pátek 12. ledna 2018

MOBY DICK: Ve stínu OLAF


Revoluční vejce, přesoutěžení nevhodných státních zástupců, nedospělý imunitní vejbor, odložená nedůvěra a hulvát na Hradě.
 

Pondělí 8. ledna 2018


Minulý týden vyšly do ulic statisíce demonstrantů v v Mašhadu a Teheránu. Íránský lid chce svobodu a vajíčka. Režim naopak podpořily desetitisíce demonstrantů, kteří vyšli do ulic z továren a státních úřadů.

"Nechtějí svobodu a vajíčka?" (Moby Dick)
"Nechtějí do lochu a k vyžití jim stačí rajčata." (Mrtvá Kočka)

Poslední skóre bylo 450 tisíc : 21 tisíc.

"Kde jsou ty miliardy, které měly přijít po zrušení sankcí?" (Studenti v Teheránu pro agenturu Muška na Zdi)

Lid nejdříve mírně podpořil současný (mírně proreformní) prezident Hassan Rouhání. Zmlkl poté, co agenty imperialismu a nepřátele islámského státu odsoudil Nejvyšší Vůdce Alí Chameneí, a co byl zatčen bývalý (silně protireformní) prezident Mohamed Ahmadí Neřád.

Demonstranti v menších městech napadali policejní stanice a zakládali požáry. Je hlášeno 3700 zatčených a 22 mrtvých. Mrtví a zranění mají střelné rány.

"Takhle přesně to začínalo v Sýrii." (Syrská Želva)

Vláda však situaci vyřešila: Včera zablokovala sociální síť Instagram a komunikační platformu Telegram. A dneska zakázala vyučování angličtiny.
*

V Súdánu vyšel na hlavní náves Chartúmu lid.

"A požadoval svobodu a vajíčka?" (Moby Dick)
"Ne, požadoval chleba a chleba." (Mrtvá Kočka)

"To je ta prosperita, když se spojí islám se státním socialismem." (Syrská Želva)
*

A co je nového s OLAFem? Poslancové se seznamují. Zaměstnanci ANOfertu zprávě vytýkají, že se shoduje s policejním spisem.
"Ale to je dobře, ne?" (Žena Moby Dicka)

Co není dobře je, že Mladá fronta Dnes (v portfoliu ANOfertu) tvrdí, že ve zprávě OLAFu se nevyskytuje slovo "podvod". Což se vyskytuje.
"Ty ještě čteš MfD?" (Žena Moby Dick)
"Ty ještě čteš noviny?" (Mrtvá Kočka)

Úterý 9. ledna 2018

Starý ministr spravedlnosti Robert Pelikán poslal vloni 20. února do vlády zákon o státním zastupitelství. Tehdy nedbal na kritiku většiny krajských státních zastupitelství, obou nejvyšších soudů, Legislativní rady vlády, odborné veřejnosti, ale ani poslanců Ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny, ministerstev financí, vnitra, zahraničí, ministra pro legislativu a lidská práva a místopředsedy vlády pro vědu a výzkum. Návrh zákona mj. rušil vrchní státní zastupitelství.

Teď máme novou vládu a nový ministr spravedlnosti Robert Pelikán ausgerechnet dnes oprášil svůj původní návrh. A zdůraznil:
"Pokud by byl schválen a já věřím, že bude schválen nový zákon, tak to bude znamenat postupné přesoutěžení všech pozic vedoucích státních zástupců, tedy od toho nejvyššího až po ty okresní." (Robert Pelikán (ANO) pro ČT)

"No, to ale nebude hned. Teď, kdy se vyšetřují levárny kolem Píčího Hnízda." (Moby Dick)
"Ne, ale je to zdvižený prst: Počkáme, jak rozhodnete – a pak uvidíte." (Žena Moby Dicka)
"Je to signál k obezřetnosti." (Muška na Zdi)
*

Prezident Mlhoš Zeman přijal na Pražském hradě Tokio Omamuru, předsedu  hnutí Svoboda a přímá demokracie, na svou vlastní žádost. Přemlouval ho, aby podpořil ANOvládu jedné strany. S tímhle neuspěl.
"To je už více než běžná podpora." (Moby Dick)
"Brzo se dozvíš, s čím uspěl." (Muška na Zdi)
*

Majitel ANOfertu Andrej B. Babiš a jeho výkonný ředitel Jaroslav Faltýnek se omluvili z dnešního zasedání sněmovního mandátového a imunitního výboru. Nejdříve se prý musí jejich právní zástupci seznámit se závěry šetření OLAFu.
"Mohli jim ji dát druhové z MfD, ne?" (Mrtvá Kočka)

"Výbor rozhoduje na základě žádosti Policie ČR, nikoliv na základě zprávy OLAF. Odložení jednání o týden pokládám za zbytečné zdržování a snahu odložit hlasování o vydání obou poslanců až po hlasování o důvěře vládě." (Vůdce pravicové opozice Miroslav Kalousek (TOP 09) na svém fejsu) Podobně se vyjádřil i místopředseda výboru Lukáš Bartoň (Piráti).

