pátek 13. ledna 2017

MOBY DICK: Dobré vztahy s Ruskem

MOBY DICK: Dobré vztahy s Ruskem
Chudí důchodci, nasířený vůdce ANOfertu, nevinná média, dementní Zeman a Tillersonaurus Rex

15 má vyšší důchod než 50 tisíc korun měsíčně. Patnáct kusů, nikoli procent. Jeden kus má něco mezi devadesáti až sto tisíci. „Politbyro ÚV KSČ plus generální tajemník?“ ptal se minule Moby. A dostalo se mu odpovědi:

"Nejvyšší důchod bere bývalý eurokomisař špidlo, pak následují další bývalí - předseda VS OSN Kavan, prezident Klaus, euroúředníci, předsedové vlád, důstojnictvo. A z toho se skládá ono „Politbyro ÚV KSČ plus generální tajemník". (J. Krásenský)

K tomu podotkl čtenář E. Vašátko: "No a je v tom nějaký rozdíl ? Když se tak dívám na ty, co jste jmenoval a na jejich zásluhy ...."


Moby Dick děkuje JK a souhlasí s EV.

Ovšem  J. Jurax připomíná: "Vy s těmi padesáti tisícovkami naděláte - vždyť to nejsou ani 2000 euro, tolik bere v Germánii měsíčně pomocník v domácnosti (podle Blesku ovšem - http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/394625/velke-srovnani-platu-70-profesi-o-kolik-berou-nemci-vic-nez-my-a-proc.html)

Paní OZ hořekuje: "Přidáno 200 až 300... důchodci si POLEPŠÍ!!! - jásala v prosinci téměř každodenně ČT. A my s chotěm dostali každej přidáno Kč 110. Přiznejte se, vy mizerové, kdo jste dostal pět stovek??!! Prej průměr 300!!"

Asi patříte mezi ty dvě třetiny podprůměrných duchodců, milá paní. Přičemž ani průměrný důchod není nic extra. Hranici chudoby totiž převyšuje jen  přibližně o tisíc korun měsíčně, "což staví mnoho důchodců těsně nad hranici příjmové chudoby".

Sobota 7. ledna2017

"Dobré vztahy s Ruskem je dobrá věc, jen hlupáci věří, že je dobré mít špatný vztah s Ruskem." (Tvít Donalda Trumpa, zvoleného US prezidenta, citovaný ruským státním Sputnikem)
"Na světě je příliš mnoho problémů na to, abychom vytvářeli nové." (Tvít Donalda Trumpa, zvoleného US prezidenta, tamtéž)
"Až budu prezidentem, Rusko bude USA respektovat mnohem více než nyní (Tvít Donalda Trumpa, zvoleného US prezidenta, tamtéž)
"Kdo koho?" (Mrtvá Kočka)

"Ruské zpravodajské služby podnikly kybernetické operace proti cílům spojeným s prezidentskými volbami v roce 2016. Byly mezi nimi cíle spojené s oběma hlavními politickými stranami…Vyhodnotili jsme, že Putin a ruská vláda dávali jasnou přednost nově zvolenému prezidentu Trumpovi. Rovněž jsme vyhodnotili, že Putin a ruská vláda usilovali o to, pomoci zvolenému prezidentu Trumpovi v jeho šancích na zvolení, jestliže to bude možné, tím, že zdiskreditují ministryni Clintonovou." (Z prohlášení CIA + FBI + NSA)

Po včerejší schůzce se šéfy tajných služeb připustil Donald poprvé, že na tom něco bude.
"Ale výsledky voleb to neovlivnilo." (Donald Trump, zvolený US prezident)

Rusáci se podobně chystají ovlivnit výsledky nadcházejících voleb i ve Francii a Německu. (Podle US tajných služeb.)
"A v Česku." (Podle agentury Muška na Zdi)
"Tam už se jim to podařilo." (Moby Dick)
"Koho tím myslíš?" (Žena Moby Dicka)
"Prognostika a Bureše." (Mrtvá Kočka)

Neděle 8. ledna 2017

Menažerie lyžuje.

Pondělí 9. ledna 2017

Noční zasedání tureckého parlamentu schválilo debatu o reformě ústavy. Vládní Straně spravedlnosti a rozvoje (AKP) v tom pomohli i někteří "opoziční" poslanci. AKP drží 316 mandátů, pro bylo 338 z 480 přítomných. Pro otevření diskuse bylo potřeba 330 hlasů.
A s tou tureckou debatou je to jako s českým průzkumem nerosných zásob. Když někde nerostné zásoby objeví třeba soukromá firma, stávají se majetkem státu, a ten je pak dle horního zákona vpodstatě povinen té firmě (za drobné všimné) těžbu dovolit. Jedinou cestou, jakou mají obce k zákazu těžby, je zákaz průzkumu.

A geologický průzkum toho, jak se může Erdoğan (*1954) změnou 18 článků ústavy stát prakticky doživotním prezidentem (do roku 2029) se sultánskými pravomocemi právě započal.
"Je to islamistická kontrarevoluce." (Nejmenovatelný turecký opoziční poslanec pro agenturu Muška na Zdi)

Úterý 10. ledna 2017

Začalo senátní grilování budoucích Trumpových ministrů. (Prezident v USA své ministry jmenuje, senát je potvrzuje.) Jako první jím prošel jmenovaný ministr spavedlnosti Jeff Sessions. Washingtonská levicová smetánka mu má za zlé, že nechce dávat občanství ilegálním imigrantům.
"No, ale to je podle existujícího amerického zákona přece, ne?" (Moby Dick) Neměl by ministr spravedlnosti dbát na dodržování zákonů?

Jeffa přivítali na zasedání demonstranti s bílými kápěmi Ku Klux Klanu, což mělo připomenout jeho dřívější "rasistické výroky". Jeff totiž před časem prohlásil:

"Činnost Ku Klux Klanu je v pořádku, dokud členové nekouří marihuanu, že?"

Později vysvětloval, že žertoval a připustil, že to nebyl vhodný vtip. S ohledem na to, že to bylo v době, kdy vyšetřoval vraždu černocha, kterého unesli, zbili a podřezali právě dva členové KKK, tak to byl hloupý vtip. Nicméně se ho dopustil jako "žalobce" oněch vrahů, čili z kontextu vyplývá, že ironicky poukazoval na benevolentní posuzování KKK některými Američany!!!

Takže se ukazuje, že pod těmi kápěmi byli zakuklení vlastně – američtí komunisti… (Moby Dick)

Na začátku slyšení proto pan disajnovaný ministr pronesl:
"Chápu, jak děsivý dopad měla trvalá a systematická diskriminace a popírání volebního práva na naše afroamerické bratry a sestry". (Jeff Sessions)

Další výtkou proti Jeffovi je, že je "mimořádně oddaný" prezidentu Trumpovi a o jeho "odolnosti vůči možným budoucím tlakům Bílého domu panují vážné pochyby".
"Tento úřad si žádá službu národu a právu, nikoli prezidentovi." (Diane Feinstein, senátorka, Dem.)
"Hm, a jak moc neoddaný byl demokratickému prezidentovi Johnu Kennedymu na stejném ministerském postu jeho brácha Bob?" (Žena Moby Dicka)

Sessions prý chce zakázat potraty. Menažerie zapátrala (dva kliky), a zjistila mírný posun ve významu (lež): Ve skutečnosti Jeff toliko plánuje snížit financování společnosti Planned Parenthood, která je největším americkým "poskytovatelem potratů" (což by mohlo pomoci zase jiným, menším "poskytovatelům", ne?) a zrušit krytí antikoncepce ze zdravotního pojištění…

To, že byl senátor Jeff během krize proti zachraňování bank, státnímu vykupování špatných úvěrů i proti pumpování peněz do ekonomiky považujeme za plus.

A to, že – nejen – česká média pokračují v nekritické kritice Trumpa a jeho administrativy, považujeme za neetické.
"A že ty si furt děláš nekritickou srandu ze Zemana a Babiše?" (Žena Moby Dicka)
"Já nejsem médium." (Moby Dick)
"A krom toho si dělá srandu i z Donalda." (Mrtvá Kočka)

"Česká média jsou v tom nevinně. Jen bez úprav přejímají agenturní zprávy." (Muška na Zdi)
"To není nevinnost. To je neschopnost!" (Mrtvá Kočka)

Středa 11. ledna 2017

CNN: "Americké tajné služby varovaly zvoleného prezidenta Trumpa, že na něj Rusové mají kompromitující materiály."
Před třemi lety, když Donald v Moskvě organizoval Miss Universe, objednal si do prezidentského apartmánu prostitutky (FSB), s nimiž dováděl. Prý se mu líbilo, když na něj děvy čůraly. Taky chtěl, aby pomočily postel, v níž předtím (mj.) spal Barack Obama.
"Nemohou nic mít." (Donald Trump, zvolený US prezident)
"Nic víc, než co na Donalda práskla US média před volbami." (Moby Dick)
"A co na sebe Donald práskl sám." (Mrtvá Kočka)

"Chčiju na Baracka. Ale Rusáci mě nasrali." (Kačer Donald, zvolený US prezident podle agentury Muška na Zdi)
"Proč Kačer Donald?" (Moby Dick)
"Podívej se na něj." (Mrtvá Kočka)
"A na jeho povahu." (Žena Moby Dicka)
*

Poslanecká sněmovna znovu po vetu prognostického prezidenta Mlhoše Krtka Zemana projednává zákon o střetu zájmů. Poslanci ANO jak lvové bijí o mříže, jimiž se "podrazáci z ČSSD" (výrok Andreje Bureše Babiše) snaží omezit "všechny čelné politiky" . Opozice se dobře baví.
"Přestaňte už fňukat a pojďte hlasovat"." (Ivan Gabal, koala z KDU-ČSL)

Záhadu mnohahodinového hádání ozřejmila až poznámka nezachycené poslankyně, která zoufale volala po kultivaci projevů, neboť "co si o tom pomyslí diváci Čé Té". Projevy by určitě byly kultivovanější a kratší, a bylo by jich méně – kdyby Čé Té nedržela z debaty přímý přenos!
"To stojí za úvahu." (Podnět menažerie Vysílací radě)

Babiš sám se debaty ani hlasování nezúčastnil. Dění sledoval u televize v předsálí, kde ho také nevybíravě komentoval. Zákon nakonec schválilo 129 ku 49 z přítomných zákonodárců. Andrej na to zareagoval na tiskovce čtvrthodinovým vztekáním.

"Já stát nestojím ani korunu!" (Andrej B. Babiš, vůdce ANOfertu)
"Pan ministr Babiš si odpouští daně v řádech několik miliard ročně." (Miroslav Kalousek, předseda TOP 09)
"Není pravda, že já mám vliv na nějaké peníze pro moje firmy." (Andrej B. Babiš, vůdce ANOfertu)
"Dělají to úředníci MF. Na přímý rozkaz ministra financí." (Nezveřejnitelné zdroje z MF pro MnZ)

Menažerie ještě upozorňuje na Babišova biopaliva z řepky, která kvůli dotacím zdražují benzín, ničí motory, několika způsoby poškozují životní prostředí (např. likvidují biodiverzitu, omamují vysokou zvěř, podílejí se na odtoku vody z krajiny atd.) a alergizují platící obecenstvo. Je toho dost na soud za zločiny proti lidskosti!
"Bohužel není a nemůže být zákon proti lidské blbosti." (Žena Moby Dicka)
"A proto je Andrej B. Babiš nejoblíbenějším českým politikem." (Mrtvá Kočka)

Stádní prezident Mlhoš Zeman se dle tvítu svého věrného vovčáčka obrátí na ústavní soud.
"Ano, a nebylo by to poprvé, co by nějaký soud odsoudil okradeného za to, že se nechtěl nechat okrádat." (Moby Dick)
"Hádejte, koho po volbách pověří Mlhoš sestavením vlády?" (Mrtvá Kočka)
*

"Podle jedné (»šifry«) se na našem území potlouká jistý člověk z Maghrebu, nesmím uvést jeho jméno, který je důvodně podezřelý ze spolupráce s teroristickými islámskými organizacemi." (Mlhoš Kecka Zeman v debatě o vzniku nového Centra proti terorismu a hybridním hrozbám)

"Neměli by Mlhošovi sebrat bezpečnostní prověrku?" (Moby Dick)
"Prezident prověrku nepotřebuje. Z výkonu své funkce není zodpovědný." (Žena Moby Dicka)
"Ale neměl by být nezodpovědný." (Mrtvá Kočka)

Připomínáme, že prezident je ze zákona "určenou osobou" k nakládání s tajnými dokumenty. K tomu by mělo i existovat písemné prohlášení určené osoby, že byla poučena o právech a povinnostech vyplývajících z určení, seznámena s předpisy vztahujícími se k ochraně utajovaných skutečností a s následky jejich porušení. A tam je napsáno, že "určená osoba má dodržovat ochranu utajovaných skutečností".

"Ale třeba neumí Mlhoš číst?" (Moby Dick)
"Tím by se vysvětlovalo, proč pronáší projevy zpatra." (Mrtvá Kočka)

Agentura MnZ toto porušení utajení považuje jen za další drobnou epizodu v pokračujícím procesu demence páně prezidenta.
"Nebyl by první." (Moby Dick)
Ale Hácha to o sobě věděl, že blbne." (Žena Moby Dicka)

>Čtvrtek 12. ledna 2017

Před US senát předstoupil Trumpův kandidát na ministra zahraničí ("státního tajemníka" – secretary of state) Rex Tillerson. Washingtonská levicová smetánka mu má za zlé, že je "blízkým přítelem" Vladimira Putina. Neb ze samovládcových rukou v roce 2013 osobně obdržel  "Řád přátelství", nejvyšší ruské vyznamenání, které může obdržet cizinec. Tento cizinec byl však pro Rusy našinec, neboť byl ředitelem ropného gigantu Exxon Mobil, který v Rusku podnikal, a přinášel tak Rusákům vítané peníze. Jak tento "osobní  přítel" cara Putina odpovídal na otázky senátorů? Takto:

"Dnešní Rusko je nebezpečné. Napadlo Ukrajinu, anektovalo Krym a podporuje syrské síly, které brutálně porušují zákony a normy platné i za války. Naši spojenci v NATO mají plné právo být znepokojeni chováním Ruska."

A co by měla Ukrajina dělat?
"Vyzval bych Ukrajinu, aby přesunula veškeré své vojenské prostředky na východ své země. Za Spojené státy bych jim nabídl dodání zbraní a nabídl vzdušnou ochranu."

Má Rusko právní nárok na Krym?
"Ne. Rusko nemá žádný právní nárok na Krym. Zabralo území, které jim nepatřilo."

Budete s Ruskem nějak spolupracovat?
"S Ruskem se budeme snažit spolupracovat na řešení globálních hrozeb. V případě rozdílných pohledů bychom však měli rozhodně hájit americké zájmy a zájmy našich spojenců. Rusko se musí zodpovídat ze svých činů."

A jak je to s Tillersonovou dřívější kritikou protiruských sankcí?
"Při současném nastavení sankce pouze škodí našemu byznysu. Sankce jsou skutečně mocným nástrojem, ale je nutné je lépe zacílit. Pokud snad společnost Exxon lobbovala za zrušení sankcí, není mi o tom nic známo."

A na závěr šestihodinového grilování prý Rex překvapil:
"S Ruskem se nejspíš nemůžeme nikdy přátelit, protože vyznáváme odlišné hodnoty."

No, pěkný přítel, ten se vybarvil, co, Vladimire Vladimiroviči a americká levicová žumpo?
"To bude Rex Tyranosaurus!" (Moby Dick)
"Tillersonaurus Rex." (Mrtvá Kočka)

A budoucí vztahy s Izraelem? Na to jsme si museli vyhledat (pět kliků) nečeskojazyčný článek:

"Izrael je, vždy byl a zůstává naším nejdůležitějším spojencem v regionu. Rezoluce OSN, která byla schválena, není podle mého názoru užitečná. Ve skutečnosti podkopává dobrou půdu, která je podmínkou pro pokračovaní rozhovorů." Rex zkritizoval Obamovu administrativu za to, že se snaží donutit Izrael při jednání s Palestinci k ústupkům, které nepovedou k řešení. "Ve mnoha ohledech se to podobá tomu, jako byste měli vyjednávat s někým, kdo popírá vaše právo na existenci."
"Ono se to nepodobá, ono to tak je." (Menažerie)
*

Po tyranosaurovi nastoupil před senátory šílený pes. Totiž generál v.v. James Mattis. Pravil zásadní věci, se kterými menažerie může jen souhlasit, protože je tvrdí už dávno sama:
Snaha o obnovení dialogu s Ruskem je chvályhodná, avšak to nic nemění na tom, že Ruská federace je strategickým protivníkem USA
a jeho spojenců v Severoatlantické alianci.
Putin se snaží "rozklížit" NATO, což se mu nesmí dovolit. "NATO se ocitlo pod největším útokem od konce druhé světové války".
USA musí ctít své závazky vůči spojencům v NATO. Pokud by se Američané chovali jinak, síla toho obranného partnerství by uvadala, což by neprospělo samotným USA.
Světový řád, jenž byl ve světě nastolen po druhé světové válce, je dnes pod velkým tlakem. Ohrožují ho Rusko, ale i teroristické organizace.
Čína by měla více využít svůj vliv na krocení nevyzpytatelné Severní Koreje. Místo toho "podniká rázné kroky v Jihočínském moři".

A jsou Spojené státy připraveny čelit všem těmto ohrožením?
"Ne, nejsou." (James Mattis)
"Protože jste měli za prezidenta troubu." (Mrtvá Kočka)
*

Do třetice předstoupil před senát Mike Pompeo, budoucí přednosta CIA. Vpodstatě se s Rexem neshodl pouze na pořadí bezpečnostních hrozeb. Podle něj to jde takhle:
1. Terorismus
2. Severní Korea
3. Čína
4. Rusko

Avšak: "Je rozumné předpokládat", že Rusko je odpovědno za nedávné hackerské snahy o ovlivnění prezidentských voleb V USA. V tomto má Mike "naprostou důvěru v americké tajné služby".
A nakonec slib: Jako ředitel CIA Mike v žádném případě znovu nepovolí "tvrdé metody vyslýchání" lidí, podezřelých z terorirsmu. A to ani waterboarding.

"A co vodkoboarding?" (Moby Dick)
"Proti němu jsou odolní zejména ruští agenti." (Mrtvá Kočka)

>Pátek 13. ledna 2017

Ruský státní propagandistický web Sputnik varuje prostřednictvím nezávislých expertů z The National Interest novou americkou vládu před "namyšleností mocných":
"Je velmi snadné si splést sílu se skutečnými dobrodinci a obyčejnou odpovědnost povýšit na výjimečnou misi národa" (Miller a Sokolovský v NI).

A dále: "Snaha Ameriky všude řešit problémy, ať vznikly kdekoliv, inspiruje, a někdy zásah Ameriky dokonce mění situaci k lepšímu. Ale v poslední době nadbytečná aktivita Washingtonu má stále častěji katastrofální následky. Především se to týká Blízkého Východu". Ruští propagandisté dále tvrdí, že prý role »světového policisty« vyčerpala Ameriku a unavila Američany.
"Role světového cara zřejmě Rusáky dosud neunavila." (Mrtvá Kočka)

"Hlas (amerického) lidu" prý nebude stačit k tomu, aby se změnil poměr ve prospěch domácí politiky. Podle názoru Millera a Sokolského politický "isteblishment", včetně zkušených kariérních diplomatů, se bude stavět proti novému uspořádání priorit.

"Ano, a proto si Američané zvolili Kačera." (Žena Moby Dicka)
"Jacípak Američané, přece my!" (FSB)
"Chyba, Vladimire Vladimiroviči!" (Joseph Džugašvili)
"Stejně jako ta vaše v osmačtyřicátým s podporou vzniku Izraele, soudruhu Vissarionoviči!" (V.V. Putin)

------------------
Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.

Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Všem dík! >>:)) Moby Dick