pátek 3. března 2017

MOBY DICK: Tak trochu Severní Korea


Německá autofobie, žluté Česko, popletený Oskar, duše Ameriky, naivní pasažéři a jiná falešná obvinění

Sobota 25. února 2017


Hnutí jednoho muže absolvovalo další náročný sněm. Dvě stě delegátů politické strany o ráži necelých 3 tisíce členů nakonec schválilo, co mělo být schváleno.
"No počkej, do ANO přece může vstoupit každý!" (Moby Dick)
"Kdo projde půlroční kandidátskou lhůtou a prověrkami." (Mrtvá Kočka)

Na začátku pronesl svůj projev Otec zakladatel Andrej Bureš Babiš, který mj. vzpomínal na začátky ANO:

"Hnutí ANO vzniklo jako odpověď na korupci a nesnesitelný politický marasmus, ve kterém naše země roky byla. Vládly tu tradiční politické strany, které si 25 let dělaly z veřejných peněz koryto. Byly prolezlé korupcí, ovlivňovaly policii, státní zastupitelství i soudy. Místní bossové ovládali celé kraje."

"Zatímco po volbách bude Babiš ovládat celý stát." (Žena Moby Dicka)
"A politický marasmus už bude snesitelný." (Moby Dick)

"Udělejme Česko znovu skvělé!" (Andrej BB)
"Zatím jste udělali Česko žluté." (Mrtvá Kočka)
A to je skvělé." (Andrej podle agentury Muška na Zdi)

Andrej nastínil svou představu budoucího parlamentu, aby nebyl jen "demokratickou žvanírnou", tj., aby se tam jen "nemlátila prázdná sláma": Stačí 100 poslanců, Senát by mohl být vypuštěn.
"Bylo by to oslabení demokracie." (Slávek Sobotka, dosavadní premiér (ČSSD)
Při nižším počtu zákonodárců by se prý omezila opozicie a zákonodárce by bylo možné snadněji ovlivnit či zmanipulovat.
*

V německém Heidelbergu došlo na Bismarckově náměstí k politováníhodné dopravní nehodě. Neznámý muž najel autem, které si k tomu účelu pronajal z půjčovny do davu. Tři lidi těžce tranil, jeden z nich pak v nemocnici zemřel, další dva jsou v kritickém stavu. Řidič z místa nehody začal utíkat a byl vbrzku dostižen policií. Poté, co odmítal odložit nůž, kterým policajtům vyhrožoval, a "něco přitom křičel", byl jedním z nich střelen. Muž přežil, je v nemocnici a hlídá ho police.

"Nic nenasvědčuje teroristickému pozadí." (Ofiš policejní zpráva.)
"Jen podobnost útokům v Jeruzalémě." (Mrtvá Kočka)
"A možná něco křičel, ne? Nezačínalo to náhodou na »All...«"? (Moby Dick)

Muž je "neznámý".
"Asi neměl řidičák." (Moby Dick)
Ví se o něm jen, že je mu 35 let – a že nemá "uprchlický původ" a je to "rodilý Němec".

"Asi měl s sebou průkazku zdravotního pojištění." (Moby Dick)
"Što éto takóje »rodilý Němec«?" (Žena Moby Dicka)
"Turek v druhé generaci." (Muška na Zdi)
"A to víš jak?" (Moby Dick)
 "Protože Twitter a Facebook začaly okamžitě mazat zveřejněná videa a fotky – ve spolupráci s německým útvarem pro potírání xenofobie a rasismu!" (Agentura MnZ)

"Jestli on to není projev německé autofobie!!!" (Mrtvá Kočka)

Neděle 26. února 2017

Dnes se v hotelu, který patří Babišovi, konal druhý den sněmu strany, která patří Babišovi.
"No počkej, ANO je přece hnutí, nikoli partaj!" (Moby Dick)
"Tak si přečti zákon o politických stranách, a zjistíš rozdíl." (Mrtvá Kočka)
"Je nějaký?" (Žena Moby Dicka)
"Asi jako mezi dálnicí a silnicí pro motorová vozidla." (Mrtvá Kočka)

Pan předseda zůstal předsedou, a s dojetím v hlase děkoval těm, kteří ho nevolili, takže už nezískal 100 % hlasů... A slíbil, že zůstane "urputným hovadem". Větší rozruch než změna na místech místopředsedů vyvolala změna stanov, podle které bude mít předseda hnutí ANO pravomoc zasahovat do kandidátek na všech úrovních. Bude moci vyškrtnout kandidáty, napsat nové, posunout pořadí – prakticky napsat cugrunt novou kandidátku.

"Jestliže ANO zmocnilo Andreje Babiše a ten může zasahovat do úplně všech kandidátek, tak je přeci jasné, že hnutí ANO se posouvá ne směrem k větší demokratizaci, ale začíná tam příklon k naprosto autoritativním prvkům." (Slávek Sobotka v ČT)
"Jestli teď bude ANO rozhodovat podle toho, kdo je předsedovi víc sympatický, nebo jestli na něj někdo něco donesl předsedovi, tak se z toho stane tak trochu Severní Korea." (Předseda STAN Petr Gazdík tamtéž)

"Myslím, že je to směšné. My jsme stále označováni za hnutí jednoho muže, že já jsem diktátor a všechno diktuji. Ať mi někdo řekne, co jsme udělali nedemokratického jako hnutí." (Andrej Babiš 2017, Klement Gottwald 1947, Adolf Hitler 1932)
"Tož demokracii bychom už měli, teď ještě nějaké ty demokraty." (TGM)

Slávek si stěžoval na Andrejovu útočnost vůči ČSSD.
"A to jsem se krotil!" (Urputné Hovado podle MnZ)

Přesto si pan předseda ČSSD dovede představit koalici s ANO i po volbách.
"Ale to bych musel dostat místo premiéra." (Slávek Sobotka)
"??? (Menažerie Moby Dicka)
"Jako slabší bychom jinak nemohli nic prosadit." (Slávek Sobotka)
"Logika, která neprojde." (Urputné Hovado podle MnZ)

Lednové průzkumy dávají ANO kolem 30 %, kdežto ČSSD je na necelých 20 %. ČSSD hořekuje, že se ANO posunuje "doprava", aby se mohlo sčuchnout s ODS (8 %), ale to by ještě potřebovalo podporu ze strany koalice KDU-ČSL – STAN. Pokud ta proleze přes 10 %. Jednodušší by pro ANO bylo vládnout s KSČM (15 %). Po odečtení propadlých stran by tato dvojkoalice mohla klidně vládnout. Technicky vzato.

"Lepší pro ANO by bylo i nadále táhnout s ČSSD." (Analýza Moby Dicka)
"Ale bez Slávka." (Analýza Andreje B. Babiše)

Pondělí 27. února 2017

Při předávání Oskarů se moderátorům, jimiž byli herci Warren Beatty a Faye Dunawayová při vyhlašování vítěze kategorie "nejlepší film" povedl asi lepší vtip, než hlavnímu uvaděči komikovi Jimmy Kimmelovi za celou kariéru. Oznámili, že Oskara získal plytký muzikál La La Land. Až když jeho tvůrci přebírali sošku na pódiu, přišlo se na renonc. Nejlepším filmem byl totiž Akademií vyhlášen – Moonlight! La la land získal jiné Oskary – jen šest…

Američtí levičáci si před dvěma lety stěžovali, že nebyl nominován jediný afroamerický/á herec/herka. Tak teď by měli být spokojeni. Moonlight pojednává o dospívání chudého chlapce z chudého předměstí. Černošského. Homosexuálního. Jedině by mohlo vadit, že nebyl "jinak schopný" (invalidní).

Politické provokace proti Kačerovi Donaldovi se nekonaly. Na jeho adresu padaly jen obvyklé vtípky.

Úterý 28. února 2017

Berlínská policie zahájila v 6 hodin ráno rozsáhlou razii proti dvěma nejmenovaným firmám a jedné jmenované mešitě. 460 policistů  prohledalo 15 berlínských bytů a šest cel ve vazební věznici Tegel a Moabit. Razie se konaly i v Hamburku a braniborském Rüdersdorfu. Mešita patřila hnutí "Fussilet 33". Navštěvoval ji i tuniský atentátník Amis Amri, který před loňskými Vánocemi najel nákladním autem do davu návštěvníků jednoho z berlínských vánočních trhů.

O zákaz činnosti zločinecké muslimské organizace Fussilet 33 se policie snažila od roku 2015. Zakázána byla až po onom atentátu. Žádosti o zákaz soud vyhověl v polovině února.
"Až mu to dovolili autofobní politici." (Mrtvá Kočka)
*

Malajsijská policie zjistila, že čtyři Severokorejci, kteří se podíleli na vraždě Kim Čong-nama, nevlastího bráchy Milovaného Vůdce Kim Čong-una, cestují domů přes Jakartu, Dubaj, Moskvu a Vladivostok. Jižní Korea proto požádala Rusko o pomoc při jejich zadržení. (Podle diplomatických zdrojů, nejmenovaných)
"Nevyhověli jsme." (Ruský silovik, nejmenovaný)
"Proč?" (Agentura MnZ)
"Nepřítel našeho nepřítele je naším přítelem. Přesněji: Náš přítel je náš přítel." (Výše nejmenovaný ruský silovik)

Vražda byla provedena nervovým plynem VX, který je veden jako zakázaná chemická zbraň.
"Pouhých pár gramů nervového plynu VX stačí k masové vraždě. Severní Korea však nemá jen pár gramů, ale tisíce tun chemických zbraní, včetně nervového plynu VX, po celé zemi... Nedávná vražda by pro nás pro všechny měla být důraznou připomínkou možností chemických zbraní KLDR a odhodlání této země je skutečně použít." (Jihokorejský ministr zahraničí Jong Pjong-se na konferenci o odzbrojení v Ženevě).

Pro začátek by Jižní Korea považovala za vhodné "pozastavit práva a privilegie Severní Koreje jako člena OSN".
Mínění menažerie: S ohledem na to, že se vraždy účastnili přímo či nepřímo i diplomaté KLDR – a nebylo to poprvé – tak by pro začátek stačilo zrušit diplomatickou imunitu severokorejských estébáků.
*

Výbor pro tajné služby Sněmovny reprezentantů zahájil vyšetřování kontaktů mezi Trumpovým týmem a Moskvou během volební kampaně. Některé zpravodajské zdroje totiž tvrdí, že se ji Rusové snažili ovlivnit v Trumpův prospěch.
"Što éto takóje »některé zpravodajské zdroje «?" (Žena Moby Dicka)
"Vycucané z prstu." (Oficiální zpráva hlavních US bezpečnostních agentur)

"Žádné přesvědčivé důkazy se nenašly." (Republikánští kongresmani)
"Našly. Psaly o tom The New York Times." (Demokratičtí kongresmani)
*

Majitel společnosti Space X vizionář Donald Musk nastínil své nejbližší vize: Letos hodlá v kosmické lodi Dragon dopravit dva kosmonauty k Mezinárodní kosmické stanici. Budou to první Američané, vynesení americkým vehiklem od roku 2011, kdy skončil program Space Shuttle. Tato zpráva je však zastíněna pokračováním: Po tomto ověření schopností Dragonu bude další misí SpaceX pilotovaný oblet Měsíce. Nosnou raketou má být Falcon Heavy, který měl zkušebně odstartovat ještě v březnu, ale bude to nakonec v létě. A posádka?

"Jde o soukromou misi s platícími zákazníky a již nyní nám poskytli výrazné finanční záruky. Pasažéři nejsou naivní a s fyzickou přípravou začnou už letos." (Donald Musk)

Těšíme se. Půjde tedy pouze o prostý průlet kolem Měsíce s dráhou, zaručující automatický návrat, ale bude to (od roku 1972, kdy skončil program Apollo) první další přítomnost člověka v převládajícím gravitačním poli cizího nebeského tělesa. NASA totéž plánovala se svým Orionem (který v ilegalitě přežil Obamovy škrty) na rok 2021. Rusové čekají na svou supertěžkou raketu, která by měla být k dispozici nejpozději do roku 2025. Protože se Číňané neobávali nějaké tlačenice, mají zatím rozpracovaný jen program automatických sond a lunochodů.

Ale na Měsíc se budete moci vbrzku dostat i vy. Společnost Elysium Space vás tam dopraví už za pouhých $12.000. A to už od července tohoto roku.
"Další kosmonauti přímo na Měsíci?" (Moby Dick)
"Jenom jejich popel." (Mrtvá Kočka)

Středa 1. března 2017

"Dnes večer před vámi stojím s úmyslem předat vám zprávu o jednotě a síle. Nová kapitola americké velikosti právě začíná, Amerika znovu našla svou duši. Všichni naši spojenci mohou být spokojeni – Amerika je znovu připravena být světovým lídrem"
Tak pravil americký prezident ve svém prvním projevu před Kongresem. Podle médií šlo o jeho "nejsouvislejší řeč" s "řadou pozitivních témat". Mezi "pozitivní témata" náleží nejspíš i opakovaný slib Kačera Donalda Trumpa, že se již vbrzku začne se stavbou "velké, skutečně velké zdi" na americko-mexických hranicích.

"Už jsou v běhu výběrová řízení pro velké, skutečně velké stavební firmy." (Žena Moby Dicka)

Program národní obnovy se má nadále řídit dvěma základními principy – kupuj americké zboží a najímej na práci Američany.

Bude posílen vojenský rozpočet. K tomu se váže snad jediný Trumpův konkrétní zahraničněpolitický kometář: "Stejně tak očekáváme od našich partnerů v NATO, na Blízkém východě i v Tichomoří, že se aktivně zapojí do této iniciativy a zaplatí svůj podíl, musejí tak učinit. Budeme i nadále respektovat zavedené instituce a práva ostatních národů, stejně tak ovšem budeme vyžadovat i respekt z jejich strany k nám."

Komentátoři považují za významné, že v projevu ani jednou nepadlo slovo "Rusko".
"Ony moc nepadaly názvy ani jiných států." (Žena Moby Dicka)
"Mou prací není reprezentovat celý svět; mou prací je reprezentovat Spojené státy americké." (K. Donald T.)
"On je prezidentem Spojených států amerických. Přirozeně se zabývá americkými věcmi. Náš prezident Putin se zase zabývá ruskými věcmi. Je to naprosto normální." (Mluvicí Putinův vovčáček Dmitrij Peskov)
*

Zpráva českého dne: Premiér se ujal úřadu ministra dopravy se svou pověstnou razancí. Rozdal svým novým podřízeným jejich staré úkoly. Rozhodl, že rychlostní železnice z Prahy do Drážďan se nebude stavět v roce 2035, ale už 2025 (saská studie počítá s rokem 2030). Prý už nebude docházet k informačnímu šumu. Premiérování a ministrování – vedle poslancování a předsedání ČSSD – Slávek zvládne. Jediný problém vidí v tom, že ve vládě nebude mít při hlasování dva hlasy…
"Takže socani teď mají o hlas míň? Dík za info, Slávku." (Andrej B. Babiš podle MnZ)

Čtvrtek 2. března 2017

Ministerstvo americké spravedlnosti potvrdilo, že se nový pan ministr spravedlnosti (a generální prokurátor) Jeff Sessions vloni během volební kampaně dvakrát setkal s ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem.
"Naše informace potvrzena!" (The Washington Post)
"Sessions není způsobilý vykonávat funkci nejvyššího úředníka v zemi zodpovědného za policii a musí odstoupit." (Předsedkyně demokratů ve Sněmovně reprezentantů Nancy Pelosi)

Demokraté z justičního sněmovního výboru se již obrátili na ředitele FBI Jamese Comeyho a na úřad státního návladního ve Washingtonu D.C. s tím, že je třeba "objasnit právní stránku" Sessionsovy výpovědi v Kongresu. Ministr o svých jednáních s Ruskem totiž při svém grilování před Kongresem "neinformoval". Tím pádem se nejspíš dopustil "nelegálního jednání", jako je "lhaní Kongresu" či "křivé přísahy". Jeff míní, že o tom jednání měl Kongresu asi teda říci, avšak:
"Nikdy jsem se nesešel s žádným ruským představitelem, abych s ním diskutoval o tématech kampaně. Nemám ponětí, co tahle obvinění znamenají. Jsou falešná."

Jak "falešná"? Tak:

1) Jeff se s ruským velvyslancem sešel jako tehdejší člen senátního výboru pro ozbrojené složky,
2) Jeff se s ruským velvyslancem sešel v rámci setkání amerických politiků se skupinou velvyslanců…

Takže "jednal" nejen s Rusy, a nejen on. Určitě při tom byli i nějací demokraté. Menažerii toto velmi připomíná falešné útoky falešných pseudointelektuálských médií proti prezidentu Klausovi, které ho obvinily, že na zámku v Lánech po volbách "přijal komunisty". A přitom to byla návštěva předsedů všech politických stran, které se dostaly do Sněmovny…
*

Marine Le Pen, presumtivní vítězka prvního kola francouzských prezidentských voleb, je nejen ultrapravičačka, avšak už i teroristka! Tedy podpůrkyně terorismu. Proto ji dnes na žádost francouzské justice zbavil europarlament, jehož je poslankyní, imunity. Může tak vyfásnouti až tři roky natvrdo.

"Ale jako prezidentka by si pak mohla dát milost, ne?" (Moby Dick)
"Što éto takóje »podpora terorismu«?" (Žena Moby Dicka)

V prosinci 2015 tvítla Marine tři videa, jak vrazi z IS řežou hlavy svým obětem. Nikoli, netočila to, převzala závadný obsah z tvítu IS. Učinila tak v reakci na obvinění proslulého redaktora Jeana-Jacquesa Bourdina, že IS a její Národní fronta (FN) jsou nemlich to samý, aby mu odpověděla:

"IS, to je toto!" (Marine, prosinec 2015)
"No jestli je toto podpora terorismu…" (Žena Moby Dicka)
"…a má být za to stíhána…" (Moby Dick)
"…pak je francouzská justice frankofobní." (Mrtvá Kočka)

"Děkuji naši justici a europarlamentu za podporu v prezidentských volbách." (Marine Le Pen pro MnZ)
 *

Ozbrojené síly Sýrie a jednotky spojeneckých milicí za podpory ruského letectva dokončily operaci na obsazení Palmyry. (Podle ruského státního propagandistického webu Sputnik)
"Što éto takóje »spojenecké milice«?" (Žena Moby Dicka)
"Íránské Revoluční gardy." (Muška na Zdi)

Ruští popové a íránští ajatolláhové nejspíše organizují děkovné modlitby. Už podruhé, protože Palmyra byla už podruhé dobyta správnými hochy. A jak to bude potřetí?

"Dneska blahopřejeme za osvobození Palmyry Asadovi, zítra zase můžeme blahopřát Islámskému státu. Protože jsou stejní." (Nezachycený syrský opozičník na mírových jednáních v kazašské Astaně)

Pátek 3. března 2017

Demokratičtí kongresmani chtějí sebrat panu prezidentu Trumpovi jeho oblíbenou hračku Samsung Galaxy S3. Je to prý "velmi starý telefon", jehož účet se dá "velmi snadno prolomit". Ze stejného důvodu hodlají (nejspíš ústavním dodatkem) zakázat Kačeru Donaldovi i tvítovat. 

Může to mít katastrofální následky pro světovou stabilitu." (Kongresman Ted Lieu a dalších 14 demokratů)
"To jste si měli uvědomit dříve, než jste nominovali Hillary…" (Mrtvá Kočka)
*

Dvacet kriminalistů zahájilo krátce po sedmé hodině ráno nekolikahodinovou razii na městském úřadu Prahy 1. V úterý. Dnes to práskly lidovky.cz.

"Je ještě nějaká radnice bez policejní razie?" (Menažerie Moby Dicka)

Poznámka: Ukazuje se, že o nuancích amerického vnitropolitického života, francouzské volební kampani, německých policejních raziích a dobývání Měsíce máme asi více a rychlejších informací než o tom, co se nám právě děje za prdelí…
***

Moby Dick a jeho menažerie se omlouvají, že pro nedostatek času a prostoru nepokrývají všechny zprávy týdne. Ale snaží se hlavně nacházet souvislosti věcí pod popvrchem.
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na i schránku moby.dick@seznam.cz .
Všem dík!
>>:)) Moby Dick