Podle Miroslavy Němcové (ODS) by poslanci před zítřejším hlasováním o důvěře vládě měli znát "minulost" Babiše a Faltýnka. Až pak se mohou rozhodnout. Proto by se, pokud dnes výbor nerozhodne, mělo hlasování o důvěře vlády odložit o týden.

"Už z významu slova důvěra vyplývá, co poslanci vládě vyjadřují." (Petr Gazdík (STAN) chce taky posunout hlasování o ne-důvěře)

Připomeňme, že zpráva OLAF dorazila na státní zastupitelství právě před tejdnem. Byla předána do rukou policie, která ji teprve začala překládat z angličtiny. Ačkoli do Česka šla zpráva už 18. prosince a státní úřady 22. prosince připustily, že ji mají.

"Zdržovačka na zdržovačku." (Moby Dick)
"Museli píct perníčky." (Žena Moby Dicka)

Načež se o týden odložilo – zasedání vejboru. Nahoře jsme psali, kdo byl proti. Pozoruhodné je, jak vstřícně se k odložení už před zasedáním vejboru vyjádřili jeho předseda Stanislav Gros Pič (KSČ(M)), zpravodajka výboru Kateřina Valachová (ČSSD). Marek Výborný (KDU-ČSL) byl pro odložení jen do konce týdne – ale stejně až po hlasování o důvěře vládě.

"To se nám tu rýsuje pěkná koalice." Žena Moby Dicka)
"A kde je SPD?"

Tady: Osm členů vejboru z ANOfertu a dva z SPD Tokio Omamury (10 z 19) prosadilo s nejtěsnější většinou, aby se za tejden na další schůzi dostavil i expolicista Jiří Komárek. Má přinést kompro na vyšetřovatele Čapího hnízda Pavla Nevtípila, který prý spolupracoval s mafií. Připomeňme, že Komárek už byl (nepravomocně) odsouzen za "zneužití pravomoci", když rozhlašoval, že policejní prezident Tomáš Tuhý je podezřelý z "brutálního úniku informací".

"Odsouzení je nepravomocné, ale je dokázáno, že Jiří Komárek lhal." (Muška na Zdi)

Po odchodu od policie pak pracoval pro finanční správu, která je přímo podřízena ministerstvu financí (Babišovi).

"Jednou estébák, porád estébák." (Mrtvá Kočka)
"Jiří Komárek?" (Moby Dick)
"Ne, Bureš." (Mrtvá Kočka)

"Tak už víš, s čím Mlhoš uspěl, Moby." (Muška na Zdi)
*

Na Pražském hradě proběhl slavnostní večer k zahájení oslav 100 let od vzniku Československa a 25 let od vzniku České republiky. Dosluhující prezident Mlhoš Zeman při něm držel projev, ve kterém se nezdržel jistých příkrých odsudků svých blbých a podělaných předchůdců. S ohledem na to, že byl přítomen i premiér Slovenské republiky "milý Robo" Fico, bylo asi netaktní jako podělané československé politiky označit i unesené čelné představitele KSČ v srpnu 1968. Jediný statečný byl prý František Kriegel, zatímco všichni ostatní se "podělali hrůzou".

"Kdyby si ten trouba přečetl nějaké memoáry, asi by odpověď znal." (Žena Moby Dicka)

Připomeňme tomu troubovi na dočasném prezidentském trůnu, že oni unesení politici byli bez informací o tom, jak probíhá "osvobozování" ČSSR od Bundeswehru a demokratizace, a že byli hlavně podělaní z toho, aby to v Praze nebylo jako v Budapešti 1956 nebo Berlíně 1953.

"Ono když se koukáš do hlavně nabitého a odjištěného samopalu, tak se lehko posereš, to mi věř." (Syrská Želva)

Mezi "podělanými", i když nejmenovanými politiky byl i slovenský hrdina Alexandr Dubček. A aby to bylo jasné úplně všem, vyrobil Mlhoš zjevnou narážku, aby to došlo každému:

"Nejdřív dostaly tyto idoly funkci předsedy Federálního shromáždění, pak už jenom klesly na velvyslance v Turecku, a pak už ani to ne. A víte, taková ta zásada, která zejména v prvních letech normalizace fungovala a která, když to přeložím ze zdvořilých frází, zněla, musím zůstat ve své funkci, protože jinak by tam přišla ještě větší svině, než jsem já, tak tato zásada vedla k hluboké zkáze tehdejšího Československa, k hluboké demoralizaci, a to, co nám dalo naději, byla listopadová revoluce."

Výrazy "podělaný" a "svině" v této souvislosti pobouřily například slovenského ministra kultury:

"O žádném politikovi si nedělejme iluze, i ta největší osobnost měla své slabiny a slabé chvíle. Ale považuji za mimořádně nevhodné a nezdvořilé právě takovéto momenty zdůraznit ve slavnostní chvíli, a to dokonce i expresivním způsobem." (Marek Maďarič)
"Pan prezident Zeman je známý svými bonmoty. Toto, žel, nebyl bonmot, ale nenáležitý výrok." (Státní tajemník ministerstva zahraničních věcí Ivan Korčok)

Mlhoš se trefil zrovna do chvíle, kdy slovenská vláda schválila návrh statutu komise k posuzování podnětů na udělení státní ceny Alexandra Dubčeka…

Připomeňme našemu končícímu hulvátskému prezidentovi, který se tak příznivě vyjádřil na adresu Mišky Mluvky Gorbačeva, že nebýt Dubčeka, neměl by Gorba od koho opisovat.
"Akorát mu tam pak nepřijely čínský tanky." (Moby Dick)
"Ale přijely! Ruský…" (Mrtvá Kočka)

Středa 10. ledna 2018

Sešla se sněmovna, aby jednala o (ne)důvěře menšinové vládě šéfa ANO Andreje Babiše. Se svým zásadním projevem vládu podpořil pan prezident Mlhoš Čínský Krtek Zeman, osobní přítel prezidenta Putina. Mlhoš při odchodu ze sněmovny trošku znejistil svého koaličního partnera Andreje B. K novinářům pravil, že na druhý pokus o sestavení vlády bude po něm chtít "stojedničku".

Schůze sněmovny byla nečekaně na hodinu přerušena, aby se mandátový a imunitnímu výbor mohl sejít k mimořádnému jednání ohledně kauzy Píčí hnízdo. Načež předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura požádal o odložení hlasování – přestávka to byla příliš krátká a vejbor nedospěl k rozhodnutí. Podivuhodně byli proti jenom komunisti. (Ne)důvěra se tak bude hlasovat až příští úterý. Ještě před tím se má sejít zase vejbor, aby dospěl.

"Asi to tak vyhovuje všem." (Žena Moby Dicka)
"Aby si stihli nabrousit zbraně." (Mrtvá Kočka)
"A sladit výpovědi." (Muška na Zdi)
*

"V ohrožení je sama existence strany." (Jan Hamáček, kandidát na předsedu ČSSD, ji nechce "izolovat", proto chce po svém zvolení jednat o koalici s ANOfertem)

Čtvrtek 11. ledna 2018
 
Ve stínu OLAFu končí volební kampaň k prezidentským volbám. Mlhoš Č.K. Zeman se nezúčastnil. Kváká si své malmoty jinde. Večerní debata v Kongresovém lidojemu, již vedl moderátor ČT Václav Moravec, dopadla vysloveně antizemanovsky.

"Asi už má Václav splacenou hypotéku." (Žena Moby Dicka)
"Zestátnit Českou televizi!"" (Tokio Omamura předkládá návrh koaličního přítele Andreje B.)
"Kdyby ten vůl radši mlčel." (Mrtvá Kočka)
"Moravec? Omamura?" (Moby Dick)
"Zeman!" (Všichni účastníci předvolební debaty)
*

Mladá fronta Dnes (Babišovo) vyrobila na závěr volební kampaně, ve kterém poctivě představila všechny prezidentské vzdorokandidáty spešl exkluzivní rozhovor s Mlhošem Zemanem.

"Který vůbec nevede volební kampaň." (Moby Dick)
"Vedou ho za ni jeho přátelé." (Žena Moby Dicka)
"Číňani? Rusové?" (Mrtvá Kočka)
"Jejich obchodní partneři." (Žena Moby Dicka)

Pátek 12. ledna 2018

Radiožurnál a Plus (dva kanály Českého rozhlasu) držely od 12:30 až do 13:59 poslední debatu všech kandidátů na prezidenta, kteří se byli dostavili. Moderátor Jan Pokorný v tom byl nevinně, když se nad mikrofony vznášel duch averze proti papalášům, kteří se neuráčí diskutovat se svými oponenty.

"Zestátnit Český rozhlas!" (Tokio Omamura předkládá návrh koaličního přítele Andreje B.)
*

Ve 14:00 začaly volby. Tak doufáme, že se dalších pět let nebudeme muset stydět za tohohle prezidenta.
"Snad se budeme stydět za jinýho." (Mrtvá Kočka)
***

Po dopsání: V 15:02 se na Mlhoše ve volební místnosti, jinak třídě ZŠ Brdičkova, vrhla nějaká polonahá ženština. Ochranka ji strhla, načež byl Mlhoš odveden do bezpečí. Odvolil později, a dokonce si pochvaloval, že prý ona dáma byla ze skupiny Femen, neboli stejné, která napadla i papeže.

"Tu si snad zaplatil, ne?" (Mrtvá Kočka)

Menažerie u toho nebyla, protože psala tento týdeníček, a do stejné školy půjde volit až později.
***

Moby Dick a jeho menažerie se omlouvají, že pro nedostatek času a prostoru nepokrývají všechny zprávy týdne. Ale snaží se hlavně nacházet souvislosti věcí pod povrchem a vyďobávat hrozinky z hnoje.
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na i schránku moby.dick@seznam.cz .

Všem dík!
>>:)) Moby Dick

Žádné komentáře: