurdové.

Ti teroristi.
*

Začal summýš europských hlavounů v Bruseli. Praktiš se nejedná o ničem, jiném, než o možném odchodu Velké Británie z EU. Jedná se o tom, jaká přání splnit Britům, aby se přitom nenaštvali ne-Britové. A je to takový průůůser, že nějaká "nesolidárnost V4" se vůbec neprojednává! Tedy ne s českým premiérem Sobotkou, se kterým jednají premiéři Velké Británie či Francie. Sobotka zde totiž vystupuje jako zástupce zemí V4, jež svým obyvatelstvem je asi tak velké, jako Spojené království. Ozvala se silná slova o tom, že Visegrád hodlá "porušit humanitární právo" a "pravidla EU". Avšak Sobotka o pondělním jednání vůbec nemluví.

"Tušíte někdo, co je za takovým mlčením?" (Žena Moby Dicka)
"Evropská Unie vzala Plán Bé mlčky na vědomí." (Nejmenovatelný český politik v Bruseli pro MnZ).

Pátek 19. února 2016

"V okrese Čizre provincie Širnak bylo tureckými vojáky zaživa upáleno v různých domech asi 150 lidí. Některá těla byla nalezena bez hlavy." (Feleknas Uca, poslankyně za Demokratickou stranu národů Turecka, pro ruský propagandistický web Sputnik) Všechny oběti v regionu hraničícím se Sýrií a Irákem byly etnickými Kurdy.

Zdá se, že v tomto případě Anděla moc Němkou není...

Když zeje taková informační díra o tureckém postupu proti místní kurdské menšině, tak musí vzít člověk zavděk informací z "druhé strany".

"No, Rusové podporují Kurdy, protože oba jsou ve válce s Tureckem." (Žena Moby Dicka)
"Rusové podporují Kurdy, protože na území SSSR nejsou žádní Kurdové." (Mrtvá Kočka)
*************************

Přátelům písání Moby Dicka doporučujeme i právě deset let starý zápis z jeho deníčku, kde se shodou okolností také propíraly možnosti sníženého DPH na "základní" potraviny: DPH 0 %

Další perly můžete s desetiletým odstupem shlédnout v Hospůdce u hřbitova pod štítkem Moby Dick. (Tedy společně s čerstvými zápisky.)
A zde něco pro internetové archeology: Vůbec první Mobyho zápisky z apríle 2000.

Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.

Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Pokud projevíte potřebu deníček komentovat, a jste registrovaní na Lidovky.cz, můžete tak učinit na Neviditelném psu.

Předem dík!
>>:)) Moby Dick

Žádné komentáře: