pátek 9. prosince 2016

MOBY DICK: Zábava skončila


Ať žije Itálie, patrioti celého světa, dobrodějní Forejtovi dodavatelé a extrémní realismus

Pondělí 5. prosince 2016


"Moje vláda končí. Prohrál jsem já, ne vy." ( Mateo Renzi, italský premiér, oznamuje svou rezignaci)
Mateo to řekl kvůli prohranému včerejšímu referendu, a to chvíli po půlnoci, kdy předběžné výsledky oznámily jeho prohru (59 % proti). Referendum mělo schválit ústavní změny tak, aby mohla země fungovat poněkud zjednodušeněji…
"…aby mohla fungovat…" (Mrtvá Kočka)
… a s výsledkem referenda spojil svou budoucnost. A tedy i budoucnost své vlády.
"Chyba! Místo ústavních změn se tak hlasovalo o Mateovi a jeho ekonomické politice, která měla pomoci dostat Itálii z bryndy. (Žena Moby Dicka)
"V referendu se nikdy nehlasuje o položené otázce." (Mrtvá Kočka)

*

"Nastal čas jít dál ve svém závazku. Smysl pro zájmy státu mě dovedl k úvaze, že nemohu již být předsedou vlády. Svůj úřad opustím zítra." (Manuel Valls, francouzský premiér, oznamuje svou rezignaci)
"To je den, to je den!" (Taková normální Pavla)

Tak Valls neprohrál, naopak, chce se v lednu zúčastnit primárek Socialistické strany na úřad francouzského prezidenta. A nechce se dostat do konfliktu zájmů.
"To jsou, pane, země! (Žena Moby Dicka)

Nicméně menažerie prorokuje, že Manuel dopadne podobně jako Mateo. I kdyby získal kandidaturu za socialisty, není jisto, zda jej přijme francouzský lid. Zejména potom, když prohlásil, že chce mocnou Francii, aby měla svou váhu "ve světě, který už není jako dřív, protože jej sužuje terorismus, klimatické změny či nástup krajní pravice."

"Moje kandidatura je vzpourou proti náznakům toho, že by levice měla v příštím roce prohrát prezidentské i parlamentní volby." (Manuel Valls)
"To nejsou jen náznaky, pane." (Moby Dick)
*

Naopak v Rakousku opakovaně vyhrál opakované druhé kolo prezidentských voleb (51,68 : 48,32) levicový kandidát Van der Bellen.
"Ne levicový, nezávislý." (Moby Dick)
"Nezávislý s podporou Zelených." (Žena Moby Dicka)
"A šestnáctiletých voličů." (Muška na zdi)
"Levicový." (Mrtvá Kočka)

"Srdečně a s velkou osobní radostí gratuluji A. Van der Bellenovi k vítězství v prezident.volbách a těším se na dobrou sousedskou spolupráci!" (@SlavekSobotka)
"@SlavekuSobotko, s prezidentem spolupracuje prezident." (Moby Dick)
"A to ty ještě nejsi." (Mrtvá Kočka)

Protikandidát Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Norbert Hofer svou porážku tentokrát uznal a soupeři pogratuloval. Prohrál, i když ho podporovali ostatní extrémě pravicoví populističtí, ba nacionalističtí (až nacističtí) evropští politici:
"Mnoho úspěchu." (Tvít Geerta Wilderse, předsedy nizozemské extrémě pravicové Strany pro svobodu (PVV))
"Máš podporu patriotů z celého světa." (Tvít Marion Maréchal-Le Pen, političky francouzské extrémě pravicové Národní strany, neti předsedkyně partaje)
"Svůj vzkaz napsala německy. (Moby Dick)
"Nacionalistka." (Mrtvá Kočka)

Nicméně existují náznaky: Hofer chce kandidovat na předsedu Svobodných, kteří jsou teď zrovna v Rakousku nejoblíbenější. Parlamentní volby tam proběhnou "nejpozději" v roce 2018.
"S kým bude nový rakouský kancléř spolupracovat u nás?" (Moby Dick)
"Starostové jsou prý připraveni." (Muška na Zdi)

Úterý 5. prosince  2016

Nový ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) byl dnes na vládě dotázán na důvody, které ho vedly k plánovanému snížení počtu náměstků svého resortu z osmi na šest.
"Je jich tam moc." (Miloslav Ludvík)
"A ty dvě náměstkyně jsou z ANO a KDU-ČSL, ne z ČSSD." (Miloslav Ludvík podle agentury Muška na Zdi)

Ministři za ANO i KDU-ČSL před jednáním kabinetu "vyjádřili pochyby o tom, zda postup čerstvě jmenovaného ministra není v rozporu se služebním zákonem".
"Ministři za ANO i KDU-ČSL nového ministra zprcali." (Mrtvá Kočka)
"Krok ministra zdravotnictví je v souladu se zákonem." (Nový ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD))

Načež bylo projednávání změn zrušeno. Jak oznámil novinářům nejvyšší státní úředník Josef Postránecký. Nejvyšší státní úředník Josef Postránecký ovšem neoznámil, proč není při snižování počtu náměstků dodržen služební předpis, který vydal nejvyšší státní úředník Josef Postránecký.

No, v souladu se zákonem bylo i výběrové řízení na post ministra pro strategii, které vypadalo jako ušito pro náměstkyni Lenku P. M. A služební zákon jí umožňuje být ve funkci až do důchodu.
"Pokud nedojde ke změně systemizace." (Žena Moby Dicka)
 "Anebo ke střelbě." (Mrtvá Kočka)
*

Ofiš zpráva: Z osobních a zdravotních důvodů se vzdal funkce  ředitel hradního protokolu Jindřich Forejt.
Podle webu Neovlivni.cz byl Forejt po mnoha letech služby pro české prezidenty (od r. 2004) vyhozen. Prý má už od pátku zapečetěnou kancelář. Forejt se nesnášel s kancléřem Vratislavem Mynářem a Zemanovým poradcem Martinem Nejedlým. Oba Zemanovci se ho snažili zbavit už dříve, jakožto reliktu klausovské éry. Teď mu hodili na krk Zemanovy úlety ohledně ne-vyznamenání Bradyho, zmeškání funusu slovenského exprezidenta  Michala Kováče a ne/přítomnosti US velvyslance Andrewa Schapira na hradních oslavách 28. října.

Připomeňme, že o telefonátu s Bradym nelhal Forejt, ten po původním zapírání přiznal. Vytrvale ale o něm lhal hradní mluvicí vovčáček.

To, že zpoždění na první státní pohřeb samostatného Slovenska, způsobili letoví dispečeři, lživě tvrdil hradní mluvicí vovčáček.

Připomeňme, že nikoli Forejt, ale hradní mluvicí vovčáček takto o Shapirovi, kterému se tak očividná lež nelíbila, mlnil  ještě 2. listopadu :
"Reakce současného velvyslance je zcela nepatřičná. Pan velvyslanec byl během slavnostních okamžiků 28. října na Hradě zcela neviditelný. A co je důležité, pan prezident nyní věří v posun od ne zcela profesionálních postojů současného velvyslance. A já bych zařadil tuto reakci do těchto záležitostí. Jinými slovy řečeno, fotografie možná nějaká byla zveřejněna postskriptum, ale my jsme přítomnost pana velvyslance v žádném případě nezaznamenali."

"No jo, ale na vovčáčka není žádné kompromitující video!" (Moby Dick)
"Jak kompromitující je na Forejta?" (Žena Moby Dicka)
"Nevím. Jen vím, že je. Říkali to na ČT." (Moby Dick)
"Vím, ale nepovím." (Česká televize nasazuje pás cudnosti)

Podle nebulvárního webu neovlivni.cz je na těch videích zaznamenáno užívání drog a homosexuální sex.
"Aha, no ale to je náhoda, že to prasklo zrovna teď!" (Hloupoučký Moby Dick)
"Ono těch videí je prý víc, a horších, ale ty nebyly zveřejněny." (Mrtvá Kočka)
"Staly se nástrojem vydírání, který už není potřeba"
(Agentura MnZ)

"Avšak i na mluvicího vovčáčka existují kompromitující videa."
(Mrtvá Kočka)
"Jaká?"
(Moby Dick)
"Všechna z jeho tiskových konferencí."
(Mrtvá Kočka)

Menažerii se zdá zarážející, že padouchem je teď zlosyn Forejt, kdežto dodavatelé drog a pasáci prostitutů, tajně nahrávající svoji práci, jsou pro média vlastně dobrodějové!!!
"To je, pane, země!
(Žena Moby Dicka)
*

"Prezident republiky Miloš Zeman v úterý dne 6. prosince 2016 telefonicky hovořil s nastupujícím prezidentem Spojených států amerických Donaldem Trumpem. Nastupující prezident USA Donald Trump v rozhovoru ocenil skutečnost, že prezident republiky „byl jediným evropským prezidentem“, který ho veřejně podpořil ještě před listopadovými volbami v USA. Nový prezident USA pozval prezidenta republiky na návštěvu Bílého domu. Oba představitelé se shodli na tom, že ideální příležitostí bude konec dubna příštího roku, kdy má prezident republiky v USA obdržet ocenění významných židovských organizací, které již v loňském roce ocenily Donalda Trumpa. Prezident republiky též pozval nového prezidenta USA k návštěvě České republiky a toto pozvání bylo přijato. Oba státníci dále diskutovali společná stanoviska v oblasti boje proti islámskému terorismu. Hovořili spolu též o dalších oblastech politické a ekonomické spolupráce, které naše obě země spojují." (Tisková zpráva hradního mluvicího vovčáčka)

A co o tom píší US média?
"Citují vovčáčka."
(Muška na Zdi)
No, ona to asi bude pravda. Pokud však tato zpráva, kterou Donald nijak nekomentoval, nebude zcela odpovídat realitě…
"…tak už to Forejtovi na krk nehoděj."
(Moby Dick)
"Hoděj." (Mrtvá Kočka)

"To je den, to je den!"
(Taková normální Pavla)
 
Středa 7. prosince  2016
"Rozpočet schválen. Formální rezignace v sedm hodin. Díky všem a ať žije Itálie." (Tvít Matea Renziho, italského premiéra)
Mateo si počkal s rezignací, než mu parlament (koalice) schválil rozpočet.

Mateo byl v úřadě od února 2014, kdy se stal nejmladším premiérem v historii země.
"Jedním z dalších, který nedokončil mandát." (Žena Moby Dicka)
"To jsou tak země! (Žena Moby Dicka)

No, jeho vláda bude fungovat i v demisi, než bude vytvořena nová.
"Do nových voleb." (Mrtvá Kočka)
"A další dlouhé měsíce, než bude vytvořena nová koalice." (Žena Moby Dicka)

Euro pokleslo.
"Ale ČNB to zapravila." (Mrtvá Kočka)

Nicméně Itálie ani Francie nemají plnohodnou vládu v době připravovaného brexitu. Menažerie míní, že by se ČNB měla už na umělou regulaci kurzu vykvajznout. Zejména, kdy nastává námi předvídaný pokles prodeje nových aut.

"Kdo z Evropanů chtěl škodovku, ten ji už má." (Moby Dick)
"A Číňanům jsme postavili vlastní automobilku." (Žena Moby Dicka)
"Proto Evropská komise uvažuje o tom, že auta starší pěti let půjdou povinně do šrotu." (Muška na Zdi)
*

"Jenom moje osobní přání je, protože odvedl mnoho užitečné práce, aby se stal velvyslancem ve Vatikánu, kam ho schválila už předminulá vláda… To opravdu záleží na zamini, záleží na agrément, ale já tuto možnost stále vidím." (Mlhoš Zeman, prezident-jezevec)
"No, Forejt už přece získal od papeže Benedikta XVI. Řád svatého Řehoře Velikého." (Informovaná žena Moby Dicka)
"Do Vatikánu by zapad'". (Hlas sprostého lidu)
*

"Mezinárodní situace není statická, je dost pohyblivá. Vidíte, že v posledních dvou letech byly mezinárodní záležitosti a režim mezinárodní bezpečnosti podstatně zkorigovány, a proto je přirozené, že všechny země v souladu se svými národními zájmy hodnotí tyto změny a podnikají určitá opatření ve směru, který pokládají za nutný." (Odpověď kremelského mluvicího vovčáčka Dmitrije Peskova na otázky novinářů o možném rozmístění ruských vojenských základen na Kubě a ve Vietnamu.)

"To je den, to je den!" (Taková normální Pavla)

Čtvrtek 8. prosince  2016

"Nemám nic proti cizincům, ale říkám jim: Přijedete-li do naší země, nečekejte, že si vás bude někdo brát na starost, pečovat o vás a vaše děti vzdělávat zdarma. Zábava skončila." (Marine Le Pen, předsedkyně strany Národní fronta, kandidátka na francouzskou prezidentku se šancí dostat se do druhého kola voleb)
"No on Valls přece říkal, že existují náznaky." (Moby Dick)
*

"Rusko a režim Asada chtějí změnit Sýrii na pustinu a označovat to za mír. Já si myslím, že chování Ruska v Sýrii ve spojení se zdiskreditovaným režimem Asada – pokud se nic nezmění – se stane tragickým vzorem nebezpečí, které hrozí ztrátou legitimity. Tím, že všechny, kdo čelí krutovládě, označují za teroristy, si (Rusové) odcizují právě ty, se kterými by měli být v jednotě, aby zvítězili nad extrémisty." (Alexander Younger, ředitel britské rozvědky MI6).

"To je den, to je den!" (Taková normální Pavla)

Pátek 9. prosince 2016

"Nizozemsko se stalo nemocnou zemí. Nikdy nebudu mlčet. Nedokážete mě zastavit." (Geert Wilders po výroku nizozemského soudu, který ho uznal vinným z diskriminace.)
"Diskriminace" se stala v roce 2014 na předvolebním shromáždění v Haagu, kde se Geert návodně zeptal svých voličů, jestli chtějí ve svém městě více, či méně Maročanů.

"Méně! Méně! Méně!" (Skandující dav) A za to byl Geert původně obviněn  z podněcování k rasové nenávisti. Toto obvinění nakonec nebylo potvrzeno. Politik ani nemusí platit žádnou pokutu. Jenom byl odsouzen za diskriminaci Maročanů.

"To je extrémě pravicové?" (Žena Moby Dicka)
"Pak jsou snahy mohamedánů zavraždit Wilderse extrémě levicové." (Mrtvá Kočka)
*

"Spolupředsedové rusko-kubánské mezivládní komise Dmitrij Rogozin a Ricardo Cabrias Ruíz podepsali program technologické spolupráce obou zemí v oblasti obrany až do roku 2020." (Zpráva ruského státního webu Sputnik)
*

"Možnost spolupráce Ruské federace s novou americkou vládou bude záviset na tom, jak nová americká vláda bude vnímat národní zájmy USA." (Sergej Larvov, ministr zahraničí RF, v projevu novinářům na tiskové konferenci k závěrům schůzky Rady ministrů zahraničí OBSE, podle ruského státního Sputniku)
"Možnost spolupráce Ruské federace s novou americkou vládou bude záviset na tom, jak nová americká vláda bude vnímat národní zájmy Ruské federace." (Sergej Larvov, ministr zahraničí RF, podle agentury Muška na Zdi)
*

"To je den, to je den!" (Taková normální Pavla)

Moby Dick si na Vánoce přeje nejnovější model dozimetru druhé generace. Je určen pro osobní dozimetrii a radiační ochranu.
"To je extrémě realistické." (Moby Dick)
*************************

Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.

Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Všem dík!
>>:)) Moby Dick