pátek 17. listopadu 2017

MOBY DICK: Adekvátní odpověď


Nejde o nedůvěru vlastním tajným službám, vzpouru, únos, sledování, nabídku emigrace, převrat a Mezinárodní den studentstva



Sobota 11. listopadu 2017


100 španělských právních expertů, profesorů a učitelů trestního práva ze španělských univerzit, podepsalo manifest, který prohlašuje, že chování členů katalánské vlády a vedení  katalánského parlamentu, se dá právně posuzovat jako různé trestné činy, v žádném případě však nejde o "vzpouru". Katalánští politici neudělali nic, čím by vyvolali "bouřlivé povstání", jak je definováno v zákoně.

Sám autor příslušného článku o vzpouře ze španělského trestního zákoníku roku 1995 Diego López Garrido uvádí, že za vzpouru nelze považovat samotné vyhlášení nezávislosti, jaké svou deklarací přijal 27. října katalánský parlament. Garrido praví, co je zřejmé i ne-právníkovi:
"Za vzpouru se považuje čin, který je násilný a veřejný."

Menažerie je přesvědčena, že současná španělská vláda zneužila citovaného zákona, aby mohla hrozit sesazeným politikům třicetiletým trestem. A toto samo zneužití je trestným činem!

Aniž bychom zpochybňovali právo katalánského národa na nezávislost, míníme, že v rámci už tak dost uvolněné španělské konstituční monarchie mělo dost autonomních práv i centrální bezepečnostní ochrany. Což neznamená, že španělská vláda může zavírat organizátory demonstrací jako zločince. Což považujeme za porušení lidských práv.

"No jo, ale jak bychom jinak mohli ten náš španělský pytel blech udržet!" (Španělský premiér Mariano Rajoy podle agentury Blecha pod Podlahou)

K pokusu Katalánska o získání mezinárodního uznání ještě podotýkáme: Velice bylo odsouzeno europejskými organizacemi v Bruseli. Týmiž organizacemi, které po brexitu na své půdě bouřlivě vítaly zástupce skotského parlamentu a vlády, které poňoukali k odtržení od Spojeného království s tím, že se jich Evropa ujme!!!
*

Dalo to práci, ale soustředěné úsilí menažerie Moby Dicka odhalilo, že summýš Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) se nekonal ani v Pekingu, ani v Hanoji, avšak v Danangu. Přes všechna veledůležitá jednání a hromady projevů vyniká jediný slogan US prezidenta Donalda Kačera Trumpa:

"Věřím Putinovi."

Přesně ono vyjádření znělo takto: "Pokaždé, když mě vidí, mi říká: ‚Neudělal jsem to.‘ A já věřím, opravdu věřím, že když mi tohle říká, myslí to upřímně."

A co Putin neudělal? Neovlivňoval americké volby.

"Ovlivňoval." (Americké tajné služby)
"Z toho, že dáváte přednost slovům plukovníka KGB před názorem amerických zpravodajských služeb, není vůbec cítit ‚Amerika především‘." (John McCain, předseda branného výboru Senátu, rep.)

Téměř zaniklo další Trumpovo přátelské prohlášení: "Na Rusko byly uvaleny velmi přísné sankce… Teď je čas začít zacelovat rány světa, který je otřesený a zničený… Mít Rusko jako přítele, a ne s ním pořád bojovat, by bylo přínosné." 

Neděle 12. listopadu 2017

Ohledně včerejšího danangského Kačerova sloganu se v USA rozpoutala ostrá debata, jež vyústila v Trumpovo "upřesnění":
"Věřím našim zpravodajským službám… Takhle – ať už jim věřím, nebo ne, stojím za nimi."

Připomeňme, že podobně "věřil" Nikitovi Sergejeviči Chruščovovi jiný americký prezident, oblibovaný John Fitzgerald Kennedy v červnu 1961 na vídeňských jednáních. Výsledek této důvěry?

1. Postavení berlínské zdi už na konci léta 1961.
2. Karibská krize v roce 1962, jenž jen díky souhře šťastných okolností nevedla k vypuknutí poslední světové války.
3. Zastřelení JFK bývalým námořním odstřelovačem, americkým komunistou, emigrantem do Sovětského svazu, kde pobýval v letech 1959-1962…

"No ale on byl Oswald duševně vyšinutý." (Moby Dick)
"Jinak by neemigroval z USA do SSSR." (Žena Moby Dicka)
"Zdá se, že být komunistou, muslimem nebo vrahem je jistým druhem šílenství." (Mrtvá Kočka)
*

"V Saúdské Arábii mě v žádném případě nezadržují proti mé vůli. Kdybych chtěl odcestovat zítra, odcestoval bych." (Libanonský (ex?)premiér Saad Harírí pro svou vlastní televizi Future)

Otazník u toho "ex" je jasný: Státníci většinou nepodávají rezignace při státní návštěvě jiného státu, jako to učinil Saad v sobotu 4.11.: "Žijeme v době velmi podobné té, kdy byl zavražděn Rafík Harírí. Jsem si vědom spiknutí, které mě má připravit o život. Jelikož nechci zklamat libanonský lid, rozhodl jsem se po vzoru svého otce a v souladu s principy Cedrové revoluce opustit pozici ministerského předsedy."

Připomeňme: Rafík Harírí, Saadův otec, se stal v únoru 2005 cílem a jednou z obětí bombového atentátu, který zorganizovaly a v plodné spolupráci provedly libanonské a syrské tajné služby. Na syrské straně se uvádí jméno generála Ásifa Šaukata, švagra hodného pana předsedy syrské frakce Socialistické strany arabské obrody, masového vraha a válečného zločince syrského prezidenta Bašára Asada.

Pravda také je, že ex?premiér zůstal v Saúdské Arábii, kde dlouhodobě žije i jeho rodina. A že od 4. 11. dodnes mlčel.
"Jako hrob." (Mrtvá Kočka)

Nejvíce to udivilo zejména Libanonce. Muška na Zdi zachytila mnohé spekulace. Nejostřeji se vyjádřil vůdce arabského nacistického hnutí Hizballáh Hasan Nasral Alláh: "Je třeba mluvit narovinu: našeho premiéra drží v Saudské Arábii a do dnešního dne mu nedovolili vrátit se do Libanonu. Je evidentní, že Saudská Arábie vyhlásila válku Libanonu a Hizballáhu v Libanonu."

"Válka proti Libanonu a válka proti Hizballáhu nemusí být stejná válka." (Nejmenovaný saúdský princ pro agenturu Muška na Zdi)

Pondělí 13. listopadu 2017

Jednání o ustavení nové vlády stále pokračují. Vítěz voleb opakovaně prohlašuje, že ji bude mít do Vánoc Avšak ačkoliv už od voleb uplynulo dosti času, stále se nerýsuje možná spolupráce politických stran, která by vedla k vyslovení důvěry. Nové volby si přitom žádná ze stran nepřeje. Proto se všichni snaží najít průnik programů. Dále však přetrvávají zásadní názorové rozdíly v řadě témat. Nedaří se nalézt shodu v otázce ochrany klimatu, slučování uprchlických rodin a ve financích.
"Má to Anděla Merkel těžké." (Žena Moby Dicka)

Některé z požadavků členů budoucí koalice jsou podivuhodné. Zatímco Anděla zavřela jaderné elektrárny, tak Zelení chtějí co nejrychleji zavřít 20 "špinavých uhelných elektráren" a zároveň do roku 2030 zrušit všechna auta se spalovacím pohonem. Merkel už přistoupila na ta auta – avšak bez závazného termínu.
"Na co budete jezdit, vy pitomci, když ani elektřinu nebudete mít?" (Moby Dick)
"Na velbloudí trus." (Mrtvá Kočka)
"Brzo ho budete mít dost." (Syrská Želva)

Úterý 14. listopadu 2017

Pokračuje soud s nejmenovanou milenkou a vrchní sekretářkou expremiéra Petra Nečase, jež je teď jeho ženou. Ta se svého času účastnila jednání hodnostářů tajné služby, které probíhalo na sekretariátu vlády, a kde se naplánovalo sledování (nyní již bývalé) milencovy ženy Radky.

"Nešlo o sledování, ale ochranné kontrasledování." (Obhajoba obžalovaných)
"Kdyby šlo o kontrasledování, musela by o něm chráněná osoba vědět." (Žena Moby Dicka)

Středa 15. listopadu 2017

"Nejde o státní převrat." (Mluvčí zimbabwské armády Sibusiso Moyo v národní televizi ZBC, kterou obsadila armáda)
Armáda rovněž obsadila klíčové úřady a zatkla vysoké úředníky včetně ministra financí a šéfa rozvědky.
Armáda "garantuje nezávislost soudů".
Armáda jedná "pro dobro země".
Jakákoliv provokace se setká s "adekvátní odezvou".
Lidé se pro sichr chovají tiše a po ulicích chodí se skloněnou hlavou.
Někteří nosí vojákům jídlo a pití.
Armáda se k civilnímu obyvatelstvu chová "zdvořile".
Před vládními budovami stojí tanky, avšak obchody, úřady a školy jsou otevřené.
Počty mrtvých zatím nejsou známy.
Nenažraný krutoprezident Robert Mugabe (93) se nachází v domácím vězení.  

"Tak o co jde?" (Muška na Zdi)
"Jde nám o zločince, kteří jsou okolo prezidenta. Páchají trestnou činnost a ekonomicky škodí této zemi. Jakmile dokončíme naši misi, očekáváme, že se situace vrátí do normálu." (Sibusiso Moyo)
"Okolo prezidenta je nejspíš i nějaké zrcadlo." (Mrtvá Kočka)

Pan prezident byl i přes svůj věk vhodným kandidátem vládní partaje Zimbabwská africká národní unie - Vlastenecká fronta do lednových prezidentských voleb. Jako vhodnou kandidátkou se jevila i jeho o čtyřicet let mladší žena.
"Některý zločinec v okolí stařičkého mocnáře." (Žena Moby Dicka)

Připomeňme, že Mugabe je nositelem mnoha významných ocenění. Drží indickou Cenu Džaváharlála Néhrúa, mezinárodní Cenu míru U Thanta, nikaragujský Řád Augusta Césara Sandina, kubánský Řád Josého Martího, angolský Řád Agostinha Neta, Řád Jamajky, má velkořetěz Řádu dobré naděje, velkokříž Řádu lázně…

A to vše má za to, že obilnici Afriky Rhodésii dovedl zu grunt, k hladomoru, žízni, hyperinflaci, kdy národní měnu musel nahradit US dolar (v roce 2009 v kurzu 100 miliard zimbabwských dolarů za 1 $) a k černému komunismu s apartheidem pro bílé.

Jakožto takový borec byl před několika týdny na zasedání Světové zdravotnické organizace (WHO) v Uruguayi navržen generálním ředitelem Tedrosem Ghebreyesusem za "Velvyslance dobré vůle". Více než 20 národních organizací to šokovalo, i mnoho světových politiků (Češi nemají světové politiky). Robert tedy velvyslancem dobré vůle nebude.

"Mohl by se stát velvyslancem špatné nevůle." (Mrtvá Kočka)

Překvapený ředitel WHO se bránil, že přece "Mugabe je významnou osobností regionu", který zavedl v zemi "všeobecnou dostupnost lékařské péče, pro jejíž politiku je zdravotnictví jedním z ústředních témat". Faktem je, že Mugabe v roce 2008 zrušil základní zdravotní péči a invazivní nemocniční zákroky, personál nemocnic nechal ručně vypráskat a prostředky určené na zdravotnictví ukradl. Za ně se jezdí léčit do zahraničí.

"Jestli ta přítulnost soudruha Tedrose není dána tím, že sám je Etiopan." (Moby Dick)
"Myslíš jako taky černý Afričan? (Žena Moby Dicka)
"Jako taky rudý komunista." (Mrtvá Kočka)

Ghebreyesuse totiž nejspíše na funci nominovala rodná strana Etiopská lidová revoluční demokratická fronta (EPRDF).
"Zase darebácká strana, zase drbanský stát! (Moby Dick)
"Už jich moc nedarebáckých a nedrbanských není." (Mrtvá Kočka)
"Sláva!" (UNESCO)
*

"Nejde o nabídku exilu." (Francouzský prezident Emmanuel Macaron oznamuje, že do Francie pozval libanonského ex?premiéra – a jeho rodinu. Přijet může, kdy se mu chce.)
Emman minulý čtvrtek navštívil Saúdskou Arábii, kde domluvil korunnímu princi Muhammadu bin Salmánovi, aby neblbnul.
Harírí řekl, že demisi potvrdí, až se vrátí do Libanonu (a jeho rodina unikne ze Saúdské Arábie).

Čtvrtek 16. října 2017

Harírí řekl, že se mu chce navštívit Paříž v sobotu. A možná ani nepotvrdí demisi – pokud se mu podaří udržet Libanon mimo blízkovýchodní války. Konkrétně mezi rýsující se syrsko-izraelský konflikt, vedený Hizballáhem z Libanonu.
"To se mu podaří těžko." (Hasan Nasral Alláh)
*

Rusko se dohodlo s Venezuelou na restrukturalizaci venezuelského dluhu ve výši 3,15 miliard.
"Rublů nebo bolívarů?" (Moby Dick)
"Dolarů." (Žena Moby Dicka)
"Zimbabwských?" (Mrtvá Kočka)
(Žena Moby Dicka velebně mlčí)

Bolívar je na tom ještě dobře, poměrně. Teď má hodnotu asi dvě koruny české.
"Ale to je »bolivar fuerte«" (Mrtvá Kočka)
"Što éto takóje »bolivar fuerte«?" (Žena Moby Dicka)
"Devizový bolívar, který si koupíš asi za deset bolívarů." (Mrtvá Kočka)
"Nekoupíš." (Nejmenovaný venezuelský vekslák)

"Restrukturalizace" značí, že šest let nebude Venezuela platit nic než poplatky za příslušný bankovní účet, a za dalších 4 roky svůj dluh splatí.
Venezuela si roku 2011 vzala od Ruské federace půjčku ve výši čtyř miliard dolarů. Tyto peníze šly podle ruského státního propagandistického webu Sputnik na financování dodávek ruské průmyslové produkce.

"Što éto takóje »dodávky ruské průmyslové produkce«?" (Žena Moby Dicka)
"Ruské zbraně." (Mrtvá Kočka)

Ropná velmoc se pod vedením národně-komunistických diktátorů propadla až k mezinárodnímu dluhu ve výši zhruba 150 miliard dolarů. Amerických. V přepočtu 3,3 bilionu korun českých. To není tak moc, jde o 110 tisíc korun na jednoho ze 30 milionů Venezuelanů. 
"To není tolik. Češi mají průměrný dluh asi 150 tisíc korun." (Mrtvá Kočka)
"Nicméně 110 tisíc z toho jde na hypotéky" (Žena Moby Dicka)

Jsme na tom přece jen o něco lépe než Venezuela.
Jejíž obyvatelé jsou na tom dnes už asi jako Zimbabwané před deseti lety.
Jejíž vláda má v bance jen posledních 10 miliard dolarů.
A nemá už co znárodnit.
Nové dluhopisy státní ropné společnosti PDVSA mají hodnotu 1,2 miliardy dolarů.
Staré nesplácené státní dluhopisy páčí 65 miliard dolarů.
Další podstatné dluhy má země vůči Číně a Rusku.

"Dluží tedy přátelům nejvěrnějším." (Moby Dick)

Podle menažerie to Venezuela svým druhům ve zbrani a antiamerikanismu splatí poskytnutím vojenských přístavů, letišť a raketových základen.

"Hele, mohl by tam letět Zeman s podnikatelama!" (Moby Dick)
"A čím by nám to spláceli?" (Žena Moby Dicka)
"Láskou sovětského lidu." (Mrtvá Kočka)
 
Pátek 17. listopadu 2017

Po celé vlasti se slaví státní svátek různými průvody, demoškami, projevy, kladením a zapalováním.

Státní svátek na dnešní den se naší menažerii a dalším příznivcům podařilo vyboxovat  až deset let po revoluci. Jenže od roku 2000 se tento svátek zdeouředně zove "Den boje za svobodu a demokracii". Soudruzi zákonodárci přitom škrtli jedno pro ně zřejmě nepodstatné slovo. Původní "významný den" ČSFR se totiž od roku 1990 nazýval "Den boje studentů za svobodu a demokracii. Tímto bohužel odhlasovali i zrušení "významného dne", tedy Mezinárodního dne studentstva.

"Nejspíše jako »reliktu komunismu«." (Syrská Želva)
"Jasněže komunisti tento svátek zneužili." (Moby Dick)
"Jako všechny svátky, včetně 1. máje." (Mrtvá Kočka)
"Jenže studenti tam 17. listopadu byli." (Žena Moby Dicka)
"V roce 1989 i 1939." (Muška na Zdi)

17. listopad byl vyhlášen Mezinárodním dnem studenstva právě 17. listopadu v roce 1941, a to na památku obětí nacistické represe, a to ve zcela nekomunistickém Londýně, který jako jediný v té době válčil proti nacismu a fašismu. Stalo se tak na zasedání Mezinárodní studentské rady, jehož se zúčastnili delegáti z 26 zemí.

"Vy modří bolševici." (Moby Dick)
"Kalousku, ty troubo." (Mrtvá Kočka)
"A býval to jediný den mezinárodního významu, který měl český původ." (Syrská Želva)
"Vy volové!" (Slušná žena Moby Dicka)

"Když se studenti odkazují na Mezinárodní den studentstva, neznamená to, že se odkazují ke komunismu. Odkazují se k památce roku 1939, který právě tento den, tento název symbolizuje. Proto jej chceme zpět v kalendáři." (Předseda Studentské komory Rady vysokých škol Michal Zima pro webmagazín Perpetuum)

Ostatně i my soudíme, že by se Mezinárodní den studentstva měl vrátit do českého (a slovenského) kalendáře. Když ve světovém zůstal…
*

"Hele, a o co teda de?" (Moby Dick)
"Jaká je adekvátní odpověď, když nejde o život?" (Žena Moby Dicka)
"Jde o život." (Mrtvá Kočka)
***

Moby Dick a jeho menažerie se omlouvají, že pro nedostatek času a prostoru nepokrývají všechny zprávy týdne. Ale snaží se hlavně nacházet souvislosti věcí pod povrchem.
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na i schránku moby.dick@seznam.cz .

Všem dík!
>>:)) Moby Dick